Radio en TV zenders in Nederland

Nieuwsberichten

26-05-2003
Frequentie veiling

Uitslag verdeling radiofrequenties.
Op 26 mei 2003 zijn door de Staatssecretaris van Economische Zaken, Joop Wijn, op voordracht van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Cees van Leeuwen, de vergunningen voor commerciële radiofrequenties verleend. De vergunningen gaan in op 1 juni 2003 en zijn 8 jaar en drie maanden geldig. Met de vergunningverlening is de vergelijkende toets voor de verdeling van deze frequenties binnen de door de rechter opgelegde termijn (1 juni 2003) afgerond. >>>
Bron: Persbericht Ministerie Economische Zaken

Radio 10 krijgt geen FM-frequentie.
Radio 10 heeft bij de verdeling van de etherfrequenties zijn plaats op de FM verloren. Dat bevestigt directeur E. de Zwart maandag. De plek ging tot verbazing en boosheid van De Zwart naar de 'Gouwe Ouwe Zender'. De frequentie is 103.0 FM in het midden van het land en 103.3 in Rotterdam. >>>
Bron: Telegraaf

Eerste afwijzingen FM-frequentie bekend.
Radio 192, Yam FM, Humor FM en UDC dingen niet meer mee naar een etherfrequentie. Ze hebben een afwijzingsbrief van de adviescommissie Franken gekregen. >>>
Bron: Adformatie

Sky Radio krijgt grootste FM-pakket.
Nederlands best beluisterde radiostation gaat verhuizen! Sky Radio zal vanaf zondag 1 juni te horen zijn op diverse nieuwe krachtige etherfrequenties tussen 101.0 FM en 101.9 FM. Sky Radio neemt hiermee het grootste FM-pakket van alle negen te vergeven etherpakketten in gebruik. De nieuwe naam van Sky Radio is vanaf zondag 1 juni dan ook: Sky Radio 101.2 FM.
Algemeen Directeur Ton Lathouwers van Sky Radio 101.2 FM: "Fantastisch nieuws! Na tientallen rechtszaken en 15 jaar onduidelijkheid weten we eindelijk waar we aan toe zijn en dat Sky Radio mag blijven uitzenden. Na een voor ons zenuwslopende periode heeft het Ministerie van Economische Zaken vandaag de langverwachte uitslag bekendgemaakt van de zogeheten 'vergelijkende toets'. Een onafhankelijke commissie heeft de afgelopen maanden alle ether-aanvragen van bestaande en nieuwe radiostations beoordeeld en heeft besloten dat Sky Radio vanaf zondag 1 juni te horen zal zijn op het krachtigste en grootste FM-pakket van alle negen te vergeven FM pakketten: 101.2 FM."
Via de kabel blijft Sky Radio echter gewoon op de huidige, vertrouwde lokale kabelfrequenties te beluisteren. Alleen de etherontvangst verandert. Ton Lathouwers: "In de auto of op de portable radio verandert Sky Radio van de bekende 100.7 FM naar diverse sterke etherfrequenties tussen de 101.0 FM en 101.9 FM. Hierdoor is Sky Radio vanaf 1 juni overal in het land beter te ontvangen dan voorheen. Vooral in Zeeland, Oost en Zuid Nederland wordt de ontvangst sterk verbeterd. Daarnaast zal Sky Radio voor het eerst in haar bestaan ook in Limburg via de ether te beluisteren zijn. Het zal even wennen zijn om ons niet meer te horen op de vertrouwde 100.7 FM, maar onze nieuwe '101.2 eff em' zenders zijn keihard en klinken Skygoed! Naast het 101.2 FM pakket heeft Sky Radio tevens het huidige Radio 10 FM-pakket weten te bemachtigen. Hier zal binnenkort een gouwe ouwe zender te horen zijn. Helaas betekent dit dat Classic FM binnenkort uit de ether zal verdwijnen. Classic FM zal echter doorgaan via de kabel."
Sky Radio 101.2 FM zal via de grootste reclamecampagne die zij ooit in Nederland heeft gehouden haar 11 miljoen luisteraars informeren over de frequentiewissel per 1 juni 2003.
Bron: Persbericht Sky Radio

Noordzee FM verwerft 100.7 FM-frequentie voor 8 jaar.
Noordzee FM is, na een spannende tijd van hard werken aan de aanvraag en lang wachten op de uitkomst, bij de herverdeling van de radiofrequenties als één van de winnaars uit de bus gekomen. Het inmiddels 15 jarige Radio 10 heeft het niet gehaald en wordt acuut in haar voortbestaan bedreigd.
Noordzee FM zal haar uitzendingen voort zetten op de nieuwe FM-frequenties 100.7 en 100.4 FM. Noordzee FM is dan eindelijk in bijna heel Nederland op FM te beluisteren. Noordzee FM verandert haar naam direct in Noordzee 100.7 FM, om het publiek nog duidelijker aan te geven waar men het station op de FM-band kan vinden.
Negen vergunningen waren beschikbaar voor het gebruik van de FM-frequentieruimte voor landelijke commerciële omroepen. Vier daarvan zijn voor ongeclausuleerde landelijke commerciële radio-omroep, waarvoor geen programmatische eisen worden gesteld. Noordzee 100.7 FM is als aanvrager voor een ongeclausuleerde kavel getoetst op haar bedrijfsplan en heeft daarmee het frequentiepakket voor de komende acht jaar zeker weten te stellen. Radio 10 heeft haar aanvraag voor de geclausuleerde kavel 'bijzondere niet-recente muziek' niet gehonoreerd gezien.
Erik de Zwart, algemeen directeur Talpa Radio International, is blij maar ook verdrietig met deze uitslag. "We hebben een hectische tijd achter de rug, de aanvraag moest in zeer korte tijd worden gemaakt en daarna was het afwachten. Héél lang afwachten. Desastreus is echter dat Radio 10 FM geen frequentie heeft weten te bemachtigen. Hierdoor is het station op de rand van de afgrond komen te staan. De werkgelegenheid van meer dan 35 medewerkers is direct in gevaar. Zonder FM-frequenties en met zoveel concurrenten, die wel op de FM mogen uitzenden, is de bodem onder Radio 10 weggeslagen. Wij gaan zoeken naar mogelijkheden om samen te werken met andere partijen om de continuïteit van Radio 10 veilig te kunnen stellen", aldus De Zwart. Talpa Radio International overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de negatieve uitslag voor Radio 10 FM.
Noordzee 100.7 FM is hét radiostation dat zich richt op de jonge, volwassen luisteraar. Goedemorgen Gordon, Jensen in de Middag en de beste (inter)nationale hits hoor je altijd op Noordzee 100.7 FM, vanaf 1 juni onder het nieuwe motto: Altijd muziek, Altijd plezier, Altijd Noordzee 100.7 FM.
Bron: Persbericht Noordzee FM

HMG behoudt Yorin FM en verwerft frequentie voor nieuw radiostation RTL FM.
Het Ministerie van OC&W heeft vandaag de verdeling van de frequentiepakketten per 1 juni voor radiostations in Nederland bekendgemaakt. De uitkomst hiervan is voor de Holland Media Groep (HMG) optimaal, aangezien aan al haar wensen is voldaan. Naast een landelijke dekking voor Yorin FM, is een nieuwe frequentie verworven. Vanaf 1 juni gaat dan ook een gloednieuw radiostation de lucht in: RTL FM.
Dick van der Graaf, CEO van HMG hierover: "Het verkrijgen van twee vergunningen voor radio met landelijk bereik is voor HMG de optimale uitkomst. Het is het resultaat van de inzet en expertise van vele collega's, een lange strijd en veel vasthoudendheid. Radio is voor onze aandeelhouder RTL Group een kernactiveit in alle landen waar ze actief is. Een extra reden voor HMG om in Nederland een nog volwaardiger speler in de radiomarkt te worden. Wij vertrouwen op een stevige positie in de nieuwe markt. Yorin FM is een ijzersterk station dat zal profiteren van de verdubbeling van zijn bereik. RTL FM is gebaseerd op de succesvolle televisiemerken in Nederland, waardoor het een zeer snelle groei zal doormaken".
De nieuwkomer RTL FM heeft een sterke en directe relatie met het zo geliefde televisiestation RTL 4. De luisteraar kan zich verheugen op een eigentijdse en afwisselende mix van muziek uit binnen- en buitenland, nieuws en entertainment, waarbij klinkende namen van televisie diverse programma's voor hun rekening nemen.
RTL FM streeft ernaar per 1 september op volle sterkte te zijn en met een aansprekende programmering en een sterke crew van bekende en veelbelovende nieuwe dj's officieel van start te gaan. Tot die tijd kan de luisteraar voornamelijk genieten van muziek, nieuws, weer en verkeer.
De verdubbeling van het bereik geeft Yorin FM in één klap landelijke dekking. Om de opmars van Yorin FM verder te realiseren, voegt Yorin FM binnenkort een aantal grote namen toe aan het presentatieteam. Daarnaast handhaaft het station natuurlijk haar sterke koers, waar ook permanente vernieuwing toe behoort. Met de uitbreiding naar twee radiostations bedient de HMG niet alleen op televisie alle kijkers, maar biedt zij binnenkort eveneens via de ether voor elk wat wils.
Bron: Persbericht Holland Media Groep

Dance in de Ether.
Amsterdam, dancestation ID&T Radio is blij met het toewijzen van een FM-etherfrequentie. Met deze beslissing wordt een jarenlange investering van ID&T in dancemuziek beloond en krijgen de luisteraars eindelijk de zender waar zij al zo lang op wachten.
Geen ander radiostation heeft de afgelopen jaren bewezen zo intensief vernieuwende dancemuziek te brengen als ID&T Radio. "We zijn dan ook meer dan blij voor de miljoenen danceliefhebbers van Nederland", zegt oprichter/eigenaar Duncan Stutterheim van ID&T. Het Amsterdamse entertainment- en mediabedrijf heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk aangedrongen op ruimere erkenning van dance als cultureel-maatschappelijke stroming. "Eind vorig jaar heeft een grootschalig onderzoek van accountantsbureau KPMG al aangetoond dat dance een maatschappelijke stroming van enorm belang is. Dat wordt met deze toewijzing nu ook erkend."
Uit dat KPMG- rapport bleek dat Nederland vele honderdduizenden 'intensieve' liefhebbers van deze muziek kent, en dat er meer dan twee miljoen mensen bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in dance. Dance is ook als lifestyle en voor het onderling groepsgevoel van groot belang, aldus KPMG in het rapport.
"We zullen in heel Nederland te zien en te horen zijn. We gaan veel werk maken van de nieuwe mogelijkheden", stelt commercieel directeur Jos van Mieghem. "Eindelijk zijn de live-uitzendingen van evenementen en de nieuwste danceproducties overal te ontvangen."
ID&T Radio is onder danceliefhebbers veruit de meest populaire zender. Het station zendt nu al sinds enkele jaren 24 uur per dag, 7 dagen in de week uit. De programmering bestaat voor het leeuwendeel uit vernieuwende danceproducties uit binnen- en buitenland.
ID&T Radio heeft een groot aantal dancegrootheden onder contract, zoals Johan Gielen, Armin van Buuren, Ferry Corsten en Marco V. ID&T is ook organisator van succesvolle dance-evenementen, zoals Sensation, Mystery Land en Innercity. Daarnaast geeft ID&T jaarlijks vele zeer succesvolle dance-CD's uit en heeft het een horecapoot met Mme. Jeanette, Bloomingdale en binnenkort Cineac in de voormalige Planet Hollywood.
Bron: Persbericht ID& T

Radio 538 na tien jaar eindelijk in heel Nederland te ontvangen.
Vanmiddag is een einde gekomen aan de onzekerheid rondom de verdeling van de FM-etherfrequenties voor de commerciële radiozenders. Radio 538 heeft met succes geboden op de 102FM frequentie die in bijna heel Nederland te ontvangen is. Bovendien is Radio 538 nu ook via de middengolf in Zuid-Limburg te ontvangen.
Hiermee is de jarenlang voortslepende ethersoap tot een climax gekomen. De huidige frequentie van Radio 538 gaat naar Sky Radio terwijl Noordzee FM op de frequentie van Sky Radio terecht komt. De 102FM frequentie is in de nieuwe situatie de beste frequentie t.a.v bereik en sterkte.
Lex Harding: "Eindelijk gerechtigheid. Na tien jaar onzekerheid weten we nu eindelijk zeker dat Radio 538 de komende acht jaar een landelijke FM-frequentie heeft. Eindelijk kunnen we op gelijke voet gaan concurreren met de publieke radiozenders. Ik moet eerlijk zeggen dat ik enigszins opgelucht ben, want ik heb hem de laatste dagen toch wel een beetje geknepen."
Voor Radio 538 is dit reden tot een feestje. Niet alleen is aan de onzekerheid een einde gekomen, maar kunnen ze nu ook aan het werk om de huidige luisteraars te informeren waar de zender vanaf 1 juni te beluisteren is.
Bron: Persbericht Radio 538

Om de kavels te bekijken heeft u Acrobat Reader nodig, dit programma kunt u hier gratis downloaden.


Landelijke FM-kavels

Kavel Bereik (%) Nieuwe zender

Geboden
bedrag (€)

Huidige zender

A1
A2
A3
A4
A5
A6
A7
A8
A9

67
58
68
60
59
68
65
49
59
Sky Radio
Gouwe Ouwe Zender (Sky)
Noordzee FM
Business Nieuws Radio
ID&T Radio
Radio 538
Yorin FM
Onverdeeld
RTL FM (HMG)
56.025.000
33.600.000
80.400.000
1.320.000
2.500.336
57.000.001
32.892.000
-
22.936.000
Radio 538
Radio 10 FM
Sky Radio
Business Nieuws Radio
Nieuw
Noordzee FM
Yorin FM
Classic FM
Nieuw
Bron: Agentschap Telecom


Niet landelijke FM-kavels
Kavel Bereik (%) Nieuwe zender Regio
B01
B02
B03
B04
B05
B06
B07
B08
B09
B10
B11
B12
B13
B14
B15
B16
B17
B18
B19
B20
B21
B22
B23
B24
B25
B26
11.7
5.5
3.5
2.4
10.8
14.3
1.8
4.6
0.7
1.6
0.8
2.2
1.6
1.5
2.1
6.2
0.6
1.9
1.6
2.4
4.3
2.3
1.4
1.2
1.6
0.9
City FM
Onverdeeld
Magic FM
Ujala Radio
Fresh FM
City FM
Radio Amor
Hofstad Radio
City FM
Waterstad FM
Onderdeeld
Freez FM
ROG Radio
Radio Simone
Freez
Rebecca Radio
Rebecca Radio
Rebecca Radio
Hot Radio
Keizerstad FM
Radio 8 FM
X FM
De Kanjer Royaal
Maximaal FM
Radio Limburg
Onverdeeld
Amsterdam/Alkmaar
Amsterdam/Alkmaar/Haarlem/Purmerend
Den Burg/Amsterdam/Alkmaar
Amsterdam
Den Haag/Amsterdam/Alphen/Utrecht
Rotterdam
Den Haag/Rotterdam
Leiden/Den Haag
Utrecht
Tjerkgaast/Leeuwarden/Emmeloord
Terschelling/Sneek/Leeuwarden
Tjerkgaast/Drachten/Leeuwarden
Winschoten/Assen/Groningen
Hoogezand/Groningen/Emmen
Groningen
Emmen/Meppel/Groningen/Smilde
Zwolle/Lelystad
Enschede/Zwolle
Arnhem/Apeldoorn/Enschede/Hardenberg
Apeldoorn/Nijmegen/Arnhem/Ede
Den Bosch/Loon op Zand/Eindhoven
Den Bosch/Eindhoven/Helmond/Tilburg
Eindhoven
Vlissingen/Terneuzen/Bergen op Zoom
Maastricht/Heerlen/Horn/Eys/Weert
Groningen/Dedemsvaart
Bron: Agentschap Telecom

AM-kavels

Kavel Bereik (%)
dag/nacht
Nieuwe zender Huidige zender
C01
C02
C03
C04
C05
C06
C07
C08
C09
C10
C11
C12
90/33
85/5
73/0
61/1
68/3
5/2
12/0.5
5.7/0.4
6.4/0.3
1.7/0.03
13/1.1
13.7/0.1
Smooth FM
Music Country
Liberty Radio
Radio Tropical
Laser
Radio 538
Onverdeeld
Radio Paradijs
1584AM
Onverdeeld
Onverdeeld
Amsterdam Talks
Radio 1
Radio 10 FM
Business Nieuws Radio
Arrow
-
Radio 1
Radio 192
-
-
-
Haagstad
-
Bron: Agentschap Telecom

Bron: http://www.medianed.com/

 

Terug naar startpagina