Radio en TV zenders in Nederland

Nieuwsberichten


23-06-2003
Rampenzender mist delen van Zeeland

Door Henk Schol


Maandag 23 juni 2003 - VLISSINGEN - In delen van Zeeland, met name in West-Zeeuws-Vlaanderen en West-Walcheren, is 'rampenzender' Omroep Zeeland slecht te ontvangen op een radio die niet aan een kabel hangt.

Daar missen luisteraars met een transistorradio of een autoradio - toeristen bijvoorbeeld - niet alleen informatie, maar ook de alamberichten bij rampen. Op de grens van Zeeland en Brabant wordt de omroep gestoord door een commerciŽle Brabantse zender.
Meer regionale omroepen hebben zulke 'witte vlekken' in hun uitzendgebieden. Ook Omroep Zeeland heeft de afspraak met de provincie om in geval van calamiteiten als rampenzender te fungeren. Voor delen van het gebied is zij dan echter niet of nauwelijks via de ether (met een antenne dus) te ontvangen. Omroep Brabant heeft geen problemen.
De witte vlekken zijn ontstaan na de herverdeling van de frequenties van FM-zenders. Voor veel geld is zendruimte geveild onder commerciŽle uitbaters, waardoor de FM-band nu vol zit. Daardoor wordt het ethersignaal van sommige regionale omroepen verzwakt. Ook de ontvangst van Radio 1 en Radio 4 is in sommige delen van het land verslechterd.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft eind vorige week beloofd het probleem te zullen aanpakken. Daartoe komt er een commissie

Bron: http://www.bndestem.nl/regioportal/BNS/0,2622,1318__1657984_,00.html

Terug naar startpagina