Nieuwsberichten archief 2014

   
30-1-'14 Bouw NPO DAB antenne in Eindhoven gestart
 

Deze week is VolkerWessels Telecom begonnen met de bouw van het NPO DAB antenne systeem welke gemonteerd wordt in de Digitenne mast langs de A2 in Eindhoven. Met dank aan Marijn van Haaren voor de foto's. Klik op de foto voor een groot exemplaar.

Voor een actueel overzicht van alle
T-DAB+ zenders kijk hier.
 

29-1-'14 DAB antenne's voor NPO 12C in Enschede gemonteerd
 

Afgelopen dagen heeft VolkerWessels Telecom in opdracht van KPN Broadcast Services een DAB antenne systeem gemonteerd in de Digitenne mast te Enschede. Deze antenne is t.b.v. het DAB netwerk van de NPO op kanaal 12C.

Klik op de foto voor een groot exemplaar.

                     

28-1-'14 Nieuwe aanvragen voor netverbetering FM
 

Bij het Agentschap Telecom zijn twee nieuwe voorstellen voor netverbetering FM ontvangen: Stichting Haagse Media vraagt voor Radio Royaal de 99.5 MHz aan in Rotterdam en lokale omroep Radio Ideaal vraagt Hengelo (Gld) aan op 99.5 MHz en een verhuizing van de zender 105.8 Zelhem naar Vorden. Alle voorstellen, afwijzingen en de voortgang is te volgen via de website van het Agentschap Telecom.
                         

26-1-'14 Extra zenders DAB+ NPO: BNN FM, SterrenNL en KXRadio

Aldus een Duits Twitter account wordt gemeld dat de NPO per 1-2 deze zenders gaat toevoegen op DAB: BNN FM, SterrenNL en KXRadio.

                            

24-1-'14 DAB+ zenders NPO Bergen op Zoom en Dedemsvaart on air
 

Bron.

Voor een actueel overzicht van alle
T-DAB+ zenders incl. alle geplande NPO zenders van fase 3 kijk hier.
                            

24-1-'14 Wob verzoek zendmast branden Lopik en Smilde openbaar
 

Het ministerie van Economische Zaken heeft een wob verzoek openbaar gemaakt over de zendmast branden Lopik en Smilde. Het verzoek werd al op 4 oktober 2012 ingediend in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur om informatie te verkrijgen over de brand in de zendmasten Lopik en Smilde in de zomer van 2011 aldus bericht op media website Radio.nl.

Kijk hier voor een compleet overzicht van het instorten van de mast in Hoogermsilde.
 

22-1-'14 Zender Cuijk 88.4 MHz van Rivierstad FM op vol vermogen
 

Rivierstad FM meldt aan Agentschap Telecom dat ze het vermogen van hun zender Cuijk op 88,4 MHz omhoog hebben gebracht naar de maximale toegestane waarde (794 Watt ERP).
                         

21-1-'14 Digitenne zendstation Scheveningen uit de lucht
 

In de Staatscourant deelt de Minister van Economische Zaken het volgende mee: Bij besluit van 6 januari 2014 heb ik op verzoek van Digitenne B.V. de opstelplaats Den Haag 3 (met de kanalen 24, 27, 49 en 57) uit de vergunning verwijderd. De reden voor deze wijziging is de uitschakeling door Digitenne van de DVB-T zender te Scheveningen. Kijk hier voor een actueel overzicht van alle DVB-T Digitenne zenders van KPN.
 

21-1-'14 DAB antenne voor NPO 12C in een KPN mast te Bergen op Zoom gemonteerd
 

Vandaag heeft VolkerWessels Telecom in opdracht van KPN Broadcast Services een DAB antenne gemonteerd bovenop een mast op een KPN gebouw in Bergen op Zoom. Deze antenne is t.b.v. het DAB netwerk van de NPO op kanaal 12C. Klik op de foto voor een groot exemplaar. Met dank aan Rob Peeters van Zuidwest FM voor deze foto's.
Voor een actueel overzicht van alle T-DAB+ zenders kijk hier.
             

18-1-'14 Omroep Súdwest heeft mast Bolsward weer op de goede hoogte gezet
 

Tijdens de december storm was de mast van Omroep Súdwest in Bolsward omgewaaid. De omroep meldt dat ze m.b.v een aantal vrijwilligers de mast weer op goede hoogte hebben geplaatst. Bron.
                                                        
 

14-1-'14 DAB+ NPO Leeuwarden ook on air
 

Bron.

Voor een actueel overzicht van alle
T-DAB+ zenders kijk hier.
                            

14-1-'14 DAB+ NPO Venlo on air
 

KPN Broadcast Services heeft vanochtend de zender Venlo voor het DAB+ netwerk van de NPO op kanaal 12C in de lucht gebracht volgens deze bron. Klik op de foto voor een groot exemplaar.
Met dank aan
Verstraten Antenne Installaties uit Venlo.

                            

12-1-'14 DAB antennes voor NPO 12C in de mast van Leeuwarden gemonteerd
 

Afgelopen week heeft VolkerWessels Telecom in opdracht van KPN Broadcast Services vier DAB antennes gemonteerd in de zendmast te Leeuwarden t.b.v. het DAB netwerk van de NPO op kanaal 12C. Waarschijnlijk wordt komende week de zender in de lucht gebracht. Klik op de foto voor een groot exemplaar.
                            

11-1-'14 Zender Fresh FM Utrecht 103.4 dagen zonder audio 
 

De zender Utrecht van Fresh FM op 103.4 MHz heeft al zeker sinds maandag geen audio meer. De overige zenders hebben wel geluid op de zender. Tevens is de website van de omroep uit de lucht. De reden dat deze storing niet wordt opgelost is ons niet bekend.
 

10-1-'14 Coastline FM stopt ermee
 

Coastline FM stopt ermee aldus een bericht op hun Twitter:
"
Hoi vrienden van Coastline. We hebben vandaag een moeilijk maar we denken een verstandig besluit genomen. Na een moeizame periode waarin we echt van alles hebben gedaan om te onderzoeken of we op een financieel verstandige basis door kunnen gaan valt nu toch helaas (voorlopig) het doek".
Welke omroep deze frequentie weer gaat gebruiken is nog niet duidelijk.
 

8-1-'14 Zuidwest FM vervangt antennes en zender Roosendaal
 

Zuidwest FM heeft vorige week de antennes, de zender, RDS en audio processing vernieuwd van de locatie Roosendaal. Komende week worden ook de zenders Bergen op Zoom en Hoogerheide gedaan.
                                      
 

7-1-'14 Coastline FM vraagt om via zendmast Wieringerwerf te gaan uitzenden
 

Sinds de zendmast van Coastline FM is omgewaaid (zie nieuws item van 23-12-'13 zendt de omroep nog niet uit via FM 94.5. Nu heeft de omroep met hoge urgentie een verzoek bij het Agentschap Telecom ingediend om te mogen gaan uitzenden vanaf de zendmast Wieringerwerf. Dit is een van de acht verzoeken tot noodzakelijke aanpassing welke de omroepen kunnen indienen. Al deze verzoeken en de status is te volgen via deze website.
 

4-1-2014 Nieuwe kaart met alle lokale omroep frequenties per gemeente on line

Na een drietal gemeentelijke herindelingen per 1 januari hebben we de kaart met alle lokale omroep frequenties per gemeente aangepast en deze is te zien door rechts op de kaart te klikken. Met dank aan Ronald van der Pol voor het maken van deze kaart.

Voor meer zenderkaarten zie:
AM en FM frequentie- en zender overzichten; zender locatiekaarten AM, FM, DVB, DAB/DMB.

3-1-2014 Alphen Stad FM van 105.4 naar 90.0 MHz

Na een halve maand getest te hebben op 90.0 MHz gaat Alphen Stad FM definitief om naar die frequentie en verlaat men hiermee de 105.4 MHz. Lees hier verder. Info via MediaMagazine.
 

27-2-'14 Gemeente eist dat ook de noodmast van Radio Maasland in Wellerlooi weg moet
 

Afgelopen najaar heeft het gemeentebestuur van Bergen bepaald dat Maasland Radio de tijdelijke zendmast bij het rosarium in Wellerlooi moest afbreken, anders zou het de omroep 2000 euro per week gaan kosten. Alhoewel er nog gesprekken liepen, heeft de gemeente al wel dwangsommen opgelegd van in totaal 10.000 euro. Daarop heeft Maasland Radio de voormalige leger-zendmast gestreken. Om ervoor te zorgen dat de luisteraars rond Wellerlooi nog wel via 92.9 FM naar Maasland kunnen blijven luisteren, is vervolgens een lagere tijdelijke mast geplaatst tegen de achterkant van de schuur van het rosarium. Een dergelijke mast mag vergunningsvrij 5 meter boven de dakrand uitsteken. De omroep ging er van uit dat een mast van 12 meter tegen een gebouw van 7 meter hoogte aan deze voorwaarde voldoet. Ambtenaren van de gemeente Bergen hebben tijdens een controleronde de mast opgemeten, maar de paal van de mast blijkt een aantal centimeter langer te zijn dan gedacht, en het gebouw juist iets lager. Daardoor zou de constructie welgeteld 1,21 meter te hoog zijn. De gemeente heeft Maasland Radio inmiddels een brief gestuurd dat de mast vóór 24 maart verwijderd of aangepast moet zijn, anders dreigt een nieuwe dwangsomprocedure. Bron.
 

25-2-'14 Radio Voorst weer on air op FM 105.3
 

Vrijdag 28 februari start Radio Voorst met een geheel vernieuwde programmering waarbij de gemeenteraadsverkiezingen in de komende weken centraal staan. Met de nieuwe programmering biedt de omroep haar luisteraars een interessante mix van goede muziekprogramma’s, regionaal nieuws en informatie met culturele en educatieve achtergronden. Radio Voorst is nagenoeg in de hele Stedendriehoek te ontvangen op 105,3 FM.
 

24-2-'14 Radio Peejenland vanaf woensdagavond weer on air op FM 104.9 vanuit Hoeven
 

Woensdagavond gaat de zender van Radio Peejenland in Hoeven weer de lucht in op FM 104.9 t.g.v. de carnavalsdagen. De omroep maakt gebruik van een evenementen frequentie.

 

18-2-'14 Voortbestaan RTV Papendrecht onduidelijk
 

Lokale publieke omroep RTV Papendrecht is door de houding van de gemeente Papendrecht in een bijzonder zorgelijke positie geraakt. Niet alleen weigert de gemeente nog steeds, ondanks herhaalde verzoeken, de in 2010 aangevraagde investeringssubsidie toe te kennen voor de toen op te richten lokale omroep. In december 2013 verklaarde de verantwoordelijke wethouder ook dat ze voor 2014 de wettelijk vastgelegde exploitatiesubsidie, die wel sinds 2010 werd toegekend, zou stoppen. Daarmee dreigt de ondergang van de inmiddels zeer populaire Papendrechtse lokale omroep. De feitelijke redenen zijn het bestuur onduidelijk. De omroep heeft lokaal, regionaal en landelijk een uitstekende reputatie. Lees hier verder.
 

15-2-'14 Vahon Hindustani Radio neemt nieuwe zendlocatie in gebruik
 

De commerciële radiozender Vahon Hindustani Radio uit Den Haag heeft vandaag haar nieuwe zendlocatie voor haar middengolfuitzendingen op 1566 kHz in gebruik genomen.  De zender, die zich richt op de Hindoestaanse gemeenschap, moest haar oude zendlocatie in Stompwijk verlaten nadat de Raad van State had bepaald dat de zendmasten illegaal waren. De radiozender ging op zoek naar een nieuw zendlocatie en heeft die gevonden nabij Den Haag. In de buurt van de nieuwbouwwijk Leidschenveen (tussen Zoetermeer en Den Haag) zijn vrijwilligers van Vahon en de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) druk bezig geweest om de zendmasten weer op te bouwen. In de tussentijd zond Vahon uit via een noodantenne waardoor het bereik van de zender via de middengolffrequentie veel kleiner was. Bron.
 

14-2-'14 Toekomst lokale omroep Radio Spannenburg op losse schroeven
 

De toekomst van lokale omroep Radio Spannenburg wordt de komende maanden bepaald door de gemeenteraad van De Friese Meren. Het college van B&W stelt de raad namelijk voor om de subsidie voor de lokale omroep uit de begroting te schrappen. In feite betekent dat ook dat de raad het Commissariaat van de Media adviseert geen zendmachtiging te verlenen omdat een gemeente verplicht is de lokale omroep te bekostigen. Bron.
.

14-2-'14 DAB+ NPO 12C zender Eindhoven on air; Mierlo uit
 

De DAB+ NPO zender Eindhoven is on air. Mierlo is uit de lucht.

Voor een actueel overzicht van alle T-DAB+ zenders kijk hier.                
 

13-2-'14 DAB+ NPO 12C zender Maastricht on air
 

De DAB+ NPO zender Maastricht is on air. Eindhoven nog niet ondanks een melding hier.
                     
 

4-2-'14 DAB antenne voor NPO bovenop mast Maastricht gemonteerd
 

Vandaag heeft VolkerWessels Telecom de DAB antenne bovenop de mast Maastricht gemonteerd t.b.v. het DAB+ netwerk van de NPO op kanaal 12C.

                            

3-2-'14 DAB+ NPO 12C Enschede on air
 

VolkerWessels Telecom heeft in opdracht van KPN Broadcast Services de DAB+ zender Enschede in de lucht gebracht. Deze zender is voor het NPO netwerk op kanaal 12C.
 

2-2-2014 Up date bouw NPO DAB antenne systeem Eindhoven
 

Vorige week is VolkerWessels Telecom begonnen met de bouw van het NPO DAB antenne systeem welke gemonteerd wordt in de Digitenne mast langs de A2 in Eindhoven.
Vandaag waren alle antenne's gemonteerd.
Klik op de foto's voor een groot exemplaar.

30-3-'14

Smelne FM Drachten vanaf nieuwe antenne mast op FM 106.5

 

De nieuwe antenne mast van de lokale omroep van de gemeente Smallingerland,   Smelne FM is afgelopen vrijdag in gebruik genomen vanaf één van de Tjaarda flats. De installatie is geplaatst door Pro FM Broadcast. Klik op de foto's voor een groot exemplaar.


 

29-3-'14 Waterstad FM Hits nu op 104.4 FM vanuit Groningen
 

Op 104.4 MHz in Groningen en omgeving is sinds vandaag Waterstad FM Hits te ontvangen. Waterstad FM is op 93.2 FM vanuit Jirnsum en op 101.8 vanuit Leeuwarden te ontvangen.
 

29-3-'14 Nieuwe lokale omroep Dinxper FM start dinsdag via FM 105.9 in Dinxperlo
 

Nieuwe lokale omroep Dinxper FM gaat as. dinsdag op FM 105.9 uitzenden met eigen programma’s uit Dinxperlo en omgeving. Op dit moment is op deze frequentie nog Aladna FM te horen maar Aladna FM blijft op de 107.2 uitzenden voor Aalten. Beide stations zijn onderdeel van de SLOAD Stichting Lokale Omroep Aalten Dinxperlo. De stations zenden op bepaalde tijden hun eigen programma’s uit en programma’s integraal op beide zenders gelijktijdig.

29-3-'14 RADIONL voor een deel naar non-stop na gerechtelijke uitspraak
 

Door een gerechtelijke uitspraak heeft RADIONL ervoor gekozen haar programmering aan te passen om zo in de regio's Friesland, Den Helder & Texel, Amersfoort, Brabant en Limburg voortaan met non-stop muziek te gaan uitzenden. Bron.
 

 

27-3-'14 Smelne FM gaat hun antennes verplaatsen
 

De antennes van Smelne FM welke nodig zijn voor de uitzendingen op FM 106.5 staan op dit moment nog opgesteld op de flat van het Service hotel. Helaas wordt deze flat gesloopt en is de omroep genoodzaakt de antennes te verplaatsen naar de Tjaarda flats. Dit zal gebeuren tussen vanochtend en vrijdagavond. Hierdoor kan het bereik wat problemen opleveren maar vrijdag is de omroep weer als vanouds te beluisteren via de 106,5 FM. Bron.
 

 

26-3-'14 De plannen van de NPO met DAB+
 

De NPO wil het aantal zenders die ze uitzenden via DAB+ uitbreiden naar 12, misschien 13, zenders. Welke dat zijn wordt niet vooraf bekend gemaakt, dit heeft een juridische reden. Voordat een zender kan worden toegevoegd aan DAB+ moeten afspraken gemaakt worden met eventuele rechthebbenden. Zo zijn er voor 3FM Alternative afspraken gemaakt met 3voor12 en de VPRO. Lees hier verder.
Er zijn nog steeds geruchten dat binnenkort KX Radio en later Sterren.nl worden toegevoegd.
 

25-3-'14

Radio Waddenzee m.i.v. 21 april weer terug on air op AM 1602

 

Op maandag 21 april 2014 (Tweede Paasdag) om 07.00 uur ‘s morgens is het weer feest op je radio want Radio Waddenzee hervat haar uitzendingen via AM 1602.


 

25-3-'14

Radio Stad Harlingen in stereo en RDS via vergunningsvrije straalverbinding

 

Vorige week donderdag werd een vergunningsvrije straalverbinding geïnstalleerd door Pro FM Broadcast bij Radio Stad Harlingen (R.S.H.) en daardoor zendt men voortaan uit in stereo én met RDS. Het muzieksignaal werd vroeger verstuurd via de kabelmaatschappij naar de FM zender op het bejaardentehuis. Door een verplichte aanpassing vanuit de kabelmaatschappij werd dit stilaan een onbetaalbaar systeem. R.S.H. besliste daarom om te investeren in een vergunningsvrije straalverbinding STAT1800 welke geleverd is door De Belie V.O.F. Hierdoor hoeft men geen jaarlijkse kosten meer te betalen aan de kabelmaatschappij of Agentschap Telecom.
 

23-3-'14 HOT Radio later dit jaar via DAB+ in de ether te ontvangen
 

Ondanks dat HOT Radio m.i.v. 28 maart uit de analoge FM ether verdwijnt zal de omroep dit jaar toch weer via de ether te ontvangen zijn nl. digitaal via DAB+ op VHF kanaal 6B.
 
                                
 

22-3-'14 Agentschap Telecom wijst twee verzoeken tot netverbetering af
 

Agentschap Telecom heeft aanvragen 25 en 26 afgewezen. Dit waren altijd al zeer 'vreemde' aanvragen om zenders van Nuenen naar Eindhoven te verplaatsen terwijl deze zenders nog nooit in Nuenen hebben uitgezonden maar altijd al vanuit Eindhoven. Bron.
                   

22-3-'14 RATO zendertechniek dient bezwaar in tegen twee netverbetering van NDC Radio
 

Agentschap Telecom heeft aanvraag 60, NDC Radio Lopik op 99,3 MHz afgewezen. Of dit n.a.v. van het bezwaar welke RATO zendertechniek heeft ingediend is niet duidelijk. Tevens heeft RATO zendertechniek een bezwaar ingediend tegen aanvraag 59 (NDC Radio, Leusden 99,5 MHz. Bron.
                         


 

22-3-'14 Uitbreiding uitzendgebied voor Radio Continu
 

Radio Continu zal vanaf vrijdag 28 maart 2014 op de etherfrequentie 93.4 FM in Hardenberg, nu nog Hotradio, worden doorgegeven en zal vanaf dat moment haar programma’s uit gaan zenden via deze FM frequentie. Radio Continu en Hotradio hebben daartoe gezamenlijk besloten. Hiermee vervult Radio Continu haar eigen wens maar ook de wens van vele luisteraars en adverteerders in Noord Overijssel en Midden en Zuid Oost Drenthe. Het uitzendgebied van Radio Continu wordt door deze uitbreiding steeds meer aaneengesloten. Radio Continu is nu onafgebroken te beluisteren vanaf Noord Groningen tot aan de Duitse grens in de Achterhoek, inclusief Friesland. Hotradio geeft Radio Continu sinds 2012 al door via de frequenties FM 98.0 MHz in Hengelo (Twente) en FM 101.9 MHz in Zieuwent (Achterhoek) en is sinds augustus 2013 te beluisteren in geheel Friesland. Bron.
 

13-3-'14 Voor een goed doel genieten van het uitzicht vanaf een mediatoren van Alticom
 

Voor het goede doel genieten van het geweldige uitzicht vanuit een mediatoren van Alticom. Dat is nog eens een Heppie View! De eerstvolgende Heppie View beleef je vanaf de mediatoren van Haarlem op zaterdag 5 en zondag 6 april en kun je ongeveer een half uur van achter het glas van dit prachtige uitzicht genieten. De opbrengst gaat in z’n geheel naar Stichting Heppie. Bestel hier je tickets.
 

11-3-'14 Stichting ROOS start Europese aanbesteding DAB+ netwerk
 

Stichting ROOS heeft een Europese aanbesteding gepubliceerd voor het selecteren van een netwerkoperator voor DAB+ digitale etherradio in Zuidwest Nederland. Dat heeft Tijmen Brugman van ROOS aan Totaal TV bevestigd. Lees hier verder.
Hier staat de aankondiging van de DAB+ aanbesteding 9D-Z -Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking.
Klik op de kaart voor meer info over dit DAB+ netwerk van de regionale publieke- en regionale commerciele omroepen.
 

10-3-'14 Extra zender op DAB+ NPO netwerk toegevoegd: NPO 3FM Alternative
 

Voor veel 3FM luisteraars is de FM frequentie al lang niet meer de enige manier waarop ze luisteren. 3FM is te horen via de website, de app op je telefoon en via digitale radio (DAB+). Dat is sinds vandaag ook mogelijk met het themakanaal 3FM Alternative. Je kunt op 3FM Alternative 24 uur per dag non-stop luisteren naar het beste van bands als Arcade Fire, London Grammar, Arctic Monkeys, Disclosure, Town Of Saints, Foals en Black Keys. De zender is vanaf vandaag via Digital Radio+ te beluisteren in de ether met behulp van een DAB+ ontvanger. Bron.
 

9-3-'14 Zendmast Wormer voorzien van extra vakwerkmast
 

De zendmast in Wormer is voorzien van een extra vakwerkmast. De reden hiervoor moet liggen in het feit dat de mast eind 2012 gevaarlijk tikte en zwiepte zoals hier en hier te zien is.Toch vormde dit geen gevaar aldus dit bericht maar begin 2013 zijn staalkabels aan de zwiepende mast vastgezet zie foto rechts. Op de onderstaande foto's is duidelijk de nieuwe brede vakwerkmast zichtbaar.
 

8-3-'14 Zendmast Groningen Gideonweg
 

Voor meer informatie en foto's van deze zendmast kijk hier.
 

8-3-'14 Ruis op frequenties 107.0 en 107.4 FM van Radio5FM
 

De twee FM zenders van Radio 5FM, de lokale omroep voor de gemeenten Renkum en Overbetuwe, zijn al enige tijd niet meer in de lucht op FM 107.0 en 107.4. Bron.
 

5-3-2014 DAB+ NPO zender Groningen on air
 

De DAB+ uitrol fase 2 voor de NPO is klaar door het in de lucht brengen van de zender Groningen vanochtend vroeg. Bron.

Voor een actueel overzicht van alle T-DAB+ zenders kijk hier. 
 

3-3-2014 Regionale omroepen dit jaar ook via DAB+ te ontvangen
 

Over een paar maanden is het voor de publieke regionale omroepen welke onder de ROOS vallen ook zover aldus een bericht van Radio Noord. Dan neemt het bereik sterk toe. Hoofd techniek Jeroen Mennema van RTV Noord zegt: 'Op het DAB+-signaal kan je Radio Noord luisteren van van Delfzijl tot aan Arnhem en van Urk tot aan Coevorden. Bron.
Welke zenderoperator dit netwerk gaat bouwen en vanaf welke masten men gaat uitzenden is nog niet bekend. De bouw moet worden aanbesteed en zal pas na afloop van een Europese aanbestedingsprocedure meer over bekend worden gemaakt.
 

3-3-2014 Bouw DAB+ NPO Groningen komende dagen
 

De landelijke omroepen (NPO) gaan de komende dagen digitaal in Groningen via DAB+ want maandag- en dinsdagnacht zijn er werkzaamheden aan de zendmast van RTV Noord in Groningen. Tijdens die werkzaamheden is Radio Noord uit de ether en TV Noord is niet via Digitenne te ontvangen om precies te zijn: vanaf één uur 's nachts tot vijf uur in de ochtend. Mocht het toch nodig zijn dat Radio Noord uitzendt, bij een eventuele ramp kan dit. Daarover zijn afspraken gemaakt. Bron.
 

29-4-'14 Ontvangst problemen blijven op DAB+ netwerk VCR
 

De ontvangst problemen met het DAB+ VCR netwerk op kanaal 11C blijven aldus diverse berichten. Het begon vanochtend toen het hele netwerk uit de lucht was aldus dit bericht.

 

29-4-'14 Wederom nieuwe aanvragen voor netverbetering FM
 

Bij het Agentschap Telecom zijn deze keer weer nieuwe voorstellen voor netverbetering FM binnengekomen (nr. 100 t/m 103).
                         


 

27-4-'14 VAHON mag blijven uitzenden op 1566 kHz
 

De Haagse commerciële radiozender VAHON Hindustani Radio mag ook in de toekomst blijven uitzenden op de middengolffrequentie 1566 kHz.  Afgelopen week heeft het Agentschap Telecom de tijdelijke vergunning voor deze middengolffrequentie omgezet in een definitieve vergunning. Lees verder op MediaMagazine.
 

26-4-'14 Voor een goed doel genieten van het uitzicht vanaf een mediatoren van Alticom
 

Voor het goede doel genieten van het geweldige uitzicht vanuit een mediatoren van Alticom. Dat is nog eens een Heppie View! De eerstvolgende Heppie View beleef je vanaf de mediatoren van Markelo op zaterdag 10 en zondag 11 mei en dan kun je ongeveer een half uur van achter het glas van een prachtige view genieten. De opbrengst gaat in z’n geheel naar Stichting Heppie. Bestel hier je tickets.

 

26-4-'14

FM zender RTV Hollands Midden gestolen

 

De zender van RTV Hollands Midden de lokale omroep voor de gemeente Nieuwkoop is gisterenavond laat gestolen aldus een tweet van de omroep.
 

25-4-'14

Radio Continu voert twee netwerk verbeteringen door

 

Deze week heeft Radio Continu twee netwerk verbeteringen doorgevoerd. De zender Hoogeveen op FM 92.4 is van 1000 naar 4000 Watt gegaan en de zender Tjerkgaast op FM 97.9 is van 224 naar 2500 Watt. Deze netverbeteringen waren aangevraagd bij het Agenstchap Telecom bij aanvraag 4 en 5. Door deze verbetering is de ontvangst in Leeuwarden en Groningen flink verbeterd aldus de omroep.
 

23-4-'14 Nauwelijks handhaving Mediawet bij omroepen
 

Het Commissariaat voor de Media doet nagenoeg niets aan controle op en handhaving van de Mediawet bij omroepen. Dat blijkt uit onderzoek van de media website Radio.NL waarbij er enkele tientallen dossiers van omroepen zijn opgevraagd bij de toezichthouder.
 

21-4-'14

Werkzaamheden FM zenders Rotterdam

 

Radioluisteraars in de regio Rotterdam moeten de komende twee nachten rekening houden met een slechtere ontvangst van de FM zenders Radio 1 (98.6 MHz), Radio 2 (92.9 MHz), 3FM (97.1 MHz) en Radio 4 (94.7 MHz) en wellicht ook van de zender van Slam!FM (88.6 MHz) en Radio 10 (103.8 MHz). Dit komt door werkzaamheden aan een bepaald antenne systeem op de zendmast Rotterdam-Waalhaven. De werkzaamheden duren de komende nacht van kwart voor 1 tot kwart voor 6. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag zijn werkzaamheden gepland. Ook luisteraars in regio Den Haag moeten rekening houden met een slechtere ontvangst. Bron.
 

21-4-'14

Radio Waddenzee weer on air op AM 1602

 

Sinds vandaag is Radio Waddenzee weer on air op AM 1602.

18-4-'14 Zenders op DAB+ netwerk VCR schakelen nu ook over naar FM v.v.
 

Sinds vandaag schakelen de VCR zenders welke via DAB+ uitzenden op 11C en op FM over naar elkaar. Eerder was dit nog niet het geval.
Voor een overzicht van alle DAB+ zenders kijk hier.
 

18-4-'14

Hexels Piraten Team vanaf morgen op FM 105.6 vanuit Hoge Hexel t.g.v. Hexel on Wheels

 

T.g.v. Hexel on Wheels is het Hexels Piraten Team komend Paasweekend te ontvangen via de evenementen frequentie 105.6 MHz vanuit Hoge Hexel.
 

 

17-4-'14

Radio de Lach van het Westerkwartier vanaf morgen op FM 107.4 vanuit Marum

 

Radio de Lach van het Westerkwartier zal vanaf morgen t/m 28 april in het kader van de jaarlijkse Paasmarathon te ontvangen zijn via de evenementen frequentie 107.40 MHz vanuit Marum. De antenne mast staat al.

 

16-4-'14

Amplifier Radio vanaf morgen op FM 106.3 vanuit Damwâld tijdens de Paasmarathon

 

In het kader van de jaarlijkse Paasmarathon is Amplifier Radio vijf dagen lang te ontvangen via de evenementen frequentie 106.30 MHz in stereo en met RDS vanuit Damwâld (17 t/m 21 april).

14-4-'14

KPN blijft Digitenne tot 2017 aanbieden

 

KPN blijft Digitenne via de open standaard DVB-T tot 2017 aanbieden, bevestigt het bedrijf aan Telecompaper. KPN gebruikt daarvoor de huidige vergunningen. De looptijd van die vergunningen is echter tot en met 31 januari 2017 en er is nog geen besluit genomen over de periode daarna. KPN verwacht voorlopig ook na 2017 DVB-T nodig te hebben om het Digitenne product te kunnen blijven leveren. Het wordt naast stand alone ook zeer veel gebruikt als oplossing voor de tweede of derde tv. Lees hier verder.
 

14-4-'14

RTV Hollands Midden neemt nieuwe mast in gebruik

   

RTV Hollands Midden de lokale omroep voor de gemeente Nieuwkoop zendt sinds vanmiddag uit vanaf een hagelnieuwe C2000 mast in Ter Aar. Begin deze maand Twitterde de omroep al dat deze nieuwe mast werd geplaatst. De mast in Nieuwkoop waar men eerst uitzond moet weg vandaar deze noodzakelijke verhuizing. De installatie is vanmiddag door Pro FM Broadcast in gebruik genomen. Klik op de foto's voor een groot exemplaar.

                              

 

13-4-'14

Radio8FM zender 89.2 van Rijen naar Breda verplaatst

 

Vandaag heeft Radio 8FM hun zender Rijen (89.2 FM) verplaatst naar Breda. Door deze verhuizing is de ontvangst in Breda en de regio ten westen van Breda flink verbeterd.

 

12-4-'14 Bestuur lokale omroep Nijmegen stapt op
 

Het bestuur van de lokale Nijmeegse omroep N1 stapt op. Er is geen vertrouwen meer tussen het bestuur en de omroepmedewerkers. Lees hier verder.

 

11-4-'14 Crisis bij lokale omroep Hoeksche Waard
 

Het is crisis bij lokale omroep Hoeksche Waard. Deze week liet de programmaraad weten hun functie neer te leggen vanwege dat de medewerkers geen vertrouwen hebben in de plannen van de Programmaraad. Lees hier verder.
 

10-4-'14 Zendmasten Radio Bloemendaal blijven nog vijf jaar staan
 

Radio Bloemendaal mag de komende vijf jaar blijven uitzenden via AM 1116 kHz. De bewoners rondom de zendmasten van het radiostation hadden een rechtszaak aangespannen want die wilde de zendmasten zo snel mogelijk weg hebben. Beide partijen hebben elkaar nu gevonden met een schikking. Lees hier verder.
 

8-4-'14 RTV Slogo de lokale omroep voor Goeree-Overflakkee
 

Het Commissariaat voor de Media heeft op 9 maart besloten om RTV Slogo (Stichting Lokale Omroep Goeree Overflakkee) aan te wijzen als enige lokale media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeente Goeree-Overflakkee. Radio Goeree-Overflakkee (voorheen Superstar) en RGL FM hebben de uitzendingen onmiddellijk gestaakt omdat hun uitzendvergunningen per direct werden ingetrokken. In afwachting van het verloop van een aanvraag voor een nieuwe sterke zender op 92.3 MHz is RTV Slogo tijdelijk te ontvangen via de 105.6 MHz waar vroeger RGL FM te horen was. De zender van Radio Goeree-Overflakkee op 107.3 MHz in Middelharnis is uit de lucht.
 

8-4-'14 LEO de nieuwe lokale omroep voor de gemeente Leeuwarden
 

LEO wordt de nieuwe lokale omroep in de gemeente Leeuwarden. Het Commissariaat voor de Media geeft de zendvergunning aan deze omroep. Dit betekent het einde van lokale omroep Mercurius. De vrijwilligers zijn door voorzitter Jouwert Honderd op de hoogte gebracht van het nieuws. 'Ik ben diep teleurgesteld, wat we ook met zijn allen doen, het wordt ons blijkbaar niet gegund', zijn zijn woorden. Eerder koos de gemeenteraad van Leeuwarden al voor LEO. Dat advies is ook gegeven aan het Commissariaat voor de Media. Bron.
 

7-4-'14

Radio8FM zender 95.5 van Eindhoven naar Mierlo verplaatst

 

Afgelopen vrijdag heeft Radio 8FM hun zender Eindhoven (95.5 FM) verplaatst naar Mierlo. Door deze verhuizing is de ontvangst in de regio ten oosten van Eindhoven flink verbeterd. Hun FM zender 89.3 FM, die gericht is op Eindhoven, zorgt ervoor dat deze verplaatsing niet ten koste gaat van bereik in Eindhoven. Bron.
 

5-4-'14 Studio040 blijft tot 2019 publieke lokale omroep voor Eindhoven
 

Het Commissariaat voor de Media heeft Studio040 opnieuw voor vijf jaar aangewezen als publieke lokale omroep voor Eindhoven. De omroep is daarmee tot 2019 verzekerd van haar uitzend frequenties 105.5 Mierlo, 105.9 Nuenen en Eindhoven 106.6. Lees hier verder.
 

4-4-'14 Geluid op DAB+ netwerk NPO verbeterd
 

Het geluid van DAB+ zenders op het netwerk van de NPO zijn deze week verbeterd aldus deze berichten.

 

31-5-'14 Q-music Limburg on air
 

Sinds vanavond is RADIONL niet meer in Limburg via kavel B25 te horen maar Q-Music Limburg. Nieuws m.b.t. deze omschakeling zie onderstaand nieuws van 23 mei. De uitspraak van het Commissariaat voor de Media is hier te lezen.
        

30-5-'14 SummerJazz Leiden zondag live op FM 107.0
 

Aanstaande zondag is het SummerJazz festival in Leiden en dit is via een evenementen zender te volgen op FM 107.0.

27-5-'14 Drie nieuwe aanvragen voor netverbetering FM afgewezen
 

Het Agentschap Telecom heeft recentelijk drie nieuwe voorstellen voor netverbetering FM afgewezen.
Het gaat om voorstel nr. 80 Omroep Vereniging Veendam
97,0 MHz Hoogeveen
, nr. 81 Radio Simone BV 101,6 MHz Hoogeveen en nr. 82 Stichting Lokale omroep Goeree-Overflakkee (RTV Slogo) 92,3 MHz Dirksland.                    
 

27-5-'14 31 mei en 1 juni open dag bij de lokale omroep
 

Op 31 mei en 1 juni gooien de lokale omroepen de deuren open! Bezoekers kunnen zien hoe een radio-programma gemaakt wordt, of hoe een tv-studio er van binnen uit ziet. 31 mei is de aftrap van de week van de lokale omroep.
Kijk hier voor een overzicht van deelnemende omroepen.
 

24-5-'14 Promotiecampagne voor Digital Radio + van start
 

Afgelopen week is de promotiecampagne voor Digital Radio + van start gegaan; de landelijke digitalisering van de ether. De campagne is ontwikkeld in gezamenlijke opdracht van de landelijke commerciële en publieke radiostations, ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken. Doelstelling is het Nederlandse publiek vertrouwd te maken met Digital Radio+. Digital Radio+ maakt gebruik van de uitzendtechnologie DAB+. Het grote voordeel voor de luisteraar is dat er landelijk naar méér zenders geluisterd kan worden in een digitale geluidskwaliteit. Digital Radio+ biedt naast de bestaande stations die op FM uitzenden veel nieuwe zenders. Digital Radio+ is met een daarvoor geschikt toestel gratis uit de lucht (via de ether) te ontvangen. Bekijk hier de reclame spot.
 

23-5-'14 RADIONL verkoopt FM kavel B25 aan Q-music Limburg
 

De landelijke commerciële radiozender Q-Music is over enkele weken ook te beluisteren in Limburg via kavel B25. De zender gaat hiervoor een samenwerking aan met Radio Limburg 97FM, dat zeer recent is overgenomen. De eigenaar van Radio Limburg haalt RADIONL in Limburg uit de ether en vervangt dit door Q-Music Limburg. Lees hier verder
 

23-5-'14 Aanvoersignaal van de FM-zenders van Radio 10 nu via glasvezel
 

Het aanvoersignaal van de FM-zenders van Radio 10 wordt via glasvezel aangeleverd. Tot voor kort gebruikte Radio 10 hiervoor een speciale satellietdistributie via de Eutelsat 16A-satelliet. Luisteraars merken het voordeel van de glasvezelaanvoer. Het studiosignaal van Radio 10 wordt nu in CD-kwaliteit bij de zenders aangeleverd. Dit kon tot voor kort niet omdat de aanvoer in CD-kwaliteit teveel bandbreedte kost. Radio 10 blijft overigens wel de satellietaanvoer via de Eutelsat 16A-satelliet gebruiken. Satelliet fungeert als back-up faciliteit en neemt de aanvoer richting FM-zenders van Radio 10 over als er problemen met de glasvezelaanvoer ontstaan. Broadcast Partners verzorgt voor Radio 10 de glasvezelaanvoer naar de FM-zenders. Radio 10-directeur Herbert Visser laat weten dat op korte termijn ook zusterstation 100%NL het hoofdaanvoersignaal van satelliet naar glasvezel omzet. Radio 10 is niet de eerste commerciële radiozender die glasvezelaanvoer voor FM-zenders gebruikt.
Enige jaren geleden maakten de zenders van de Sky Radio Groep deze overstap al.
Bron.
 

22-5-'14 Q-music neemt steunzender in Wormer in gebruik op 100.3 MHz
 

Q-music is in en rondom Wormer sinds kort te ontvangen op 100.3 MHz. De omroep heeft de 100W ERP sterke steunzender in gebruik genomen.


 

22-5-'14 Boschtion FM weer on air via FM 106.3
 

Boschtion FM de lokale omroep voor de gemeente Den Bosch is overdag weer via de ether te horen. De omroep  mag uitzenden op de frequentie 106.3 FM van Vladeracken Radio in de uren dat de Maasdonkse omroep zelf niet uitzendt. Bron.

 

20-5-'14 RTV Midden Brabant morgen via nood antenne on air op 106.8 MHz vanuit Waalwijk
 

Morgen zal er een nieuwe antenne geplaatst worden voor de zender van RTV Midden Brabant. De omroep werkt die dag met een noodantenne. Het zou kunnen zijn dat het geluid niet optimaal is die dag of zelfs weg kan vallen. RTV Midden Brabant doet er zoveel mogelijk aan om de overlast tot een minimum te beperken.

Tevens wordt door Broadcast Partners op dezelfde flat de antenne voor de neuwe frequentie 104.3 MHz gemonteerd waarop Puur NL zal worden uitgezonden.

 

20-5-'14 Boschtion FM tijdelijk niet meer via FM 95.2 te ontvangen
 

Boschtion FM is vanaf vandaag tijdelijk uit de lucht. De zendmast op verpleeghuis De Herven moet dan van het dak gehaald worden, omdat het pand gesloopt gaat worden. Dat de mast moest wijken voor de sloop was al langer bekend, maar dat het dinsdag al zou gebeuren kwam voor voorzitter Coen Free als een verrassing. "Dat hoorden we anderhalve week geleden pas. Nu zijn we aan het praten met medewerkers van het Riva-gebouw in het Paleiskwartier, om de zender daar neer te zetten. Maar je hebt met zo veel partijen te maken dat dat best even duurt." De voorzitter verwacht niet dat dit binnen enkele dagen geregeld is. Als noodoplossing denkt Free aan het uitzenden via de mast van Omroep Vladeracken, van Geffen, Nuland en Vinkel. "Daar hebben we maandag al een gesprek mee gehad. Dat kan binnen enkele dagen geregeld zijn.
Het verzoek om te verhuizen naar het Riva gebouw is ingediend als verzoek noodzakelijk aanpassing.
 

18-5-'14 Simone FM neemt nieuwe frequentie in Winschoten op 93 MHz in gebruik
 

Sinds gisterenavond is de ontvangst van Simone FM in Winschoten en omgeving fors verbeterd want de omroep heeft een extra zender in Winschoten op 93.0 MHz in gebruik genomen. De installatie is gedaan door DTBS uit Wageningen. Deze frequentie is de vijfde zender in de provincie Groningen waarop Simone FM nu te ontvangen is. Het doel van Simone FM, om in de provincie Groningen iedere inwoner goed te kunnen bereiken voor een maximaal luistergenot is hiermee bereikt. Met trots meldt de omroep dat het ontvangst in de provincie Groningen tot de besten behoort van alle te ontvangen zenders in die provincie. De plaatsen en frequenties van waaruit Simone FM in de provincie Groningen is te ontvangen: Hoogezand-Sappemeer: 91.3, Groningen: 92.9, Winschoten: 93.0, Stadskanaal: 96.0 en Appingedam: 103.6.
 

17-5-'14 Commissariaat voor de Media wijst St. Publieke Mediadienst Gorinchem af als lokale omroep
 

Het Commissariaat voor de Media heeft half april Stichting Publieke Mediadienst Gorinchem afgewezen als lokale omroep. Lees hier het besluit. Vreemd genoeg is deze stichting niet gevestigd in Gorinchem maar in Baambrugge.

 

10-5-'14 NOVEC moet schade Q-music door zenderbrand Lopik vergoeden
 

Zendmasteigenaar NOVEC moet de schade die de commerciële radiozender Q-music heeft geleden door de zenderbrand in Lopik vergoeden. De hoogte van de schadevergoeding is nog niet vastgesteld.  Dit heeft de rechter in Amsterdam bepaald en waarover dagblad Het Parool vandaag bericht. De uitspraak kan volgens kenners grote gevolgen hebben; mogelijk zullen ook andere gebruikers - publieke en commerciële omroepen en telekcombedrijven - nu ook genoegdoening eisen. Q-music was na de zenderbranden in de zendmasten van Lopik en Smilde in de zomer van 2011 lange niet niet optimaal te ontvangen in grote delen van Nederland. Q-music zegt door deze slechte ontvangst schade te hebben geleden en is naar de rechter gestapt. De rechter oordeelt nu dat Novec 'onrechtmatig en maatschappelijk onverantwoord' heeft gehandeld tegenover Q-music en de zender daardoor schade heeft geleden. Zo zou Novec direct na de brand in Lopik kabels van zenderexploitant Broadcast Partners, die ook de uitzendingen van Q-music verzorgd, zonder toestemming en ondeskundig hebben weggehaald. Ook schoof Novec de schuld van de brand in de schoenen van Broadcast Partners terwijl onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de kabels en de apparatuur van de exploitant in orde waren, De gebeurtenissen in Hoogersmilde zijn Novec volgens de rechter niet aan te rekenen. De masteigenaar heeft geen regels overtreden. Novec was gisteren nog niet in staat te reageren op de uitspraak tegen over het Parool. Bron: MediaMagazine.
 

9-5-'14 Radio Oost last van blikseminslag
 

Vrijdagavond rond kwart voor zes sloeg de bliksem in bij RTV Oost, waarschijnlijk in de mast. Binnen op de redactie was een lichtflits te zien. Na ruim vijf minuten werd de storing hersteld en kon er weer worden geluisterd naar Radio Oost. Bron.
 

9-5-'14 Inslag toren Rotterdam-Waalhaven
 

In de zendtoren aan de Waalhaven sloeg de bliksem in. Klik op de foto voor de video opname.
Volgens een twitter bericht van Radio Rijnmond
zou hun  FM zender beschadigd zijn maar die berichtgeving klopte niet. Het bericht is door de omroep onbereikbaar gemaakt. Bron.

 

8-5-'14 Spectaculaire drive in show in Petten te volgen via evenementen zender op FM 105.8
 

Donderdagavond vond in Petten een heuse drive-in show plaats. Het was de try-out voorstelling van 'Dijk-In' van de groep 'Prins te paard'. Automobilisten moesten in de auto blijven zitten, hun motor afzetten en hun radio afstemmen op 105.8 FM. Op die manier kregen zij ook de audio mee die bij deze theatershow hoorde. De show vol grote projecties op de dijk vertelden het verhaal over de zandsuppletie en het gevecht tegen het water door de eeuwen heen en speelt tot 17 mei door het reizend theaterfestival De Karavaan. Bron.

5-5-'14 Aanpak radio ontvangst
 

Omrop Fryslân heeft een steunzender aangevraagd op 92,5 MHz vanaf zendmast Hoogersmilde om zo de problemen in de zuidoost hoek van de provincie op te lossen. Bron.

1-5-'14 Extra datakanalen op DAB+ netwerk NPO toegevoegd
 

Sinds vandaag zijn er extra datakanalen toegevoegd aan het DAB+ netwerk van de NPO op kanaal 12C aldus dit bericht.
Voor een overzicht van alle DAB+ zenders kijk hier.
 

29-6-'14 Foefer FM  te beluisteren via eigen FM zender op 106.2 MHz
 

Vanaf maandag 30 juni t/m 6 juli is Foefer FM te horen in Hoogenweg op de evenementen frequentie 106.2 MHz t.g.v. het gelijknamig evenement.
 

27-6-'14 Samenloop FM  Hoogvliet te beluisteren via evenementenzender op 107.5 MHz
 

Op 28 en 29 juni is Samenloop FM te horen op de evenementen frequentie 107.5 MHz i.v.m. de strijd tegen kanker.

 

24-6-'14 Noodzakelijke verplaatsing ingediend voor lokale omroep Lansingerland FM
 

Het Agentschap Telecom heeft een verzoek voor noodzakelijke aanpassing ontvangen voor lokale omroep Lansingerland FM omdat hun zendmast in Berkel en Rodenrijs eind juli wordt afgebroken. Bron (nr. 15).
 

24-6-'14 Poging twee van Omrop Fryslan voor netverbetering FM
 

Het Agentschap Telecom heeft weer een nieuw voorstellen voor netverbetering FM ontvangen van Omrop Fryslan (nr. 113). AT heeft eerder een voorstel (nr. 102) afgewezen.
 

18-6-'14 M.i.v. 1 juli geen VRT Ketnet / OP12 en vijf Vlaamse publieke radiozenders via Digitenne
 

KPN moet volgens de Mediawet m.i.v. 1 juli 2014 de Vlaamse TV zender Ketnet / OP12 en vijf Vlaamse publieke radiozenders doorgeven via Digitenne maar KPN heeft een bezwaar ingediend tegen dit besluit. Lees verder op MediaMagazine.
Website DVBT4all meldt dat deze zenders er pas per 1 oktober bijkomen.
 

17-6-'14 Noodzakelijke verplaatsing zender Freez FM Hoog Soeren 88.7 MHz naar Apeldoorn
 

Het Agentschap Telecom heeft een verzoek voor noodzakelijke aanpassing ontvangen van vergunninghouder HOT Radio omdat hun zender in Hoog Soeren binnen vier weken uit de lucht moet. De de oorzaak is een reeds lang lopende procedure tussen de gemeente en de omwonende tegen de mast en grondeigenaar NOVEC. De zender zal verplaatst gaan worden naar de Digitenne mast Apeldoorn mits de aanpassing goedgekeurd wordt. Via deze frequentie zendt Freez FM uit. Bron (nr. 14).
 

17-6-'14 Twee netverbetering FM ingediend bij Agentschap Telecom
 

Het Agentschap Telecom heeft recent twee nieuwe voorstellen voor netverbetering FM ontvangen.
Het gaat om voorstel nr. 111 van Omrop Vereniging Veendam op 104.2 MHz in Hoogersmilde
en
nr. 112 van Sky Radio in Deventer op 101,7 MHz.
 

15-6-'14 Nieuwe Westfriese lokale omroep in de startblokken
 

De lokale omroepen van Enkhuizen en Hoorn hebben samen met het initiatief Medemblik FM nieuwe omroep opgericht: Streekomroep West-Friesland. Het doel van deze nieuwe omroep is in de toekomst te komen tot 1 Westfriese Streekomroep waarin de publieke taakstelling hoog in het vaandel staat. Voorzitter Cokky Bronsgeest vertelt: ”Wij sluiten hierbij aan bij de reorganisatie van de publieke omroepen waarbij er landelijk gewerkt gaat worden om van 283 lokale omroepen te gaan naar 50-100 streekomroepen.” Hiervoor is het Regionaal Mediacentrum West-Friesland opgericht die de samenwerking tussen de omroepen in Hoorn, Enkhuizen en Streekomroep West-Friesland gaat vormgeven. Lees hier verder.
 

13-6-'14 Twee netverbetering FM afgewezen en een nieuwe ingediend
 

Het Agentschap Telecom heeft recent twee nieuwe voorstellen voor netverbetering FM afgewezen.
Het gaat om voorstel nr. 102 van Omrop Fryslan in Hoogersmilde op
92,5 MHz en
nr. 103 van Tida BV in Oosterhout op 103,4 MHz.

Er is één nieuw voorstel voor netverbetering FM ingediend voor Gelre FM zie voorstel nr. 110.
 

13-6-'14 Radio Borger-Odoorn tijdelijk niet via FM 106.0 te horen
 

De lokale omroep van Borger-Odoorn Radio Borger-Odoorn is sinds enkele dagen uit de lucht, het is stil op de 106.0 FM. Bij navraag blijkt dat de straalzender kapot is. De omroep werkt nu aan een internet verbinding tussen studio en zender. Het laatste stukje zal dan via WiFi gaan om de zender te bereiken die in een schuur achter een woning staat.
 

13-6-'14 Reurpop Festival Ruurlo te beluisteren via eigen FM zender op 99.5 MHz
 

Sinds vandaag is t.g.v. het Reurpop Festival in Ruurlo t/m 15 juni een eigen FM zender on air op de evenementen frequentie 99.5 MHz.
 

12-6-'14 Lokale omroep Krijtland gestopt met FM uitzendingen
 

Volgens het bestuur van de lokale omroep voor de gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals, Omroep Krijtland, is de uitzendfrequentie, die deze omroep toebedeeld heeft gekregen, in veel buitengebieden niet of slechts matig te ontvangen. In Dagblad de Limburger schrijft men dat besloten is om te stoppen met radio. Bron.
De omroep zond PUR Radio Krijtland uit via een zender in Vaals op 106.9 MHz met 5 Watt ERP en een zender in Gulpen op 107.9 MHz met 50W ERP. Waarom de omroep gekozen heeft voor een extreem lage antenne positie voor de zender in Gulpen is niet duidelijk want men had het bereik flink kunnen verbeteren door voor een hoge mast te kiezen. De zender in Vaals stond op het bijna hoogste punt van Nederland waardoor het ERP vermogen zeer laag wordt.
 

10-6-'14 Meer controle op FM uitzendingen van lokale omroepen na diverse overtredingen

Het Agentschap Telecom heeft in het najaar van 2013 projectmatig FM omroepzenders van lokale omroepen gecontroleerd. Tijdens dit project zijn de zenders van tien lokale omroepen in de provincie Gelderland gecontroleerd op naleving van de voorschriften en beperkingen uit de vergunning. Alle controles hebben onaangekondigd plaatsgevonden. Bij zeven van de elf gekeurde zenders zijn overtredingen geconstateerd. De overtredingen zagen toe op een te hoog uitgestraald zendvermogen (zes keer), een onjuiste antenneconstructie (vier keer), een onjuiste antennerichting (drie keer) en een te grote frequentiezwaai (twee keer). De vergunninghouders moeten de geconstateerde overtredingen ongedaan maken. De resultaten van 2013 zijn aanleiding geweest voor voortzetting en uitbreiding van de inspecties op lokale omroepen in de rest van Nederland. Bij inspecties in 2009, 2010 en 2013 bleken respectievelijk 70%, 50% en ruim 75% van de lokale oproepzenders niet aan de technische eisen te voldoen. De onregelmatigheden hadden voornamelijk betrekking op een te hoog ERP zendvermogen, een afwijkende antennerichting en een te breed spectrummasker. Bron Staat van de ether 2013.
 

9-6-'14 De Vierdaagse uitzendingen 2014 van Radio 024 (3e editie) op 99.5 MHz
 

Circa 35 gepassioneerde medewerkers presentatoren, reporters, technici, redactieleden, multimedia, nieuwslezers, promotieteam), verzorgen op professionele wijze het mooiste radioproject van het jaar ‘De Vierdaagse uitzendingen van Radio 024’. Ieder uur: reportages, sfeerimpressies, interviews, spraakmakende programma-items, mooie prijzen, het actuele Vierdaagsenieuws en uiteraard de mooiste Classics & Hits! Van 12 t/m 18 juli 2014, dagelijks van 6:00 tot 24:00 uur live gepresenteerde programma’s. Dit jaar heeft Radio 024 een andere evenementen frequentie toegewezen gekregen van het Agentschap Telecom, namelijk 99.5 FM. Mogelijk ook via diverse FM frequenties te ontvangen en wereldwijd luisteren (en kijken!) kan via de website: www.024.fm, www.4daagse.fm  én de gratis mobiele ‘App’ van Radio 024 in de Appstore en Google Play.

8-6-'14 Voor een goed doel genieten van het uitzicht vanaf een mediatoren van Alticom
 

Voor het goede doel genieten van het geweldige uitzicht vanuit een mediatoren van Alticom. Dat is nog eens een Heppie View! De eerstvolgende Heppie View beleef je vanaf de mediatoren van Lopik in IJsselstein op zaterdag 14 en zondag 15 juni en dan kun je ongeveer een half uur van achter het glas van een prachtige view genieten. De opbrengst gaat in z’n geheel naar Stichting Heppie. Bestel hier je tickets.
 

7-6-'14 Roparun Radio on air met eigen FM zenders in Bergen op Zoom en Rotterdam
 

Roparun Radio is via eigen FM zenders te ontvangen in Bergen op Zoom op evenementen frequentie 105.3 FM en in Rotterdam op evenementen frequentie 107.5 FM dit weekend. Naast deze twee frequenties kan je de omroep ook via negen lokale omroep frequenties volgen, kijk hier voor een overzicht.
 

6-6-'14 Radio 8FM nu ook via 104.3 FM vanuit Waalwijk
 

Sinds vanmiddag is Radio 8FM ook te ontvangen op 104.3 MHz via een nieuwe zender in Waalwijk.
 

5-6-'14 Drie nieuwe aanvragen voor netverbetering FM ingediend
 

Het Agentschap Telecom heeft drie nieuwe voorstellen voor netverbetering FM ontvangen.
Het gaat om voorstel nr. 107 en 108 voor NDC Radio BV en nr. 109 voor Omroep Vereniging Veendam.
                
 

2-6-'14 Q-music Limburg on air
 

Sinds vrijdagavond is RADIONL niet meer in Limburg via kavel B25 te horen maar Q-Music Limburg. Officieel is men sinds vandaag on air. De regionale zender geeft luisteraars elke dag plezier, energie en een goed gevoel. De zender kiest voor ‘feel-good radio’; lekkere hits, creatieve programma’s, spraakmakende acties en enthousiaste DJ's. Via vijf aan elkaar gekoppelde FM frequenties is de zender in heel Limburg te ontvangen. Nieuws m.b.t. deze omschakeling zie onderstaand nieuws van 23 mei. De uitspraak van het Commissariaat voor de Media is hier te lezen.
        

31-7-'14 Solar Weekend Radio op 104.2 FM vanuit Roermond
 

Solar Weekend Radio is ook dit jaar weer on air in Roermond op de evenementen frequentie 104.2 MHz tijdens het Solar Weekend Festival vanaf vandaag t/m 3 augustus.

 

31-7-'14 Reacties op regeling digitalisering regionale Nederlandse etherradio
 

In 2011 zijn in het kader van het digitaliseringsbeleid voor de Nederlandse etherradio (Tweede Kamer, vergaderjaar 2009-2010, 24 095, nr. 241) vergunningen voor digitale radio-omroep verleend aan o.a. alle regionale publieke omroepen, niet-landelijke commerciële radiostations en middengolfvergunninghouders. Het betreft vergunningen voor het gebruik van etherfrequenties in de zogenaamde bovenregionale kavel. In dit kavel is nog capaciteit over die met deze regeling wordt uitgegeven. In totaal zijn 10 reacties op deze consultatie openbaar.

31-7-'14 NPO en ROOS willen snel overstap naar DVB-T2 op Digitenne TV van KPN
 

Namens de NPO heeft Gerjo Bruntink aangeven dat het belangrijk is dat DVB-T-uitzendingen ook na 2017 mogelijk blijven en dat het van belang is dat DVB-T in Nederland verder wordt geïnnoveerd zodat ook uitzendingen in HD-kwaliteit mogelijk worden. Hiervoor wil de NPO zo snel mogelijk overstappen op de vernieuwde DVB-T2 techniek. Ook de ROOS, de overkoepelende organisatie van publieke regionale omroepen in Nederland, wil distributie via digitale etherttelevisie via DVB-T behouden en is ook voorstander om over te stappen op de nieuwere DVB-T2 techniek. Bron: MediaMagazine.
 

31-7-'14 OSU Radio Uitgeest wacht op etherfrequentie
 

OSU Radio de lokale omroep voor de gemeente Uitgeest wacht op uitgifte van de etherfrequentie en kan dan direct on air op FM. De omroep heeft de zender al getest en vorig jaar december de antennes al geplaatst.
 

30-7-'14 Zender Enschede voor Radio 10 on air (i.p.v. in Lichtenvoorde)
 

Radio 10 heeft vandaag een zender in Enschede aangezet op 103.9 MHz. Eerder stond deze zender in Lichtenvoorde maar de omroep had bij  Agentschap Telecom een aanvraag ingediend om deze te verhuizen en die verhuizing is nu een feit. Kijk hier voor het verzoek.
 

29-7-'14 Optimaal FM dient netverbetering FM in voor zender Vethuizen 94.7 FM 
 

Het Agentschap Telecom heeft een voorstel voor netverbetering FM ontvangen van Optimaal FM. Het gaat om een aanpassing van ERP en diagram van hun huidige zender 94.7 FM welke in Vethuizen staat.

                 

27-7-'14 LEO FM Leeuwarden on air op 106.1 FM
 

LEO FM de lokale omroep voor de gemeente Leeuwarden is volgens een Twitter bericht van de omroep te beluisteren via FM 106.1.

 

25-7-'14 100%NL zender 97.6 Hengelo nu on air vanuit Zwolle
 

100%NL heeft vanochtend hun zender in Zwolle aangezet op 97.6 MHz. Eerder stond deze zender in Hengelo maar was bij  Agentschap Telecom aangevraagd om deze te verhuizen naar Zwolle. Kijk hier voor het verzoek.
 

22-7-'14 NDC Radio vraagt 'noodzakelijke verplaatsing' aan voor zender Ameland naar Dokkum
 

Het Agentschap Telecom heeft een verzoek voor noodzakelijke aanpassing ontvangen van NDC Radio BV om de zender 89.4 Ameland te verplaatsen naar Dokkum. Kijk hier voor het verzoek.
 

22-7-'14 Drie netverbeteringen FM ingediend door Fresh FM
 

Het Agentschap Telecom heeft drie nieuwe voorstellen voor netverbetering FM ontvangen van Fresh FM.
Het gaat om een nieuwe zender in Haastrecht op 95.9; één in Alkmaar op 95.4 en meer vermogen voor de bestaande zender Amsterdam op 95.7 MHz.
                               
 

21-7-'14 Scout FM  te beluisteren op Nawaka via eigen FM zender op 92.8 MHz
 

ScoutFM is dit jaar aanwezig bij het waterscouting evenement Nawaka in Roermond van 21 t/m 31 juli. De omroep is sinds vandaag te beluisteren op de evenementen frequentie 92.8 MHz.


 

20-7-'14 Boschtion FM weer via FM 95.2 te ontvangen
 

Boschtion FM was sinds 20 mei niet meer te ontvangen op 95.2 FM omdat de zendmast op verpleeghuis De Herven weg moest. Tot die tijd was de omroep te ontvangen via de frequentie 106.3 FM van Vladeracken Radio op de uren dat de Maasdonkse omroep zelf niet uitzond. Inmiddels is de installatie geplaatst  op het Riva gebouw in het Paleiskwartier en is men sinds afgelopen vrijdag terug op de 95.2 FM.
 

19-7-'14 Nieuw antenne plek voor RADIONL op de mast Hoogersmilde
 

Donderdagmiddag werkzaamheden gespot in de zendmast Hoogersmilde. Er was een nieuw antenne systeem gemonteerd in de mast  (foto links). Vrijdagmiddag was het antenne systeem welke op de betonnen ring stond weggehaald (foto rechts). Op deze antennes zond RADIONL uit. Conclusie: RADIONL zendt nu uit via de nieuwe antennes in de mast.

                      
 

17-7-'14 Kermis FM Tilburg te beluisteren via eigen FM zender op 105.9 MHz
 

Morgenavond om 19.30 uur start de Tilburgse Kermis en Kermis FM zal ook dit jaar weer te beluisteren zijn op de evenementen frequentie 105.9 MHz.

 

16-7-'14 RTV Slogo deze maand via tweede frequentie on air
 

RTV Slogo de lokale omroep voor de gemeente Goeree-Overflakkee zal nog deze maand te ontvangen zijn via de nieuwe tweede frequentie 105.3 MHz vanuit Dirksland. De huidige zender in Ouddorp op 105.6 FM blijft in de lucht.

12-7-'14 Twee evenementen zenders on air tijdens vierdaagse in Nijmegen: Klasse FM en Radio 024
 

Klasse FM 88.0 FM en Radio 024 99.5 FM on air via evenementen frequenties vanuit Nijmegen.

5-7-'14 Restcapaciteit op bovenregionale DAB+ kanalen op slot voor nieuwe partijen
 

De Minister van Economische zaken heeft op 30 juni via een internetconsultatie ronde bekendgemaakt aangaande de verdeling van de restcapaciteit op de bovenregionale DAB+ kanalen. Als het aan de minister ligt gaan de bovenregionale kanalen ‘op slot’ voor nieuwe partijen. Alleen bestaande zenders mogen een aanvraag doen voor netten buiten hun FM verzorgingsgebied. Bron.
 

4-7-'14 Lokale Omroep Ameland heeft 1 juli de uitzendingen op 89,4 FM gestaakt
 

In verband met de huidige regelgeving en een gerechtelijke uitspraak in het afgelopen jaar is Stichting Kabelkrant Ameland helaas genoodzaakt de uitzendingen van de Lokale Omroep Ameland (LOA) via etherfrequentie 89.4 FM per direct te beëindigen. Dit houdt echter niet in dat de LOA en/of Kabelkrant Ameland ophoudt met uitzenden. Kabelkrant Ameland blijft gewoon uitzenden via het kabelnetwerk van KabelNoord met op de achtergrond de uitzendingen van de LOA. De LOA blijft ook te ontvangen op Ameland via de kabel op 105.80 FM, via het digitale kabelnetwerk van KabelNoord en via internet op www.lokaleomroepameland.nl. Lees het hele persbericht.
 

3-7-'14 Vijf noodzakelijke verplaatsingen ingediend bij AT
 

Het Agentschap Telecom heeft vijf verzoeken voor noodzakelijke aanpassing ontvangen. Deze zijn ingediend door Freez FM voor de zenders Enschede 87.6 en Zwolle 89.2; door RADIONL voor de zenders Meppel 95,7 en Lelystad 89.4 en door Radio8FM voor hun zender Tilburg op 103.6 MHz. Kijk hier voor de verzoeken.
 

3-7-'14 Waterstad FM Hits (104.4 Groningen) wordt Joy Radio
 

 

Waterstad FM Hits gaat binnenkort verder als Joy Radio. Luisteraars worden inmiddels via een promo geïnformeerd over de verandering. De RDS geeft al Joyradio aan..

 

2-7-'14 Ook lokale omroepen moeten overstappen naar DAB+
 

Alle lokale omroepen gaan op den duur ook de overstap maken naar DAB+, digitale radio via de ether. Hans Disch, programmamanager sectorverandering bij de OLON (de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland) gaf maandagavond in het radioprogramma Medialand op Alphen Stad FM aan dat ook voor de lokale omroepen in Nederland ruimte gereserveerd is voor DAB+. Lees verder op MediaMagazine.
 

1-7-'14 Unique FM, de lokale omroep van Heumen is gestopt
 

De Stichting Lokale Omroep Heumen (SLOH), beter bekend onder de zendernaam Unique FM, is gestopt met haar activiteiten per 1 juli. Luister naar de laatste uren op . hun website.

30-8-'14 Omroep Oirschot per 1 september weer on air op FM 107.3
 

Na acht maanden radiostilte komt de lokale Omroep Oirschot op 1 september weer in de ether. Voorlopig betreft het alleen radio; in de naaste toekomst komt daar waarschijnlijk digitale tv bij. De uitzendingen komen niet langer uit de studio in de Sandershof, maar uit sociaal-cultureel centrum De Enck. Bron.
 

29-8-'14 Scoren voor MVV'69 via evenementen frequentie 107.4 FM in Hellendoorn
 

Ervaren DJ's gaan tijdens Scoren voor MVV'69  48 uur lang non-stop een zeer gevarieerd muziek programma draaien wat ook te volgen is op de radio via de evenementen frequentie 107.4 MHz. De zender gaat vanavond om 18 uur aan. Dit evenement vindt plaats in Buurthuis de Leemkamp in Hellendoorn.
 

29-8-'14 Radio 10 start tweede station op DAB+ kanaal 11C en vervangt BG Radio
 

Vandaag is Radio 10 gestart met een nieuw radiostation dat uitsluitend via een nieuwe digitale T-DAB+ radio te beluisteren is. Onder de naam Radio 10 Gold wordt er een programma uitgezonden met alleen de grootste hits uit de 60’s & 70’s. Luisteraars horen bij Radio 10 met name de grootste hits uit de 80’s, 90’s, 00’ en van nu. Radio 10 heeft echter een traditie met Gold en door de komst van DAB+ start Radio 10 nu met een nieuw radiostation (Radio 10 Gold) met 60’s & 70’s hits. Op deze wijze komt er meer keuze voor de luisteraars en wordt het nog interessanter om digitaal radio te luisteren via DAB+. Bron.

29-8-'14 Omroep Súdwest zender Sneek 106.3 FM uit de lucht
 

Sinds enkele dagen is de radiozender van Omroep Súdwest in Sneek op 106.3 MHz uit de lucht. De oorzaak is nu nog onbekend bij de heren technici en er valt voor het weekend helaas geen oplossing te verwachten. Bron.
 

26-8-'14 Unieke openstelling mediatoren Hilversum tijdens open studio-dagen
 

Alticom stelt op 6 en 7 september 2014 tijdens de open studio-dagen haar mediatoren in Hilversum open voor het grote publiek. In samenwerking met Stichting Heppie organiseert zij de Heppie View Tour. Voor 10 euro per persoon kan de bezoeker genieten van het fenomenale uitzicht. Een unieke kans, want normaal gesproken zijn de torens niet toegankelijk voor publiek. In de loop van dit jaar zullen nog twee andere torens hun deuren openstellen. De volledige opbrengst van deze actie gaat naar Stichting Heppie. Tickets zijn hier verkrijgbaar.
 

26-8-'14 Radio Festunique Beltrum te beluisteren via evenementen zender op 99.5 FM
 

Radio Festunique zendt al jaren uit tijdens de Beltrumse kermis, maar wel altijd illegaal. Dit jaar heeft de corsozender van het Agentschap Telecom en de gemeente Berkelland toestemming om legaal uit te zenden. Het is een evenementen zender geworden, die tijdens het opbouwen en beplakken van de corsowagens voor vertier en extra sfeer zorgt. Benieuwd naar de uitzendingen? Stem dan op 4, 5 en 6 september af op 99.5 FM. Of kom gewoon even een kijkje nemen in de studio op het kermisterrein.
 

24-8-'14 Nieuwe zendantenne en meer vermogen voor RTV Stadskanaal zender 105.3 FM
 

Gisterenmiddag heeft RTV Stadskanaal een nieuwe antenne en meer ERP vermogen gekregen. Dit was noodzakelijk om in de gemeente Stadskanaal een beter ethersignaal af te geven.
                           
 

24-8-'14 Bezoek zendschip van Radio Waddenzee op zee en maak live uitzendingen mee
 

T/m 31 augustus komen de programma’s van Radio Waddenzee rechtstreeks vanaf zee op AM 1602 kHz. Belangstellenden kunnen dan naar het schip komen om te kijken op het laatste nog werkende zendschip ter wereld. De tender “Ome Cor” brengt je van de haven van Harlingen naar het radioschip. Daar ben je dan een uur te gast. Aan boord krijg je een rondleiding en kun je kennis maken met personeel en bemanning. Uiteraard word je daarna weer keurig naar Harlingen teruggebracht.Voor zaterdag 30 augustus is nog een afvaart gepland. Het kost 35 euro per persoon, vooraf te voldoen. Wil je meer weten of alvast boeken? Stuur een email naar buitengaats@radiowaddenzee.nl  Je krijgt dan in het antwoord informatie over wanneer en waar er een plaats voor je (jullie) is, over hoe je kunt betalen enzovoort. Wees er snel bij want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt en vol is vol.
 

23-8-'14 Nieuwe antennes gespot in diverse masten

Er zijn nieuwe antennes gespot in Bergschenhoek voor Lansingerland FM (92.2 MHz); voor waarschijnlijk de nieuwe steunzender van RTV N-H in Alkmaar (88.7 MHz); voor Freez FM in Apeldoorn (88.7 MHz); Mierlo en Tjerkgaast. Kijk hier voor alle nieuwe foto's.
 

21-8-'14 Groot Nieuws Radio treft voorbereidingen voor het uitzenden via digitale radio DAB+

Groot Nieuws Radio treft voorbereidingen voor het uitzenden via digitale radio (T-DAB+). Van de overheid heeft de omroep een ‘regio’ toegewezen gekregen op kanaal 6B welke géén landelijke dekking geeft. Daarom gaat de omroep de uitzendrechten op kanaal 8A huren van Radio Maria.
                           

21-8-'14 Olof FM Tilburg te beluisteren via evenementen zender op 105.9 MHz
 

Sinds maandag is Olof FM t.g.v. de  TOP-week (introductieweek voor alle nieuwe studenten in Tilburg) t/m 22 augustus te ontvangen via de evenementen frequentie 105.9 MHz.

21-8-'14 Freez FM zender 88.7 Hoog Soeren verhuisd naar Apeldoorn
 

HOT Radio heeft begin deze week hun zender Hoog Soeren 88.7 FM verhuisd naar de Digitenne mast in Apeldoorn. De omroep had dit bij  Agentschap Telecom aangevraagd als noodzakelijk verplaatsing. Kijk hier voor het verzoek.
Via deze frequentie wordt het programma van
Freez FM uitgezonden.
 

20-8-'14 Nieuwe frequentie voor Rivierstad FM in Cuijk
 

De lokale omroep voor de gemeente Cuijk en Grave, Rivierstad FM is afgelopen maandag met de zender in Cuijk van frequentie gewisseld van 88.4 naar 93.5 MHz. Tevens is het vermogen verhoogd van 800W naar 1kW ERP. De reden is dat de frequentie 88.4 MHz vaak gestoord werd door andere zenders.
 

19-8-'14 Publieke Omroep nu "NPO"

Sinds vanmorgen 6 uur zijn de publieke radio en televisie zenders omgedoopt in NPO. Daarmee is ook de Radio Data Systeem tekst op FM aangepast.

 

9-8-'14 Lokale omroep Uitgeest "OSU Radio" on air op 106.0 FM
De nieuwe lokale omroep voor de gemeente Uitgeest 'OSU Radio' is on air op 106.0 MHz. Er wordt uitgezonden via een tijdelijke antenne installatie in afwachting van de definitieve opstelling in een nieuwe nieuwe mast welke bij de studio komt te staan. Tevens wordt dan het vermogen nog aangepast en zal het bereik sterk verbeteren.
 
5-8-'14 Steunzender Radio Veronica in Zwolle on air op 102.8 MHz
 

Radio Veronica heeft vandaag een nieuwe steunzender in Zwolle aangezet op 102.8 MHz. De omroep had bij  Agentschap Telecom een aanvraag ingediend voor deze frequentie in het kader van netverbetering en dat is nu een feit. Kijk hier voor het verzoek. Bron: Twitter bericht Radio Veronica.
 

4-8-'14 RTV Slogo vanuit Dirksland on air op 105.3 FM
 

RTV Slogo de lokale omroep voor de gemeente Goeree-Overflakkee is sinds 25 juli ook te ontvangen via de nieuwe tweede frequentie 105.3 MHz welke vanaf de watertoren in Dirksland wordt uitgezonden. De installatie is geplaatst door ACTG uit Apeldoorn. Tevens zendt deze zender uit in stereo en met RDS. De zender in Ouddorp op 105.6 FM wordt binnenkort voorzien van stereo en RDS.
 

2-8-'14 Steunzender SkyRadio in Den Haag op 101.7 MHz on air
 

Sky Radio 101 FM heeft sinds kort een nieuwe steunzender in Den Haag aangezet op 101.7 MHz. De omroep had bij  Agentschap Telecom een aanvraag ingediend voor deze frequentie in het kader van netverbetering en dat is nu een feit. Kijk hier voor het verzoek.

1-8-'14 Nog geen lokale omroep in Heerenveen
 

De aanvraag tot aanwijzing als lokale publieke media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeente Heerenveen van Stichting Publieke Mediadienst Heerenveen is door de gemeente en het Commissariaat afgewezen. Lees hier het besluit van de gemeente en hier die van het Commissariaat voor de Media.
 

30-9-'14 CFN/RFC gestopt met uitzenden in Zuid Limburg maar behoudt de FM vergunningen
 

Canadian Forces Network Europe (CFN Europe) is vandaag om 12.00 uur gestopt met uitzenden. Luister hier naar de speech voordat de zenders werden uitgeschakeld. CFN heeft de FM frequenties niet ingeleverd want volgens het Agentschap Telecom heeft men de vergunning niet teruggegeven. "De frequenties zijn daarmee nog steeds in bezit van CFN", laat een woordvoerster weten aan RadioFreak.nl.
Daarmee komen de twee FM frequenties 96,9 MHz (10kW ERP) en de 99.7 MHz (501 W ERP) in Brunssum voorlopig niet vrij.
 

28-9-'14 Geen radio uitzendingen van 3 Oktober Radio Leiden dit jaar
 

"Dit jaar zijn er helaas geen radio uitzendingen zoals u die van ons gewend bent. Wij vinden het heel erg spijtig dat de 9e editie van 3 Oktober Radio niet uitgezonden kan worden" aldus de website van omroep.
 

26-9-'14 Unieke openstelling mediatoren Roosendaal
 

Alticom stelt op 4 en 5 oktober haar mediatoren in Roosendaal open voor het grote publiek. In samenwerking met Stichting Heppie organiseert zij de Heppie View Tour. Voor 10 euro per persoon kan de bezoeker genieten van het fenomenale uitzicht. Een unieke kans, want normaal gesproken zijn de torens niet toegankelijk voor publiek. De volledige opbrengst van deze actie gaat naar Stichting Heppie. Tickets zijn hier verkrijgbaar. Klik hier voor een kijkje vanaf de toren.

 

26-9-'14 Wederom inzet van evenementenfrequentie voor drive-in bioscoop: Sittard 104.2 FM
 

Vanavond vanuit je eigen auto genieten van de film 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind'. Cinema in het Park verzorgt deze drive-in biscoop in het Maaslandpark te Sittard. Het geluid van de film ontvang je via de evenementen frequentie 104.2 MHz.
 

25-9-'14 Twee netverbeteringen FM vergund
 

Het Agentschap Telecom heeft twee netverbeteringen vergund. Het gaat om voorstel 54 voor NDC Radio in Wieringermeer en voorstel 71 voor Radio Royaal in Rotterdam.

24-9-'14 AM mast Heinenoord neergehaald
 

Gisterenavond heeft de firma NMS Telecom in opdracht van Novec de AM mast in Heinenoord neergehaald.
Klik op de foto's voor een groter exemplaar.
Met dank aan NMS Telecom voor de foto's

   
 

23-9-'14 Drie maal reactie ingediend tegen netverbetering Radio Continu Smilde 104.7 FM
 

Het Agentschap Telecom heeft inmiddels drie reacties ontvangen in zake voorstel 84 voor netverbetering FM welke is ingediend door Radio Continu. De reacties komen van Stichting lokale omroep Tytsjerksteradiel, Omroep Vereniging Veendam en Streekradio De Wolden.

21-9-'14 Almere FM nu ook stil op FM 107.8
 

Nadat afgelopen vrijdag Almere TV op zwart ging en Almere FM nog te horen was via FM 107.8 is het nu op de FM zender ook stil geworden.

20-9-'14 Radio 538 heeft steunzender Gilze op 102.1 FM in gebruik genomen
 

Radio 538 is in de regio Breda sinds kort beter te ontvangen via een nieuwe steunzender op FM 102.1. De zender is geplaatst door Broadcast Partners en zendt uit vanaf de zendmast Gilze met 316 Watt ERP en is één van vele extra zenders welke door de radio omroepen zijn aangevraagd in het kader van netverbetering FM.
 

19-9-'14 Het geluid van 'Film in het Mais' in Leeuwarden te horen via evenementenfrequentie 106.8 FM
 

Vandaag en morgen vanuit je eigen auto genieten van een topfilm op een gigantisch doek tijdens de drive-in bioscoop Film in het Maïs in de Zuidlanden te Leeuwarden. Het geluid van de film ontvang je via de evenementen frequentie 106.8 MHz.
 

19-9-'14 NPO onderzoekt versnelde uitrol netwerk DAB+
 

De publieke omroep (NPO) onderzoekt een versnelde uitrol van een gedeelte van de zogenaamde "fase 3" van haar digitale ethernetwerk T-DAB+. Fase 3 voorziet in het verder optimaliseren van de dekking van DAB+ met nog 24 steunzenders. In eerste instantie was het de bedoeling om in 2017 een besluit te nemen over de uitrol van deze fase. Lees verder op MediaMagazine.

19-9-'14 Het Glazen Huis Ootmarsum via evenementenzender 88.4 FM on air
 

Het Glazen Huis Ootmarsum is t/m 21 september te ontvangen via de evenementen frequentie 88.4 MHz. Het doel dit jaar is geld inzamelen voor "De Zonnebloem Ootmarsum".
 

19-9-'14 Radio Royaal in Amsterdam op FM 90.1
 

Radio Royaal is nu te ontvangen in Amsterdam via FM 90.1.
Gisteren kwam de omroep met een persbericht en was op FM 90.1 al een melding te horen dat luisteraars van
Ujala Radio voortaan moeten afstemmen op 93.3 FM.
 

16-9-'14 Puur NL via zender Bergen op Zoom op 97.3 MHz te ontvangen in West Brabant
 

Puur NL is sinds vandaag weer te ontvangen in West Brabant via de zender Bergen op Zoom op 97.3 MHz. Gisteren raakte de omroep hun vertrouwde zender Roosendaal op 93.9 MHz kwijt aan Radio 8FM.

 

16-9-'14 NPO stopt in 2015 definitief met uitzenden via middengolf AM
 

De Publieke Omroep (NPO) gaat helemaal stoppen met het uitzenden via middengolf (MG/AM) en wel per 15 september volgend jaar. De 200.000 mensen die nog altijd dagelijks naar NPO Radio 5 luisteren via de middengolf moeten dus op zoek naar een andere manier om de zender te ontvangen. Bron.
Het gaat om de hoofdzender Zeewolde op 747 kHz en de steunzender Emmaberg op 1251 kHz.
 

15-9-'14 Radio 8FM sinds vandaag nog beter te ontvangen in West Brabant via 93.9 FM
    
Radio 8FM is sinds vandaag ook te ontvangen via de zender Roosendaal op 93.9 MHz. Hierdoor is Puur NL niet meer te ontvangen op deze frequentie.
 
13-9-'14 Ujala Radio nu ook te ontvangen in Den Haag, Delft, Zoetermeer en Rotterdam op 98.0 FM
 
Hierdoor is Radio Decibel niet meer te ontvangen op de 98.0 MHz in dat gebied.
 
13-9-'14 NPO zenders Radio 1, 2. 4 en 3FM in Rotterdam uit de lucht
 

Gedurende een deel van de dag was de hoofdzender van NPO Radio 4 in Rotterdam op 94.7 MHz uit de lucht. Ook waren de steunzenders van NPO Radio 1 (98.6), Radio 2 (92,9) en 3FM (97.1) eruit. Reden van de storing is onbekend.
 

12-9-'14 Radio Witte de With Rotterdam op 107.5 FM
 

Kunstblock de samenwerkende kunstinstellingen in het Witte de Withkwartier te Rotterdam gaat on air want Radio Witte de With zendt tijdens hét kunstfestival voor cutting-edge kunst en cultuur op 12, 13 en 14 september uit via evenementenfrequentie 107.5 FM. Drie dagen lang staat de Witte de Withstraat en het omliggende kwartier bol van kunst, artistieke vernieuwing, cultuur en gezelligheid.
 

12-9-'14 Noordkaap op FM 99.6 in Dordrecht
 

Op de plek waar stichting Noordkaap in 2004 opgericht werd, brengen deze multimediakunstenaars vanavond vanaf 20:30 uur een live-concert dat exclusief hoorbaar is via de autoradio op evenementenfrequentie 99.6 FM. Dus neem je auto mee naar deze drive-in, zet de motor uit, de radio aan, en geniet van het geluid om je heen! Hoe meer publiek afstemt op de zender, des te groter de gezamenlijke luidspreker. Mensen met een boom car of andere vette speakers zijn natuurlijk ook van harte uitgenodigd. 
 

12-9-'14 Broadcast Partners met eigen radiostation op de IBC Amsterdam
 

Broadcast Partners is sinds vandaag met hun eigen radiostation op de IBC te horen en dat duurt tot en met dinsdag 16 september. Men is te horen rondom en in de RAI Amsterdam op 88.5 MHz waar Europa’s grootste Broadcast beurs IBC2014 wordt gehouden. Bron.
 

11-9-'14 Sport 1 KLM Open Radio Zandvoort dit jaar op 88.4 FM
 

Tune in op de Sport1 KLM Open Radio, de officiële radiozender van het KLM Open. De zender is elke toernooidag van 10.00 uur tot 18.00 uur in de lucht met verslaggevers in de baan, leaderboard updates en interviews met spelers en andere prominenten. In Zandvoort en omgeving is Sport1 KLM Open Radio te beluisteren via de evenementenfrequentie FM 88.4.
 

5-9-'14 Radio Festunique Beltrum te beluisteren via evenementen zender op 99.5 FM
 

Radio Festunique zendt al jaren uit tijdens de Beltrumse kermis, maar wel altijd illegaal. Dit jaar heeft de corsozender van het Agentschap Telecom en de gemeente Berkelland toestemming om legaal uit te zenden. Het is een evenementen zender geworden, die tijdens het opbouwen en beplakken van de corsowagens voor vertier en extra sfeer zorgt. Benieuwd naar de uitzendingen? Stem dan t/m 6 september af op 99.5 FM. Of kom gewoon even een kijkje nemen in de studio op het kermisterrein.
 

2-9-'14 Radio Westerwolde zender Bellingwolde 106.6 FM nu in stereo
 

Radio Westerwolde zendt nu via de zender Bellingwolde op 106.6 FM uit in stereo nadat men een 10GHz verbinding heeft geplaatst in de zendmast. Hiermee zijn nu alle vier de zenders voorzien van stereo (en RDS).

1-9-'14 RTV Noord-Holland neemt steunzender Alkmaar op 88.7 FM in gebruik
 

Vandaag heeft RTV N-H een nieuwe steunzender in gebruik genomen in Alkmaar op 88.7 FM. Bron.
                 

31-10`-'14 Flinke storingen Nederlandse radio en TV zenders
 

Vandaag zijn er flinke storingen op de Nederlandse Digitenne-, FM- en DAB zenders vanwege atmosferische omstandigheden. Tijdens deze omstandigheden komen zenders uit de buurlanden dusdanig sterk door dat ze zenders in Nederland flink zullen storen.

30-10`-'14 Zendmast Radio Scheveningen tegen de vlakte
 

Scheveningen is een stukje geschiedenis kwijt. Vandaag werd de zendmast van Radio Scheveningen in Duindorp gesloopt. De mast zorgde tientallen jaren voor het contact tussen het vasteland en de scheepvaart. Ook veel Scheveningers hielden op die manier contact met hun dierbaren op zee. Tevens heeft Digitenne van KPN vanuit deze mast uitgezonden. Bron.

28-10`-'14 Stoorzenders: RTV Maas en Mergelland luidt de noodklok
 

RTV  Maas en Mergelland dreigt te verdwijnen als niet snel de ontvangst van de radiozender verbetert. Door die slechte ontvangst haken niet alleen luisteraars, maar ook adverteerders af. Volgens bestuurslid Richard Roijen zijn er de laatste jaren in de Belgische grensstreek zenders bijgekomen, waardoor frequenties elkaar overlappen en de lokale uitzendingen worden verstoord. De omroep denkt alleen te kunnen overleven als ze de 99.70 MHz - 0.5 kW van de gestopte legerzender Canadian Forces Network (CFN) in Brunssum ingebruik zouden mogen nemen. Een verzoek daartoe is inmiddels ingediend bij het Agentschap Telecom. Bron.
 

27-10`-'14 Kans op storingen Nederlandse radio en TV zenders
 

Komende 24 uur is er grote kans dat er storingen ontstaan op de Nederlandse Digitenne-, FM- en DAB zenders vanwege atmosferische omstandigheden. Tijdens deze omstandigheden komen zenders uit de buurlanden dusdanig sterk door dat ze zenders in Nederland zullen storen.

26-10`-'14 Omroep Menterwolde nu met RDS op 107.6 MHz
 

Omroep Menterwolde de lokale omroep voor de gelijknamige gemeente welke overigens dit weekend 25 jaar bestaat is gespot met een dynamisch RDS signaal op 107.6 MHz.
 

26-10`-'14 Evenementenzender Station KPN Wierden voor goed doel binnenkort on air op 88.4 FM
 

Van 30 oktober t/m 3 november 9 uur is Station KPN on air op de evenementen frequentie 88.4 MHz vanuit Wierden t.g.v. een goed doel tijdens de Sunte Mart'n.

 

25-10-'14 ROOS RTV start Europese aanbesteding DAB+ netwerk allotment 6B en 9D-N
 

ROOS RTV (Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) heeft een Europese aanbesteding gepubliceerd voor het selecteren van een netwerkoperator voor DAB+ digitale etherradio voor allotment 6B en 9D-N.

Klik op de kaart voor meer info over dit DAB+ netwerk van de regionale publieke- en regionale commerciële omroepen.
 

25-10-'14 Radio Continu via nieuwe steunzender in Eext te ontvangen op 92.6 FM
 

Radio Continu heeft vanmiddag hun nieuwe steunzender van 398 Watt ERP in Eext op 92.6 FM aangezet.
 

23-10-'14 Twee netverbeteringen FM vergund
 

Het Agentschap Telecom heeft twee FM netverbeteringen vergund: voorstel 67 (Radio Continu 92.6 Eext) en voorstel 61 (Amor FM 89.8 Den Haag).

22-10-'14 Slam!FM nu in Amsterdam op 95.3 FM on air
 

Slam!FM is in Amsterdam sinds kort beter te ontvangen via een nieuwe steunzender op FM 95.3. De zender zendt uit vanaf de zendmast nabij de RAI met 398 Watt ERP en is één van vele extra zenders welke door de radio omroepen zijn aangevraagd in het kader van netverbetering FM.
 

21-10-'14 Radio 538 heeft steunzender Ugchelen op 101.8 FM in gebruik genomen
 

Radio 538 is in Apeldoorn sinds kort beter te ontvangen via een nieuwe steunzender op FM 101.8. De zender zendt uit vanaf de zendmast Ugchelen met 79 Watt ERP en is één van vele extra zenders welke door de radio omroepen zijn aangevraagd in het kader van netverbetering FM.
 

18-10-'14 Unieke openstelling mediatoren Tjerkgaast
 

Alticom stelt op 1 en 2 november haar mediatoren in Tjerkgaast open voor het grote publiek. In samenwerking met Stichting Heppie organiseert zij de Heppie View Tour. Voor 10 euro per persoon kan de bezoeker genieten van het fenomenale uitzicht. Een unieke kans, want normaal gesproken zijn de torens niet toegankelijk voor publiek. De volledige opbrengst van deze actie gaat naar Stichting Heppie. Tickets zijn hier verkrijgbaar.
 

15-10-'14 Freez FM neemt steunzender Tjerkgaast op 98.5 FM in gebruik
 

Freez FM de pop en rock zender van noord en oost Nederland is sinds vanmiddag on air in zuidwest Friesland op 98.5 FM vanaf zendtoren Tjerkgaast. Deze nieuwe frequentie is aangevraagd bij Agentschap Telecom als FM netverbetering, zie voorstel 57.
 

15-10`-'14 Evenementenzender Scoodoo Radio van Scouting Doornakkers Eindhoven on air op 104.1 FM
 

Vanaf 17 oktober is ScoDoo Radio on air op de evenementen frequentie 104.1 MHz vanuit Eindhoven tijdens de jaarlijkse Jamboree On The Air (JOTA). 

14-10-'14 Drie netverbeteringen FM vergund
 

Het Agentschap Telecom heeft de volgende FM netverbeteringen vergund: voorstel 41 (Skyradio 101.2 MHz Apeldoorn), 64 (Slam!FM 90.9 MHz Arnhem) en 75 (NDC Radio 97.3 MHz Heerenveen).

14-10`-'14 Evenementenzender Radio Scout FM Loon op Zand op 105.9 FM
 

Vanaf 16 oktober is Radio Scout FM weer on air op evenementen frequentie 105.9 MHz vanaf de Klokkenlaan 44 in Loon op Zand. Scouts van de Pastoor Simonsgroep in Loon op Zand mogen tijdens de jaarlijkse Jamboree On The Air (JOTA) radio-verbindingen maken met anders scouts over de hele wereld. Dit gebeurt op frequenties die aan radio-amateurs zijn toegewezen. Met behulp van een tiental van deze radio-amateurs die helpen bij PSG mogen de scouts zelf praten met andere scouts. Naast deze manier van verbindingen maken, zal er ook dit jaar weer een echt radio station te horen zijn op de frequentie 105.9 MHz. Hiermee zullen we de activiteiten verslaan, interviews brengen en alles van de JOTA ten gehore brengen.

 

12-10-'14 AAFM met nieuwe zender en RDS op 106.1 FM vanuit Almelo
 

De lokale omroep voor Almelo AAFM heeft vorige week vrijdag een nieuwe FM-zender in gebruik genomen. De oude zender had de laatste tijd te kampen met flinke storingen, waardoor de ontvangst van AAFM via de 106.1 MHz niet optimaal was. Dankzij sponsoring van een groot bedrijf uit Almelo heeft AAFM de nieuwe zender kunnen aanschaffen. AAFM zendt nu uit in stereo en het signaal is voorzien van RDS, zodat op de meeste radio's nu direct te lezen is dat u naar AAFM luistert. Bron.
 

10-10-'14 Toestemming voor Puur NL om via DAB+ uit te gaan zenden
 

Aan Commerciele Radio Zuid Nederland B.V. wordt toestemming verleend om als commerciele media-instelling een commerciele radio omroepdienst te verzorgen via een programmakanaal met de naam Puur NL DAB+ 1.

7-10-'14 Drie netverbeteringen FM vergund en een nieuwe aanvraag
 

Het Agentschap Telecom heeft drie netverbeteringen vergund. Het gaat om voorstel 56 (RENN BV 89.1 Groningen), 57 (Rebecca Beheer 98.5 Tjerkgaast) en 59 (NDC Radio 99.5 MHz Leusden) en een nieuw voorstel voor Berkelland FM.

6-10-'14 ROOS RTV start Europese aanbesteding DAB+ netwerk allotment 7A
 

ROOS RTV (Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) heeft een Europese aanbesteding gepubliceerd voor het selecteren van een netwerkoperator voor DAB+ digitale etherradio voor allotment 7A (Noord Brabant en Limburg).
Hier staat de aankondiging van de DAB+ aanbesteding 7A-Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking.
Klik op de kaart voor meer info over dit DAB+ netwerk van de regionale publieke- en regionale commerciele omroepen.
 

3-10-'14 Handhavingsverzoek van RadioCorp B.V. en Ad Venture Radio B.V. afgewezen
 

Het Commissariaat voor de Media ziet geen aanleiding om handhavend op te treden jegens Q-Music en Bartelet en wijst het handhavingsverzoek van RadioCorp (100%NL) en Ad Venture Radio (Radio 10) af. Lees hier het hele dossier.

 

3-10-'14 Lokale Omroep Pijnacker-Nootdorp nu verder als Easy FM
  Lokale Omroep Pijnacker-Nootdorp heeft haar naam veranderd van Radio Excellent in Easy FM.
1-10-'14 Digitenne aanbod uitgebreid
 

Digitenne van KPN is sinds vandaag een aantal zenders rijker want de Vlaamse TV zender KetNet / OP12 en de Vlaamse radiozenders VRT Radio 1, VRT Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara zijn toegevoegd. Een compleet overzicht van het gehele Digitenne netwerk incl. bedekkingskaart, een kanaal overzicht in Excel en een zenderlocatiekaart zijn op onze website terug te vinden.
 

30-11-'14 Na 23 jaar komt er een einde aan Omroep Vladeracken
 

Omroep Vladeracken de lokale omroep voor de gemeente Maasdonk is na 23 jaar gestopt. De reden is omdat de gemeente Maasdonk per 1-1-2015 houdt op te bestaan vanwege een gemeentelijk herindeling. Bron.


 

29-11-'14 Zenderfrequenties: de stand van zaken en de toekomst
 

Op dinsdag 25 november organiseerde de VPT, in samenwerking met de belangenvereniging PMSE, een themamiddag over draadloze verbindingen voor audio en video in de live en broadcast sector. De ontwikkelingen gaan Europees en wereldwijd zeer snel. Eind 2013 zijn frequenties in de 800 MHz UHF-band geveild aan de telecomproviders. Daarmee is de sector 70 MHz aan bandbreedte kwijtgeraakt die eerder voor draadloze microfoons en dergelijke konden worden gebruikt. Inmiddels zijn de providers bezig om hun 4G-netwerken uit te rollen. Hiermee wordt mobiel breedband internet mogelijk op telefoons en tablets; het UHF-gebied leent zich technisch erg goed voor deze toepassing. Overheden, de telecomindustrie en andere grote spelers hebben hun oog daarom op de rest van de UHF-band laten vallen. Wat betekent dat?Men maakte dinsdag de stand van zaken op en kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Waar staan we met PMSE eind 2014?
  • Welke ontwikkelingen kunnen we (wereldwijd, Europees en in Nederland) verwachten tot 2020 en verder?
  • Hoeveel spectrum in de UHF-band houden we over?
  • Zijn er alternatieven en zo ja, welke?
  • Welke rol kan de Nederlandse belangenvereniging PMSE spelen?

Lees hier een korte samenvatting van deze frequentie perikelen en de toekomst.
 

28-11-'14 Nieuwe netverbetering FM ingediend voor Radio Continu in Leeuwarden op 98.2 MHz
 

Het Agentschap Telecom heeft een nieuw verzoek voor FM netverbetering ontvangen van Radio Continu in Leeuwarden op 98.2 MHz (voorstel 130)

 

28-11-'14 Netverbetering FM vergund: zender Loon op Zand van Puur NL mag van 93,1 naar 93,3 MHz
 

Het Agentschap Telecom heeft een verzoek voor FM netverbetering vergund: zender Loon op Zand van Puur NL mag verhuizen van 93,1 naar 93,3 MHz (voorstel 53)

 

21-11-'14 Nieuwe DAB+ zender Amsterdam voor de landelijke commerciële is 5kW ERP
 

De nieuwe T-DAB+ zender in Amsterdam voor de landelijke commerciële omroepen heeft 5kW ERP en zendt uit vanaf de Alticom mediatoren nabij de RAI via een antenne systeem bestaande uit 6 gekoppelde dipolen welke aan de noordwest zijde van de toren zijn gemonteerd.
Klik op de foto voor een groot exemplaar.  

 

20-11-'14 De Sky Radio Group wordt mogelijk verkocht
 

De Sky Radio Group wordt mogelijk verkocht door TMG. Dit melden bronnen aan Adformatie. De stations zouden los van elkaar verkocht kunnen worden. Bron.
 

20-11-'14 Extra zender voor landelijke commerciële DAB+ netwerk in Amsterdam
 

Zenderexploitant Broadcast Partners heeft vandaag een nieuwe zender in  gebruik genomen voor het digitale T-DAB+ netwerk van de landelijke commerciële radiozenders op kanaal 11C. Bron is Facebook pagina van Herbert Visser.
 

14-11-'14 Station Frysteat voor goed doel on air op 107.3 FM in Drachten
 

Zes zendamateurs verzorgen van donderdagavond tot en met zondag een radio-uitzending onder de naam Station Frysteat, voor het goede doel Voedselbank Drachten. Muziek zal worden gedraaid vanaf vinyl en is te beluisteren op de 107.3 FM in de ether. Er zijn al vele sponsoren gevonden voor het goede doel, maar een donatie is altijd welkom. Bron.
 

13-11-'14 Nieuwe antennes voor lokale omroep Den Helder
 

et speels gemak en zonder enige problemen is dinsdag het nieuwe antennesysteem van de L.O.S. Radio Den Helder geplaatst. Met medewerking van de brandweer, die de hoogwerker inzette, werden de antennes en alle bijbehorende bekabeling vervangen. Behalve nieuwe antennes, voor een betere ontvangst via de ether, is ook het zendvermogen verhoogd (naar 100 Watt ERP). Zowel Commissariaat voor de Media als het Agentschap Telecom waren betrokken bij de operatie en hebben de benodigde toestemmingen verleend. Lees hier verder.
 

12-11-'14 Lokale omroep YouSeeRadio Beesel gestopt met uitzenden
 

YouSeeRadio heeft haar uitzendingen gestaakt. Op de zender voor de Noord-Limburgse gemeente Beesel is via de radio een melding te horen. “In verband met een gebrek aan financiële middelen is de omroep genoodzaakt om de uitzendingen per direct te staken. We danken de luisteraars voor hun steun en misschien tot ziens in betere tijden. Bron.
 

11-11-'14 Lokale omroep Pijnacker-Nootdorp mag naam Easy FM niet gebruiken
 

Vorige maand zijn de radio uitzendingen onder de naam Radio Excellent gestopt en is tijdelijk het geluid van EasyFM te horen geweest. Nu blijkt dat deze naam niet gebruikt mag worden vanwege inbreuk op het merkrecht van een bedrijf dat alle merkextensies met de naam Easy heeft vastgelegd bij het Europese merkenbureau, zal een andere nieuwe naam in januari worden onthuld. Radio uitzendingen met voor iedereen prettig in het gehoor liggende non-stop muziek vormt op dit moment de programmering van de FM frequenties 105.2 en 105.6. Bron: persbericht.

10-11-'14 Broadcast Partners wint aanbesteding DAB+ netwerk Zuidwest Nederland
 

De aanbesteding van het regionale DAB+ netwerk voor Zuidwest Nederland is gewonnen door zenderexploitant Broadcast Partners. Het is de bedoeling dat het volledige netwerk op 1 mei 2015 operationeel is. Het DAB+ netwerk voor Zuidwest Nederland is de eerste van in totaal vijf regionale DAB+ netwerken die in Nederland uitgerold gaan worden. Lees verder op Radio.nl.
 

5-11-'14 Commerciële radiozenders Q-Music, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica naar de rechter
 

De commerciële radiozenders Q-Music, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica  zijn naar de rechter gestapt. Volgens NRC Handelsblad eisen de radiozenders dat het ministerie de jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van de FM-frequenties verlaagt. Lees verder op MediaMagazine.
 

4-11-'14 Radio Royaal voor eind van dit jaar ook in Rotterdam en Utrecht
 

De regionale commerciële radiozender Radio Royaal zal voor het eind van dit jaar ook in de ether te horen zijn in de steden Rotterdam en Utrecht. Dit zei Perry Oerlemans van Radio Royaal  afgelopen maandag in het radioprogramma Medialand op Alphen Stad FM. Lees verder en beluister het interview op MediaMagazine.
 

3-11-'14

Nieuwe antennes voor lokale omroep Radio A-FM zendmast Nieuwendijk

 

ProFMBroadcast heeft nieuwe FM antennes geplaatst bij Radio A-FM in de zendmast te Nieuwendijk. De oude antennes waren aan vervanging toe en nu is de omroep weer luid en duidelijk te ontvangen op FM 107.8 vanuit deze mast.


 

2-11-'14

Nieuwe antenne voor lokale omroep Omroep Zuidplas zendmast Moordrecht

 

ProFMBroadcast heeft een nieuwe FM antenne geplaatst bij Omroep Zuidplas in de zendmast te Moordrecht. De oude antenne was aan vervanging toe en nu is de omroep weer luid en duidelijk te ontvangen op FM 106.9.
 

30-12-'14 AFN Benelux test via voormalige CFN FM zendfrequenties in Zuid-Limburg
 

Zoals gisteren opgemerkt is AFN Benelux te horen via de voormalige CFN FM frequenties 96.9 en 99.7 MHz vanuit Brunssum. Volgens de Facebook website van AFN Benelux is dit de reden: "Attention Tri-Border Community members! AFN Benelux is now conducting a test broadcast on 99.7 and 96.9. This test broadcast will last until Jan. 2, and is being conducted to research better ways of bringing you your local news and entertainment. Please tune in all week, and provide us honest feedback as to how this test goes. The results from this test could mean a permanent change to the more U.S.-friendly broadcasts. Thanks for your support!"
 

30-12-'14 FM zenders Radio 10 en Puur NL verplaatst van Den Bosch noord naar Den Bosch zuid
 

Vandaag zijn de zenders van Radio 10 op 87.9 MHz en Puur NL op 94.1 MHz verplaatst van een gebouw in Den Bosch noord naar een gebouw in Den Bosch zuid. Deze verplaatsing komt voort uit een verzoek tot noodzakelijke aanpassing welke ingediend is door Broadcast Partners.
 

29-12-'14 100%NL naar de rechter om Q-music Limburg
 

100%NL stapt naar de rechter om Q-music Limburg uit de ether te krijgen. Dat zegt directeur Herbert Visser. 
Directeur Menno Koningsberger van Q-music zegt tegen RadioFreak.nl dat hij een rechtszaak met vertrouwen ziet. "Wij hebben de zaak uitvoerig aan het Commissariaat voor de Media voorgelegd. 
Bron.
 

26-12-'14 Slam!FM in Utrecht via 93.6 MHz
 

Sinds een paar dagen is Slam!FM te horen op 93.6 MHz in Utrecht. Deze nieuwe zender komt voort uit een vergunning voor FM net verbetering.
 

25-12-'14 Verzoeken FM net verbetering afgewezen
 

Het Agentschap Telecom heeft een aantal verzoeken voor FM netverbetering afgewezen:
Sky Radio Baexum 101.8 MHz
(voorstel 15)
Radio8FM Goes 94.0 MHz
(voorstel 19)
Radio 538 Weert 102.7 MHz
(voorstel 43)
Q-music Goes 101.0 MHz
(voorstel 44)
Q-music Tilburg 101.0
MHz (voorstel 45)

24-12-'14 Groeistad Radio Zoetermeer voor één dag terug in de ether
 

Het populaire radiostation Groeistad Radio uit Zoetermeer is op 1e Kerstdag terug op de radio. Feel Good Radio staat hiervoor hun etherfrequenties 105.2 Nootdorp en 105.6 Pijnacker die dag af.

23-12-'14 RTV Slogo van 105.3 naar 105.9 MHz
 

Sinds juli 2014 heeft RTV Slogo de lokale omroep voor de gemeente Goeree-Overflakkee een tweede frequentie op FM 105.3 in de lucht gebracht voor het oostelijke deel van de gemeente. Bij het in gebruik nemen van deze frequentie bleek dat dit niet het gewenste resultaat had want o.a. Achthuizen en Ooltgensplaat konden niet storingsvrij worden bereikt. De afgelopen maanden zijn er diverse aanvragen en testen uitgevoerd wat uiteindelijk heeft geleid tot het verstrekken van een vergunning voor het uitzenden via de nieuwe etherfrequentie 105.9 FM. De antenne voor deze frequentie komt op de watertoren in Dirksland te staan.  Deze wijziging is vandaag uitgevoerd daarmee is de frequentie 105.3 FM komen te vervallen. Luisteraars voor het westelijk deel van de gemeente kunnen blijven luisteren via de 105.6 FM. Bron.
 

20-12-'14 De Vrije Piraten Kollumerzwaag t/m 31 december op evenementen frequentie 104.1 FM
 

De Vrije Piraten Kollumerzwaag zijn t/m 31 december te horen via de evenementen frequentie 104.1 MHz t.g.v. "Winterweek Kollumerzwaag".


 

19-12-'14 Hotradio B.V. wil zender Emmen terug naar Hardenberg
 

6 december nam vergunninghouder Hotradio B.V. uit Hardenberg de frequentie FM 93.4 in Emmen in gebruik met hierop het programma van Radio Continu, De vergunninghouder is qua bouw en dekking niet tevreden m.b.t. het nieuwe opstelpunt in Emmen en heeft daarom het Agentschap Telecom verzocht de verhuizing ongedaan te maken (zie voorstel 132) en de zender terug te verhuizen naar Hardenberg. Info via Hotradio B.V. en Radio Continu.
 

19-12-'14 Radio 8FM nu in Oss op 90.1 MHz
 

Sinds vandaag is Radio 8FM te horen op 90.1 MHz vanuit Oss. Eerder was Puur NL te ontvangen via deze frequentie waarvan de zender in Den Bosch stond.
Deze aanpassing komt voort uit een vergunning voor FM net verbetering voorstel 104.

 
 

12-12-'14 OKÉ FM mag gaan uitzenden in de gemeente Zaltbommel
 

Brabantse lokale omroep OKÉ FM krijgt van het college van burgemeester en wethouders in het Gelderlandse Zaltbommel groen licht om uitzendingen te gaan verzorgen in deze gemeente. Lees hier verder. Of men gaat uitzenden via de "oude" frequentie 106.6 MHz is nog niet bekend.
 

12-12-'14 Gemeenteraad Medemblik kiest unaniem voor Streekomroep West-Friesland als lokale omroep
 

De gemeenteraad van Medemblik heeft gisterenavond unaniem gekozen om de zendtijdtoewijzing voor de periode 2015-2020 toe te wijzen aan Streekomroep West-Friesland. Streekomroep West-Friesland is een samenwerking tussen de publieke lokale omroepen van Enkhuizen en Hoorn, samen met de initiatiefgroep MedemblikFM. Hierdoor verdwijnt binnenkort RTW/Mix724 uit de ether op FM 103.9 en FM 107.4 Lees hier verder.
 

11-12-'14 RADIONL BV heeft vergunning voor kavel B27 Ameland 89.4 MHz ingeleverd
 

RADIONL BV heeft vandaag haar vergunning van kavel B27 op Ameland (89.4 MHz) ingeleverd bij het Ministerie van Economische Zaken.

 

11-12-'14 Focus103 tijdelijk op 105.1 FM in Haarlem voor The Road To Serious Request
 

Focus103 is t/m 18 december te horen via de evenementen frequentie 105.1 MHz in Haarlem t.g.v. "The Road To Serious Request".
 

10-12-'14 Digitaal Hit FM Baarn voor één dag terug in de ether
 

Het populaire radiostation Digitaal Hit FM uit Baarn is as. zaterdag weer voor één dag terug op de radio. Baarn FM geeft hiervoor die  dag hun etherfrequentie 105.5 MHz af. Zaterdag komen de discjockey’s na 25 jaar weer bij elkaar om radiogevoel van toen te laten herleven. Lees verder op Radio.nl.

9-12-'14 Freez FM binnenkort te ontvangen in de Kop van Noord-Holland op FM 96.0
 

Sinds vandaag is er een melding te horen in de Kop van Noord-Holland op 96.0 MHz dat daar binnenkort Freez FM te ontvangen zal zijn.


 

9-12-'14 RADIONL verbetert vandaag haar ontvangst in Leusden en Den Helder
 

Vanaf vandaag zal RADIONL in Midden Nederland vanuit zender Leusden 99.5 FM nog beter te ontvangen zijn. Het bereik in Midden Nederland zal daar mee een betere aansluiting krijgen met de andere zenders. Ook zal vandaag zender Den Helder 94.5 FM van Serveral Media waar RADIONL een productie overeenkomst mee heeft aan gegaan op volle kracht gaan. Daarmee is RADIONL in de kop van Noord Holland weer met de gepresenteerde radio editie versie te horen. Bron.
 

8-12-'14 Analoge FM nog lang niet uit de lucht
 

De afgelopen dagen berichtten verschillende media dat de FM-band binnen enkele jaren verleden tijd is. Het einde van FM uitzendingen zou in zicht zijn en DAB+ zou FM al vanaf 2017 gaan vervangen. Radio.NL zet de feiten op een rij met als belangrijkste conclusie: ook de komende jaren blijft FM gewoon aan. Bron (via Radio.nl).
 

7-12-'14 Radio Continu nog beter in de ether te ontvangen
 

In samenwerking met vergunninghouder Hotradio uit Hardenberg, die het programma van Radio Continu doorgeeft, is gisteren de frequentie FM 93.4 in Emmen in gebruik genomen. Deze zender stond voorheen in Hardenberg en is verplaatst naar Emmen. Daarentegen heeft Radio Continu in Hardenberg zelf de frequentie FM 92.4 in gebruik genomen, zodat ook het ontvangst in Noord Overijssel is verbeterd. Deze zender heeft namelijk een hoger vermogen (4.8kW ERP) dan de afgeschakelde zender FM 92.4 in Dedemsvaart (0.5kW). Binnen afzienbare tijd zal ook de zender FM 93.3 van Hotradio in Zuidwolde worden ingeschakeld, waarop ook het programma van Radio Continu zal worden doorgegeven. Tenslotte zal in de loop van volgend jaar ook nog de zender FM 104.7 van Leeuwarden naar Smilde worden verplaatst. In oktober jl. was al de zender FM 92.6 in Eext in gebruik genomen. Kortom Radio Continu werkt Continu aan verbetering van de ontvangstkwaliteit. Bron
 

6-12-'14 Lokale Omroep Pijnacker-Nootdorp nu Feel Good Radio
 

Feel Good Radio is gestart met de testuitzendingen als lokale omroep voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp.Vanaf 1 januari zal er dagelijks een volledige programmering te horen zijn van 07:00 tot 18:00. De omroep wordt een lokale radiozender die ieder uur lokaal nieuws zal brengen en middels het betrekken van verschillende doelgroepen uit de gemeente dicht bij de inwoners komt te staan. Momenteel hoor je via de zender Nootdorp op 105.2 en de zender Pijnacker op 105.6 gepresenteerde programma’s. Bron.
 

6-12-'14 Sublime You weer terug op DAB+ netwerk 11C
 

Sublime You, het tweede kanaal van Sublime FM op DAB+ kanaal 11C is weer terug als praat radio nadat eerder opeens 'Sublime FM Dance Classics Radio' te horen was.
 

5-12-'14 Start afbouw analoog FM in 2016
 

Minister van Economische Zaken Henk Kamp wil in 2016 kijken of begonnen kan worden met de afbouw van analoge FM-doorgifte van radiozenders. Voorwaarde is dan wel dat minstens vijftig procent van de Nederlandse huishoudens over een ontvanger beschikt waarmee uitzendingen in DAB+ kunnen worden ontvangen. “Daarbij wordt uiteraard aangesloten bij de ontwikkelingen in de rest van Europa”, schrijft de minister. Bron (via MediaMagazine).
 

4-12-'14 Sublime You nu met Dance Classics Hits op DAB+ netwerk 11C
 

Sublime You, het tweede kanaal van Sublime FM op DAB+ kanaal 11C welke een praat radio zender was is gisteren opeens een muziek zender geworden onder de naam 'Sublime FM Dance Classics Radio'.

 

4-12-'14 PuurNL Tilburg nu op 93.3 FM i.p.v. 93.1
 

De Puur NL frequentie voor Tilburg en omgeving FM 93.1 is gewijzigd, de nieuwe frequentie is FM 93.3 en het ERP is van 400 naar 1000W gegaan.

1-12-'14 Lokale omroep Lingewaard Lokaal is vandaag gestopt met uitzenden
 

De lokale omroep Lingewaard Lokaal is m.i.v. vandaag gestopt met uitzenden. Op 7 mei 2013 verwierf Lingewaard Lokaal de uitzendlicentie voor lokale omroep in de gemeente Lingewaard, ten koste van Radio Totaal, dat in opdracht van RTV Lingewaard zorgde voor de radio-uitzendingen op 93.6 FM. Bron.
 

  Terug naar nieuwsarchief