Radio en TV zenders in Nederland

Nieuwsberichten

23-04-03
Digitenne een feit!

Nederland beleeft vandaag een primeur met de introductie van Digitenne: de eerste en voorlopig enige aanbieder van digitale televisie en radio via de ether. Vanaf
23 april 2003 is het abonnement met het gratis Startpakket verkrijgbaar bij de geselecteerde electrospeciaalzaken en telecomwinkels. Digitenne viert haar lancering in Amsterdam. Om de inwoners van Amsterdam kennis te laten maken met de nieuwe manier van televisie kijken, stuurt Digitenne bovendien demoteams met mobiele televisies de stad in.

“Met Digitenne kunnen 1,5 miljoen huishoudens in Amsterdam en omgeving kiezen voor een slim alternatief voor hun kabel- of satellietaansluiting.” Aldus Lex Nicolaï, directeur van Digitenne. “Binnen het ontvangstgebied - dat begrensd wordt door Haarlem, Almere, Hilversum en Alphen aan de Rijn – kan het kijk- en luisterpubliek niet alleen overal in en om huis genieten van digitaal beeld en geluid, maar ook op de camping of de boot. Eind dit jaar wordt naar verwachting begonnen met de uitbreiding van het ontvangstgebied naar de rest van de Randstad en vanaf 2005 – nadat in Europees verband afspraken gemaakt zijn over de harmonisatie van de etherfrequenties – zal Digitenne beschikbaar zijn in vrijwel heel Nederland.”

Bezoek
Na een uitvoerige testperiode is Digitenne klaar om de markt op te gaan. De reacties van de testers wijzen erop dat Digitenne een degelijk product biedt. “Ik had eigenlijk totaal geen verwachtingen bij digitale televisie en radio. Ik was gewend aan de kabel. Maar het beeld is zó veel beter.”, aldus Marthe van Zijl, één van de testers uit Amsterdam. “Wij krijgen zelfs bezoek van familie en vrienden, die speciaal langskomen om televisie te kijken. Iedereen is enthousiast en vraagt waar ze het kunnen krijgen.”

Startpakket
Met Digitenne kan de consument de 25 meest gewaardeerde televisiezenders en de 16 best beluisterde radiostations ontvangen. Bij geselecteerde Digitenne dealers kan de consument een abonnement afsluiten en de bijbehorende digitale ontvanger aanschaffen. Met de speciale antenne, die Digitenne tijdelijk aanbiedt in het Startpakket, wordt het Digitenne signaal uit de ether gehaald. Vervolgens vertaalt de ontvanger dit digitale signaal naar beeld en geluid, dat geschikt is voor de gewone televisie en radio.

Digitenne
Digitenne is een joint venture van KPN Telecom, Nozema, NOB en de publieke en commerciële omroepen verenigd in Cahanoves Beheer. In januari 2002 heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat aan Digitenne voor de komende 15 jaar een vergunning verleend voor het uitzenden van radio en televisie via de ether (DVB-T).

Bron: www.digitenne.nl 

Terug naar startpagina