Radio en TV zenders in Nederland

Nieuwsberichten

19-06-2003
Kamer pleit voor 'gedoogzone' radiopiraten

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of er een 'gedoogzone' voor radiopiraten kan komen. Dat bleek woensdag tijdens een debat over de radiofrequenties, die onlangs werden verdeeld.

Door een actie van het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, worden momenteel piraten uit de lucht gehaald. Ze storen de ontvangst van radiozenders die wel een vergunning hebben. Kamerleden vinden dat door hun verdwijnen de creativiteit in ether ver te zoeken is en pleiten voor een plekje op de etherband waarop piraten alle ruimte hebben. Ze refereren aan Nieuw-Zeeland, waar ook een dergelijke gedoogzone zou bestaan.

CDA'er Atsma kwam er rond voor uit dat hij de liedjes van bijvoorbeeld smartlappenzangeres Marianne Weber miste in de ether. Dat genre muziek wordt doorgaans door piraten gedraaid en veel Kamerleden hebben daar sympathie voor.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) stelde voorstander te zijn van creativiteit op de radio en gaat daarom onderzoeken of het toelaten van piraten mogelijk is. Maar hij maakte meteen duidelijk dat de etherband in Nederland maximaal is benut en dat het moeilijk zal zijn een plaatsje te vinden. "Ook moeten we ons afvragen of we een systeem moeten invoeren met ruimte voor mensen zonder een vergunning", analyseerde de D66-bewindsman.

Een Kamermeerderheid is het eens met Brinkhorst en staatssecretaris Van der Laan (Media) om het landelijke FM-pakket dat nog niet is uitgedeeld te blijven bestemmen voor klassieke muziek en/of jazz. Het 'kavel' bleef bij de herverdeling over omdat er te weinig aanbieders waren. De overheid begint een nieuwe uitgifteprocedure volgens de bestaande criteria. Anders komen er juridische claims, waarschuwde Van der Laan. De Kamer wil dat zij schriftelijk gaat uitleggen welke claims er kunnen komen in geval van verandering van de criteria.

Door de herverdeling kwam er een einde aan de zogenoemde 'dubbele dekking' van Radio 1. Die publieke zender is nog wel op de FM te horen, maar niet meer op de middengolf (AM). Dat was een wens van de Kamer zelf, maar die zit daar toch een beetje mee, bleek woensdag. Truckers en schippers klagen dat ze in het buitenland niet meer naar Radio 1 kunnen luisteren.

De meeste Kamerleden willen dat daar verandering in komt door veel meer Radio 1-programma's op 747 AM (het vroegere Radio 5) uit te zenden. Daardoor worden twee vliegen in één klap geslagen. Radio 1 is dan weer vaker op de middengolf te beluisteren en Publieke Omroep heeft weer een post gevonden waarop kan worden bezuinigd. De omroep moet namelijk veel bezuinigen.

Bron telegraaf.nl

 

Terug naar startpagina