Radio en TV zenders in Nederland

Nieuwsberichten

19-02-2003
Kamer eens met regering over commerciŽle radio

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt na jaren van politiek gesteggel in met de toekomst van de commerciŽle radio, zoals de regering die voor ogen heeft. Een grote meerderheid vindt dat eindelijk de knoop moet worden doorgehakt, bleek woensdag tijdens een overleg in de Kamer.
Dit betekent dat met ingang van juni ons land plaats heeft voor negen landelijke commerciŽle radiostations, twee meer dan nu. Ook de zeven bestaande stations moeten meedingen naar een plekje op de FM-band.

De Tweede Kamer is wel kritisch over de rol van Nozema in dit geheel. Nozema exploiteert de zendmasten die noodzakelijk zijn voor de radiostations, maar zou misbruik maken van haar economische machtspositie. Nozema wordt verweten concurrent Broadcast Partners geen toegang te geven tot de torenhoge zendmasten.

PvdA, D66 en LPF pleiten ervoor Nozema op te splitsen in ťťn bedrijf dat de zendmasten beheert en een tweede bedrijf, dat net als Broadcast Partners zorgt voor de vereiste technische aanpassingen. Het bedrijf dat de zendmasten beheert zou dan verplicht moeten worden toegang te bieden tot meerdere technische bedrijven, zoals Broadcast Partners.

CDA en VVD zijn daar niet principieel tegen, maar vragen zich nog af of die stap nu al gezet moet worden. Volgens staatssecretaris Wijn van Economische Zaken is splitsing niet eenvoudig. De staat bezit 59 procent van de aandelen in Nozema, maar voor opsplitsing is ook medewerking van de andere aandeelhouders (NOS met 40 procent en Wereldomroep met 1 procent) van belang.

bron: http://www.trouw.nl/ANP/ombouw.html?url=http%3A//www.trouw.nl/ANP/SHO-CUL/ANP-190203-444-anp.html

Terug naar startpagina