http://radio-tv-nederland.nl/index.html

 
Nieuwe top TV-toren geplaatst
vrijdag 23 februari 2007,  Bron: http://www.goesweb.net/

Even voor tien uur stond ie er op: de nieuwe antenne van de televisietoren, 11 meter korter dan de vorige. Hier zullen we het weer jaren mee moeten doen. Filmpje.

TV-toren getopt!
donderdag 22 februari 2007,  Bron: http://www.goesweb.net

De televisietoren van Goes is de rood-witte top sinds vanmiddag kwijt. Het Zwitserse bedrijf Helog Heliswiss heeft i.s.m. Volker Wessels Telecom de rood-witte koker in vier delen gedemonteerd en op de grond geplaatst. KPN / Novec, de eigenaar van de Goese televisietoren, heeft de top officieel overgedragen aan burgemeester Dick van der Zaag van Goes. De nieuwe top met antennes voor digitale televisie worden morgen op de toren geplaatst. Dat zal in twee vluchten gebeuren.

 
 
 
Goes toren voorzien van nieuwe top t.b.v. DVB-T
23-2-2007 / http://radio-tv-nederland.nl

Vanochtend is in twee vluchten de nieuwe DVB-T antenne gemonteerd. Op 5 maart zal het systeem in gebruik worden genomen en kan heel Zeeland het Digitenne TV pakket van KPN ontvangen. Download hier het TV fragment van Omoep Zeeland Nieuws (ca. 8 MB).

 
Foto's
Omroep Zeeland Screenshots

 

Goes toren ingekort t.b.v. DVB-T

22-2-2007 / www.radio.nl/fmtv

De televisietoren van Goes is de rood-witte top sinds vanmiddag kwijt. Het Zwitserse bedrijf Helog Heliswiss heeft i.s.m. Volker Wessels Telecom de rood-witte koker in vier delen gedemonteerd en op de grond geplaatst. KPN / Novec, de eigenaar van de Goese televisietoren, heeft de top officieel overgedragen aan burgemeester Dick van der Zaag van Goes. De nieuwe top met antennes voor digitale televisie worden morgen op de toren geplaatst. Dat zal in twee vluchten gebeuren. Download hier het TV fragment van Omoep Zeeland Nieuws (ca. 6 MB).

 
Foto's
Omroep Zeeland Screenshots

        

De top van de TV-toren in Goes is verwijderd. Het Zwitsers bedrijf heeft twee helikopters ingezet om de toren in te korten, één voor het eigenlijke werk en één om te filmen. De heli's vliegen tussen het parkeerterrein bij sportpark 't Schenge en de zendmast. Om de risico's te beperken had de gemeente de directe omgeving afgezet. Er zijn overigens drie mensen gearresteerd die het gebied niet wilden verlaten.

Even na 12 uur werd het uiterste topje met de reling afgevoerd. Na een lange pauze (tijdens een begrafenis) werden even voor vieren de volgende stukken verwijderd. Het laatste rode deel volgde even na half vijf. Morgen wordt er een aanzienlijk korter nieuw -wit- stuk teruggezet. De toren zal uiteindelijk zo'n elf meter korter zijn. Met de 137 oberblijvende meters is dat nog respectabel te noemen. Dankzij de nieuwe digitale antennes in de spriet kunnen Zeeuwen straks vijftig televisie- en radiosignalen uit de lucht plukken. Er is niet meer voor nodig dan een potlood-hoge antenne.

 

Foto's van uit de lucht. Met dank aan de KPN / PB

 

Persberichten
 
Top van tv-toren Goes overgedragen aan gemeente
Bron:
Provinciale Zeeuwse Courant

GOES - KPN heeft donderdag de top van de tv-toren in Goes symbolisch overgedragen aan burgemeester Van der Zaag van Goes. Dat gebeurde nadat de top van de toren was verwijderd.

De oude analoge antenne van de toren wordt vervangen door een nieuwe digiatale antenne. Dankzij de nieuwe digitale antennes in de spriet kunnen Zeeuwen straks vijftig televisie- en radiosignalen uit de lucht plukken. Er is niet meer voor nodig dan een potlood-hoge antenne. KPN heeft een Zwitsers bedrijf ingehuurd, dat een helikopter inzet om de toren in te korten. De heli vloog donderdag tussen het parkeerterrein bij sportpark ’t Schenge en de zendmast. Vrijdag gaat het karwei door. Rondom de toren werden donderdagmiddag drie personen aangehouden en meegenomen omdat ze het afgezette gebied weigerden te verlaten. Ze kregen alledrie een proces-verbaal en mochten toen weer naar huis.

De bewoners van de oude dienstwoning, vlak onder de toren, moeten twee dagen hun huis verlaten. Bewoners van het Geldeloozepad en Geldeloozehof mogen thuisblijven, maar dienen binnen te blijven als de helikopter vliegt. Ze kunnen tussentijds wel de wijk uit en in. Daarvoor hebben ze een pasje gekregen. De heli maakte donderdag vier vluchten van een kwartier. Bij de eerste werd de top verwijderd. Daarna volgde een onderbreking wegens een begrafenis en urnenbijzetting. Vanaf half vier werden de andere delen losgekoppeld.

De mast, een blikvanger in de Goese skyline, meet na de aftopping nog maar 137 meter. De schoorsteen van de kolencentrale in Borssele is met 175 meter het hoogste gebouw in Zeeland. Stichtlicht, de stichting die markante Goese gebouwen in het licht zet, betreurt dat de toren de rood-witte spriet en daarmee een stuk karakter verliest. Stichtlicht streeft naar een monumentenstatus voor de toren.

 
Veiligheid buurt gaat voor alles
door Frank Balkenende

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant


GOES - De veiligheidsmaatregelen zijn fors, maar niet onoverkomelijk. Voor de Goese burgemeester Dick van der Zaag staat de veiligheid van omwonenden van de televisietoren voorop. Er kan tenslotte zomaar een bout naar beneden vallen, of erger, een stuk koker. Als er dan ongelukken gebeuren, wijst iedereen meteen naar de gemeente.

"Toch denk ik dat de hinder voor de buurt meevalt. Slechts één bewoner hoeft zijn huis uit. Andere mensen moeten vier keer een kwartier lang binnen blijven. De politie houdt dat in de gaten. We zetten twaalf agenten in."

Hoewel de begraafplaats aan het Geldeloozepad precies in de aanvliegroute van de heli ligt, maakt de gemeente een uitzondering voor begrafenissen. Nabestaanden die graven willen bezoeken, wordt aangeraden te wachten tot het weekeinde. "Want de politie kan niet steeds de begraafplaats uitkammen als de heli gaat vliegen." De gemeente heeft omwonenden inmiddels per brief geïnformeerd.

Goese primeur komt uit de lucht vallen..

GOES - De gemeente Goes dwong KPN min of meer tot de inzet van een helikopter. "Het kost wel meer, maar het gaat veel sneller. We overwegen nu om andere tv-torens op deze manier te laten inkorten", zegt liaisonmanager Henk-Gert Lenten van KPN.

KPN vervangt momenteel op al haar zendmasten oude analoge antennes door digitale. Dat is het gevolg van digitalisering van de tv. KPN gebruikt daarvoor geen kabel, maar Digitenne, waarmee digitale signalen via een antenne thuis te ontvangen zijn.

De tv-toren in Goes is één van de laatste zes die KPN laat ombouwen. In het rood-witte gedeelte op de top van de mast hangen de analoge tv-antennes voor Nederland 1, 2 en 3. Die zijn inmiddels afgekoppeld.

De nieuwe digitale tv-antennes zijn een stuk kleiner en daarom wordt de rood-witte koker vervangen door een stuk mast met daaraan digitale antennes. De nieuwe top is geheel wit. Bovendien wordt de toren elf meter korter en meet hij straks nog maar 137 meter.

KPN wilde het karwei uitvoeren met een 170 meter hoge kraan. Dat gevaarte moest worden neergezet op het terrein van de gemeentelijke dienst stadsbeheer, dat zich aan de voet van de toren bevindt. Het terrein zou zo minimaal een week ontoegankelijk voor gemeentepersoneel. De hinder zou nog langer kunnen duren bij slecht weer. Bij windsnelheden boven windkracht drie is het einde oefening. Zo'n ongewis avontuur bliefde de gemeente niet. Ze adviseerde KPN een helikopter in te zetten. Zodoende arriveert donderdagmorgen 22 februari een Super Puma van het Zwitserse bedrijf Helog in Goes.

"In bergachtige landen doet het bedrijf niks anders, het is voor dit soort luchttransporten de specialist in Europa", zegt projectleider Patrick Bos van KPN. Lenten vult aan: "Het bedrijf heeft vorig jaar veertig zendmasten in Duitsland ingekort." Een helikopter heeft het voordeel dat er tot windkracht vijf kan worden gewerkt. Een briesje is juist welkom voor de balans in de lucht. Bovendien is het karwei in twee dagen geklaard, waar een kraan zeker een week nodig heeft.

Lenten: "Dit is de eerste keer dat we in Nederland een helikopter gebruiken om antennes op een televisietoren te vervangen. Als het bevalt, schakelen we Helog in voor de laatste paar torens die nog moeten worden aangepakt. We willen er dan vier, vijf in twee, drie dagen aftoppen. Dat scheelt een hoop aanvliegkosten, want een heli is veel duurder dan een kraan."

Projectleider Bos vindt het best een spannende operatie. Niet alleen vanwege het precisiewerk dat de heli moet uitvoeren, maar ook vanwege alle veiligheidsmaatregelen, want de toren staat in een woonwijk. Zo komt er een no-fly-zone, waarvan de omvang maandag in een overleg van alle betrokken partijen wordt bepaald. De zone is nodig om vliegende pottenkijkers uit de buurt houden.

Andere spotters zijn welkom, zolang ze op de hoek bij de Westhavendijk blijven. "Ik vermoed dat landelijke media er ook op afkomen. Het is tenslotte een primeur."

 

Wijk afgezet bij snoeien tv-toren

Bron Provinciale Zeeuwse Courant

GOES - Tijdens de vervanging van de oude analoge door een nieuwe digitale antenne op de televisietoren in Goes, wordt volgende week donderdag en vrijdag een deel van de wijk Goese Polder afgezet.

KPN huurt een Zwitsers bedrijf in, dat een helikopter inzet om de toren in te korten. De heli vliegt tussen het parkeerterrein bij sportpark 't Schenge en de zendmast. Om de risico's te beperken zet de gemeente de directe omgeving af.

De bewoners van de oude dienstwoning, vlak onder de toren, moeten twee dagen hun huis verlaten. Bewoners van het Geldeloozepad en Geldeloozehof mogen thuis blijven, maar dienen binnen te blijven als de helikopter vliegt. Ze kunnen tussentijds wel de wijk uit en in. Daarvoor krijgen ze een pasje. De heli maakt donderdag vier vluchten van een kwartier. Vrijdag is één vlucht gepland. Hoewel de begraafplaats aan het Geldeloozepad twee dagen gesloten is voor bezoek, maakt de gemeente wel een uitzondering voor begrafenissen. De heli blijft dan aan de grond

 
Snoeien van tv-toren Goes is gestart
donderdag 22 februari 2007 - 15:16
Bron: http://www.radiovisie.eu

Rond de televisietoren in Goes zijn drie mensen gearresteerd die het gebied niet wilden verlaten. Een deel van de wijk Goese Polder is afgezet omdat de oude analoge wordt vervangen door een nieuwe digiatale antenne. Bij de operatie wordt een helikopter gebruikt. De Provinciale Zeeuwse Courant brengt er er een reportage mét foto over.

Dankzij de nieuwe digitale antennes in de spriet kunnen Zeeuwen straks vijftig televisie- en radiosignalen uit de lucht plukken. Er is niet meer voor nodig dan een potlood-hoge antenne.

KPN heeft een Zwitsers bedrijf ingehuurd, dat een helikopter inzet om de toren in te korten. De heli vliegt tussen het parkeerterrein bij sportpark ’t Schenge en de zendmast. Om de risico’s te beperken is de directe omgeving afgezet.

De bewoners van de oude dienstwoning, vlak onder de toren, moeten twee dagen hun huis verlaten. Bewoners van het Geldeloozepad en Geldeloozehof mogen thuis blijven, maar dienen binnen te blijven als de helikopter vliegt. Ze kunnen tussentijds wel de wijk uit en in. Daarvoor hebben ze een pasje gekregen.

De heli maakt vandaag vier vluchten van een kwartier. Bij de eerste werd de top verwijderd. Dat duurde ongeveer vijf minuten. Vrijdag is één vlucht gepland. Hoewel de begraafplaats aan het Geldeloozepad twee dagen gesloten is voor bezoek, maakt de gemeente wel een uitzondering voor begrafenissen. De heli blijft dan aan de grond.

De mast, een blikvanger in de Goese skyline, meet na de aftopping nog maar 137 meter. De schoorsteen van de kolencentrale in Borssele is met 175 meter het hoogste gebouw in Zeeland.

Stichtlicht, de stichting die markante Goese gebouwen in het licht zet, betreurt dat de toren de rood-witte spriet en daarmee een stuk karakter verliest. Stichtlicht streeft naar een monumentenstatus voor de toren. KPN heeft de toren, samen met 22 andere zendmasten, verkocht aan het Franse zendinstallatiebedrijf TDF. De toren behoudt zijn zendfunctie.

Bericht:
PZN
 
RTV toren Goes RTV toren Goes

RTV toren Goes
RTV toren Goes
   


Met dank aan Martijn Paape | De klus is gedaan!


Met dank aan Martijn Paape | De binnenkant van de rood witte koker met daarin de UHF antennes


Met dank aan Martijn Paape | Nog even een detail..


Met dank aan Martijn Paape | De rood witte koker in drie delen...


Met dank aan Martijn Paape | Topje van de toren staat nu op de grond.
 

 

Bron: www.radio-tv-nederland.nl