Nieuws maart 2016

   
31-3-16 Drastische verandering publieke lokale omroep sector
 

Afgelopen week werd de laatste informatiebijeenkomst over de toekomst van de publieke lokale omroep gehouden door de OLON en de NLPO (Nederlandse Publieke Lokale Omroep). De huidige 260 lokale omroepen worden ‘heringedeeld’ in ca. 50 tot 80 streekomroepen. De NLPO heeft 5 jaar de tijd en geld gekregen van het OCW voor het verandertraject lokale omroep naar streekomroep. Voor aanvullende info incl. video kijk op MediaMagazine.

31-3-16 Alle zenders op zendertoren Rotterdam Waalhaven weer on air
 

Sinds vanochtend vroeg zijn alle zenders op de zendertoren van Alticom in Rotterdam aan de Waalhaven weer on air.

 

30-3-16 Noodzenders voor Radio Rijnmond en Omroep West on air
 

Rond 21 uur zijn voor Radio Rijnmond en Omroep West noodzenders in de lucht gebracht welke vanaf het NN gebouw in Rotterdam centrum worden uitgezonden.

 

30-3-16 Radio Rijnmond tijdelijk te ontvangen via FM 93,9 en diverse lokale omroepen
 

In de loop van de middag kon Radio Rijnmond via FM 93.9 en diverse lokale omroepen in het Rijnmond gebied worden ontvangen.

 

30-3-16 Door brand in zendertoren Rotterdam Waalhaven alle DAB, FM en Digitenne zenders off air
 

Door een brand onderin de zendertoren van Alticom in Rotterdam aan de Waalhaven vandaag zijn alle FM, DAB en Digitenne zenders uit de lucht.

 

29-3-16 Lokale omroep Waddinxveen vanaf hogere flat nu beter te ontvangen op FM 105.8
 

Lokale omroep Waddinxveen beter bekend als RTW FM zendt sinds vorige week uit vanaf een hogere flat met beter bereik op de 105.8 MHz. Lees hier verder.

29-3-16 Nieuws i.v.m. voorstellen FM netverbetering
 

Agentschap Telecom heeft zes voorstellen tot FM netverbetering vergund:
Voorstel 154 (Radio Veronica Emmeloord), 155 (Radio Veronica Hoorn), 157 (Waterstad FM Deventer), 163 (HOTRADIO Bathmen), 164 (Simone FM Assen) en 174 (HOTRADIO Elst).
Klik rechts op de kaart om naar deze voorstellen te gaan.

29-3-16 Deze week FunX Slow Jamz en FunX Dance via DAB+ NPO
 

Op de vraag wanneer FunX het DAB+ aanbod bij de NPO gaat uitbreiden met FunX Slow Jamz en FunX Dance was het antwoord deze week.

 

27-3-16 Nieuwe FM antenne voor Slam! gespot bovenop zendmast Jirnsum
 

Afgelopen maandag is een nieuwe FM antenne gemonteerd bovenop de zendmast te Jirnsum. Deze is bestemd voor Slam! 91.2 MHz 4kW ERP zie dit netverbeteringsvoorstel.
Vandaag foto's gemaakt zie rechts en klik op de foto's voor een groter exemplaar.

25-3-16 Evenementenzender Ampli4Radio Damwâld op FM 106.3 tijdens de Paas marathon
 

T/m 28 maart is Ampli4Radio weer live in de ether te horen via de evenementenfrequentie FM 106.3 vanuit Damwâld i.v.m. de jaarlijkse Paas marathon.


 

25-3-16 Drastische verandering publieke lokale omroep sector
 

Afgelopen maandag werd in Heerenveen de eerste informatiebijeenkomst over de toekomst van de publieke lokale omroep gehouden door de OLON en de NLPO (Nederlandse Publieke Lokale Omroep). Er worden in totaal zes bijeenkomsten door het hele land georganiseerd. Deze bijeenkomst was gericht op het Noorden en werden de plannen voorgelegd voor de vorming streekomroep. De huidige 260 lokale omroepen worden ‘heringedeeld’ in ca. 50 tot 80 streekomroepen. De NLPO heeft 5 jaar de tijd en geld gekregen van het OCW voor het verandertraject lokale omroep naar streekomroep. Bron.

24-3-16 Radio S&B de publieke lokale omroep voor Son en Breugel per 1 juni op FM 107.5
 

Op de Facebook pagina van de publieke lokale omroep voor de gemeente Son en Breugel Radio S&B valt te lezen dat ze vanaf 1 mei via internet gaan uitzenden en per 1 juni via de ether op FM 107.5.

24-3-16 Alkmaar Centraal blijft publieke lokale omroep; aanvraag Life FM is afgewezen
 

Stichting Media Platform Alkmaar (Alkmaar Centraal) is door het Commissariaat voor de Media aangewezen als lokale publieke media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeente Alkmaar. De aanwijzingsaanvraag van Stichting Life FM Alkmaar is afgewezen. Bron.
 

20-3-16 Aanpassing DAB+ zender Eindhoven op 9C van MTVNL
 

Sinds vandaag wordt het hele MTVNL DAB+/DMB pakket weer uitgezonden via de zender Eindhoven op kanaal 9C. Laatste weken werd alleen Radio JND uitgezonden met een afwijkende service ID en een niet werkende MOT slideshow. Nu zijn Team FM, NH Radio, Omroep West, Gigant FM en GrootNieuwsRadio dus weer te ontvangen in Eindhoven.
 

19-3-16 Tijdelijk slecht bereik voor lokale omroep Odrie op FM 106.9
 

Omdat de toren waarop de antenne van de lokale omroep Odrie eerst zat vervangen moet worden zendt men sinds 9 maart uit via een tijdelijke oplossing. Maar het signaal is nu zo slecht dat de omroep zelfs hun excuses aanbiedt op hun website. Tevens vragen ze om tips over een hoog punt in hun gemeente welke u kunt doorgeven. Wij hadden een tip ingediend om via de mast in Oosterwolde te gaan uitzenden waar ook RADIONL vandaan uitzendt maar tot op heden geen enkele reactie of bedankje mogen ontvangen.
 

19-3-16 Nieuwe uitzendstek voor lokale omroep Staphorst komt in Zwolle te staan
 

Zoals bekend zendt lokale omroep A28 FM momenteel niet uit via de ether FM 106.6 maar er wordt druk gewerkt om de zender voor de gemeente Staphorst terug te brengen op de FM-band. Komende tijd zal de omroep hier foto’s laten zien van hun werkzaamheden op grote (koperen) hoogte in Zwolle.
Agentschap Telecom heeft de nieuwe vergunning inmiddels uitgegeven zie hier.

13-3-16 Wijziging DAB- en FM antennes in Hilversum
 

Eind vorige week zijn er aanpassingen gedaan op de toren Hilversum. Zo is merkbaar aan de FM zender van BNR Nieuwsradio op 99.8 MHz dat deze een beter bereik heeft naar o.a. de provincie Utrecht. Ook lijkt het signaal van Radio 10 op FM 88.1 wat beter te zijn in de provincie Utrecht. Op de foto rechts is te zien dat men links een nieuwe FM antenne heeft gemonteerd. Tevens is de DAB+ zender van MTVNL op 11A in zuidelijke richting vanuit Hilversum gezien niet meer te ontvangen maar naar het noorden is een duidelijke verbetering merkbaar. Dit komt doordat men de DAB zender nu via de 11C antennes laat uitzenden en deze zijn vorige week uitgebreid van 4 naar 6 antennes welke rechts op de foto zichtbaar zijn.
 

13-3-16 Nieuwe DAB antenne gemonteerd in zendmast Maastricht
 

Er is een nieuwe DAB antenne gespot in de zendmast te Maastricht. Dit type antenne gebruikt KPN Broadcast normaliter maar of deze antenne ook voor de KPN is en of deze ook in gebruik is is ons niet bekend.
Klik op de foto voor een groter exemplaar.


 

12-3-16 Wijziging aan DAB antenne systeem Eindhoven
 

Broadcast Partners heeft een wijziging gedaan aan het DAB antenne systeem in Eindhoven. Links de situatie van 1 maand terug en rechts die van vandaag. Er is één antenne verwijderd en de vier antennes welke onder elkaar zitten zijn in een iets andere richting gedraaid.
Klik op de foto's voor een groter exemplaar.


 

12-3-16 Tijdens kunstwerk Windlicht in Sint Annaland is een evenementen zender on air op FM 105.3
 

Vanavond en 18 en 19 maart tussen 20 en 23 uur wordt het kunstwerk Windlicht getoond in het Zeeuwse Sint-Annaland. Vanwege de weersafhankelijkheid van het kunstwerk kunnen data en tijden van de bezichtigingen wijzigen. Meer informatie hierover is te vinden op de Facebook pagina van Studio Roosegaarde. Het visuele project wordt ondersteunt door audio middels een speciale FM evenementen zender ‘Windlicht FM’ welke te horen is op 105.3 MHz en vertelt de verhalen achter het kunstwerk. Lees hier meer.

 

12-3-16 Wijziging FM zender BNR Nieuwsradio en DAB+ zender MTVNL in Hilversum
 

Sinds eind deze week zijn er aanpassingen gedaan op de toren Hilversum. Zo is de FM zender van BNR Nieuwsradio op 99.8 MHz aangepast met als resultaat een beter bereik naar o.a. de provincie Utrecht. Op de foto rechts is te zien dat men links een nieuwe FM antenne heeft gemonteerd. Tevens is de DAB+ zender van MTVNL op 11A in zuidelijke richting vanuit Hilversum gezien niet meer te ontvangen maar naar het noorden is een duidelijke verbetering merkbaar. Dit komt doordat men de DAB zender nu via de 11C antennes laat uitzenden welke op het noorden hangen i.p.v. eerst op een aparte antenne welke aan de zuidkant van de toren stond.
 

11-3-16 Wijziging DAB+ commercieel netwerk 11C
 

Op dit landelijke DAB+ netwerk zendt Radio 538 nu uit met 80kbps i.p.v. 72kbps. Het netwerk is na deze actie nu voor 100% benut zie foto rechts bij "Used CUs".

             

11-3-16 Wijziging DAB+ regionaal netwerk 9D Noord-West
 

Op het regionale DAB+ netwerk 9D Noord is sinds gisteren Joy radio te horen met een eigen editie voor Friesland en RADIONL is te horen met eigen editie Noord Holland Noord.
 

10-3-16 Vervanging DAB antennes NPO aan Lopik toren
 

Deze week is VolkerWessels Telecom in opdracht van KPN Broadcast bezig om de DAB antennes van de NPO te vervangen aan de toren Lopik.
Klik op de foto's voor een groter exemplaar.

 

10-3-16 Sublime FM wil tweede muziekzender starten via DAB+ en komt met extra FM zender in Arnhem
 

De commerciële radiozender Sublime FM wil een tweede muziekzender starten via DAB+. Nu is op het tweede digitale kanaal van de omroep nog het discussieprogramma Sublime You te horen. Tevens meldt de omroep dat ze in de zomer een FM steunzender in Arnhem in de lucht zullen brengen op 90,5 MHz met 500 Watt ERP. Bron.

7-3-16 NPO 3FM KX Radio en Radio 4 Concerten toegevoegd aan NPO DAB+ netwerk
 

Sinds 12 uur is NPO 3FM KX Radio en Radio 4 Concerten toevoegen aan het NPO DAB+ netwerk.

 

3-3-16 Nieuwe DAB zender Zoutelande voor de NPO on air
 

Sinds vanmiddag krijgen we per e-mail en Twitter door vanuit Walcheren dat de nieuwe DAB zender Zoutelande voor de NPO aanstaat op kanaal 12C.
Er zijn nog twee masten te gaan: Winschoten en Stadskanaal en dan is de uitrol van fase 3 afgerond.

  Terug naar nieuwsarchief