Nieuws 2008

   
31-1-2008 Radio Maria m.i.v. 1 februari op AM 675 te beluisteren
  Zoals wij al reeds op 3 januari vermeldde gaat morgen Radio Maria uitzenden via de middengolffrequentie 675 kHz. De voorbereidingen zijn in volle gang in IJsselstein bij de zender.
   
27-1-2008 Zaanradio gestart met Hippie Radio via FMeXtra
  Op 4 januari is Zaanradio gestart met testuitzendingen van Hippie Radio welke via FMeXtra worden uitgezonden op 107.1 MHz. Lees hier verder.
   
26-1-2008 Radio Peejenland Hoeven on air tijdens de carnavalsdagen op 104.9 MHz
  Ieder jaar is Radio Peejenland te beluisteren tijdens de carnavalsdagen in Hoeven. De uitzendingen vinden plaats via  een evenementenzender op de frequentie 104.9 MHz  van woensdag 30 januari 23.11uur t/m 5 februari.
   
24-1-2008 Festival Weerwoord te beluisteren via Radio Oltranzista op 105.6 MHz Amsterdam
  Weerwoord, het jaarlijkse, literaire festival op het Amsterdamse Leidseplein gaat vrijdag 25 januari van start. Radio Oltranzista wordt een literair Weerwoord radiostation met gesprekken met uitgenodigde schrijvers, historische fragmenten, experimenten met jonge makers. Dagelijks zijn een aantal onderdelen van Radio Oltranzista gratis live te bezoeken in de salon van de Balie. De uitzendingen vinden plaats via  een evenementenzender op de frequentie 105.6 MHz. Weerwoord 2008 vindt plaats van vrijdag 25 januari t/m donderdag 31 januari.
   
23-1-2008 Smart RTV binnenkort ook in Gorinchem te beluisteren
 

Stichting Stadsomroep Gorinchem (SSG) is deze week een samenwerkingsverband aangegaan met de Stichting SMART Beheer uit Spijkenisse. Onder de naam SMART RTV zijn ze al actief in de gemeenten Spijkenisse, Papendrecht en Brielle. De Stichting SMART Beheer zag mogelijkheden en in nauw overleg met het Commissariaat voor de Media was de deal snel rond. Op termijn zal SMART RTV gaan uitzenden in Gorinchem onder de naam “SMART RTV Gorinchem". Men heeft inmiddels toestemming voor een uitzendlocatie op één van de hoogste punten in de gemeente. Zodra ook de frequentie is toegewezen zal de omroep beginnen met haar radioprogrammering. Bron.

   
23-1-2008 HOTRadio Plus weer on air via AM 1332 kHz vanuit Nieuwegein
 

HOT Radio Plus is wederom gestart met testuitzendingen via de middengolffrequentie 1332 kHz. De zendmast staat in Nieuwegein en heeft een vermogen van zo'n 100 Watt. "We zenden voorlopig uit met laag vermogen om de gedraging bij dag en nacht over een langere periode te kunnen volgen. Aan de hand daarvan gaan we het antennetype etc. bepalen", laat netwerkmanager Hans Kokkeel van Hot Radio aan RadioFreak.nl weten. Het commerciële regionale radiostation zendt vooral uit op FM in het oosten van het land. Hot Radio Plus verkreeg de AM-frequentie bij de frequentieveiling in 2003. "Alles heeft nogal lang op zich laten wachten. Het is moeilijk om een geschikte locatie voor een AM-zender te verwerven. Bovendien heeft het project een relatief lage priroriteit." Met de uitzendingen wil Hot Radio Plus dus voorkomen dat de uitzendlicentie voor deze frequentie wordt ingetrokken. Bron.

   
17-1-2008 FMeXtra weer on air
 

Q-Music, Radio 538 en Sky Radio hebben de FMeXtra experimenten herstart aldus Dutchmedia. DutchMedia meldde eerder dat op basis van welingelichte kringen geconcludeerd kon worden dat het politiek signaal was richting PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk en zijn stelling name in een brief aan de Tweede Kamer. Deze gebruikte de FM-eXtra experimenten als argument voor de stelling dat extra frequentieruimte was gecreëerd waardoor (in het kader van de DAB-frequentieuitgifte) in zijn optiek nog ruimte voor mobiele analoge en digitale radio ontstond. Enige maanden later blijkt - volgens wederom welingelichte kringen het middel van het staken van de FM eXtra uitzendingen niet langer zinvol, ook al blijven radiostations de medio november ingenomen stellingname van Heemskerk bestrijden. De beslissing van de radiostations om de FM eXtra-uitzendingen te hervatten is overlegd in NVCR-verband.

   
5-1-2008 Omroep Groesbeek neemt steunzender in gebruik
  Lokale Omroep Groesbeek heeft onlangs een steunzender in gebruik genomen voor de omgeving van Berg en Dal op 105.1 MHz. De hoofdfrequentie van Omroep Groesbeek blijft 90.6 MHz.
   
3-1-2008 Radio Maria straks via AM 675 te beluisteren
 

Radio Maria  zal over enkele weken gaan uitzenden via de middengolffrequentie 675 kHz. De uitzendingen van Arrow Classic Rock via AM zullen daardoor gestaakt worden. Op de website van Radio Maria valt te lezen dat men bezig zijn met de oprichting van een zender in Nederland.

   
19-2-2008 Radio H4K on air tijdens de Heineken roeivierkamp Amsterdam
  Ieder jaar is tijdens de Heineken roeivierkamp Radio H4K te beluisteren in Amsterdam. De uitzendingen vinden plaats via een evenementenzender op de frequentie 105.4 MHz  op 8 en 9 maart.
   
12-2-2008 Verdeling digitale radio (T-DAB) frequenties nog voor de zomer
 

De veiling van de digitale etherfrequenties (T-DAB) start nog voor de zomer. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken besloten. Het Agentschap Telecom is vrijdag gestart met de consultatie voor de uitgifte van de vergunningen voor 'digitale omroep'. Daarbij gaat het onder meer om  de digitale   radiostandaard DAB, waarvoor al jaren geleden al frequenties zouden worden geveild aan commerciële zenders. Partijen mogen hun standpunten geven over de ontwerpveilingregeling, de ontwerpvergunningen en het ontwerpbesluit tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan. Kijk hier voor het uitgewerkte plan. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt extra etherruimte 'geoormerkt' voor lokale omroepen, die met het toekomstige uitschakelen van de analoge ether mogelijk in de verdrukking zouden komen. De lokale zenders moeten kunnen uitzenden op de L-band die 117 afzonderlijke geografische verzorgingsgebieden heeft. De L-band is volgens het ministerie 'technisch en functioneel het meest geschikt voor lokale radio'.
Bron: Emerce

   
8-2-2008 FMeXtra up date
 

Nadat Q-Music, Radio 538 en Sky Radio FMeXtra weer hadden ingeschakeld half januari jl. zijn nu ook drie lokale omroepen, als onderdeel van een pilot inmiddels te beluisteren met een extra programma via FMextra. Op 5 december 2007 werd de 1e lokale omroep in Nederland voorzien van FMeXtra nl. Megastad FM uit Rotterdam op 93.9 MHz. Op het FMeXtra kanaal is Megastad FM Classics te ontvangen.
Op 20 december 2007 was de 2e lokale omroep aan de beurt nl.
Delta FM uit Vriezenveen op 105.3 MHz. Op het FMeXtra kanaal is de Deltapiraat te ontvangen.
Op 4 januari 2008 was de 3e lokale omroep aan de beurt nl.
Zaanradio uit Zaandam op 107.1 MHz. Op het FMeXtra kanaal is Hippie Radio te ontvangen.
De 4e lokale omroep in Nederland welke binnenkort met FMeXtra gaat uitzenden is Smart FM (105.0 Papendrecht, 105.1 Spijkenisse en 105.4 Brielle). Voor een compleet overzicht van FMextra kijk hier.

   
1-2-2008 Radio Maria gestart op AM 675
  Na een kort historisch overzicht van Ad Ossendrijver van Arrow Classic Rock ging om 0:00uur het signaal om naar Radio Maria. Voor meer nostalgische radio momenten kijk hier.
   
31-3-2008 Radio Marina voorlopig niet via middengolf te beluisteren
 

Radio Marina is druk bezig met het regelen van een verplaatsing voor beide opstelpunten naar Zuid-Holland Zuid en Noordelijk Flevoland, waarvoor ze deze week contact hebben gehad met het Agentschap Telecom. Helaas dienen deze verplaatsingen    ook    internationaalgoedgekeurd te worden en zal het hierdoor wel een maand of 5 kunnen duren, eer Radio Marina via de 1485kHz te ontvangen zal zijn. De eigenaar van de site te Rijswijk wilde geen nieuwe zender toelaten op de mast aldus een reactie van Radio Marina aan ons. Ook werd ons gemeld dat men de mogelijkheden aan het onderzoeken is om als ‘eerste’ Nederlandse middengolfzender een Valcom antenne te gaan gebruiken op één of beide opstelpunten.

   
29-3-2008 Problemen met KPN zendmast Eindhoven langs A2
 

De KPN moet binnen acht weken een nieuwe milieuvergunning aanvragen voor de 94 meter hoge Digitenne zendmast langs de A2 bij de Croy. Onderzoek van de milieudienst van het SRE heeft uitgewezen dat de zendmast niet voldoet aan de afgegeven milieuvergunning. Aanleiding voor het onderzoek waren de vele klachten en vragen van omwonenden over de zendmast. Het onderzoek maakte duidelijk dat de mast op een andere locatie is geplaatst dan afgesproken. Vanwege de vele vragen over de veldsterkte van de mast moet de KPN bovendien een  onderzoeksrapport over de hoogte van de veldsterkte op voor publiek toegankelijke plaatsen overleggen. Verder stelt het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) dat voor het verlichten van en de lichteffecten op de zendmast nooit een vergunning is aangevraagd. Indien de KPN niet aan de gestelde eisen voldoet, zal het SRE handhavend optreden waarbij uitschakelen of zelfs afbreken van de mast tot de mogelijkheden behoort. De mast die voor veel commotie in de omringende wijken zorgde, werd in afgelopen november in gebruik genomen. De massale klachten uit de omliggende wijken Genderbeemd, Hanevoet, Meerhoven, Ooievaarsnest en Strijp richtten zich op meerdere zaken. Onder meer over de zeer slechte en onduidelijke communicatie van de gemeente naar bewoners, het verlichten van de mast en storing van radio, tv en elektronische apparatuur. Een aantal omwonenden overweegt planschade, vermindering van woongenot en waarde van eigendommen als huizen, te eisen van de gemeente en/of KPN. Walther Denissen heeft een actiegroep 'Weg met de Croy zendmast' opgericht. Bron.

   
27-3-2008 Radio Waddenzee krijgt nieuwe zendmast
  Het radiolichtschip Jenni Baynton van Radio Waddenzee krijgt een nieuwe zendmast. Dit is nodig om met uitzendingen vanaf zee een ontvangst van het signaal in heel Nederland te kunnen garanderen. De huidige mast (40 meter) wordt vervangen door een hoger exemplaar (83,5 meter). Het wordt een indrukwekkende operatie. Omdat er voor een mast van deze lengte geen hijskraan beschikbaar is wordt de klus geklaard met een helikopter. Radio Waddenzee heeft hiervoor de hulp van een gespecialiseerd bedrijf uit Zwitserland ingeroepen. Het maximale hijsvermogen ligt rond 4500 kilo. De nieuwe mast wordt dus in stukken op het schip aangebracht. Vorig jaar schakelde KPN hetzelfde helikopterbedrijf in om de top van de zendertoren in Goes te vernieuwen. De oude mast (die is verkocht aan de nieuwe eigenaren van het voormalige Veronicaschip Norderney) wordt eerst door de heli verwijderd, waarna de nieuwe geplaatst wordt. De operatie wordt komende dinsdag vanaf 12.00 uur uitgevoerd. Een deel van de Harlinger Zuiderpier en de kade van de Nieuwe Willemshaven worden om veiligheidsredenen afgezet, maar belangstellenden kunnen op afstand de indrukwekkende werkzaamheden goed volgen. Bron.
   
26-3-2008 Zuid FM niet meer via de ether te ontvangen
  Bij Zuid FM, de lokale radio-omroep van Eijsden, is dit weekend zendapparatuur gestolen. De omroep kan daarom niet meer via de ether en de kabel uitzenden. Volgens de voorzitter van de Stichting Radio Omroep Eijsden bedraagt de schade 15.000 tot 20.000 euro. De uitzendingen zijn alleen nog via internet te beluisteren. Bekijk hier de reportage van L1TV.
   
21-3-2008 Uitkomst Lokaal (B)ether "ronduit bedroevend"
 

Op 18 februari 2008 vond overleg plaats met Agentschap Telecom over de voortgang van het project lokale omroep (B)ether. Dit mede naar aanleiding van de vragen die op 18 januari 2008 door OLON zijn gesteld over de teleurstellende uitkomsten van de optimalisatie van lokale omroepfrequenties en de onduidelijkheden over het coördinatieproces van de 18 FM-frequenties beneden de 104.9 MHz. In de periode december 2007-januari 2008 zijn door Agentschap Telecom alle lokale omroepen die deelnemen aan het project en die geen eerder aanbod hadden gekregen voor een frequentie buiten de lokale omroepband aangeschreven. Voor 47 omroepen betekende dit een voorstel tot optimalisatie van de huidige in gebruik zijnde frequentie. 41 Omroepen kregen na twee jaar wachten simpelweg te horen dat er voor hen geen oplossing voor handen was. Van alle lokale omroepen die zich hadden aangemeld (113) hadden er op 18 februari 2008 67 omroepen een concreet aanbod van Agentschap Telecom ontvangen, 47 op de huidige frequentie en 20 buiten de zogenaamde lokale omroepband. Nadere analyse door OLON van de oplossingen schept echter een veel negatiever beeld. Met name de oplossingen die zijn aangedragen binnen de lokale omroepband zijn vaak geen echte oplossingen en/of ze zijn zo beperkt dat er nauwelijks gesproken kan worden van terugdringen van een verzorgingstekort. Op 18 februari 2008 werd ook gemeld dat de internationale coördinatie van 10 van de 18 frequenties die waren aangeboden was afgerond. Resultaat: één frequentie valt definitief af, negen frequenties zijn goedgekeurd maar wel met de nodige reducties. De betreffende omroepen hebben op 7 en 12 maart 2008 van Agentschap Telecom een nieuw, definitief voorstel ontvangen. Het gaat om de omroepen in de gemeenten Sint Anthonis, Barneveld, Holten en Rijssen, Gemert, Midden-Groningen, Bronckhorst, Lingewaard, Dinkelland-Tubbergen en Meppel. De omroepen zijn verzocht om voor 31 maart 2008 het Agentschap Telecom te laten weten of ze al dan niet akkoord gaan met het nieuwe voorstel. Voor bijna alle omroepen geldt dat het definitieve voorstel significant afwijkt van het eerdere aanbod door de reducties die zijn toegepast als gevolg van de internationale coördinatie. Daarnaast is in het nieuwe voorstel uitgegaan van de feitelijke antennegegevens. Van de overige acht frequenties die zijn aangeboden voor coördinatie is het resultaat nog niet bekend. De Stichting Streekradio De Wolden heeft op 20 februari 2008 alsnog een voorstel ontvangen van het Agentschap voor een frequentie buiten de lokale omroepband. De omroep kreeg tot 10 maart 2008 de tijd om akkoord te gaan. Al met al zijn de resultaten ronduit bedroevend. OLON heeft bij Agentschap Telecom aangedrongen dat alle omroepen die naar aanleiding van een optimalisatievoorstel of juist een afwijzing daarvan hebben gereageerd op Agentschap Telecom op korte termijn een inhoudelijke reactie tegemoet kunnen zien. Dossier 1, Dossier 2, Dossier 3.

   
18-3-2008 DVB-H zendinstallatie geplaatst in Volendam
  In Volendam is door VolkerWessels Telecom in opdracht van KPN een DVB-H zendinstallatie gebouwd. Info via VolkerWessels Telecom. DVB-H is de enige standaard die wereldwijd wordt gebuikt. De Europese Commissie hoopt met het uitroepen van DVB-H tot standaard een belangrijk signaal uit te zenden aan landen die nog moeten besluiten of ze kiezen voor DVB-H of andere standaarden.
   
15-3-2008 DVB-H zendinstallatie geplaatst in Purmerend
  In Purmerend is voor KPN een DVB-H zendinstallatie gebouwd.
   
13-3-2008 Favoriet FM wil ook lokale omroep voor de gemeenten Duiven en Westervoort
 

Favoriet FM wil graag ook gaan uitzenden in de gemeenten Duiven en Westervoort. De omroep heeft hiervoor een verzoek bij het Commisariaat voor de Media ingediend. De etherfrequentie voor Duiven en Westervoort is 105.2 MHz. Bron.

   
12-3-2008 Gelre FM wordt ook lokale omroep voor de gemeente Doetinchem
  Gelre FM gaat ook uitzendingen in Doetinchem verzorgen. De Stichting Stadsomroep Doetinchem gaat samenwerken met Gelre FM, nu de omroep voor de gemeenten Oost-Gelre en Aalten. De etherfrequentie voor Doetinchem is 106.2 MHz. Wanneer de uitzendingen van start gaan is nog niet duidelijk. Bron.
   
10-3-2008 Parkzender van de Efteling toch Efteling Radio
  De Efteling mag toch de eigen naam gebruiken bij de tijdelijke FM frequentie die het park heeft gekregen. Het attractiepark krijgt een kleine zender die gebruikt wordt in het park om informatie te verspreiden. Aanvankelijk mocht de naam Efteling Radio niet gebruikt worden, maar het Commissariaat voor de Media heeft daar alsnog toestemming voor gegeven. Efteling Radio krijgt de frequentie 104.3 MHz. De zendvergunning is verleend tot september 2011. Bron.
   
9-3-2008 Tegenstanders van KPN zendmast Zichtenburg te Den Haag naar de rechter
  Bewoners van de Haagse wijk Houtwijk willen dat de rechter de milieuvergunning voor de kolossale Digitenne zendmast aan de Zichtenburglaan vernietigt. De rechtszaak dient maandagmiddag voor de Raad van State. De zendmast van 156 meter staat middenin een woonwijk en is het hoogste bouwwerk van Den Haag. De bewoners zijn bang voor electromagnetische straling en voor schade aan hun huizen als de mast omvalt. Het verzet tegen de zendmast voor radio en tv van Digitenne is massaal. Er zijn 179 bezwaarschriften ingediend, maar de gemeente blijft bij het besluit om de zendmast een milieuvergunning te geven. Bron. De buurtbewoners hebben een website gemaakt waar valt te lezen hoe men over dit bouwsel denkt.
   
8-3-2008 Radio H4K on air tijdens de Heineken roeivierkamp Amsterdam
  Ieder jaar is tijdens de Heineken roeivierkamp Radio H4K te beluisteren in Amsterdam. De uitzendingen vinden plaats via een evenementenzender op de frequentie 105.4 MHz  op 8 en 9 maart.
   
7-3-2008 Keizerstad Apeldoorn wordt ook RADIONL
 

De Gelderse zender Keizerstad FM zal vanaf zondag 9 maart via de zender in Apeldoorn verder door het leven gaan als RADIONL Door deze samenwerking kunnen de luisteraars in de Stedendriehoek op het Nederlandse levenslied   afstemmen.  RADIONL zal ook op  de  kabel te ontvangen zijn. Directeur Ignas Kuppens: "de radiomarkt is erg in beweging en al langer waren ook wij op zoek naar een verdere vergroting van onze luisterdichtheid. Het behoeft geen betoog dat Nederlandstalige muziek tegenwoordig weer erg populair is. RADIONL heeft een hoog marktaandeel in het Noorden van het land en samen gaan we zorgen voor een verdere uitbouw van dit succes". Binnenkort zal RADIONL in grote delen van Nederland te ontvangen zijn. In de veiling van etherfrequenties die vorige week is afgerond heeft de zender 11 van de beschikbare 12 zenders bemachtigd. Keizerstad FM zal via de overige zenders in Ede, Arnhem en Nijmegen normaal te beluisteren blijven, maar: "wij sluiten niet uit dat binnenkort nog een Keizerstad FM-editie op de Nederlandse tour gaat", aldus Kuppens. RADIONL is vanaf zondag 9 maart te beluisteren via FM 94.0. Bron: persbericht RADIONL.

   
4-3-2008 Arrow: AM 828 voor Arrow Talks en AM 1035 voor Arrow Jazz FM in Limburg
 

De Arrow Media Groep heeft de intentie de nieuw verkregen middengolf frequenties te gebruiken voor een nieuw talkradiostation op AM 828 kHz (Heinenoord), alsmede het opvullen van een dekkingsgat in Limburg voor Arrow Jazz FM op AM 1035 kHz (Echt). Lees verder op DutchMedia weblog.

   
3-3-2008 RADIONL en Efteling Radio krijgen FM rest frequenties
  NDC Mediagroep, eigenaar van Waterstad FM en RADIONL krijgt elf van de twaalf regionale FM frequenties die dit jaar extra beschikbaar zijn gekomen. Dat blijkt uit een brief die alle geïnteresseerde partijen vandaag hebben gekregen. De beslissing volgt uit een vergelijkende toets die Agentschap Telecom in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft uitgevoerd. RADIONL gaat op deze elf frequenties uitzenden: Ameland 89,4 MHz, Zutphen 89,9 MHz, Oldenzaal 90,0 MHz, Winterswijk 94,3 MHz, Cuijk 95,3 MHz, Lichtenvoorde 95,7 MHz, Den Helder 96,0 MHz, Stadskanaal 96,0 MHz, Heerenveen 97,3 MHz, Amersfoort 99,5 MHz en Appingedam 103,6 MHz. De twaalfde frequentie is toegewezen aan het attractiepark De Efteling welke met Efteling Radio vanuit Kaatsheuvel op 104,3 MHz gaat uitzenden m.i.v. 28 maart als het park open gaat.
Er zijn ook
vijf middengolffrequenties verdeeld. Het gaat om: Heinenoord 828 kHz en Echt 1035 kHz (Arrow), Almere 1224 kHz (Radio Radika), Den Haag 1485 kHz (Radio Marina) en Amsterdam 1557 kHz (Stichting BKB3).
   
30-4-2008 Radio Nova FM Tiel tijdens Koninginnedag via 106.9 FM te beluisteren
 

Radio NOVAFM staat op 30 april live op de Veemarkt in Tiel. Kom kijken of luister thuis via de radio op de evenementenfrequentie 106.9 MHz.

   
29-4-2008 RADIONL nu ook in Limburg te ontvangen
 

RADIONL heeft vandaag om 12.00 uur Star FM overgenomen en zendt daardoor uit in de provincie Limburg. RADIONL is nu te ontvangen via de zenders in Weert 98.5 FM en Roermond 96.1 FM (editie Limburg noord) en via de zenders Landgraaf 97.7 FM, Eys 98.1 FM en Maastricht 97.6 FM (editie Limburg zuid). Lees hier meer informatie.

   
24-4-2008 RADIONL Den Helder on air
 

Sinds vandaag is de zender Den Helder op 96.0 MHz in de lucht voor RADIONL Er wordt met 0,1kW uitgezonden. Met het aanzetten van de zender in Den Helder is RADIONL nu in heel Noord-Holland te ontvangen in zowel de ether als op de kabel. Bron: persbericht

   
23-4-2008 Bouw Digitenne Den Burg van start
 

Sinds vorige week is VolkerWessels Telecom gestart met de voorbereidingen om een KPN mast in Den Burg (Texel) te gaan voorzien van een antennesysteem t.b.v. Digitenne van KPN. Volgens de antennebouwers moet het bovenste element van de mast er af (enkele meters). Bovenop dat afgekorte deel van de mast komt dan de digitenne mast te staan zodat de totale lengte van de hele mast niet verandert.

   
22-4-2008 Testuitzendingen via AM 828 Heinenoord
 

Vandaag zijn er testuitzendingen van de AM zender 828 vanuit Heinenoord waargenomen met het programma van Arrow Classic Rock. Het is de bedoeling dat er binnen enkele maanden een andere omroep van start gaat via deze frequentie. Welke omroep dit wordt mag nog niet bekend worden gemaakt.

   
18-4-2008 Gigant FM on air tijdens de tennisweek voor scholen
 

Gigant FM is tijdens de tennisweek voor scholen uit Nieuw Amsterdam te beluisteren via een evenementenzender. Vanuit Emmen wordt op de frequentie 107.0 MHz uitgezonden van 17 t/m 21 april.

   
17-4-2008 RTV Stadskanaal heeft vergunning voor DVB-T ontvangen
 

De Stichting Lokale Omroep Stadskanaal (RTVS) heeft inmiddels de  officiële vergunning binnen gekregen van het Agentschap Telecom om digitaal uit te mogen zenden via DVB-T. AT heeft gekozen voor kanaal 68 (850 MHz). RTVS mag de digitale televisie en radio zender in eigen beheer in Stadskanaal gaan plaatsen en er mag worden uitgezonden met 25 Watt ERP. De experimenteervergunning gaat op 1 juni in. De zender wordt gebouwd door HF Prints uit Lelystad. Kijk hier naar een eenvoudige instruktie film en zie hoe eenvoudig een digitenne ontvanger wordt aangesloten op je tv toestel. Bron: weblog RTVS

   
16-4-2008 RADIONL Amersfoort ook on air
 

Sinds vandaag is ook de zender Amersfoort op 99.5 MHz in de lucht voor RADIONL Er wordt met 0,1kW uitgezonden. Er zullen nog acht nieuwe zenders volgen de komende tijd. Bron: persbericht RADIONL

   
15-4-2008 RADIONL Lichtenvoorde on air
 

Sinds vandaag is de zender Lichtenvoorde op 95.7 MHz in de lucht voor RADIONL Er wordt met 0,025kW uitgezonden.

   
12-4-2008 Radio 9 voor Nieuwegein te beluisteren op 106.1 FM
 

Vanaf deze week is Radio 9 in Nieuwegein ook via de ether te horen. De frequentie is FM 106.1. De omroep was al op de kabel te beluisteren op 101.9 Mhz. Sinds begin 2007 beschikt RTV 9 over de officiële zendvergunning voor Nieuwegein. Bron.

   
10-4-2008 Sky Radio en Arrow Jazz FM verhuisd van Eindhoven naar Mierlo
 

Sinds een aantal weken zendt zowel Sky Radio 101 FM (101.6 MHz) als Arrow Jazz FM (89.7 MHz) uit vanuit Mierlo i.p.v. Eindhoven. Info via Sky Radio.

   
9-4-2008 RADIONL Heerenveen on air
 

Sinds gisterenavond is de zender Heerenveen op 97.3 MHz in de lucht voor RADIONL Er wordt met 0,125kW uitgezonden.

   
5-4-2008 Waterstad FM wordt nieuws- en muziekzender
 

Waterstad FM wordt vanaf maandag een muziek- en nieuwszender. Daarnaast krijgt de commerciële regionale  zender een nieuw jinglepakket. Waterstad FM, te ontvangen in het noorden van het land, werd vorig jaar november overgenomen door  de  NDC  mediagroep. Dat bedrijf is ook de eigenaar van het

 

Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. De nieuwe  vormgeving wordt opnieuw gemaakt door Music Bizz Imaging in Reusel. De jingleproducent heeft 15 cuts tellend  custom-made jinglepakket gemaakt, inclusief de vormgeving voor nieuws, weer en verkeer. De nieuwe vormgeving van Waterstad gaat maandag om klokslag 00:00 uur on-air. Beluister hier de nieuwe jingel. Bron: persbericht.

   
4-4-2008 Smart FM Gorinchem niet voor de zomer in de ether
 

Op 23 januari meldde we via deze website dat Smart RTV binnenkort van start zou gaan in Gorinchem op 105.6 MHz. Deze week werd aan ons gemeld dat dit niet doorgaat en men pas na de zomervakantie van start gaat.

   
3-4-2008 RTV Stadskanaal gaat uitzenden via DVB-T
 

De Stichting Lokale Omroep Stadskanaal RTV-S heeft een experimenteer vergunning gekregen van het Agentschap  Telecom. Hiermee mag als éérste lokale omroep in Nederland worden uitgezonden doormiddel van DVB-T. In de volksmond is DVB-T beter bekend als digitenne van KPN. RTV Stadskanaal krijgt nu de mogelijkheid om een televisie kanaal en twee radio kanalen digitaal in de ether uit te zenden. De ontvangst zal mogelijk zijn in de gehele Kanaalstreek en de ‘pilot’  zal worden opgebouwd door HF Prints uit Lelystad.  Mocht dit experiment aanslaan is DVB-T mogelijk de digitale uitkomst voor kleinschalige omroepen in Nederland. De vergunning gaat in op 1 juni. Er zal worden uitgezonden op Kanaal 67. Dat is het kanaal boven de regionale omroep RTV Noord.

   
2-4-2008 Keizerstad Ede sinds vandaag ook RADIONL
 

Nadat vorige maand het programma in Apeldoorn werd aangepast, is nu een tweede zender van Keizerstad FM volledig overgeschakeld op het Nederlandstalige levenslied. Vanaf vandaag is de commerciële zender RADIONL,  in   de  regio   Ede-Wageningen-Veenendaal, te  beluisteren onder de naam RADIONL. In maart meldde directeur Ignas  Kuppens aldat een verdere samenwerking met de populaire Nederlandstalige zender op het programma stond. Kuppens: "Met RADIONL en de almaar groeiende populariteit van de Nederlandstalige muziek kunnen we ons marktaandeel in heel Midden-Nederland verder vergroten. Als onze luisteraars in de Vallei net zo enthousiast zijn als die in de regio Apeldoorn, dan zijn we dik tevreden". Keizerstad FM zal via de zenders in de regio's Arnhem en Nijmegen normaal te beluisteren blijven. RADIONL is te beluisteren via FM 96.0. Bron: persbericht RADIONL.

   
31-5-2008 Radio Barneveld op de nieuwe frequentie 93.5 MHz
 

Radio Barneveld heeft vandaag om 14:30 uur de 107.6 MHz verlaten en is vanaf nu te ontvangen op 93.5 MHz. Deze frequentiewissel is n.a.v. een optimalisatie ronde van AT waar een tiental lokale omroepen aan hebben deelgenomen. Radio Barneveld is de eerste omroep welke van frequentie is gewisseld. Via de 93.5 FM wordt nu in stereo met RDS uitgezonden met 501 Watt volgens de nieuwe vergunning van AT. Info via Radio Barneveld

30-5-2008 Pinkpop on air op 107.5 MHz
  Tijdens Pinkpop is zoals ieder jaar hun evenementenzender op 107.5 FM te ontvangen op en rondom het festival terrein. Info via Roy Prikken.
   
30-5-2008 Radio Moonlight in de ether tijdens de Univé loop in Klazienaveen
  Tijdens de Univé Loop van zaterdag 31 mei is Radio Moonlight ook in Klazienaveen in de ether te beluisteren via de evenementenfrequentie 105.0 FM.
   
30-5-2008 Gigant FM on air in Emmen
 

Gigant FM is t/m 3 juni ook te beluisteren via een evenementenzender op 107.0 FM vanuit Emmen ter gelegenheid van het feestweekend in Erica en het jubileumfeest van de IJsbaanvereniging

   
29-5-2008 RADIONL Cuijk on air
 

Sinds vandaag is de zender Cuijk op 95.3 MHz in de lucht voor RADIONL Er wordt met 200 W uitgezonden. Bron: website RADIONL

 

   
29-5-2008 TV kijken op je GSM; KPN biedt "Mobile TV" aan
 

TV kijken op je GSM; vandaag is door KPN bekend gemaakt welke zenders en waar je het kan ontvangen. KPN heeft gekozen voor het DVB-H systeem. Klik hier voor de toestellen en meer.

   
28-5-2008 Bouw Digitenne Deventer van start
 

Sinds deze week is VolkerWessels Telecom gestart met de voorbereidingen om in Deventer op een KPN mast een antennesysteem t.b.v. Digitenne te gaan plaatsen. Volgens de antennebouwers wordt volgende week woensdag een 20 meter lange buis op de inmiddels onttopte mast geplaatst. Daarbovenop moet het Digitenne antenne systeem worden gemonteerd. Deventer is de eerste van in totaal 11 nieuwe zendinstallaties. Foto's en informatie via VolkerWessels Telecom.
     

   
22-5-2008 RADIONL Winterswijk on air
 

Sinds vandaag is de zender Winterswijk op 94.3 MHz in de lucht voor RADIONL Er wordt met 50 W uitgezonden. Bron: website RADIONL

 

   
20-5-2008 LOES FM tijdelijk uit de lucht
 

Door een ernstige blikseminslag afgelopen weekend in de omgeving van de studio's van de Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES FM) zijn er tijdelijk geen uitzendingen mogelijk. Dit door schade aan diverse technische apparatuur bij de lokale omroep. Ook is het hierdoor niet mogelijk de zendgemachtigde te beluisteren via zowel ether op 106.9 MHz als kabel. He bestuur hoopt op het begrip van haar luisteraars en is hard aan het werk om alles te herstellen. Men hoopt uiterlijk vrijdag weer operationeel te zijn. Bron.

   
18-5-2008 Aanleg fundering digitenne mast Zoetermeer
  De fundering voor een zendmast te Zoetermeer wordt geplaatst door Bender Funderingstechniek Nederland. Deze mast wordt geplaatst t.b.v. Digitenne van KPN. Foto's en info via Bender Funderingstechniek Nederland.
 
9-5-2008 Zenders ROPARUN Radio on air
 

De evenementenzenders van ROPARUN Radio zijn dit jaar wederom te beluisteren vanuit Roosendaal op 105.1 en Rotterdam op 107.5 MHz. De uitzendingen zijn vandaag gestart en eindigen maandag om 19 uur.                                 

   
30-6-2008 Werkzaamheden KPN digitenne mast Zoetermeer gestart
 

VolkerWessels Telecom is vandaag begonnen met de opbouw van een nieuwe mast in Zoetermeer oost t.b.v. Digitenne. Foto's via Herman van Beek.

   
28-6-2008 NK Wielrennen Oostmarsum via 107.8 MHz te volgen
 

Het NK Wielrennen in Ootmarsum is dit weekend live te beluisteren op de evenementenfrequentie 107.8 MHz. Voor foto's van dit evenement incl. die van de uitzendmast kijk hier. Met dank aan Jassy.

   
27-6-2008 City FM Lelystad nu op 89.4 FM
 

Deze week is de Lelystad zender van City FM gewijzigd van 89.3 naar 89.4 MHz. Deze wijziging is n.a.v. een optimalisatie plan van het Agentschap Telecom. Volgens die informatie is het vermogen terug gebracht van 200W naar 100W ERP.

   
26-6-2008 Werkzaamheden KPN mast in Den Burg t.b.v. Digitenne afgerond
 

VolkerWessels Telecom heeft gisteren een KPN mast in Den Burg aan de Waalderstraat voorzien van een antennesysteem t.b.v. Digitenne. De antenne werd geplaatst met behulp van een grote kraan van Wagenborg Nedlift die tot 85 meter hoog kan. Eerst werd de top verwijderd en daarna de antennekoker geplaatst, waardoor de mast drie meter korter is geworden (70 meter). In het gebouw onder aan de mast wordt een zendstation gebouwd welke naar verwachting in het najaar actief wordt. Via div. bronnen.

   
26-6-2008 Zender Radio Efteling ingeschakeld - update
 

De zender voor Radio Efteling is ingeschakeld en sinds vanochtend is er muziek te horen welke typisch hoort bij de Efteling nl. non-stop het deuntje van de attractie "Carnaval Festival".

   
25-6-2008 Radio 350 gaat op 5 juli om naar nieuwe frequentie
 

Vanaf 5 juli 2008 zal Radio 350, de lokale omroep voor de gemeente Rijssen-Holten, haar nieuwe frequentie betrekken. Vanaf deze datum is Radio 350 te beluisteren in de ether op 92.3 MHz en is daarmee in de hele gemeente te ontvangen. Hiermee komen de huidige frequenties te vervallen, voor Rijssen is dit 106.4 MHz en voor Holten 105.2 MHz. Het Agentschap Telecom heeft de optimalisering van de frequentie voor Radio 350 afgerond. Hierdoor wordt de ontvangst van de zender sterk verbeterd en zal in de buitengebieden voor de gemeente Rijssen-Holten beter te ontvangen zijn. Ook is Radio 350 door deze verbetering verder buiten de gemeentegrenzen te beluisteren. Op zaterdag 5 juli kan Radio 350 tussen 08.00 uur ’s morgens en 17.00 uur ’s middags voor langere tijd uit de lucht zijn, dit i.v.m. de omschakeling naar de nieuwe frequentie. Bron

   
23-6-2008 RADIONL Appingedam en Stadskanaal on air
 

Vandaag zijn de zenders Appingedam (103.6 MHz) en Stadskanaal (96.0 MHz) in de lucht gegaan voor RADIONL Bron: website RADIONL

   
22-6-2008 Radio Honkbalweek straks via FM te beluisteren
 

Door het enorme succes van 2006 zal Radio Honkbalweek ook dit jaar weer 24/7 gaan uitzenden via de FM in en rond Haarlem van 4 t/m 13 juli. Gewoon lekker als je aan het werk bent en helaas een wedstrijd moet missen in het stadion kan je afstemmen op de evenementenfrequentie 107.3 MHz.

   
19-6-2008 RADIONL De Lutte on air
 

Sinds vandaag is de zender De Lutte op 90.0 MHz in de lucht voor RADIONL Bron: website RADIONL

   
18-6-2008 Nieuwe antennes voor SRC FM Culemborg
 

DTBS heeft gisteren nieuwe antennes geplaatst voor SRC FM in Culemborg. Tevens is het vermogen aangepast van 50 naar 80W aldus SRC FM.

   
16-6-2008 Radio Efteling start op 7 juli
 

Radio Efteling zal op 7 juli a.s. de lucht ingaan op de 104.3 MHz en zal te ontvangen zijn in een grote straal rond Kaatsheuvel. Ook de eerste naam is bekend wie er op het station gaat presenteren. Dat is Tjeerd van den Elsen. Van den Elsen werkte eerder voor omroepen als Omroep Peel en Maas, Omroep Best en Omroep Vught. In 2006 werd hij geselecteerd voor de Veronica Radioschool welke hij met succes heeft doorlopen. Tijdens die periode had hij een weekendprogramma op V-Radio, het internet radiostation van Veronica. Na een korte periode bij L1 Radio & TV kwam Van den Elsen terecht bij Omroep Brabant (verslaggeving) en bij Radio E-FM waar hij een programma maakt met Johan Vlemmix. Bij beide zenders stopt hij om zich in juli volledig te gaan concentreren op Efteling Radio. Bron.

   
14-6-2008 Defqon 1 event via FM 105.8 te beluisteren
 

Defqon.1 is vandaag 14 juni live te beluisteren op Q-dance.nl en via de evenementenfrequentie 105.8 MHz in een straal van ongeveer 15 kilometer rond het festivalterrein.

   
12-6-2008 Centrum voor hedendaagse kunst op FM 107.5 te ontvangen
 

Witte de With; het centrum voor hedendaagse kunst te Rotterdam, presenteert een solotentoonstelling van Saâdane Afif (technical specifications). In deze tentoonstelling bevinden zich meerdere radio's waarop een compilatieprogramma te horen is van songs geïnspireerd op Afifs werken. De door Afif geschreven introducties, met poëtische omschrijvingen van de songtekst en de muziek, de technische specificaties van de werken en de namen van de songwriter en componist, worden in populaire radiostijl aan elkaar gepraat door Marvin Piqué (voormalig DJ bij jongerenzender FUNX). Het programma wordt live opgenomen tijdens de opening en vervolgens in een loop uitgezonden vanaf het dak van een nabij gelegen gebouw. De zender is gedurende de tentoonstelling van 12 juni t/m 24 augustus in de directe omgeving van het pand te ontvangen via een evenementenzender op FM 107.5 MHz. Bron.

   
4-6-2008 Bouw Digitenne Deventer: mast 20 meter hoger en daarop de DVB-T antennes geplaatst
   
3-6-2008 Bouw Digitenne Deventer: op volle toeren
   
2-6-2008 RTV Stadskanaal als 1e lokale omroep digitaal te ontvangen via DVB-T
 

Als eerste lokale omroep in Nederland is RTV Stadskanaal sinds 11:00 uur vandaag te bekijken en te beluisteren via DVB-T. Rene Stevens van de firma HF Prints en Alex Bos van RTVS hebben de DVB-T zender en de antenne geplaatst. In eerste instantie is er een testsignaal in de lucht, zodra de uitzendstraat in zijn geheel klaar is zal de kabelkrant  geactiveerd worden en de officiële opening plaatsvinden. Tot die tijd is het leuk voor de radio en tv freaks om de testsignalen te volgen. RTVS is te ontvangen op kanaal 68 (850 MHz). De DVB-T zender heeft 4 Watt vermogen en door de antenne gain komt dit neer op een geschatte 40 Watt ERP richting noordwest en 20 Watt ERP richting zuidoost. Met een DVB-T buitenantenne is het signaal prima te ontvangen in de gehele Kanaalstreek. In Stadskanaal zelf volstaat een binnenhuis antenne. Bron.

   
1-6-2008 BNR Nieuwsradio Nijmegen zendt nu uit op 100.1 MHz i.p.v. 100.2.
 

BNR Nieuwsradio is in Nijmegen gespot op 100.1 MHz terwijl dit jaren 100.2 MHz is geweest. Info via Henry Peters.

   
29-7-2008 Unity FM neemt Radio 7 over
 

De Stichting Streekomroep Braassemermeer (SSB), de lokale zendgemachtigde van de gemeentes Alkemade en Jacobswoude, gaat vanaf 1 augustus verder onder de naam Unity FM. Het Leiderdorpse mediabedrijf Rudeboy Media zal de programmering gaan verzorgen. Nu doet het bedrijf dat ook al voor de lokale omroep van Leiderdorp dat ook Unity FM heet. De programmering van de zender voor Alkemade en Jacobswoude verschilt wel van die van Leiderdorp. "Er is al enige tijd contact met het bestuur van SSB en de productiemaatschappij die de huidige radiozender, Radio 7, exploiteert. Deze maatschappij heeft te kennen gegeven de exploitatie niet meer kunnen verwezenlijken en daarom is SSB met ons in gesprek gegaan. De uitzendingen zullen gaan starten op 1 augustus om 16:00 uur via de 105.00 FM", aldus Rudo Slappendel, de eigenaar van het mediabedrijf.De eerste weken zal het signaal van Unity FM uit Leiderdorp doorgegeven worden, waarbij er ook regionieuws van Jacobswoude en Alkemade te horen zijn. Na de zomer zal er dan een aparte programmering gelanceerd worden via 105.00 FM. De zenders zullen dan apart van elkaar draaien, maar wel een link met elkaar hebben. In de avond zullen diverse programma's via beide frequentie uitgezonden worden, dit zullen met name de programma's zijn die een regionaal karakter hebben. Bron: Mediamagazine.

   
26-7-2008 Zuid FM weer on air op 105.8 MHz
 

Zuid FM, de lokale omroep voor de gemeente Eijsden is weer on air op 105.8 MHz. In de nacht van  22 op 23 maart dit jaar werd de zendinstallatie gestolen en sinds die tijd waren er geen uitzendingen via de ether. Maar sinds gisterenmiddag zijn ze weer te beluisteren. Met dank aan Roy Prikken voor deze info.

   
25-7-2008 Zwarte Cross Radio via een evenementenzender in Lichtenvoorde te ontvangen
 

Dit weekend van 25 t/m 27 juli kun je Zwarte Cross Radio ontvangen via de zenders van  Optimaal FM maar tevens komt een extra evenementenfrequentie on air zodat men op het terrein in Lichtenvoorde ook Zwarte Cross Radio goed kan ontvangen via 105.6 MHz.

   
23-7-2008 Zendmast Roermond nu met DVB-T en DVB-H on air
 

Gisteren heeft KPN de DVB-T en -H zendinstallaties in Roermond ingeschakeld. Voor kanaal- en vermogen informatie klik hier. Mastfoto via www.Electronicbude.de.

   
21-7-2008 Efteling Radio sinds 10.43 uur van start
 

Nadat men eind juni de zender voor Efteling Radio al had ingeschakeld was vanochtend om 10:43 uur de officiële opening. Men zendt 24 uur per dag uit en brengt behalve hits en klassiekers voorgelezen sprookjes voor kinderen. Elk uur is er een nieuwsuitzending met verkeersinformatie. Ook zijn er reportages uit het park. Efteling Radio zendt uit vanaf het Efteling Hotel in Kaatsheuvel op 104.3 MHz en via internet. Beluister jingles -1-, -2-, -3- en 4.

   
18-7-2008 KPN digitenne nu ook in Deventer te ontvangen
 

KPN heeft afgelopen maandag t.b.v. Digitenne de zendinstallatie in Deventer in gebruik genomen.

   
15-7-2008 Evenementenzender TV Team Nieuwleusen ook dit jaar on air
 

Net als het voorgaande jaar heeft het TV Team uit Nieuwleusen weer een evenementen frequentie toegewezen gekregen van het Agentschap Telecom. Deze evenementenfrequentie wordt eveneens net als het jaar ervoor, 105.2 MHz in stereo, rds en orban sound. Hoe het vorig jaar ging is hier te lezen.

   
14-7-2008 KPN digitenne mast Zoetermeer staat
 

VolkerWessels Telecom heeft vandaag de nieuwe mast in Zoetermeer oost t.b.v. Digitenne in zijn geheel geplaatst. Wanneer de mast gaat uitzenden is niet bekend want er staat geen apparatuur container. Een foto reportage is hier te bekijken. Met dank aan Herman van Beek.

   
13-7-2008 Peelstar FM op 94.0 MHz te ontvangen
 

Sinds een aantal dagen is Peelstar FM, de lokale omroep voor de gemeente Sint Anthonis, in stereo te ontvangen op haar nieuwe frequentie 94.0 MHz. De zender 107.0 is niet meer te ontvangen maar de 107.7 vanuit Wanroij nog wel. Nadere info ontbreekt op dit moment tevens wordt er tot op heden geen melding van gemaakt op de website van de omroep.

   
12-7-2008 Nieuwe antenne voor Nfm Nijkerk
 

Op vrijdag 11 juli zijn er nieuwe antennes geplaatst voor Nfm Nijkerk 106.8 MHz. De oude antennes zijn na 16 jaar trouwe dienst vervangen. Met het plaatsen van de nieuwe antennes en tevens het vervangen van de mast en bekabeling, zal het signaal van Nfm beter te ontvangen zijn in de regio. Dankzij een noodantenne van leverancier DTBS is Nfm tijdens de werkzaamheden gewoon in de lucht gebleven. Foto's van de werkzaamheden zijn hier te vinden.

   
11-7-2008 Radio Veronica optimaliseert zender De Lutte 103.1 MHz
 

Eergisteren heeft Radio Veronica een nieuw antenne systeem in gebruik genomen welke recentelijk door VolkerWessels Telecom is gemonteerd in de zendmast De Lutte. Van het AT had Veronica  toestemming gekregen om de zender Markelo (ook 103.1 MHz) uit te schakelen en met meer vermogen en via hoger gemonteerde antennes te gaan uitzenden vanuit De Lutte. Hiermee is de aansluiting op Lelystad verbeterd en het stoorgebied met Markelo weggenomen aldus een reactie van Rob Korver aan de webmaster van deze website.
                                

   
10-7-2008 AM 828 Heinenoord weer on air - up date 21:00 uur
 

Rond het middaguur was op AM 828 kHz via de zender Heinenoord weer muziek te horen. Het blijkt dat de Arrow Media Group op dit moment gekozen heeft om CAZ! via deze zender uit te zenden i.p.v. Arrow Talks zoals eerder in de media werd gemeld. CAZ! valt ook onder de Arrow Media Group. Volgens Arrow-baas Ad Ossendrijver gaat het om testuitzendingen. "Over een paar weken starten we met Arrow Talks op 828 AM", aldus Ossendrijver tegen RadioFreak.nl.

   
9-7-2008 Nog steeds onduidelijkheid over nieuwe etherfrequentie Radio Lelystad
 

Het was de bedoeling om deze frequentie in het najaar van 2007 al in gebruik te nemen. Doordat Agentschap Telecom, de organisatie die in Nederland gaat over zendfrequenties, meer tijd nodig had om de nieuwe frequentie 90.3 MHz internationaal te coördineren, is het najaar niet gehaald en is de ingebruikname van de nieuwe frequentie uitgesteld. Inmiddels is de coördinatie wederom vertraagd door de Belgen. Hierdoor kan Radio Lelystad nog steeds niet de nieuwe frequentie in gebruik nemen. Ook Agentschap Telecom durft geen verwachting te geven wanneer er duidelijkheid is over de datum wanneer Radio Lelystad verhuist naar de nieuwe frequentie. Bron.

   
7-7-2008 Radio 350 verhuisd naar 92.3 MHz
 

Sinds 5 juli is Radio 350, de lokale omroep voor de gemeente Rijssen-Holten, te ontvangen op haar nieuwe frequentie 92.3 MHz en is daarmee in de hele gemeente te ontvangen. Hiermee zijn de oude frequenties komen te vervallen, Rijssen 106.4 MHz en Holten 105.2 MHz.

   
6-7-2008 Evenementenzender Ontspannen FM vanuit Delft op 107 FM
 

Eens in de vijf jaar is het raak, dan viert het DSC (Delftsch Studenten Corps) haar lustrum. Ter gelegenheid hiervan is hun radiozender Ontspannen FM on air via de evenementenfrequentie 107.0 MHz vanuit Delft.

   
6-7-2008 City FM en RADIONL verhuizen zenders van stroommast naar Digitenne mast Groningen
 

Enkele weken geleden zijn zowel City FM (98.5 MHz) als RADIONL (89.1 MHz) verhuisd in Groningen. Eerst zonden ze uit vanaf een hoogspanningsmast en nu vanaf de Digitenne mast van KPN. Deze wijzigingen zijn n.a.v. een optimalisatie plan van het Agentschap Telecom. Door de winst in antenne hoogte is hiermee het bereik in en buiten Groningen aanzienlijk verbeterd aldus beide omroepen.

   
5-7-2008 Q-Music pakt ontvangst in Oost Gelderland aan
  Vrijdag jl. is Q-music in Doetinchem, de IJssel, Deventer en Arnhem te ontvangen op 100.4 MHz (was 100.7 MHz) en in de omgeving van Lichtenvoorde en Winterswijk op 100.7 MHz (was 100.4 MHz). In Doetinchem is de antenne installatie hiervoor gewijzigd. De frequentiewijziging is onderdeel van een project om de ontvangst van Q-music in Oost-Gelderland te verbeteren. Programmadirecteur Wouter van der Goes: ‘Uiteraard zijn we erg blij dat de dekking van Q-music geoptimaliseerd is, zodat iedereen in Oost-Gelderland het station eindelijk ook ongestoord kan ontvangen. Natuurlijk hopen we deze uitbreiding op andere plekken in Nederland verder te kunnen voortzetten. Bron: Q Music.
   
4-7-2008 Radio Honkbalweek via 107.3 FM te beluisteren
 

Radio Honkbalweek is vanaf vandaag t/m 13 juli in en rond Haarlem te beluisteren via de evenementenfrequentie 107.3 MHz.

   
3-7-2008 FM zenders Radio 538, Q-Music en 100%NL Enschede uit de lucht
 

De zenders van Radio 538, Q-music en 100%NL welke uitzenden vanaf de Technische Universiteit in Enschede zijn door een brand in de stroomtoevoer sinds gisteren uit de lucht. Vandaag is het probleem verholpen en zijn alle zenders weer on air gegaan. Bron.

   
31-8-2008 Nieuwe FM antennes voor Radio 90FM Leersum
 

Radio 90FM heeft vorige week nieuwe antennes gekregen welke zijn gemonteerd door Dutch Telecom Broadcast Support (DTBS). Volgens melding op het radioforum is het bereik van de omroep op 91.7 MHz na deze aanpassing enorm verbeterd. Tevens is het signaal nu stereo incl. RDS. Foto via DTBS.

   
29-8-2008 RADIONL vanuit Lelystad en Meppel en Waterstad FM vanuit Emmen.
 

Volgens een e-mail van RADIONL is gisteren de zender Lelystad op 89.4 en de zender Meppel op 95.7 gewisseld van City FM naar RADIONL. De zender Emmen op 89.9 MHz is gewisseld van City FM naar Waterstad FM.

   
22-8-2008 City FM verdrievoudigt bereik in Noord Nederland
 

De regionale commerciële radiozender City FM Noord Oost mag het vermogen van haar zender in Smilde op 98,7 FM verhogen van 20kW naar 67kW. Licentiehouder Rebecca Radio heeft hiervoor toestemming ontvangen van het Agentschap Telecom. Hiermee zal het bereik verdrievoudigen in Noord-Nederland, waardoor het aantal luisteraars van het succesvolle station nog verder kan toenemen. Twee van de acht zenders van het Rebecca netwerk kunnen door de vermogenuitbreiding efficiënter ingezet worden. Rond 29 augustus wordt op de zenders in Meppel en Emmen het programma respectievelijk RADIONL en Waterstad FM doorgegeven. Rebecca heeft ook besloten om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met NDC Radio op het gebied van lokale en regionale reclameverkoop. De zenders zullen vanaf 1 september gezamenlijk verkocht worden door NDC Radio, die ook reclame op de regionale zenders Waterstad FM en RADIONL verkoopt. Alle drie de zenders hebben een groot bereik in Noord- en Oost-Nederland. Voor lokale adverteerders heeft de gezamenlijke verkoop grote voordelen, omdat hen zo in een keer een groot gezamenlijk bereik wordt geboden bij luisteraars indeze regio's. Ook zal CITY FM Noord Oost zich nog nadrukkelijker op de Noordelijke regio gaan richten met haar programma's en door middel van grote lokale en regionale evenementen. Bron: persbericht

   
21-8-2008 Stenden Radio in Emmen en Leeuwarden op FM
 

Gedurende de introductieweek van de Stenden Hogeschool, voorheen Christelijke Hogeschool Nederland, wordt er weer radio gemaakt voor én door studenten. Maar ditmaal is de opzet anders. Vorig jaar konden studenten van de CHN in de introductieweek de zender Radio SSW beluisteren. Vanwege de fusie tussen de CHN en Hogeschool Drenthe, is de naam Radio SSW veranderd in Stenden Radio. Maar er is meer veranderd! Stenden Radio richt zich niet meer alleen op studenten van de Stenden-vestiging in Leeuwarden, maar ook op de vestigingen in Drenthe en Groningen.  Stenden Radio maakt en zendt radioprogramma’s uit vanuit de schoolgebouwen in zowel Leeuwarden als Emmen. Er wordt in de diverse programma’s live contact gezocht met de Stenden-vestigingen in Meppel, Groningen en Assen. Vanaf 25 t/m 29 augustus is Stenden Radio de gehele dag te beluisteren. De zender biedt een programmering van 7.00 uur tot 1.00 uur. Tussen 1.00 uur en 7.00 uur wordt er non-stop muziek gedraaid. Via twee evenementenzenders Leeuwarden  106,8 MHz en Emmen 107,0 MHz is Stenden Radio te beluisteren maar ook via www.stendenradio.nl. Bron: persbericht

   
20-8-2008 Ook dit jaar KLM Open Radio vanuit Zandvoort op 107.3 FM
 

Van 21 t/m 24 augustus wordt het KLM Open  gespeeld op een van de mooiste banen van Nederland: de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort. Een typische duinbaan en ook nog een van de oudste sea-side courses van ons land. Zoals ieder jaar zal via een evenementenzender op 107,3 KLM Open Radio te ontvangen zijn met het laatste nieuws, verslagen vanuit de baan en interviews met spelers.

   
19-8-2008 Scheepvaartmuseum Filmfestival op 107.4 FM vanuit het Oosterdok in Amsterdam
 

Op 21, 22 en 23 augustus beleeft Amsterdam een heuse première, dan zal het Nederlands Scheepvaartmuseum voor het eerst haar gratis toegankelijke filmfestival organiseren met de toepasselijke naam het Scheepvaartmuseum Filmfestival. Een bijzonder en nieuw evenement op het water. Het filmfestival vindt plaats op een prominente en zichtbare plek in Amsterdam, het Oosterdok (op het water pal achter het Scheepvaartmuseum). Gedurende 3 dagen kunnen bezoekers met hun eigen bootje aanleggen en op een groot filmdoek genieten van de geprogrammeerde films, allen met een maritiem tintje. Bezoekers ontvangen het geluid door op een speciale FM frequentie af te stemmen met hun zelf meegebrachte transistorradio (evenementenfrequentie 107.4 MHz).

   
18-8-2008 IK-Radio op 107.8 FM tijdens de introductie dagen op de UT in Enschede
 

De Introductie Kommissie 2008 is verantwoordelijk voor het organiseren van een leuke introductie periode voor ongeveer 1500 aankomende studenten aan de UT in Enschede. In de periode van woensdag 20 t/m donderdag 28 augustus zal er kennisgemaakt worden met alle facetten die het studentenleven te bieden heeft. Een geheel nieuw fenomeen dit jaar is IK-Radio. De gehele introductie zal er radio gemaakt worden over de introductie. De zender zal te ontvangen zijn op de campus, in Enschede en Hengelo via de evenementenfrequentie 107.8 MHz en via de webstream.

   
17-8-2008 GP Radio Eext op 106.4 FM tijdens historische motor GP
 

Vanaf dinsdag 19 t/m 25 augustus is een heuse GP radiozender in de lucht tijdens de jaarlijkse Historische Motor GP Eext. GP Radio Eext zal rondom het evenement actualiteiten en nieuws uit de omgeving, interviews, spel en vooral muziek uitzenden via de evenementenfrequentie 106.4 MHz en via de webstream.

   
16-8-2008 Olof FM via 106.7 tijdens de TIK-week in Tilburg
 

Voor zo’n 1600 eerstejaars studenten van Avans Hogeschool, Fontys Hogescholen en de Universiteit van Tilburg begint het studentenleven niet tijdens het eerste college, maar enkele weken eerder, tijdens de Tilburgse Introductieweek. Deze “TIK-week” heeft een vrij karakter, niks moet en alles mag. Ontgroenen is er niet bij. Topactiviteiten dit jaar: een spetterend openings- en eindfeest in Popcentrum 013, een grote spellendag in het Leijpark en een zangfestijn van een 1800-koppig koor. De TIK-week vindt plaats van maandag 18 t/m vrijdag 22 augustus op en rond de campus van de UvT, in het Leijpark, op het braakliggend terrein aan de Lange Nieuwstraat/Fraterstraat en in de stad. Speciaal t.g.v. deze week zal studentenvereniging ”St. Olof via een eigen radiozender Olof FM te ontvangen zijn op de evenementenfrequentie 106.7 MHz  en via de webstream

   
15-8-2008 Virgiel FM komende dagen via FM 107 te beluisteren in Delft
 

Gedurende de hele OWee heeft Virgiel haar eigen radiozender Virgiel FM. Dag en nacht worden er allerlei verschillende radioprogramma’s gepresenteerd en wordt de fijnste muziek gedraaid. Ook zijn er allerlei prijzen te winnen, van gratis rijles tot vakanties, en worden grote acts live uitgezonden op de radio. De radioprogramma’s zie je hieronder. De studio bevindt zich op het buitenterras, zodat je onder het genot van een drankje op ons buitenterras, alles live kunt meemaken. Bovendien is deze radiozender helemaal opgezet, georganiseerd en gepresenteerd door Virgilianen. Ook wordt er veel handige informatie gegeven over de OWee, dus als je niets wil missen luister dan naar de evenementenfrequentie 107.0 FM of via de stream.

   
13-8-2008 Xnoizz Flevo Festival Bussloo met eigen zender op 106.3 FM
 

Op donderdag 14, vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 augustus is op festivalterrein Bussloo te Wilp voor de 31e keer het Xnoizz Flevo Festival. Via een evenementenzender op 106.3 MHz is het op het terrein te ontvangen en tevens via webradio.

   
12-8-2008 Lowlands on Air ook dit jaar via evenementenzender te ontvangen
  Net als vorig jaar kun je op Lowlands 2008 luisteren naar Lowlands on Air via de evenementenfrequentie 106.2 MHz. Lowlands vindt plaats op 15, 16 en 17 augustus.
   
5-8-2008 RADIONL nu vanaf Ameland en later deze week ook vanuit Zutphen
 

Volgens een e-mail van RADIONL zou vanmiddag de zender Ameland op 89.4 on air gegaan zijn. De 89.9 MHz van Zutphen gaat donderdag aan.

   
4-8-2008 Gelre FM nu ook vanuit Doetinchem op 106.2 FM
 

Gelre FM verzorgt sinds afgelopen vrijdag de uitzendingen van de lokale omroep in Doetinchem. Zoals eerder al werd aangekondigd heeft de omroep voor de gemeenten Oost-Gelre en Aalten een samenwerking met de  Stichting Stadsomroep Doetinchem. De nieuwe zender is in de ether te horen via 106.2 FM. Overdag zal de programmering van de nieuwe zender gedeeld worden met Gelre FM Oost Gelre en Gelre FM Aalten en in de avond- en weekenduren zal er een programma speciaal voor de gemeente Doetinchem gebracht worden. Gelre FM richt zich op de doelgroep tussen de 30 en 50 jaar en brengt muziek en veel regionaal nieuws en onderwerpen uit de Achterhoek. Jorg Ebbers van de omroep is erg blij met de uitbreiding richting Doetinchem. "Doordat we met lokale edities werken kunnen we ons helemaal richten op de gemeenten waarvoor we uitzenden." Ebbers wil binnen een jaar de best beluisterde zender zijn in Doetinchem.

   
3-8-2008 Zender Radio 4 Wageningen gestolen
 

Afgelopen week was de FM-ontvangst van Radio 4 in en om Wageningen tijdelijk verstoord doordat de zender van de steunzender voor Radio 4 was gestolen. Het apparaat stond in een verzorgingshuis in Wageningen. Op klaarlichte dag is afgelopen woensdag met een koevoet de deur van het ketelhuis opengebroken, waar de zender stond. De dief, waarschijnlijk met kennis van zaken, is ongemerkt weggekomen. De zender van de lokale omroep Dalux FM, die ook in het ketelhuis stond, is niet meegenomen. De straatwaarde van de steunzender is 3.500 euro. Op donderdag, na ongeveer 24 uur, is de diefstal opgemerkt. De beheerder van de steunzender, KPN Broadcast Services, heeft direct een andere zender geplaatst, waardoor de ontvangst van Radio 4 weer op behoorlijk niveau is in omgeving Wageningen. Er is ook aangifte bij de politie gedaan. Radio 4 bericht: Mocht u de zender toevallig tegenkomen, KPN Broadcast Services komt graag met u in contact. Het Radio 4-programma Viertakt bemiddelt graag via viertakt@nps.nl. Het apparaat is herkenbaar aan de volgende gegevens: Merk: Elettronika, Type: Mira, Serienummer: 0304 0007 4931. Bron: Mediamagazine.

   
2-8-2008 Zender The Big L op AM 1395 uit de lucht
 

De AM zender The Big L is sinds gisterenmiddag 13:00uur uit de lucht gegaan De reden zou volgens een Engels forum zijn dat men de rekeningen van de diesel niet meer kon betalen. De AM zender is geheel afhankelijk van een aggregaat omdat er geen stroomkabel ligt naar de zendlocatie aan de Trintelhaven. Deze locatie ligt halverwege de dijk Enkhuizen - Lelystad.

   
30-9-2008 Radio Hollandio neemt 1 oktober om 10:00uur FM frequentie Eindhoven in gebruik
 

Op de FM frequentie 95.5 MHz vanuit Eindhoven is sinds vandaag deze mededeling te horen. Morgenochtend om 10:00uur zal Radio Hollandio te ontvangen  zijn via deze frequentie. Radio Hollandio zendt 24 uur per dag muziek uit van Nederlandse bodem. Recentelijk heeft het Commissariaat voor de Media hiervoor toestemming verleend.

   
26-9-2008 Ook dit jaar weer 3oktoberradio vanuit Leiden
 

Stichting Leidse Evenementen Radio (SLER) presenteert ook dit jaar weer 3oktoberradio. Van 1 tot en met 4 oktober is het feest der feesten, nl. het Leidens Ontzet, live te volgen op de radio via de evenementenfrequentie 107.0 FM en wereldwijd via het internet op www.3oktoberradio.nl. De SLER maakt het doormiddel van 3 oktober radio mogelijk dat thuisblijvers en mensen die niet bij de festiviteiten aanwezig kunnen zijn toch live kunnen meegenieten van de 3 oktober feesten. Bron: persbericht.

   
25-9-2008 Wederom uitbreiding voor Digitenne
 

Afgelopen dagen is via de zendmasten in Enkhuizen, Den Burg en Veenendaal het TV pakket "Digitenne van KPN" on air gegaan.

   
22-9-2008 Digitenne vanuit Helmond en Zoetermeer on air
 

Sinds vorige week wordt via twee hagelnieuwe zendmasten in Helmond en in Zoetermeer het TV pakket "Digitenne van KPN" uitgezonden.
Via de zendmast Zoetermeer wordt ook KPN Mobiel TV uitgezonden.

   
21-9-2008 Omroep Reest en Vecht optimaliseert bereik
 

Omroep Reest en Vecht de lokale omroep voor de gemeente Hardenberg heeft hun bereik verbeterd. De zender Gramsbergen welke uitzendt op 105.8 MHz wordt binnenkort uitgeschakeld daar is nu een verwijzingstekst te horen. De zender Dedemsvaart welke uitzendt op 107.2 MHz is van 50W naar 75W ERP opgekrikt en de zender Hardenberg 106.9 is opgekrikt van 50 naar 100W ERP. Tevens hebben beide zenders RDS zodat een autoradio zonder storing schakelt tussen beide zenders.

   
20-9-2008 Truckrun FM on air tijdens Truckrun Valkenswaard
 

Tijdens de Truckrun Valkenswaard welke vandaag plaatsvindt zal TruckrunFM uitzenden op de evenementenfrequentie 105.2 FM. Tevens zullen er een tweetal 'steunzenders' in de lucht zijn. De eerste staat opgesteld in Bergeijk welke uitzend op 106.1 FM waar later dit jaar Bergeijk FM van start zal gaan. De tweede zal zijn opgesteld in Waalre welke uitzend op 107.0 FM. Deze frequenties zullen, mits u een radio heeft met RDS en een AF functie, automatisch 'verspringen' afhankelijk van het sterkste signaal. Door de toevoeging van deze twee steunzenders is een goede ontvangst van TruckrunFM tijdens het Truckrun evenement gegarandeerd.

   
19-9-2008 Radio Lingewaard nu via 93.6 MHz
 

Radio Lingewaard heeft gisteren de nieuwe frequentie 93.6 MHz in gebruik genomen. Er is een nieuwe zender en antenne geleverd door Broadcast Partners welke gemonteerd is door  Dutch Telecom Broadcast Support (DTBS). Foto's via DTBS.

   
18-9-2008 Werkzaamheden KPN toren Amsterdam Zuidas klaar
 

De werkzaamheden zijn inmiddels al afgerond. Voor een complete foto reportage kijk hier.
Op deze website is de opbouw te volgen via een webcam.

   
16-9-2008 Werkzaamheden KPN toren Amsterdam Zuidas verlopen voorspoedig
 

De werkzaamheden verlopen voorspoedig dankzij het rustige weer. Rond het middaguur werd de zwaarste hijs gedaan met een gewicht van meer dan 60 ton, zie bovenstaande fotosessie. Daarna wordt de kraan aangepast naar een hoogte van 170 meter en morgen wordt begonnen met de laatste drie hijsen. Klik op de foto's voor een vergroting.

   
14-9-2008 Extra zenders digitale radio en TV tijdens de IBC 2008
 

Nog t/m dinsdag 16 september vindt in de Amsterdam RAI weer het congres IBC (International Broadcasting Convention) plaats. De IBC is een jaarlijks terugkerend congres over de nieuwste technologieën op het gebied van o.a. audio, kabel, internet en multimedia. Tijdens de IBC kan men in en rondom het RAI complex de speciale uitzendingen ontvangen van IBC 2008. Het DVB-T signaal is te ontvangen op UHF kanaal 35; DVB-H op UHF kanaal 28, T-DAB en T-DMB op kanaal LH.

   
13-9-2008 Maandag start opbouw nieuwe mast op KPN toren Amsterdam Zuidas
 

Maandag begint KPN met de opbouw van een nieuwe zendmast aan de Zuidas. De hoogste kraan van Europa (Mammoet Liebherr LTM 11200-9.1) begint dan met het hijsen van onderdelen voor de 146 meter hoge toren. Voor het hijswerk is twee weken uitgetrokken, maar dat is afhankelijk van het weer. Als de windkracht boven vier komt, mag er niet worden gehesen. De KPN zendmast bij station RAI, die uit de jaren zestig stamt, is door de oprukkende hoogbouw aan de Zuidas te laag geworden. Om ongehinderd tv, radio en noodsignalen uit te kunnen zenden in Amsterdam en wijde omgeving van mobiele telefonie te voorzien, moet de 106 meter hoge toren worden verhoogd tot bijna 150 meter. Het wordt daarmee, na de schoorstenen van de Afval Energiecentrale, het hoogste bouwwerk van de stad. Foto's van de werkzaamheden vind je hier en hier. Lees verder via Het Parool. Bron: Mediamagazine

   
10-9-2008 Mast Veenendaal voorzien van TV antennes t.b.v. Digitenne
 

Vandaag heeft VolkerWessels Telecom een mast in Veenendaal voorzien van TV antennes welke binnenkort het digitale TV pakket "Digitenne van KPN" gaat uitzenden. Een filmpje van deze actie is te zien op You Tube; klik op de foto rechts. Voor een foto van de gehele mast klik op de foto links. Met dank aan Michel Nyenes voor de fotos en het filmpje.

   
9-9-2008 Digitenne vanuit Roosendaal on  air
 

Sinds vandaag wordt via de zendmast Roosendaal het TV pakket "Digitenne van KPN" uitgezonden op de UHF kanalen 29, 30, 32 en 48.

   
5-9-2008 Radio Nova FM via 106.9 FM tijdens de Corsoweek Tiel
 

Radio NOVAFM is zoals ieder jaar weer te beluisteren tijdens het Fruitcorso en Appelpop in Tiel. De zender verzorgt uitgebreide reportages en live verslaggeving van alle activiteiten via de evenementenzender op FM 106.9 MHz van 6 t/m 14 september.

   
30-10-2008 City FM in Randstad verder als Radio Decibel
 

Per 1 januari zal Radio Decibel in de gehele Randstad klinken. De Amsterdamse radiozender heeft daartoe samen met Boomerang Unlimited de radiofrequenties van City FM overgenomen. De frequenties van City FM vormen tezamen het grootste regionale radiopakket dat 5 jaar geleden werd geveild en zijn te horen in alle vier grote steden (en ver daarbuiten). Hiermee kan Radio Decibel haar radioambitie realiseren: de grootste zender te worden in de vier grote steden. Voor Radio Decibel (her) oprichter Bas Emons komt daarmee een droom uit: ‘Na een klein jaar met uiterst beperkte middelen en zeer creatief geopereerd te hebben gaat hiermee de ultieme radiowens in vervulling. Radio Decibel is in 1977 gestart op een zolderkamer in Amsterdam West, bij de wederopstanding in 2007, op een slaapkamer aan de Da Costakade en is nu helemaal klaar om Nederland te bevrijden van het huidige radioaanbod’. Voor de programmatische realisatie van de Decibel zal nauw worden samengewerkt met Boomerang Unlimited. Deze is zowel eigenaar van Boomerang Media, Boomerang Publishing als de NL-Bladen (10, 20, 30, 70). Juist de combinatie van stedelijke print en stedelijke radio biedt voor zowel Decibel als de NL-bladen vele voordelen. Zowel redactioneel als door elkaar publicitair te ondersteunen. Voormalig City FM eigenaar Gerro Vonk: “Ik zie een ijzersterk stedelijk media-aanbod ontstaan voor adverteerders in de Randstad door de combinatie van Boomerang en de NL-Bladen. Het bereik van City FM, ruimschoots het NR.1 regionale radiostation, vormt een goede aanvulling. Gezamenlijk ontstaat er zo een gelijke commitment naar kwaliteit voor de luisteraars en resultaat voor de adverteerders”. Radio Decibel zal gaan uitzenden vanuit Boomerang Casa, dé creatieve hotspot in A’dam Noord waar alle bedrijven inmiddels zijn gehuisvest. (Persbericht). Via de huidige FM-frequentie van Decibel in Amsterdam (94.9 MHz) zal vanaf 1 februari de zender Decibel Jordaan te horen zijn met veel aandacht voor het Nederlandstalig repetoir. Decibel is vanaf 1 januari te horen via de FM-frequeties 98,0 MHz in Amsterdam, 98,3 MHz in Noord-Holland, 98,5 MHz in Utrecht en 97,6 MHz in de regio Rotterdam, Den Haag en Leiden.

   
23-10-2008 Geen extra etherfrequentie Deltapiraat
  Er komt geen extra etherfrequentie voor een themakanaal van de lokale omroep Delta FM, Deltapiraat. Een beroep van de lokale omroep in Twenterand om zo'n frequentie af te dwingen voor Deltapiraat is ongegrond verklaard. Volgens de lokale omroep houdt het agentschap Telecom de etherpiraten voor de gek door te zeggen dat er te weinig etherfrequenties beschikbaar zijn. Die kritiek is niet door de rechtbank over genomen. Deltapiraat noemt de uitspraak spijtig voor alle initiatieven in Nederland om piratenradio in de ether te legaliseren.
   
18-10-2008 Haren FM mag uitzenden op 107.0 FM
 

Gisteren heeft Haren FM de papieren van het Agentschap Telecom ontvangen waarin staat vermeld dat ze mogen gaan uitzenden 107.0 FM met 50 Watt. De materialen kunnen besteld worden en de geplande start zal over ca. 6 weken zijn. Info Haren FM.

   
17-10-2008 Slam!FM neemt steunzender Sliedrecht in gebruik
 

Slam!FM heeft vandaag een nieuwe frequentie in Sliedrecht in gebruik genomen. Het gaat om de 88.8 MHz met 50W ERP.

   
13-10-2008 Radio 538 neemt extra zender Markelo in gebruik
 

Radio 538 heeft vorige week een nieuwe frequentie in Markelo in gebruik genomen. Het gaat om een extra zender van 2kW op 102.7 MHz. Info via Broadcast Partners.

   
11-10-2008 Digitenne ook in Tilburg te ontvangen
  Donderdag heeft KPN de zender Loon op Zand ingeschakeld t.b.v. het TV pakket "Digitenne van KPN".
   
8-10-2008 Q Music neemt steunzender Goes in gebruik
 

Q Music heeft deze week een nieuwe frequentie in Goes in gebruik genomen. Het gaat om een steunzender van 100W op 100.7 MHz. Info via MediaMagazine.

   
3-10-2008 Digitenne ook in Hoorn te ontvangen
  Afgelopen week is via een zendmast in Hoorn het TV pakket "Digitenne van KPN" on air gegaan.
   
2-10-2008 Regio FM nu ook via 95.3 FM
 

Regio FM heeft vorige week de nieuwe frequentie 95.3 MHz in gebruik genomen. Vreemd genoeg zijn de andere vier zenders ook nog gewoon in de lucht (106.1 Siddeburen, 107.2 Slochteren, 107.5 Bedum en 107.9 Scharmer).

   
1-10-2008 Radio Hollandio om 10:00uur gestart via Eindhoven 95.5 FM
 

Sinds 10:00 uur is Radio Hollandio te ontvangen. De opening verliep sober, voor het nieuws een jingle en na het nieuws een andere jingle. Radio Hollandio zendt 24 uur per dag muziek uit van Nederlandse bodem. Recentelijk heeft het Commissariaat voor de Media hiervoor toestemming verleend.

   
30-11-2008 NU.TV binnenkort te zien via Mobiel TV van KPN
 

Nu.nl, de nieuwssite van Ilse Media, gaat mobieltjesbezitters die op KPN's Mobiel TV (DVB-H) zijn geabonneerd met televisie bestoken via Nu.tv. Binnekort wordt het kanaal in KPN's mobiele pakket opgenomen, later volgen andere platformen. Met de lancering van Nu.tv wil Ilse Media het bereik van zijn nieuwsvoorziening sterk gaan verbreden. De doelstelling is om, naast de opname in KPN Mobiel TV en de aanwezigheid op internet via Nu.nl, het bereik uit te bouwen naar schermen in winkelcentra en de televisie. De uitzendingen zullen bestaan uit door ANP geproduceerde nieuwsbulletins, die de kijker in staat moeten stellen om binnen vijf minuten up-to-date te raken met de actualiteit. Deze worden vier keer per uur uitgezonden en afgewisseld door langere items zoals beursberichten, muziekinterviews en autotests. Via een onderin het scherm voorbijrollende ticker tape zal bovendien continu het laatste nieuws worden getoond. Bron. KPN heeft afgelopen week twee extra zenders voor DVB-H ingeschakeld nl. Veenendaal en Helmond. Later dit jaar volgen de zenders Markelo, Loon op Zand en Sittard. Voor de dekking van het netwerk kijk hier.

   
27-11-2008 Werkzaamheden "grootste Kerstboom ter wereld" gestart
 

Deze week is VolkerWessels Telecom gestart met de werkzaamheden om de zendmast IJsselstein weer de grootste Kerstboom ter wereld te maken. Vrijdag 12 december om 19 uur is de ontsteking.

   
26-11-2008 Radio Centraal verhuisd 14 december naar 91.1 FM
   
25-11-2008 Optimalisatie lokale omroepen
 

Vier lokale omroepen zitten met smart te wachten op het in gebruik nemen van hun nieuwe etherfrequentie. Het gaat om de omroepen van de gemeente Sluis, Schiedam, Steenbergen en Zoetermeer. De reden dat deze omroepen nog niet om mogen schakelen ligt aan het feit dat de coördinatie met België nog steeds niet is afgerond aldus het OLON Nieuws.

   
21-11-2008 RADIONL geeft 1 december frequentie Apeldoorn 88.7 aan HOT Radio Plus
 

RADIONL heft de dubbele verzorging rondom Apeldoorn per 1 december op. Ze geven de 88.7 FM terug aan HOT Radio Plus  aldus een mededeling welke te horen is op de 88.7 MHz. RADIONL blijft op de 94.0 FM. Luister hier naar mededeling.

   
20-11-2008 Radio Hollandio per 1-1-2009 ook in West Brabant te beluisteren
 

Radio Hollandio zal per 1 januari 2009 ook te ontvangen zijn in West Brabant. Radio Hollandio zal hiervoor gebruik gaan maken van de etherfrequentie 93,9 MHz (zender Roosendaal). Deze frequentie wordt momenteel gebruikt door de regionale commerciële radiozender Radio 8FM. Radio 8FM zal vanaf januari te horen zijn via de 89.2 MHz. Deze zender staat nu nog in Loon op Zand maar wordt verhuisd naar Gilze en zal ook meer vermogen gaan uitzenden. 1 okt. jl. vond ook al een ruil plaats met Radio 8FM in Eindhoven, zie ons nieuws van 1-10.

   
19-11-2008 Stroomstoring Smilde legt alle radio en TV zenders van KPN Broadcast Services plat
 

Door een stroomstoring in de zendmast te Smilde waren alle FM en TV zenders van KPN Broadcast Services uit de lucht. Hierdoor was naast KPN TV van Digitenne, Radio 1 t/m 4, Sky Radio, Slam!FM, Arrow Jazz FM, RADIONL, City FM, Radio Veronica ook de calamiteitenzender Radio Drenthe van 15.50 uur tot 17.45 uur geheel uit de lucht. De zenders van Broadcast Partners waren wel allemaal on air. Bron.

   
13-11-2008 Omroep Stein krijgt eigen FM frequentie
 

Op 15 december gaat Omroep Stein over naar haar eigen frequentie 96.2 MHz. Momenteel zendt de Zuid-Limburgse lokale omroep uit via 99,1 MHz, een frequentie die ze deelt met Streekomroep Start (Sittard-Beek). Het was reeds een langgekoesterde wens van Omroep Stein om een eigen frequentie te hebben, zodat men 7 dagen per week, 24 uur per dag kan uitzenden. De frequentie 96,2 MHz is niet geheel nieuw in Zuid-Limburg. Van maart 2003 tot oktober 2003 hoorde deze frequentie toe aan Falcon Radio uit Berg en Terblijt. Echter door de vele storingen die men op deze frequentie ondervond, schakelde men toen over op de huidige 94,3 MHz. Het Ministerie van Economische Zaken heeft destijds aan Falcon een schadevergoeding uitgekeerd om de gelede schade te vergoeden. Het zal nu dus even afwachten zijn of de frequentie in Stein geheel optimaal zal functioneren. Bron: Omroep Stein.

   
11-11-2008 Radio Lelystad verhuisd 20 december naar 90.3 FM
 

In een speciaal programma op zaterdag 20 december neemt Radio Lelystad om 12.00 uur haar nieuwe etherfrequentie officieel in gebruik. Dan ruilt de lokale omroep na 16 jaar de 106.9 MHz in voor de veel sterkere frequentie 90.3 MHz. Vanaf dat moment zal Radio Lelystad merkbaar beter te ontvangen zijn. Door de groei van Lelystad en de komst van nieuwe zenders in de ether is de ontvangst van Radio Lelystad al enkele jaren verre van optimaal. In 2005 bleek dit probleem niet opgelost te kunnen worden door Agentschap Telecom die in Nederland over het gebruik van de ether gaat. Omdat steeds meer lokale omroepen problemen hadden om een goede ontvangst binnen hun verzorgingsgebied te realiseren, is Agentschap Telecom begin 2006 begonnen met de optimalisatie van etherfrequenties voor lokale omroepen. Als oplossing voor het probleem kwam hier in maart 2007 een nieuwe etherfrequentie uit met een hoger vermogen (0,4 kW ERP) t.o.v. de huidige frequentie (0,1 kW ERP). Om ook daadwerkelijk op de nieuwe frequentie te mogen uitzenden was een internationale coördinatie noodzakelijk met de buurlanden. Deze coördinatie was op 1 oktober van dit jaar afgerond. Bron: persbericht.

   
8-11-2008 Radio Horizon nu ook via 107 FM vanuit Waalre
 

Vanochtend is de zender van Radio Horizon in Waalre op 107.0 FM ingeschakeld. De antenne installatie is geplaatst door DTBS / De Broadcastshop. Hiermee heeft Radio Horizon vier etherzenders on air: 92.9 Leende; 106.0 Sterksel; 107.0 Waalre en 107.1 Budel.

   
4-11-2008 Achterhoek FM met RDS
 

Sinds een aantal weken zijn alle zenders van Achterhoek FM voorzien van RDS. Achterhoek FM zendt uit via 104.9 Vorden, 106.7 & 107.9 Lochem.

   
28-12-2008 Radio Unique terug in de ether m.i.v. 1 februari
 

Op 1 februari 2009 keert de voormalige vrije radiozender Radio Unique terug in de Amsterdamse ether. Dit bericht het magazine Kabelraad. Radio Unique gaat vanaf 1 februari uitzenden via de FM-frequentie 94,9 MHz. Momenteel zendt Radio Decibel nog uit via deze frequentie, maar verhuist vanaf 1 januari 2009 naar de etherfrequenties van City FM. Radio Unique verwijst, net als Radio Decibel, naar een illegaal radiostation dat van 1978-1984 in Amsterdam heeft bestaan. Radio Unique krijgt een format met vooral gouwe ouwen met Amsterdamse invloeden aangevuld met twee à drie Nederlandse platen per uur. Waarom dat Decibel Radio Jordaan niet op deze frequentie gaat uitzenden is niet bekend. Bron.

   
25-12-2008 De Vrolijke Strijders dit jaar legaal met Kerst op 105.8 FM
 

In voorgaande nieuwsbrieven werd steeds genoemd dat er achter de schermen heel hard gewerkt wordt. Dat heeft dan nu eindelijk zijn vruchten afgeworpen en in navolging van 2006 kunnen we ook dit jaar weer legaal onze kerstuitzendingen gaan verzorgen. De door het AT aan ons toegewezen evenementenfrequentie is 105.80 FM. De Vrolijke Strijders zijn vanaf vrijdag 19 december te ontvangen. Ook dit jaar gaan we weer heel veel festiviteiten organiseren. Er zal wederom voor alle leeftijdscategorieën iets te doen zijn. Hou voor data en verdere informatie onze site in de gaten. Bron.

   
23-12-2008 Optimalisatie lokale omroepen
 

Er zijn nog steeds lokale omroepen die in afwachting zijn van de internationale coördinatie van hun omroepfrequentie. België is inmiddels wel akkoord met Aardenburg/Sluis en Zoetermeer. Maar omdat Aardenburg een verplaatsing van het opstelpunt wil, moet dit opnieuw ter coördinatie worden aangeboden. Het voorstel voor Zoetermeer wijkt substantieel af van het eerdere aanbod en is ook nog niet geaccepteerd door de omroep. De frequenties voor Steenbergen, Gaasterlan-Sleat en Schiedam zijn nog steeds niet rond. België heeft aangegeven dat ze hun uiterste best doen maar dat Nederland nog wat geduld moest hebben. Verder liggen Venlo, De Wolden, Menaldumadeel, Dongeradeel en Bernheze nog in coördinatie. aldus het OLON Nieuws.

   
21-12-2008 Alle FM zenders en Digitenne vanaf nieuwe mast Amsterdam
 

Sinds vorige week zenden alle FM zenders en Digitenne van KPN uit vanaf de nieuwe mast welke te zien is links op de foto. De tijdelijke mast rechts op de foto wordt grotendeels verplaatst naar de Hemweg. Alleen de onderste dertig meter verhuist niet mee. De mast in Buitenveldert was nodig zodat de bestaande KPN-toren daar verhoogd kon worden, vanwege de nieuwe kantoortorens. Dat is in oktober gebeurd. Binnenkort wordt het eerste deel van de tijdelijke mast afgebroken. ''Met Schiphol is afgesproken dat er maximaal drie maanden twee van die hoge torens zouden staan,'' zegt Rudy Bouquet van KPN. De torens storen de radar. Helemaal afbreken, gaat nog niet. ''Een deel van de zenders moet nog overgeplaatst worden naar de nieuwe toren. Dat gebeurt dit voorjaar.'' Zolang blijft negentig meter toren nog eventjes staan. De IJ mast in Noord, pal aan het IJ tegenover de Sumatrakade, wordt in 2011 neergehaald, als de nieuwe mast in het havengebied staat. Bron deels via Het Parool.

   
20-12-2008 Radio Lelystad officieel op 90.3 FM
 

Vanaf nu is Radio Lelystad via haar nieuwe etherfrequentie 90.3 MHz te beluisteren. Tijdens een feestelijke uitzending van het programma Rondje Lelystad werd vandaag om 12.00 uur de nieuwe etherfrequentie officieel in gebruik genomen. Na 16 jaar kwam een einde aan de uitzendingen via de 106.9 MHz. Via de nieuwe frequentie 90.3 MHz is Radio Lelystad veel beter te ontvangen op auto-, wekker- en portableradio’s in Lelystad Haven, bij Bataviastad, Lelystad Noord (Karveel, Golfpark, Oostervaart) en op en in de omgeving van Lelystad Airport. Op de website van Radio Lelystad zijn inmiddels foto’s te zien van de bouw van de antenne-installatie van de 90.3 MHz door de firma DTBS uit Wageningen. Luister hier naar het officiële moment.

   
19-12-2008 Bouw Digitenne mast Sittard afgerond
 

VolkerWessels Telecom Mobiel is klaar met de opbouw van een nieuwe zendmast t.b.v. Digitenne en Mobiel TV van KPN. De installatie wordt begin januari in gebruik genomen. Foto's via www.electronicbude.de.

   
16-12-2008 Regio FM heeft 107.5 FM verlaten
 

Regio FM heeft begin Oktober hun nieuwe frequentie 95.3 MHz in gebruik genomen. Sinds kort is er op de 107.5 FM (Bedum) een verwijzing te horen. Op de andere drie zenders is nog steeds Regio FM te ontvangen (106.1 Siddeburen, 107.2 Slochteren en 107.9 Scharmer).

   
15-12-2008 Omroep Stein via 96.2 FM
 

Gisterenavond laat heeft Omroep Stein haar eigen nieuwe frequentie 96.2 MHz ingeschakeld. Voor die tijd zond men uit via 99,1 MHz, een frequentie die ze deelde met START Radio (Sittard-Beek). Het was reeds een langgekoesterde wens van Omroep Stein om een eigen frequentie te hebben, zodat men 7 dagen per week, 24 uur per dag kan uitzenden. De frequentie 96,2 MHz is niet geheel nieuw in Zuid-Limburg. Van maart 2003 tot oktober 2003 hoorde deze frequentie toe aan Falcon Radio uit Berg en Terblijt. Echter door de vele storingen die men op deze frequentie ondervond, schakelde men toen over op de huidige 94,3 MHz. Het Ministerie van Economische Zaken heeft destijds aan Falcon een schadevergoeding uitgekeerd om de gelede schade te vergoeden. Het zal nu dus even afwachten zijn of de frequentie in Stein geheel optimaal zal functioneren. Luister hier naar de promo welke nu te ontvangen is op 96.2 FM. Klik op de zenderkaart voor een overzicht van alle lokale omroepen in zuid Nederland.

   
14-12-2008 Bouw Digitenne mast Sittard gestart
 

VolkerWessels Telecom Mobiel is begonnen met de opbouw van een nieuwe zendmast t.b.v. Digitenne en Mobiel TV van KPN. Foto's via Hartmut.

   
14-12-2008 Radio Centraal via 91.1 FM
 

Centraal FM is sinds vandaag te ontvangen op 91.1 MHz in stereo. Voor foto's kijk hier.

   
13-12-2008 Grootste Kerstboom ter wereld aangestoken
 

Gisterenavond heeft Gordon de grootste Kerstboom ter wereld aangestoken. Kijk hier voor een kort filmpje waar de werkzaamheden van VolkerWessels Telecom Mobiel te zien is.

   
12-12-2008 Groot Nieuws Radio 1008 AM gestopt met gepresenteerde programma's om 12:00uur
 

Groot Nieuws Radio staakt om 12:00 uur de uitzendingen. Het christelijke radiostation, dat sinds een jaar uitzendt op de middengolffrequentie 1008 AM, ziet zich door financiële problemen genoodzaakt te stoppen. Na 12:00 uur vanmiddag zal er nog enkele dagen non-stop muziek worden uitgezonden. Er is nog hoop dat zich in die tijd een partij meldt die het radiostation kan redden. Bron: persbericht.
Luister hier naar de laatste gesproken woorden op de zender.

   
8-12-2008 Markelo toren heeft weer TV antennes
 

VolkerWessels Telecom Mobiel heeft op de zendtoren Markelo weer TV antennes gemonteerd. De gemonteerde antennes zijn t.b.v. Mobiel TV van KPN (DVB-H).

   
6-12-2008 Radio Moonlight in Coevorden op 106.6 FM
 

Radio Moonlight is sinds vandaag on air via een evenementenzender op 106.6 MHz vanuit Coevorden. Aan de Stichting Coevorden 2010 is toestemming verleend om een radioprogramma uit te zenden in verband met  diverse evenementen rond en op IJsbaan 2008 te Coevorden en deze uitzendingen worden door Radio Moonlight gedaan.        

   
4-12-2008 Radio Hollandio per 1-1-2009 ook in Zeeland te beluisteren
 

Radio Hollandio zal per 1 januari 2009 naast de uitbreiding naar West Brabant ook te ontvangen zijn in Zeeland. Radio Hollandio zal hiervoor gebruik gaan maken van de etherfrequenties waarop nu nog XFM uitzendt.

   
  Terug naar nieuwsarchief