Nieuws mei 2016

   
31-5-16 Gigant FM en Team FM niet meer landelijk via DAB+ netwerk MTVNL
 

Gigant FM en Team FM zijn sinds vandaag niet meer landelijk via het DAB+ netwerk van MTVNL te ontvangen. Beide zenders zijn nu alleen in de regio Drenthe te ontvangen op kanaal 7C.

24-5-16 RTL Z binnenkort via digitale ether TV van KPN te zien
 

De nieuwszender RTL Z is vanaf 9 juni ook te zien via digitale ether TV 'Digitenne van KPN'. Er is al een (free to air) testbeeld actief op kanaal 28 van Digitenne die de komst van RTL Z bij Digitenne van KPN aankondigt.

24-5-16 De stilte op het DAB+ kanaal van Radio Paradijs is voorbij
 

De stilte op het DAB+ kanaal van Radio Paradijs is voorbij.

23-5-16 XTRA Radio binnenkort via DAB+
 

Het Amsterdamse internet radiostation XTRA RADIO is binnenkort ook te horen via het DAB+ netwerk van MTVNL. De aparte themakanalen van het radiostation, íXTRA 24/7 Hitsí en ĎXTRA Danceí zullen via DAB+ te ontvangen zijn. Lees verder op 'de rots media'.

21-5-16 Bekijk de redenen waarom sommige FM netverbeteringsvoorstellen zijn afgewezen
 

Agentschap Telecom heeft van 193 voorstellen tot FM netverbetering er 40 afgewezen. Klik op de afbeelding rechts om een aantal van deze afwijzingen te bekijken.
Deze informatie is middels een Wob-verzoek opgevraagd.
Niet alle afgewezen voorstellen staan in dit document omdat de zenderoperators / omroepen in kwestie deze niet gepubliceerd wilde hebben.

20-5-16 Halveren zendmast Naaldwijk weer uitgesteld
 

De zendmast in Naaldwijk wordt morgen nog niet ingekort. Daarvoor is gekozen, vanwege de verwachte windkracht. Daardoor is het niet verantwoord om de werkzaamheden uit te voeren. De zendmast is 120 meter lang. Zendmasteigenaar Novec wil de mast inkorten vanwege de hoge onderhoudskosten. Op dit moment hangen de antennes van WOS Radio bovenin; deze verhuizen naar de nieuwe top op 60 meter. Het bereik van WOS Radio wordt niet aangetast, want de zender krijgt extra vermogen. De zendmast zou in eerste instantie op zaterdag 16 april worden gehalveerd, maar toen stond er ook al te veel wind. Het is onduidelijk wanneer de werkzaamheden wel worden uitgevoerd. Bron.
 

20-5-16 Nieuwe DAB+ capaciteit wellicht pas eind 2017 geveild
  Nieuwe frequentiecapaciteit voor digitale radio via de ether (DAB+) wordt wellicht pas eind 2017 verdeeld middels een veiling. Dit geeft minister Kamp (Economische Zaken) aan in een brief aan de Tweede Kamer. Lees hier verder.
 
19-5-16 DAB+ NPO 12C Winschoten on air
 

De DAB+ zender voor de NPO in Winschoten is on air op kanaal 12C. Met dank aan Johan PE9DX voor deze info en de foto's.
Klik op de foto's voor een groter exemplaar.


 

19-5-16 De regionale commerciele radio zenders hebben huiswerk te doen inzake verlenging vergunning
 

De regionale commerciŽle radiozenders krijgen van minister Kamp (Economische Zaken) nog een laatste kans om een deugdelijk digitaliseringsplan in te dienen. Mocht dat plan er niet op tijd komen of niet voldoende robuust zijn dan zullen de frequenties voor regionale commerciŽle radio zenders worden geveild. Dit blijkt uit een brief van de minister aan de Tweede Kamer rond de toekomst van de commerciŽle radiovergunningen. Lees verder op MediaMagazine.nl
 

19-5-16 Radio Paradijs sinds gisterenavond uit de lucht
 

Zowel de website als de zender(s) van Radio Paradijs op AM en op DAB+ zijn sinds gisterenavond uit de lucht. Reden is ons niet bekend.

19-5-16 Atlantis Radio 1521 binnenkort on air op middengolf AM 1395 vanuit Grou
 

Atlantis Radio 1521 is zover ons bekend het eerste radio station in Nederland dat een vergunning heeft ontvangen van Agentschap Telecom om met 'klein vermogen' op AM te mogen gaan uitzenden.  In samenwerking met Aquaverium te Grou zal de omroep vanaf deze locatie gaan uitzenden met een masthoogte van 45 meter op de frequentie 1395kHz. Binnen elke weken zal het gerealiseerd worden. Houd onze website en/of Facebook pagina van de omroep in de gaten over de voortgang. Bron.

18-5-16 Wijziging FM frequenties regio Zwolle en Noordoostpolder
 

RADIONL zal in de loop van deze ochtend in de regio Zwolle en in de Noordoostpolder te ontvangen zijn op 89.2 FM via de zender Zwolle i.p.v. 97.2 FM en 101.8 FM. Radio 8FM Noord&Oost zal dan te ontvangen zijn op 97.2 FM (zender Zwolle) en Joy Radio  op 101.8 FM via de zender Emmeloord.

 

17-5-16 Nog maar ťťn voorstel voor FM netverbetering in onderzoek
 

Agentschap Telecom heeft op 1 na alle 193 voorstellen tot FM netverbetering behandeld.  143 zijn vergund, 40 zijn afgewezen en 9 zijn 'op verzoek van indiener ingetrokken' en voorstel 193 is nog in behandeling.
Klik rechts op de kaart om naar alle 193 voorstellen te gaan.

17-5-16 Wijziging zendernaam aanduiding bij Puur NL op DAB+ netwerk Zuid en Zuidwest
 

Puur NL heeft aan de zendernaam de tekst 'Brabant' toegevoegd op het DAB+ netwerk Zuid (kanaal 7A) en de tekst "Zeeland" op netwerk Zuidwest (9D).
Voor een compleet overzicht van deze netwerken kijk hier.

 

17-5-16 Nieuws i.v.m. voorstellen FM netverbetering
 

Agentschap Telecom heeft negen voorstellen tot FM netverbetering vergund:143, 158, 165, 166, 167, 169, 172, 173 en 184.
Klik rechts op de kaart om naar alle voorstellen te gaan.

14-5-16 Gelre FM nu op frequentie van Berkelland FM in Eibergen te horen
 

De eerste Gelre FM frequentie in Berkelland  staat aan (105.3 MHz Eibergen). In de komende maanden zet deze publieke lokale omroep nog meer zenders aan in Berkelland. Bron.

14-5-16 Atlantis Radio 1521 vraagt middengolf vergunning aan voor AM 1395
 

Atlantis Radio 1521 heeft 11 mei een aanvraag voor 'klein vermogen AM' ingediend bij Agentschap Telecom (AT).  De Friese omroep wil met 100 Watt de provincie Friesland voorzien en heeft de frequentie 1395 kHz opgegeven als voorkeur. Men verwacht over twee weken een reactie te mogen ontvangen van AT.

13-5-16 Roparunradio on air via DAB+ netwerk MTVNL en via FM 107.5 voor groot Rotterdam
 
 

13-5-16 Ontvangst RADIONL in Salland sterk verbeterd
 

De regionale commerciŽle muziekzender RADIONL is sinds gisteren in Ommen en omgeving te ontvangen op de nieuwe frequentie 93.1 FM. De ontvangst van RADIONL is voor de inwoners van Ommen ​en omliggende dorpen sterk verbeterd.  De nieuwe frequentie komt voort uit de door Agentschap Telecom ingestelde netverbetering FM-omroepband (voorstel 168). De vergunning van de frequentie in Ommen is eigendom van Hotradio B.V. uit Hardenberg waarmee RADIONL een productie overeenkomst heeft.
De antenne was vorige week al gespot in een GSM mast zie foto rechts.

 

12-5-16 De drie edities van Radio Decibel zenden nu het logo mee (slideshow) via DAB+ netwerk
 

Naast GigantFM, Joy Radio, RADIONL, Freez FM, Waterstad FM, Radio 8FM, Puur NL, Radio Continu, Simone FM, GrootNieuwsRadio  en WILD FM Hitradio zendt van de regionale commerciŽle omroepen nu ook Radio Decibel hun logo mee via DAB+.

 

12-5-16 Roparunradio dit jaar niet alleen via FM maar ook via DAB+ in de ether
 

Roparunradio is dit jaar alleen via de evenementen frequentie op FM 107.5 in Rotterdam te horen (niet in Roosendaal op FM 105.3) maar ook via diverse andere FM zenders maar nieuw is dat men als eerste evenement nu ook via digitale radio via het DAB+ netwerk van MTVNL te ontvangen zullen zijn. Bron.
Voor een compleet overzicht van dit DAB+ netwerk kijk hier.

        

 

11-5-16 PingFM komt blijkbaar toch nog op DAB+ netwerk van MTVNL
 

Vandaag werd in een presentatie over DAB+ in Europa voor Nederland het plaatje rechts gepresenteerd en als we dat mogen geloven komt PingFM toch nog een keer op het DAB+ netwerk van MTVNL. Tevens komt er nog een semi nationale zender bij in juni. Daarnaast zal men in totaal met zes local & regional omroepen uit gaan zenden waarvan er nu vijf bekend zijn dus wie de zesde wordt en wanneer die on air gaat is de vraag. Als laatste zullen er ook nog twee publieke regionale omroepen bij gaan komen onder het mom van regional gap-filler.
Klik op de foto voor een groter exemplaar.
 

11-5-16 Publieke regionale omroepen willen af van de mismatch op de DAB+ netwerken
 

De ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) welke het samenwerkingsverband en overlegorgaan is van de 13 publieke regionale omroepen in Nederland wil zo snel mogelijk af van de mismatch op de DAB+ netwerken zodat ze bijvoorbeeld geen beperkingen ondervinden in de uitrol van deze netwerken. Ze moeten de netwerken nu delen met de NLCO omroepen. Ook moet de ROOS, net als de landelijke partijen, over voldoende capaciteit kunnen beschikken zodat ook zij kwalitatief hoogwaardige en innovatieve radio-uitzendingen via DAB+ kunnen uitzenden. Een andere voorwaarde is dat de projectsubsidie die de DAB+-uitzendingen van de regionale omroepen nu mogelijk maakt ook moet gelden voor de nieuwe frequentieperiode. Zolang ook de uitzendingen via de FM plaatsvinden kunnen de regionale omroepen de digitale uitzendingen alleen met extra financiering voortzetten. Lees verder op MediaMagazine.
 

10-5-16 Wijziging zendernaam aanduiding bij drie 538 zenders op DAB+ netwerk 11C
 

538 heeft de zendernaam tekst aangepast op het DAB+ netwerk kanaal 11C.
Men heeft '538-' toegevoegd aan de zendernaam aanduiding van de drie zenders die men uitzendt en deze staan nu netjes op een rijtje in het programma overzicht van iedere DAB radio.
Voor een compleet overzicht van dit netwerk kijk hier.
 

9-5-16 FM netverbetering in Ommen vergund voor RADIONL
 

Agentschap Telecom heeft het voorstel tot FM netverbetering 168 vergund voor vergunninghouder HOTRADIO BV. Het gaat om een 1.59kW ERP sterke zender op 93.1 MHz in Ommen welke binnenkort door RADIONL in gebruik genomen zal worden. De antenne is reeds gemonteerd in de GSM mast zie foto rechts.

8-5-16 Update DAB+ NPO Stadskanaal
 

Gisteren was nog geen NPO DAB+ antenne te zien in de zendmast te Stadskanaal. Wel nieuw was dat de FM antennes van Simone FM (91.3) en RADIONL (96.7) verplaatst zijn. Klik op de foto links voor de 'oude' situatie en op de foto rechts voor de huidige situatie. 

5-5-16 NPO Radio 1 Extra verdwenen uit DAB+ pakket NPO
 

Het DAB+ kanaal NPO Radio 1 Extra is sinds 4 mei verdwenen uit de digitale ether. Dit is direct het gevolg van het besluit dat de Staatssecretaris van OCW, Sander Dekker, op 5 april bekend heeft gemaakt. In dat besluit geeft hij aan dat het besluit omtrent NPO Nieuws & Evenementen pas op een later tijdstip gemaakt kan worden. Dit betekent dat ook voor NPO Radio 1 Extra geen toestemming is. Bron.
 

4-5-16 Aanvragen voor 'kleinvermogen' AM zenders mogelijk vanaf 11 mei
 

Vanaf 11 mei is het mogelijk om een vergunning voor uitzendingen middels een laagvermogen middengolfzender (AM) aan te vragen bij het Agentschap Telecom. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in drie categorieŽn van vergunningen: kleinschalige omroep met een maximaal vermogen tot en met 1 Watt; kleinschalige omroep met een maximaal vermogen van 1 Watt tot 100 Watt en evenementenzenders via de middengolf. Voor dit type middengolfzenders worden frequenties gebruikt die internationaal zijn toebedeeld aan Nederland. De frequenties 747, 828, 1035, 1251, 1395 kHz zijn bestemd voor de categorie kleinschalige omroep en evenementen, met een maximaal vermogen van 1 Watt tot 100 Watt. Als gevolg van een afspraak tussen AlbaniŽ en Nederland mag de frequentie 1395 kHz door Nederland uitsluitend gebruikt worden tussen zonopkomst en zonsondergang. Voor deze omroepen geld een minimale herhaalafstand van 60 kilometer bij 100 Watt per frequentie. De frequentie 1485 kHz is uitsluitend bestemd voor de categorie laag vermogen met een maximaal zenderuitgangsvermogen van 1 Watt. Bron.
 

4-5-16 Geen digitale etherradio DAB+ meer in de L-band
 

De L-band zal niet worden ingezet voor digitale radio via de ether (DAB+). Dit blijkt uit een besluit van minister Kamp (Economische Zaken). De frequentieband zal worden ingezet voor mobiele datadiensten. Het besluit rond de nieuwe bestemming van de L-band komt grotendeels overeen met het voorstel zoals dat eerder is geconsulteerd aan betrokken partijen. Deze consultatie vond begin dit jaar plaats. Eerder waren er nog plannen om lokale omroepen via deze frequentie band te laten uitzenden zie  maar dat is nu van de baan. Bron.
 

2-5-16 Mexico FM vanaf 1 juli via DAB+ te ontvangen in Noord-Brabant
 

De commerciŽle radiozender Mexico FM gaat per 1 juli uitzenden via het MTVNL DAB+ netwerk in Noord-Brabant op kanaal 9C. In Eindhoven is al een zwakke zender op dit kanaal in de ether maar het bereik wordt uitgebreid in de provincie Noord-Brabant want volgens het dekkingskaartje wat de omroep via twitter heeft verspreid komt er een zender bij in Loon op Zand.

  Terug naar nieuwsarchief