Radio en TV zenders in Nederland

Nieuwsberichten

07-05-2003
Digitenne zendt uit, maar ontvangers ontbreken

AMSTERDAM - Het is de nachtmerrie van elke marketing-manager: je lanceert grootscheeps het nieuwe merk Digitenne, het goedkope alternatief voor de kabel-televisie. En dan blijken de tv-ontvangers die het versleutelde digitale signaal decoderen, niet leverbaar

Twee weken na de start van de uitzendingen van Digitenne melden talloze elektronica-winkeliers dat zij 'nee' moeten verkopen aan consumenten die meteen na de grote reclamecampagne van Digitenne aan de toonbank stonden.

De vier fabrikanten van de ontvangers zijn, ondermeer als gevolg van softwareproblemen in de decoders, niet in staat hun dealers te bevoorraden.

Digitenne zendt sinds kort via de ether vijfentwintig televisiekanalen uit in digitale kwaliteit. Een abonnement kost negen euro per maand en is daarmee eenderde goedkoper dan kabel-tv.

Voorlopig zijn de uitzendingen alleen te ontvangen in het gebied tussen Haarlem, Amsterdam, Amersfoort, Almere en Alphen aan den Rijn.

Het is niet de eerste keer dat Digitenne problemen heeft. Al in juni 1998 werd de organisatie opgericht door ondermeer de omroepen, die het monopolie van de kabel-exploitanten wilden breken. De start van de uitzendingen zou na veel vertragingen begin 2002 plaatsvinden, maar de lancering moest nog verschillende keren worden uitgesteld.

Halverwege vorige maand ging eindelijk de abonnementenverkoop van start. Maar elektronicawinkel RAF in de Amsterdamse Rijnstraat, beslist niet de kleinste in de randstad, heeft tot nog toe geen ontvangers binnen. ''De leverancier zegt druk bezig te zijn met de distributie, maar wij hebben er niet één in huis,'' aldus een woordvoerder.

Bij Mobiroute aan de Kanaaldijk in Amsterdam heeft de winkelier inmiddels een lijst met 'twee- tot driehonderd klanten', die zich alvast gemeld hebben voor een Digitenne-pakket.

''Het is tot nog toe nee-verkopen. Ik heb begrepen dat Digitenne op het laatste moment de fabrikanten opdracht heeft gegeven nog iets te veranderen aan de codering van de smartcard, die bij het abonnement hoort.''

Het filiaal van BCC in de Bilderdijkstraat zegt dat er 'veel vraag' is. ''Wij hebben er twee gekregen, en die waren meteen weg. Maar van Panasonic hoor ik dat ze de komende weken nog steeds niet kunnen leveren.''

Waar wel ontvangers op voorraad zijn, loopt de verkoop gesmeerd. Polectro aan de Bos en Lommerweg had er twintig van het merk Rebox, de enige die mondjesmaat kon leveren. Zij gingen bijna allemaal binnen een week over de toonbank.

''Wij hebben al lang geleden ook bij andere fabrikanten besteld. Maar ja, als die niet leveren, moet ik mensen teleurstellen,'' zegt een verkoper van Polectro.

Directeur Lex Nicolaï van Digitenne stelt desgevraagd dat een aantal leveranciers 'aanloopproblemen' heeft, omdat hun ontvangers niet door de technische keuring van Digitenne kwamen. ''Op dit moment voldoen niet alle digitale ontvangers aan de eisen.'' Alleen de dure Rebox van 219 euro kwam door de keuring.

Marketing-manager Ron Wille van Haagtechno, importeur van de nog steeds niet leverbare Panasonic-ontvangers, geeft evenwel een andere uitleg. ''Digitenne is kort voor de lancering overgestapt op een andere decodeer-technologie. Daardoor moesten de alle fabrikanten hun software wijzigen. Twee weken geleden bleek dat onze software toch nog een fout bevatte, waardoor er geen ontvangst mogelijk was.''

De duizenden ontvangers die Panasonic al geproduceerd had, moesten terug naar de fabriek in het Britse Cardiff. Haagtechno verwacht ze eind deze week retour, maar dan moeten ze nog door Digitenne getest worden.


© Het Parool, 6-5-2003 

http://www.parool.nl/1052197939447.html

Terug naar startpagina