Radio en TV zenders in Nederland

Nieuwsberichten

18-02-2003
Ruzie verstoort komst nieuwe radiostations

DEN HAAG - Een hoog oplopende juridische strijd tussen de zenderexploitanten Nozema en Broadcast Partners verstoort de komst van nieuwe commerciŽle radiostations, die in juni in de ether moeten komen. De Tweede Kamer bespreekt de kwestie woensdag met staatssecretaris Wijn van Economische Zaken, die als grootaandeelhouder een beroep heeft gedaan op de raad van beheer van Nozema om "een doorbraak te forceren in de impasse".

De radiofrequenties worden binnenkort opnieuw verdeeld en er komt ruimte vrij voor twee nieuwe landelijke commerciŽle radiostations. Alle stations, dus ook de zeven bestaande, moeten meedingen naar een plekje op de FM-band en een bod uitbrengen om de komende acht jaar te mogen uitzenden. Daarmee zijn grote financiŽle belangen gemoeid.

Staatssecretaris Wijn vreest dat de zenderexploitanten niet tijdig de vereiste technische aanpassingen hebben verricht en houdt rekening met schadeclaims van radiostations. Hij waarschuwt de ruziŽnde bedrijven Nozema en Broadcast Partners nu al, dat hij bij vertraging claims op hen zal verhalen.

De staat heeft er zelf naar toegewerkt, dat er naast Nozema een tweede zenderexploitant zou komen. In mei 2001 sloten Nozema en Broadcast Partners een samenwerkingsovereenkomst. Die overeenkomst bepaalde dat Nozema aan de concurrent toegang zou moeten verlenen tot de zogeheten opstelpunten van de zendmasten. Nu, twee jaar later, is er nog steeds geen overeenkomst getekend over de voorwaarden waaronder die toegang verleend moet worden. Ook is er nog geen akkoord over een vergoeding voor het medegebruik van de opstelpunten. Inmiddels heeft Broadcast Partners wel een aantal commerciŽle zenders en publieke zenders als klant.

Voor het uitzenden van radio is de "ruggengraat" van grote opstelpunten met masten van het grootste belang. Daarvan zijn er 27 in beheer bij Nozema en slechts ťťn in beheer bij Broadcast Partners. Tot nu toe heeft Nozema slechts op ťťn opstelpunt, in Hilversum, medegebruik mogelijk gemaakt. Nozema kan wel de nodige aanpassingen verrichten, maar Broadcast Partners niet.

Beide bedrijven zitten elkaar nu op alle denkbare manieren juridisch in de haren: Bij kartelwaakhond NMa, bij de toezichthouder op de zendmasten Opta en inmiddels is ook een arbitragecommissie gevormd. Nozema stelt nu de geldigheid van de commisie ter discussie. Inmiddels is de hoop gevestigd op de Samenwerkende CommerciŽle Radiostations (SCR), die wil bemiddelen.

Bron: www.telegraaf.nl/

Terug naar startpagina