Nieuwsberichten archief 2011

   
30-1-2011 Definitief einde voor AM 1395
  In een uitzending van Roger Davis is bevestigd dat Big L definitief niet meer via de 1395 te ontvangen zal zijn. Bron. Dit betekent ook dat de uitzendingen van Transportradio hiermee komen te vervallen.
 
29-1-2011 Radio Schiedam test op 95.8 FM
 

Radio Schiedam test sinds vandaag op de nieuwe frequentie 95,8 FM. Binnenkort verhuist de omroep definitief naar de nieuwe frequentie.
 

21-1-2011 Q-Music op 101.0 FM rondom Den Bosch
 

Q Music is sinds vandaag ook te ontvangen op 101.0 MHz in Den Bosch. Volgens de database van Bundesnetzagentur is het max. vermogen ERP 501 Watt. Bron.
 

19-1-2011 Optimaal FM nu ook op 106.2 via zender Doetinchem
 

Optimaal FM is sinds vandaag te ontvangen op de 106.2 vanuit Doetinchem. Of dit om en testuitzending gaat is niet bekend. Op 7 januari meldde we hier al dat de raad van Doetinchem had gekozen voor Optimaal FM.
 

15-1-2011 De vergunningen voor etherfrequenties voor commerciŽle zenders worden verlengd
 

De etherfrequenties voor commerciŽle zenders worden verlengd. Dat is de uitkomst van de consultatie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De huidige stations mogen blijven uitzenden maar moeten daarvoor een prijs die marktconform is betalen. De eerder al gesteld voorwaarde dat de radiostations ook moeten inzetten op digitalisering blijft staan. Over de prijs die de stations moeten betalen is nog niet alles duidelijk. Eerder was er al een prijs gegeven maar daar gaat opnieuw naar gekeken worden, omdat sommige partijen bezwaar hebben gemaakt. Stations moeten voor eind februari een verlenging aanvragen en waarschijnlijk wordt er dan in mei een besluit genomen. In april wordt begonnen met de verdeling van kavel A7 en A8. Kavel A7 is zoals we 10 november vorig jaar al meldde wel gewijzigd ten opzichte van het oude kavel. Ook deze aanvraagperiode duurt tot mei. De vergunningen worden in augustus verleend. Download hier de vergunning van A7 en hier die van A8.
 

13-1-2011 Kort nieuws
 

De race tussen Vechtdal FM en de Lokale Omroep Staphorst is nog niet gelopen. Beide stichtingen hebben een aanvraag gedaan om de komende vijf jaar lokale radio uitzendingen in Staphorst te mogen verzorgen. Lees verder.

De gemeente Dronten geeft de Stichting Lokale Omroep Dronten alsnog groen licht. Daarmee staat niets de uitzendingen van RTV Flevo, de naam van de nieuwe omroep, nog in de weg. Lees verder.

De zender Brunssum van
AFN Power Network (89.2 MHz) is in stereo te ontvangen.
 

7-1-2011 De raad van Doetinchem kiest voor Optimaal FM
 

De raad van Doetinchem kiest voor Optimaal FM uit Wehl als de nieuwe lokale zender voor de komende vijf jaar. Optimaal kreeg de voorkeur boven Gelre FM (die tot 5 juli 2010 op de licentie van  Stadsomroep Doetinchem uitzond) en Radio Ideaal uit Zelhem. Het besluit van de raad is overigens niet meer dan een advies aan het Commissariaat voor de Media. Dat orgaan heeft uiteindelijk de beslissende stem over de aanwijzing van de lokale zender in Doetinchem. Info via MediaMagazine.
 

7-1-2011 Radio Club DAS Live op 105.6 FM vanuit Amsterdam

T/m vanavond zendt Radio Club DAS Live uit via de evenementenfrequentie 105.6 FM in Amsterdam. Het heeft te maken met een feest van DAS verzekeringen. Deze tijdelijke installatie is gebouwd door ProFM Broadcast
 

2-1-2011 Omroep Zuidplas op 107.3 FM in stereo met RDS en audio processing
 

Vlak voor de Kerst heeft ProFM Broadcast de zender 107.3 FM van Omroep Zuidplas voorzien van stereo, Radio Data Systeem en audio processing.
 

28-2-2011 QFM Amersfoort tijdelijk op 107.2 MHz
  

Tot 11 maart kunt u de Golfbreker en QFM ook via de ether beluisteren op 107.2 MHz. Dit is een evenementenfrequentie voor Amersfoort en omstreken. De frequentie is aangevraagd i.v.m. aandacht die de Golfbreker aan carnaval in Amersfoort en Hoogland besteedt.
 

26-2-2011 Radio Lemsterland weer on air vanaf toren Tjerkgaast
  

Radio Lemsterland is sinds vandaag weer on air vanaf toren Tjerkgaast via de 107.5 FM.
 

20-2-2011 RTV Meborah heeft uitzendvergunning voor Wageningen
 
18-2-2011 Cool FM stopt per 1 maart
 

De stadsomroep van Middelburg en Vlissingen Cool FM houdt op te bestaan. Vanaf 1 maart stoppen alle uitzendingen van het radiostation, Cool FM. Eerder werden de uitzendingen van het tv-kanaal TV Walcheren al gestaakt. Reden voor het opheffen van Stichting Stadsomroep Middelburg-Vlissingen is de financiŽle situatie, vertelt Jan-Willem Jansen, hoofdredacteur van de stadsomroep. Bron.
 

15-2-2011 Onderhoud aan antennes van Omroep Zeeland
 

De ontvangst van Omroep Zeeland in de buitengebieden kan minder zijn. Vanaf vanmorgen 6:00 uur tot en met donderdag ťťn uur Ďs nachts wordt onderhoud gepleegd aan de antennes van Omroep Zeeland op de toren in Goes. Dit betekent dat de antennes gedurende de komende twee dagen op halve kracht zenden. Bron.
 

11-2-2011 Nieuwe omroep op AM 1395 per 28 maart
 

Volgens de website van Orbit Rock lijkt een nieuwe omroep per 28 maart te gaan uitzenden op de AM 1395. Of de uitzendingen van Transportradio terug komen is nog niet bekend.
 

9-2-2011 Lokale omroep Deurne gaat t.z.t. uitzenden op 106.2 FM
  
8-2-2011 Radio Lemsterland tijdelijk uit de ether
  

Radio Lemsterland is tijdelijk niet te ontvangen in de ether en de kabel door het verplaatsen van de antenne naar Spannenburg. Wij verwachten zo spoedig mogelijk weer operationeel te zijn. En dan ook voor de hele gemeente goed te beluisteren. Het is wel mogelijk om via internet te luisteren. Bron.
 

7-2-2011 Radio Schiedam op 1 maart over naar nieuwe frequentie
 

Radio Schiedam verhuist binnenkort in de ether naar een nieuwe frequentie. Daarop mag worden uitgezonden met een grotere zender. Dat is goed nieuws, want de ontvangst was op de oude frequentie niet overal in Schiedam even goed. Per 1 maart neemt Radio Schiedam officieel de frequentie 95.8 MHz in  gebruik. Op dit moment vinden er al testuitzendingen plaats.
 

2-2-2011 Nieuw digitaal radio systeem voor Nederlandse Publieke Omroep
 

KPN heeft in opdracht van de NPO een nieuw digitaal radio systeem (T-DAB) geplaatst. Dit systeem kan naast de huidige T-DAB ook uitzendingen via het T-DAB+ systeem verzorgen. Op dit moment zijn er nog geen T-DAB+ uitzendingen op kanaal 12C. Bron.
 

30-3-2011 KPN stopt met DVB-H (TV kijken op mobiele telefoon)
 

Koninklijke KPN NV stopt per 1 juni met haar Mobiel TV aanbod die ze via DVB-H uitzendt. Volgens KPN is ĎDVB-H uiteindelijk niet de wereldwijde standaard gewordení voor mobiele televisie.  De frequenties van het DVB-H netwerk zullen worden gebruikt voor uitbreiding van het Digitenne pakket (DVB-T). Inmiddels is bekend geworden dat de TV zenders BBC 1 en 2 per 1 juni zullen worden toegevoegd aan het Digitenne pakket. Lees hier verder.
 

24-3-2011 Jan Willem BrŁggenwirth, algemeen directeur van Radio 538 aan het woord over digitale radio
 

Luister hier naar een interview van Omroep WNL met Jan Willem BrŁggenwirth, algemeen directeur van Radio 538 over de toekomst van radio in Nederland: digitaal.
 

18-3-2011 De vergunningen voor etherfrequenties voor commerciŽle zenders worden verlengd
 

Ondanks dat dit nieuws 15 januari ook al deels bekend was werd vandaag nogmaals bekend gemaakt dat de etherfrequenties voor commerciŽle zenders worden verlengd maar dan incl. de prijs per kavel. Dat is de uitkomst van de consultatie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De huidige stations mogen blijven uitzenden maar moeten daarvoor een prijs die marktconform is betalen. De eerder al gesteld voorwaarde dat de radiostations ook moeten inzetten op digitalisering blijft staan. In april wordt begonnen met de verdeling van kavel A7 en A8. Kavel A7 is zoals we 10 november 2010 al meldde wel gewijzigd ten opzichte van het oude kavel. Deze aanvraagperiode duurt tot mei en de vergunningen worden in augustus verleend. Download hier de vergunning van A7 en hier die van A8. Meer info hier.
 

18-3-2011 Heerhugowaard A Life binnenkort op 106.7 FM
 

Heerhugowaard A Life, de lokale omroep voor de gemeente Heerhugowaard is straks te ontvangen op 106.7 MHz.                                                                             
 

17-3-2011 NPO krijgt verlenging T-DAB frequentieruimte tot 2017
 

De Nederlandse Publieke Omroep heeft op 22 februari jl. van de minister van Economische Zaken een verlenging gekregen van haar uitzendlicentie om in T-DAB uit te mogen zenden tot 1 september 2017 op kanaal 12C. De NPO heeft daarbij de plicht deze uit te zenden in een kwaliteit van MPEG2, 192 kbit/s of AAC+ 48 kb/s in stereo (dit laatste is DAB+). Lees verder via Dutchmedia.                                                                          
 

16-3-2011 Zender Radio Schiedam op 106.7 FM uitgeschakeld
 

Vandaag heeft Radio Schiedam hun zender op 106.7 MHz uitgeschakeld. Deze is van 20 oktober 1988 t/m vandaag in gebruik geweest De laatste dagen was deze melding te horen.
 

12-3-2011 Omroep Tholen nu met RDS en stereo
 

Omroep Tholen is sinds vrijdag in stereo te beluisteren. Na meer dan 20 jaar in mono te hebben uitgezonden, is er voor het eerst stereogeluid op de 106.5 FM. Ook wordt een Radio Data Systeem (RDS) signaal meegezonden waardoor op radio's met RDS voortaan de naam Omroep Tholen in het display verschijnt.
 

11-3-2011 BRTO wordt morgen Zuidwest FM
 

De nieuwe omroep die ontstaan is na het samengaan van ABG-TV en BRTO gaat vanaf 12 maart onder de naam ZuidWest uitzenden. De televisieafdeling gaat ZuidWest TV heten en de radioafdeling Zuidwest FM. Er is voor die naam gekozen omdat die streekgebonden is en stevig klinkt aldus manager Maarten van den Boom. Deze week worden de sleutels van de BRTO-studio aan de burgemeester van Hasseltstraat definitief ingeleverd.   De radioafdeling zal verhuizen naar de nieuwe studio aan de Melanendreef 288.
 

8-3-2011 Kort nieuws
 

Op de frequentie 101.8 MHz zender Leeuwarden is sinds kort Waterstad FM te horen i.p.v. City FM.
De zender Brunssum van BFBS 1 en
AFN Power Network zijn sinds kort teruggeschakeld van stereo naar mono.
Sinds vorige week is in Hilversum op kanaal 11A een signaal on air van Mobiele TV Nederland B.V welke deels T-DAB en T-DMB uitzendt. Meer info kijk hier.
 

4-3-2011 Radio Magnifique, de lokale omroep voor Tilburg on air op 107.6 FM
 
Radio Magnifique, de lokale omroep voor de gemeente Tilburg is gisteren on air gegaan op 107,6 MHz.
 
2-3-2011 Radio Peejenland ook dit jaar weer on air op 104.9 FM vanuit Hoeven
 

Radio Peejenland verzorgt ieder jaar tijdens de carnavalsdagen live radio-uitzendingen in Hoeven via de evenementenfrequentie 104.9 MHz. Dit jaar zullen ze te horen zijn van 2 t/m 8 maart.
 

1-3-2011 Cool FM gestopt
 

De stadsomroep van Middelburg en Vlissingen Cool FM heeft gisteren de stekker eruit getrokken. Eerder werden de uitzendingen van het tv-kanaal TV Walcheren al gestaakt. Reden voor het opheffen van Stichting Stadsomroep Middelburg-Vlissingen is de financiŽle situatie,
 

27-4-2011

Evenementenzender tijdens Haagse Koninginnenach

 

Tijdens het Life I Life festival in de binnenstad van Den Haag kan men as. vrijdagavond vanaf 19 uur meeluisteren via de evenementen frequentie FM 107.6. ProFM Broadcast heeft vandaag de installatie geplaatst op het stadhuis.
 

27-4-2011

Kort nieuws

 

Slam!FM verkocht aan RTL Nederland. Lees hier verder.

Zender Radio 2 in Zeeuws Vlaanderen moet verhuizen. Lees hier verder.
 

26-4-2011

Vergunningen landelijke commerciŽle radio verlengd door AT

 

Het AT heeft vandaag zijn de FM vergunningen uitgereikt voor landelijke commerciŽle radio in combinatie met de vergunningen voor digitale radio-omroep. De vergunningen hebben een looptijd tot 1 september 2017. Lees hier verder.
 

23-4-2011 Kort nieuws
 

Atos Radio, de lokale omroep voor de gemeente Zwijndrecht en Hendrik ido Ambacht zendt sinds kort uit in stereo en heeft nu een Radio Data Systeem (RDS) signaal op hun zender 106.1 FM in Zwijndrecht.

XFM Hitradio stopt per 1 mei met hun uitzendingen. Radio Hollandio komt op de vrij gekomen frequenties 90.1 MHz Den Bosch, 90.3 Eindhoven, 90.5 Helmond en 93.1 Loon op Zand. Info via XFM.

19-4-2011 RTV Kanaal 30 lokale omroep voor Achtkarspelen
 

De lokale Omroep van Tytsjerksteradiel RTV Kanaal 30 is door het commissariaat van de media aangewezen als lokale omroep voor Achtkarspelen. Daarmee komt een eind aan een lange periode van voorbereiding en discussie. Nadat eerder het College en gemeenteraad de voorkeur voor Tytsjerksteradiel al eens had uitgesproken werd de situatie geheel anders toen ook de omroep N.O.F. mee ging dingen naar de uitzendrechten in Achtkarspelen. Beide omroepen werden door de gemeente representatief verklaard waarna het uiteindelijke oordeel, wie de uitzendrechten zou gaan krijgen, overgelaten werd aan het commissariaat van de media. Beide omroepen werden door de gemeente representatief verklaard waarna het uiteindelijke oordeel, wie de uitzendrechten zou gaan krijgen, overgelaten werd aan het commissariaat van de media. Het bestuur van RTV Kanaal 30 is blij met de uitspraak en zal zo snel mogelijk beginnen met de voorbereidingen van het uitzenden in Achtkarspelen. Voorzitter Luc Tuinstra: ĒEindelijk kunnen we los, we hebben er zin in en zijn er klaar voor om deze stap te zettenĒ. Hij denkt dat als eerste een kabelkrant wordt gestart en daarna geleidelijk aan radio. ďHet hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel vrijwilligers zich melden om het nieuws in Achtkarspelen te verzamelen en te brengenĒ. Eventuele belangstellende kunnen zich melden per mail via info@rtvkanaal30. Bron.
 

15-4-2011

Radio Soest neemt morgen nieuw antenne locatie in gebruik

 

Radio Soest neemt morgen rond 13 uur hun nieuwe antenne locatie op het gemeentehuis in gebruik. Tevens mag men volgens de nieuwe vergunning met 100 Watt ERP gaan uitzenden i.p.v. de 50 nu. Vorige week is de antenne geplaatst door de omroep. Info via Radio Soest. Klik op de foto's voor een groter exemplaar.
 
             

13-4-2011

Gigant FM in omgeving Emmen te beluisteren op 107 FM

 

Gigant FM is sinds enkele dagen weer te beluisteren  via de evenementen frequentie FM 107.
 

12-4-2011

Traffic Radio on air op 105.6 MHz

 

Het eerste Nederlandse (internet) radiostation voor en door de automobilist Traffic Radio is sinds vandaag on air via de evenementen frequentie FM 105.6 tijdens de AutoRAI.
 

10-4-2011 Arrow Classic Rock Noord van start
 

Vanochtend om 10uur ging Arrow Classic Rock Noord van start en verving hiermee City FM Noord. Met deze wijziging verstevigt NDC Radio haar positie op de regionale markt. De nadruk bij Arrow Classic Rock Noord ligt op ĎClassic rockí en ĎBest of modern rockí met een eigen regionaal format voor de doelgroep 25-55 jaar. ďWe verwachten met deze wijziging een snellere groei van het regionale marktaandeel te realiseren in Noord NederlandĒ, zegt Sjouke Mulder, directeur van NDC Radio. ďHet programma Arrow Classic Rock Noord wordt geproduceerd door Flux Media Factory B.V. in opdracht van NDC Radio. NDC Radio kan zich voor wat betreft het maken van radio nu volledig focussen op onze succesvolle radiozenders Waterstad FM en RADIONLĒ, aldus Mulder. Met de drie onderscheidende formats biedt NDC Radio haar luisteraars een gevarieerd pakket, in een voor adverteerders interessante doelgroep. Sjouke Mulder: ďMet de komst van Arrow Classic Rock Noord wordt ons pakket ook voor regionale adverteerders nog aantrekkelijker. Door de samenwerking profiteren wij van de kennis van Flux op het gebied van rockmuziek, iets wat mede door het sterke FM-pakket bij zal dragen aan een forse toename van het aantal luisteraars in Noord en Oost NederlandĒ. NDC Radio is onderdeel van NDC mediagroep. NDC mediagroep bestaat naast radio uit verschillende bedrijfsonderdelen waaronder dagbladen, weekbladen, magazines en internet. Info via persbericht.
 

7-4-2011

Omroep Amersfoort staakt uitzendingen

 

Het bestuur van Omroep Amersfoort heeft besloten de uitzendingen te staken. Hiermee is er op FM 107.9 geen uitzending meer. Lees hier verder.
 

6-4-2011

Nieuwe zenders op Digitenne per 1 juni

 

M.i.v.  1 juni wordt bij Digitenne van KPN de zenders BBC TV 1 en 2, Meiden van Holland Hard  plus een aantal bonuszenders toegevoegd aan het zenderpakket. De bonuszenders zijn 13th Street, Slam!TV, Nickelodeon en BBC Radio 1 t/m 4. Dit zijn gratis tv- en radiozenders, die tot 1 januari 2012 te ontvangen zijn met uitzondering van de gemeenten (en gebied rondom)   Roosendaal, Enkhuizen, Hoorn, Den Burg en Deventer. Bron.
 

2-4-2011

Nieuwe Digitenne zendmast op kantoorpand in Utrecht

 

Sinds kort staat er een nieuwe mast met Digitenne antennes en FM antenne op het gebouw Galghenwert; hoofdvestiging van Conclusion in Utrecht. Dit gebouw is met 85,55 meter de nummer drie van de hoogste panden in Utrecht. Qua antenne's is het nagenoeg hetzelfde als nu op het huidige zendstation van KPN in Utrecht staat. Wanneer de nieuwe installatie in gebruik wordt genomen is onduidelijk. Klik op de foto voor een groot exemplaar.
 

1-4-2011

L-FM  heeft 106.6 MHz weer terug in gebruik genomen.

 

Op 31 maart heeft L-FM haar derde frequentie weer in gebruikt genomen nadat hij vorig jaar uitgeschakeld werd door de omschakeling naar de mast locatie nabij het oventje (dorp Zeeland). De zender is voorzien van een nieuwe antenne die al enige tijd geleden in de mast gehangen was op 40 meter hoogte. Ook werd er een filter installatie geplaatst om ongewenste storingen te onderdrukken van de eveneens in de zelfde mast aanwezige zenders op 91.6 van L-FM en 107.9 van AFN (Amerikaanse leger zender) De zender op 106.6 MHz voorziet vooral het oostelijk deel van de gemeente Landerd van signaal. L-FM heeft hiermee 3 FM zenders in gebruik voor verzorging van de gemeente Landerd.
 

31-5-2011 Uitbreiding Digitenne kan zorgen voor onderbreking ontvangst
 

KPN zal in de ochtend van 1 juni landelijk werkzaamheden op het digitale ethertelevisieplatform Digitenne uitvoeren. Hierdoor kunnen kijkers in de vroege uren hinder bij gebruik van Digitenne ondervinden. De werkzaamheden hebben alles te maken met de zenderwijziging die KPN morgen doorvoert waardoor tussen 01.00 en 06.00 uur storingen kunnen ontstaan uitgezonderd de frequenties die gebruikt worden voor de doorgifte van de Nederlandse landelijke en regionale televisie- en radiozenders en die wordt gebruikt voor de doorgifte van de meeste Nederlandse commerciŽle televisiezenders van RTL Nederland en SBS Nederland. De werkzaamheden duren uiterlijk tot zes uur in de ochtend. Na het uitvoeren van de werkzaamheden zal het zenderaanbod van Digitenne gewijzigd zijn. Zo is de televisiezender BBC Entertainment en Nickelodeon uit het basisaanbod verdwenen. Hiervoor in de plaats komen de landelijke kanalen van de Britse publieke omroep BBC One en BBC Two. Ook is na de werkzaamheden het Nederlandse pornokanaal van Kim Holland Ė Meiden van Holland Hardcore in het basisaanbod te zien. Het neemt de plaats van het pornokanaal Private Spice in. De zenderuitbreiding bij Digitenne wordt mogelijk omdat KPN vandaag gestopt is met mobiele televisie uitzendingen via het DVB-H systeem. De vrijgekomen bandbreedte komt ten goede van het zenderaanbod van Digitenne. Zo komt het televisiekanaal Nickelodeon terug in een speciaal bonus zenderpakket samen met de nieuwkomers 13th Street, SLAM!TV en de  radiozenders BBC Radio 1 t/m 4. Bron. Voor de nieuwe indeling m.i.v. morgenochtend kijk hier.
 

24-5-2011 Aladna FM krijgt zendlicentie gemeente Aalten
 

De nieuwe omroep Aladna FM krijgt wat de Aaltense gemeenteraad betreft de zendmachtiging voor Aalten. De raad heeft dat dinsdagavond besloten na een lange raadsvergadering, waarin Aladna FM en Gelre FM tot het eind toe in spanning zaten over de beslissing van de raad. De beslissing van de raad gaat als advies naar het Commissariaat voor de Media, die de zendmachtiging uiteindelijk uitgeeft. Naar verwachting gebeurt dat over enkele maanden. Tot die tijd blijft Gelre FM, die de nu aflopende licentie heeft, in Aalten uitzenden. Info via Aladna FM.
 

23-5-2011 FM-kavel A8 moet van de tweede kamer alleen jazz/klassiek blijven
 

Afgelopen donderdag heeft de Tweede Kamer een op initiatief van GroenLinks ingediende motie om het te verdelen FM-kavel A8 ook voor stijlen urban en alternatief verworpen. De motie van kamerlid Braakhuis stelde dat in het commerciŽle landelijke FM-domein genres als urban ontbreken en verzocht daarbij de clausulering van A8 in te trekken en uit te breiden met Ďurban en alternativeí. Opvallend was dat bij de stemming de Partij van de Arbeid, GroenLinks, ChristenUnie, D66, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren voorstemden, terwijl een meerderheid bestaande uit VVD, CDA, PVV en SGP de motie verwierp. Indien het FM-kavel A8 zou worden herbestemd en ook urban en/of alternatieve muziek mogelijk zou maken binnen een clausulering dan zou dit met name ten behoeve van Kink FM ten voordele kunnen komen, waarvan eigenaar V-Ventures (onderdeel Vereniging Veronica) heeft aangegeven niet te zullen deelnemen aan de verdeling van het A7-kavel, omdat geen economisch rendabele casus te bouwen viel. Het publieke radiostation FunX heeft in februari aangegeven bij het in gevaar raken van een publieke toekomst, niet uit te sluiten commercieel te kunnen gaan in reactie op aankondigingen van interesse daartoe vanuit onder andere Sky Radio Group. Ook het regionaal commerciŽle Wild FM heeft destijds aangegeven die taken te willen overnemen als commercieel station. Daarnaast zijn er enkele webradio-initiatieven zoals Reflex FM. De door minister Verhagen (CDA) in gang gezette etherverdeling van kavels A7 en A8 heeft met deze stemming een meerderheid-steun van de Tweede Kamer. Bron: DutchMedia weblog.
 

18-5-2011 Groot Nieuws Radio verbetert geluidskwaliteit op AM 1008
 

De commerciŽle radiozender GrootNieuwsRadio 1008 AM is overgestapt op een moderne middengolf-zender, die meer mogelijkheden biedt om de kwaliteit van het geluid positief te beÔnvloeden. Samen met een luisteraarspanel heeft het station verschillende instellingen van de 1008 kHz middengolf getest. Het resultaat is een betere geluidskwaliteit. Algemeen directeur van GrootNieuwsRadio Nico Schipper: "Het bereik en de kwaliteit van het signaal zijn verbeterd. Dat betekent dat onze luisteraars in Nederland en BelgiŽ GrootNieuwsRadio overal goed kunnen ontvangen en het geluid nu een stuk plezieriger is om naar te luisteren". Luisteraars kwalificeren het geluid van GrootNieuwsRadio als 'zeer goed voor een AM-zender, 'de brom is eruit', 'veel helderder'. De studio van GrootNieuwsRadio is gevestigd in Veenendaal en de zendmast staat in Zeewolde. GrootNieuwsRadio zet met de ingebruikname van de nieuwe zender een belangrijke stap in het verbeteren van de kwaliteit van het aanbod. De zender werkt niet alleen aan een verbetering van de kwaliteit van het geluid, maar investeert ook in de kwaliteit van de programmering. Bron: http://www.mediamagazine.nl
 

17-5-2011 Overgang Radio Royaal naar Radio Oranje Nationaal
 

Gisteren stopte  de regionale commerciŽle radiozender Radio Royaal haar uitzendingen via de FM zender 93.6 MHz in Eindhoven rond half 10 in de ochtend. Daarna nam Radio Oranje Nationaal, een afgeleide van het tv-station TV Oranje het over. Luister hier naar de overgang
 

16-5-2011 Na bijna 30 jaar einde voor Radio Royaal FM
 

Na bijna dertig jaar is er vanochtend een einde gekomen aan Radio Royaal. Hiermee is ene eind gekomen aan een van de eerste commerciŽle radiozenders die in Nederland te ontvangen was. Eigenaar de Decibel-groep verhuurt de etherfrequentie (93.6 MHz) aan de populaire zender TV Oranje, die het station Radio Oranje Nationaal begint. Zuidoost Brabant is de eerste regio waar het signaal van de nieuwe radiozender te ontvangen is. Directeur Perry Oerlemans van de Decibelgroep in het Eindhovens Dagblad: ďRoyaal Ďdeed het heel aardigí bij de luisteraars. De focus van ons bedrijf ligt nu op Radio Decibel met een zendgebied van zes miljoen luisteraars en vijftig medewerkers.Ē Met het verdwijnen van het voormalige Radio Royaal (FM) gaat een stukje Brabantse radiogeschiedenis verloren. Bij de zender werkten twaalf freelancers en vrijwilligers. Hun contracten zijn opgezegd.
 

14-5-2011 Rivierstad FM verlaat tijdelijke antenne locatie in Beers en is weer terug in Cuijk
 

De zender 106.9 FM van Rivierstad FM is weer terug op de oorspronkelijke locatie. De mast welke verkocht was aan Memories FM is nu deels terug gehuurd om de uitzendingen mogelijk te maken. Het signaal uit Beers was zeer onder de maat van wat de makers van Rivierstad FM voor ogen hadden.
 

13-5-2011 MOS Radio staakt uitzendingen
 

MOS Radio is vandaag gestopt met hun uitzendingen via FM 105.5 (Cuijk) en 107.5 (Molenhoek). De Stichting Lokale Omroep Mook en Middelaar en Omroep Gennep gaan op in de nieuwe omroep Nima FM (Niers en Maas). Met de nieuwe organisatie denken de omroepen de kop van Limburg een professioneel radio- en tv-station te kunnen bieden. Op 4 juni om 12 uur zal Nima FM van start gaan via de 107.5 FM zender Molenhoek en 107.9 FM zender Heijen.
 

13-5-2011

FM antenne's uit de zendmast Smilde gehaald

 

De antennes waar vroeger City FM (98.7 MHz) en Arrow Jazz FM (90.5 MHz) op uitzonden zijn deze week weggehaald door de firma Schuuring. Voor meer foto's klik hier.
                   

12-5-2011

Dit jaar geen Amersfoort Jazz FM

 

Vorig jaar was tijdens het Amersfoort Jazzfestival de evenementenzender Amersfoort Jazz FM te horen op 107.2 FM. Dit jaar heeft de stichting Amersfoort Jazz besloten om geen zender in te zetten. Morgen start het festival.
 

11-5-2011

Smart FM schakelt zender Brielle 105.4 FM uit

 

Afgelopen weekend heeft Smart FM hun zender Brielle op 105.4 FM uitgeschakeld. Deze frequentie gaat in de toekomst worden ingezet voor 0181 Radio een gepland samenwerkingsverband tussen Radio Voorne en Smart FM. Op TV gebied werken de omroepen al samen voor de regio Voorne-Putten.
 

10-5-2011

Help Omroep Staphorst de ether in

 

Omdat De Stichting Lokale Omroep Staphorst (SLOS) de komende vijf jaar de radiouitzendingen in de gemeente Staphorst mag gaan verzorgen van het Commissariaat voor de Media kunt u helpen de omroep in de ether te helpen. U kunt alvast een meter van de zendmast kopen aldus de website van Omroep Staphorst. Als een van de eerste adverteerders zult u straks worden beloond met reclame op de radio! Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met omroepstaphorst@gmail.com.
 

9-5-2011

Omroep P&M beter in de ether

 

Gisteren waren de weersomstandigheden schitterend tijdens de werkzaamheden aan de zendmast van Omroep P&M.  Enige tijd terug zijn er officiŽle metingen gedaan met professionele apparatuur in de buitengebieden van ons zendgebied. Naar aanleiding van deze meetresultaten zijn er gisteren aanpassingen verricht aan de zendinstallatie. De mensen van de afdeling Techniek van Omroep P&M en een antennebouwbedrijf zijn de hele dag vanaf 7.30 uur aan het werk geweest met de modernisering en verdere aanpassingen aan de zendmast en overige apparatuur. De eerste metingen door onze eigen medewerkers zijn veelbelovend. Ondervindt u nu ook duidelijke verbeteringen bij het ontvangst via de ether, dus op FM 92.5 dan horen we dit graag van u! Laat dit maar aan ons weten. Klik hier voor het versturen van een berichtje.
 

7-5-2011

MTV Fietsradio Moergestel weer on air op 105.2 FM

 

Net zoals in de afgelopen jaren, verzorgt MTV-radio, gedurende de activiteiten van Moergestel Fietsdorp, weer 24-uur per dag Radio onder de naam MTV Fietsradio. Sinds 1 mei is de zender in de lucht via 105.2 FM.
 

6-5-2011 Radio Royaal stopt op 16 mei
 

Op 16 mei aanstaande stopt de regionale commerciŽle radiozender Radio Royaal haar uitzendingen via de FM zender 93.6 MHz in Eindhoven. De radiozender zal dan plaatsmaken voor Radio Oranje Nationaal, een afgeleide van het tv-station TV Oranje. Bron

Klik hier om de eerste spot van Radio Oranje Nationaal te beluisteren.
 

4-5-2011 Zender Eindhoven 95.5 MHz nu Radio 8FM i.p.v. Radio Hollandio
 

Sinds gisteren is  via de zender Eindhoven 95,5 MHz waar eerder Radio Hollandio uitzond nu Radio 8FM te horen.
 

3-5-2011 Wederom problemen doorgifte radiozenders door storing Eutelsat satelliet

Wederom zijn er in Nederland problemen met de doorgifte van een groot aantal commerciŽle radiokanalen. Ook dit keer ligt de oorzaak bij een op hol geslagen Eutelsat satelliet die op 16 graden oost uitzendt. Op 27 januari 2010 ondervonden televisieaanbieders en commerciŽle radiozenders in Nederland ook al enige dagen hinder van problemen van een satelliet op 16 graden oost. Toen raakte satellietoperator Eutelsat de controle over de Eutelsat W2 satelliet kwijt. Op de satellietpositie 16 graden oost verzorgt het Hilversumse bedrijf Castor de aanvoer van het audiosignaal naar de FM-zenders en naar diverse televisieaanbieders van diverse Nederlandse commerciŽle omroepen. De Eutelsat W2 satelliet werd door de storing in 2010 onbruikbaar en vervangen door diverse oudere satellieten. Om 7.09 werd ťťn van deze oudere satellieten SESAT-1 ook getroffen door een storing. Hierdoor vielen wederom de satellietaanvoer van commerciŽle radiozenders uit. Ook dit keer werden FM-zenders en televisieaanbieders direct door de storing getroffen. Ivo Veldkamp, directeur van Castor, verklaart tegenover TotaalTV dat de storing zich nu minder ernstig dan in 2010 laat aanzien. Toen was Eutelsat de controle over de gehele satelliet kwijt. Eutelsat liet vandaag aan Castor weten dat men in het geval van de SESAT-1 satelliet nog volledige controle heeft. Eutelsat kan echter op dit moment nog niet aangeven of en zo ja wanneer de SESAT-1 satelliet weer operationeel gaat worden. Inmiddels is Castor op dit moment bezig met het opzetten van alternatieve satellietdistributie van de getroffen commerciŽle zenders. Die gebeurt via het Hilversumse Mediagateway en CanalDigitaal. Castor voert de getroffen radiozenders naar de Mediagateway aan. Via de Mediagateway gaat het signaal naar CanalDigitaal die op haar beurt het signaal weer via de ASTRA1-satelliet verder gaat verspreiden. Als samenloop van omstandigheden voerde CanalDigitaal de afgelopen week een frequentiewijziging voor vrijwel alle radiozenders door. Deze zijn vanaf vandaag, na het uitschakelen van transponder 109 op de ASTRA1-satelliet op een andere frequentie op de ASTRA1-satelliet te ontvangen. De uitval van radiozenders heeft echter dus niet te maken met de frequentiewijziging bij CanalDigitaal maar het uitvallen van de SESAT-1 satelliet op 16 graden oost. Diverse radiozenders zijn door de technische aanpassing van Castor na het uitvallen van de SESAT-1 satelliet via de ASTRA1-satelliet bij CanalDigitaal al weer te horen. Het gaat hier om de radiozenders Radio538, Veronica, Sky Radio, BNR, Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM. Alleen de radiozender SLAM! FM is via de alternatieve route nog niet via de ASTRA1-satelliet beschikbaar. Dit komt omdat SLAM! FM geen onderdeel van het radioaanbod van CanalDigitaal uitmaakt. Mocht de storing zich voor langere tijd gaan voortzetten dan is de kans groot dat SLAM! FM Ė al dan niet tijdelijk Ė bij CanalDigitaal wordt toegevoegd. Dat gebeurde bij de grote storing op 27 januari 2010 namelijk ook. Update: De SESAT-1 satelliet is na ongeveer 10 uur storing om 16.37 uur weer operationeel geworden. De tijdelijks uitzendingen van SLAM! FM via de ASTRA1-satelliet die nodig waren om deze radiozender weer bij televisieaanbieders hoorbaar te maken zijn daarna gestaakt. Bron: http://www.totaaltv.nl
 

2-5-2011 Arrow Jazz met evenementenzender op golftournooi

Voor het eerst in de geschiedenis van het golftournooi Deloitte Ladies Open wordt drie dagen lang live verslag gedaan van het toernooi en is de wedstrijd via de speciaal daarvoor opgezette radiozender Arrow Jazz Golf Radio te beluisteren. Een team van ervaren verslaggevers en golfkenners doet vanuit een studio op het terrein en vanuit de baan zes uur per dag verslag van de wedstrijd. Het Deloitte Ladies Open wordt gehouden van 3 tot en met 5 juni en vindt plaats op Golfclub Broekpolder in Vlaardingen. De radio's om de uitzendingen van Arrow Jazz Golf Radio te beluisteren worden gratis aan iedere bezoeker verstrekt bij de ingang van het Deloitte Ladies Open. Bezoekers kunnen zo hun favoriete speler volgen zonder de rest van de wedstrijd te missen. Via een vaste frequentie is de radioverslaggeving te volgen. Aan het einde van de dag dient de radio bij het uitgiftepunt weer ingeleverd te worden. De radioverslaggeving van het Deloitte Ladies Open zal ook via http://www.deloitteladiesopen.nl/ te beluisteren zijn. Arrow Jazz Golf Radio op het Deloitte Ladies Open wordt mede mogelijk gemaakt door Conclusion. De uitzendfrequentie van Arrow Jazz Golf Radio is nog niet bekend. Bron: http://www.mediamagazine.nl
 

1-5-2011 XFM Hitradio gestopt
 

XFM Hitradio is vanochtend om 0.00 uur gestopt met uitzenden. Radio Hollandio is nu te horen op de frequenties 90.1 MHz Den Bosch, 90.3 Eindhoven, 90.5 Helmond en 93.1 Loon op Zand.
Luister hier naar de overgang.

 

30-6-2011 Sky Radio en Radio Veronica als 1e met volledige glasvezelaanvoer FM zenders

Gisteren maakte Totaal TV bekend dat Sky Radio Group per 1 september de satelliet als aanvoersignaal naar haar etherzenders gaat staken. Sky Radio Group heeft dit nu ook officieel aan Totaal TV bevestigd. In een reactie zegt Sky Radio Group dat het contract voor het leveren van het aanvoersignaal via de satelliet van de radiozenders Sky Radio en Radio Veronica op 1 september afloopt. Men heeft ervoor gekozen dit contract niet te verlengen daar heeft het herhaaldelijk uitvallen van de SESAT-1 satelliet op 16 graden oost Ė en dus ook het aanvoersignaal Ė een rol bij gespeeld maar is volgens Sky Radio Group niet de hoofdoorzaak. Dit ligt verborgen in het feit dat Sky Radio Group haar etherzenders van Sky Radio en Radio Veronica als eerste in commerciŽle radiozenders in Nederland via glasvezel van signaal gaat voorzien. Lees hier verder.
 

29-6-2011

Ronde van Wolder Tour Radio op 107.9 FM

Tijdens de Ronde van Wolder in Maastricht is sinds vandaag t/m 3 juli een speciale radio zender in de ether op de evenementen frequentie 107.9 MHz. 
 

28-6-2011 Schade door noodweer treft lokale omroepen

De schade in de radio en televisie studio van Dijkland FM de lokale omroep voor Zaltbommel is enorm en de omroep verwacht dan ook zeker de komende weken uit de lucht zijn. Bron.

Vox FM de lokale omroep voor Roermond kan voorlopig niet uitzenden omdat dinsdagnacht de bliksem in de radiomast en de uitzendcomputer is geslagen. Dit bericht de regionale omroep L1 op haar website.
 

26-6-2011 Wereldomroep maandag ook op FM te ontvangen in Den Haag

De Wereldomroep komt maandag 27 juni met een speciale radio-uitzending vanaf het Plein in Den Haag. Deze uitzendingen zullen in Den Haag te ontvangen zijn via de evenementen frequentie 107.5 MHz.  Lees hier verder.
 

25-6-2011 Rivierstad FM via 88,4 MHz m.i.v. september

Vrijdag viel eindelijk de lang verwachte brief van Agentschap Telecom op de mat voor Rivierstad FM. Rivierstad FM  is de lokale omroep van Grave en Cuijk en vroeg vele maanden geleden een nieuwe frequentie aan buiten de lokale omroepband. De huidige frequentie 106.9 MHz voldoet niet aan de wensen van de omroep want er waren nogal wat gebieden waar de zender slecht te ontvangen was. Vorige maand verhuisde de zender al terug van Beers naar de oude locatie in Cuijk. Hiermee verbeterde het signaal al voor een groot gedeelte maar nog steeds laat het signaal te wensen over.  Rato zendertechniek ging in opdracht van Rivierstad aan de slag voor  een verbeterslag van het FM signaal en heeft vele metingen verricht en onderzoek gedaan naar een oplossing. Rato vond een nieuwe frequentie voor de radio zender en kwam met 88.4 MHz als oplossing. Na het nodige heen en weer met Agentschap Telecom over de beperkingen van de frequentie, is er nu een diagram waar de zender aan moet voldoen. Het antenne diagram is goedgekeurd en nu kan de omroep instemmen met het voorstel, voor ingebruikname van de 88.4 MHz met 400 watt ERP. De internationale coŲrdinatie van de frequentie duurt hierna nog 100 dagen, daarna kan de omroep rekenen op een flinke verbetering van het uitzendgebied. In het begin van september hoopt de omroep dan ook haar eerste testsignalen uit te zenden op 88.4 MHz. Voor Grave blijft de frequentie hetzelfde namelijk 105.8 MHz.
 

24-6-2011 Evenementenzenders dit weekend on air

106.2 Biddinghuizen: Defqon.1 Festival Live
105.8 Assen: TT Circuit Assen
107.5 Den Haag:
Madurodam by Light
 

23-6-2011 Radio Markant Sneek weer terug op 106.3 MHz

Onlangs hebben onverwachts A7 FM en RTN Nijefurd besloten samen te fuseren tot SWFlokaal. Hierbij willen zij niet meer gebruik maken van de technische faciliteiten in Sneek die nodig zijn om op alle 3 zenders hetzelfde programma te brengen (105.4 Koudum, 106.3 Sneek en 106.6 Bolsward). Hierop heeft Sneek besloten om haar uitzendingen weer onder Radio Markant te hervatten via de 106.3 FM. De website Radio Markant is daarom ook weer in het leven geroepen. Mocht in de toekomst blijken dat SWFlokaal weer haar programma's op 106.3 FM wil uitzenden, staat Radio Markant hier open voor. Lees hier voor meer info.
 

20-6-2011 The Force op 8 en 9 juli na 20 jaar terug op FM 105.3

20 jaar na de start komt Radio Drivin Force terug. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 juli gaan ze vanuit Hattemerbroek het gevoel van de jaren 90 (1990-1994) weer terug brengen. Het doel is het inzamelen van geld voor Kinderboederij De Voskuilerhoeve in Wezep. De uitzendingen komen live vanuit Dorpshuis De Bouwakker in Hattemerbroek. Dat alles via de evenementen frequentie 105.3 MHz.
 

19-6-2011 Defqon.1 Festival Live dit jaar op 106.2 FM

Net als ieder jaar verzorgt Defqon.1 Festival Live gedurende dit event hun uitzendingen via een evenementen zender.  Dit jaar zal dit 106.2 FM zijn i.p.v. 105.8 omdat het festival niet in Almere maar in Biddinghuizen plaatsvindt. Op 24 juni gaat de zender om 15 uur aan en zal de 26e om 23 uur uitgeschakeld worden.
 

18-6-2011

Kort nieuws

 

ProFM Broadcast heeft nieuwe antennes geplaatst voor Radio Centraal in Bergambacht op 15 juni.

RTV Hollands Midden heeft gisteren de oude zendmast in Ter Aar verlaten en zendt nu uit vanuit een GSM mast in Nieuwkoop. Dit werk is ook uitgevoerd door ProFM Broadcast.Meer info hier.

De nieuwe bonuszenders van
Digitenne KPN zijn sinds gisteren ook vanuit Roosendaal op kanaal 35 UHF en vanuit Deventer kanaal 28 UHF te ontvangen.
 

13-6-2011

Zuidwest FM binnenkort ook op 105.1 FM te horen

Binnenkort is Zuidwest FM, de lokale omroep voor de gemeente Bergen op Zoom en Woensdrecht ook in de ether te ontvangen in de gemeente Woensdrecht op 105.1 MHz. Bron.
 
11-6-2011

DVB-T evenementenzender on air op kanaal 48 UHF

 

Van 10 t/m 13 juni organiseert Opwekking voor de 41e keer haar jaarlijkse pinksterconferentie op het evenemententerrein van Walibi World in Biddinghuizen. In de loop der jaren is deze gezinsconferentie uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats waar duizenden christenen uit verschillende kerken en gemeenten met elkaar het pinksterfeest vieren. Vorig jaar kwamen meer dan 50.000 mensen - waaronder ruim 17.000 kampeerders - naar de polder. Dit jaar heeft men een eigen TV zender in de lucht staan. De free to air TV evenementenzender staat afgesteld op kanaal 48 UHF en heeft een vermogen van 5 Watt. Antenne hoogte 10 meter. Met dank aan HFPrints, die de zender verhuurd heeft.
 

10-6-2011

Kort nieuws

 

Net als ieder jaar verzorgt Roparun Radio gedurende de run live verslag via de evenementen frequenties 105.3 Roosendaal en 107.5 Rotterdam.

Tijdens Pinkpop is zoals ieder jaar hun evenementenzender op 107.5 FM te ontvangen op en rondom het festival terrein.

SLOS FM Steenbergen heeft sinds kort RDS op hun zender 107.4 FM.
 

9-6-2011 Heerhugowaard A life on air op 106.7 MHz
 

Sinds gisteren is Heerhugowaard A Life in de lucht op 106.7 MHz.
 

4-6-2011 Nima FM van start
 

Vandaag om 12 uur is de nieuwe lokale omroep Nima FM (Niers en Maas) gestart met hun uitzendingen via FM 107.5 zender Molenhoek en FM 107.9 zender Heijen. NIMA is een samensmelting van de lokale omroep Mook en Middelaar en lokale omroep Gennep. Met de nieuwe organisatie denken de omroepen de kop van Limburg een professioneel radio- en tv-station te kunnen bieden.
                                         
 

3-6-2011 Arrow Jazz Golf Radio op 106.6 FM vanuit Vlaardingen

Voor het eerst in de geschiedenis van het golftournooi Deloitte Ladies Open wordt drie dagen lang live verslag gedaan van het toernooi en is de wedstrijd via de speciaal daarvoor opgezette radiozender Arrow Jazz Golf Radio te beluisteren op de evenementen frequentie 106.6 MHz. Het Deloitte Ladies Open wordt gehouden van 3 t/m 5 juni en vindt plaats op Golfclub Broekpolder in Vlaardingen. De radio's om de uitzendingen te beluisteren worden gratis aan iedere bezoeker verstrekt bij de ingang van het terrein. Bezoekers kunnen zo hun favoriete speler volgen zonder de rest van de wedstrijd te missen. Aan het einde van de dag dient de radio bij het uitgiftepunt weer ingeleverd te worden.
 

2-6-2011

Kort nieuws

 

Net als ieder jaar verzorgt Radio Aa en Hunze (ex. Radio Annen) gedurende de activiteiten van de 40e sport en spelweek weer 24-uur per dag radio via de evenementen frequentie 106.4 MHz. Sinds 27 mei is de zender in de lucht en dat duurt nog t/m 5 juni.

Het T-DMB signaal van Mobiele TV Nederland B.V. is sinds kort weer te ontvangen op kanaal 11A. Begin maart dit jaar was het signaal opeens uit de lucht.
 

31-7-2011 Jamm FM weer terug op 104.9 FM
Na lang wachten is Jamm FM weer terug op FM 104.9 aldus melding op hun eigen website.
 
27-7-2011 Radio Marina met test uitzending komend weekend op AM 1485 vanuit Harlingen

Het laatste weekend van juli zal Radio Marina op 1485 AM vanuit Harlingen een testuitzending houden. Hiermee hoopt de regionale oldies zender een globaal beeld te krijgen rond de dekking die de vergunde AM- frequentie in Noord-West Nederland kan realiseren. Daarnaast zal men bij de testopstelling als eerste middengolfzender in Nederland gebruik gaan maken van een Vorsis VP8 Plus audioprocessor. In afwachting van een positieve beantwoording van een recentelijk opnieuw aangevraagd coŲrdinatieverzoek  hoopt het station in het najaar de 1485 AM zender definitief in de lucht te brengen vanaf een opstelpunt te Urk. De proefuitzending is te beluisteren van 30 juli 08.00 tot 31 juli 18.00 op 1485kHz (202m) middengolf en via internet. Bron: persbericht
 

24-7-2011 TLC via Digitenne te bekijken

Vrouwenzender TLC is sinds 4 juli vanaf 18 uur te zien op Animal Planet via Digitenne van KPN.
 

23-7-2011 Radio Stad Harlingen uit de lucht

Op zaterdag 25 juni heeft Radio Stad Harlingen hun zender uitgeschakeld laat de omroep via hun website weten. Hierdoor is de omroep niet meer te beluisteren op 106.2 FM. De omroep schrijft dat ze druk bezig zijn met werkzaamheden op een nieuwe locatie aan de William Boothstraat.
 

22-7-2011 FM kavel A7 onverdeeld

Bij de publieke en commerciŽle omroepen zijn door de brand en instorting van de zendmast Smilde ontvangstproblemen in het noorden en oosten van Nederland ontstaan. Om de ontvangstproblemen voor de luisteraar te verminderen worden voorlopig frequenties van kavel A7 en A8 ingezet om de ontstane gaten in de dekking te vullen. Dit is mogelijk omdat voor kavel A8 op dit moment de uitgifteprocedure nog loopt en kavel A7 onverdeeld is gebleven. Uit kavel A8 worden na het ingaan van de vergunning geen frequenties meer gebruikt. De frequenties uit kavel A7 kunnen worden ingezet zolang deze nog niet is uitgegeven. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie beraadt zich over de verdeling van kavel A7. In haar overwegingen zal, naast het beleidsdoel van digitalisering, ook de ontstane situatie ten aanzien van de zendmast in Smilde worden meegenomen. Bron.
 

22-7-2011 Radio Continu t/m 9 augustus in Emmen op 107 FM

Vanaf vandaag t/m 9 augustus is Radio Continu te horen via de evenementenfrequentie 107.0 FM in in Emmen en omgeving. Dit t.g.v. de festiviteiten rond het C'est la vie festival, en de wielerronde De gouden Pijl in Emmen.
 

22-7-2011 Kermis FM op 107.0 MHz Tilburg

Vanaf vandaag t/m 31 juli is Kermis FM te horen via de evenementenfrequentie 107.0 FM in Tilburg en omgeving.
 

21-7-2011 Radio Hattem verplaatst antenne mast
De zendmast van Radio Hattem is vandaag verplaatst van de gemeentewerf naar het terrein van MFC 'de Marke' naast de studio van de lokale omroep. Bron.
 
18-7-2011 Ook installatie Radio M Utrecht (93.1 MHz) getroffen door brand in Lopik toren
   
16-7-2011

Stadsradio Delft neemt nieuwe opstelplaats in gebruik

   
15-7-2011 Zendmast Hoogersmilde ingestort na brand rond 15:30 uur
  Voor een uitgebreide rapportage van dag tot dag m.b.t. het instorten van de zendmast in Hoogersmilde kijk op deze foto reportage
   
15-7-2011

FM zenders Radio 1 t/m 4, Q Music en Radio Utrecht uit de lucht door brand in toren Lopik

Vanochtend vroeg heeft brand gewoed in de 367 meter hoge zendmast van Lopik. Er waren geen meldingen van storingen of andere gevolgen en de brandweer heeft niet hoeven blussen. Toch heeft masteigenaar NOVEC uit voorzorg de zendmast deels uitgeschakeld, waardoor een groot deel van Nederland nu geen radio-ontvangst meer heeft. Hierdoor zijn de zenders Radio 1 98.9; Radio 2 92.6; 3FM 96.8; Radio 4 94.3; Q Music 100.7 en Radio Utrecht 93.1 MHz uit de lucht.
 

14-7-2011

Stads Radio Rotterdam via evenementenzender terug op 107.5 MHz

Stads Radio Rotterdam "het centrum van gezelligheid". Dat hoorde je in iedere bus, tram, taxi, boutiek en snackbar in groot Rotterdam. SRR was ooit het populairste lokale radiostation. Daarom is de omroep vanaf vandaag t/m 17 juli even terug in de ether tijdens Camping Rotterdam via de evenementen frequentie FM 107.5. De zender staat opgesteld in het Sidelingepark.
 

13-7-2011 Demontage van fm antenne systeem in Lopik

De firma Schuuring is begonnen met het weghalen van het tien laags fm antenne systeem van KPN waar eerst Radio 1, 2, 3 en Q Music op heeft uitgezonden. Klik hier voor Ombouw NPO Lopik
 

10-7-2011 Enkhuizen en Hoorn nu ook voorzien van bonuspakket Digitenne

Afgelopen week heeft Digitenne van KPN het bonuspakket via de zenders Hoorn en Enkhuizen in de lucht gebracht. Nu worden vanaf iedere Digitenne mast het volledige pakket aan programmaís uitgezonden. Bron.
 

8-7-2011 SIRIS Radio: nieuwe antennes, stereo + RDS op 107.6FM
 

SIRIS Radio de lokale omroep voor de gemeente Asten en Someren heeft gisteren hun antenne's vervangen. Tevens zenden ze nu uit in stereo + RDS.
 

6-7-2011 Plus FM heet nu Glow FM
 

De lokale omroep voor de gemeente Geldrop-Mierlo heet sinds 4 juli Glow FM.
 

31-8-2011 Slam!FM wisselt van zenderoperator
  

De meeste zenders van Slam!FM zijn vandaag gewijzigd van netwerk operator KPN naar Broadcast Partners. Dit is te merken omdat het bereik van de zender duidelijk anders is.

HOTRadio via 93.4 MHz vanuit Hardenberg
Sinds 13.15 uur vanmiddag is de zender van Simone FM uit de lucht gegaan. Een minuut later is de zender van HOT Radio aangezet op de 93.4 MHz vanaf de een andere locatie in Hardenberg.

De Vrolijke Strijders op 107.8 FM
De Vrolijke Strijders zijn komende week te horen tijdens het grote Zomerfestijn op de evenementenfrequentie 107.80 FM.

 

29-8-2011 Arrow Jazz FM terug op FM
  

Exceed Jazz B.V. krijgt met ingang van 1 september een landelijke FM vergunning (kavel A8) voor jazzmuziek.  Dit bericht het Agentschap Telecom op haar website. Partijen konden tot en met 10 juni 2011 een aanvraag indienen voor de landelijke FM-vergunning voor jazzmuziek. Vier partijen hebben uiteindelijk een aanvraag ingediend. Er zijn echter drie aanvragen toegelaten tot de procedure van de vergelijkende toets: Een aanvraag is geweigerd, omdat niet voldaan is aan de minimumeisen van de aanvraagprocedure. In de vergelijkende toets is getoetst op het programmatische aanbod (jazz) en de kwaliteit van het bedrijfsplan. De drie aanvragers hadden alle drie een goed programmatisch bod. Het bedrijfsplan maakte uiteindelijk het onderscheid, waardoor de vergunning verleend is aan Exceed Jazz B.V. Exceed Jazz B.V. heeft de landelijke FM-vergunning verleend gekregen onder de verplichting tot digitalisering. Exceed Jazz  is een zusterbedrijf van de zakelijke dienstverlener Conclusion en zij gaan het programma Arrow Jazz FM analoog en digitaal uitzenden.

FunX stopt programmaīs in strijd om haar voortbestaan
FunX voelt zich gedwongen om door het naderende einde van de zender nu alvast met een aantal programma's te stoppen. De zender laat via haar website weten te stoppen met Lijn5, De Zaak en FunXHipHop.nl. FunX zegt aan het strijden te zijn om te voorkomen dat ze per
1 januari 2013 geen frequenties meer heeft.

Steunzender Radio Gelderland Zaltbommel op 99,6 FM on air
 

27-8-2011 Novec gaat in gesprek met politie over oorzaak zendmast brand Hoogersmilde
  

Zendmast-eigenaar Novec gaat komende week in gesprek met de politie over de oorzaak van de brand in de mast in Hoogersmilde. Dat meldt burgemeester Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe tegenover RTV Drenthe. Novec heeft een speciaal bureau onderzoek laten doen. De uitkomsten daarvan zijn inmiddels bekend bij het bedrijf, maar worden nog geheim gehouden. Novec wil ze bespreken met de recherche. De burgemeester kent de uitkomsten van het onderzoek ook nog niet. Ondertussen zijn verzekeraars nog met een eigen onderzoek bezig. De onderzoeken gaan allemaal over de schuldvraag en bepalen dus ook wie er straks voor de schade opdraait.

Verhagen benoemd bemiddelaar in conflict Novec en Broadcast Partners
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft met instemming van partijen voormalig wethouder Marco Pastors van Rotterdam benoemd tot bemiddelaar om binnen twee weken te bezien hoe het vermogen van de radiozendmasten op een veilige manier op peil gebracht kan worden. In juli brak er brand uit in de zendmasten van Lopik en Smilde. Het onderzoek naar de oorzaak van die brand is nog niet afgerond. Uit voorzorg en uit oogpunt van veiligheid heeft de beheerder van de masten, Novec, het zendvermogen beperkt. De ontvangst van een aantal radiozenders is daardoor in delen van Nederland minder goed dan voorheen. Een van de exploitanten van de zendinstallaties in de masten, Broadcast Partners (BP), eist verhoging van het zendvermogen. 'Het is buitengewoon vervelend dat de slechte ontvangst zo lang duurt,' aldus minister Verhagen. 'Daarom heb ik een bemiddelaar benoemd. Het op een veilige manier herstellen van het bereik van de masten heeft prioriteit.' Pastors streeft naar een oplossing van de situatie waardoor de ontvangst van de radiozenders met behoud van veiligheid van dezelfde kwaliteit is als voor de brand. Hij zal worden bijgestaan door een onafhankelijk technisch expert. Pastors is namens EL&I al ambassadeur voor het gebruik van elektronische facturen bij de overheid. (via Rijksoverheid.nl).
 

26-8-2011 Simone FM niet meer op 93.4 Hardenberg
  

Luister naar de verwijzing welke sinds 10 uur vandaag te horen is.

Broadcast Partners heeft al hun FM zenders welke in Groningen stonden nu on air vanaf de Novec zendmast te Hoogezand. Het gaat om Radio Continu (92.4 ), 100%NL (99.1), Radio 538 (102.2) en 104.4 Waterstad FM.
 

25-8-2011 Novec houdt oorzaak brand zendmast voorlopig geheim
  


Kort geding BP/Novec van de baan.
Het kort geding over het beperkte zendvermogen van de zendmast in Lopik is van de baan. Dat meldde een woordvoerster van de rechtbank in Rotterdam, waar de zaak vanmiddag zou dienen tegenover persbureau ANP. De partijen Broadcast Partners en Novec gaan volgens haar eerst nog eens samen om de tafel zitten. Na de brand op 15 juli is het zendvermogen van Lopik beperkt tot 10 procent. Als gevolg van de noodmaatregelen zijn publieke en een aantal commerciŽle radiozenders in delen van de Randstad en Brabant niet of slecht te ontvangen. (ANP/Redactie)
 

24-8-2011 GP Radio Eext op 106.4 FM
  

Van 23 t/m 30 augustus is GP Radio Eext te horen op de evenementenfrequentie 106,4 MHz. Tijdens de festiviteiten van de Historische Motor GP wordt net als vorig jaar live verslag gedaan.  GP Radio Eext is een zender met actualiteiten en nieuws uit de omgeving, interviews, spel en vooral muziek en is alleen te ontvangen op het evenementen terrein.

Virgiel is de enige studentenvereniging met een radiozender  in de OWEE!  Elke dag kun je luisteren naar zindere zomerhits, zinloos geblaat en dansplaatjes waardoor je wel moet bewegen. Natuurlijk zijn er ook elke dag geweldige prijzen te winnen. Alles is te volgen via de evenementenfrequentie 107.0 FM van 21 t/m 25 augustus.

Tijdens de TIK-week, de introductieweek voor Tilburgse studenten van 22 t/m 26 augustus, zal studentenvereniging TSC St. Olof weer een speciale radiozender hebben voor de aankomende studenten. Olof FM, in Tilburg te ontvangen via
evenementenfrequentie 107.0 MHz zal een hele week de TIKkers op de hoogte houden van alles omtrent de TIK-week, het studeren in Tilburg ťn is de enige radiozender speciaal voor Tilburgse studenten. De zender zal tijdens de TIK week ook te beluisteren zijn via de website van de vereniging www.olof.nl.
 

23-8-2011 Kijk hier voor een up date opruimwerkzaamheden Hoogersmilde
  

20-8-2011 Lowlands on air op 106.2 FM
  

Net als ieder jaar kun je op Lowlands luisteren naar de evenementenzender  van Lowlands op 106.2 MHz. Lowlands vindt dit jaar plaats van 19 t/m 21 augustus.

Decibel outdoor festival 2011 Beekse Bergen wordt live uitgezonden via b2s radio op 20 augustus. Deze is het gehele weekend te beluisteren via de stream op de b2s website:
www.b2s.nl/radio en in de ether rond 15 km van het festivalterrein. Stem dus thuis, op het vakantiepark of in de auto af op b2s radio! De ether frequentie is 107.0 FM.
 

19-8-2011 Bezwaar Ad Venture Radio over kavel A7 afgewezen
  

Het bezwaar van Ad Venture Radio B.V. tegen het afwijzen van haar aanvraag voor kavel A7 is afgewezen door de voorzieningsrechter in Rotterdam. Volgens de rechter voldeed Ad Venture Radio niet aan de voorwaarde en was het dus terecht haar uit te sluiten van deelname.
 

18-8-2011 Broadcast Partners naar de rechter om zendvermogen in zendmast IJsselstein
  

Broadcast Partners stapt naar de rechter om de door zendmasteigenaar NOVEC opgelegde noodmaatregelen in de zendmast van IJsselstein (Lopik) aan te vechten. Volgens de zenderoperator is het zendbereik onnodig beperkt. Momenteel zenden de zenders van onder de publieke omroepen en Q-music maar uit op tien procent van hun toegestane vermogen. Lees hier verder.

Kijk hier voor een up date opruimwerkzaamheden Hoogersmilde
Volg het werk via http://twitter.com/#!/SMO0KEY


BNR Nieuwsradio Dordrecht nu op 91.5 MHz (ex. 99,6 MHz). Bron.
 

16-8-2011 Nieuwe FM antennes gemonteerd in mast Hilversum
  

In de zendmast Hilversum worden nieuwe FM antennť's gemonteerd. Bron.

Vermogen zendmast IJsselstein langzaam omhoog
De ontvangst van de publieke en een aantal commerciŽle radiozenders zal binnen 28 dagen verbeteren in het midden van het land. Het zendervermogen van de zendmast in IJsselstein wordt stapsgewijs opgeschroefd tot 50 procent van het oorspronkelijke niveau. Dit maakte Novec, eigenaar van de zendmast, dinsdag bekend. Lees hier verder.
Op de website van Novec is hiervan ook een persbericht te lezen.
 

13-8-2011 Antenne's lokale omroepen niet op orde
  

Er is vaak iets mis met de antennes van lokale omroepen in Nederland. Dat constateert het Agentschap Telecom en waarover RTV Noord bericht. Eťn derde van de gecontroleerde lokale omroepen heeft de zaakjes niet op orde. Het agentschap deed onderzoek naar 49 van de ruim 290 lokale omroepen in Nederland. Van die 49 onderzochte zenders bleek ťťn derde de zaak niet goed op orde te hebben. Vaak staan de antennes niet goed gericht; staan ze te hoog of te laag of op een ongelukkige positie. Omdat de frequenties van de lokale omroepen dicht bij die van de luchtvaart liggen bestaat de kans dat, juist door de slecht gepositioneerde antennes, het radioverkeer van de luchtvaart hinder ondervindt van de lokale omroepen.
 

12-8-2011 Q Music tijdelijk op 104.1 MHz vanuit Arnhem
  

Q Music is sinds woensdagavond in Arnhem en omgeving te horen op 104.1 FM. Het gaat om een tijdelijk frequentie die door het Agentschap Telecom is toegewezen zodat de zender in de regio weer beter te ontvangen is omdat de zendmast IJsselstein voorlopig nog op laag vermogen (10kW ERP) draait. Bron.
 

11-8-2011 DMG Radio Deurne gestart op 106.2 FM
  

Vanmiddag is DMG Radio, de lokale omroep voor Deurne  in de lucht gekomen op 106.2 FM. De antenne's zijn geplaatst door de firma Broadcast Partners uit Terneuzen.
Luister hier naar de inschakeling van de zender.
 

Keizerstad FM stopt. Radio Oranje Nationaal neemt frequenties over
  

Na bijna 30 jaar onafgebroken uitzenden slaat de regionale zender Keizerstad FM een compleet nieuwe richting in. Met ingang van 16 september 2011 is Radio Oranje Nationaal via de zenders van Keizerstad FM te beluisteren. Daarmee komt voorlopig een einde aan Keizerstad in de ether (94.2 Nijmegen en 95.5 Duiven). Lees hier verder.
 

7-8-2011 Kort geding over A7 volgende week maandag

Bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank in Rotterdam dient maandag een kort geding over kavel A7. Ad Venture Radio B.V. had een aanvraag ingediend voor dit landelijke FM-kavel, maar zegt ten onrechte te zijn afgewezen. Volgens Agentschap Telecom was dit omdat Ad Venture Radio B.V. niet voldeed aan de vereisten. Eerder gaf het Commisariaat voor de Media toestemming. Lees hier verder.
 

6-8-2011 Noodzender Radio 1 Klazienaveen 103.8 MHz uit de lucht

De Radio 1 noodzender in Klazienaveen is uit de lucht. Reden niet bekend.
 

4-8-2011 Radio 1 vanaf 11 uur op AM 648 en Radio 5 weer terug op AM 747
  

Precies om 11 uur werd vanochtend de  AM zender Orfordness ingeschakeld (Engeland) t.b.v. Radio 1. Radio 5 Nostalgia is nu weer te beluisteren op AM 747 via de zender Flevoland.
 

3-8-2011 TV Team dit jaar op 107 FM
  

Op 4 juli begint het jaarlijkse feest van het TV team uit Nieuwleusen weer. Via de evenementen frequentie 107 MHz kunt u ze tot en met 9 augustus beluisteren.
 

1-8-2011 Zfm Schipluiden op 107.5 FM

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Zomerfeesten in Schipluiden is de evenementenzender Zfm in de lucht op 107,5 MHz. Het vermogen is 10W en de antenne hoogte ligt op +/- 6m boven NAP. De uitzendingen zijn gestart op 30 juli en duren nog tot 07 augustus a.s..

 

30-9-2011 3 oktober radio Leiden op 107 FM
 

De Leidse Stichting Evenementen Radio (SLER) is sinds vandaag weer te beluisteren tijdens het evenement op 107.00 FM. Bron: persbericht.
 

29-9-2011 Radio 8FM nu beter te ontvangen in Breda
 

Radio 8FM is vanaf nu nog beter te ontvangen in de Regio Breda via onze nieuwe Etherfrequentie FM 89.2. Deze zender welke eerst vanuit Tilburg uitzond is gisteren verplaatst naar Rijen.
 

28-9-2011 Onderzoek: uitzendsystemen van Broadcast Partners in orde
 

De zendinstallatie van Broadcast Partners in de zendmast van IJsselstein (Lopik) heeft geen gebreken, maar het is onduidelijk of de isolatiewaarde van het systeem voldoende is. Dat is de uitkomst van het onderzoek (pdf) naar de veiligheid van de installatie door het consultancy-bureau CO-ED in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van een checklist die zendmastbeheerder NOVEC, het ministerie en Broadcast Partners hadden opgesteld. Aan de hand van het onderzoek is besloten dat het zendvermogen vanaf de zendmast weer naar 100 procent kan. Ook de gemeente IJsselstein heeft dit onderzoek gekregen. Lees verder op RadioFreak.
 

25-9-2011 RTV Meborah Wageningen on air op 106.0 FM
 

Afgelopen weekend zijn de officiŽle uitzendingen gestart van de nieuwe Lokale Omroep in Wageningen. Sinds 2009 zat Wageningen al zonder lokale omroep. De laatste weken was er al geregeld een testsignaal te horen op de 106.00 MHz in Wageningen en omgeving. Sinds dit weekend is het geluid van Radio Meborah te horen. Donderdagochtend is het antennesysteem in orde gebracht in samenwerking met het team van Radio Meborah en de leverancier. De complete zendinstallatie en audioprocessing is geleverd door ACTG uit Apeldoorn .
 

24-9-2011 Radio Bodegraven verplaatst antenne's
 

Radio Bodegraven is vandaag na het nieuws van 10.00 uur, overgeschakeld op nieuwe antenne's. Deze zijn vorige week donderdag 40 m omhoog getakeld en staat nu bovenop   de reclamezuil die langs de A12 op bedrijventerrein Broekvelden. De mast is geplaatst door VolkerWessel Telecom en de antenne's door  DTBS. Afgelopen donderdag heeft een test uitgewezen dat Radio Bodegraven in de hele gemeente Bodegraven-Reeuwijk goed te ontvangen is. Test zelf zaterdag ook even en stem uw radio af via de ether op 107.8 FM. De omroep ontvangt graag per e-mail (info@rtvbodegraven.nl) ontvangstrapportjes uit de buitengebieden. Bron.
 

Zenders vůůr brand Lopik al op tiende van vermogen
 

De avond voor de brand in de zendmast van IJsselstein (Lopik) waren er problemen aan de zenders die Broadcast Partners in beheer heeft. Dat blijkt volgens zendmastbeheerder NOVEC uit gegevens van het KPN-meetnet dat de veldsterkte van zenders registreert, meldt de NOS.

  Onderzoek: water in de kabels waarschijnlijk oorzaak van brand in zendmast Lopik
 

De brand in de zendmast van Lopik is mogelijk het gevolg van een combinatie van water in de antennekabels en niet goed werkende meetinstrumenten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat in handen is van de NOS. Lees hier verder.

Chronologie problemen met zendmast Lopik

Download onderzoeksrapport Lopik
          
 

23-9-2011 Arrow Jazz FM ook in Vlissingen, Den Haag en Groningen te ontvangen
 

Arrow Jazz FM is sinds vandaag ook te ontvangen in Vlissingen op 88.8 MHz en in Den Haag en Groningen op 90.3 MHz. Bron.
 

Stichting lokale omroep Dronten uitzendfrequentie wordt 107.4 MHz
  De frequentie van de nieuwe lokale omroep voor Dronten, wordt 107.4 MHz. Wanneer men gaat beginnen met uitzenden is niet bekend. Bron.
 
22-9-2011 NOVEC: Broadcast Partners geeft niet op alle vragen antwoord
 

Broadcast Partners geeft niet op alle vragen antwoord. Dat is volgens zendmast-eigenaar NOVEC de reden dat de oorzaak van de brand in de zendmast van IJsselstein (Lopik) nog niet bekend is, meldt RTV Drenthe. Het onderzoeksrapport is nog altijd niet openbaar, maar wel al aan de gemeente IJsselstein gegeven. Die wil het eerst bestuderen voordat er iets naar buiten komt. Toch zijn er nog altijd vraagtekens rond de oorzaak van de brand in IJsselstein op 15 juli, zegt NOVEC. De verzekeraar van Broadcast Partners zorgt er volgens NOVEC voor dat de zenderoperator niet overal antwoord op geeft. Ook verzekeraars zijn nog met een onderzoek bezig, naar de branden in IJsselstein en Hoogersmilde. Komende nacht zijn er werkzaamheden in de zendmast in IJsselstein, meldt zendermanager Wilbert Mutsaers van 3FM. Tussen 01:00 en 03:00 uur zal het zendvermogen daarom verlaagd worden. Mogelijk kan het vermogen daarna weer naar 100 procent. Nu is het vermogen van veel zenders in IJsselstein nog maar 50 procent. Broadcast Partners en NOVEC waren vanavond niet bereikbaar om te bevestigen dat het zendvermogen al komende nacht naar 100 procent zal gaan. Bron.

Broadcast Partners doet eigen onderzoek
                                                                                

21-9-2011 Radio 1 niet meer op AM
 

Op donderdag 22 september stopt de publieke omroep met het benutten van middengolfzender 648 AM. Vanaf 4 augustus werd Radio 1 vanaf die frequentie uitgezonden, zodat zoveel mogelijk luisteraars de zender konden blijven ontvangen na de problemen die ontstonden na brand op de zendmasten in Lopik en Smilde. Het FM-bereik in midden Nederland is inmiddels voor een aanzienlijk deel hersteld. Wel geeft de ontvangst in Noord Nederland nog de nodige problemen en gewerkt wordt aan oplossingen. Bron.
 

Nog vraagtekens bij brand zendmast Lopik
 

Het onderzoeksrapport naar de oorzaak van de brand in de zendmast bij Lopik bevat nog geen definitief oordeel. Er zijn nog steeds vraagtekens rondom het incident op 15 juli, zei een woordvoerster van beheerder Novec woensdag. Dit bericht de website NU.nl vandaag. IJsselstein bestudeert het pas ontvangen onderzoeksrapport nog, meldt een woordvoerster van de gemeente. Het zendvermogen van 'Lopik' is nog steeds beperkt tot 50 procent. Naar verwachting kan het zendvermogen eind volgende week terug naar 100 procent als alle brandpreventie-installaties zijn aangebracht. Radiozenders als Radio 1, Radio 2, Q-music en BNR Nieuwsradio zijn dan weer in de hele Randstad en Brabant te ontvangen. Bron.
 

19-9-2011 Zender Hengelo van 100%NL binnenkort aangepast
 

Herbert Visser meldt op www.etherpiraten.com dat ze de frequentie Hengelo 97.6 MHz over ongeveer een maand gaan verhuizen van een lage mast naar de Novec zendmast naast het pand van RTV Oost. Ze gaan dan uitzenden volgens de vergunning. Hierbij doet Visser dan ook een vriendelijk verzoek aan piraten die gebruik maken van de 97.6 in Overijssel en randgebieden daaromheen, om uit te kijken naar een alternatief. Daarvoor is er nu nog enkele weken de tijd. Alvast bedankt voor de medewerking. 
 

16-9-2011 Sky Radio Group blijft bij KPN Broadcast Services
  

Rond 1 september kon een wisseling van zenderoperator plaatsvinden. Zo meldden we op 31-8 al dat  Slam!FM en Radio Decibel gewisseld waren van KPN naar Broadcast Partners maar de Sky Radio Group blijft bij KPN. Ab Trik, CEO van de Sky Radio Group en Peggy Corstens, Directeur KPN Broadcast Services hebben overeenstemming bereikt over een voortzetting van de samenwerking; KPN zal ook de komende 6 jaar de FM-distributie voor de zenders Sky Radio 101 FM en Radio Veronica verzorgen. KPN heeft de zendmasten in Nederland via glasvezel met de studio's van Sky Radio en Radio Veronica verbonden. Hiermee kon eindelijk afscheid worden genomen van de bestaande satellietverbinding die gevoelig is voor weersomstandigheden, waardoor het signaal tot enkele keren per jaar kortstondig weg kon vallen. De glasvezelverbinding maakt bovendien een grotere bandbreedte mogelijk omdat het signaal ongecomprimeerd kan worden doorgezet, waardoor luisteraars een verbeterde audiokwaliteit zullen ervaren. Verder zullen de FM-signalen worden 'gesynchroniseerd' zodat luisteraars onderweg in de auto ongemerkt en storingsvrij via RDS van de ene zendmast op de andere worden overgeschakeld. Bron.
 

15-9-2011 Keizerstad FM stopt, Radio Oranje Nationaal nu via 94.2 en 95.5 FM
 

Na bijna 30 jaar onafgebroken uitzenden slaat de regionale zender Keizerstad FM een compleet nieuwe richting in. Luister hier naar de laatste woorden op de zender. Vanaf 18 uur is Radio Oranje Nationaal via de zenders van Keizerstad FM te beluisteren. Daarmee komt voorlopig een einde aan Keizerstad in de ether (94.2 Nijmegen en 95.5 Duiven). Lees hier verder.
 

Radio ontvangst Lopik snel weer normaal
 

De ontvangst van meerdere radiostations via de zendmast Lopik in IJsselstein verbetert op korte termijn naar het normale niveau. Dat hebben de beheerder van de zendmast Novec en zenderexploitant Broadcast Partners in overleg met een onafhankelijk technisch expert woensdag besloten, meldde het ministerie van Economische Zaken.

Veiligheidsvoorzieningen
Na een technische test besloten betrokken partijen dat het zendvermogen op een veilige manier verder kan worden verhoogd. De test was onderdeel van besprekingen die bemiddelaar Marco Pastors namens minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft gehad met Novec en Broadcast Partners.
De partijen hebben ook afgesproken een extra veiligheidsvoorzieningen te treffen, voordat de zendmast weer op vol vermogen kan werken. Naar verwachting gebeurt dat voor eind volgende week.

Eerste stap
In de nasleep van de brand in de zendmast ontstond tussen Novec en Broadcast Partners discussie over het herstellen van het zendvermogen. Afgelopen vrijdag werd een eerste stap gezet en werd het zendvermogen verhoogd van 10 naar 50 procent. Het zendvermogen van Lopik werd sinds de brand op 15 juli drastisch beperkt. Radiozenders zoals Radio 1, Radio 2, Q-music en BNR Nieuwsradio waren in delen van de Randstad en Brabant niet of slecht te ontvangen. Bron.

Gemeente IJsselstein vertrouwt op brandpreventie maatregelen
De gemeente IJsselstein neemt genoegen met de brandpreventiemaatregelen die exploitant Alticom heeft aangekondigd voor de Gerbrandytoren bij Lopik. Volgens de gemeente zijn voldoende maatregelen getroffen op het gebied van brandpreventie, -detectie en -verspreiding. De gemeente IJsselstein dreigde eerder met een dwangsom om Alticom te dwingen uitsluitsel te geven over de oorzaak van de brand op 15 juli in de zendmast. De gemeente meldde donderdag dat sancties niet langer aan de orde zijn. Uiterlijk woensdag komt Alticom met het onderzoeksrapport over de oorzaak van de brand. Intussen zijn er in de zendmast temperatuursensoren geplaatst. De gemeente is nu van mening dat Alticom voldoende voorzieningen heeft aangebracht. Bron.
 

14-9-2011 Inzet frequenties kavel A7 voor ontvangstproblemen Smilde
 

De inzet van frequenties uit kavel A7 voor het herstel van ontvangstproblemen als gevolg van het instorten van de zendmast in Smilde blijft mogelijk tot 1 februari 2012. Een eventuele heruitgifte (vergunningverlenging) van kavel A7 zal niet plaatsvinden voor 1 februari 2012, daarom kan kavel A7 in elk geval tot die datum worden ingezet om zoveel mogelijk het oude bereik te herstellen. Lees hier verder.
 

12-9-2011 Lokale omroepen experimenteren met DVB-T
 

Volgens het laatste OLON Nieuws zijn een paar lokale omroepen aan de slag gegaan met het uitzenden van DVB-T signalen. Ze hebben restfrequenties gevonden en zijn daarop met een zender in eigen beheer gestart met uitzenden. De vraag is in hoeverre dit legaal is en geen storingen veroorzaakt op Digitenne van KPN. Indien u weet welke lokale omroep op welk kanaal uitzendt stellen we het op prijs om hierover een e-mail te ontvangen.
 

9-9-2011 Zenders Lopik vanavond in vermogen omhoog
 
8-9-2011 Arrow Jazz Golf Radio op 106.2 FM vanaf Hilversumsche Golf Club
 

Arrow Jazz Golf Radio verzorgt vier dagen lang de verslaggeving van het KLM Open. Ramon van Wingerden en Pieter Landman geven vanuit de studio updates van het leaderboard. De verslaggevers in de baan brengen live de actie van de belangrijkste flights. In de slurf tussen de KLM Open Village en de baan ontvangen alle bezoekers een gratis radio. Stem de radio af op 106.2 FM en blijf volledig op de hoogte.
 

5-9-2011 100%NL op 94,2 MHz in Zwolle
 

Herbert Visser mailde dat ze vanmiddag een zender hebben aangestoken in Zwolle(rkerspel) op 94,2 MHz.

Tevens worden sinds 1 september ook Slam!FM (93,6 MHz) en BNR Nieuwsradio (95,3 MHz) van deze mast uitgezonden
 

Up-date foto's Hoogersmilde
 

Kijk hier voor de laatste stand van zaken rondom de mast Hoogersmilde.
 

Optimalisatie Fresh FM zender Utrecht 103.4 FM
 

Vanmiddag is een nieuwe locatie in Utrecht in gebruik genomen door Fresh FM. Hierdoor is het bereik enorm verbeterd op 103.4 MHz. Eerder werd uitgezonden van het NH hotel met een aanzienlijk slechter bereik. Klik op de rechter foto voor een groter exemplaar.
 

3-9-2011 Radio Stad Harlingen weer terug op 106.2 FM
 

Afgelopen dinsdag is er hard gewerkt om de antenne voor Radio Stad Harlingen op een liftschacht te krijgen. 's Avonds werd er getest met goed resultaat. Vandaag is gestart met de uitzendingen vanaf de nieuwe mast locatie.

 
Nieuwe antennes voor Fresh FM Alphen aan den Rijn
 

Afgelopen week zijn nieuwe antenne's gemonteerd in de mast. Navraag leverde op dat deze zijn gemonteerd door DTBS voor Fresh FM 95.9 MHz.
 

2-9-2011 Haarlem 105 nu via 89,9 MHz
 

De lokale omroep Haarlem 105 Radio is sinds vrijdagmiddag te ontvangen via een nieuwe frequentie. De 105,1 MHz is ingeruild voor de frequentie 89,9 MHz (200 Watt ERP). De omroep is vele jaren bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Na vele tegenslagen is vrijdag dan eindelijk de dag. De zender is voortaan te beluisteren op FM 89.9. De nieuwe frequentie is drie keer zo sterk en heeft dus een veel groter bereik. "Daarnaast zal het geluid ook veel mooier zijn, een hele vooruitgang dus", aldus de omroep.

Into the Great Wide Open Radio op 102.0 FM
Into The Great Wide Open (ITGWO) is een samenzijn op Vlieland: muziek, beeldende kunst, film en ongerepte natuur. ITGWO is een belevenis waar je into moet zijn, waar je het kleinste Waddeneiland in al zín grootsheid ervaart, met een wijds programma met mu- ziek, film en diverse kunstuitingen. Tijdens Into The Great Wide Open is er een
radiozender in de lucht op Vlieland met dank aan Radio Vlieland en Zeilsteen.com. Iedere dag van 9.00 tot 21.00 uur hoor je live wat er gaande is op het eiland op 102 FM. Met natuurlijk de laatste berichten voor de scheepvaart, het weer, sfeerreportages, interviews en live optredens. De DJ's die draaien op het festival gaan een set laten horen op de zender en kinderen van de Kolderkrant maken een uitstapje naar de radio. Kortom: Into The Great Wide Open in de ether. Zo hoor je waar je moet zijn op het eiland of wat je gemist hebt tijdens het festival.
 

1-9-2011 Arrow Jazz FM on air
  

Arrow Jazz FM is sinds 12 uur on air op 90.7 MHz zender IJsselstein en 90.5 MHz zender Rotterdam. Komende dagen worden de overige zenders ingeschakeld.

 

  

Gemeente IJsselstein: ultimatum voor beheerders zendmasten
De gemeente IJsselstein geeft de beheerders van de zendmast nog maximaal een week de tijd om het onderzoek naar de brand af te ronden. Als de oorzaak daarna nog niet duidelijk is, krijgen Novec en Alticom een boete van 500 euro per dag. Het onderzoek naar de brand in de zendmast van IJsselstein is te laat klaar. De beheerders Novec en Alticom zouden uiterlijk woensdag de oorzaak aan de gemeente melden, maar vragen nu om meer tijd. In IJsselstein vielen de gevolgen op 15 juli mee, maar in Smilde in het oosten van het land stortte later op die dag een zendmast in na een soortgelijke brand. Volgens ingewijden wordt onder de beheerders en de gebruikers van de mast flink geruzied. Daardoor zou het onderzoek naar de brand zeer moeizaam verlopen. De gemeente dreigde eerder al met sancties als de termijn van 31 augustus niet gehaald zou worden. (via RTV Utrecht).

Zendmastproblematiek leidt tot verlies luisteraars radiostations
De landelijke publieke radiostations hebben in de periode juni en juli 2011 in moeten leveren op luistertijdaandeel. Luisteraars in delen van Nederland lukt het niet om hun favoriete zenders te beluisteren of ervaren storing in de ontvangst van hun radiostation. Lees hier verder.
 

31-10-2011 Reparatie zendmast Hoogersmilde van start
 

De zendmast in Hoogersmilde die in juli bij een brand gedeeltelijk in elkaar stortte wordt weer opgebouwd. Volg hier alle werkzaamheden, foto's volgen eind deze week.
 

30-10-2011 Broadcast Partners geeft aanvullende informatie over de branden in Lopik en Smilde
 

Op 15 juli werden de twee grootste en belangrijkste zendtorens in Nederland getroffen door branden. Het ging om de masten in Lopik en Smilde. Die laatste brak als gevolg van de brand zelfs af. Over het ontstaan en verloop van de branden is veel gezegd en gepubliceerd en nog altijd worden er dagelijks vragen gesteld. Deze pagina beoogt antwoorden op de meest gestelde vragen te geven. De vragen zelf zijn in velerlei vormen gesteld en worden hier weggelaten. De antwoorden zijn voor zover mogelijk feitelijk en daar waar dat niet mogelijk is, weerspiegelt het antwoord de zienswijze van Broadcast Partners. Lees hier verder.
 

29-10-2011 Zendmast Hoogersmilde in oude staat hersteld
 

De zendmast in Hoogersmilde die in juli door brand is ingestort, wordt hersteld en teruggebracht in oude staat. Maandag begint de reparatie van de betonnen toren, zo maakte eigenaar Alticom vrijdag bekend. Het is de bedoeling dat de stalen zendmast in de loop van 2012 wordt teruggeplaatst. De ruim 80 meter hoge betonnen toren is aan de bovenzijde zwaar beschadigd. De werkzaamheden zullen tot februari of maart duren. De kosten van de reparatie kunnen oplopen tot een miljoen euro, omdat de schade nog niet helemaal in kaart is gebracht, aldus Alticom. Novec, eigenaar en exploitant van de zendmast, bekijkt momenteel hoe de mast teruggeplaatst kan worden. ''Die moet apart worden gemaakt, zo'n mast ligt niet op de plank.'' Volgens de woordvoerder van Alticom kan het daarom nog tot eind 2012 duren voordat de mast weer operationeel is. Na het instorten is een noodmast geplaatst op de Johan Willem Friso-kazerne in Assen. Die heeft echter niet zo'n goed bereik als de oude mast in Hoogersmilde. Bron.
 

28-10-2011 Groen licht voor Stichting lokale omroep Dronten
 

De gemeenteraad van Dronten is donderdagavond akkoord gegaan met de komst van een lokale omroep. Daarvoor moet Dronten een subsidie toekennen van 20.000 euro per jaar. Eerder voelde de raad er nog niets voor om geld te geven aan de initiatiefnemers. Terwijl het commissariaat van de Media in januari al een zendmachtiging afgaf. De omroep RTV Flevo krijgt bij de start wel een nieuwe naam, maar wil die niet prijsgeven. De omroep wil een studio in De Meerpaal bouwen en gaat werken met vrijwilligers. Het is de bedoeling vanaf januari 24 uur per dag radioprogramma's uit te zenden. De frequentie van de nieuwe lokale omroep voor Dronten wordt 107.4 MHz. Bron.
 

27-10-2011 Binnen drie weken duidelijkheid over nieuwe noodmast
  Binnen drie weken moet duidelijk zijn of er een nieuwe hogere noodmast in Hoogersmilde wordt gebouwd. Dat is de uitkomst van een overleg tussen betrokken partijen. De komende weken wordt onderhandeld over wat er mogelijk is en hoe dat gefinancierd moet worden. Donderdagmiddag sprak de Tweede Kamer ook nog over een noodmast, omdat de tijdelijke mast die nu in Assen staat niet voor genoeg dekking zorgt. Minister Verhagen gaf aan dat hij niets voor de radio luisteraars en digitenne kijkers kan betekenen, en dat het aan de partijen zelf is of een hogere noodmast er komt. Die intentie is er nu. Bron.
 
26-10-2011 KB Radio blijft uitzenden op 105 FM
 

KB Radio kan opgelucht ademhalen. Het Commissariaat voor de Media kent, tegen het advies van de gemeente Kaag en Braassem in, de radiofrequentie 105.0 aan de lokale zender toe. De toekenning van de frequentie heeft lang op zich laten wachten. Zowel KB Radio, in handen van de Stichting Streekomroep Braassemermeer (SBB), als RTV Leiderdorp, dat onder de vlag van Unity FM opereert, aasten op de frequentie 105.0. Beide radiozenders voldoen aan de criteria. Zo beschikken zij allebei over een programmabeleidbepalend orgaan. Wethouder Floris Schoonderwoerd van de gemeente Kaag en Braassem kwam er niet uit en liet de keuze aan het Commissariaat voor de Media. Deze bepaalde deze week dat KB Radio recht heeft op de frequentie. Bron.
 

20-10-2011 Kamervragen over ontvangstproblemen noord Nederland
 

De VVD-kamerleden Van Milteburg en Schaart hebben schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Verhagen (Economische Zaken) en Van Bijsterveldt (Cultuur) over de ontvangstproblemen in Noord Nederland. Ze doen dit omdat de getroffen zenders, na het instorten van de zendmast in Hoogersmilde, nog steeds niet volledig zijn te ontvangen. Ze vragen de minister of het klopt dat de zenders van Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Omroep Drenthe en Q-Music nog niet volledig zijn te ontvangen. Ze vragen of de noodmast in Assen mogelijk op een andere locatie moet staan en hoger moet worden. Ook zijn de kamerleden benieuwd wat de minister er aan gaat doen om te zorgen dat de publieke zenders voor alle huisthoudens te ontvangen zijn. Zoals ook staat beschreven in de Mediawet. De verwachting is dat de minister binnen drie weken antwoord geeft op de vragen. Bron.
 

18-10-2011 HOTRadio Hits op frequentie De Lutte 90.0
 

Op deze frequentie is nu HOT Radio Hits te horen.
 

17-10-2011 YouSeeRadio on air op 107.7 MHz
 

Sinds vandaag is YouSeeRadio, de lokale omroep voor de gemeente Beesel te ontvangen op 107.7 MHz
 

15-10-2011 RADIONL verlaat frequentie De Lutte 90.0
 

Op de frequentie van RADIONL De Lutte 90,0 MHz is een verwijzing te horen dat per 18 oktober HOT Radio Hits te horen zal zijn.
 

12-10-2011 BAM herstelt schade telecommunicatietoren Hoogersmilde
 

Alticom (exploitant van hoge telecommunicatietorens en masten en leverancier van infrastructuur- en datacenterdiensten) heeft BAM Gebouwservices opdracht verleend voor het herstel van de schade, die 15 juli 2011 is ontstaan door brand in de Ė oorspronkelijk Ė 294 meter hoge toren in het Drentse Hoogersmilde. De opdracht omvat het herstellen van de betonnen bordessen van de 15de tot en met de 23ste verdieping. De 23ste verdieping is gesitueerd op 85 meter hoogte. BAM zal tevens de gevelkozijnen tussen de bordessen vervangen,  alsook de balustradehekken. BAM zal hiervoor de 15de tot en met de 20ste verdieping in de steigers zetten en voorzien van steigerdoek. Met de herstelopdracht is een bedrag gemoeid van circa Ä 0,5 miljoen.  BAM Gebouwservices Ė een dochteronderneming van BAM Utiliteitsbouw bv Ė start de werkzaamheden in november. BAM verwacht het herstel medio januari 2012 te kunnen afronden. Bron.
Bekijk hier een opname gemaakt door RTV Drenthe.
 

10-10-2011 Noorden krijgt mogelijk extra zendmast
 

Er komt mogelijk een extra tijdelijke zendmast in het Noorden van Nederland. Die moet de noodmast in Assen ondersteunen om een betere ontvangst van radio- en televisiezenders te garanderen. Dit bericht RTV Noord op haar website. De noodmast in Assen werd geplaatst na de brand op 15 juli in de radio- en televisietoren in Hoogersmilde. De mast van die toren brak af na de brand. Ondanks de noodmast is in onze provincie de ontvangst van radio, maar ook van televisie, op veel plaatsen nog erg slecht. Volgens eigenaar Novec zal dat ook nog wel even zo blijven, omdat er niet meteen een andere zendmast beschikbaar is. Gedacht wordt aan de hogere mast ter vervanging van de huidige noodmast of een extra mast op een tweede locatie. In alle gevallen kan dat nog wel een jaar duren.
 

8-10-2011 Roulette FM, Jamm FM en 6FM sluiten samen de zomer af
 

Vandaag sluiten de radiostations Roulette FM, Jamm FM en 6FM samen de zomer lekker fout af met een muzikale dansbare flashback naar de jaren '80 en '90. Dit doen ze samen met ťťn lijst: de 'let's dance together Top 40'. De gezamelijke uitzending is tussen Amersfoort, Almere, Utrecht en Amsterdam te beluisteren via vier FM zenders (FM 92.0, FM 104.9, FM 105.1 en FM 106.6) en de diverse kabelnetten. De 'Let's dance together top 40' start zaterdagavond 8 oktober om 18:00 uur en duurt tot middernacht.
 

7-10-2011 Scout FM 105.9 Loon op Zand
 

Op 15 en 16 oktober zal de Scouting Pastoor Simonsgroep in Loon op Zand met toestemming van het Commissariaat voor de Media een radiostation in de lucht zetten via de evenementen frequentie 105.9 onder de naam Scout FM. Dit ter gelegenheid van de jaarlijkse Jamboree On The Air (JOTA). Niet alleen via de frequenties voor zendamateurs, maar dus ook via een evenementenzender vanaf de terreinen van de PSG. In het weekeinde van 14, 15 en 16 oktober 2011 is er weer veel te doen bij Scouting Pastoor Simons Groep uit Loon op Zand. Het is dan weer tijd voor de jaarlijkse JOTA, de afkorting van Jamboree On The Air, en JOTI, wat Jamboree On The Internet betekent. Het is een evenement waaraan honderden scoutinggroepen van over de hele wereld meedoen. Voor de PSG is het alweer de achttiende keer dat we met behulp van zendapparatuur (JOTA) en via computers (JOTI) contact leggen met andere scoutinggroepen uit verschillende landen. Voor het zenden zijn grote antennes nodig en net zoals vorig jaar bouwen we ook dit jaar weer 4 torens van 25 meter hoog.
 

6-10-2011 Gelre FM krijgt uitzendlicenties voor Aalten en Oost Gelre
 

Gelre FM, de lokale omroep voor de gemeente Aalten en Oost Gelre, heeft deze week van het Commissariaat voor de Media de uitzendlicenties voor de gemeente Aalten en Oost Gelre ontvangen. Met deze vergunningen kan Gelre FM de komende jaren uitzenden in de Achterhoek. Jorg Ebbers van Gelre FM is enorm verheugd met de beide toewijzingen. "We hebben natuurlijk een goede naam en perfecte luistercijfers maar een nieuwe vergunningaanvraag is natuurlijk altijd spannend voor onze medewerkers.", aldus Ebbers. Gelre FM gaat nu haar bereik in de Achterhoek nog verder vergroten. In Dinxperlo zal er een nieuwe eigen zendmast door Gelre FM geplaatst worden waardoor de inwoners in Dinxperlo, Gendringen en Ulft nog beter Gelre FM kunnen ontvangen. Bron.
 

1-10-2011 Testuitzendingen Radio Seagull op AM1395
 

De commerciŽle radiozender Radio Seagull gaat de komende zes weken testuitzendingen verzorgen via de middengolffrequentie 1395 kHz. Dit bericht de radiozender op haar website. Lees hier verder.
 

30-11-2011 Rondleiding toren Hoogersmilde
 

Een kijkje van dichtbij i.p.v. op een grote afstand van de herstel werkzaamheden op de toren te Hoogersmilde.Met dank aan bouwbedrijf BAM. Kijk hier voor de reportage.
 

28-11-2011 Reggestreek Radio wordt 1-1-12 Hoi FM
 

Vanaf 1 januari 2012 zal Hellendoorn kunnen genieten van HOi. HOi is de nieuwe naam voor de gefuseerde Lokale Omroep Hellendoorn en Reggestreek Radio. Maandagavond is de nieuwe naam aan de vrijwilligers (en het grote publiek) gepresenteerd. HOi staat voor Hellendoorn Omroep interactief en gaat aan de slag met radio, tv, internet en de kabelkrant.
 

26-11-2011 Gelre FM nu ook op 106.9 FM vanuit Zieuwent
 

Gelre FM heeft gisteren een nieuwe frequentie in gebruik genomen vanuit Zieuwent op 106.9 MHz. Lees hier het persbericht. De omroep gaat het bereik nog verder optimaliseren door een nieuwe mast in Dinxperlo in gebruik te nemen op de frequentie 105.9 MHz.
 

25-11-2011 100%NL in de lucht vanuit RTV Oost zendmast te Hengelo op 97.6
 

De nieuwe antenne voor 100%NL's zender 97.6 MHz zijn begin deze week gemonteerd door Rovitech Projects. Sinds vandaag staat de zender aan. Met dank aan Robert en Jassy voor de info en foto's. Klik op de foto's voor een groter exemplaar.
      

24-11-2011 Radio A-FM en Vestingstad FM gaan samenwonen
 

De ďverkeringstijdĒ tussen Radio A-FM en Vestingstad FM komt ten einde. Vanaf 27 december  2011 gaan de lokale omroep uit Woudrichem en Werkendam ďsamenwonenĒ. In de afgelopen jaren hebben de beide omroepen vooral op evenementen intensief samengewerkt. Eind 2010 hebben de twee zelfs een week lang samen radio gemaakt.  De samenwerking tussen de twee omroepen is een succes gebleken, zodat nu de stap is gemaakt om voortaan samen verder te gaan. De omroepen uit Woudrichem en Werkendam hopen met deze fusie een signaal af te geven, dat samenwerken in Altena kan en misschien wel moet. De gemeente Werkendam en Woudrichem alsook de wetgever voor lokale omroepen: Het commissariaat voor de media juichen de samenwerking van harte toe. Lees hier het hele persbericht.
 

22-11-2011 NPO kiest voor DAB+
 

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft gekozen voor DAB+ en gaat voor een uitrolplan met 95%  dekking in 2017. De NPO maakte de aankondiging op de WorldDMB Marketing Seminar in Den Haag. De NPO streeft naar een maximum van 20 DAB+ radio stations en eventueel een maximum van 3 T-DMB videokanalen. Bron.
 

18-11-2011 Arrow Jazz FM nu ook in Hilversum te ontvangen
 

Arrow Jazz FM is sinds vanochtend te ontvangen in Hilversum op 90,4 MHz. Bron.
 

17-11-2011 Tijdelijke zendmast van 200 meter in Hoogersmilde
 

In Hoogersmilde in de provincie Drenthe wordt binnenkort een tijdelijke zendmast van 200 meter hoog gebouwd. Op die manier moeten problemen met de ontvangst van radiozenders in grote delen van Noord-Nederland worden verholpen. Lees hier verder.
 

10-11-2011 Radio A-FM vervangt antennes
 

Radio A-FM heeft gisteren de zendantennes in de mast te Nieuwendijk vervangen. Hiermee is het bereik op 107.8 MHz flink verbeterd. Bron.
antennes nu:  
antennes eerst:              
 

9-11-2011 Zendmast Lopik dit jaar geen Kerstboom
 

De zendmast Lopik in IJsselstein wordt dit jaar niet omgetoverd tot 'de grootste kerstboom ter wereld'. Door herstelwerkzaamheden aan de 366 meter hoge uitzendmast, waar in juli korte tijd brand woedde, is het niet mogelijk tegelijkertijd de kabels met lampen te bevestigen. Volgens exploitant Novec is de ruimte te beperkt en het valgevaar te groot. De werkzaamheden aan de zendmast zouden eind oktober al klaar zijn, maar hebben vertraging opgelopen. Novec betreurt het dat er dit jaar geen 'grootste kerstboom' komt, maar zegt dat de herstelwerkzaamheden voorrang hebben. De zendmast werd in 1992 voor het eerst 'omgebouwd' tot kerstboom. De verlichting is tot in de wijde omtrek van IJsselstein te zien. Het evenement krijgt elk jaar nationaal en internationaal veel aandacht. Bron.
 

4-11-2011 Radio Superstar ook toestemming voor de gemeenten Dirksland en Oostflakkee
 

Stichting Radio Superstar wordt aangewezen om als lokale publieke media-instelling de publieke mediadiensten in de gemeenten Dirksland en Oostflakee te verzorgen. Bron. Op dit moment verzorgen ze alleen uitzendingen voor de gemeente Middelharnis.
 

3-11-2011 Hotradio Plus gaat verder als Hotradio Hits
 

Het regionale commerciŽle radiostation HOTRADIO Plus in Gelderland en Overijssel gaat verder als HOTRADIO Hits. In de tweede helft van november is de radiozender, met deze nieuwe naam, via de bestaande FM-frequenties in de regioís Arnhem/Nijmegen en de Stedendriehoek te ontvangen. Daarnaast gaat men zich op een iets jongere doelgroep richten dan HOTRADIO Plus tot nu toe deed. In Groot Arnhem en Nijmegen blijft de frequentie 88.5 FM, in de Stedendriehoek (Apeldoorn Ė Deventer - Zutphen) blijft eveneens de frequentie 88.7 FM. In Twente wijzigt de frequentie echter. Momenteel is HOTRADIO Plus nog via 98.0 FM te beluisteren maar dat veranderd per 14 november. Voor HOTRADIO Hits wordt de 90.0 FM gebruikt. Deze frequentie is 18 oktober door RADIONL verlaten, zie ons nieuws van 18-10-2011. Omdat RADIONL al via diverse andere frequenties te ontvangen is in Twente, waardoor een dubbele dekking ontstond, is overeengekomen om de frequentie 90.0 FM in te zetten voor HOTRADIO Hits. Overigens is het de bedoeling dat Hotradio Hits de komende jaren verder gaat uitbreiden. In september 2012 krijgt het station er nog een aantal FM-frequenties in Friesland bij waaronder het netwerk waar nu Holland FM op uitzendt. Verder beoogt Trend Media Groep om Hotradio Hits in de toekomst ook via DAB+ uit te zenden. Bron.
 

2-11-2011 HOTRADIO vanaf 14 november ook in Hengelo en in de Achterhoek
 

HOTRADIO, neemt 14 november de zender in Hengelo (98.0) en de Achterhoek (101.9) in gebruik. Vanaf die datum zal het format van de 93.4 (Hardenberg) ook op deze zenders klinken. Bron.
 

1-11-2011 RTV Meborah on air op 106.0 MHz vanuit Wageningen
30-12-2011 Q Music tijdelijk vanuit Zwolle op 104.1 MHz
 

Sinds vandaag is Q Music te horen vanuit Zwolle op 104.1 FM. Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is.
 

29-12-2011 Foto montage mast Smilde met nieuwe vakwerkmast
Bron.
 
27-12-2011 Radio AFM nu ook via Vestingstad FM frequentie 107.1 FM te horen
 

Sinds gisteren is Radio A-FM te horen via de frequentie Giessen 107.1 FM. Hierdoor zijn de uitzendingen van Vestingstad FM gestopt.
 

26-12-2011 Evenementenzenders: Radio 024 en Zeewolde FM
 

Sinds vandaag zendt Radio 024 live uit vanaf het Marktplein in Wijchen op de evenementen frequentie 88.4 MHz tot en met 1 januari 2012

Sinds vandaag zendt
Zeewolde FM live uit vanaf
kunstijsbaan Winterworld 2011 op de evenementen frequentie 106.5 MHz tot en met 1 januari 2012.
 

25-12-2011 Top 2000 Visual Radio live via Digitenne van KPN
 

De laatste week van het jaar is er weer de Radio 2 Top 2000. Behalve Nederland 3 en Radio2.nl staat ook Cultura24 vanaf Eerste Kerstdag tot en met Oudejaarsavond in het teken van de Radio 2 Top 2000. Via Digitenne van KPN wordt dit tijdelijk uitgezonden via bouquet 4.
 

24-12-2011 Evenementenzender FPC
 

Sinds gisteren is Friese Piraten Combinatie in de lucht  via de evenementen frequentie 107.2 MHz vanuit Wergea. Dit jaar met als goede doel De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.
 

23-12-2011 Reparatie mast Smilde sneller klaar

Noodmast
Sindsdien wordt voor de uitzendingen van radio en televisie een noodmast in Assen gebruikt, maar die heeft minder bereik. Ook wordt met extra radiozenders via alternatieve frequenties uitgezonden.

"We werken met alle betrokken partijen extra hard aan de herbouw, omdat een spoedig maar ook een volledig herstel voor iedereen het beste is",
schrijft Verhagen aan de Tweede Kamer. "En we zullen de mogelijkheden voor tussentijdse verbetering zeker benutten.

Beluister ook item op RTV Drenthe en bekijk de
Kamerbrief oplossing voor ontvangstproblemen in Noord-Nederland (PDF document).

De problemen met de ontvangst van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland zijn waarschijnlijk komende zomer voorbij.

Dat is sneller dan tot nu toe werd verwacht. Eerdere plannen gingen uit van eind volgend jaar. Minister Verhagen van Economische Zaken heeft besloten om de reparatie van de zendmast in Hoogersmilde te versnellen. Het kabinet trekt extra geld uit om de versnelde herbouw mogelijk te maken. De nieuwe mast wordt een type vakwerk en de totale hoogte wordt 299 meter.

De zendmast kan hierdoor in de zomer weer hetzelfde bereik hebben als voor de instorting van de toren op 15 juli van dit jaar. Dat gebeurde tijdens een brand in de mast.

23-12-2011 Nieuwe zendmast voor RTV Kanaal 30
 

Afgelopen maandagmiddag was een gedeelte van de Lageweg in Burgum afgesloten omdat de antennemast van het studio gebouw van RTV Kanaal 30 gehaald moest worden. Deze klus werd geklaard door het bedrijf Hoekstra uit Suw‚ld. In gedeelten werd de mast van het dak gehaald. Bron
Een nieuwe en langere mast is twee weken terug geplaatst op de silo van de oude melkfabriek en is inmiddels in gebruik genomen. Bron.
 

22-12-2011 Arrow Jazz FM terug op 90.5 MHz in Friesland
 

Arrow Jazz FM is sinds vandaag te ontvangen in heel Friesland op 90,5 MHz vanaf de Alticom toren in Tjerkgaast. Bron.
Eerder was dit niet mogelijk omdat Radio Drenthe uitzond op deze frequentie vanuit Meppel. Vorige week wisselde Radio Drenthe van frequentie waardoor Arrow Jazz FM weer kon gaan uitzenden.
Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is.
 

20-12-2011 Sky Radio en Radio Drenthe tijdelijk vanuit Hoogeveen
 

Sinds vandaag is Sky Radio 101 FM te horen vanuit Hoogeveen op 101.4 FM en hiermee is Sky Radio weer helemaal terug in Noord-Nederland. Vorige week melden we hier al dat Zwolle, Stadskanaal en Assen (Hoogersmilde) in bedrijf waren genomen.

Radio Drenthe is ook sinds vandaag te horen vanuit Hoogeveen op 93.8 MHz. Bron.

Beide zijn
tijdelijke zenders totdat Hoogersmilde weer in de lucht is.
 

20-12-2011 Herbouw zendmast Hoogersmilde -  foto update!

Vandaag word er beton gestort op 80 meter hoogte.Via het trappenhuis loopt een slang naar een hoogte van 80 meter. Het duurt even voordat het beton boven is, en daarom maar even genieten van het mooie uitzicht. meer >>
 

19-12-2011 Evenementenzenders
 

Sinds vandaag is De Vrolijke Strijders in de lucht  via de evenementen frequentie 107.3 MHz vanuit Drogeham.

Sinds vandaag is Het Drachtster Piraten Team in de lucht  via de evenementen frequentie 107.6 MHz vanuit Drachten.

Sinds vandaag is Sportzicht FM in de lucht  via de evenementen frequentie 107.9 MHz vanuit Opende.
 

16-12-2011 Radio Drenthe naar 90.1 in Meppel
 

Radio Drenthe verhuist in de regio Meppel vrijdagavond naar een nieuwe frequentie. De zender zendt op dit moment uit op 90.5 FM, dat wordt straks 90.1 MHz. Na het instorten van de mast in Hoogersmilde mocht Radio Drenthe tijdelijk gebruik maken van de frequentie 90.5 FM. Maar de eigenaar daarvan wil de frequentie nu zelf gaan gebruiken en dus moet Radio Drenthe hem weer inleveren. In de regio Hoogeveen zal naar verwachting binnenkort een extra zender geplaatst worden, om de ontvangst aldaar te verbeteren. Bron.
 

Proefuitzendingen EVA Radio Amersfoort via 105.2 MHz gestart
 

De stichting Mediagroep Eemland, Vallei en Amersfoort (EVA) is bij besluit van het Commissariaat voor de Media aangewezen als nieuwe lokale publieke media-instelling voor de gemeenten Amersfoort en Leusden. Eind november is aan EVA Radio de 'vergunning tot gebruik frequentieruimte' toegekend door Agentschap Telecom en is de frequentie FM 105.2 MHz uitgegeven voor de EVA radio-uitzendingen via de ether. Lees hier verder.
 

15-12-2011 Sky Radio tijdelijk vanuit Zwolle op 101.6 MHz
 

Sinds vandaag is Sky Radio 101 FM te horen vanuit Zwolle op 101.6 FM. Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is.
 

14-12-2011 Sky Radio tijdelijk vanuit Stadskanaal op 89.2 MHz
 

Sinds vandaag is Sky Radio 101 FM te horen vanuit Stadskanaal op 89.2 FM. Dit is een tijdelijke zender voor Oost Drenthe en midden Groningen.
 

12-12-2011 Sky Radio tijdelijk vanaf Hoogersmilde toren op 101.2 MHz
 

Vandaag is duidelijk geworden dat Sky Radio 101 FM uitzendt vanaf de toren Hoogersmilde. Dit is dus de eerste ether uitzending vanaf de toren na de instorting op 15 juli dit jaar.
 

12-12-2011 Evenementenzender het Glazenhuis Teylingen
 

As. donderdagnacht (15 op 16 december 2011) komt de evenementenzender  Glazen Huis Teylingen on air. Het Glazen Huis Teylingen staat dit jaar in Sassenheim. Frequentie wordt 107.0 MHz. Alle zender (broadcast) faciliteiten zijn door www.sler.nl geregeld (van 3oktoberradio en Jazzweek FM).
 

11-12-2011 Sky Radio in Drenthe op 101.2 MHz te ontvangen
 

Vandaag ontvingen we een e-mail dat Sky Radio 101 FM opvallend goed te ontvangen is in west Drenthe wat eerder niet het geval was. Het vermoeden is dat er een zender geplaatst is op toren Hoogersmilde. Dit is dan de eerste ether uitzending vanaf de toren na de instorting op 15 juli dit jaar.
 

3-12-2011 Radio 794 krijgt 2e etherfrequentie in Vaassen
 

Begin volgend jaar wordt in Vaassen een extra steunzendmast geplaatst om de ontvangstkwaliteit van Radio 794 te verbeteren. De mast, enkele meters hoog, komt bovenop woonzorgcentrum De Speulbrink aan de Brunholdplaats. Met de nieuwe mast moet Radio 794, de zender voor de gemeentes Epe en Heerde, ook in Vaassen en wijde omtrek goed te ontvangen zijn. Daarover waren nog weleens klachten. Bron. De frequentie wordt 107.8 MHz.
 

2-12-2011 FM kavel A7 wordt volgend jaar opnieuw uitgegeven
 

De voor FM-omroep bestemde kavel A7 wordt in 2012 opnieuw uitgegeven voor het gebruik door een commerciŽle radiozender. Met de uitgifte komt er ruimte voor een nieuwe vergunninghouder op de Nederlandse radiomarkt. Dit bericht het Agentschap Telecom op haar website. Op dit moment wordt een aantal ongebruikte frequenties uit kavel A7 ingezet om de huidige ontvangstproblemen van publieke en commerciŽle radio-omroepen in Noord-Nederland te verminderen. Deze ontvangstproblemen ontstonden toen op 15 juli jl. een deel van de zendmast in Smilde instortte. De zendmast Smilde is op zijn vroegst in oktober 2012 herbouwd. Vanaf dan kan de nieuwe vergunninghouder over alle frequenties uit kavel A7 beschikken. Tot die tijd zal een aantal frequenties uit kavel A7 nog ingezet worden om de bestaande ontvangstproblemen in het noorden van het land te verminderen. Zo wordt tegemoet gekomen aan de belangen van de bestaande publieke en commerciŽle vergunninghouders en hun luisteraars. Tegelijkertijd betekent het dat een nieuwe partij niet tot de herbouw en ingebruikname van de zendmast hoeft te wachten om tot de landelijke radiomarkt toe te treden. De nieuwe vergunninghouder kan meteen aan de slag met de frequenties die nog beschikbaar zijn en krijgt, zodra mogelijk, de overige frequenties ook tot zijn beschikking. Ondertussen wordt er door Agentschap Telecom, vergunninghouders en zenderoperators hard gewerkt om de ontvangstklachten in het noorden van het land zoveel mogelijk te beperken. Ook de plaatsing van een tweede tijdelijke noodmast wordt daarbij betrokken. Wanneer geen frequenties uit het kavel A7 meer nodig zijn om de ontvangstproblemen op te lossen, vallen deze terug aan de (nieuwe) partij. De Minister beraadt zich over de condities waaronder kavel A7 wordt uitgegeven. Naar verwachting start de consultatie van de aanvraagregeling en de ontwerpvergunning voor kavel A7 en de daaraan gekoppelde vergunning voor digitale radio-omroep in het voorjaar van 2012. De Kamerbrief vind je hier.
 

1-12-2011 RTV Roermond van start
 

Vanavond is de nieuwe omroep RTV Roermond van start gegaan tijdens een LIVE uitzending vanuit de Raadszaal in het Gemeentehuis. RTV Roermond is de opvolger van Omroep Vox.

   
  Terug naar nieuwsarchief