Nieuws september 2015

 
30-9-'15 Atmosferische storingen op komst
 

Als de voorspellingen kloppen krijgen we vanaf morgenavond te maken met flinke atmosferische storingen. Op de analoge FM band zou dit kunnen leiden tot zeer slechte ontvangst van Nederlandse zenders. Voor DAB en Digitenne zal dit leiden tot complete uitval van Nederlandse zenders. Aan de andere kant kan het leuk zijn omdat de kans heel groot is om dan zenders uit Engeland, Noord Duitsland en Denemarken te ontvangen omdat het gebied zich ten noorden van ons land bevindt. Deze storingen zullen zeker t/m 2 oktober gaan duren. Om de voorspelling te bekijken klik op de onderste afbeelding "VHF tropo forecast' links onderaan onze website.
 

29-9-'15 Radio Drenthe zendt logo mee (slideshow) via DAB+ netwerk Oost op kanaal 6B
 

Naast Radio Noord en Radio Gelderland zenden RTV NH en Radio Drenthe zenden nu ook hun logo mee via DAB+.
Bron van RTV NH bericht zie deze tweet.

 

29-9-'15 Drie FM net verbeteringen vergund
 

Agentschap Telecom heeft drie FM netverbeteringen vergund. Het gaat om  voorstel 140 voor Radio 538 in Dedemsvaart, voorstel 141 voor Simone FM in Stadskanaal en voorstel 144 voor RADIONL in Dokkum.
Klik op de kaart om naar alle voorstellen te gaan. 

29-9-'15 Per 1 november uitbreiding DAB+ zenders op regionale netwerken
 

Het aanbod van radiostations via DAB+ wordt in delen van Nederland vanaf 1 november verder uitgebreid. Dan gaan namelijk de vergunningen in voor de regionale DAB+netten, die onlangs verdeeld werden. Bron.
Kijk hier voor het overzicht om welke zenders en waar het gaat. 

28-9-'15 RTV Oost en HOT Radio reageren op verzoek FM net verbetering
 

Agentschap Telecom heeft twee reacties gehad op ingediende FM netverbeteringen. De eerste reactie komt van RTV Oost op voorstel 157 van RADIONL Deventer en de tweede komt van HOT Radio op voorstel 158 van Radio 538 Doetinchem.
Klik op de kaart om naar deze reacties te gaan.


 

28-9-'15 Nieuwe DAB antennes voor de NPO gespot bovenop mast in Groenlo
 

Gisteren was hier te lezen dat er nieuwe DAB antennes gespot waren bovenop een mast in Groenlo maar dat de zender op 12C nog niet aangezet is. De bewuste mast locatie is eenvoudig te vinden via de coŲrdinaten welke op de website van Agentschap Telecom staan.
Met dank aan Arno Lenselink voor de foto's.


 

27-9-'15 Aladna FM beter in de ether op FM 107.2
 

Om het bereik in de hele gemeente Aalten te verhogen heeft Aladna FM, in samenwerking met AAA de zender in een hogere mast gehangen en mag er met een hoger vermogen worden uitgezonden. De Aladna FM antennes hangen nu hoog in de mast bij antennebouwer AAA op het Aaltense industrieterrein het Broek. Doel van de hele operatie is om de ontvangst in Dinxperlo en Bredevoort te verbeteren. Voor de gehele gemeente wordt nu 1 frequentie, namelijk de 107.2 gebruikt. Bron.
Rechts foto's van de mast en de antennes en tevens zendt men nu RDS uit. Met dank aan Arno Lenselink voor foto's en RDS info.

 

26-9-'15 Weer een nieuwe DAB+ zender NPO fase 3 on air: Breda
 

De NPO maakt serieus tempo met de uitrol van DAB+ fase 3 want gisteren was hier te lezen dat de inmiddels bekende vier antennes zichtbaar waren in de Digitenne mast Breda. Vanochtend gaf Gerard Lokhoff door dat de indoor ontvangst in Breda van nul naar 100% is gegaan dus deze zender staat ook al aan.                                      

 

25-9-'15 Nieuwe DAB+ zender NPO fase 3 on air: Ittervoort
 

Volgens dit twitter bericht blijkt dat gisteren ook de DAB+ zender voor de NPO op 12C in Ittervoort is ingeschakeld. Via Rurtal Radio kregen we foto's toegestuurd. Klik op de foto's voor een groter exemplaar en voor het complete overzicht kijk hier. Indien men een andere nieuwe zender ontdekt dan vernemen wij dit graag.                                         
 

25-9-'15 DAB+ NPO Test kanaal met Radio 2 in betere audio kwaliteit en met MOT slideshow
 

SInds deze week is op het DAB+ test kanaal van de NPO Radio 2 te horen in een hogere audio bitrate van 96kbps dan op het reguliere DAB+ kanaal (64kbps). Sinds vandaag zendt men op dit test kanaal ook een MOT slide show uit in de vorm van een afbeelding wat opmerkelijk is want op de andere NPO DAB+ kanalen worden de slide shows als packet data uitgezonden.
Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.
 

25-9-'15 GrootNieuwsRadio nu ook via netwerk MTVNL in audio kwaliteit 64k
 

SInds gisteren is Groot Nieuws Radio via het MTVNL netwerk in betere audio kwaliteit te horen. Het is nu 64kbps geworden net als op kanaal 6B. Kijk hier via welke zenders dat is.
Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

                   
 

23-9-'15 Nog een nieuwe DAB+ zender NPO fase 3 on air: Oss
 

Vandaag kregen we per e-mail door dat ook de DAB+ zender voor de NPO op 12C in Oss is ingeschakeld. Klik op de foto voor een groter exemplaar en voor meer foto's en het complete overzicht kijk hier.
Indien men een andere nieuwe zender ontdekt dan vernemen wij dit graag.

                             

22-9-'15 Nieuwe DAB+ zender NPO fase 3 on air: Den Haag zuid
 

Vandaag kwam een melding via Twitter dat KPN Broadcast de zender in Den Haag zuid heeft ingeschakeld.
Voor het complete overzicht kijk hier.
Indien men een andere nieuwe zender ontdekt dan vernemen wij dit graag.

                             

19-9-'15 Steunzender Omrop Fryslan in Hoogersmilde on air op 92.5 MHz
 

Sinds gisteren is op 92.5 MHz het signaal van Omrop Frysl‚n te horen. Dat betekent dat KPN Broadcast de geplande steunzender in de lucht heeft gebracht welke voortkomt uit een vergunning voor FM net verbetering. Bron.
Vanochtend was een nieuwe glimmende antenne te zien zie foto rechts.
Klik op de foto voor een groter exemplaar.

           

17-9-'15 Nieuwe DAB+ zender NPO fase 3 on air: Heerlen
 

Van Egbert uit Hoensbroek kregen we vandaag een melding dat er een zeer sterk signaal te ontvangen is op kanaal 12C.
Daarmee concluderen we dat KPN Broadcast de zender Heerlen vandaag heeft ingeschakeld.
Voor het complete overzicht kijk hier.
Indien men een andere nieuwe zender ontdekt dan vernemen wij dit graag.


                

15-9-'15 Radio Noord zendt logo mee (slideshow) via DAB+ netwerk Oost op kanaal 6B
 
 
14-9-'15 Uitbreiding 11C DAB+ netwerk in 2016
 

Via het radioforum en per e-mail kregen we dit bericht met afbeelding "vanmiddag lichtte Menno Koningsberger tijdens een presentatie op de IBC (start op 15:20) een tipje van de sluier op over de dekking van 11C in 2016. De vermogens lijken flink verhoogd te worden voor flink wat zenders, het diagram van Smilde lijkt veranderd te worden en er komen flink wat zenders bij. Klik op de afbeelding voor een groot exemplaar.


 

14-9-'15 Nieuwe DAB+ antennes gemonteerd in Digitenne mast Heerlen t.b.v. fase 3 NPO DAB+
 

Vandaag werden nieuwe DAB antennes met een kabel omhoog gebracht in de Digitenne zendmast te Heerlen. Vanaf deze antennes wordt binnenkort op kanaal 12C het DAB+ pakket van de NPO uitgezonden. Met dank aan Egbert uit Hoensbroek voor het aanleveren van o.a. deze foto's.
Klik op de foto's voor een groter exemplaar.

            
 

14-9-'15 Vergunningen restcapaciteit regionale DAB+ kavels verdeeld
 

Het Agentschap Telecom heeft dertig vergunningen verleend voor digitale radio via de diverse regionale DAB+-kavels in Nederland. Het gaat om de verdeling van resterende frequentieruimte van de bovenregionale kavel. Vergunninghouders voor middengolf en niet-landelijke commerciŽle FM kwamen hiervoor in aanmerking. In totaal zijn dertig vergunningen verleend. In het overzicht rechts staat welke vergunninghouders voor welke allotments een vergunning hebben gekregen. Uit het overzicht blijkt dat de radiozenders Radio Maria en Groot Nieuws Radio een groot aantal regionale kavels hebben toegewezen gekregen. Ook Amor FM (Stichting Radika) heeft in drie regioís een digitale frequentie bemachtigd. Radio Paradijs (Quality Radio BV) gaat nu landelijk uitzenden via DAB+. Daarnaast hebben de BVís achter Radio Decibel, Radio Royaal, RadioNL, Puur NL en 8FM digitale regionale capaciteit toegewezen gekregen. Een compleet overzicht van de toegewezen vergunningen is te vinden via de website van het Agentschap Telecom. Bron.
Voor een voorlopig overzicht van alle omroepen via DAB+ regionaal kijk hier.

12-9-'15 Radio Witte de With Rotterdam op 107.5 FM
 

Radio Witte de With zendt dit weekend tijdens het kunstfestival uit via evenementenfrequentie 107.5 FM. Drie dagen lang staat de Witte de Withstraat en het omliggende kwartier bol van kunst, artistieke vernieuwing, cultuur en gezelligheid.
 

11-9-'15 Broadcast Partners met Radio IBC in Amsterdam te beluisteren op 88.5 FM
 

Broadcast Partners is sinds vandaag met hun eigen radiostation op de IBC2015 vanuit Amsterdam RAI te horen op de evenementen frequentie 88.5 MHz. Bron.

 

10-9-'15 ERP vermogen en antenne hoogte van alle DAB+ fase 3 zenders NPO bekend gemaakt
 

Agentschap Telecom heeft alle ERP vermogens en antenne hoogtes van fase 3 van het DAB+ netwerk van de NPO bekend gemaakt. Bron. Voor aanvullende informatie kijk hier.

 

10-9-'15 GrootNieuwsRadio binnenkort ook in Zeeland en Amersfoort te horen via DAB+
 

Broadcast Partners heeft voor Groot Nieuws Radio een 2.5kW ERP zender gepland in Goes op kanaal 5B en een 800W ERP zender in Amersrfoort op kanaal 12B. De zender in Rotterdam-Waalhaven op  kanaal 5B heeft 3.1 kW ERP.
 

10-9-'15 Nieuwe antenne situatie bovenin zendmast Eys
 

Broadcast Partners heeft antenne werkzaamheden gedaan bovenin de mast Eys.
Op de foto links is de "oude" situatie en op de foto rechts de huidige situatie te zien. 

 


 

9-9-'15 Sport 1 KLM Open Radio te beluisteren via evenementen zender op 88.4 FM
 

Golf fans hoeven geen moment van het KLM Open te missen op de Kennemer Golf & Country Club want Sport1 KLM Open Radio brengt t/m 13 september live verslag vanuit de baan, leaderboard updates, interviews en reportages. De zender is in Zandvoort en omgeving te beluisteren via de evenementen frequentie 88.4FM.
 

8-9-'15 GrootNieuwsRadio nu ook in regio Rotterdam via DAB+ on air (kanaal 5B)
 

Broadcast Partners heeft voor Groot Nieuws Radio de geplande DAB+ zender in Rotterdam-Waalhaven op  kanaal 5B aangestoken.

 

8-9-'15 Het Glazen huis Ootmarsum te beluisteren via evenementen zender op 88.4 FM
 

De vierde editie van Het Glazen Huis Ootmarsum wordt gehouden van 9 t/m 13 september op het Ties Venekamp Plein. Tijdens dit evenement wordt met allerlei activiteiten geprobeerd zoveel mogelijk geld in te zamelen. Ook dit jaar zendt men uit via de evenementen frequentie 88.4 MHz.
 

5-9-'15 Vergunning twee zuid Limburgse militaire frequenties Brunssum van CFN naar AFN
 

De twee FM frequenties in Brunssum (96.90 en 99.70 MHz) zijn overgedragen van CFN naar AFN. Of AFN daadwerkelijk op deze frequenties gaat uitzenden is niet duidelijk want men zendt al uit vanuit Brunssum op 89.2 MHz. Bron is overzicht omroep vergunningen van AT.
 

5-9-'15 010FM te beluisteren tijdens Wereldhavendagen via evenementen zender op 107.5 FM
 

010FM dit weekend tijdens de Wereld Haven Dagen 2015 Rotterdam te ontvangen via de evenementen frequentie 107.5
 

5-9-'15 Radio Festunique Beltrum te beluisteren via evenementen zender op 88.4 FM
 

Ook dit jaar zendt Radio Festunique uit tijdens de Beltrumse kermis dit weekend via de evenementen frequentie 88.4 MHz.
 

5-9-'15 WebFM vanaf vorige week zaterdag RTV Totaal
 

Vandaag is het precies een week dat de lokale omroep van de gemeente  Beuningen en Druten hun naam veranderde van WebFM naar RTV Totaal.

4-9-'15 Twee AM masten in Lopik neergehaald
 

Vanochtend even voor 10 uur is de grote AM mast in Lopik neergehaald. Klik rechts op de foto voor de opname.
Iets later volgde de tweede 'kleine' AM mast zie hieronder voor een opname. Met dank aan de makers van deze opnames!

 

2-9-'15 DAB+ West 8A: Radio Maria nu te horen; Fresh FM nog stil; kanaal voor 88,9% gevuld
 

Sinds vandaag is Radio Maria Nederland te horen op DAB+ West kanaal 8A, eerder was op dat kanaal SublimeYou te horen; Fresh FM is nog steeds stil. Met de huidige 16 omroepen is het kanaal voor 88,9% gevuld en zijn er nog 96 ongebruikte CUs. Waarom zegt het Ministerie van Economische Zaken dat er geen restcapaciteit meer is op dit kanaal? Reacties via Twitter of e-mail.

 

2-9-'15

MEDIA036 mag zich de komende vijf jaar de lokale omroep van Almere noemen

 

MEDIA036 mag zich de komende vijf jaar de lokale omroep van Almere noemen. Het Commissariaat voor de Media heeft dit beslist. MEDIA036 volgt de lokale omroep RTV Almere op. Deze omroep stopte haar uitzendingen eind vorig jaar en ging begin 2015 failliet. Bron. Radio036 zal binnenkort op FM 107.8 gaan uitzenden.

2-9-'15 ERP vermogen en antenne hoogte DAB fase 3 NPO sites
 

Emmen 8kW op 60mtr.
Wieringerwerf 8kW op 136mtr.
Eys 1.5kW op 98mtr.
Heerlen 1.2kW op 85mtr.
Roosendaal 0.7kW op 123mtr.
Bron.
 

1-9-'15 Aanstaande vrijdag wordt AM mast Lopikerkapel neergehaald
 

Het bedrijf Haarman&Wiersma uit Westerhaar-Vriezenveensewijk heeft de opdracht gekregen een middengolfzender in Nederland te ontmantelen. Komende vrijdag blaast het bedrijf de 196 meter hoge zendmast in Lopik op. Tot vanochtend zond Radio Maria Nederland hierover nog uit op AM 675. Lees hier verder.
 

1-9-'15 Signaal van MTVNL op kanaal 5B wordt wederom niet herkend op DAB+ radio's
 

En weer zijn er problemen met de ontvangst op kanaal 5B in regio Haaglanden van het "MTVNL" netwerk.  Het uitgezonden signaal wordt niet herkend door DAB+ radio's en DAB+/DMB USB sticks. D.m.v. een scanner blijkt men wel uit te zenden maar waarom dit niet wordt herkend door een DAB/DMB radio/USB ontvanger is onduidelijk.
 

1-9-'15 Vierde zender DAB+ fase 3 van de NPO on air: Eys
 

Per e-mail kregen we zojuist van diverse mensen melding dat er in Zuid Limburg een sterk signaal op kanaal 12C te ontvangen is. Het blijkt dat KPN Broadcast de zender Eys vandaag heeft ingeschakeld.

1-9-'15 Vergunningen FM frequenties commerciŽle omroepen met 5 jaar verlengd
 

Minister Kamp van Economische Zaken gaat de vergunningen voor etherfrequenties voor commerciŽle radiozenders met vijf jaar verlengen tot 1 september 2022. Dit heeft hij heeft vandaag de Tweede Kamer laten weten. Het gaat om zowel de FM, middengolf als digitale DAB+-frequenties.  ďIk streef ernaar de verlenging van de FM- en DAB+ vergunningen nog dit jaar af te wikkelen in goed overleg met de sector aldus Minister Kamp. Bron.
 

1-9-'15 AM zenders NPO Radio 5 Flevoland, Hulsberg uit de lucht en ook AM 675 van Radio Maria Lopik
  Vrij snel na 0.00 uur werden deze zenders uitgeschakeld. Luister hier naar een opname dat de 747 en later de 675 uit de lucht gaan.

 
Terug naar nieuwsarchief