Nieuws 2009

31-1-2009 Veiling frequentieruimte voor digitale omroep
 

Begin dit jaar gaat Agentschap Telecom twee landelijk dekkende kavels veilen voor digitale omroep (voorheen T-DAB). Kavel A bevindt zich in band III (174 MHz tot 230 MHz) en kavel B in de L-band (1452 MHz tot 1479,5 MHz). Voor het gebruik hiervan worden deze twee vergunningen uitgegeven met als bestemming ‘omroep’. Hierdoor zijn er ruimere mogelijkheden om mobiele multimediale toepassingen zoals mobiele televisie te kunnen verspreiden. De NFP-wijziging, het bekendmakingsbesluit, de veilingregeling en de ontwerpvergunning voor de T-DAB uitgifte zijn inmiddels gepubliceerd in de Staatscourant. Geïnteresseerden konden tot 9 januari 2009, 14.00 uur hun aanvraag indienen.

30-1-2009 Kermis FM: grootste kermis van de Benelux krijgt eigen radiozender
 

De Tilburgse Kermis is komende zomer niet alleen te volgen op het terrein zelf. Ook ver daarbuiten is de sfeer van de grootste kermis van de BeNeLux te proeven via de radio. Er worden volop voorbereidingen getroffen om een radiostation op te zetten die in en om Tilburg te ontvangen is op de evenementenfrequentie 106.7. Daarnaast zijn de uitzendingen via internet te volgen. Kermis FM wil de sfeer vanaf het kermisterrein naar luisteraars thuis brengen. Live verslaggevers zorgen er samen met bekende en talentvolle dj's voor dat de kermis uit de radio knalt! Daarnaast kunnen bezoekers van de kermis rekenen op actuele verkeers- en parkeerinformatie als ze onderweg zijn naar het kermisterrein. Kermis FM is een idee van de stichting ActionRadio.nl. In samenwerking met de gemeente Tilburg wordt Kermis FM tot een radiostation gemaakt dat je niet kunt missen als je alles over de kermis wil volgen! De Stichting ActionRadio.nl heeft als doelstelling radioprojecten te ontwikkelen en de mogelijkheden van radio via internet en andere distributievormen volop te benutten. Daarnaast zendt de stichting al vijf jaar uit via www.actionradio.nl met non-stop muziek en gepresenteerde programma's. In de organisatie van Kermis FM werkt de Stichting ActionRadio.nl samen met mensen die ervaring hebben bij lokale, regionale en landelijke media. Uiteraard staat het grote hart voor de stad Tilburg en de passie voor radio maken voorop. Bron.

   
28-1-2009 Fusie lokale omroepen Eijsden en Margraten in voorbereiding
 

De lokale omroepen van Eijsden en Margraten praten over intensieve samenwerking. Volgens voorzitter Ron Mourmans van RTV Mergelland is het uiteindelijke doel een fusie. Die zou volgens hem al in de loop van volgend jaar kunnen plaatsvinden. Samensmelting van beide organisaties is volgens Mourmans een logische stap gezien de voorgenomen vrijwillige fusie van de gemeenten Eijsden en Margraten per 1 januari 2011. Voorzitter Wim Peters van de Stichting Omroep Eijsden bevestigt dat er gesprekken gaande zijn over samenwerking. Hij vindt het nog te prematuur om daar nu al inhoudelijk op in te gaan. RTV Mergelland telt zo’n veertig vrijwilligers en is in de ether sinds 1992. Ook heeft de omroep een kabelkrant. Omroep Eijsden, dat gerund wordt door 23 vrijwilligers, zendt sinds begin 2006 tv-programma’s uit. De radio-uitzendingen heeft de omroep in datzelfde jaar uitbesteed aan Zuid FM. Samenvoeging van de twee lokale omroepen is een complexe operatie, die de nodige voorbereiding vergt, vertelt Mourmans. “Niet alleen moet de boel organisatorisch in elkaar worden geschoven, ook op technisch vlak valt er heel wat te regelen. Zo moeten de kabelnetten van Eijsden en Margraten aan elkaar gekoppeld worden.” Ook voor gecombineerde radio-uitzendingen via de ether moet nog het nodige gebeuren, zegt de voorzitter van RTV Mergelland. ”In de nieuwe gemeente moet straks een hoogteverschil van 190 meter overbrugd worden om een goede dekking voor het hele gebied te krijgen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het veranderen van de uitzendfrequentie of door het plaatsen van hulpzenders. Daarover moet weer overlegd worden met het Commissariaat voor de Media en het Agentschap Telecom. Dat kost allemaal veelt tijd.” Mourmans denkt dat een volledige fusie van de twee lokale omroepen in de loop van volgend jaar al mogelijk moet zijn. In de aanloop daar naartoe zal op korte termijn al samengewerkt worden. Zo wil RTV Mergelland de tv-kijkers in de gemeente Margraten binnen een maand ook televisie-programma’s van van Omroep Eijsden voorschotelen. Beide omroepen vullen elkaar goed aan, vindt Mourmans. Hij verwacht dat de kwaliteit van de programma’s flink zal verbeteren door ene fusie. Bron.

   
24-1-2009 Hofstad Radio stopt; Decibel Hofstad neemt frequentie over
 

Hofstad Radio staakt binnenkort haar uitzendingen via de etherfrequentie 99.4 MHz in Den Haag. De legendarische naam Hofstad Radio wordt gekoppeld aan die andere radiolegende: Decibel. Hofstad Radio wordt Decibel Hofstad. Er wordt vanuit Decibel en Boomerang Unlimited gestreefd naar een synergie tussen stedelijke print en stedelijke radio; Boomerang is in deze regio o.a. uitgever van het uitgaansblad NL70. Zowel redactioneel als publicitair gaan deze media elkaar ondersteunen. Hofstad begon in 1980 met uitzenden en voorzag Den Haag van professionele en populaire radioprogramma’s. Decibel startte in 1977 in Amsterdam en bracht namen voort als Jeroen van Inkel e n Adam Curry. Eerst werd de hoofdstad veroverd en vanaf 1 januari 2009 werd met de overname van de City FM-zenders de hele Randstad bediend. En vanaf 1 februari krijgt Jong Den Haag een eigen editie, voorzien van het beproefde Decibel-format; dat betekent hits, future-hits en everlasting hits die in de stad leven, in combinatie met nieuws uit de Hofstad en de rest van de wereld.

   
23-1-2009 Haren FM on air op 107 FM
 

Haren FM is sinds dinsdagavond on air via 107.0 FM. Op zaterdag 31 januari 2008 zal om 12.00 uur de zender officieel worden gelanceerd. Bron: persbericht.                             

   
22-1-2009 RTV Amstelveen weer on air via 107.2 FM
 

RTV Amstelveen is weer te horen in de ether op 107.2 MHz na een jaar etherstilte. Een jaar geleden werd de etherzender gestolen.

   
21-1-2009 Optimalisatie lokale omroepen: Radio Meppel via 93.0 FM
 

Radio Meppel is sinds vandaag te ontvangen via de 93.0 FM. In het kader van het project Lokaal (B)ether is hierdoor de verzorging enorm verbeterd doordat de omroep nu met 1kW uitzendt i.p.v. 50W (zie kaartjes links). Tevens is de omroep nu in stereo en met RDS te ontvangen.

   
19-1-2009 FlakkeeNieuws via Digitenne (DVB-T)
 

De organisatie FlakkeeNieuws op Goeree-Overflakkee heeft een uitzendvergunning verkregen om televisie uit te gaan zenden via DVB-T, in de volksmond bekend onder de naam Digitenne. Het nieuwsmedium verzorgt in samenwerking met de lokale omroepen op Goeree-Overflakkee lokale televisie voor het Zuid-Hollandse eiland. Veel huishoudens op Goeree-Overflakkee hebben geen kabelaansluiting van kabelexploitant UPC omdat zij in het buitengebied wonen. Voor deze doelgroep maar ook voor diegene die televisie kijken anders dan via UPC is het Digitennekanaal een uitkomst. Naast televisie zal ook radio worden uitgezonden via Digitenne. In totaal is ruimte voor drie radiostations, precies het aantal lokale radiozenders op Goeree-Overflakkee. Het digitale kanaal zal Free-To-Air  (ongecodeerd) worden uitgezonden. Om FlakkeeNieuws en de radiozenders te kunnen ontvangen is dus geen abonnement van Digitenne nodig. Slechts een digitale ontvanger met antenne volstaat. Een dergelijke set is al verkrijgbaar vanaf 60 euro. Naast FlakkeeNieuws kan ook Nederland 1,2 en 3 en RTV Rijnmond gratis worden ontvangen. De uitzendingen via Digitenne zullen eind januari / begin februari 2009 starten. Meer informatie volgt later op www.flakkeenieuws.nl. Het testsignaal is al te ontvangen maar nog niet overal in optimale kwaliteit. FlakkeeNieuws zendt uit op kanaal 66. Bron persbericht.

   
16-1-2009 Radio Hollandio nu ook in midden Brabant

Radio Hollandio zendt sinds vanmiddag uit in Midden Brabant. Na een succesvolle introductie in andere regio’s kan ook de regio Tilburg luisteren naar Radio Hollandio. Radio Hollandio is in Midden Brabant te beluisteren via de etherfrequentie Loon op Zand FM 88.8. Bron persbericht.

   
15-1-2009 Radio A-FM 107.8 uit de ether gehaald door fout T-Mobile
 

Radiostilte bij Radio A-FM de afgelopen dagen en dat was niet de bedoeling. De medewerkers van de lokale omroep van de gemeente Werkendam konden er niets aan doen. Een medewerker van T-Mobile haalde dinsdag per abuis de zender van de zendmast in Nieuwendijk. T-Mobile is na de overname van Orange bezig apparatuur van die provider van de zendmasten te halen. "In Nieuwendijk hebben ze ook onze zender meegenomen, en de kabel doorgeknipt die langs de mast naar boven liep", zegt Ad Pellicaan van de omroep. Een medewerker van de omroep ging meteen rondbellen om de oorzaak te achterhalen. Inmiddels weet A-FM waar de zender is. "Het kostte nog aardig wat moeite om dat te achterhalen. T-Mobile heeft het werk uitbesteed, het gaat over heel wat schijven. Nu zijn we in gesprek om de zender zo snel mogelijk weer terug te hangen." T-Mobile bevestigt dat. " Onze medewerker valt overigens niet zo veel te verwijten", zegt een woordvoerder. "De zender van de lokale omroep zat in de kast van Orange. Dat was blijkbaar zo afgesproken, maar dat wist de monteur niet." A-FM beraadt zich op een claim tegen T-Mobile. "Dit kost ons geld. Adverteerders hebben betaald voor spotjes die niet te horen zijn. En het kost ook luisteraars. Die raak je makkelijker kwijt dan dat je ze terugwint. Extra zuur is dat dit net na de feestdagen gebeurde, een periode waarin we veel luisteraars hadden." Daarnaast is het nog maar de vraag of de kabel die de medewerker van T-Mobile doorknipte nog bruikbaar is. Bron.

   
14-1-2009 HOT Radio 93FM verdwenen uit de ether; RADIONL nu op 89.6; HOTRadio+ op 88.5 m.i.v .19e
 

Sinds vanmiddag is HOT Radio 93FM verdwenen  uit de ether op 89,6 MHz (Huissen) en is alleen nog via internet te ontvangen. Op de frequentie 89,6 is nu RADIONL te horen welke eerst vanuit Huissen op de 88.5 FM uitzond.
Op de 88.5 zal binnenkort HOT Radio Plus te horen zijn. Info via RADIONL.   

   
13-12-2008 KPN Digitenne en Mobiel TV on air via nieuwe zendmast Sittard
 

Vandaag heeft KPN de nieuwe zendmast Sittard t.b.v. Digitenne en Mobiel TV in gebruik genomen.

   
12-12-2008 TV-kanaal van NU.nl van start; nieuwszender NU.tv beschikbaar op mobieltjes van KPN
 

Met een druk op de knop in de Hilversumse mediatoren is vandaag NU.tv officieel de lucht in gegaan. Het nieuwskanaal is vanaf nu op speciale mobieltjes van KPN te volgen. Later volgen ook andere media. Op NU.tv worden nieuwsbulletins afgewisseld met langere items, zoals autotests, beursberichten, muziekinterviews of het Doelpunt van de Week. NU.tv is in eerste instantie exclusief beschikbaar op Mobiel TV van KPN. Vanaf februari 2009 wordt de programmering doorgezet naar andere platformen en zenderpakketten. Bron

   
10-1-2009 Oldies FM = Super936
 

Super 936 is de voortzetting van Oldies FM, de lokale omroep voor de gemeente Lingewaard. Op 20 september 2008 keerde in de gemeente Lingewaard een oude bekende radiozender terug in een nieuw jasje en op een nieuwe frequentie: Oldies FM. Voor de frequentiewisseling zond het station onder de naam Radio Lingewaard uit via 106.3 FM. Eerder was het station ook al bekend onder de naam Oldies FM. De zender heeft nu wederom een nieuwe naam: Super 936. De officiële programmering van Super 936 gaat op 20 januari 2009 in. Tot die tijd is er nonstop muziek te horen. Eerder was het de bedoeling dat Super 936 op 5 januari 2009 van start zou gaan. Bron

   
5-1-2009 Via de zender van Radio 6 Druten nu Web FM te ontvangen
 

Vandaag is Radio 6 (RTV6) gestopt met haar uitzendingen via FM 107.2. Via deze frequentie is nu Web FM te horen, de nieuwe lokale omroep voor Druten en Beuningen. RTV6 dankt alle kijkers en luisteraars voor al het moois de afgelopen 5 jaar. Ook alle adverteerders, medewerkers en relaties hartelijk dank voor het vertrouwen en de fijne samenwerking.

   
1-1-2009 Decibel nu ook via vijf extra zenders te ontvangen
 

Radio Decibel is nu ook te ontvangen via vijf nieuwe zenders: 97.6 MHz (Rotterdam), 98.0 MHz (Amsterdam), 98.0 (Den Haag), 98.3 MHz (Alkmaar) en 98.5 MHz (Utrecht).
Lees hier meer info.
Later dit jaar zullen ook twee nieuwe zenders erbij komen: 97.3 MHz (Utrecht) en 97.4 MHz (Leiden).

   
28-2-2009 Nieuwe lokale omroep voor Wageningen: Meborah FM
 

Zoals al een maand te lezen is op onze frequentie lijst komt binnenkort de nieuwe lokale omroep voor Wageningen on air Meborah FM. Begin februari werd de stekker uit Dalux FM getrokken op 106.0 FM maar binnenkort dus weer muziek op deze etherfrequentie.

 

 

26-2-2009 De grote verwarring; radio chaos op komst in Nederland
 

Zoals onlangs Agentschap Telecom bekend maakte is Callmax de eigenaar geworden van de L-band. De onderneming gaat deze L-band gebruiken voor T-DMB diensten. Ze hebben de capaciteit om 4 tv kanalen door te geven en 10 radiozenders per opstelpunt. In de multiplex zal 1 kanaal vrij worden gehouden voor lokale TV. Ook wil Callmax de regionale en lokale radiozenders gaan doorgeven. Het is allemaal nogal verwarrend voor de consument (en omroep gemachtigtigden) want er zijn nu veel te veel uitzendsystemen. Zo wil Staatssecretaris Heemskerk ook nog dat bij de volgende vergunningverlening, de koppeling komt met DAB(+). Dus ben je te nu horen op de FM, dan moet je verplicht ook gaan uitzenden op DAB(+). Commerciële stations gaan uitzenden in DAB+ want anders krijgen ze in 2011 geen FM frequentie. Met DAB+ kunnen er overigens meer zenders geplaatst worden in de multiplex dan via de oude DAB norm. Dan zijn er nog enkele lokale omroepen die inmiddels uitzenden via DVB-T (digitenne). Tevens zijn er nog enkele omroepen die uitzenden via FMeXtra. Snapt u het allemaal nog? DAB, DAB+, DVB-T, DVB-H, T-DMB en FMExtra. Tijd voor de EU om nu eens goede afspraken te gaan maken want anders zal de goede ‘oude vertrouwde’ AM/FM ontvanger nog vele jaren dienst blijven doen. Iets waar overigens helemaal niets mis mee is. Bron.

 

 

24-2-2009 KPN Mobiel TV wijziging: XITE verdwenen; Nederland 2 voor in de plaats
 

Ondanks dat de KPN website de TV zender XITE nog vermeld is deze sinds kort verdwenen op het netwerk van KPN MobielTV. Op de vrijgekomen plaats is nu Nederland 2 te zien.

 

 

23-2-2009 Extra FM verhuist binnenkort naar frequentie van Web FM
 

De lokale omroep voor de gemeente West Maas & Waal Extra FM verhuist binnenkort van 105.5 MHz naar 107.2 MHz een frequentie welke nu nog illegaal in gebruik is door Web FM. Sinds dat RTV6 (Druten) gestopt is en is samengegaan met Web FM (Beuningen) zenden ze illegaal uit op de frequentie van Druten (107.2). Deze frequentie is per 1 januari ingetrokken en aan Extra FM toegewezen. Info via medewerker van Extra FM.

 

 

21-2-2009 Holland Centraal uit de lucht gehaald door Orange
 

De lokale omroep voor Leiden en de Bollenstreek, Holland Centraal is sinds donderdag de17e  niet meer te ontvangen via 105.7 FM in Leiden. De zendinstallatie van de omroep staat gezamelijk met het zendsysteem van telecom provider Orange op een flat in het centrum van Leiden. Afgelopen donderdag is Orange begonnen met afbreken van hun installatie. Ze waren echter wat enthousiast en hielden geen rekening met de lokale omroep en sloten alle stroom af. Vrijdag is een installateur ter plaatse geweest om de stroomtoevoer bij de zendinstallatie te herstellen. Dit is gelukt, echter de zender van Holland Centraal is nog altijd niet in de lucht. Sinds er weer stroom was zond de zender een harde fluittoon uit gedurende 24 uur welke zelfs op 105.5FM het signaal van Radio 1 wegdrukte. Zaterdagochtend is de zender volledig uit de lucht gehaald om boetes van het AT te voorkomen. Wanneer de zender weer in de lucht komt is onbekend. De schade, welke ontstaan is door toedoen van de installateurs van Orange, is niet door de technische mensen van Holland Centraal te verhelpen en zal door derden hersteld moeten worden. Via de kabel en 107.7FM is de zender in de Bollenstreek nog wel te ontvangen.

 

 

19-2-2009 Radio Peejenland on air op 104.9 vanuit Hoeven
 

Radio Peejenland verzorgt tijdens de carnavalsdagen live radio-uitzendingen in Hoeven via een evenementenfrequentie op 104.9 MHz

 

 

12-2-2009 T-DMB band 3 netwerk en programmering bekend gemaakt door Mobiele TV Nederland
 

Op de website van MTVNL valt te lezen hoe ze hun netwerk gaan realiseren en met de programmering. In samenwerking met T-Systems wordt een landelijk indoor dekkend T-DMB radionetwerk gebouwd met 95% natonaal indoordekking via 40 - 50 opstelpunten met nadruk op woon-werk verkeer, treintrajecten en woongebieden en speciale zenders voor tunnels en andere bijzondere objecten zoals Schiphol. De programma's zullen relatief kort duren, en een aantal maal per dag terug herhaald worden,  programma's die aansluiten bij de nieuwe behoefte van mobiele TV. Het aanbod zal in eerste instantie bestaan uit 6 tot 10 TV kanalen en 6 radio kanalen. Naast 'gewone' Televisie en radio zullen er op korte termijn ook geavanceerde diensten zoals een electronische programmagids (EPG), Personal Video Recording (PVR) en VOD Casting beschikbaar zijn. Daarnaast zal er door het gebruikmaken van 'Back Channels' waaronder SMS en UMTS interactiviteit mogelijk zijn.

   
11-2-2009 Agentschap Telecom verleent twee vergunningen voor digitale omroep
 

Agentschap Telecom heeft twee frequentievergunningen verleend voor digitale omroep. Deze maken het mogelijk om mobiele multimediale toepassingen zoals mobiele televisie en radio aan te bieden. De frequenties hebben een landelijke dekking. De aanvraag voor de vergunningen kon tot 9 januari jl. ingediend worden. Er waren twee vergunningen beschikbaar. Voor de vergunning met frequentieruimte voor omroep in band III (174 MHz tot 230 MHz) waren twee gegadigden, waarvan één zich gedurende het proces heeft teruggetrokken. Hierdoor kreeg de geplande veiling uiteindelijk een pro forma karakter. Mobiele TV Nederland BV heeft uiteindelijk deze vergunning verkregen. Voor de andere vergunning met frequentieruimte voor omroep in de L-band(1452 MHz tot 1479,5 MHz) was één belangstellende. Deze is daarom direct gegund aan Call max. Bron. Detail info over deze vergunningen zie ons nieuwsbericht van 31 januari.

   
10-2-2009 Hofstad Radio gestopt. Decibel Hofstad nu op 99,4 FM in en rond Den Haag
 

De legendarische Haagse radiozender Hofstad Radio heet sinds vandaag Decibel Hofstad. Daarmee wordt de naam Hofstad Radio gekoppeld aan een andere radiolegende: Decibel. Hofstad begon in 1980 met uitzenden en voorzag Den Haag van professionele en populaire radioprogramma’s. Decibel startte in 1977 in Amsterdam en bracht namen voort als Jeroen van Inkel en Adam Curry.

   
1-2-2009 Radio Unique terug in Amsterdam op 94.9FM
 

Sinds vandaag is de voormalige vrije radiozender Radio Unique terug in de Amsterdamse ether via de FM frequentie 94,9 MHz.  Radio Unique verwijst, net als Radio Decibel, naar een illegaal radiostation dat van 1978-1984 in Amsterdam heeft bestaan. Radio Unique heeft een format met vooral gouwe ouwen met Amsterdamse invloeden aangevuld met twee à drie Nederlandse platen per uur.

   
29-3-2009 FM zender Radio Gelderland vervangen
 

Volgens de website van Radio Gelderland is afgelopen donderdagavond hun FM zender in Megen vervangen. De bestaande apparatuur was ongeveer 20 jaar oud. Om ook de komende jaren zonder al te veel storing de uitzendingen te kunnen verzorgen, werd er een nieuwe zender neergezet. Tijdens de omschakeling werd een tijdelijke zender ingezet met iets minder vermogen.

   
26-3-2009 Regeling frequentieverdeling FM kavels A7 en A8 bekend
 

Staatssecretaris Heemskerk en minister Plasterk (beiden PvdA) hebben de tijdelijke regeling uitgifte kavels A7 en A8 bekend gemaakt. Daarmee willen de bewindslieden komen tot een herverdeling van de leeg staande etherfrequenties die tot 11 maart door  Arrow Classic Rock (A7) en Arrow Jazz FM (A8) gebruikt werden. Kavel A8 blijft bestemd voor jazz- en/of klassieke muziek. Voor de verdelingswijze is ervoor gekozen om te komen met een methode waarbij indien zich één partij meldt, het desbetreffende frequentienetwerk direct verdeeld kan worden. Indien meerdere partijen zich melden, zal een vergelijkende veiling plaats vinden. De éénmalige bedragen zijn voor de periode tot 1 september 2011 bedragen voor A7 1.266.793 euro uitgaande van een gunning per mei aankomende. Voor A8 bij een klassiek en/of jazz-gebruik is het éénmalig bedrag 133.254 euro. Partijen dienen zich voor 24 april te melden en dienen daarbij ofwel het eenmalig bedrag ofwel een bankgarantie daartoe te overleggen om toegelaten te worden tot de procedure. Voor de procedure geldt dat de oude regels met betrekking tot verbondenheid en het maximaal mogen hebben van één ongeclausuleerd en één geclausuleerd FM-kavel van toepassing blijven, net zoals de regels met betrekking tot de combinaties van landelijke en niet-landelijke commerciële zenders. Bron.

   
25-3-2009 Radio Noord 97.5 FM vanaf zendmast Groningen - up date
 

Radio Noord  zendt sinds vanmiddag uit vanaf de KPN zendmast in Groningen. Kijk naar het moment van het inschakelen van de zender in Groningen door links op de afbeelding te klikken en luister hier naar het moment van uitschakelen Hoogezand en inschakeling Groningen. Luister hier naar de historie van de zendmast Hoogezand. Met dank aan RTV Noord.

   
25-3-2009 Q-Music zender Lopik uit de lucht
 

De FM-zender van Q-Music in Lopik (100.7 MHz) had deze ochtend te kampen met een technich mankement. Hierdoor was de ochtendshow van Ruud de Wild op Q-Music in een groot deel van het land niet te ontvangen. De storing is in de loop van de ochtend door Broadcast Partners verholpen.

 

 

21-3-2009 Nieuwe lokale omroep voor Wageningen on air
 

Gisteren is de nieuwe lokale omroep voor Wageningen Radio Meborah FM on air gegaan.  Begin februari werd de stekker uit Dalux FM getrokken maar nu dus weer muziek op 106.0 MHz. Er wordt uitgezonden in stereo maar zonder RDS.

 

 

   
12-3-2009 RADIONL sinds vanmiddag op 94.9 Amsterdam
 

Radio Unique, wat sinds 1 februari 2009 weer in Amsterdam en omgeving te ontvangen was, is sinds vanmiddag (15:40 uur) niet meer in de ether te horen. RADIONL heeft deze frequentie overgenomen. Met deze uuropener wordt Groot Amsterdam verwelkomt op de 94.9 FM.

   
11-3-2009 L-band vergunning voor digitale omroep
 

Agentschap Telecom heeft recentelijk twee frequentievergunningen verleend voor digitale omroep. Deze maken het mogelijk om mobiele multimediale toepassingen zoals mobiele televisie en radio aan te bieden. De frequenties hebben een landelijke dekking. Er waren twee vergunningen beschikbaar. De vergunning met frequentieruimte voor omroep in band III (174 MHz tot 230 MHz) hadden we al geplaatst maar de vergunning met frequentieruimte voor omroep in de L-band(1452 MHz tot 1479,5 MHz) niet. Klik hier voor deze vergunning welke gegund is aan Call max. Voor meer info zie: T-DMB.

   
11-3-2009 Arrow-frequenties blijven nog maanden onbenut
 

De voormalige FM-frequenties van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM blijven de komende maanden onbenut. Het ministerie van Economische Zaken neemt tot eind april de tijd om serieuze gegadigden te inventariseren. Op de vrijgekomen etherruimte van Arrow Jazz FM mag de toekomstige vergunninghouder tot 1 september 2011 alleen jazz en of klassieke muziek uitzenden. Hiervoor bestaat geen animo, omdat het volgens radio-ondernemers moeilijk is om winst te maken met een jazz-station. Op de rockfrequentie mag de hoogste bieder vrij uitzenden. Hiervoor hebben Radio 10 Gold, Kink FM en Erik de Zwart belangstelling. Ook 100 procent NL liet woensdag weten in een tweede zender geïnteresseerd te zijn.

 

 

11-3-2009 Arrow Rock en Arrow Jazz uit de ether
 

Zender voor zender werden vanaf 0:00 uur alle FM zenders van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM uitgeschakeld. Rond 0:45 uur waren alle zenders uit de lucht. Luister naar het moment dat Arrow Jazz Lopik 90.7FM uitgeschakeld wordt en dat Arrow Classic Rock 103.8 FM Rotterdam uitgaat.

 

 

10-3-2009 Caz! eind van de middag uit de ether en Arrow Rock en Arrow Jazz volgen na 24:00 uur
 

Zoals we op 9 maart al hadden aangekondigd is Caz! eind van de middag op AM 828 kHz uit de lucht gegaan en op die frequentie is nu Arrow Classic Rock weer te horen. Ook valt het doek voor beide Arrow zenders rond 24:00 uur aldus dit bericht. Arrow verliezen hun FM-frequenties omdat ze een betalingsachterstand heeft van bijna 9 miljoen euro bij de Nederlandse overheid voor het gebruik van de frequenties. Het ministerie van Economische Zaken is inmiddels begonnen met de voorbereidingen om de frequenties vanaf woensdag opnieuw te verdelen.

 

 

9-3-2009 Arrow Rock, Arrow Jazz en Caz! uit de ether
 

Agentschap Telecom hoeft geen uitstel van betaling te verlenen aan Arrow Jazz FM en Arrow Classic Rock. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam beslist, liet een woordvoerder van het Agentschap Telecom maandag weten. De eigenaar van de radiozenders had een kort geding aangespannen om meer tijd af te dwingen voor het oplossen van de betalingsachterstand van in totaal bijna 9 miljoen euro. De zenders hebben tot en met dinsdag de tijd om de gehele betalingsachterstand weg te werken, anders trekt de toezichthouder de vergunningen in. De FM-uitzending moet dan op 11 maart 0.00 uur zijn beëindigd. "We zijn tevreden dat de rechter ons besluit heeft gehandhaafd. Het betekent dat we zorgvuldig en weloverwogen hebben gehandeld. Het was bovendien ook niet uit te leggen aan al die vergunninghouders die wel op tijd betalen. Hoe vervelend ik het ook vind voor de luisteraars, wij zullen erop toezien dat de uitzendingen van beide radiostations uiterlijk 11 maart worden beëindigd", reageert directeur-hoofdinspecteur Marita Schreur van Agentschap Telecom.

 

 

6-3-2009 H4K Radio ook dit jaar weer on air tijdens de Heineken Roei4kamp in Amsterdam
 

Net als de afgelopen jaren komt ook dit jaar H4K Radio ter gelegenheid van de Heineken Roeivierkamp weer on air via een evenementenfrequentie op 105.4 MHz in Amsterdam. Dit jaar vindt het plaats op 14 en 15 maart.

 

 

5-3-2009 Radio Decibel Eindhoven en Amsterdam gaan samen
 

Radio Decibel Amsterdam en Radio Decibel Eindhoven gaan officieel samen. Vanaf  eind maart is Radio Decibel in heel Midden- en West-Nederland en in een groot deel van Brabant te horen met dezelfde programmering. Daarmee komt ook meteen een eind aan de groei. De Nederlandse wetgeving staat een groter zendbereik niet toe. Weijmans Media, één van de eigenaren van Radio Decibel Einhoven trekt zich terug uit het medium radio. De andere eigenaar, Perry Oerlemans, heeft zijn belang ondergebracht bij Decibel Radio Formats. Hierdoor kunnen de twee (gescheiden) Decibels weer in een bedrijf, dat eigendom is van Boomerang Unlimited, worden ondergebracht. Met Eindhoven zijn er straks vijf regionale edities van Radio Decibel. In april wil Decibel, in samenwerking met de NL10, -20, -30 en -70-bladen, het regionale karakter van het station te versterken. De NL-bladen zijn net als Radio Decibel onderdeel van Boomerang Unlimited. Tevens verhuizen de studio’s van Decibel en Royaal FM naar Amsterdam en zullen waarschijnlijk FM93.6 en FM93.2 van station worden gewisseld. Bron.

 

 

4-3-2009 Extra FM verhuist 14 maart naar 107.2 MHz
 

De lokale omroep voor de gemeente West Maas & Waal Extra FM verhuist 14 maart van 105.5 MHz naar 107.2 MHz een frequentie welke nu nog in gebruik is door Web FM. Info via website van Extra FM.

 

 

3-3-2009 RTV Katwijk alleen via 106.8 FM te ontvangen
 

Door overmacht is de zender van RTV Katwijk op 106.4 FM voor het zendgebied van Rijnsburg uit de lucht verdwenen. In verband met de bodemsanering van de jachthaven in Rijnsburg moest de zendmast worden gedemonteerd. Het bestuur van RTV Katwijk, dat pas op het allerlaatste moment op de hoogte werd gesteld, is naarstig op zoek naar een oplossing om de zender weer zo spoedig mogelijk in de lucht te krijgen. Wellicht is het mogelijk om de zendmast centraler in Rijnsburg te stationeren zodat overal in Rijnsburg een goede ontvangst mogelijk is. In de tussentijd kunt u afstemmen op 106.8 FM van de zender die in Katwijk gestationeerd is, maar hetzelfde programma uitzend. Het bereik van die zender is redelijk en zelfs in Leiden, Leiderdorp, Wassenaar en een deel van Den Haag te horen. Bron.

 

 

2-3-2009 Nieuw FM antenne systeem gemonteerd in KPN mast Groningen voor Radio Noord
 

VolkerWessels Telecom Mobiel heeft de afgelopen weken een nieuw antenne systeem gemonteerd in de KPN zendmast te Groningen. Dit systeem is voor Radio Noord welke een vergunning heeft gekregen van het Agentschap Telecom om te verhuizen naar deze mast. Nu zendt men nog uit via de mast Hoogezand maar is niet in alle delen van de provincie goed te ontvangen. Met de verhuizing naar deze mast zijn de ontvangstproblemen verholpen. Wanneer de omroep omgaat is nog niet bekend.

   
29-4-2009 Veronica wil met 'Altijd Klassiek' op FM kavel A8 en met Kink FM op kavel A7
 

De Veronica Holding B.V. heeft van het Commissariaat voor de Media toestemming gekregen om een nieuwe commerciële omroep te starten met de naam 'Altijd Klassiek'. De vereniging Veronica heeft met deze omroep namelijk interesse om via FM kavel A8 te gaan uitzenden. Guido van Nispen, Algemeen Directeur van Veronica Holding wilde woensdag nog geen uitspraken doen. "Dit is nu niet het goede moment". Over de toekomst van Kink FM wilde Van Nispen ook niets zeggen. Geruchten gaan dat Kink FM aast op FM kavel A7. Naast "Altijd Klassiek" hebben ook Radio 538 namens RTL Jazz, WBS Projects B.V. uit Alphen aan den Rijn namens Jazz Café en Radio Jazz B.V. uit Amsterdam interesse in het klassieke kavel. Talpa Media Holding NV heeft namens Radio 10 Gold, WBS Projects B.V. namens Rock Café en Lex Harding B.V. allen een aanvraag ingediend voor FM kavel A7. Bron.

   
27-4-2009 Cool FM Vlissingen 107.1 geruime tijd uit de lucht
 

Cool FM Walcheren is al maanden niet meer te ontvangen via de zender Vlissingen op 107.1 MHz. Reden is niet bekend.

   
24-4-2009 Amersfoort Jazz FM via evenementenzender op 107.2 MHz
 

Amersfoort Jazz FM doet op 7, 8, 9 en 10 mei op 107.2 MHz live verslag van de 30e editie van het Amersfoort Jazzfestival. Er wordt een professionele radiostudio ingericht bij Theatercafé Borra op de Hof, waar live radio kan worden bekeken. De uitzendingen hebben voldoende bereik om de regio Amersfoort te dekken via een evenementenfrequentie. Van de optredens zijn delen op de radio te horen, met bijbehorende commentaren van prominenten. Daarnaast besteedt Amersfoort Jazz FM aandacht aan de bezoekers van het festival, zodat de uitzendingen een prima sfeerimpressie geven van het geheel. De programmering loopt van 12.00 uur tot middernacht live en wordt vanaf middernacht tot 12.00 uur herhaald. U kunt zodoende op uw gemak thuis en in de auto nog even nagenieten van een een paar prachtige dagen Jazz in Amersfoort. Deze uitzending wordt verzorgd door Broadcast Facilities Nederland BV (BFN). BFN is een audiovisueel productie- en servicebedrijf. Ooit begonnen als technische tak van Radio Nederland Wereldomroep, heeft BFN zich ontwikkeld tot een onafhankelijke, zelfstandig opererende onderneming met een breed dienstenpakket.

   
23-4-2009 BataRadio in de ether via lokale omroepen
 

De Batavierenrace zal dit jaar voor de tweede keer live te volgen zijn via de radio. Vanaf vrijdag 24 april 20:00 tot zaterdag 25 april 18:00 uur zal BataRadio live uitzenden vanuit het sportcentrum in Enschede. Dit radioproject, dat is opgezet door een groep studenten van de Universiteit Twente, doet vanaf vrijdag 25 april 20:00 tot zaterdag 25 april 18:00 uur verslag van de grootste estafetteloop ter wereld. De uitzendingen zijn te beluisteren via lokale omroepen op de route en via internet. Enschede FM (105.1 MHz) en Nijmegen 1 (107.8 MHz) geven gedurende de hele race de uitzendingen van BataRadio door. Voor de deelnemers is BataRadio tijdens de eerste etappes van de race ook te ontvangen via Gelre FM (106.2, 106.4, 107.2 en 107.5 MHz). Vorig jaar werd BataRadio voor het eerst gemaakt. Toen nog zonder de hulp van de lokale omroepen. De mensen achter het project maakte afgelopen zomer ook radio-uitzendingen (IK-Radio) tijdens de introductieweek van de Universiteit Twente via een evenementenfrequentie. De Batavierenrace is de grootste estafetteloop ter wereld. Meer dan 8000 studenten starten aankomende nacht om 00:00 uur en lopen bijna 182 kilometer, onderverdeeld in 25 etappes, tussen Nijmegen en Enschede. Het is de 37e keer dat de race wordt gehouden. Bron.

   
22-4-2009 Herstart Omroep Zwolle laat op zich wachten
 

Omdat Omroep Zwolle failliet is wordt er door een groep vrijwilligers van de omroep hard gewerkt aan een comeback. Onder leiding van KvK-voorman Frits Smit bekijkt men de mogelijkheden voor een herstart. Daarbij is het afhankelijk van de uitslag van de bevindingen van curator Witteveen. Eind april moet hij zijn eerste rapportage aan de rechtbank doorgeven. De uitslag van de curator is in deze cruciaal voor de vrijwilligersgroep. Zijn er teveel schulden dan houdt het verhaal op en moet de vergunning, die afgelopen oktober 2008 nog met 5 jaar verlengd werd, aan het Commissariaat Van De Media teruggeven worden. Zover is het nog niet, zegt oud-voorzitter Jan Kistemaker. Hij adviseert de vrijwilligers deze weken. Bij de mogelijke herstart zijn Frits Smit, raadslid Hans Borrel en de vrijwilligers Marijke Riesebeek, Raymond Koning en Christiaan Keur betrokken. Ze willen onder andere ROC Landstede en als het nodig is ook RTV Oost bij de plannen betrekken. Kistemaker betreurt de gang van zaken bij de omroep zeer. Sinds zijn vertrek in maart 2008 heeft hij de lokale omroep af zien glijden. Dat het vorige bestuur een failliete boedel overnam bestrijdt de oud-voorzitter ten stelligste. "De oud-medewerkers die advertentiegelden binnenhaalden hebben destijds goed werk verricht. Na hun gedwongen vertrek ging het mis". Er hebben zich, als de omroep de vergunning niet kan behouden, al gegadigden hiervoor gemeld. Dat zijn Stichting Publieke Media Zwolle, de Lokale Omroep Kampen en een stichting uit Dalfsen. Kistemaker ziet geen herstart op korte termijn, hij denkt meer aan weken. Mocht de vergunning teruggegeven moeten worden dan zal het naar zijn oordeel zeker een half jaar duren voordat er een nieuwe lokale omroep is. Omroep Zwolle was te ontvangen op FM 105.0. Bron.

   
4-4-2009 Nieuwe antennes voor Radio Noordoost Friesland
 

Vrijdagochtend zijn op het terrein van Kabel Noord in Dokkum nieuwe antennes geplaatst ten behoeve van Radio Noordoost Friesland. Daarvoor werd een 53 meter hoge kraan van de firma Vrieswijk uit Holwerd ingezet. De technici konden onder prima zonnige omstandigheden hun werkzaamheden uitvoeren. Door vervanging van de deels beschadigde oude antenne is het ethersignaal op 107.0 FM vanaf nu weer goed te ontvangen in Dongeradeel, Dantumadeel en Kollumerland. Bron.

   
3-4-2009 Nieuwe antennes en zender voor Alphen Stad FM
 

De lokale omroep voor Alphen aan den Rijn heeft 1 april een compleet nieuwe zender en antennes geplaatst op de hoogste flat van Alphen aan den Rijn. De opdracht was uit besteed aan DBTS. Er is gekozen voor een zender en antennes van het merk CTE. Na een dag hard werken en het gebruik van een hoogwerker van 60 meter was Alphen Stad FM nog beter in de gemeente te beluisteren via 105.4 FM. 

   
30-5-2009 Pinkpop ook dit jaar te beluisteren via een evenementenzender
 

Tijdens Pinkpop is zoals ieder jaar hun evenementenzender op 107.5 FM te ontvangen op en rondom het festival terrein. Dit jaar vindt Pinkpop plaats van 30 mei t/m 1 juni.

   
29-5-2009 ROPARUN Radio te beluisteren via twee evenementenzenders
 

Op dit moment zijn i.v.m. de jaarlijkse ROPARUN de evenementenzenders van ROPARUN Radio te beluisteren  vanuit Roosendaal op 105.1 en Rotterdam op 107.5 MHz. Dit jaar vindt de run plaats van 30 mei t/m 1 juni. Ook wordt de run door andere lokale omroepen op de route uitgezonden.

   
27-5-2009 Nieuwe antennemast geplaatst voor Rosa FM in Abcoude
 

16 mei jl. is een nieuwe 30 meter hoge antennemast geplaatst voor ROSA FM, de lokale omroep voor Abcoude en Omtreken. Even voor 9 uur in de morgen arriveerde de kraan van de Koninklijke Saan aan de Hollandse kade 22 waar de nieuwe studio wordt gebouwd van Rosa FM. Nadat de kraan "gestempeld" was, werd eerst de vlucht en het gewicht gemeten van de antennemast. Toen dat gereed was, werd de antennemast compleet met antenne`s omhoog gehesen. De antenne`s waren 15 mei door Broadcast Partners uit Terneuzen al gemonteerd. Met weinig moeite werd de mast bovenop het eerste deel gehesen wat al een aantal weken terug was geplaatst op de mastvoet. Wanneer de mast in gebruik wordt genomen is niet bekend en tot die tijd zendt men nog uit vanaf de dorpskerk. Bron.

   
26-5-2009 Radio Continu uit de lucht door blikseminslag
 

De antenne die het signaal naar de zenders stuurt bij de studio van Radio Continu, is vannacht getroffen door het noodweer. De installatie staat bij de studio van het radiostation in Tweede Exloërmond, vlakbij Emmen. Rond vier uur sloeg de bliksem in en is de nodige schade aangericht. De voor het station belangrijke ISDN-lijnen en uitzendt-pc's die hieraan gekoppeld waren, evenals de straalzenders bij de studio, zijn onherstelbaar beschadigd. Ook zijn alle wandcontactdozen in het complex gesmolten waardoor het station momenteel niet uit kan zenden in de ether en op de kabel. Radio Continu zendt uit via kabel en ether in het noorden van het land en heeft zenders in Groningen en Dedemsvaart. Beiden zenden uit op 92.4 FM. "Er wordt met man en macht gewerkt om deze schade zo snel mogelijk te herstellen", meldt het radiostation. Wanneer er weer uitgezonden kan worden, is nog niet bekend.

   
23-5-2009 Magic Jazz is gestart met testuitzendingen via AM 1557 Amsterdam
 

Magic Jazz is gestart met testuitzendingen via AM 1557 vanuit Amsterdam. De zender is vooralsnog uitsluitend binnen 'de ring' te ontvangen. Er wordt gewerkt aan een betere ontvangst. Binnenkort zal het vermogen van de zender worden verhoogd, waardoor ontvangst in het noordelijk deel van de Randstad mogelijk wordt.

   
12-5-2009 Radio 530 op 107.5 FM in Rotterdam - up date
 

Sinds gisteren is Radio 530 via FM 107.5 te beluisteren in Rotterdam. Het gaat om een evenementenzender omdat dit jaar het RSC (Rotterdamsch Studenten Corps) 95 jaar bestaat, wat betekent dat het XIXe Lustrum gevierd zal worden. De zender zal op 14 mei live gaan en is t/m 28 mei te ontvangen.

   
10-5-2009 Radio Loco zender Zweeloo 106.3 geruime tijd uit de lucht
 

Radio Loco, de lokale omroep voor de gemeente Coevorden is al maanden niet meer te ontvangen via de zender Zweeloo op 106.3 MHz. Reden is niet bekend.

   
8-5-2009 Amersfoort Jazz FM via evenementenzender op 107.2 MHz
 

Zoals vorige week al gemeld werd op deze website is Amersfoort Jazz FM sinds gisterenmiddag te ontvangen via de evenementenfrequentie 107.2 MHz. Via deze frequentie is de 30e editie van het Amersfoort Jazzfestival te beluisteren. Er is een professionele radiostudio ingericht bij Theatercafé Borra op de Hof, waar live radio kan worden bekeken. Van de optredens zijn delen op de radio te horen, met bijbehorende commentaren van prominenten. Daarnaast besteedt Amersfoort Jazz FM aandacht aan de bezoekers van het festival, zodat de uitzendingen een prima sfeerimpressie geven van het geheel. De programmering loopt van 12.00 uur tot middernacht live en wordt vanaf middernacht tot 12.00 uur herhaald. Via deze link is het live te volgen via internet. De uitzending wordt verzorgd door Broadcast Facilities Nederland BV (BFN). BFN is een audiovisueel productie- en servicebedrijf. Ooit begonnen als technische tak van Radio Nederland Wereldomroep, heeft BFN zich ontwikkeld tot een onafhankelijke, zelfstandig opererende onderneming met een breed dienstenpakket. Amersfoort Jazz FM is t/m 10 mei te ontvangen.

   
5-5-2009 Geen Arrow Classic Rock meer op AM 828
 

Vandaag zijn ook de uitzendingen op de AM 828 gestaakt.

   
3-5-2009 Up date "nostalgische radio momenten"
 

De pagina "Nostalgische audioclips" is bijgewerkt met hierop vermeld de laatste memorabele wijzigingen in het Nederlandse radio landschap. De afgelopen maanden zijn flink wat van dit soort radiomomenten geweest zoals de start van Decibel Randstad, de start en plotselinge stop van Radio Unique Amsterdam, RADIONL in Amsterdam, het einde voor Hofstad Radio, einde van Arrow Rock en Jazz op FM en de verhuizing van Radio Noord naar zendmast Groningen.

   
2-5-2009 Radio Winschoten en Omroep Scheemda moeten samen verder
 

Door de gemeentelijke herindeling in het Oldambt moeten ook Radio Winschoten en Omroep Scheemda met elkaar fuseren. De twee lokale omroepen slaan op 1 januari 2010 noodgedwongen de handen ineen, omdat per gemeente maar één zendlicentie wordt afgegeven. Radio Winschoten en Omroep Scheemda gaan verder als Dollard Radio en Blauwe Stad TV, onder de stichting LOGO (Lokale Omroep Gemeente Oldambt). Bron.

   
1-5-2009 100%NL nu ook via Digitenne te ontvangen
 

Sinds vandaag is 100%NL opgenomen in het radiozenderpakket van KPN's Digitenne en vult hiermee het lege plek op waar voorheen RadioBemBem te ontvangen was. RadioBemBem stopte met uitzenden op 1 maart dit jaar. Bron.

   
30-6-2009 Lanijto Radio on air tijdens feestweek in Beilen op 107.3 FM
 

Tijdens de Middenveldtentoonstelling of Lanijto (LAndbouw- en NIJverheids TenTOonstelling) in Beilen zal voor het eerst in Midden-Drenthe een legale radio omroep in de lucht zijn. Lanijto Radio zal het gehele evenement (1 t/m 4 juli) verslaan en is 24 uur per dag en voor iedereen in de gemeente te beluisteren via de evenementenfrequentie 107.3 MHz. Info.

   
28-6-2009 MTV Radio tijdelijk op 105.2 FM
 

Gedurende Moergestel Fietsdorp heeft MTV Radio 24 uur per dag uitgezonden. Ze deden verslag van alle evenementen in het kader van Moergestel Fietsdorp vanuit een live-studio op het plein. Voor de gelegenheid was de omroep t/m 28 juni te ontvangen via de evenementenfrequentie FM 105.2

   
26-6-2009 Radio Continu kiest voor T-DAB en dus voor verlenging zendvergunning
 

De vergunningen voor een FM-frequentie voor commerciële stations worden met zes jaar verlengd. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) maakte dat dinsdag bekend tijdens het Mediapark Jaarcongres in Hilversum. Voorwaarde is wel dat ze de komende zes jaar ook uitzenden via de etherruimte voor digitale radio. Radio Continu uit Valthermond kan leven met deze voorwaarde. Harry Langenburg is niet alleen programmamaker bij Radio Continu hij maakt ook deel uit van het bestuur van de populaire omroep. Volgens Langenburg is deze verlenging enkele maanden geleden al afgedongen door een goede actie van de VCR (Vereniging Commerciele Radiozenders). Het OCW liet destijds weten het belangrijk te vinden dat ook commerciële zenders zouden moeten gaan uitzenden via T-DAB. Niemand was echt geinteresseerd totdat de VCR kwam met het voorstel; ja, maar dan wel een gratis verlenging van de huidige vergunning. Natuurlijk hielden we nog even een slag om de arm, je weet immers nooit hoe de bal rolt. Nu besloten is om alle landelijke en niet landelijke radiozenders verlenging te geven (mits er ook via DAB wordt uitgezonden) zijn we gerust gesteld. Natuurlijk is het wrang voor nieuwe partijen, zegt Langenburg, deze zullen nog eens 8 jaar moeten wachten op een herverdeling. Op dinsdag 7 juli is er een toelichting in Hilversum. Dan zal EZ en het CvdM een voorstel doen aan de commerciële zenders en wordt uit de doeken gedaan hoe e.e.a. zal gaan verlopen. Het ligt overigens in de bedoeling dat de radiozenders wel zelf gaan meebetalen aan de digitale uitrol. Zover is het echter nog lang niet want dat hoeft pas per 1 september 2015. Bron, zie ook Dutchmedia weblog..

   
25-6-2009 Minister stelt oplossingen ontvangstklachten publieke omroep voor
 

Vanaf september 2011 komt er mogelijk een einde aan een aantal ontvangstklachten van de publieke radiostations. Dit blijkt uit de brief die staatssecretaris Frank Heemskerk en economische zaken aan de tweede kamer. In een aantal grote steden zullen bestaande zenders mogelijk verplaatst gaan worden. In Alkmaar kampen Radio 1, 2, 3FM, 4 en Radio Noord-Holland momenteel met ontvangstklachten. Het betreft hier vooral het gebied rondom de zendmast langs de N242. Om deze problemen op te lossen, zal er waarschijnlijk een aanpassing worden gedaan aan de bestaande zenders. Radio 4 krijgt mogelijk een andere frequentie in de kop van Noord-Holland. Nu zendt het stations nog uit op 101.6 FM, maar dit wordt mogelijk 104.7 FM. Deze frequentie is momenteel nog gereserveerd als evenementenfrequentie in Alkmaar. Daarnaast is de frequentie momenteel in gebruik door Holland FM (kavel B11) in Leeuwarden. Radio Gelderland krijgt waarschijnlijk een steunfrequentie in Zaltbommel. Het betreft hier de frequentie 99.6 FM. Momenteel is deze frequentie nog in gebruik door BNR Nieuwsradio in Dordrecht (kavel A04). Het bereik van dit kavel zal daarom omlaag gaan, als zal wel geprobeerd worden om een andere frequentie in te zetten voor dit kavel. Daarnaast zal de zender van Radio Gelderland in Megen (89.1 FM) geoptimaliseerd gaan worden. In de stad Groningen worden de ontvangstklachten van de publieke stations opgelost door bestaande zenders uit het centrum te verplaatsen. Het gaat hier om 100%NL (99.1 FM/A09), Radio 538 (102.2 FM/A06), Radio Continu (92.4 FM/B26) en waterstad FM (104.4 FM/B13). Als nieuwe locatie wordt de DVB-T mast ten zuiden van Groningen voorgesteld. Momenteel maakt Radio Noord al gebruik van deze zendlocatie. De problemen in Zwolle zullen opgelost gaan worden door het verplaatsen van de zender van BNR Nieuwsradio (95.3 FM/A04) van het centrum naar de DVB-T mast in het zuiden van Zwolle. De zender voor de frequentie 103.8 FM (A07, momenteel buiten gebruik) zal verplaatst gaan worden van het centrum van Rotterdam naar de waalhaven, waar de meeste radiostations al gebruik van maken. Hierdoor zal waarschijnlijk wel het bereik van de frequentie minder worden dan voorheen het geval was. In Utrecht is vooral de zender van 100%NL (89.5 FM/A09) een probleem. Het antennediagram van de zender is al aangepast, maar waarschijnlijk dient ook het vermogen verlaagd te worden. Een andere optie is het verplaatsen van de zender naar een andere locatie in de buurt van Utrecht. Het hele document valt hier te lezen.

   
24-6-2009

Favoriet FM Zevenaar nu ook op 105.2 MHz

 

Favoriet FM de lokale omroep voor de Liemers is vanaf nu ook in de ether op de 105.2 MHz te ontvangen. Inwoners van de gemeente Duiven en Westervoort kunnen net als de afgelopen jaren de omroep nu ook in de auto, tuin of op zolder ontvangen. Favoriet van Oost Nederland is dus vanaf nu zowel op de 105.2 als op de 94.0 FM te ontvangen. Bron.

   
23-6-2009 Webfm voortaan op FM 105.7 in Druten
 

Web FM de publieke lokale omroep van Beuningen en Druten heeft een nieuwe frequentie in gebruik genomen op FM 105.7 Deze frequentie straalt vanuit het centrum van Druten over de hele gemeente. De frequentie FM 105.4 vanuit Beuningen blijft gewoon gehandhaafd. De afgelopen maanden heeft de omroep in samenwerking met het Agentschap Telecom de mogelijkheden onderzocht om het hele uitzendgebied te bereiken via de FM 105.4 maar dit bleek niet haalbaar. Met name in Druten, Puiflijk en Horssen was de ontvangst soms onvoldoende te noemen. Met de nieuwe frequentie is de ontvangst in de gemeente Druten op het gewenste niveau. Bron.

   
22-6-2009 MOS Radio heeft tweede zender on air
 

Sinds afgelopen zaterdag is MOS Radio ook te ontvangen via een nieuwe tweede frequentie 105.5 MHz. Deze zender welke is opgesteld in Cuijk zorgt voor een flinke ontvangstverbetering in de plaatsen Plasmolen en Middelaar binnen de Gemeente Mook & Middelaar aldus MOS Radio op hun website.

   
22-6-2009 Geen FlakkeeNieuws meer via DVB-T (up date)
 

FlakkeeNieuws is gestopt is met hun uitzendingen via de DVB-T standaard. De omroep begon half januari maar is nu niet meer te ontvangen op kanaal 66 in de UHF band. De reden is nu te lezen in hun persbericht

   
14-6-2009 Problemen met evenementenzender rondom de ArenA
 

Afgelopen vrijdag en zaterdag zond Radio 10 Gold live uit vanuit de Amsterdam ArenA, alwaar De Toppers twee concerten gaven. Het station had hiervoor een evenementenfrequentie aangevraagd. De bedoeling was om de concerten live uit te zenden en na afloop muziek van De Toppers te draaien voor de terugkerenden. Althans, dat was de bedoeling. Uit vele hoeken rondom de ArenA kwamen berichten binnen over de slechte ontvangst van het station. Het Agentschap Telecom, de instantie die de frequenties ‘uitdeelt’ heeft geen rekening gehouden met Midpoint FM, de lokale omroep uit Mijdrecht, die ook uitzendt op 105.6FM. Mijdrecht is zo’n 15 kilometer verwijderd van Amsterdam Zuidoost, waar de ArenA is gevestigd. Het kleine vermogen van de zender van Radio 10 Gold wordt weggestoten door Midpoint FM. Bron.

   
12-6-2009 Steunzender voor Sky Radio in Alkmaar
 

Sky Radio 101 FM heeft sinds een week een steunzender on air op 101.4 MHz vanuit Alkmaar. De bouw van de zendinstallatie is uitgevoerd door Rovitech Projects in opdracht van KPN Broadcast.

   
11-6-2009 Defcon.1 live on air
 

Op zaterdag 13 juni zal Defqon.1 live uitgezonden worden op Q-dance.nl en via de ether in een straal van ongeveer 15 kilometer rond het festivalterrein. Zorg dus dat je je radio in je auto instelt op de evenementenfrequentie 105.8 FM. Op deze fequentie kun je terecht tussen 9 uur ’s ochtends en 2 uur ’s nachts.

   
10-6-2009 Toppers in concert rondom Arena te ontvangen op 105.6 FM
 

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 juni staan de Toppers in de Amsterdam ArenA en Radio 10 Gold is erbij. Met sfeerreportages, interviews met de Toppers, backstage reportages en natuurlijk de muziek van de concerten van de afgelopen jaren. Je hoort het allemaal op vrijdag 12 juni vanaf 15.00 uur en zaterdag 13 juni vanaf 16.00 uur op Radio 10 Gold. Ga jij naar de Toppers in Concert 2009? Verlaat de ArenA dan met Radio 10 Gold uit je speakers. Stem af op de evenementenfrequentie FM 105.6 en geniet na met de muziek van de Toppers, een terugblik en reacties van andere bezoekers.

   
8-6-2009 Morgenochtend rechtszaak Radio 10 Gold tegen staatssecretaris Frank Heemskerk
 

Radio 10 Gold (van Talpa Media Holding) spant een kort geding aan tegen staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) tegen het uitsluiten van Radio 10 Gold bij de procedure tot verdeling van etherfrequenties van FM-kavel A7. Radio 10 Gold is uitgesloten daarvan. De rechtbank Rotterdam, Talpa Media Holding en Agentschap Telecom hebben DutchMedia bevestigd dat er een rechtszitting zal plaats vinden. Ook vind er een rechtszitting plaats die door Radio Jazz BV is aangespannen tegen de staatssecretaris.Talpa Media-woordvoerder Thomas Notermans zegt desgevraagd dat de uitsluiting door de staatssecretaris (Agentschap Telecom) is beargumenteerd vanwege een niet toegestane zeggenschap in andere zenders waarbij alleen het belang van 26,3 % in RTL Nederland Holding BV is aangevoerd. RTL Nederland Holding BV is de eigenaar van Radio 538 BV die een ongeclausuleerd kavel heeft; het is voor aan elkaar verbonden partijen niet toegestaan twee ongeclausuleerde FM-kavels te bezitten. Volgens Notermans is geen andere reden aangegeven en is Talpa Media Holding van mening dat dit een onjuiste grond is. Lees hier verder.

   
6-6-2009 Golfbreker Radio/QFM on air tijdens Amersfoort 750 op 107.2 FM
 

Het middeleeuwse Amersfoort viert dit jaar haar 750 jarig bestaan als stad. Sinds vandaag tot 29 juni is Golfbreker Radio/QFM in Amersfoort en regio ook in de ether te ontvangen. Die weken opereert Golfbreker Radio als evenementenzender rond Amersfoort 750 jaar stad. De uitzendingen zijn gericht op de zaken die in Amersfoort en Hoogland worden georganiseerd. Gedurende de feestweek zendt Golfbreker Radio/QFM zeven dagen lang de hele dag live uit vanuit een tijdelijke studio midden op de Varkensmarkt via de evenementenfrequentie 107.2 MHz.

   
4-6-2009 Midvliet FM krijgt extra frequentie voor Wassenaar
 

Midvliet FM, de lokale omroep voor de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Wassenaar heeft sinds kort een vergunning om te gaan uitzenden in Wassenaar. Met de huidige zender op 107.2 MHz wordt Wassenaar niet verzorgd. Over een week of zes zal via 107.9 MHz vanaf de mast in Leidschendam met een gericht signaal uitgezonden gaan worden voor Wassenaar.

   
3-6-2009 Gigant FM drie weken lang op 107 FM vanuit Emmen
 

Gigant FM zendt in verband met een tennisweek voor scholen uit via de evenementenfrequentie 107.0 MHz. Dit vanaf vandaag t/m 23 juni.

   
30-7-2009 Evenementenzender in Nieuwleusen

Zoals ieder jaar, houden we dit jaar ook weer een tent feest in Nieuwleusen. Er zullen ook weer diverse artiesten optreden. Hierbij hebben we ook weer een evenementen frequentie gekregen, dat is de  frequentie 106.6 MHz. Er mag uitgezonden worden met een vermogen van 13 dbw! Ook hebben we dit jaar een eigen website dat is: www.tvteam.fm

    
24-7-2009 100%NL is de illegale FM piraten zat
 

100%NL is de etherpiraten zat en doet piratenstations claims van 50.000 tot 100.000 euro aan de broek. De landelijke commerciële zender wordt door krachtige piratenzenders in Twente en de Achterhoek compleet weggedrukt waardoor het landelijke station honderdduizenden euro's reclame-inkomsten derft. De piraten kunnen claims van 50.000 tot 100.00 euro tegemoet zien. Als luisteraars ons niet kunnen ontvangen, schakelen ze over op een ander station en zijn wij ze kwijt. De reclame-inkomsten worden gebaseerd op het aantal luisteraars dat je hebt. Wij bereiken wekelijks anderhalf miljoen mensen en staan op nummer acht in de toptien van best beluisterde Nederlandse zenders," licht 100%NL-directeur Herbert Visser toe. Als het aantal luisteraars terugloopt, dalen ook de inkomsten. "Ik schat dat op honderdduizenden euro's. Als er weer een krachtige piraat wordt gepakt, stappen wij naar de rechter en claimen een schadevergoeding. Aan de hand van officiële luistercijfers en de periode waarbinnen een piratenzender ons heeft weggedrukt, kunnen we de hoogte van de claim berekenen." Bron.

   
22-7-2009 Koperen bliksemafleider zendmast Midvliet FM gestolen
 

Koperdieven hebben de bliksemafleider uit de mast van Midvliet FM, de lokale omroep voor de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Wassenaar gestolen. Vorige week werd de huismeester van de flat waar de zendinstallatie van Midvliet FM in Leidschendam is opgesteld, door een bewoner attent gemaakt op de bliksemafleidingsinstallatie op het dak van de flat. Hij constateerde dat het koper was verdwenen. Een blikseminslag op de antenne zou grote gevolgen hebben voor de zendinstallatie. Inmiddels is de schade hersteld. Om diefstal in de toekomst te voorkomen, is er nu een aluminium bliksemafleider geplaatst. Volgens de installateur loopt de dader kans te worden veroordeeld voor dood door schuld. Door zijn of haar toedoen, liepen de bewoners van de flat een verhoogd risico op blikseminslag. De huidige, nieuwe bliksemafleiding is de situatie nu weer geheel veilig. Bron.

   
16-7-2009 Kermis FM Tilburg morgen on air op 107 FM
 

Vanaf morgen is Kermis FM te ontvangen via de evenementenfrequentie 107.0 MHz op de Tilburgse Kermis. Voor foto's van o.a. de zendmast kijk hier.

   
7-7-2009 Geen FUNX meer op LON FM Nuenen
 

Tot 1 juli zond LON FM buiten de eigen programma's om het jongerenstation FunX uit via 105.9 FM vanuit Nuenen maar moest daar op last van het Commissariaat van de Media - de mediawaakhond in Nederland - mee stoppen omdat men door FunX uit te zenden de LON niet aan de mediawet voldoet. Vanaf 1 juli is via de frequentie van LON FM het programma van Plus FM, de lokale omroep voor Geldrop-Mierlo te horen. In het Plus FM programma worden vanaf 1 juli ook op Nuenen gerichte berichten en informatie opgenomen. Bron.

   
2-7-2009 Evenementenzenders Utrecht on air komende weken op 105 FM
 

Dit jaar viert studentenvereniging C.S. Veritas uit Utrecht haar 24ste Lustrum met de Lustrumweek. Deze zal plaatsvinden van 3 t/m 12 juli. Gedurende deze week zullen er talrijke activiteiten worden georganiseerd op het speciaal gebouwde Lustrum­terrein. Tevens komt een 12 meter hoge zendmast op het dak van Veritas voor de uitzendingen van Lustrumradio (Radio 54) welke te ontvangen zal zijn op de evenementenfrequentie 105.0 MHz.
Aansluitend zal t/m 20 juli Radio UFM gaan uitzenden op deze frequentie t.g.v. het 110 jarig bestaan van
Stichting Lustrum van de U.V.S.V./N.V.V.S.U. (Utrechtse Vrouwelijke Studenten Vereninging / Nieuwe Vereniging voor Vrouwelijke Studenten te Utrecht) de oudste en grootste vrouwelijke studentenvereniging van Nederland.

   
31-8-2009 Radio Hollandio niet morgen maar op 1 oktober te beluisteren in Den Bosch - UP DATE

Niet morgen maar op 1 oktober zal Radio Hollandio in de regio Den Bosch te ontvangen zijn op de frequentie waar nu nog Radio Mexico Den Bosch uitzendt (94.1 MHz). Eerder dit jaar werd op 8FM al melding gemaakt dat Radio Hollandio in de ether zou komen in Den Bosch zoals hier is te beluisteren. Of Radio Mexico op een andere frequentie gaat uitzenden is nog niet duidelijk.
 

25-8-2009 RADIONL bestrijdt uitspraak over frequenties Cuijk en Ameland

Directeur Nico Silvius van RADIONL snapt niets van de gerechtelijke uitspraak over zijn FM-frequenties in Cuijk en Ameland. De bestuursrechter in Rotterdam bepaalde dat de twee kavels opnieuw verdeeld moeten worden omdat er geen regiogebonden programma worden uitgezonden. "Wat de rechter heeft gezegd kan helemaal niet", "je mag zoveel kavels hebben als je maar wil, als het maar geen dubbele dekking is en niet meer dan 30 procent van de Nederlandse bevolking bereikt en daar voldoen we aan. De Stichting Kabelkrant Ameland en Memories FM, een nog op te zetten commerciële zender uit de Brabantse gemeente Landerd, stapten daarop naar de rechter. Zij hadden beroep ingesteld tegen de beslissing om de frequenties aan RadioNL te geven, omdat het radiostation geen regiogebonden programma's uitzendt. De rechter volgde die redenatie. Het ergste vindt Silvius het dat de zaak uberhaupt aangespannen is. "Ik baal er van dat mensen alleen maar aan je poten kunnen zagen en je geen succes mag hebben in Nederland. Doet me meer dan je zou denken..." De RADIONL directeur is geen partij in de rechtszaak en wacht nog even af met wat voor bericht Agentschap Telecom komt. Bron. Lees hier de volledige uitspraak.
 

24-8-2009 Derde zender een feit voor Maasland Radio

Al geruime tijd werd melding gemaakt op hun website dat er binnenkort een extra zender zou komen maar vorige week was het echt zover: de derde zender voor Maasland Radio is on air gegaan vanuit Wellerooi op 106.3 FM met 100 Watt. Info via Maasland Radio.
 

23-8-2009 Delfsail TV via evenementenfrequentie te ontvangen op UHF kanaal 68

Vanaf vandaag is tijdens Delfsail in Delfzijl via een tijdelijke TV zender Delfsail TV te ontvangen op UHF kanaal 68 en is te ontvangen via het DVB-T systeem.
 

21-8-2009 RADIONL raakt twee frequenties kwijt / onderzoek naar dubbele dekking Decibel - UP DATE

Tijdens de herverdeling van de 12 restfrequentiekavels voor regionale commerciële omroepen heeft RADIONL 11 van de 12 frequentiekavels weten binnen te halen. RADIONL begon met uitzenden in de noordelijke provincies, maar kreeg via diverse overnames uitbreiding met de Kop van Noord-Holland, Gelderland en Limburg (overname Star FM). De verdere gebiedsuitbreiding kwam tot stand door de 11 nieuwe frequentiekavels (waaronder in Amersfoort, Noord-Brabant en Ameland). De immense uitbreiding van de regionale commerciële zender RADIONL was een doorn in het oog van enkele nieuwe regionale commerciële initiatieven. Bovendien druist het in tegen de regel dat per regio een op die regio gericht programma moest zijn, terwijl nu op alle regionale frequenties hetzelfde programma te horen is, op de verkeersinformatie na. De rechter heeft in ieder geval besloten dat de kavels in Ameland (89.4 FM) en Cuijk (95.3 FM) opnieuw zullen moeten worden toegewezen. Het Agentschap Telecom en het Commissariaat voor de Media gaan de zaak onderzoeken en nemen daarbij ook de recente ontwikkelingen bij Radio Decibel mee, die in Den Haag bijvoorbeeld dubbele dekking heeft door de overname van de Hofstad-frequentie. Bron.
 

19-8-2009 Smart FM Papendrecht off air - UP DATE

De zender Papendrecht van Smart FM (105.0 FM) is alweer geruime tijd uit de ether. De website van Smart FM vermeld editie Papendrecht niet meer. Vandaag werd de reden hiervan bekend gemaakt door de voorzitter van de RSOS. "De samenwerking tussen Smart FM en RSOS Papendrecht (RTV Papendrecht) bleek in de loop van de tijd voor beide partijen toch niet die toegevoegde waarde op te leveren die iedereen er oorspronkelijk van verwachtte. Bovendien is het bestuur van RSOS sinds begin dit jaar hard bezig met een geheel nieuwe invulling te geven aan de lokale publieke omroep Papendrecht. Daarvoor is in nauw overleg met het PBO een uitgebreid programmadoel opgezet. Bovendien wordt bij alle stappen die gezet worden intensief contact gehouden met de verantwoordelijke wethouder. RSOS weet zich in dit traject aan alle kanten gesteund door met name College, Raad en PBO. Overigens kent ook Smart FM een aantal uitdagingen waar ze nu veel energie in stoppen. Het huidige bestuur trad op 1 januari dit jaar aan en trof een lege winkel aan. In de afgelopen jaren werden alle activiteiten uitgevoerd via Smart FM, dat ook voor de techniek zorgde. Het nieuwe bestuur streeft echter een zeer nadrukkelijk Papendrechtse signatuur na. Daarvoor is inmiddels een team van tien ervaren radio mensen bezig met het formuleren van de juiste format en het aanpakken van de vereiste techniek. De verwachting is dat een en ander tegen eind september vorm heeft zodat de uitzendingen op volle kracht doorgezet kunnen worden. Tegelijkertijd start een campagne met als doel het bij elke Papendrechter(se) bekend maken van ‘zijn of haar’ eigen omroep. Van de zijde van de ondernemers/winkeliers is al positief gereageerd. De verwachting is dat ook op de komende commerciële opties ook zo gereageerd zal worden. Dus, nog een paar weken geduld en RTV Papendrecht geeft weer gehoor. Het streven is midden volgend jaar daar ook een gezicht aan toe te voegen in de vorm van de invulling van TV".
 

19-8-2009 Lowlands on Air 106.2 FM

Net als ieder jaar kun je op Lowlands luisteren naar Lowlands on Air via de evenementenfrequentie 106.2 MHz. Lowlands vindt dit jaar plaats van 21 t/m 24 augustus.
 

18-8-2009 Ook dit jaar KLM Open Radio vanuit Zandvoort op 107.3 FM

Van 20 t/m 23 augustus wordt het KLM Open gespeeld op een van de mooiste banen van Nederland: de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort. Zoals ieder jaar zal via een evenementenzender op 107,3 KLM Open Radio te ontvangen zijn met het laatste nieuws, verslagen vanuit de baan en interviews met spelers.
 

17-8-2009 Kick-IN FM via 106.9 FM in Enschede/Hengelo te ontvangen

Als aankomende student aan de Universiteit Twente staat je veel te wachten. Om meer informatie te krijgen over alles voor/tijdens/na de Kick-In, de introductieweek van de Universiteit Twente kun je ook dit jaar weer luisteren naar Kick-In FM via de evenementenfrequentie welke dit jaar op 106.9 FM te ontvangen is. De zender is te ontvangen van 19 t/m 27 augustus op de campus in Enschede en Hengelo.
 

16-8-2009 Xnoizz Flevo Festivalradio op 105.3 FM

Het hele festival lang kun je straks weer luisteren naar Xnoizz Flevo Festival Radio met: interviews, acties, reportages en heel veel muziek. Neem je radio mee naar Flevo en stem af op de evenementenfrequentie 105.3 FM. Het festival vindt plaatst van 20 t/m 23 augustus op het recreactie terrein Bussloo in Wilp
 

15-8-2009 GP Radio Eext ook dit jaar weer on air

Van 18 tot en met 24 augustus is GP Radio Eext te horen op de evenementenfrequentie 106,4 MHz. Tijdens de jubileumfestiviteiten van de Historische Motor GP wordt net als vorig jaar live verslag gedaan. Dit is te zien tijdens de Motorsportexpo aan de Kampstraat in Eext. Daar is speciaal voor GP Radio een studio gebouwd in een glazen kooi. GP Radio Eext is een zender met actualiteiten en nieuws uit de omgeving, interviews, spel en vooral muziek en is alleen te ontvangen op het evenementen terrein.
 

14-8-2009 Olof FM Tilburg op 106.7 FM

Ook tijdens de komende TIK-week, de introductieweek voor Tilburgse studenten van 17 tot en met 21 augustus, zal studentenvereniging TSC St. Olof weer een speciale radiozender hebben voor de aankomende studenten. Olof FM, in Tilburg te ontvangen via evenementenfrequentie 106.7 zal een hele week de TIKkers op de hoogte houden van alles omtrent de TIK-week, het studeren in Tilburg én is de enige radiozender speciaal voor Tilburgse studenten. De zender zal tijdens de TIK week ook te beluisteren zijn via de website van de vereniging www.olof.nl.
 

13-8-2009 HAR FM op 106.8 FM in Vierhouten

In Vierhouten vindt vanaf vandaag t/m 16 augustus HAR2009 plaats, een vierdaagse conferentie over de meest uiteenlopende onderwerpen; van Nanotechnologie tot censuur door zoekmachines, van lekken in Windows 7 tot digitale burgerrechten. Internationaal gerenommeerde sprekers met verschillende visies op technologie, toepassingen en de toekomst zullen  tijdens de HAR hun betogen en beschouwingen geven. Ze hebben ook een eigen evenementenzender on air HAR FM op 106.8 MHz.
 

12-8-2009 Virgiel FM Delft op 107 FM

Virgiel is de enige studentenvereniging met een radiozender  in de OWEE!  Elke dag kun je luisteren naar zindere zomerhits, zinloos geblaat en dansplaatjes waardoor je wel moet bewegen. Natuurlijk zijn er ook elke dag geweldige prijzen te winnen. Alles is te volgen via de evenementenfrequentie 107.0 FM t/m 20 augustus.
 

11-8-2009 Evenementenzenders in Emmen en Leeuwarden voor Stenden Radio

Stenden Hogeschool heeft tijdens de ‘Studiestartweek’ van 24 tot  en met 28 augustus een eigen radiozender in samenwerking met NOS Headlines. Gedurende de introductieweek van de hogeschool, met vestigingen in Emmen, Assen, Meppel, Groningen en Leeuwarden, worden er  reportages op Stendenradio uitgezonden. Alles is te volgen via de evenementenfrequentie 107.0 FM in Emmen en 106.8 FM in Leeuwarden.
 

8-8-2009 Haarlem105 TV is gestart met digitale tv-uitzendingen via de ether (DVB-T).

Haarlem105 TV is donderdagavond gestart met digitale tv-uitzendingen via de ether (DVB-T). Dit bericht HF-Prints. Haarlem 105 TV is te ontvangen via kanaal 46 UHF. Voorlopig wordt er uitgezonden met een gereduceerd vermogen. Eind augustus wordt er een andere antenne geplaatst en zal er worden uitgezonden met een vermogen van 25 watt. Bron: Media Magazine
 

5-8-2009 Family Radio on air tijdens Kriekjes Muziekevenement in Tiendeveen

Van 5 tot  en met 8 augustus is  Family Radio te beluisteren via de evenementenfrequentie 105.1 FM in Tiendeveen i.v.m. het Kriekjes Muziekevenement.
 

2-8-2009 RTVS gestopt met uitzenden via DVB-T
 

De digitenne zender van RTV Stadskanaal staat uit. Op maandag 6 juli werd de stekker uit het stopcontact getrokken en zo kwam een einde aan een unieke mogelijkheid voor lokale omroepen. RTVS mocht op basis van een experimenteer vergunning van het Agentschap Telecom 2 x een halfjaar experimenteren met digitale tv signalen via een DVB-T zender. Het uitzenden en starten met een regulier TV programma via digitenne brengt echter hoge kosten met zich mee. Een vaste vergunning wordt niet uitgegeven en een verlenging van wederom een halfjaar experimenteren zat er ook niet meer in. Dit was aanleiding op per direct de testuitzending te beëindigen. Bezitters van een digitenne settopbox in de Kanaalstreek kunnen daarom nu niet meer de testsignalen volgen. Het radiosignaal wat eveneens werd uitgezonden via digitenne is ook niet meer te ontvangen. De digitenne uitzending werd mede mogelijk gemaakt door de firma HF Prints uit Lelystad. De testresultaten zijn op te vragen bij het AT. Filmpje van het uitzetten van de DVB-T zender. Bron.

   
27-9-2009 3 oktober radio Leiden op 107 FM

Voor het vierde achtereenvolgende jaar verzorgt de Leidse Stichting Evenementen Radio (SLER) weer 4 dagen live uitzendingen van het Feest der Feesten. 3 Oktoberradio is vanaf 1 oktober 00:00 uur tot en met 4 oktober ’s avonds 00:00 uur te ontvangen op de evenementenfrequentie 107.00 FM in de ether en wereldwijd op www.3oktoberradio.nl. 3 Oktoberradio zorgt ervoor dat iedereen die niet bij het feest aanwezig kan zijn, toch kan meegenieten van onze 3 oktoberfeesten. De radio-uitzendingen zijn niet alleen in Leiden maar ook in de regio rond Leiden te ontvangen. Vanuit de studio is 24 uur per dag live radio, daarnaast zullen verschillende reporters live verslag doen van de evenementen en sfeer in de stad
 

24-9-2009 Werkzaamheden in zendmast bij RTV Oost te Hengelo klaar

De montage van alle nieuwe FM antennes en kabels zijn inmiddels door VolkerWessels Telecom afgerond. De zender zal eind oktober worden ingeschakeld en daarmee vervalt de zender in De Lutte (89.4 MHz). Met deze wijziging zal het bereik van Radio Oost toenemen zie kaart hieronder.  
 

23-9-2009
Zendmast KPN nieuwe landmark in Westpoort (Amsterdam)

Afgelopen weekend heeft KPN aan de Nieuwe Hemweg (ter hoogte van de Gamma) een zendstation voor digitale televisie Digitenne geplaatst. Met de 115 meter hoge mast is Westpoort een landmark rijker. Het waren spannende dagen voor liaisonmanager Henk-Gert Lenten van KPN en accountmanager Steffen Smit en gebiedsregisseur Patrick Kroon van Haven Amsterdam. Na een lange voorbereiding is afgelopen weekend met succes de bijna 115 meter hoge mast geplaatst. Een imposante 120 meter hoge kraan monteerde in twee dagen de per dieplader aangevoerde 12 meter hoge segmenten. Eind dit jaar verwacht KPN het zendstation in gebruik te nemen. Het zendstation in Westpoort vervangt de bestaande mast in Amsterdam-Noord, waarvoor KPN een tijdelijke vergunning heeft. De nieuwe zender zal een groot gedeelte van Zaanstad en Amsterdam bestrijken. Samen met de zender aan de Zuidas wordt de gehele hoofdstad bediend. In opdracht van KPN en Haven Amsterdam tekent lichtarchitect Har Hollands voor een markant lichtontwerp van de zendmast. ‘Met de kleuren rood en wit doet het lichtontwerp denken aan een vuurtoren en refereert het aan de haven’, legt hij uit. ‘Tegelijkertijd zijn rood en wit de huisstijlkleuren van Amsterdam en verwijst het ontwerp dus naar de stad.’ Hollands laat ruim duizend computergestuurde led-lampjes een subtiel spel spelen met de constructie van de mast. ‘De impressie die je van de mast krijgt is telkens anders. Wie er ’s avonds langsrijdt kan bijvoorbeeld een witte mast met een driedimensionaal profiel zien, terwijl die op de terugweg juist rood en tweedimensionaal lijkt te zijn. Bron.
 

18-9-2009 American Drive-in Cinema op 107.9 MHz

Voor al weer de vierde keer is hij terug in Breda: de American Drive-in Cinema op 18 en 19 september in uw eigen auto (Oldtimer of modern, dat maakt niet uit) kijkt u naar een leuke film op het megascherm. Het geluid van de film hoort u uit uw autoradio komen op de evenementenfrequentie 107.9 FM. Laat u verrassen door deze Amerikaanse sfeer. Alle dagen is het terrein open vanaf 18.00 uur. De film start om 20.30 uur. Einde is rond 23.00 uur. De opbrengst van de Drive-in Cinema gaat volledig naar het goede doel.
 

16-9-2009 TruckrunFM Valkenswaard op 105.2 FM

Tijdens de Truckrun op 19 september zal, net zoals in 2008, de Stichting Truckrun Valkenswaard een eigen radiozender TruckrunFM in de lucht hebben; deze is te ontvangen op de evenementenfrequentie 105.2 FM. Hierop zal de Truckrun de hele dag live gevolgd kunnen worden; alle optredens zullen via deze zender eveneens live ten gehore worden gebracht.
 

15-9-2009 Werkzaamheden in zendmast bij RTV Oost te Hengelo

Radio Oost heeft in de planning om de zender 89,4 MHz (De Lutte - 10kW) te verhuizen naar Hengelo (eveneens met 10kW uit 100 meter). Hiervoor zijn deze week de werkzaamheden begonnen zoals iemand op het radioforum heeft gezien. VolkerWessels Telecom had de katrol geplaatst waarmee coaxkabels werden omhoog getrokken. Tevens lagen FM antenne's op het terrein.     
 

10-9-2009 Radio Scheldemond verplaatst antenne mast

In juni 2009 heeft Scheldemond FM, de lokale omroep voor  West Zeeuws Vlaanderen hun antenne mast van de 107.5 FM zender verplaatst van Breskens naar de watertoren in Oostburg. Tevens is de zender nu voorzien van een stereo signaal. De reden is dat de omroep niet akkoord gaat met de voorgestelde frequentie wissel naar 96.5 MHz. De zender van Radio Veronica op 96.6 MHz vanuit Goes zal de geplande frequentie storen en daarom is i.o.m. AT deze wijziging doorgevoerd. Zie hier(onder) voor (incomplete) video beelden van de antenne werkzaamheden op het allerhoogste punt van de toren.
 

8-9-2009 Digitenne zendmast KPN geplaatst op hoogste gebouw van Nederland

27 juli is het laatste deel van een Digitenne zendmast, inclusief antenne, geplaatst op de Maastoren. Hiermee heeft het hoogste gebouw van Nederland een nog hoger punt bereikt; de zendmast zal echter niet meegerekend worden in de totale hoogte van het gebouw. Twee weken eerder werd al de eerste zes meter van de buismast geplaatst daarna volgde de tweede sectie van de mast en de 4-laags antenne. De mast staat op de liftopbouw op het dak, weegt 5,5 ton en is 17,5 meter lang, tevens is er als signalering voor de luchtvaart een flitslicht opgenomen. Verder staat er in de technische ruimte van de Maastoren veertig vierkante meter aan zend- en randapparatuur, waar op dit moment nog volop wordt gewerkt aan het inrichten van de zendruimte. KPN Broadcast Services verhuist de zendmast van de naastgelegen 89 meter hoge Wilhelminatoren naar de 165 meter hoge Maastoren. Liaisonmanager bij KPN Broadcast Services, Dhr. Henk-Gert Lenten, vertelt hierover het volgende: “Toen ik ontdekte dat de Maastoren direct tegenover de Wilhelminatoren gebouwd zou worden, voorzag ik problemen. Het zou het bereik van Digitenne gaan belemmeren. De antennes staan aan de voorkant op het dak van de Wilhelminatoren. De Maastoren zou er pal voor komen te staan”. Om deze periode te overbruggen is een noodoplossing bedacht om het bereik van de zendmast te garanderen. De antennes zijn tijdelijk verplaatst naar een andere hoek op het dak van de Wilhelminatoren. Het Digitenne-signaal richt zich op Rotterdam-Noord. Dhr. Henk-Gert Lenten: “Dit is een tijdelijk lapmiddel, met de verhuizing van de zendmast naar de Maastoren is het probleem opgelost”. De Digitenne-zendmast op de Maastoren zal naar verwachting eind dit jaar operationeel worden. ”Tussen het verhuizen en het ‘in de lucht gaan’ zit een periode van intensief en nauwkeurig testen”, legt Dhr. Henk-Gert Lenten uit. Bron. Klik hier voor een powerpoint van de plaatsing van de antenne.
 

7-9-2009 Etna FM te beluisteren op 105.8 tijdens dorpsfeest in Zwaagwesteinde

Van dinsdag 8 t/m zondag 13 september is Etna FM te ontvangen in stereo en RDS via de evenementenfrequentie FM 105.8. Dit ter gelegenheid van Dorpsfeest van de Westereen (Zwaagwesteinde).
 

6-9-2009 Roulette FM heeft een acuut antenneprobleem
 


 

5-9-2009 KPN komt voorlopig niet met HD TV via Digitenne
 

KPN heeft voorlopig geen concrete plannen om HD TV via Digitenne uit te gaan zenden. Om dit mogelijk te maken zou het telecombedrijf moeten overstappen naar MPEG4-compressie, een techniek die onder de DVB-T2-standaard valt. In toenemende mate zijn hd-televisies op de Nederlandse markt niet alleen uitgerust met een DVBT tuner die de huidige MPEG2-streams van Digitenne kan decoderen, maar ook met MPEG4/H.264-streams die volgens de DVBT-T2-standaard ook HD kwaliteit kunnen leveren. KPN-woordvoerder Steve Hufton bevestigt aan Tweakers.net dat KPN voorlopig geen plannen heeft om HD TV via DVBT T2 te gaan aanbieden. "Digitenne zal voorlopig geen HD gaan uitzenden. Het is in de markt gezet om tegen een lage prijs toch een compleet programma-aanbod aan te kunnen bieden", aldus de zegsman. Lees verder.
 

4-9-2009 Radio Loep nu Tynaarlo Lokaal
 

Radio LOEP, de lokale radiozender van de gemeente Tynaarlo, heet vanaf vanmiddag 12.00 uur Tynaarlo Lokaal. De naamsverandering is onderdeel van een 26 uur durende marathonuitzending over het Bloemencorso in Eelde. De naam LOEP stond oorspronkelijk voor Lokale Omroep Eelde Paterswolde. Sinds de gemeentelijke herindeling in 1998 zendt de zender echter uit in de hele gemeente Tynaarlo en is de naam LOEP dus achterhaald. De omroep is te ontvangen op 105.9 en 107.4 MHz.
 

3-9-2009 Opening corsoweek Tiel live op Nova FM

Zaterdag 5 september is de start van de 49e fruitcorsoweek live te beluisteren via de evenementenfrequentie FM 106.9 van NOVA FM. Het programma begint om 19.00 uur met reportageflitsen vanaf de Veemarkt. Om 20.15 uur zal de opening integraal worden uitgezonden. De uitzending is tevens het startsein van een volledige week corsoradio.
 

2-9-2009 Bingo FM heeft extra zender aangestoken
 

Bingo FM, de radiozender voor de steden Utrecht en Amersfoort, heeft sinds kort een extra frequentie. Via FM 105.7 is Bingo FM nu ook in het westen van Utrecht te ontvangen. Hiermee zijn de ontvangstproblemen in Leidsche Rijn en omgeving verholpen. De frequentie voor Bingo FM in Utrecht is FM 107.7, voor Amersfoort FM 107.9 en dit is nu uitgebreid met een frequentie voor Utrecht West: FM 105.7. Vreemd genoeg meldt de website van Bingo FM de nieuwe frequentie niet. Bron.
 

   
29-10-2009 Omroep Stein via noodzender weer in de lucht

Omroep Stein is weer on air. Via een gehuurde zender van Parallel media projecten en een antenne is een naast de studio opgestelde bouwkraan is omroep Stein weer in de ether te beluisteren. Monteurs van Ziggo hebben vanuit de studio naar een dichtstbijzijnde wijkcentrale een kabel gelegd, en via een andere modulator en enkele omschakelingen op het kabelnet zijn ze nu ook weer via de kabel te  beluisteren. Vanaf 16 uur draait alles weer via de noodvoorziening. Deze nood situatie zal blijven tot de situatie nabij de brand weer normaal is.
 

29-10-2009 Omroep Stein uit de lucht door brand in winkelcentrum

Omroep Stein is gedupeerd door de grote brand in het naburige winkelcentrum van Stein. Door de grote brand is ook de aangrenzende flat waar de apparatuur van de lokale omroep staat geëvacueerd en vermoedelijk stroomloos. Hierdoor is Radio en TV Stein alleen nog via Internet te beluisteren. De ether (96.2 MHz) en kabel uitzendingen komen vanaf de ontruimde flat, die ook voor de omroep medewerkers niet toegankelijk is. Hoelang deze situatie zal blijven is nu nog niet bekend. (09.30 uur), daar men niet weet in hoeverre de installatie door de brand is aangetast. Op dit ogenblik wordt samen met Roy Prikken uit Maastricht een nood zender geplaatst nabij de studio zodat de radio weer in de ether zal zijn. Indien de situatie langer duurt, of als blijkt dat ook de zender installatie van Omroep Stein door de brand verwoest is, dan zullen Roy Prikken (Parallel media) en René Stevens (HFPrints) een nood verbindings systeem opzetten zodat de omroep morgen weer op de kabel is. Hiervoor wordt dan een nood verbinding naar Ziggo aangelegd.
 

27-10-2009 RTV Oost op 89.4 nu vanaf mast Hengelo

Sinds vanmiddag zendt Radio Oost uit vanaf de mast te Hengelo naast de studio op 89.4 MHz.  
 

23-10-2009 FM zender 89.4 van RTV Oost verhuist 27-10 van De Lutte naar Hengelo

Zoals te lezen is op deze website bij het nieuws van 24-, 17- en 15-9 zijn alle voorbereidende werkzaamheden m.b.t. de verhuizing van de FM zender in De Lutte (89.4 MHz) naar Hengelo klaar. Op de website van Radio Oost wordt inmiddels een omschakeldatum genoemd dinsdag 27 oktober.
 

22-10-2009 Luistercijfers augustus-september: Radio 1 zakt terug; Veronica stijgt
 

Onderzoeksbureau Intomart GfK heeft vandaag de meest recente luistercijfers gepubliceerd over de periode augustus - september 2009. De cijfers (%) (tussen haakjes de vorige periode):
01. Radio 538 - 10,4 (10,4)
02. Radio 2 - 10,2 (10,2)
03. Sky Radio - 8,8 (8,7)
04. Radio 3FM - 8,6 (8,5)
05. Radio 1 - 7,4 (8,1)
06. Q-music - 6,6 (6,8)
07. Radio Veronica - 6,0 (5,7)
08. 100%NL - 4,7 (4,7)
09. Radio 5 - 2,7 (2,8)
10. Radio 10 Gold - 2,3 (2,3)
11. Classic FM - 2,1 (2,1)
12. Slam!FM - 2,0 (2,0)
13. Radio 4 - 1,8 (1,6)
14. Arrow Classic Rock - 1,3 (1,2)
15. BNR Nieuwsradio - 0,9 (0,9)
16. TMF Hitradio - 0,5 (0,5)
17. Arrow Jazz FM - 0,4 (0,4)
18. Kink FM - 0,2 (0,3)
19. Radio 6 - 0,2 (0,2)  
 

20-10-2009 Big L per 1 november terug op AM 1395
 

Big L komt terug op AM 1395 op 1 November aldus deze promo. Ze zullen 21 uur per dag gaan uitzenden de overige uren zendt Radio Tirana vanuit Albanie uit.
 

19-10-2009 Madurodam by Light via 107.5 FM
 

De kleinste stad van Nederland pakt groot uit in de herfstvakantie. Tot en met zondag 1 november is er in Madurodam het evenement Madurodam by Light te zien. Elke avond zal de bezoeker zich onderdompelen in een fascinerend Nederlands sprookje over Hansje Brinker en zijn strijd tegen het water. Madurodam maakt gebruik van de modernste projectietechnieken voor deze show van water, licht en laser. Heel Madurodam, dus alle gebouwen, waterpartijen en zelfs het vliegveld, zijn onderdeel van het decor van deze 20 minuten durende lichtshow. Het audio signaal behorend bij de show is te ontvangen op de  evenementenfrequentie 107.5 FM.
 

18-10-2009 Uitzendverbod dreigt voor Holland Centraal (Unity FM Leiden en Bollenstreek)
 

Het Commissariaat voor de Media wil de zendmachtiging van Holland Centraal intrekken. Afgelopen donderdag werd het bestuur van de Leidse publieke omroep in een hoorzitting aan de tand gevoeld over de uitzendingen zoals die sinds 1 oktober plaatsvinden onder de naam Unity FM. Dit programma wordt verzorgd door het Leiderdorpse bedrijf Rudeboy Media. Dat bedrijf heeft van het Commissariaat voor de Media geen toestemming om uit te zenden en Holland Centraal kan de eigen machtiging ook niet overdragen. Of het daadwerkelijk tot een uitzendverbod komt blijkt binnen twee weken. Dan neemt het Commissariaat een besluit. De PvdA in de Leidse raad wil opheldering van CDA-wethouder de Haan die mediazaken in zijn portefeuille heeft. De partij zal in de raad van 27 oktober ook een motie indienen. Daarin vraagt de partij om een beleidsplan voor de lokale omroep, inzicht in kijk-, luister- en bereikscijfers en inzage in de jaarrekeningen van de omroep. Verder wil de partij dat het college onderzoekt of de omroep in Holland Rijnlandverband gefinancierd kan worden. Het zou dan vanaf volgend jaar gaan om 1,30 euro per huishouden. Nu betalen niet alle gemeenten mee aan de publieke lokale omroep. Dit 'free riders-gedrag' is ook wethouder de Haan een doorn in het oog. Info via MediaMagazine.
 

16-10-2009 Radiozenders uit de lucht door werkzaamheden Lopik toren
 

In de Randstad is een aantal radiozenders via de ether in de vroege ochtend vandaag korte tijd niet te ontvangen. Wegens onderhoudswerkzaamheden aan de zendmast van Lopik is het mogelijk dat tussen 01.00 en 03.00 uur sommige FM-zenders niet zijn te ontvangen. Het betreft ook de publieke stations Radio 1, 2 en 3, liet een woordvoerster van Nederlandse Publieke Omroep donderdag weten. Het gaat om de zenders op de volgende locaties:
Lopik (IJsselstein): Radio 1 98.9, Radio 2 92.6,  3FM 96.8  en Q Music 100.7 MHz.
Alphen a/d Rijn: 3FM 96.5 MHz
Den Haag: Radio 1 105.5, Radio 2 92.9 en 3FM 96.5 MHz.
Hoorn: Radio 1 98.6, Radio 2 105.1 en 3FM 96.5 MHz.
Roosendaal: Radio 1 87.6, Radio 2 95.9 en 3FM 96.5 MHz.
De storing bevindt zich in een van de veertig antennepanelen. Er zijn op dit moment nog niet tot merkbare gevolgen in de uitzending. Vannacht worden metingen uitgevoerd om de oorzaak te traceren en indien noodzakelijk een (tijdelijke) voorziening aan te brengen. Uitzendingen op de FM via andere zenders zullen niet worden onderbroken. Ook via de kabel en internet lopen de uitzendingen gewoon door. Bron.
 

13-10-2009 Geen doorstart met FMeXtra bij lokale omroepen
 

Om FMeXtra te promoten had Broadcast Partners eind 2007 besloten om via vier lokale omroepen een pilot te starten. Het zou gaan om de lokale omroep van Rotterdam, Zaandam, Twenterand en Spijkenisse. Spijkenisse heeft nooit uitgezonden met het FMeXtra signaal maar de overige omroepen wel. Op dit moment is de apparatuur bij alle lokale omroepen weggehaald en zo lijkt deze pilot een flop te zijn geworden.
 

12-10-2009 Voorlopig geen ether signaal voor de lokale omroep RTi Hilversum
 

RTi FM, de lokale omroep voor de gemeente Hilversum zal pas in 2010 in de ether te ontvangen zijn. De aanschaf van een zender staat pas in de begroting van volgend jaar aldus de omroep.
 

9-10-2009 Midvliet FM nu ook in Wassenaar te ontvangen via extra zender op 107.9 FM
 

Midvliet FM, de lokale omroep voor de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Wassenaar heeft sinds vanmiddag een nieuwe zender aangestoken op 107.9 MHz welke voor Wassenaar bedoeld is. Met de huidige zender op 107.2 MHz werd Wassenaar niet verzorgd. De zendantenne is geplaatst door ProFM Broadcast. Foto's van de werkzaamheden kun je hier bekijken. Bron.
 

4-10-2009 Einde voor lokale radio in Zwolle

De stekker voor de Lokale Omroep Zwolle lijkt er nu definitief uit te zijn. Een groep vrijwilligers is de afgelopen maanden bezig geweest om tot een akkoord te komen met de schuldeisers, maar is daar niet in geslaagd. Voor een nieuwe lokale omroep in Zwolle moet de omroeplicentie opnieuw worden aangevraagd. Simone Chapel, één van de vrijwilligers: ''We hebben geprobeerd om met alle schuldeisers tot een akkoord te komen, maar helaas is dat niet gelukt. Maanden hebben we hier onze tijd en energie ingestoken, maar op een gegeven moment moet je een keuze maken en dat is nu gebeurd.'' ''Dit wil niet zeggen dat we het bijltje erbij neerleggen, integendeel. We hebben al deze maanden er rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren. Daarom hebben we ook de stichting RTV Zoo opgericht. Met deze stichting gaan we nu voor een nieuwe licentie.'' Bron.
 

3-10-2009 3 oktober radio Leiden op 107 FM

Voor het vierde achtereenvolgende jaar verzorgt de Leidse Stichting Evenementen Radio (SLER) weer 4 dagen live uitzendingen van het Feest der Feesten. 3 Oktoberradio is vanaf 1 oktober 00:00 uur tot en met 4 oktober ’s avonds 00:00 uur te ontvangen op de evenementenfrequentie 107.00 FM in de ether en wereldwijd op www.3oktoberradio.nl. 3 Oktoberradio zorgt ervoor dat iedereen die niet bij het feest aanwezig kan zijn, toch kan meegenieten van onze 3 oktoberfeesten. De radio-uitzendingen zijn niet alleen in Leiden maar ook in de regio rond Leiden te ontvangen. Vanuit de studio is 24 uur per dag live radio, daarnaast zullen verschillende reporters live verslag doen van de evenementen en sfeer in de stad. De zendantenne is geplaatst door DTBS op de Eschertoren.
 

2-10-2009 Holland Centraal vervangen door Unity FM

Holland Centraal bestaat sinds woensdagavond niet meer. De lokale zender voor Leiden en de Bollenstreek, die sinds 1995 uitzond onder deze naam is overgenomen door UnityFM. UnityFM zendt met de overname nu uit voor de gemeente Leiderdorp (106.1 MHz), Kaag & Braassem (105 MHz), Leiden (105.7 MHz) en de Bollenstreek (107.7 MHz).
 

1-10-2009 Radio Hollandio nu ook in Den Bosch op 94.1 FM

Sinds vandaag is Radio Hollandio in de regio Den Bosch te ontvangen op de frequentie waar voorheen Radio Mexico Den Bosch uitzond.
 

   
30-11-2009 ROSA FM neemt nieuwe zender en mast in gebruik
 

Afgelopen zaterdag is de nieuwe etherzender van ROSA FM in gebruik genomen en daarmee is de omroep nu in stereo met RDS te horen op 107.6 FM. Het is wederom een "mijlpaal" omdat de zender nu in het nieuwe studio complex staat. De zender is geleverd door Broadcast Partners uit Terneuzen. Zij hebben in mei bij het plaatsen van de 30 meter hoge antennemast ook de zendantenne`s geleverd. Omstreeks 15.00 uur werd de oude zender die in de dorpskerk stond uitgeschakeld en werd er naadloos over gegaan naar de nieuwe zender. Bron.
 

24-11-2009 Problemen bij lokale omroepen door wind en onweer

Bliksem heeft De Streekradio, de lokale omroep voor de gemeente De Wolden getroffen; kijk hier voor beelden op TV Drenthe.
Ook Radio 6FM, de lokale omroep voor Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren is getoffen door blikseminslag; lees hier verder.
Haarlem 105 is weer niet te ontvangen via DVB-T ("Digitenne"). De antenneinstallatie is dit keer door de recente storm beschadigd; lees hier verder.
 

22-11-2009 Radio Meander verhuisd de 106.9 van Cuijk naar Beers

Radio Meander, de lokale omroep voor de gemeente Cuijk en Grave heeft gisteren de zender 106.9 FM verhuisd naar een politiemast in Beers. Hiermee is het bereik in de gemeente verbeterd. De oude mast van 24 meter en inschuifbaar tot 6 meter is inmiddels verkocht
 

18-11-2009 Haarlem 105 'Digitenne' weer on air

Haarlem 105 is weer te ontvangen via DVB-T ("Digitenne"). De zendinstallatie in de Haarlemse binnenstad is hersteld. De zender raakte onlangs beschadigd doordat de bliksemafleider niet goed bleek te functioneren. Lees hier verder.
 

16-11-2009 Radio Veldhoven verhuisd naar tijdelijke uitzendlocatie

Radio Veldhoven heeft momenteel een tijdelijke uitzendlocatie nl. op hun studio. Het gebouw waar de omroep jaren te gast was, wordt momenteel gesloopt en hier komt nieuwbouw. Binnenkort wordt verhuisd naar een flat van ongeveer 25mtr hoogte. Dit is ook weer een tijdelijke locatie, namelijk tot 2012/2013 tot de nieuwbouw klaar is op de oorspronkelijke plaats. Radio Veldhoven is te ontvangen op 107.7 FM.
 

10-11-2009 Tilburgse lokale omroep binnenkort te ontvangen op 107.6 FM

LOTT Radio, de lokale omroep voor Tilburg is actief onder station-call Radio Magnifique. De uitzendingen zijn binnenkort te beluisteren via de kabel en op een later tijdstip via de ether op 107,6 MHz. Op dit moment zijn al testuitzendingen permanent te beluisteren via internet. Er wordt muziek uitgezonden voor zowel jongeren als ouderen maar er wordt evenzeer aandacht besteed aan onderwerpen als sport, politiek, kunst en cultuur waarbij vooral aandacht wordt geschonken aan Tilburgse aangelegenheden.
 

8-11-2009 Omroep Hoogvliet Totaal on air tijdens intocht Sinterklaas en de Kerstmarkt

Omroep Hoogvliet Totaal zal 21 november te ontvangen zijn via de evenementenfrequentie 107.5 FM t.g.v. de intocht van de Sint. Er is een mobiele studio deze dag in de sporthal waar de Sint een groot feest krijgt aangeboden. Tevens gaat men met een live verslaggever schakelen die op de pakjesboot van de Sint zal stappen om daar vandaan live verslag te doen. Het hele programma duurt van 10:00 tot 18:00 uur.
Op 19 december gaan ze wederom on air tijdens de kerstmarkt vanuit het winkelcentrum.
 

5-11-2009 Berkelland FM onderzoekt ontvangst klachten

De lokale omroep Berkelland FM laat onderzoeken waarom de zender in Neede en Eibergen soms niet of heel slecht te ontvangen is op de frequentie 105.3 FM. De omroep zegt de laatste weken regelmatig klachten te hebben gekregen van luisteraars. De zender was dan een tijdje niet of niet goed via de ether te beluisteren. Medewerkers van Berkelland FM hebben samen met de kabelmaatschappij UPC de aansluitingen en de instelling van de zender gecontroleerd, maar hebben geen storingen kunnen vinden. De omroep vermoedt nu dat de problemen worden veroorzaakt door invloeden van buitenaf, zoals mogelijk een geheime zender. Daarom is de radiocontroledienst van het Agentschap Telecom ingeschakeld om de herkomst van de storing te achterhalen. De zender is overigens ook te ontvangen via 106.0 FM. Die frequentie is volgens Berkelland FM in de gehele gemeente goed te ontvangen. De omroep hoopt dat mensen tips willen geven over de mogelijke oorzaak van de storing. Bron.
 

1-11-2009 AFN zender Erp uit de lucht

Volgens de website van AFN Benelux is de omroep noodgedwongen gestopt op 30 oktober jl. met hun FM uitzendingen via de 91.6 MHz. Lees hier verder.
 

   
31-12-2009 Nieuwe antennes en zender voor Simone FM in Hardenberg
 

Vorige week heeft Dutch Telecom Broadcast Support uit Wageningen de FM antennes en FM zender vervangen voor Simone FM in Hardenberg (93.4 FM)
 

27-12-2009 You FM uit de lucht

You FM, de lokale omroep voor Wijdemeren en Loenen is sinds een maand niet meer te ontvangen via de zenders 106.9 Kortenhoef en 107.3 Loenen. Lees hier verder.
 

26-12-2009 Het Drachtster Piraten Team legaal op op 107.6 FM

Het Drachtster Piraten Team is sinds vandaag legaal te horen op de evenementenfrequentie 107.6 FM. Dit i.v.m. de inzamelingsactie Stichting Hart in Friesland. De opbrengst van de feestavond op 27 december komt ten goede aan de stichting Hart in Friesland oftewel de Tjalling Stichting. Deze actieve stichting zet zich dagelijks in voor de gehandicapte medemens, ondermeer door zich al jaren in te zetten voor aangepaste paardensport in de provincie Fryslân.                
 

25-12-2009 Krystteam Tzum op 107.9 FM

In een loods bij Tzum en met een antenne in een kraan is het Krystteam vanaf maandag bezig met een radiomarathon. Zondag hopen ze genoeg geld bij elkaar te hebben voor het goede doel. Dat gebeurt voor het eerst in vijf jaar legaal, want verleden jaar werd de marathon stilgelegd. Daarom is dit keer een vergunning aangevraagd en zijn ze te horen op de evenementenfrequentie 107.9 FM Dit jaar draait Krystteam voor logeerhuis HJEM uit Sneek.       
 

20-12-2009 De Vrolijke Strijders dit jaar legaal op 105.8 FM

In voorgaande nieuwsbrieven werd steeds genoemd dat er achter de schermen heel hard gewerkt wordt. Dat heeft dan nu eindelijk zijn vruchten afgeworpen en in navolging van 2008 kunnen we ook dit jaar weer legaal onze kerstuitzendingen gaan verzorgen. De door het AT aan ons toegewezen evenementenfrequentie is 105.80 FM. De Vrolijke Strijders zijn van 20 december t/m 1 januari te ontvangen. Ook dit jaar gaan we weer heel veel festiviteiten organiseren. Er zal wederom voor alle leeftijdscategorieën iets te doen zijn. Hou voor data en verdere informatie onze site in de gaten. Bron.
 

18-12-2009 Noordwijk FM on air vanuit café Sportzicht in Opende via 107.3 FM

Radio Noordwijk FM is in 2004 opgericht door Ab Huitema en is sindsdien ieder jaar de laatste 2 weken van het jaar legaal te horen op de evenementenfrequentie 107.3 FM. Dit jaar is dat vanaf 18 december t/m 1 januari. Ook word er dit jaar een feestavond georganiseerd met vele bekende en regionale artiesten. Deze feestavond vindt plaats op 19 december en begint om half 9 eveneens in café Sportzicht te Opende. Deze avond is net als andere jaren alweer uitverkocht. Zowel de twee weken dat er uitgezonden word alsmede de feestavond word door de vele sponsoren betaald.
                               

17-12-2009 Radio Rood on air vanuit Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

Vanaf 19 december doet de toren van Museum Boijmans Van Beuningen dienst als zendmast. De kunstenaar Moritz Ebinger verzorgt vanuit het museum wekelijkse radio-uitzendingen over de kleur rood. Elke zondag vanaf 14.00 uur is Radio Rood live te horen op de evenementenfrequentie 107.5 FM. De toren is de hele winter rood verlicht. Bron.
                               

16-12-2009 Omroep Hoogvliet Totaal on air tijdens de Kerstmarkt

Omroep Hoogvliet Totaal zal 19 december te ontvangen zijn via de evenementenfrequentie 107.5 FM t.g.v. de Kerstmarkt. De omroep zendt live uit vanaf Winkelcentrum Hoogvliet.
 

15-12-2009 De Friese Piraten Combinatie het jaar uit op evenementenfrequentie 107.2 FM

De Friese Piraten Combinatie zal van 18 december t/m 1 januari 2010 te ontvangen zijn via de evenementenfrequentie 107.2 FM t.g.v. de Kerstfair in Wirdum. Hiervoor heeft het Commisariaat voor de Media een vergunning verleend en het Agenschap Telecom een frequentie.
 

14-12-2009 Merweradio beter te ontvangen in stereo met RDS via nieuwe antennes en zender
 

Sinds een aantal weken is Merweradio, de lokale omroep voor Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Graafstroom beter te ontvangen. Pro FM Broadcast heeft nieuwe antennes en een nieuwe zender geplaatst waardoor de omroep nu beter te ontvangen is op 105.4 FM. Tevens is men nu in stereo en met RDS te ontvangen. Info via Pro FM Broadcast.
 

13-12-2009 Radio Middelsé weer goed te ontvangen op 105.3 FM
 

Twee december viel op deze website te lezen dat door een defect in het antennesysteem Radio Middelsé op 105.3 FM een stuk slechter te ontvangen was. Gisterenochtend is de antennekabel vervangen door Dutch Telecom Broadcast Support uit Wageningen. Op de foto is te zien dat kabel vol met water was gelopen. Volgens de eerste berichten is het bereik van weer zoals het was voordat de storing ontstond. Bron.
    

12-12-2009 Radio Veldhoven verhuisd naar opnieuw tijdelijke uitzendlocatie

Radio Veldhoven heeft momenteel weer een andere tijdelijke uitzendlocatie. Het gebouw waar de omroep jaren te gast was, wordt momenteel gesloopt en hier komt nieuwbouw. Eerder zonden ze uit vanaf de studio maar inmiddels is men verhuisd naar een flat. Vanaf deze uitzendplek zal  tot 2012/2013 worden uitgezonden totdat de nieuwbouw klaar is op de oorspronkelijke plaats. Radio Veldhoven is te ontvangen op 107.7 FM.
 

11-12-2009 Broadcast Partners vindt extra frequenties voor lokale omroepen
 

In opdracht van de OLON heeft Broadcast Partners in de afgelopen weken een pilot-onderzoek uitgevoerd naar oplossingen voor de bereiksproblemen van publieke lokale omroepen. Broadcast heeft oplossingen gevonden voor de etherproblemen bij zes publieke lokale omroepen, ondermeer in de vorm van nieuwe frequenties. Het gaat om Tsarina FM, Radio Ideaal, LekWaal FM, Salto, Moerdijk FM en Deventer Radio. Klik op de omroep voor de nieuwe zendgegevens. Bron.
 

9-12-2009 Salsa Radio failliet, RTV Papendrecht snel van start
 

Vandaag op twee dagen na 23 jaar na oprichting, heeft de rechter het definitieve faillissement van Radio Salsa Omroep Stichting uitgesproken. Ongetwijfeld een bericht waarvan door vele Papendrechters toch met een brok in de keel kennis genomen wordt. De trieste ontwikkelingen in de afgelopen jaren betekenden echter de onontkoombare ondergang van de eens zo levendige lokale omroep. Bron.
Maar die nieuwe omroep RTV Papendrecht (RTV P) moet het nieuwe nieuws en entertainment platform van Papendrecht gaan worden. Dit platform zal door verschillende media gedragen worden, namelijk: radio, televisie en internet. Het ontwikkelen van dit concept is momenteel in volle gang.
Bron.
 

6-12-2009 Transportradio iedere werkdag tussen 6 en 7 uur te ontvangen op 1395 AM
 

Vanaf nu is Transportradio op elke autoradio te ontvangen. Op de middengolf AM 1395 kHz, maken ze van maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 07.00 uur een programma voor de transportsector. In heel Nederland, maar zeker ook daarbuiten is ontvangst onderweg mogelijk zoals op de autoradio in de cabine van je truck of in de stuurhut van het schip. De omroep is zeer benieuwd waar je ze kunt horen in binnen- en buitenland. Stuur je ontvangstrapport per e-mail of per sms: trs [spatie] bericht naar 3010.
 

3-12-2009 Big L international on air op 1395 AM
 

Drie dagen later dan we hier hadden gemeld is vanmiddag de AM zender aan de Trintelhaven on air gegaan. De uitzendingen worden verzorgd in samenwerking met KBC Radio. Bron.
 

2-12-2009 Radio Middelsé tijdelijk slechter te ontvangen op 105.3 FM
 

Door een defect in het antennesysteem van Radio Middelsé is het ethersignaal op 105.3 FM een stuk slechter te ontvangen dan u gewend bent. Er is water in de kabel terecht gekomen waardoor het signaal niet goed meer wordt getransporteerd van de zender naar de antenne. Bovendien is de kabel door het water intern beschadigd geraakt. Wij hopen het probleem spoedig te kunnen herstellen. Bron.
 

   
  Terug naar nieuwsarchief