Radio en TV zenders in Nederland

Nieuwsberichten

11-04-2003
UPC dreigt Digitenne met rechter

AMSTERDAM - Kabelexploitant UPC beschuldigt zijn nieuwe concurrent Digitenne ervan te goedkope abonnementen aan te bieden voor zijn pakket televisiekanalen. Digitenne begint over twee weken digitale uitzendingen van 25 televisiekanalen via de ether, voor negen euro per maand. UPC eist in een brief aan Digitenne inzage in de boekhouding.

Bestuursvoorzitter John Riordian van UPC schrijft in de gisteren verzonden brief aan Digitenne dat hij vermoedt dat de jonge concurrent 'onder de kostprijs opereert'. Hij wil dat Digitenne zijn kostenopbouw laat zien.

Als Digitenne geen gehoor geeft aan deze vraag, zal UPC de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) inschakelen om een kostenonderzoek bij de concurrent uit te voeren. Gisteren tikte de NMA UPC op de vingers wegens het ten onrechte afsluiten van kabelabonnees.

Directeur Lex Nicolaļ van Digitenne zegt desgevraagd dat hij niet van plan is zijn boekhouding te openen voor derden. ''Maar het zal duidelijk zijn dat wij met onze uitzendingen door de lucht stukken goedkoper opereren dan een kabelmaatschappij, die dure kabels in de grond moet aanleggen en onderhouden. Vergeleken daarbij zijn wij inderdaad spotgoedkoop.''

Digitenne verzorgt zijn uitzendingen via zeven zendmasten in het noordelijke deel van de Randstad, in de vijfhoek Haarlem, Amersfoort, Alphen aan den Rijn en Almere. Later volgt landelijke dekking.

Vanaf 23 april begint de verkoop van abonnementen. Kijkers moeten bij hun abonnement een speciale digitale ontvanger kopen plus een balpenvormige antenne van zeventien centimeter hoogte.

Riordian van UPC schrijft dat hij 'oprecht verbaasd' is over de lage tarieven. Bovendien vraagt hij zich af of sprake is van verkapte staatssteun aan Digitenne. De nieuwe concurrent heeft als aandeelhouders onder meer de publieke omroepen, KPN, het omroepbedrijf NOB en de staatsonderneming Nozema, die televisiemasten onderhoudt. Overigens zijn ook de commerciele omroepen SBS, HMG en Canal Plus medeaandeelhouder.

UPC vreest dat er nog meer overheidsgeld aan te pas zal komen, als de nieuwe concurrent er niet in zal slagen winstgevend te worden. Verder beklaagt UPC zich erover dat Digitenne veel meer vrijheid heeft dan de kabelmaatschappij. Die moet met honderden gemeenten contracten sluiten, waarin wordt voorgeschreven welke zenders worden doorgegeven en tegen welke tarieven. ''Daar heeft Digitenne geen last van,'' stelt UPC-woordvoerder Mark Zellenrath. ''Dat betekent dat geen eerlijke concurrentieverhoudingen bestaan.''

UPC heeft vrijdag zijn klacht ook ingediend bij de NMA. De kabelmaatschappij onderzoekt momenteel of ook juridische stappen tegen Digitenne mogelijk zijn.

Directeur Nicolaļ van Digitenne vindt het 'wel erg toevallig' dat UPC vlak voor de lancering met deze beschuldigingen komt.

Bron http://www.parool.nl/1049952265669.html

 

Terug naar startpagina