Nieuwsberichten archief 2012

   
31-1-2012 Voortgang herstel werkzaamheden op de toren Hoogersmilde
 

Deze week zou het beton storten afgerond worden maar door de strenge vorst gaat het voorlopig niet door. Kijk hier voor de reportage welke ik heb gemaakt.
 

30-1-2012 Radio Centraal neemt nieuwe antenne installatie in gebruik
 

Afgelopen zaterdag heeft Radio Centraal, de lokale omroep voor de gemeente Bergambacht haar vernieuwde antenne installatie officieel in gebruik genomen. Enkele onderdelen van onze oude antenne-installatie waren al sinds de oprichting van Radio Centraal in 1989 in gebruik. Deze leeftijd begon zijn tol te eisen en daardoor was Radio Centraal niet overal in de gemeente even goed meer te ontvangen. Lees hier verder.
 

28-1-2012 Zenders van Broadcast Partners in IJsselstein sinds vanochtend op bovenste antenne helft
 

De radiozenders die uitzenden vanaf de zendmast in IJsselstein (Lopik) zijn vanochtend vroeg aangesloten op de bovenste helft van de antennes. Deze antennes zijn de afgelopen tijd hersteld door het bedrijf Achterhoek Antennebouw Aalten (AAA) in opdracht van Broadcast Partners. Dat gebeurde na de brand in de zendmast in juli. Daarna wordt begonnen met het vernieuwen van het onderste deel van de antennes. Aanvankelijk was de verwachting dat dit in januari klaar zou zijn, maar door het slechte weer loopt het uit.  
 

27-1-2012 SWFlokaal en Radio Markant nu Studio Sķdwest
 

Vandaag werd het startsein gegeven voor de nieuwe lokale omroep binnen de gemeente Sķdwest Frysl‚n Studio Sķdwest. Lees hier verder.
 

18-1-2012 Digitenne werkzaamheden dit jaar
 

Gedurende 2012 zullen er in een aantal nachten werkzaamheden plaats vinden aan het netwerk van Digitenne van KPN. Vanwege internationale afspraken dient Digitenne voor 2013, alle kanalen boven UHF kanaal 60 vrij te maken. Deze ruimte gaat later dit jaar geveild worden voor een nieuwe generatie mobiel internet en data verkeer. Deze zogenaamde LTE (Long Term Evolution) is de laatste stap in de richting van de vierde generatie (4G). LTE wordt ook al gebruikt in de 2,6 GHz band maar het voordeel van de 800MHz band is dat het verder reikt en een betere doordringbaarheid heeft in gebouwen dan deze 2,6 GHz. De regio welke het eerst omgaat is Limburg op 14 februari. Hier verandert UHF kanaal 64 naar 51. KPN heeft op Digitenne kanaal 29 een informatie kanaal gezet. Voor de nieuwe kanalen kijk hier.
 

15-1-2012 A28FM test op 106,6 vanuit Staphorst
 

Vandaag werd ons gemeld dat A28 FM te ontvangen is op 106.6 MHz. De RDS geeft aan dat het om een test gaat.
 

12-1-2012 Q Music tijdelijk vanuit Irnsum op 100.6 MHz
 

Sinds vandaag is Q Music te horen vanuit Irnsum op 100.6 FM. Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is.
 

Werkzaamheden aan antenne systeem Lopik duren langer dan verwacht
 

De werkzaamheden aan de zendmast in IJsselstein (Lopik) duren door het slechte weer langer dan gedacht. Dat laten zendmastbeheerder NOVEC en zenderoperator Broadcast Partners (BP) aan RadioFreak.nl weten. De antennes van de radiozenders die BP in beheer heeft worden vernieuwd. Onder andere de publieke radiozenders, Q-music en BNR zenden daarom nog niet op volle sterke uit. Lees hier verder. Voor de laatste foto's kijk hier: Ombouw NPO Lopik
 

11-1-2012 Procedure lokale omroep Achtkarspelen moet opnieuw
 

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft besloten de vergunning van RTV Kanaal30 uit Burgum als lokale omroep voor Achtkarspelen in te trekken. In de periode voor het verlenen van de licentie (april 2011) zijn er volgens de instantie in Hilversum procedurefouten gemaakt. Streekomroep RTV NOF is tevens geÔnteresseerd om als lokale omroep voor Achtkarspelen te fungeren en heeft ook een aanvraag ingediend om uitzendingen te verzorgen in de gemeente Achtkarspelen. Streekomroep RTV NOF voor Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland heeft in mei bezwaar aangetekend tegen het toekennen van de licentie en de argumenten die door het CvdM zijn gebruikt. Het besluit om de verleende licentie voor de gemeente Achtkarspelen in te trekken is voor de kerst genomen en betrokkenen zijn eind december daarvan op de hoogte gesteld. De procedure moet nu opnieuw doorlopen worden, waardoor ook streekomroep RTV NOF uit De Westereen weer kans maakt om media-aanbod te maken gericht op Achtkarspelen. Door de beslissing van het Commissariaat voor de Media is er in Achtkarspelen op dit moment formeel geen lokale omroep actief. De betrokken gemeenteraden wordt binnenkort gevraagd een gezamenlijk advies uit te brengen over de vraag of beide aanvragers voldoen aan de eisen van de Mediawet. Daarna zal het bestuursorgaan zich opnieuw buigen over de vraag wie de licentie in Achtkarspelen krijgt. Streekomroep RTV NOF heeft vorig jaar een aanvraag voor een licentie gedaan mede omdat er een dringend beroep kwam vanuit diverse maatschappelijke geledingen in de gemeente Achtkarspelen. Zo hebben sportverenigingen en culturele instellingen op basis van positieve ervaringen in de afgelopen jaren gevraagd of RTV NOF een licentie voor Achtkarspelen wilde aanvragen. RTV NOF is jarenlang bij vele evenementen en sportwedstrijden in deze gemeente aanwezig geweest. In de argumentatie voor het toekennen van de licentie aan RTV Kanaal30 is hieraan voorbijgegaan. RTV NOF is een warm voorstander van een streekomroep gericht op heel Noordoost Frysl‚n. Minister Bijsterveldt van OCW juicht de tendens naar het vormen van zulke streekomroepen toe. Voordelen bij het werken van lokale omroepen voor meerdere gemeenten zijn volgens haar onder meer de verhoging van de financiŽle armslag en de versterking van de journalistieke kwaliteit en een completer aanbod van bijvoorbeeld nieuws- en sportprogrammaís. Bron.
 

11-1-2012 Optimaal FM nu ook via 106.2 FM vanuit Doetinchem
   
7-1-2012 Rivierstad FM via 88,4 FM vanuit Cuijk
 

Vanwege de verwachte weersomstandigheden is het installeren van het nieuwe antenne systeem voor de nieuwe zender van Rivierstad FM op 88.4 MHz uitgesteld tot nader orde. Wel is de zender vandaag in de lucht gegaan op het reeds bestaande antenne systeem. Dit zal wel gebeuren op een lager vermogen dan het totaal toegestane. Het signaal op 106.9 is nog enige tijd te ontvangen om de luisteraar de gelegenheid te geven om over te schakelen naar de nieuwe ether frequentie. De 105.5 MHz welke nu nog in test staat zal tijdelijk uit worden geschakeld om dit mogelijk te maken. Na de omschakel periode zal de 105.5 weer aangeschakeld worden. Voor Grave blijven de ether uitzending gewoon op 105.8 MHz. Bron.
 

5-1-2012 Mast Digitenne in Utrecht waait om
 

In Utrecht is donderdagochtend een zendmast van Digitenne omgewaaid. Digitenne-kijkers in de directe omgeving van de mast kunnen daardoor slechter bereik hebben. Het incident heeft geen gevolgen voor andere diensten. Lees hier verder. Klik op de foto hieronder voor een groot exemplaar.
 

Q Music tijdelijk vanuit Tjerkgaast op 100.2 MHz
 

Sinds vandaag is Q Music te horen vanuit Tjerkgaast op 100.2 FM. Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is. Bron is Q MusicNL Twitter.
 

4-1-2012 Q Music tijdelijk vanuit Emmen op 100.2 MHz
 

Sinds vandaag is Q Music te horen vanuit Emmen op 100.2 FM. Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is. Bron is Q MusicNL Twitter.
 

1-1-2012 RTV Altena gestart via 107.1 & 107.8 FM
 

RTV Altena de lokale omroep voor Werkendam en Woudrichem is vandaag gestart. Radio A-FM en Vestingstad FM zijn gefuseerd.
 

1-1-2012 Studio040 nu ook via FM 105.9 zender Nuenen
 

Sinds vandaag zendt Studio 040 ook uit via de frequentie FM 105.9 vanuit Nuenen. Hiermee zijn de uitzendingen van LON FM en van Glow FM via deze frequentie gestopt.
 

25-2-2012 Lokale Omroep Ameland half maart via 89,4 FM
  De komt weer terug in de ether. Vanaf half maart is de LOA op heel Ameland te ontvangen op 89.4FM. Bron twitter LOA.
Aanvullende info: De LOA gaat uitzenden vanaf de vuurtoren.
Daaruit blijkt dat
RADIONL, editie Ameland/Terschelling haar frequentie aan de LOA ter beschikking stelt.
 
22-2-2012 Nog geen tweede etherzender voor Radio794 in Vaassen
 

Vanwege problemen met de uitzendlocatie is de geplande zender voor Radio 794 in Vaassen (107,8 MHz) nog niet in de lucht.

21-2-2012 PvdA stelt Kamervragen over slechte FM ontvangst in Noord Holland
 

PvdA Tweede Kamerlid Martijn van Dam heeft Kamervragen gesteld over de slechte luisterkwaliteit van de publieke radio-omroepen in delen van het land. Aanleiding is een oproep van PvdA-statenlid Ed Wagemaker, die al vanaf 2006 bezig is om de huidige zwakke ontvangstmogelijkheden in Noord-Holland te verbeteren. De publieke radiozenders zijn in grote delen van Noord-Holland vaak slecht te ontvangen. Provinciale Staten namen in 2007 een motie van de PvdA over dit onderwerp aan. Met succes: toenmalig staatssecretaris Frank Heemskerk zegde in 2008 toe de ontvangst van de radiozenders te verbeteren, onder meer door met verhoogd vermogen uit te zenden vanaf Lopik. Deze toezegging lijkt nu echter te worden teruggedraaid. Mogelijk is de brand op de zendermast Lopik de oorzaak dat de eigenaar van de mast, Novec, de versterking van het zendervermogen tegen houdt. Maar misschien zijn er ook andere redenen. Om meer duidelijkheid hierover te krijgen, wil het Tweede Kamerlid Martijn van Dam hierover meer informatie van de ministers van ELI en OCW. Hij vraagt onder meer wanneer verbetering in de signaalsterkte te verwachten valt. Het Kamerlid wil ook weten of er naast Noord-Holland nog meer regioís gebukt gaan onder een slechte ontvangst. Bron en persbericht.
 

20-2-2012 MTVNL nu ook via kanaal 12B vanuit Utrecht
 

Sinds vanochtend is het T-DAB / T-DMB netwerk van Mobiele TV Nederland B.V. (MTVNL) uitgebreid met de zender Utrecht op kanaal 12B.
                                
 

19-2-2012 Stichting Lokale Omroep Dronten test op 107.4 FM
 

Dit weekend zijn de antenne's geplaatst en is een stille draaggolf met RDS in de lucht op 107.4 FM. Eind van deze maand hoopt de omroep hun website te lanceren.

                                                

17-2-2012 T-DAB signaal op kanaal 12B vanuit Utrecht
 

Sinds eind van de middag is op kanaal 12B een zestal T-DAB signalen zonder content in de lucht.

16-1-2012 Radio Peejenland Hoeven on air op 104,9 MHz
 

Zoals ieder jaar is Radio Peejenland weer in de lucht tijdens de carnavalsdagen in Hoeven via de evenementen frequentie 104.9 MHz.
 

15-2-2012 Herbouw Hoogersmilde
 

De herbouw van door brand verwoeste zendmast in Hoogersmilde, die in de zomer weer operationeel moet zijn, heeft een volgende fase bereikt. Deze week heeft NOVEC, verantwoordelijk voor de herbouw van de stalen mast op de betonnen toren, de opdracht voor herbouw verstrekt aan Volker Wessels. Lees hier verder.
   

Voortgang herstel werkzaamheden op de toren Hoogersmilde
 

Het beton storten is afgerond vandaag. Kijk hier voor de reportage welke ik heb gemaakt.
 

14-2-2012 Nieuwe antenne's geplaatst voor T-DAB / T-DMB MTVNL Utrecht
 

I.v.m. een uitbreiding van het T-DAB / T-DMB netwerk van Mobiele TV Nederland B.V. (MTVNL) zijn er vandaag twee nieuwe VHF antenne's geplaatst op de mast van het NH Hotel. De planning is om binnenkort op kanaal 12B te gaan uitzenden.
                      

13-1-2012 Komende nacht Digitenne kanaal wissel Limburg
 

Gedurende 2012 zullen er in een aantal nachten werkzaamheden plaats vinden aan het netwerk van Digitenne van KPN. Vanwege internationale afspraken dient Digitenne voor 2013, alle kanalen boven UHF kanaal 60 vrij te maken. Deze ruimte gaat later dit jaar geveild worden voor een nieuwe generatie mobiel internet en data verkeer. Deze zogenaamde LTE (Long Term Evolution) is de laatste stap in de richting van de vierde generatie (4G). LTE wordt ook al gebruikt in de 2,6 GHz band maar het voordeel van de 800MHz band is dat het verder reikt en een betere doordringbaarheid heeft in gebouwen dan deze 2,6 GHz. De regio welke het eerst omgaat is Limburg en dat gebeurt komende nacht. Hier verandert UHF kanaal 64 naar 51. KPN heeft op Digitenne kanaal 29 een informatie kanaal gezet. Voor de nieuwe kanalen kijk hier.
 

9-2-2012 Ultieme reddingspoging voor LOG Goirle
 

De Goirlese politieke partijen Lijst Riel Goirle (LRG) en PvdA willen tijdens de gemeenteraad van maart een ultieme poging ondernemen om de Lokale Omroep Goirle (LOG) van de ondergang te redden. Deze nieuwe poging volgt op een eerdere van een initiatiefgroep die onlangs mislukte. Eind vorig jaar bleek dat de LOG een extra subsidie van de gemeente nodig heeft om zodoende de overstap te kunnen maken van analoge naar digitale televisie. Bron.
 

7-2-2012 T-DAB / T-DMB zenders MTVNL tijdelijk uit de lucht
 

I.v.m. een aanpassing en uitbreiding van het T-DAB / T-DMB netwerk van Mobiele TV Nederland B.V. (MTVNL) zijn tot eind deze week de zenders uit de lucht.
 

5-2-2012 Tweede grote storing binnen 3 dagen op alle FM zenders van Broadcast Partners in Hoogezand
 

Zenderexploitant Broadcast Partners heeft sinds zondagmiddag wederom te kampen met problemen met de stroomtoevoer bij de zendmast in Hoogezand.  De regionale commerciŽle radiozender Waterstad FM, die ook uitzendt vanaf de zendmast in Hoogezand, bericht op haar website: "Net als vrijdagavond nu weer stroomproblemen. 104.4 MHz is hierdoor niet in de lucht. Monteur is onderweg" Door de storing zijn Radio 538, BNR Nieuwsradio, Radio Continu, Slam!FM, 100 % NL en Waterstad FM enige tijd niet of slecht te ontvangen in de regio Groningen.
 

5-2-2012 ZFM Zoetermeer vervangt antenne's
 

Lokale omroep ZFM uit Zoetermeer heeft donderdag 3 februari een nieuwe antenne-installatie in gebruik genomen. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Broadcast Partners in samenwerking met een aantal vrijwilligers van de lokale omroep.  Het in januari 2010 geplaatste antennesysteem, dat geplaatst werden toen de stadsomroep haar uitzendingen verhuisde van 107.6 naar 96.2 FM kampte sinds enkele maanden met problemen. Na uitval van de onderste antennelaag besloot ZFM samen met zenderexploitant Broadcast Partners de vier antennes direct te vervangen. De dekking in Zoetermeer kan door deze reparatie weer gegarandeerd worden. Bron.
 

4-2-2012 Fusie RTV Losser-Oldenzaal en Twente FM
 

De besturen van Accent FM (RTV Losser-Oldenzaal) en Twente FM hebben deze week een intentie-overeenkomst getekend om uiterlijk op 1 januari 2013 samen te gaan. Doel van de samenwerking is om ťťn grote omroep voor Noord-Oost Twente te realiseren. Deze krijgt als verzorgingsgebied Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen. Samenwerking heeft grote voordelen voor beide organisaties. Dit levert voor de inwoners van Noord-Oost Twente nog betere lokale radio en tv op, maar is ook een aantrekkelijk platform voor adverteerders in de streek. De omroepen zijn nu al actief op radio, digitale tv en via internet. De medewerkers van beide omroepen zijn donderdagavond ingelicht over dit plan. Bron.
 

3-2-2012 Stadsradio nu Omroep Helmond
 

Vanaf 18 uur vandaag heeft Stadsradio Helmond, een nieuwe naam, een nieuwe site en een nieuw gezicht Omroep Helmond.

2-2-2012 Stichting Media Walcheren heeft zendvergunning
 

De Stichting Media Walcheren heeft deze week de officiŽle zendvergunning ontvangen van het Commissariaat van de media voor de lokale omroep. De Stichting wil een lokale omroep opzetten voor de drie Walcherse gemeenten. In maart gaan Stichting en gemeentebesturen rond de tafel om de financiering te bespreken aan de hand van het beleidsplan en de begroting van de Stichting. Onlangs gingen de drie gemeenten akkoord met de samenstelling van de programmaraad voor de lokale omroep. Bron.
 

31-3-2012 Weert FM nu ook op 105.2 MHz vanuit en voor Nederweert
 

Weert FM heeft deze week een tweede zender in bedrijf genomen voor Nederweert. Bron. De antenne hangt in de toren van de Sint-Lambertus Kerk te Nederweert. Er wordt uitgezonden met 32 Watt ERP aldus het Antenne Register van het Agentschap Telecom. Weert FM noemt de frequentie nog niet op hun website omdat het wellicht nog om test uitzendingen gaat.
 

31-3-2012 Lokale Omroep Ameland om 11 uur live on air op 89,4 FM
 

Vanochtend om 11 uur was de start van de . Ze zenden uit vanaf de vuurtoren in Hollum op 89.4 FM.
 

30-3-2012 Mastdelen liggen in Smilde
 

Gisteren zijn de eerste negen van de 52 mastdelen geleverd door Voortman Staalbouw uit Rijssen. Elke vrachtwagen vervoert 3 mastdelen van elk 4 meter. Kijk hier voor de reportage.
 

30-3-2012 Radio Heineken legaal tijdens Pasen op FM 107.4 vanuit Marum

Radio Heineken is tijdens komend Pasen legaal aan de band op de evenementen frequentie FM 107.4 vanuit Marum.
 

29-3-2012 Mastdelen Smilde klaar voor transport
 

Foto vanuit de werkplaats van Voortman Staalbouw, hier zijn de laatste delen in elkaar gelast.

De mastdelen zijn klaar voor transport. Bron: Facebook Voortman Staalbouw
 

29-3-2012 Aladna FM medio mei on air
 

Aladna FM, de Stichting Lokale Omroep Aalten Dinxperlo neemt medio mei de frequentie 107,2 in Aalten en de 105.9 in Dinxperlo in gebruik. Eerder zond Gelre FM nog uit in Aalten maar deze omroep is alleen nog te horen via de frequenties voor de gemeente Oost Gelre (106,4, 106,9 en 107,5 MHz).
 

28-3-2012 Radio Noordoostpolder met RDS op 105.2 FM

Radio Noordoostpolder zendt sinds kort uit met Radio Data Systeem (RDS) op 105.2 FM. Binnen enkele weken zal ook in stereo worden uitgezonden. Info via lokale omroep.
 

27-3-2012 CommerciŽle en publieke stations werken samen in DAB+
 

Toekomstige gebruikers van de regionale T-DAB kavels hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst gesloten om te komen tot de uitrol van het digitale radionetwerk (DAB+) in heel Nederland. De niet-landelijke commerciŽle radiostations (grotendeels verenigd in de NLCR), de onafhankelijke commerciŽle middengolfzenders en de regionale publieke omroepen (verenigd in de ROOS) verplichten zich hiermee uiterlijk op 1 september 2015 te starten met de verspreiding van digitale radio. Voor de commerciŽle omroepen is het brengen van een digitale versie van het programma sowieso een vereiste om de in 2011 verleende verlenging van de toegewezen FM en AM-frequentieruimte te waarborgen. De nieuwe digitale distributievorm zal overigens op langere termijn, naar verwachting in heel Europa, de traditionele omroepfrequenties vervangen. De gesloten overeenkomst maakt de weg vrij voor verdere organisatie en technische realisatie van het regionale DAB-netwerk in Nederland. Bron.
 

25-3-2012 Zuidwest FM test tweede zender vanuit Hoogerheide op 105.1 MHz
 

Zuidwest FM test sinds gisteren hun nieuwe tweede zender vanuit Hoogerheide op 105.1 FM. De antenne staat bovenin de toren spits van de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk.
 

24-3-2012 MTVNL zendt 3FM nu in DAB+ uit
 

Mobiele TV Nederland B.V. (MTVNL) zendt nu 3FM uit via de DAB+ norm in 32 kb/s AAC. Via de DMB standaard zijn de TV zenders Nederland 2 en 3 te bekijken. MTVNL is te ontvangen via hun netwerk op kanaal 5B (Den Haag en Rijswijk), 11A (Hilversum) en 12B (Utrecht). Info via Radioforum.
 

22-3-2012 RADIONL niet meer via 89,4 FM zender Ameland
 

RADIONL heeft gisteren de zender in Nes op 89,4 FM uitgeschakeld en heeft de hun zender aangezet vanaf de vuurtoren in Hollum. Op dit moment is deze melding te horen op de 89.4 FM tot de LOA start op 31 maart met hun uitzendingen.

 

21-3-2012 Radio Seagull per 1 april op AM 1395
 

Radio Seagull zal vanaf 1 april gaan uitzenden op de middengolffrequentie 1395 kHz. Men zal vanaf 1 april dagelijks van 7.00 uur tot 19.00 uur uitzenden en de uitzendingen zullen plaatsvinden vanaf het zendschip LV Jenni Baynton. Dit zendschip ligt afgemeerd aan Zuiderpier van de Nieuwe Willemshaven in Harlingen. Tussen 19.00 uur en 07.00 uur zal Radio Seagull blijven uitzenden op de middengolffrequentie 1602 kHz. Overdag is op deze frequentie Radio Waddenzee te horen. Bron.
 

20-3-2012 Omroep Zeeland Radio komende nacht uit de lucht
 

Het radiosignaal van Omroep Zeeland valt komende nacht voor zo'n twee uur weg. Dat is het gevolg van werkzaamheden in de toren in Goes. KPN vernieuwt de zenders die nodig zijn voor de FM-frequenties van de radiozender van Omroep Zeeland. Die zenders zijn te vinden in de televisietoren in Goes. Daar staat apparatuur die nodig is om de zenders van Omroep Zeeland op 87,9 en 98,4FM in de lucht te houden. Het werk aan de zenders is noodzakelijk omdat Omroep Zeeland als rampenzender altijd moet kunnen uitzenden. De zenders zijn door ouderdom aan vervanging toe. Volgens een woordvoerder van KPN Broadcast Services moeten ze na vijftien tot twintig jaar vervangen worden. Door de werkzaamheden kan de radiouitzending in de nacht van 20 op 21 maart via 87,9 en 98,4 FM wegvallen. Het vernieuwen van de zender gebeurt in de vroege nacht en ochtend, tussen 01:00 en 06:00 uur. Het werk aan de zenders gebeurt op de dertiende verdieping van de televisietoren. Aan de buitenkant van de tv-toren is van het werk niets te zien. Volgens KPN gaat het om regulier onderhoud aan de zenders van Omroep Zeeland en kunnen de zenders na de ingreep weer vijftien jaar mee. Bron.
 

20-3-2012 VW Telecom neemt bouw terrein over van BAM bij herbouw van zendtoren Hoogersmilde
 

Vandaag is BAM zover klaar met het herstel van de betonnen toren dat zij het bouwterrein over hebben gedragen aan Volker Wessels. Zij gaan gedurende de herbouw van de mast het terrein gebruiken. Dit gebeurde vanmorgen om 10:30 uur. TV Drenthe was ook aanwezig, want de BAM vlag ging naar beneden en die van Volker Wessels kwam er voor in de plaats. Kijk hier voor de reportage welke ik vandaag heb gemaakt.
 
 

18-3-2012 Nieuwe DAB antenne's op NH Hotel in Utrecht geplaatst
 

Op het NH Hotel in Utrecht is een nieuwe (tweede) DAB antenne gespot. Of Mobiele TV Nederland B.V. (MTVNL) hierop of op de DAB antenne's bovenin de mast uitzendt op kanaal 12B is niet bekend.                              
 

9-3-2012 Radio H4K Amsterdam komend weekend on air op 105,4 MHz
 

Zoals ieder jaar is Radio H4K (Heineken Roeivierkamp) weer in de lucht. De Razende Reporters zullen u op vertrouwde wijze op de hoogte houden van alle gebeurtenissen op en langs de Amstel via de evenementen frequentie 105,4 MHz.
 

8-3-2012 Studio040 nu ook via zender Mierlo op 105.5 FM te horen
 

Sinds gisteren is Studio 040 de lokale omroep voor Eindhoven ook te horen via de frequentie van de lokale omroep Geldrop-Mierlo (105.5 MHz). Hiermee zijn de uitzendingen van Glow FM gestopt. Bron.
 

4-3-2012 RTV8 is de naam van de Stichting Lokale Omroep Dronten
 

Gisteren is RTV8 de lokale omroep voor Dronten begonnen met hun uitzendingen op 107.4 FM. Klik op foto rechts voor een RDS opname.
 

2-3-2012 89.3 Radio West nu ook op 88.0 FM vanuit Oegstgeest
 

89.3 Radio West is sinds gisteren in de lucht op 88.0 FM vanuit Oegstgeest. Volgende week wordt het officieel bekend gemaakt in de media via een persbericht aldus de omroep.
 

1-3-2012 Toch geen licentie voor Gelre FM in Aalten
 

Aladna FM krijgt toch een zendmachtiging om lokale radio en tv in Aalten te maken. Dat besluit heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) genomen. Dit bericht dagblad De Gelderlander vandaag.Het besluit is verrassend, omdat het CvdM de zendmachtiging eerder aan Gelre FM toebedeelde. Aladna maakte daarop bezwaar. Met succes: Aladna FM krijgt de zendmachtiging tot 30 mei 2016. Volgens de CvdM biedt Aladna FM het 'meest lokale initiatief' als het aanbod van Aladna FM met dat van Gelre FM wordt vergeleken. Om die reden herziet het commissariaat haar eerdere beslissing. Bron via Mediamagazine.
 

27-4-2012 PUR Radio Krijtland met test uitzendingen op 107.9 FM in Gulpen en 106.9 FM in Vaals

PUR Radio Krijtland de lokale omroep voor de gemeente Gulpen-Wittem en Vaals is bezig met proefuitzendingen in Gulpen op 107.9 FM en in Vaals op 106.9 FM. Op 15 mei gaat de zender formeel de lucht in. De radiozender gaat PUR Radio Krijtland heten. Klik hier voor de jingle.
 

26-4-2012 Dinsdag 1 mei hijst helikopter nieuwe zendmast op tv-toren Hoogersmilde

Een speciale helikopter uit Zwitserland van de firma Heliswiss zal dinsdagmiddag het eerste nieuwe mastdeel op de tv-toren in het Drentse Hoogersmilde gaan plaatsen. Bron.
 

24-4-2012 Persgroep claimt miljoenen wegens branden Lopik en Smilde

De Persgroep gaat miljoenen claimen wegens schade door de branden in de zendmasten in Lopik en Smilde vorig jaar. Radiostation Q-Music, eigendom van het Belgisch-Nederlandse mediabedrijf, was daardoor maandenlang slecht te ontvangen. Een woordvoerder heeft een bericht in NRC Handelsblad hierover dinsdag bevestigd. De branden hebben Q-Music bijna 1 procent aan marktaandeel en 7,8 procent aan advertentie-inkomsten gekost. Bron.
 

23-4-2012 Digitenne kanaal wijzigingen morgenochtend in Gelderland, Overijssel en Flevoland

In de vroege ochtend van 24 april zal tussen 1 en 6 uur werkzaamheden plaatsvinden aan de volgende negen Digitenne zendlocaties: Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Enschede, Hengelo, Lelystad, Veenendaal en Zwolle. Van deze zenders gaat NTS1 Bouquet 2 verhuizen van kanaal 65 naar 36. Tevens gaat van een viertal zenders ook NTS3 Bouquet 4 verhuizen van kanaal 66 naar  53. Kijk hier voor een compleet overzicht. Deze wijzigingen zijn nodig omdat de UHF kanalen boven kanaal 60 gebruikt gaan worden voor mobiele data volgens de LTE standaard.
 

19-4-2012 Werkzaamheden aan FM antenne's zendmast Rotterdam Waalhaven

De regionale publieke omroep Radio Rijnmond is komende ochtend van 01.00 tot 05.00 uur uit de lucht. KPN Broadcast Services voert in die tijd werkzaamheden uit aan de zendmast in de Waalhaven in Rotterdam bij de zender op 93.4 FM. Bron. Waarschijnlijk gaan ook de zenders van Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en 100%NL uit de lucht omdat die gebruikmaken van dezelfde antenne's.
 

16-4-2012 GlowFM vanaf 1 mei op 94.0 FM Eindhoven
 

De publieke stadsomroep van Eindhoven, De lokale omroep voor Geldrop-Mierlo en de lokale omroep voor Nuenen zullen vanaf 1 mei 2012 hun krachten gaan bundelen. GlowFm zal vanaf 1 mei 2012 weer te ontvangen zijn via de ether en wel op 94.0 FM. Studio040 zal vanaf die datum voortaan te horen zijn op de frequenties 105.5 MHz, 105.9 MHz en 106.6 MHz. Op 30 april (koninginnendag) zullen zij gezamelijk een aantal programma's verzorgen. Studio040 voor de regio Eindhoven is nu tijdelijk te ontvangen op alle 4 de frequenties inverband met de verhuizing naar een centraal gelegen pand voor alle 3 de omroepen. Bron.
 

15-4-2012 Stichting lokale omroep Weesp vraagt zendmachtiging aan voor Bussum, Naarden en Muiden

Stichting Lokale Omroep Weesp heeft bij het Commissariaat voor de Media uitbreiding van de zendmachtiging aangevraagd voor Bussum, Naarden en Muiden. Met de aanvraag speelt de lokale omroep in op de eventuele gemeentefusie. "Die redactionele samenwerking hebben we ook in Bussum en Naarden voor ogen", legt Gerard van Deelen uit, voorzitter van het Weesper omroepbestuur. "We hebben ideeŽn ontwikkeld voor een editiestelsel, zodat elke radiozender zijn eigen programma's en zijn eigen identiteit houdt. Zelfs als de gemeenten samengaan en daardoor de omroep ook". Bron.
 

14-4-2012 Radio Stad Harlingen nu in stereo en met RDS op 106.2 FM

Radio Stad Harlingen nu te ontvangen in stereo en met RDS (Radio Data Systeem) op 106.2 MHz.
 

13-4-2012 Indeling mast Hoogersmilde
 

Op de website van Novec BV is een pdf te downloaden m.b.t. de planning van de herbouw. Tevens is de mastindeling te zien. Klik hier voor de pdf.

 

12-4-2012 Radio Noordoostpolder nu ook in stereo op 105.2 FM

Radio Noordoostpolder zendt sinds kort uit in stereo. Info via lokale omroep.
 

11-4-2012 Nieuwe antenne's voor de lokale omroep Veenendaal

 Afgelopen weekend is na ruim 20 jaar trouwe dienst de antenne installatie van de lokale omroep Stichting Radio en Televisie Veenendaal (RTVV) vervangen door een nieuw antennesysteem. De installatie is geleverd door ACTG uit Apeldoorn en in samenwerking met Midland FM afgelopen zaterdagochtend geplaatst. De oude antenne installatie bleek bij inspectie nog maar voor de helft te functioneren. Met behulp van een kraan en goede kraanmachinist kon de installatie in de vroege uurtjes van de zaterdagochtend worden vervangen. De werkzaamheden begonnen met een aantal stevige en koude regenbuien maar na een kleine 2 uur goed doorwerken, scheen als beloning de zon. Omstreeks half 11 was de zender weer in volle sterkte in de gehele regio van Veenendaal te ontvangen. De frequentie 104.9 MHz wordt gedeeld met uitzendingen van Midland FM en STILOK. Info via ACTG.
 

10-4-2012 Komende nacht wordt het hele FM antenne systeem te IJsselstein in gebruik genomen

De zender van 3FM in IJsselstein (Lopik) gaat vannacht weer naar vol vermogen. Dit meldt zendermanager Wilbert Mutsaers. De zender kon sinds de problemen van 15 juli niet meer op volledig vermogen uitzenden. Via Twitter zegt hij: "Ik juich niet te vroeg, maar wat zou t mooi zijn als de nieuwe Lopik baby na 9 maanden het licht ziet. De problemen ontstonden na de brand in Lopik en het instorten van de zendmast in Smilde. Sindsdien waren de zenders Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Q-Music en BNR Nieuwsradio niet meer op vol vermogen te horen. Sinds brand in de zendmast van Lopik afgelopen zomer hebben de genoemde radiozenders op een beperkt vermogen uitgezonden. In de afgelopen maanden is de bedrading bij het antennesysteem in fasen vervangen. Hierdoor was er de afgelopen maanden maar een gedeelte van het antenne-systeem van de zendmast in gebruik. Hierdoor waren in bepaalde gedeelten van Midden en Zuid-Nederland ontvangst problemen. Zenderexploitant Broadcast Partners zal komende nacht het volledige antenne systeem in gebruik gaan nemen. De werkzaamheden vinden plaats tussen 1.30 en 3.00 uur.
 

8-4-2012 LOM Radio Mill binnenkort beter te ontvangen op 107.3 FM

LOM Radio de lokale omroep voor de gemeente Mill heeft een van haar grootste wensen verwezenlijkt zien worden. Afgelopen vrijdag tekenden Hein van Hout en Ton Ermers namens namens Mill-Wood en de LOM een overeenkomst om over te gaan tot plaatsing van de LOM antenne op de schoorsteen van Van Hout. De verwachting is, dat begin mei de antenne vanaf de schoorsteen kan uitzenden. Mede daardoor zal het bereik binnen de gemeente groter worden. Daarmee komt een einde aan de mindere kwaliteit van het FM signaal in de vrije ether in ondermeer de Eikenlaan/Huukske in Langenboom. Eerder deze week nam het college van B&W het besluit dat voorziet in het realiseren van een ďbuitenkastĒ en maakte de daarmee de weg vrij tot de aanleg daarvan. Bron.
 

7-4-2012 Radio Rijnmond krijgt steunzender in Leerdam op 95.1 MHz

Afgelopen week kreeg de burgemeester van de gemeente Zederik te horen dat in Leerdam een extra steunzender van Radio Rijnmond wordt geplaatst zodat het ontvangst bij grote incidenten de calamiteitenzender Radio Rijnmond optimaal zal zijn. "Ruim 6 jaar geleden kaartte collega Victor Molkenboer het matige bereik bij Leerbroek, Nieuwland en delen van Leerdam dit al eens aan zonder dat daar goed gevolg aan werd gegeven. Bij mijn aantreden als burgemeester heb ik dit opnieuw aangekaart. Beide initiatieven hebben nu dus uiteindelijk een goed gevolg gehad. Met de kwaliteit van ons brandweerkorps geeft dat een goed gevoel van veiligheid bij calamiteiten" aldus de burgemeester zijn verhaal op deze website. De plaats van de zendmast en het ERP van 355 Watt is terug te vinden op het Antenne Register van het AT. Deze geplande zender is toegevoegd aan de frequentie lijst. De datum dat de zender in de lucht komt is nog niet bekend.
 

6-4-2012 Radio Heineken legaal tijdens Pasen op FM 107.4 vanuit Marum

Radio Heineken is tijdens komend Pasen legaal aan de band op de evenementen frequentie FM 107.4 vanuit Marum.
 

5-4-2012 Stadsomroep Almere vanaf nu Almere FM
 

Stadsomroep Almere gaat sinds vanmorgen verder onder de namen Almere FM en Almere TV. De Almeerse publieke zender gooit het roer om en wil met een schone lei Almere veroveren. Ze zijn in de ether te ontvangen op 107.8 MHz.
                                 

4-4-2012 MTVNL vanuit Eindhoven op kanaal 9C met DAB+/DMB
 

Mobiele TV Nederland B.V. (MTVNL) heeft vandaag een nieuwe zender in gebruik genomen in Eindhoven. Op dit moment zenden ze 3FM uit via DAB+ in 32 kb/s AAC en via  DMB de TV zenders Nederland 2 en 3. MTVNL is te ontvangen via dit netwerk.
                                 

2-4-2012 Radio Aa en Hunze ether frequentie bekend
 

Radio Aa en Hunze heeft de vergunning binnen om te mogen gaan uitzenden op 105.6 MHz met 100 Watt ERP vanuit Annen. De mast moet nog worden geplaatst en men streeft om 1 juni on air te komen.
 

1-4-2012 Radio Seagull start vandaag om 7 uur hun uitzendingen op AM 1395
 

Radio Seagull zal vanaf 7 uur vanochtend gaan uitzenden op de middengolf frequentie 1395 kHz. De uitzendingen zullen plaatsvinden vanaf het zendschip LV Jenni Baynton. Dit zendschip ligt afgemeerd aan Zuiderpier van de Nieuwe Willemshaven in Harlingen. Tussen 19.00 uur en 07.00 uur zal Radio Seagull blijven uitzenden op de middengolffrequentie 1602 kHz. Overdag is op deze frequentie Radio Waddenzee te horen. Bron.
 

1-4-2012 WET FM Texel gestopt met uitzendingen op 94,5 MHz

WET-FM is vandaag om 0.00 uur gestopt met hun uitzendingen via FM 94.5. Lees hier aanvullende informatie.
 

31-5-2012 AFN Brunssum op 98.1 MHz i.p.v. 89.2

AFN welke voorheen uitzond op 89.2 MHz vanuit Brunssum zendt sinds kort uit op 98.1 MHz. Vreemde frequentie wissel want RADIONL zendt  12,27 km verderop ook uit op 98,1 MHz vanuit Eys. Bron.
 

25-5-2012 Evenementenzenders on air dit weekend

De volgende evenementen frequenties zijn dit weekend in de lucht: Roparun Radio op 105,3 FM Roosendaal en 107,5 FM Rotterdam
Pinkpop on Air op 107,5 FM vanuit Landgraaf 
                                                                          

23-5-2012 Streekomroep START zenders Geleen en Sittard nu in stereo en met RDS

Streekomroep START de lokale omroep voor de gemeente Sittard-Geleen en Beek is sinds vandaag te ontvangen in stereo en met RDS via de zenders Geleen 99.1 en Sittard 107.3 FM.

17-5-2012 Nima FM heeft zender Molenhoek op 107.5 FM uitgeschakeld

Nima FM heeft 13 mei hun FM zender in Molenhoek uitgeschakeld. Het bestuur van de Gennepse Omroep NIMA heeft besloten de doorgifte van het signaal naar Mook en Middelaar per 13 mei te staken. Het besluit is een direct gevolg van de weigering van het Commissariaat van de Media om een zendvergunning af te geven voor een nieuwe streekomroep in de kop van Limburg. De Mookse omroep MOS-Radio staakte in juni 2011 de uitzendingen nadat een beoogde samenwerking met Omroep Gennep spaak was gelopen. MOS-Radio wilde samen met de Gennepse omroep een nieuwe streekzender optuigen, maar een kleine meerderheid in de Mookse gemeenteraad haalde een streep door dat voornemen. De programmaraad van de nieuwe regionale omroep NIMA (Niers en Maas) zou niet representatief zijn voor Mook en Middelaar. Daarop trok het Commissariaat voor de Media de zendvergunning van de streekomroep in. Bron.
 

16-5-2012 Nineties Radio Bolle Sjon FM nu te beluisteren 105.3 FM vanuit Wezep

Nineties Radio Bolle Sjon FM is vanaf nu te beluisteren op de evenementen frequentie 105.3 FM (wijde omgeving Wezep) en op onze website (Ninetiesradio.nl). Dit gaat door tot en met zondag 20 mei. Kom ook langs bij de Cafť de Bolle Sjon aan de Meidoornplein te Wezep.
 

15-5-2012 NPO en FunX gaan samen verder

FunX, de lokale omroepen van de vier grote steden tekenden dinsdag samen met de NPO een overeenkomst over de toekomst van FunX na 2012. De zender dreigde te verdwijnen nadat het ministerie van OCW en de vier grote steden geen of minder geld beschikbaar stelden. Lees verder in het persbericht.
 

14-5-2012 Zendmast Hoogersmilde vanmorgen het hoogste punt bereikt

Bouwbedrijf VolkerWessels heeft vanmorgen om 10:35 uur het hoogste punt op de zendmast in Hoogersmilde geplaatst. Kort na het bereiken van het hoogste punt was er een moment van feestvreugde, met vuurwerk in de top en gejuich van de toeschouwers aan het kanaal. Daarmee is het mastgedeelte klaar en heeft de toren een hoogte van 303 meter bereikt. De komende periode worden de kabels gemonteerd en een deel van de FM antennes op de juiste plek gemonteerd. De zendmast moet in augustus weer volledig in bedrijf zijn. Kijk hier voor de foto reportage van vandaag.

   
Klik rechts op de foto voor een video opname zoals het vanaf de grond te zien was.

13-5-2012

Gisterenmorgen rond tien uur was het officiŽle moment van de fusie van  de lokale omroepen in de gemeente Sķdwest Frysl‚n.  Via de zenders Koudum 105.4, Sneek 106.3 en Bolsward 106.6 MHz is Studio Sķdwest te beluisteren. Bron.
 

11-5-2012 Toch verband branden in zendmasten IJsselstein en Hoogersmilde

De branden in de zendmasten van IJsselstein (Lopik) en (Hooger)Smilde hadden wel degelijk met elkaar te maken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van zendmastbeheerder NOVEC waar de NOS melding van maakt. Lees hier verder.
 

10-5-2012 LOM Radio Mill weer in de ether op 107.3 FM

LOM Radio de lokale omroep voor de gemeente Mill is sinds eind van de middag weer te horen op FM 107.3. Gisteren is door ProFM Broadcast de nieuwe antenne op de schoorsteen van Van Hout geplaatst. Bron.
 

9-5-2012 Wereldomroep ook even op FM 106.2 te horen in Hilversum

T.g.v. de radiomarathon is de Wereldomroep van donderdagochtend 10 mei t/m vrijdagavond 11 mei ook te ontvangen op de evenementen frequentie FM 106,2 MHz. De volledige marathonuitzending is ook te horen op 1296 kHz en op vele korte golf frequenties. Bron.
 

5-5-2012 LOM Radio Mill tijdelijk niet meer in de ether op 107.3 FM

LOM Radio de lokale omroep voor de gemeente Mill is niet meer te horen op FM 107.3. 27 april is begonnen met de sloop van hun oude studio aan de Paralellweg. De zendmast is buiten gebruik gesteld. Dit betekent dat ze in de vrije ether op de 107.3 FM tijdelijk niet meer te ontvangen zijn. Omdat de nieuwe antenne op de schoorsteen van Van Hout nog niet helemaal klaar is gaat dit wat langer duren. Naar verwachting zal de etherfrequentie medio mei weer in de lucht zijn. Bron.
 

5-5-2012 Radio Continu via 98.0 Hengelo en 101.9 Zieuwent te ontvangen

Radio Continu is sinds vanmorgen vroeg te ontvangen via de zender Hengelo op 98.0 FM en Zieuwent op 101.9 FM. Bron.
 

1-5-2012 Glow FM Eindhoven op 94.0 FM te horen

Glow FM is sinds vandaag weer te ontvangen via de ether en wel op 94.0 FM. Studio040 is nu te horen op 105.5 MHz, 105.9 MHz en 106.6 MHz.
 

29-6-2012 Zendmast Hoogersmilde up date

Nu de obstakels verwijderd zijn, kan VW Telecom weer kabels trekken, in alle voorzichtigheid natuurlijk. De eisen aan de antenne kabels zijn aan gescherpt, de mantel is brandwerende (brandvertragend). Technische gezien is er met deze kabel moeilijk te werken, dit geld voor de DVB-T en de FM kabel. Vanmiddag is het laatste stuk van de DVB-T kabel de toren in gegaan, met een lente van 225 meter. Kijk hier voor de foto reportage.
 

27-6-2012 Evenementenzender Kermis FM dit jaar op 105.9 FM vanuit Tilburg

Kermis FM zendt dit jaar uit via de evenementen frequentie 105,9 FM i.p.v. de 107,0. Dit i.v.m. plannen van RTV Midden Brabant om te gaan uitzenden op 107.2 vanuit De Moer. 
                                                                          

21-6-2012 Evenementenzender Defcon1 op 106.2 FM vanuit Biddinghuizen

Defqon.1 Radio zendt vanaf vanavond t/m 24 juni uit op de evenementen frequentie 106,2 FM vanuit Biddinghuizen. 
                                                                          

15-6-2012 Rechter vindt verlaging bedrag commerciele fm vergunning niet nodig

Het bedrag dat commerciŽle radiostations voor hun frequentie betalen hoeft niet verlaagd te worden omdat het nog ongebruikte kavel A7 nog niet verkocht is. Dat heeft de bestuursrechter in Rotterdam bepaald. Radio 538, Sky Radio en Q-music hadden bezwaar gemaakt tegen het bedrag dat ze moeten betalen voor hun kavels. Ze wilden dat het bedrag met 20 procent omlaag bijgesteld zou worden. Lees hier verder.
 

15-6-2012 Storing Holland FM zender Tjerkgaast

In verband met een technische storing bij KPN is er op dit moment geen signaal via de 97.9 FM (Tjerkgaast). Via 97.7 FM en 104.7 en internet is Holland FM normaal te ontvangen. Bron.
 

11-6-2012 Twee frequenties RADIONL moeten opnieuw verdeeld worden

Twee commerciŽle regionale frequenties moeten opnieuw verdeeld worden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft een uitspraak van de bestuursrechter in Rotterdam daarover bekrachtigd. Die bepaalde in 2009 dat de twee kavels 95.3 FM (Kavel B31) in Cuijk en 89.4 FM op Ameland (Kavel B27) opnieuw verdeeld moesten worden omdat er geen regiogebonden programma's op worden uitgezonden. Lees hier verder.
 

8-6-2012 Publieke en commerciele radiozenders vanaf september 2013 in DAB+

De publieke en commerciŽle radiozenders gaan vanaf september 2013 hun DAB+ zendernetten uitrollen. Dit hebben de Publieke Omroepen (NPO)  en de VCR (Vereniging voor CommerciŽle Radio) vandaag besloten.  In het besluit legden beide partijen vast dat zij vanaf 1 september 2013 gelijktijdig hun DAB+ zendernetten uitrollen. Daarmee hoort de luisteraar, op alle plaatsen waar ontvangst van digitale radio mogelijk is, een groot en gevarieerd aanbod van landelijke publieke en commerciŽle radiostations. De NPO en VCR hebben de intentie samen de contacten te onderhouden met de overheid en industrie voor consumentenelektronica met als uitgangspunt DAB+ tot een succes te maken in de Nederlandse markt. Jan Westerhof, directeur NPO Audio: "Ik ben blij dat de publieke omroep hierin samen optrekt met de commerciŽle radiostations. Uiteindelijk profiteert de luisteraar hiervan en daar zetten we ons voor in." Jan-Willem BrŁggenwirth, Voorzitter van de VCR: "DAB+ biedt de mogelijkheden om radio te laten innoveren en in de toekomst nieuwe mogelijkheden te laten bieden. Ontvangst op moderne devices, zoals smartphones, is daarbij van het grootste belang." (Persbericht).
 

7-6-2012 KPN Broadcast heeft de aanbesteding van het DAB netwerk van de NPO gewonnen


KPN Broadcast heeft de aanbesteding van het landelijke netwerk voor Digital Audio Broadcasting (DAB) van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gewonnen. Gisteren hebben KPN en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de overeenkomst ondertekend voor de uitrol van een landelijk etherdistributie netwerk voor digitale radio in Nederland. De overeenkomst gaat in per 1 december 2012 en duurt tot 1 september 2023. Met de overeenkomst wordt het huidige T-DAB netwerk vervangen en op termijn uitgebouwd naar een landelijk bereik. T-DAB geeft consumenten onder andere de mogelijkheid om meer radioprogrammaís te kunnen beluisteren op de portable of via de autoradio met behulp van een DAB(+) radio. KPN en NPO zijn verheugd de samenwerking op het gebied van de digitalisering van het publieke etherdistributienetwerk verder te kunnen voortzetten. Lees hier verder.

 

6-6-2012 Zendmast Emmaberg (Hulsberg) zorgt voor storingen

De zendmast op de Emmaberg in Valkenburg zorgt opnieuw voor storingen in de buurt. De gemeente checkt de milieuvergunningen om te kijken wat daaraan te doen is. Het is niet de eerste keer dat de mast op de Emmaberg - ook bekend als zender Hulsberg - voor problemen zorgt. Een jaar of tien geleden regende het klachten: deelektromagnetische straling beÔnvloedde apparatuur in woningen, waardoor magnetrons vanzelf aansprongen en garagepoorten spontaan opengingen. Door aanpassingen aan de zenders is die overlast afgenomen. De laatste tijd neemt het aantal klachten echter toe. De gemeente schrijft dat toe aan de komst van hightech-apparatuur die nog gevoeliger is voor storingen dan de apparatuur van vroeger. Volgens Novec BV, beheerder van de zender, is er ťťn familie die hinder ondervindt. Voor de gemeente zijn de aanhoudende klachten niettemin aanleiding om de milieuvergunningen die zijn verleend aan Novec BV kritisch tegen het licht te houden. Bron: Dagblad de Limburger.
 

5-6-2012 Ontvangst van BNR Nieuwsradio in Oost Nederland geoptimaliseerd

Zenderexploitant Broadcast Partners heeft in opdracht van BNR Nieuwsradio de ontvangst van de omroep in Oost Nederland geoptimaliseerd. In de steden Hengelo, Almelo, Enschede en Oldenzaal, alsmede op de snelwegen A1 en A35 kan hierdoor ongestoord naar BNR Nieuwsradio worden geluisterd op 100.2FM. Bron.

3-6-2012 Radio 945 te beluisteren op Texel

Radio 945 is begonnen met testuitzendingen via de Texelse frequentie 94.5 FM waar voorheen WET Radio op uitzond. Info via Radio 945.
 

2-6-2012 Golfbreker Radio komende weken te horen op FM 107.2 vanuit Amersfoort

Golfbreker Radio is t/m 24 juni te ontvangen op de evenementen frequentie FM 107,2 MHz t.g.v. deze evenementen Stadsgeluid, torenpop, Marathon Amersfoort, Amersfoortse Tweedaagse en Havik concerten. Bron.
 

1-6-2012 Aladna FM van start op 105.9 & 107.2 FM

Aladna FM, de lokale omroep voor de gemeente Aalten is vandaag gestart met hun uitzendingen via de zender Dinxperlo op 105.9 FM en de zender Aalten op 107.2 FM. Bestuurslid Harry Deckert: "De eerste maand gaan we verbouwen en vrijwilligers opleiden. We zullen die eerste maand vooral muziek uitzenden. Vanaf 1 juli begint de officiŽle programmering.        
 

1-6-2012 AFN Brunssum weer terug op 89.2

AFN welke opeens deze week uitzond op 98.1 MHz vanuit Brunssum is weer terug op de oude frequentie 89,2 MHz.
 

1-6-2012 AB Radio is nu Jouw FM

Na ruim twintig jaar heeft Jouw FM het stokje overgenomen van AB Radio de lokale omroep voor de gemeente Bloemendaal. Jouw FM is te beluisteren op 105.8 FM.
 

20-7-2012 Oplevering zendmast Smilde flink vertraagd

De regen en wind van de afgelopen maand zorgen voor een fikse vertraging bij de opbouw van de zendmast in Hoogersmilde. Dit bericht RTV Drenthe op haar website vandaag.De tv-toren is op zijn vroegst half september klaar. De 303-meter hoge toren zou begin augustus klaar zijn, maar dat wordt dus niet gehaald. Door het slechte weer kon er vaak op die hoogte niet worden gewerkt. Er waren wel enkele onwerkbare dagen ingepland, maar met zoveel slecht weer was geen rekening gehouden, zegt hoofd techniek van RTV Drenthe Rego Meijer. Momenteel wordt er gewerkt aan het aanbrengen van de bekabeling in de zendmast.

Beschadigde kabel zorgt ook vertraging
Zenderexploitant Broadcast Partners bericht in een persbericht dat daarnaast aanvullende eisen, die waren gesteld door de masteigenaar Novec met betrekking tot een ander type kabel, eveneens voor ernstige vertraging hebben gezorgd. De nieuw voorgeschreven kabels raakten bij montage regelmatig defect. De oorzaak daarvan is momenteel onderwerp van onderzoek.

Voor de luisteraars verandert voorlopig niets, de steunzenders blijven in de lucht tot de zendmast in Hoogersmilde klaar is. Voor de kijkers aan de rand van Drenthe is de situatie nog onzeker. Deze mensen kunnen nu via digitenne ons kanaal ontvangen en het is nog de vraag of dat na 1 augustus ook zo is.Bron

20-7-2012 "Publieke omroep aan zet om slechte FM-ontvangst te verbeteren"

Volgens Minister Verhagen (DA) ligt de bal nu bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de slechte radio-ontvangst in delen van Noord-Holland te verbeteren. Dat blijkt uit de beantwoording van de aanvullende Kamervragen die PvdA-kamerlid Martijn van Dam. in het voorjaarstelde over de radio-ontvangst in de regio. Van Dam was niet tevreden over de eerder beantwoorde Kamervragen. De PvdA Noord-Holland is gematigd positief over de opstelling van de ministerPvdA-statenlid Ed Wagemaker: "Het is goed dat de minister een verhoging van het zendvermogen toestaat voor Radio 1, 2 en 3. Maar wat Radio 4 betreft schuift de minister het probleem andermaal voor zich uit. Het wordt hoog tijd dat er een definitieve oplossing komt." Het vermogen van de zendmast in Lopik is sinds 11 april 2012 weer op hetzelfde niveau als voor de brand in de zendmast op 15 juli 2011. Dit betekent echter niet dat de problemen met de ontvangst hiermee zijn opgelost. Hiervoor is een verdere verhoging van het zendvermogen nodig. De minister heeft hier toestemming voor gegeven, maar het is volgens de minister nu aan de NPO om de vermogensverhoging ook daadwerkelijk door te voeren. De NPO laat weten dat de zenderexploitant, Broadcast Partners, en de eigenaar van de zendmast in Lopik, NOVEC, momenteel druk in gesprek zijn om de vermogensverhoging te realiseren. Als ze tot een akkoord komen zou de slechte ontvangst van Radio 1, 2 en 3 FM binnenkort verleden tijd kunnen zijn. De ontvangst van Radio 4 is een ander verhaal. Een verdere vermogensverhoging voor Radio 4 zou niet mogelijk zijn omdat deze te veel storing veroorzaakt op Belgische frequentierechten. Volgens de minister zouden ook steunzenders het probleem niet oplossen. De minister geeft aan dat hij 'blijft nadenken' over een oplossing. Wagemaker: "Als het aan de minister ligt wachten we tot iedereen digitale radio heeft. Maar dat kan nog jaren duren en wordt bovendien een dure kwestie voor de luisteraars". De PvdA vindt dat er serieuzer gekeken moet worden naar de optie om gebruik te maken van steunzenders. Ook de ontvangst van Radio Noord-Holland (RTVNH), de officiŽle calamiteitenzender, zou volgens Wagemaker niet 100% functioneren. Dit wordt door zowel de minister als door de directeur van RTVNH, Robert Zaal, bestreden. "Er komen geen ontvangstklachten binnen", aldus Zaal. Luisteraars met klachten weten echter wel Wagemaker te bereiken. De publieke radiozenders zijn in grote delen van Noord-Holland al jaren slecht te ontvangen. PvdA-Statenlid Ed Wagemaker is al vanaf 2006 bezig om de zwakke ontvangstkwaliteit te verbeteren. Provinciale Staten namen in 2007 een motie van de PvdA over dit onderwerp aan. Met succes: toenmalig staatssecretaris Frank Heemskerk zegde in 2008 toe de ontvangst van de radiozenders te verbeteren, onder meer door met verhoogd vermogen uit te zenden vanaf Lopik. Deze toezegging is echter nog steeds niet gerealiseerd. Mogelijk is de angst voor weer een brand op de zendermast Lopik de oorzaak dat de eigenaar van de mast, NOVEC, de verhoging van het zendervermogen tegenhoudt. (Bron: ed wagemaker, statenlid PvdA-NH) | mediamagazine.nl)

18-7-2012 Kermis FM is tijdens de Tilburgse kermis te ontvangen in Tilburg en omstreken.

Kermis FM is tijdens de Tilburgse kermis te ontvangen in Tilburg en omstreken. Kermis FM start vrijdag  20 juli om 16.00 uur. Het station is 24 uur per dag te horen via de ether op 105.9 FM. Meer informatie is te vinden op de website van kermisfm.
 

13-7-2012 Evenementenzenders Radio 024 Nijmegen en SLeM Radio Petten on air

Wederom een aantal evenementen zenders on air in deze periode. Van 14 juli tm 15 juli is SLeM Radio On air via 106.1 FM op de Hondsbossche en Pettemer Zeewering voor het project "Monstergolf" Dit wordt georganiseerd door de Stichting Landschapstheater en Meer - SLeM. Via 88.0 FM is in de rgio Nijmegen het internet station Radio 024 on Air. Vrijdag 13 juli werd de tijdelijke zendinstallatie geplaatst. De antenne vond een plekje op een 55 meter hoge kraan. De uitzendingen zijn bedoeld voor de deelnemers van de Nijmeegse vierdaagse. Bron ProFM.
 

13-7-2012 Strijd om lokale omroep in Achtkarspelen
 

Voor het eerst in 25 jaar werd vanmiddag in Buitenpost een hoorzitting op locatie gehouden door het Commissariaat van de Media (CvdM). De afgelopen 25 jaar werden de zittingen altijd gehouden in Hilversum. De hoorzitting vanmiddag in het gemeentehuis in Buitenpost ging over de kwestie RTV Kanaal 30 (RTV K30) uit Burgum en RTV Noord-Oost Friesland (RTV NOF) uit Zwaagwesteinde. Lees hier verder.
 

11-7-2012 Radio Soest m.i.v. september op 107,9 FM vanuit Soesterberg
 

Op de RDS van Radio Soest 105.9 FM is te lezen dat ze binnenkort te ontvangen zullen zijn op 107.9 FM vanuit Soesterberg. Op het Antenneregister is inmiddels ook te zien dat men met 25Watt ERP vanaf 23 meter hoogte gaat uitzenden. De planning is dat dit m.i.v. september gaat gebeuren.
 

9-7-2012 RADIONL trekt kort geding tegen Radio Continu in
 

De regionale commerciŽle radiozender RadioNL heeft een kort geding tegen Radio Continu ingetrokken. Dit bericht Radio Continu op haar website. Radio Continu huurt sinds enige tijd twee etherfrequenties van TVI (HotRadio) in Twente en de Achterhoek. "Onze 'collega'zender Radio NL (NDC Radio BV) was daar kennelijk niet van gediend, want al snel belandden dreigende brieven in de bussen van TVI en Radio Continu met de mededeling dat de uitzendingen van Radio Continu in Twente en de Achterhoek onmiddellijk moesten stoppen.", aldus Radio Contunu. RadioNL was van mening dat het format van Radio Continu nagenoeg gelijk is aan dat van Radio NL en zodoende concurrerend is aan het format van Radio NL. Radio Continu zendt echter ook Engelse, Duitse, Instrumentale en Country muziek uit. Omdat Radio Continu en TVI niet voldeden aan de sommatie van Radio NL, zocht Radio NL de weg van een kort geding om via de voorzieningenrechter bij de rechtbank in Almelo Radio Continu alsnog te dwingen haar uitzendingen te staken in Twente en de Achterhoek. Echter op 5 juli 2012, een dag voordat het kort geding zou dienen, trok de advocaat van NDC Radio (Radio NL) alsnog het kort geding tegen TVI in aldus Radio Continu. Bron.
 

8-7-2012 Scheldemond FM zender Aardenburg 105,5 FM vanaf Watertoren Oostburg
 

Scheldemond FM heeft gisteren de zender Aardenburg welke in de kerktoren stond verhuisd naar de Watertoren in Oostburg waar ook hun zender op 107,5 FM staat opgesteld. Op verzoek van monumentenzorg moest de omroep de kerk verlaten en i.s.m. AT is een nieuwe locatie gezocht welke de Watertoren is geworden.
 

7-7-2012 Coastline FM gestart op 94.5 FM vanuit Den Burg
 

De omroep is al 3 jaar druk bezig een etherfrequentie te bemachtigen maar het is gelukt.  De geschiedenis van Coastline gaat terug naar midden jaren 80, toen jongerenradio, nu na een paar jaar via internet en straks ook op 94.5 FM in de gehele kop van Noord Holland. De officiŽle start onder de naam Coastline FM is zaterdag 7 juli.
 

2-7-2012 24Kitchen via Digitenne van KPN te zien en daarmee zit Digitenne vol
 

Het Nederlandse foodkanaal 24Kitchen heeft vanaf 2 juli door de doorgifte via Digitenne van KPN een vrijwel landelijke dekking in Nederland gerealiseerd. Omdat er met de nu gebruikte uitzendtechniek geen bandbreedte voor meer nieuwe tv-zenders bij Digitenne beschikbaar is, moest KPN een keuze voor het doorgeven van ťťn nieuwe tv-zender maken. Daarbij werd 24Kitchen door KPN verkozen boven het nieuwe derde Vlaamse publieke tv-kanaal Ketnet/OP12. KPN vindt dat er in het beperkte zenderaanbod van Digitenne al voldoende kinderzenders aanwezig zijn. KPN stopt met het gratis bonuspakket. De tv-zenders 13Th Street, Nickelodeon en TeenNick evenals de radiozenders BBC 1, BBC 2, BBC 3 en BBC 4 blijven wel voor de Digitenne-abonnee beschikbaar. Ze maken vanaf 2 juli onderdeel van het basispakket uit. Eredivisie Live blijft als enig premiumkanaal bij Digitenne te abonneren. Bron.
 

30-8-2012 RTV Ronde Venen op 1 september van start
 

Op 1 september gaan de radio- en televisieomroep ROSA FM/TV uit Abcoude en Midpoint FM/TV uit Mijdrecht samen door als RTV Ronde Venen. Precies om 12 uur zal burgemeester Maarten Divendal de nieuwe zender lanceren. Daarna wordt er drie uur lang live radio en TV gemaakt vanaf het Raadhuisplein in Mijdrecht. Om drie uur 's middags wordt er overgeschakeld naar Abcoude om live verslag te doen vanaf de laatste middag van de 100-jarige Abcouder Feestweek. De omroep voorziet de inwoners van De Ronde Venen van actueel onafhankelijk nieuws, maar ook van de beste muziek en informatieve televisieprogramma's. De omroep is te ontvangen in de hele gemeente via 105.6 FM zender Mijdrecht en 107.6 FM zender Abcoude..
 

29-8-2012 Broadcast Partners gaat een aantal zenders verhuizen van Enschede naar Hengelo
 

Radio 538 (102.6 FM), Slam FM (93.7 FM) en Q-music (100.7 FM) zenden binnenkort uit vanaf de zendmast bij RTV Oost langs de A1. Verwacht wordt dat de ontvangst van de commerciŽle zenders in Twente fors zal verbeteren. Lees hier verder. 

28-8-2012 Herbouw zendmast Hoogersmilde update
 

Zaterdag 25 augustus is de laatste van de 8 antenne kabels getrokken, voor de 8 laags antenne systeem van KPN. Vandaag zijn de DVB-T kabels (6 1/8") getest door middel van metingen. En wordt er op de tv zender zaal de connecters  op de jumper kabels gemonteerd. Er zijn nu 19 kabels de mast in getrokken, 2x voor DVB-T, 8x voor FM 8 laags systeem KPN, 8x FM 8 laags systeem voor BP en 1x voor FM 3 laags van KPN.
Voor de recentste foto's kijk hier.
 

25-8-2012 Radio 1, 2, 3FM en Radio 4 weer in de lucht na urenlange storing op zender Assen
25-8-2012 Problemen met publieke radiozenders van Broadcast Partners in Assen
In delen van Groningen, Friesland en Drenthe zijn de landelijke radiozenders Radio 1, 2, 3FM en 4 welke door Broadcast Partners uitgezonden worden niet te ontvangen via de tijdelijke zendmast in Assen door een breuk in een glasvezelkabel. Radio Drenthe is wel in de lucht omdat deze door KPN wordt uitgezonden en deze hebben geen last van de storing of hebben een reserve audio verbinding iets wat de publieke zenders vreemd genoeg niet hebben. De storing heeft uren geduurd.
 
25-8-2012 Sternet FM nu in stereo en met RDS in Haaksbergen op FM 107.3

Sternet FM, de lokale omroep voor Haaksbergen zendt sinds kort uit in stereo en met RDS.
 

24-8-2012 Wild FM zender Purmerend weer in de lucht

De zender van Wild FM in Purmerend (97,4 MHz) is na twee weken uit de lucht te zijn geweest weer on air. Via Wild FM kregen we te horen dat de zender is verhuisd naar een definitieve en tevens iets hogere zendlocatie. Welke is ons niet bekend. Indien iemand foto's kan maken van de nieuwe locatie deze graag mailen naar: radio_stations@hotmail.com.
 

24-8-2012 Haagse radiozender VahonFM binnenkort via middengolf 1557 kHz in Den Haag
 

De Haagse Hindoestaanse radiozender VahonFM wil binnen enkele weken starten met etheruitzendingen via de middengolffrequentie 1557 kHz. De radiozender heeft toestemming van het Agentschap Telecom om de middengolffrequentie in gebruik te nemen in de regio Den Haag.  Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van de antennes en middengolfzender in de buurt van Den Haag. VahonFM zendt momenteel een aantal uren per dag uit via het zogenaamde "toegangsradio"-kanaal van de Haagse lokale omroep via het kabelnetwerk van Ziggo. Met het in gebruik nemen van de middengolfzender wil de zender meer Hindoestanen bereiken in de regio Den Haag. Lees verder op MediaMagazine.
 

23-8-2012 Digitenne mast in Utrecht weer opgebouwd
 

Op 5 januari dit jaar waaide In Utrecht een zendmast van Digitenne van KPN om. Afgelopen weekend is de mast weer in oude staat terug gebracht. Wanneer de Digitenne zenders weer vanaf deze mast komen is niet bekend. Op dit moment wordt Digitenne vanaf een andere KPN toren uitgezonden.
 

22-8-2012 Nieuwe FM antennes voor Broadcast Partners in zendmast van RTV Oost te Hengelo
 

Rovitech Projects heeft in opdracht van Broadcast Partners nieuwe FM antennes geplaatst in de Novec BV zendmast op het terrein van RTV Oost in Hengelo. Lees hier verder.
Welke zenders hierop gaan uitzenden is niet bekend.
Bekijk een korte opname gemaakt door RTV Oost.                 
 

22-8-2012 Minister start consultatie voor verdeling kavels A7 en C08

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is een consultatie begonnen voor de verdeling van de kavels A7 en C08. De kavels moeten voor het eind van dit jaar worden geveild. Doel van de consultatie is om de betrokken partijen en het publiek te informeren en hen de mogelijkheid bieden actief mee te denken over de besluiten. Kavel A7 is een ongeclausuleerd kavel, hierbij mag de eigenaar zelf bepalen wat er wordt gedaan op de zender. Kavel C08 is een AM frequentie. De eveneens nog braakliggende kavel B38 is toegevoegd aan kavel A7. Hiermee wil de overheid kavel A7 compenseren voor het eerdere verlies van bereik als gevolg van maatregelen voor het oplossen van ontvangstklachten voor een regionale publieke zender. Op de frequentie van kavel B38 zond eerst Efteling Radio uit. De consultatie loopt tot 19 september. Bekijk hier het nieuwe kavel A7 document.
 

22-8-2012 Wild FM zender Purmerend uit de lucht
De zender van Wild FM in Purmerend (97,4 MHz) is al dagen uit de lucht. Reden is onbekend. Bron.
 
21-8-2012 Evenementenzender GP Radio Eext op 106.4 MHz en Olaf FM Tilburg op 105.9 MHz.

GP Radio Eext is vanaf vandaag t/m 28 augustus te horen op 106.4 MHz t.g.v. het historisch motorspektakel in Eext.
Olof FM is te horen in Tilburg op 105,9 MHz t.g.v. de TOP week.
 

20-8-2012 ATOS Radio Zwijndrecht met nieuwe antenne in de ether op 106.1 FM.
 

ATOS Radio, de lokale omroep voor Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, heeft vandaag een nieuwe antenne geplaatst. Tevens is het zendvermogen opgevoerd naar 20dBW. Lees hier verder.
Graag ontvangt de omroep wat de ontvangst is met de nieuwe antenne. Reacties kunt u mailen aan
ontvangst@atosrtv.nl.
 

17-8-2012 Kanaal 30 wint strijd om Achtkarspelen
 

De strijd om de uitzendvergunning in de gemeente Achtkarspelen tussen de lokale omroepen Radio Noordoost-Friesland en RTV Kanaal 30 is gestreden. Het Commissariaat voor de Media besloot donderdag dat de zendvergunning toegewezen wordt aan RTV Kanaal 30. Bron.
 

16-8-2012 Evenementenzenders on air
 

Wederom een aantal evenementen zenders on air komende dagen. T/m 18 aug. is Nederlandruisvrij FM te horen op 106.1 FM in Zuidveen (Dr).
T/m 19 aug. is op 106.3 FM
Xnoizz Flevo Festival Radio te horen in Bussloo. 
Morgen start Lowlands on Air op 106.2 FM vanuit Biddinghuizen.
19 augustus gaat Virgiel FM in Delft on air op 107,0 FM.
 

11-8-2012 Steeds meer evenementenzenders aangevraagd
 

Het aantal evenementenzenders gaat dit jaar opnieuw richting recordhoogte. Er is tot nu toe al 74 keer toestemming gegeven voor een evenementenzender door het Commissariaat voor de Media, meldt de NOS. Het totale aantal gaat naar verwachting ruim over de 100 heen. Het aantal evenementenzenders is in tien jaar tijd verviervoudigd. In 2002 werd er nog 28 keer toestemming gegeven. Daarvoor was het slechts enkele keren. Het daadwerkelijk aantal verstrekte FM-vergunningen ligt dit jaar op 70, volgens het Agentschap Telecom. En ook dat aantal loopt richting een record. In 2010 werden er 80 zendvergunningen afgegeven. Vorig jaar waren dat er 85. "Wanneer voor het ene evenement een vergunning wordt afgegeven, wil een ander evenement dat ook", zegt een woordvoerder van het Commissariaat. Het succes van een paar grotere projecten als Roparun Radio, Kermis FMen KLM Open Radio tellen daarin mee. Andere organisaties zien dat het werkt en willen ook zo'n tijdelijke zendvergunning. Bron.
Op onze website staat een overzicht met alle
FM evenementen zenders welke in de lucht komen en welke in de lucht geweest zijn.
 

9-8-2012 Broadcast Partners sleept het bedrijf Novec voor de rechter
 

Broadcast Partners sleept het bedrijf Novec voor de rechter. Broadcast Partners vertegenwoordigt de landelijke radiostations die van de zendmast in Hoogersmilde gebruik maken. Novec is de eigenaar van de mast. De radiostations zijn boos omdat zij nu al meer dan een jaar extra geld betalen voor een tijdelijke mast in Assen, terwijl de ontvangst in Noord-Nederland veel minder is sinds het omvallen van de zendmast in Hoogersmilde. Ook de vertraging van de herbouw roept bij de radiostations veel ergernis op. Bron.
 

8-8-2012 Evenementenzender We Skate Radio Rotterdam iedere woensdagavond op 107.5 FM
 

Vanavond is voor de vierde keer vanaf ons eigen evenemententerrein aan de Binnenrotte in Rotterdam We Skate Radio vijf weken lang, iedere woensdagavond, te horen van 18.00 uur tot 23.00 uur op FM 107.5. Dit wordt verzorgd door Radio Decibel. Als organisatie zijn we maar wat blij dat dit radio-unicum werkelijkheid wordt.
 

8-8-2012 Radio Oranje Nationaal klimt verder omhoog in de luistercijfers
 

In de deze week gepubliceerde luistercijfers van het NLO (Intomart GfK) over de periode mei/juni 2012 ziet de zender met voornamelijk Nederlandstalige muziek hun marktaandeel verder door groeien. In de provincie Limburg en Brabant zien we elke maand duizenden luisteraars er bij komen maar in Gelderland hebben we de smaak te pakken.  Het marktaandeel in gehele provincie Gelderland van Radio Oranje Nationaal in de doelgroep 20-50 staat nu op 2,4% en laat daarmee vele concurrenten achter zich. De populariteit in Arnhem en Nijmegen is het grootst in groot Nijmegen waar bijna half miljoen mensen wonen daar heeft de zender nu na een klein jaar uitzenden een marktaandeel van 7,2% in de doelgroep 20-50 en luistert 1 op de tien naar Radio Oranje Nationaal. De luisteraars van Radio Oranje Nationaal hebben hun radio bijzonder lang afgestemd op de Nederlandstalige muziek zender, de gemiddelde luistertijd is veel gebieden zelfs hoger dan 6 uur per dag. Bron: persbericht.
 

7-8-2012 Evenementenzender ZFm Radio Schipluiden tot 12 augustus op 107.5 FM
 

T/m 12 augustus is ZFm Radio (Zomerfeest Radio) te ontvangen op de evenementen frequentie 107.5 FM .
 

5-8-2012 Lokale omroep wissel in Alkmaar
 

De Stichting Media Platform Alkmaar (Alkmaar Centraal) wordt de nieuwe lokale omroep in Alkmaar. Dat heeft het Commissariaat voor de Media laten weten. De zendtijdvergunning geldt voor vijf jaar. Daarmee is de huidige machtigingshouder, RTV-A, formeel genoodzaakt om per direct te stoppen met de uitzendingen op de kabel, in de ether en op de kabelkrant. De zender op 105.3 MHz is uit de lucht. Lees hier verder.
 

4-8-2012 Lokale omroep voor Gilze en Rijen -2FM- gestopt met uitzenden

2FM de lokale omroep voor de gemeente Gilze en Rijen heeft gisteren om 2200 uur haar uitzendingen beeindigd. De investeerders hebben zich teruggetrokken, vertelt Evert Franken. Franken is dj, maar ook de oprichter van Stichting Radio en Televisie Gilze en Rijen, waarvan de radiozender een onderdeel is. Zie ook dit krantenbericht.
 

3-8-2012 Evenementenzender Golfbreker Radio Amersfoort tot begin oktober op 107.2 FM
 

Tot begin oktober is Golfbreker Radio te ontvangen op 107.2 FM. De omroep heeft een vergunning gekregen om uit te zenden t.g.v. deze evenementen.
 

2-8-2012 Tijdelijke zender Radio 2 Lelystad 87.7 FM uit de lucht
 

De tijdelijke zender voor Radio 2 in Lelystad op 87,7 MHz is uit de lucht. Deze zender was in de lucht gebracht tijdens de problemen met de zendmast Lopik. Sinds 11 april zendt Lopik uit op volle sterkte en daarom is de steunzender in Lelystad niet meer  nodig.
 

1-8-2012 Evenementenzender TV Team Dalfsen on air op 107 FM
 

Ook dit jaar zal het TV Team weer stralen als een zonnetje! Geniet van donderdag 2 t/m dinsdag 7 augustus op het mediapark van Dalfsen in zomerse sferen met de volgende artiesten: The Classics, De Paladijns, Aalt Westerman, Monica West, Roelof, Tornadoís, Grad Damen, Les Rie Joís, Wimmie, Moonlights, Nathalie, Eric en Sanne, Ronnie Rusdeal, The Sunstreams, Ulli Bastian, Renť Karst, Harm Wierstra, Lucas en Gea, Armand, Dorette Duurkoop, Arjan Venneman.
 

30-9-2012 Volgend weekend reŁnie Radio Exotica Apeldoorn

Op 5, 6 en 7 oktober is Radio Exotica te beluisteren via de evenementenfrequentie 105.0 FM t.g.v. het vrije piraten reŁnie weekend en dat live vanuit de Boerderij aan de Tullekensmolenweg 22A in Beekbergen.
 

30-9-2012 Tijdelijke zenders Q Music Zwolle 104.1 en Arnhem 104.1 FM morgen uit de lucht

De tijdelijke zenders van Q-Music op 104.1 MHz in Arnhem en Zwolle gaan morgen 1 oktober uit de lucht. De reden hiervan is dat zendmast Hoogersmilde weer operationeel is.
                        

27-9-2012 Evenementenzender Club Houthakkers op 107.4 vanuit Rottevalle

Tijdens het Dorpsfeest van Rottevalle welke plaatsvindt van 21 t/m 30 september zendt Club Houthakkers uit via de evenementenfrequentie 107.4 FM.
 

26-9-2012 Digitenne kanaal wissel in Groningen op 7 november

Dit jaar zullen er in een aantal nachten nog werkzaamheden plaatsvinden aan het netwerk van Digitenne van KPN. Vanwege internationale afspraken dient Digitenne voor 2013, alle kanalen boven UHF kanaal 60 vrij te maken. Deze ruimte gaat 31 oktober geveild worden voor een nieuwe generatie mobiel internet en data verkeer. Deze zogenaamde LTE (Long Term Evolution) is de laatste stap in de richting van de vierde generatie (4G). LTE wordt ook al gebruikt in de 2,6 GHz band maar het voordeel van de 800MHz band is dat het verder reikt en een betere doordringbaarheid heeft in gebouwen dan deze 2,6 GHz. De regio Groningen staat gepland op 7 november as. en daarna volgt later dit jaar Zuid-Holland Noord en Zuid. In Groningen  verandert RTS Bouquet 1 (Publieke Omroep nationaal en regionaal) van UHF kanaal 66 naar 46. Bron. Voor een overzicht van alle kanalen in database kijk hier en voor een overzicht per bouquet kijk hier.
 

25-9-2012 Lokale omroepen willen uitzenden in Naarden en Bussum

De gemeente buigt zich over de vraag of de Stichting Publieke Media Gooi en Vechtstreek of de Stichting Lokale Publieke Media-instelling Bussum en Naarden als lokale omroep mag uitzenden. Sinds 2008 is er geen lokale omroep meer die uitzendingen voor Naarden en Bussum maakt. Nu staan er opeens twee stichtingen te trappelen om te mogen beginnen. Het is aan de gemeente om uit te maken welke omroep de voorkeur heeft. Het college van burgemeester en wethouders wil in zee met de Stichting Lokale Publieke Media-Instelling Bussum en Naarden. Deze stichting wil haar publiek vooral via televisie en internet benaderen. De gemeenteraad beslist uiteindelijk. Bron.
 

25-9-2012 Digitenne van KPN is vanochtend om 1:00 uur on air gegaan vanaf de mast Hoogersmilde

 

21-9-2012 Vier dagen lang het 3 oktoberfeest op 107.0 FM

Dit jaar wordt het Leidens ontzet voor de 7e keer live op de radio uitgezonden door de Stichting Leidse Evenementen Radio (SLER). Om dit te vieren is 3 oktoberradio maar liefst 4 dagen in Leiden en omstreken te beluisteren via de evenementen frequentie FM 107.0 MHz. De SLER maakt het door middel van 3 oktober radio mogelijk dat thuisblijvers en mensen die niet bij de festiviteiten aanwezig kunnen zijn, vanaf 1 tot en met 4 oktober aanstaande, toch live kunnen meegenieten van de 3 oktober feesten. Zo is er Live verslag van bijvoorbeeld de hutspotmaaltijd, de taptoe, het vuurwerk, het minikoraal en diverse andere activiteiten. Ook zal er op 2 en 3 oktober live muziek vanuit de stad ten gehore worden gebracht. Persbericht.
 

19-9-2012 Steunzender Q Music Nijmegen on air op 100.5 MHz

Vandaag is rond het middaguur een nieuwe steunzender voor Q-Music op 100.5 MHz vanaf de woonflat aan de Lankforst in Nijmegen on air gegaan. Rechts op de foto is de nieuwe log-periodic antenne te zien. Klik op de foto voor een groot exemplaar.
 

18-9-2012 NPO legt schadeclaim neer bij Broadcast Partners

De Nederlandse Publieke Omroep heeft een formele claim neergelegd bij zenderbeheerder Broadcast Partners omdat er lange tijd geen of slechte FM-ontvangst was na de branden in de zendmasten van Hoogersmilde en IJsselstein (Lopik). Dat zegt Jan Westerhof, directeur audio van de NPO, tegen RadioFreak.nl. "De partijen die vanuit verschillende rollen verantwoordelijk zijn voor het FM-netwerk en de zendmasten hebben onderling lang gesteggeld over de oorzaak. Dat heeft verhinderd dat er meteen voortvarend aan de oplossing kon worden gewerkt. Lees hier verder.
 

17-9-2012 Aalburg FM lanceert eigen App

De lokale omroep van de gemeente Aalburg, Aalburg FM, heeft een eigen App op de markt gebracht. De Aalburg FM App is verkrijgbaar in de Apple App Store en gratis te downloaden voor iPhones. Binnenkort zal er ook een speciale app op de markt komen voor Android, deze zal rond oktober worden gelanceerd. Via deze App is het station overal en altijd luisteren.
 

17-9-2012 Middengolfantenne voor Vahon AM 1557 opgebouwd

Afgelopen weekend hebben leden van de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) de antenne voor de middengolfzender van Vahon FM opgebouwd. De Haagse Hindoestaanse radiozender gaat medio oktober uitzenden via de middengolffrequentie 1557 kHz. Lees hier verder.
 

17-9-2012 RADIONL en Arrow Classic Rock Noord nu ook vanaf Hoogersmilde
RADIONL (97.1 FM) en Arrow Classic Rock Noord (98.7 FM) zijn vandaag omgeschakeld van resp. Assen en Jirnsum naar Hoogersmilde.
 
15-9-2012 Groot deel van de FM zenders Hoogersmilde on air

 

14-9-2012 Zendmast Smilde gaat morgenochtend on air zonder RADIONL, Arrow Rock Noord en Digitenne van KPN

Het grote moment is nu dichtbij: as. zaterdagochtend wordt de nieuwe zendmast in Hoogersmilde in gebruik genomen. Dat betekent dat vanaf die dag bijna alle FM radiozenders weer volop in heel Nederland te ontvangen zijn, ook in het noorden van Nederland. Daarmee zijn de laatste herstelwerkzaamheden van de branden afgerond. De radiostations zullen vanaf dat moment ook in het noorden van Nederland weer te vinden zijn op hun vertrouwde frequenties. Het gaat om: Radio 2 (88.0 FM), 3FM (88.6 FM), BNR (89.6 FM), Arrow Jazz FM (90.5 FM), Radio Drenthe (90.8 FM), Radio 1 (91.8FM), 100% NL (94.2 FM), Radio 4 (94.8 FM), Slam FM (99.6 FM), Sky Radio (101.0 FM), Q-music (100.4 FM), 538 (102.2), Radio Veronica (103.2 FM. De zenders die gebruik maken van de zendmast in Hoogersmilde worden in de vroege ochtend van 15 september in gebruik genomen.
RADIONL (97.1 FM) en Arrow Classic Rock Noord (98.7 FM) gaan in de loop van as. maandag on air vanaf Smilde.
Digitenne van KPN gaat pas in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 september a.s. weer vanaf Hoogersmilde uitzenden. Klanten van KPN Digitenne kunnen vanaf dat moment weer een sterker signaal ontvangen in de regio Drenthe en omstreken, voor zowel de publieke- als de commerciŽle zenders. Voor een optimale ontvangst wordt geadviseerd de TV-ontvanger opnieuw in te stellen vanaf 25 september
Radio Drenthe programma De Brink haakt daar maandag op in met een live-uitzending tussen 10.00 en 12.00 vanaf de toren. Sophie Timmer ontvangt gasten die te maken hebben gehad met de wederopbouw, maar we blikken ook terug naar het verleden van de mast.
 

13-9-2012 Het Glazen Huis van Ootmarsum on air op 88.4 FM

Het is zover. Het glazenhuis van Ootmarsum. Het staat op de hoek van de Oostwal en de Marktstraat. Het is de bedoeling om geld in te zamelen door middel van het draaien van verzoekplaten tegen een vergoeding op de evenementen frequentie 88.40 mhz. Verder zullen er ook live optredens zijn van artiesten en een veiling. De opbrengst gaat naar het grote glazen huis dat dit jaar in Enschede komt te staan. Het hele spektakel is bij te wonen vanaf woensdagavond 12 september t/m zondag 16 september. Iedereen is welkom. De entree is uiteraard gratis maar een gulle gift voor het goede doel is gewenst.  Houdt hun website in de gaten voor het laatste nieuws.
 

10-9-2012 Open Source Radio op 105.9 FM tijdens Incubate Festival Tilburg

Vanaf vandaag tot en met de 16e zal Open Source Radio vanuit Tilburg in de ether zijn via de evenementen frequentie 105.9 MHz. De uitzendingen vinden plaats t.g.v. het Incubate Festival.
 

7-9-2012 Rotterdamse FunX gered
 

Jongerenzender FunX krijgt voortaan jaarlijks 150.000 euro van Rotterdam. Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad stemde donderdag in met de subsidie. Alleen de VVD was tegen. Lees hier verder.
 

6-9-2012 Evenementenzender 80 van de Langstraat op 107.5 in Waalwijk

Tijdens de 80 van de Langstraat zenden Aalburg FM en HTR Radio gezamelijk uit via hun eigen frequenties 106.4 FM en 105.7 FM maar ook via een evenementenzender op 107.5 FM vanuit Waalwijk. Bron
 

6-9-2012 Evenementenzender KLM Open Radio dit jaar op 105.8 MHz

Ook dit jaar is er tijdens het KLM Open een speciale radiozender. Voor het eerst zijn er dit jaar BNíers die verslag gaan doen vanuit de baan. Ivo Niehe, Willem van Hanegem, Kenneth Perez en Ferry Maat zullen hun blik op golf gaan geven. Arrow Jazz Golf Radio is op de Hilversumsche te beluisteren via 105.8 FM.
 

1-9-2012 Broadcast Partners zenders nu via zendmast Hengelo
 

Radio 538 (102.6 FM), Slam FM (93.7 FM) en Q-music (100.7 FM) zenden uit vanaf de Novec BV zendmast op het terrein van RTV Oost in Hengelo..Bron.
 

31-10-2012 RTV Noordkop en RTV Hollands Kroon nog een keer met elkaar om de tafel

De omroepen RTV Noordkop en RTV Hollands Kroon moeten nog een keer met elkaar om de tafel om over een fusie te praten. Dat is het resultaat van de raadsvergadering in Hollands Kroon van dinsdagavond. RTV Noordkop en RTV Hollands Kroon hebben beide een aanvraag gedaan voor de zendmachtiging in Hollands Kroon. In RTV Noordkop zitten lokale omroep Zuiderzee van Wieringen en aspirant-omroep AP Lokaal. RTV Hollands Kroon bestaat uit Tsarina uit Anna Paulowna en Radio Wieringermeer. Het college had een lichte voorkeur voor RTV Noordkop, maar een meerderheid van de politiek wil dat de twee omroepen nog ťťn keer proberen te fuseren. De omroepen hebben tot 22 november om eruit te komen. Die dag neemt de gemeenteraad van Hollands Kroon een definitieve beslissing. Bron.
 

29-10-2012 Nieuwe antenne installatie voor B-FM 106.1 FM Zutphen

ACTG uit Apeldoorn heeft vorige week een nieuwe antenne installatie voor B-FM Zutphen geplaatst. De oude installatie was hard aan vervanging toe.
                       

27-10-2012 KPN (Koninklijke Piraten Nederland) komend weekend op 88.4 FM vanuit Wierden

KPN (Koninklijke Piraten Nederland) zal van 2 tot 5 november te ontvangen zijn vanuit Wierden op de evenementen frequentie 88.4 MHz t.g.v. de Sunte Martín.
 

26-10-2012 MTVNL vanaf Maastricht toren op kanaal 8C

Mobiele TV Nederland B.V. heeft sinds een maand een zender in de lucht vanaf de Alticom toren in Maastricht op kanaal 8C. Via dit netwerk wordt Nederland 1, Nederland 3 en SBS6 in de DMB standaard uitgezonden.
 

21-10-2012 Directeur Broadcast Partners vermoedt sabotage als oorzaak van zendmastbranden

Directeur Robert-jan van der Hoeven van zenderbeheerder Broadcast Partners denkt dat sabotage het minst onwaarschijnlijke is dat in de zendmasten van IJsselstein (Lopik) en Hoogersmilde is gebeurd. In de nacht van 14 en 15 juli was er brand in beide masten. De mast in Hoogersmilde viel zelfs om. "Iedere verklaring is onwaarschijnlijk, maar statistisch gezien is sabotage het minst ůnwaarschijnlijk", zegt hij in Broadcast Magazine. "Je kunt denken aan vandalisme, ook een pyromaan kun je niet uitsluiten. Lees verder op RadioFreak.nl.
 

18-10-2012 HŻnekop FM vanuit Sumar op 107.8 FM

In aanloop naar het 2e HŻnekopfestival 2012 organiseren Cafť Snackbar It Mountsje, De HŻnekop en Radio Blokhut: HŻnekop FM. 3 dagen zal er vanuit It Mountsje te Sumar live radio worden gemaakt. Radio HŻnekop is te ontvangen vanaf donderdag 18 oktober 18.00 uur t/m zaterdag 20 Oktober 20.00 uur op de evenementen frequentie 107.8 MHz.
 

17-10-2012 Scout FM komend weekend vanuit Loon op Zand op 105.9 FM

Vanaf as. vrijdag 0.00 uur tot en met zondagavond zal Scout FM weer vanuit Loon op Zand in de ether zijn. De evenementen frequentie is net zoals vorig jaar 105.9 MHz. De uitzendingen vinden plaats in het kader van Scouting's Jamboree On The Air, beter bekend als JOTA.
 

15-10-2012 Radio Soest ook in Soesterberg via FM 107.9 te ontvangen

Lokale omroep Radio Soest zendt sinds dit weekend uit via een tweede etherfrequentie: 107.9 MHz vanuit Soesterberg. In Soest is de omroep te ontvangen op 105.9 MHz.
                                          

15-10-2012 Zenders Arnhem en Zwolle 104.1 FM uit de lucht

De zenders in Arnhem en Zwolle 104.1 FM zijn uit de lucht.
 

14-10-2012 Steunzender 538 Markelo op 102.7 MHz uit de lucht

Sinds de verhuizing van 538 van Enschede naar de zendmast op het terrein van RTV Oost in Hengelo (102,6 MHz) is de steunzender Markelo op 102.7 MHz uit de lucht gegaan.
 

12-10-2012 Radio de IJsbeer en de H&M Combinatie op 105.1 FM vanuit Hooghalen


Van 11 t/m 14 oktober is
Radio de IJsbeer en de H&M Combinatie te beluisteren via de evenementenfrequentie 105.1 FM vanuit Hooghalen.
 

11-10-2012 Alle radio & TV zenders op zendtoren Rotterdam-Waalhaven vanochtend uit de lucht

Door een storing vanmorgen tussen 8 en 11 uur in de zendtoren aan de Waalhaven waren geen radio & TV zenders te ontvangen via de ether. De storing werd veroorzaakt door het uitvallen van de netspanning en het niet opstarten van het noodaggregaat. Bron.

10-10-2012 AT onderzoekt waarom Q-Music Arnhem en Zwolle niet op 1 oktober zijn uitgeschakeld

Agentschap Telecom is sinds maandag bezig met een onderzoek naar deze Ďillegaleí uitzendingen van het landelijke radiostation. Het is nog onbekend waarom de uitzendingen niet zijn gestaakt op 1 oktober. Bron.
 

10-10-2012 Beschikbaarheid zendmasten beter beschermd

Om te voorkomen dat zendmasten een andere bestemming krijgen waardoor radio en televisiezenders plotseling niet meer te ontvangen zijn, wordt de wet aangepast. Dit zorgt er voor dat het voor iedereen duidelijk is wie voor een continue dienstverlening moet zorgen. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) 10 oktober 2012 aan de Tweede Kamer. De nieuwe regels moeten voorkomen dat eigenaren van zendmasten de service plotseling beperken of zelfs stopzetten waardoor radio- en televisiezenders onnodig lang uit de lucht zijn. Lees hier verder.
 

10-10-2012 Vahon FM test met meer vermogen op AM 1557 kHz vanuit Leidschendam

De testuitzendingen van VahonFM via de middengolffrequentie 1557 kHz worden sinds vanmiddag uitgezonden met een hoger vermogen. In plaats van 20 watt wordt er nu met een vermogen van 400 watt uitgezonden. Zodra de nieuwe zender door de douane heen is zal het vermogen 1 kW worden. Bron.
 

9-10-2012 Verwijzing te horen op tijdelijke frequenties Q Music Zwolle en Arnhem 104.1 FM

Q-Music is sinds vandaag niet meer te ontvangen op 104.1 MHz vanuit Arnhem en Zwolle want deze verwijzing wordt nu uitgezonden.

 

6-10-2012 Vahon FM test op AM 1557 kHz vanuit Leidschendam

Vandaag is vanuit Leidschendam langs de snelweg A4 VahonFM  in de lucht gekomen. Dit is een Hindoestaanse zender voor de regio Den Haag. De testen gaan goed. Men gebruikt een T-antenne met radialennet. Feitelijk dezelfde type antenne als destijds Radio Veronica. De zender is een 20 Watt AM zender op 1557 kHz. Zodra de nieuwe zender is geleverd zal er gewisseld worden. Het vermogen van de zender is dan ca. 1 kW. Bron.
 

5-10-2012 Tijdelijke zenders Q Music Zwolle 104.1 en Arnhem 104.1 FM niet uit de lucht

De tijdelijke zenders van Q-Music op 104.1 MHz in Arnhem en Zwolle welke op 1 oktober uit de lucht zouden gaan volgens een bericht van Radio.nl klopt niet want beide zenders zijn nog steeds in de lucht.
                        

4-10-2012 Sweachster Radio Beesterzwaag op 107.7 FM

Vanaf vandaag tot 7 oktober is Sweachster Radio te beluisteren via de evenementenfrequentie 107.7 FM t.g.v. het dorpsfeest in Beesterzwaag.
 

4-10-2012 Morgen reŁnie Radio Exotica Apeldoorn

Op 5, 6 en 7 oktober is Radio Exotica te beluisteren via de evenementenfrequentie 105.0 FM t.g.v. het vrije piraten reŁnie weekend en dat live vanuit de Boerderij aan de Tullekensmolenweg 22A in Beekbergen.
 

1-10-2012 SBS6 nu te zien via T-DMB netwerk van Mobiele TV Nederland B.V.

Mobiele TV Nederland B.V. heeft de TV zender SBS6 toegevoegd aan hun T-DMB netwerk en is nu te zien met een bitrate van 320kb/s (MPEG).
 

30-11-2012 Aalburg FM = Okť FM

Aalburg FM de lokale omroep voor de gemeente met dezelfde naam gaat door onder de naam Okť FM. Tevens hebben ze een tweede etherfrequentie gekregen nl. de 105.3 MHz in Waalwijk. Vorige week zijn nieuwe antenne's gemonteerd in de mast te Wijk en Aalburg.
 

29-11-2012 NPO DAB on air vanuit Alkmaar op kanaal 12C

Begin deze maand melden we hier het nieuws dat nieuwe antenne's gemonteerd waren in de zendmast Alkmaar voor waarschijnlijk digitale radio T-DAB. Inmiddels krijgen we berichten uit Alkmaar en omgeving dat de NPO op kanaal 12C te ontvangen is wat eerder niet mogelijk was.
                                               

28-11-2012 Tweede etherfrequentie on air voor Radio 794 in Vaassen op 107.8 FM

Na jaren van overleg, procedures, vergunningen aanvragen, locatie zoeken, is op dinsdag 27 november eindelijk de mast ten behoeve van de steunzender van Radio 794 geplaatst op het gebouw van de Speulbrink in Vaassen. Op FM 107.8  is in de wijde omgeving van de gemeente Epe de regionale zender radio 794 nu goed te beluisteren. Bron: persbericht.
 

25-11-2012 Grote mijlpaal voor Lekwaal FM

Afgelopen week heeft het Agentschap Telecom aan LekWaalFM, de streekomroep voor Leerdam, Lingewaal en Zederik laten weten dat de internationale coŲrdinatie voor de nieuwe en betere etherfrequentie 92,1 MHz succesvol is afgerond. Hierdoor kan de huidige zendvergunning aangepast worden en staat niets meer in de weg om spoedig het nieuwe uitzendkanaal in gebruik te nemen. De huidige FM frequentie 104,9 MHz komt hierdoor te vervallen. Bron: Persbericht
 

22-11-2012 Combi Team op 107.8 vanuit Staphorst

In Eetcafť de Japperij te Staphorst wordt vanaf vandaag tot en met zaterdag een Live artiesten marathon gehouden. Het Combi Team is te horen via de evenementen frequentie 107.8 MHz. Bron.
 

21-11-2012 Piratenmarathon op 105,6 FM in Dedemsvaart

In Eetcafť de Kalkwieke wordt van morgen tot en met zondag een piratenmarathon gehouden. Willy staat op, Rieksie FM, man met dikke buik, Flinstones FM en Reestdalteam zijn de namen van de deelnemende zendamateurs. Zij zullen vier dagen lang non-stop uitzenden via de evenementen frequentie 105.6 MHz. Bron.
 

21-11-2012 Noodmast Assen wordt afgebroken

Achterhoek Antennebouw Aalten AAA is gisteren met een kraan van  Koninklijke Wagenborg begonnen om de noodmast in Assen af te breken. Deze mast was tijdelijke neergezet voor FM en TV uitzendingen nadat de toren van Hoogersmilde was ingestort.
 

20-11-2012 RTV Hardenberg failliet

Stichting RTV Hardenberg is failliet. Beide FM zenders zijn uit de lucht (106.9 Hardenberg en 107.2 Dedemsvaart. Bron.
 

20-11-2012 Nieuwe antenne's geplaatst in zendmast Haarlem

Er zijn nieuwe antenne's gemonteerd in de zendtoren te Haarlem.
Een FM antenne en daaronder een nieuwe set antenne's voor digitale radio T-DAB.
 

19-11-2012 Op de nieuwe FM antenne's in Enschede zendt 100%NL uit

Op 5 november meldde we dat er  nieuwe antenne's waren gemonteerd op een silo in Enschede voor waarschijnlijk voor 100%NL op 99.1 MHz. Inmiddels is bevestigd door 100%NL dat afgelopen week de installatie door hun in gebruik is genomen.
 

17-11-2012 Nieuwe DAB antenne's geplaatst in zendmast Arnhem

Er zijn nieuwe antenne's gemonteerd in de zendtoren te Arnhem voor digitale radio T-DAB. Dit is voor de upgrade van het netwerk van de publieke omroep.
 

14-11-2012 Unieke controle FM omroepen

Agentschap Telecom controleert deze week Nederlandse zendtorens en een antenne-opstelpunt met een helikopter voorzien van een bijzonder meetsysteem. Het meetinstrument en de meetmethode zijn speciaal voor dit doel door het agentschap ontwikkeld en zijn uniek in Europa. Het geeft de toezichthouder inzicht in de manier waarop FM-omroepen de vergunningsvoorwaarden naleven. Volgens directeur Peter Spijkerman zal de manier waarop het agentschap en de omroepen met elkaar in gesprek zijn over het voorkomen en oplossen van storingen hierdoor worden beÔnvloed. Lees hier verder.
 

13-11-2012 RATO zendertechniek heeft toestemming om Memories FM Ameland te gaan uitzenden

RATO Zender Techniek krijgt toestemming om als commerciŽle media-instelling radio-omroep te verzorgen met de naam Memories FM Ameland. Bron.
 

12-11-2012 DAGRoosendaal de nieuwe lokale omroep voor Roosendaal op 107.1 FM

DAGRoosendaal de nieuwe lokale omroep voor de gemeente Roosendaal is sinds zaterdag ook te beluisteren via de radio. Elke werkdag is er lokaal en landelijk nieuws met serviceberichten en muziek. In het weekend en tijdens de avonduren zijn de reporters vooral bij evenementen en zijn er interviews met mensen in het nieuws. DAGRoosendaal vind je op FM 107.1.
 

11-11-2012 Nieuwe zendmast voor Radio Westerwolde in Ter Apel

Vanwege de sloop van de flat waar tot gisteren de zendmast van Radio Westerwolde was bevestigd is er door het technisch team van Radio Westerwolde hard gewerkt om gisteren de nieuwe zendmast te plaatsen. Op de tot nu hoogste flat in Ter Apel aan de Doctor Tijdensstraat, is er op deze zaterdag hard gewerkt om de zendmast te bevestigen en in werking te stellen. Een klus waar men toch nog enkele uren voor nodig had. Binnenkort zal in Pekela het stereo signaal worden hersteld zodat men in Ter Apel weer in stereo kan luisteren naar de programmaís van Radio Westerwolde. Bron.
 

11-11-2012 Vergunningsvrije straalverbinding bij Extra FM

Afgelopen week werd een nieuwe vergunningsvrije straalverbinding geÔnstalleerd bij Extra FM in Wamel. De omroep is nu ruisvrij te horen in heel de regio Maas en Waal op 107.2. Om het muzieksignaal vanuit de studio in Wamel tot aan de zendlocatie in Beneden-Leeuwen te krijgen gebruikte Extra FM tot hiertoe een tijdelijke low power verbinding op 200MHz. Door de afstand van 4,5km kon dit echter niet ruisvrij. Vorige week woensdag werd een vergunningsvrije digitale STAT1800 verbinding geplaatst door Pro FM Broadcast. Ondanks het feit dat er van vrij zicht tussen de antennes geen sprake is, was een hoogte van 10m voor de antenne aan de studio voldoende om een perfecte ontvangst te krijgen op de site waar de FM zender staat. ďWe kozen voor deze verbinding omwille van de digitale kwaliteit. Bovendien was het vrij duidelijk dat een vergunde 10GHz verbinding nooit zou werken omdat we absoluut geen vrij zicht hadden tussen de antennes.Ē, aldus Noud van Sommeren van Extra FM. ďDe audioprocessing kon in de studio blijven omdat de ontvanger een ingebouwde stereo & RDS coder heeft. Ook het vernieuwen van de RDS teksten kunnen we nog steeds vanuit de studio doen omdat de RDS data wordt meegezonden met de straalverbinding.Ē Dit is de eerste investering in een hele rij die Extra FM uitvoert om de kwaliteit van de uitzendingen te verhogen. Ook bijna alle studio apparatuur en het studiomeubel wordt nog vervangen. Bron: persbericht.
 

6-11-2012 Digitenne kanaal wissel in regio Groningen komende nacht

Dit jaar zullen er in een aantal nachten nog werkzaamheden plaatsvinden aan het netwerk van Digitenne van KPN. Vanwege internationale afspraken dient Digitenne voor 2013, alle kanalen boven UHF kanaal 60 vrij te maken. Deze zogenaamde LTE (Long Term Evolution) is de laatste stap in de richting van de vierde generatie (4G). LTE wordt ook al gebruikt in de 2,6 GHz band maar het voordeel van de 800MHz band is dat het verder reikt en een betere doordringbaarheid heeft in gebouwen dan deze 2,6 GHz. De regio Groningen staat gepland op 7 november en hier verandert RTS Bouquet 1 (Publieke Omroep nationaal en regionaal) van UHF kanaal 66 naar 46.
 

5-11-2012 Nieuwe FM antenne's geplaatst in Enschede

Vorige week zijn nieuwe antenne's gemonteerd op een silo in Enschede West voor waarschijnlijk 100%NL 99.1 MHz welke nu nog uitzendt vanuit Hengelo. Klik op de foto's voor een groot exemplaar.
 

4-11-2012 Arrow Jazz FM nu Sublime FM

Met een feestelijke lancering in Tuschinski, Amsterdam heeft Arrow Jazz FM een nieuwe naam gekregen: Sublime FM. Ook het programmaschema is daarmee per 4 november 2012 veranderd. Bron: persbericht. Luister hier naar overgang.
 

3-11-2012 Radio Zilverstad Schoonhoven nu in stereo en met RDS

Radio Zilverstad de lokale omroep voor de gemeente Schoonhoven zendt sinds enkele weken uit in stereo en met Radio Data Systeem op 105.9 MHz.
 

2-11-2012 Nieuwe antenne's geplaatst in zendmast Alkmaar

Deze week zijn nieuwe antenne's gemonteerd in de zendmast Alkmaar voor waarschijnlijk digitale radio T-DAB. Het is nog niet bekend voor welke operator dit is.
 

2-11-2012 P.C.N.M. (Piraten Combinatie Nieuw Moscou) op 105.1 FM vanuit Stuifzand

P.C.N.M. (Piraten Combinatie Nieuw Moscou) is van 2 tot 5 november te ontvangen vanuit Stuifzand op de evenementen frequentie 105.1 MHz t.g.v. het optreden van regionale artiesten.
 

2-11-2012 KPN (Koninklijke Piraten Nederland) op 88.4 FM vanuit Wierden

KPN (Koninklijke Piraten Nederland) is van 2 tot 5 november te ontvangen vanuit Wierden op de evenementen frequentie 88.4 MHz t.g.v. de Sunte Martín.
 

1-11-2012 Puur NL on air

De regionale commerciŽle radiozender Radio Hollandio is sinds vanmorgen niet meer te beluisteren want de omroep is vanochtend veranderd in Puur NL.  PuurNL zendt net als Radio Hollandio voornamelijk Nederlandstalige muziek uitzenden en is te ontvangen via de bestaande ether- en kabelfrequenties in Noord-Brabant en Zeeland van Radio Hollandio.
 

1-11-2012 Digitenne kanaal wissel in regio N-Holland en Utrecht op 11-12-12 en in Z-Holland op 12-12-12

Dit jaar zullen er in een aantal nachten nog werkzaamheden plaatsvinden aan het netwerk van Digitenne van KPN. Vanwege internationale afspraken dient Digitenne voor 2013, alle kanalen boven UHF kanaal 60 vrij te maken. Deze zogenaamde LTE (Long Term Evolution) is de laatste stap in de richting van de vierde generatie (4G). LTE wordt ook al gebruikt in de 2,6 GHz band maar het voordeel van de 800MHz band is dat het verder reikt en een betere doordringbaarheid heeft in gebouwen dan deze 2,6 GHz. De regio Groningen staat gepland op 7 november en hier verandert RTS Bouquet 1 (Publieke Omroep nationaal en regionaal) van UHF kanaal 66 naar 46. Op 11 december volgt Noord-Holland en Utrecht en op 12 december volgt Zuid-Holland. Bron. Voor een overzicht van alle kanalen in database kijk hier en voor een overzicht per bouquet kijk hier.
 

31-12-2012 Lokale omroep Radio Magnifique Tilburg morgen verder als Omroep Tilburg

De Tilburgse lokale omroep LOTT gaat morgen verder onder de naam Omroep Tilburg. De nieuwe naam geldt ook voor de radiotak van de omroep, die nog Radio Magnifique heet. Bron.
 

30-12-2012 Het baken van Drenthe is terug

De zendmast van Hoogersmilde is weer te zien van grote afstand. Hoe anders was dat een aantal maanden geleden toen de zendmast na een brand met veel geweld naar beneden kwam. Er is met man en macht gewerkt aan de wederopbouw van de zendmast. En sinds kort is de ontvangst van radio en tv in Noord en Midden Nederland weer optimaal. De bouw van de zendmast is spectaculair. Met een Zwitserse helikopter zijn onderdelen ťťn voor ťťn op de mast getakeld. In de mast hingen mannen die de mastdelen aan elkaar vast maakten. Van dit unieke project is een documentarie gemaakt met de titel 'Het baken van Drenthe is terug'. Want zo voelen veel inwoners van de provinvcie het. Hun oriŽntatiepunt is terug. Kijk hier voor meer: Herbouw Hoogersmilde.
 

30-12-2012 Glazen Huus Beltrum op 99.5 FM

Glazen Huus Beltrum is vandaag en morgen on air op de evenementen frequentie 99.5 MHz.
 

29-12-2012 Johnny Gringo Team op 106.3 FM

Team Johnny Ringo Driesum is t/m 20 januari te ontvangen op de evenementen frequentie 106.3 MHz.
 

27-12-2012 Glazenhuis Winsum op 105.6 FM

Glazenhuis Winsum is t/m 29 december te ontvangen op de evenementen frequentie 105.6 MHz.
 

25-12-2012 Centraal Team Peize op 106.3 FM

Centraal Team Peize start vandaag om 13:30 uur vanaf de uitzendlocatie aan de Rietweg hun einde jaarsmarathon welke te ontvangen is t/m 31 december op de evenementen frequentie 106.3 MHz.
 

24-12-2012 Radio de Lozze Vogels Garnwerd op 105.0 FM

Radio de Lozze Vogels is t/m 31 december te ontvangen op de evenementen frequentie 105.0 MHz vanuit Garnwerd.
 

24-12-2012 Station PCH Houtigehage op 107.9 FM

Station P.C.H is t/m 1 januari te ontvangen op de evenementen frequentie 107.9 MHz vanuit Houtigehage.
 

24-12-2012 Wold Piraten Houtigehage op 107.1 FM

Wold Piraten is t/m 31 december te ontvangen op de evenementen frequentie 107.1 MHz vanuit Houtigehage.
 

23-12-2012 Radio Heineken Marum on air op 106.8 FM

Radio Heineken is t/m 31 december te ontvangen op de evenementen frequentie 106.8 MHz vanuit Marum.
 

23-12-2012 Ede FM 107.3 FM vanaf andere uitzendt locatie

In opdracht van de Lokale Omroep Ede heeft DTBS, Dutch Telecom Broadcast Support uit Wageningen afgelopen week succesvol de zendinstallatie van Ede FM  verplaatst. De zendantenne stond oorspronkelijk in het hart van Ede op het dak van verzorgingshuis De Klinkenberg. Aangezien het gebouw binnen afzienbare tijd ontoegankelijk zal worden en na verhuizing van al haar bewoners het 40 jaar oude gebouw mogelijk onder de slopershamer zal gaan vallen moest de gehele installatie worden verplaatst. De zenderinstallatie is nu ondergebracht op het dak van een van de hoge flats aan de zuidflank van Ede. Gelijk met de verplaatsing zijn er verbeteringen doorgevoerd. Op het verzorgingshuis werd de zender gevoed via een kabelverbinding. Op de nieuwe lokatie zorgt een directe Wifi verbinding met de studio voor het draadloos aanlevering van het uitzend signaal. De eerste indrukken zijn positief. De geluidskwaliteit is beter geworden, komende dagen zullen technici van de lokale omroep het verder inregelen. Het verplaatsen van de antenne heeft geen invloed op de ontvangstmogelijkheden van het EDE FM signaal. Ede FM blijft te ontvangen als vanouds op 107.3 MHz. Klik op onderstaande foto's voor groot exemplaar.     
 

23-12-2012 It Krystteam on air op 107.9 FM vanuit Tzum

It Krystteam is t/m 30 december te ontvangen op de evenementen frequentie 107.9 MHz vanuit Tzum.
 

21-12-2012 Kempen FM nu ook via zender Luyksgestel op FM 106.1

Sinds 15 december is Kempen FM ook te ontvangen in de gemeente Bergeijk via een extra zender op FM 106.1 vanuit Luyksgestel. Hierdoor hoor je Kempen FM nu in de gehele Kempen regio op 97.2; 105.7 en 106.1 FM.
 

20-12-2012 Het Glazenhuis Noordwijkerhout op 107.3 FM

Morgen start Het Glazenhuis Noordwijkerhout op De Steeg met als inzet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Serious Request. De radiofrequentie om uit te zenden is vrijgekomen, de uitzending vanuit Het Glazen Huis gaat het komende weekend de lucht in op de evenementen frequentie 107.3 FM en dat t/m 23 december.
 

19-12-2012 De Vrolijke Strijders op 107.4 FM vanuit Harkema

De Vrolijke Strijders is t/m eind december te ontvangen op de evenementen frequentie 107.4 MHz vanuit Harkema.
 

19-12-2012 Serious Eigenwijs Denekamp live op FM 88.4

Het is het team van Serious Eigenwijs gelukt: ze gaan live de ether in. Dankzij een grote mast op het terras van het Denekampse cafť kan straks iedereen de hele dag luisteren naar de uitzending op de evenementen frequentie 88.4 MHz.Cafť Eigenwijs heeft van 20 tot en met 24 december een eigen glazen huis: Serious Eigenwijs. Dag en nacht verzorgen djís Sascha, Robbin en Koen het programma. Iedereen mag verzoekjes indienen en er komen artiesten optreden. Bovendien is het cafť in die periode 24 uur per dag open. Bron.
 

18-12-2012 Zeewolde FM op 106.5 FM

Zeewolde FM is t/m 27 december te ontvangen op de evenementen frequentie 106.5 MHz t.g.v. Glazenhuis Zeewolde.
 

18-12-2012 KPN vervangt FM antenne's in Roermond - update

Werkzaamheden zijn afgerond en de zenders draaien via het nieuwe antenne systeem. Met dank aan Hartmut Post.
 

17-12-2012 Friese Piraten Combinatie op 107.2 FM vanuit Wergea

Friese Piraten Combinatie is t/m eind december te ontvangen op de evenementen frequentie 107.2 MHz vanuit Wergea.
 

16-12-2012 Het Drachster Piraten Team op 107.6 FM vanuit Drachten

Het Drachtster Piraten Team is t/m eind december te ontvangen op de evenementen frequentie 107.6 MHz vanuit Drachten.
 

15-12-2012 Weert FM op 97.0 MHz vanuit Nederweert (was 105.2 MHz)

Weert FM heeft de FM frequentie Nederweert gewijzigd van 105.2 naar 97.0 MHz. Waarschijnlijk omdat de 105.2 MHz flink gestoord werd door de 105.3 MHz zender Hulsberg. De zender in Weert is zoals altijd op 107.5 MHz te ontvangen.
 

14-12-2012 Alkmaar Centraal on air op 105.3 FM

Alkmaar Centraal is deze week gestart op FM 105.3. Ze zenden uit vanaf de Alticom mast naast het KPN gebouw met 80 Watt ERP.
 

14-12-2012 Team FM Emmen op 105.0 FM

Team FM zal te ontvangen zijn t/m 6 januari tijdens Emmen on Ice op de evenementen frequentie 105.0 MHz.
 

12-12-2012 Omrop Fryslan heeft tijdelijk uitgezonden vanaf Hoogersmilde op 92.2 FM

Volgens berichten op het forum van Etherpiraten.com blijkt dat Omrop Frysl‚n de afgelopen dagen heeft uitgezonden vanaf de mast Hoogersmilde i.p.v. Jirnsum. Reden is onbekend. Nu draait men weer vanaf Jirnsum op 92,2 FM.
 

11-12-2012 Digitenne van KPN wisselt van kanaal 64 naar 49 in Zuid-Holland komende nacht

Komende nacht zal Digitenne van KPN de TV zenders RTL4, RTL5, RTL7 / RTLZ, SBS6 en NET5 (NTS1 Bouquet 2) in Zuid-Holland omschakelen van UHF kanaal 64 naar 49 (698 MHz). Bron. Voor een actueel overzicht van alle kanalen in database kijk hier en voor een overzicht per bouquet kijk hier.
 

10-12-2012 Glazenhuis Dedemsvaart op 105.6 FM

Glazenhuis Dedemsvaart zal te ontvangen zijn op 14 en 15 december op de evenementen frequentie 105.6 MHz.
 

10-12-2012 Club Goedbedoeld vanuit Beilen op 105.1 FM

Club Goedbedoeld uit Beilen zal dit jaar uitzenden van 14 t/m 16 december op de evenementen frequentie 105.1 MHz t.g.v. het behartigen van de belangen van personen met het Syndroom van Rett, alsmede van andere aandoeningen die door voortschrijdend inzicht van wetenschappelijk onderzoek in de toekomst met Rett in verband kunnen worden gebracht.
 

10-12-2012 Digitenne kanaal wissel in regio N-Holland en Utrecht

Komende nacht wordt NTS1 Bouquet 2 in Noord-Holland en Utrecht omgeschakeld van kanaal 64 naar 49. Bron.
 

9-12-2012 Merweradio Sliedrecht sinds donderdag zonder geluid op 105.4 FM
 

Door een kabelbreuk zendt Merweradio sinds donderdag 6 december een stille draaggolf uit op 105.4 MHz. Bron.
 

4-12-2012 Mast Vechtdal FM verplaatst van Dalfsen naar Oudleusen
 

Afgelopen zaterdagochtend verzamelden enkele vrijwilligers van Vechtdal FM, samen met een vrachtwagen van Van Keulen en een kraan van firma Wienen, bij de brandweerkazerne van Dalfsen. De zendmast van hun zender op 106.3 FM moest verplaatst worden naar Oudleusen. Tegelijkertijd is er een nieuw antennesysteem door de omroep gemonteerd wat door PRO FM Broadcast was geleverd. Het zendvermogen mocht in overleg met het AT omhoog naar 100 Watt ERP. In de gehele gemeente Ommen en het dorpen Dalfsen en Lemelerveld is Vechtdal FM nu in de ether te ontvangen op 106.3 FM voor Nieuwleusen blijft 105.9 FM de etherfrequentie. De 106.0 FM welke in Witharen staat opgesteld is uitgeschakeld omdat deze teveel stoort op 105.9 FM. Of deze zender in een later stadium weer ingeschakeld word is nog niet bekend. Klik hier voor een video en hier voor meer info en foto's.
 

3-12-2012 Nieuwe DAB netwerk NPO: de cijfers

Naast het toevoegen van de T-DAB zender Alkmaar heeft de NPO ook de vermogens veranderd van de bestaande 9 opstelpunten om tot het verzorgingsgebied te komen zoals op het plaatje zichtbaar is. De zenders zijn op dit moment als volgt ingesteld:
Alkmaar nieuw is 8kW;

Amsterdam was 2 kW is 1 kW;
Arnhem was 2 kW is 8 kW;
Den Haag was 0,5 kW is 1 kW;
Haarlem was 3 kW is 1 kW;
Hilversum was 0,01 kW is 5 kW;
Lelystad was 3 kW is 1 kW (foto links);
Loon op Zand was 2 kW is 8 kW;
Lopik was 0,5 kW is 8 kW;
Rotterdam was 1,4 kW is 8 kW
Mierlo was 4 kW maar is uit de lucht. Bron.
Omdat de zender Mierlo uit de lucht is gehaald zit groot Eindhoven zonder DAB signaal. Er is een petitie gestart om de zender Mierlo DAB weer actief te krijgen zie
hier.

  Terug naar nieuwsarchief