Nieuws Maart 2015

 
31-3-'15

Amplifier Radio van 2 t/m 6 april op 106.3 MHz vanuit Damwâld tijdens de Paasmarathon

 

In het kader van de jaarlijkse Paasmarathon is Amplifier Radio vijf dagen lang te ontvangen via de evenementen frequentie 106.3 MHz in stereo en met RDS vanuit Damwâld (2 t/m 6 april).

29-3-'15 Morgen stopt RTV Raalte ermee
 

RTV Raalte gaat er helemaal mee stoppen. Vanaf morgen worden er geen live of vooraf opgenomen programma’s meer uitgezonden en zal de zender op ‘nonstop’ gaan. Vanaf 1 mei gaat de zender definitief uit de lucht. Bron.

28-3-'15 Bedekking DAB+ regionaal netwerk Q1 2017
 

De bedekking zoals deze in Q1 van 2017 zal zijn is te zien op het kaartje rechts. Betekent dat er één zender bijkomt in de Randstad (kanaal 8A) en dat is in IJsselstein. Deze zender zal niet rondom gaan uitzenden en men gaat zeer waarschijnlijk gebruik maken van het 11C antenne systeem.
Klik op het kaartje voor een groter exemplaar.

                

27-3-'15 Bedekking en opstelpunten regionale DAB+ netwerken bekend
 

De bedekking en opstelpunten van de regionale DAB+ netwerken welke op 1 mei (Q2) in de lucht zijn zijn aan ons bekend gemaakt. Ook van kavel Randstad (8A) welke op 1 september (Q3) in de lucht gaat is duidelijk dat dit via Rotterdam-Waalhaven en Amsterdam-RAI zal worden uitgezonden. Klik op het kaartje voor een groter exemplaar. Geel is indoor en groen outdoor dekking. Voor een compleet overzicht van alle regionale netwerken kijk hier.
 

27-3-'15 PuurNL verbetert FM ontvangst in West-Brabant
 

De regionale commerciële radiozender Puur NL heeft haar etherontvangst via de FM in West-Brabant flink verbeterd. Dit bericht de radiozender via haar Facebook-pagina aldus MediaMagazine.nl. Donderdagmiddag heeft de radiozender haar steunzender op 97.3 MHz verplaatst van Bergen op Zoom naar Roosendaal. Vanuit Roosendaal kan met meer vermogen worden uitgezonden vanaf een hogere locatie aldus de radiozender. De ontvangst in West-Brabant is hierdoor verbeterd
 

26-3-'15 ERP vermogens DAB+ Zuidwest bekend
 

De ERP vermogens van het regionale T-DAB+ netwerk voor zuidwest Nederland zijn bekend:
Roosendaal 40kW; Driewegen 4.5kW; Goes 12kW; Westdorpe 10kW. Bron: Agentschap Telecom.

 

24-3-'15 Eén nieuw voorstel voor FM netverbetering ingediend en twee vergund
 

Het Agentschap Telecom heeft één nieuw voorstel voor FM net verbetering ontvangen:
Freez FM - Leeuwarden - 98.6 MHz - voorstel 145  

Vergund:
Hotradio - Hardenberg - 93.4 MHz - voorstel 132  

Radio Continu - Terschelling - 97.7 MHz - voorstel 87

24-3-'15 Hotradio trekt twee FM net verbeteringsverzoeken in
 

Het Agentschap Telecom heeft twee verzoeken voor FM net verbetering ingetrokken voor Hotradio:
Zuidwolde 93.3 MHz en Emmen  93.4 MHz - voorstel 85 en 88.
  
 

17-3-'15 RTV Betuwe zender Deil 106.2 FM heeft RDS
 

RTV Betuwe de publieke lokale omroep van de gemeenten Buren, Geldermalsen & Neerijnen heeft Radio Data Systeem op hun zender in Deil (FM 106.2). Ondanks dat de RDS 'BETUWE FM' aangeeft heeft dat niets te maken met de internet omroep welke echt Betuwe FM heet.
 

16-3-'15 KBC Radio m.i.v. 1 juni via AM 1602
 

Radio Waddenzee vindt dat er een frisse zeewind door het station moet. De gezamenlijke directies van Radio Waddenzee en KBC Radio zijn overeen gekomen dat met ingang van 1 juni 2015 op de frequentie 1602 AM de programma’s van KBC Radio (The Mighty KBC) te horen zullen zijn. De uitzendingen zijn dagelijks van 07.00 tot 19.00 uur. KBC Radio (The Mighty KBC) zendt nu via een vast schema uit op de kortegolffrequentie 6095 kHz met internationale programma’s, gericht op het buitenland. De programma’s die via 1602 AM te beluisteren zullen zijn, zijn op het ontvangstgebied van de frequentie gericht. De dagelijkse uitzendingen tussen 19.00 en 07.00 uur verzorgd door Radio Seagull, blijven onveranderd.
 

15-3-'15 Toch nog fusie tussen lokale omroepen WFM en Omroep Groesbeek
 

Omroep Groesbeek en WFM uit Millingen en Ubbergen hebben besloten alsnog te fuseren. Dat werd vrijdag bekend bij het Nieuwscafé van De Gelderlander in De Mallemolen in Groesbeek. Lees hier verder.

14-3-'15 DAB+ Zuidwest on air op kanaal 9D
 

Het regionale T-DAB+ netwerk voor zuidwest Nederland is zo het nu lijkt definitief on air. De bitrate van Rijnmond, Zeeland, Brabant en PuurNL is 64 kbps alleen is er geen geluid te horen bij PuurNL dat komt op 1 september.
Er wordt uitgezonden vanaf de zendmasten Goes, Biervliet, Westdorpe en Roosendaal met zo het nu lijkt flink hoge ERP vermogens.

 

13-3-'15 Regionale publieke omroepen starten uitzendingen Digitale Radio
 

De digitale uitzendingen zullen gefaseerd worden gestart. Als eerste zijn vanaf 15 maart Omroep Zeeland,  RTV Rijnmond en Omroep Brabant in het allotment 9D-Z (Zeeland, Goeree Overflakkee en de westrand van Noord-Brabant) te ontvangen. Op 1 mei van dit jaar starten de uitzendingen van Omroep Gelderland, L1, RTV Oost, RTV Drenthe, RTV Noord, Omrop Fryslân, RTVNH en Omroep Flevoland in de allotments 7A (Brabant, Limburg, Betuwe), 6B (Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Oostelijk Friesland, oostelijk Flevoland), en 9D-N (Friesland, Waddengebied en noordelijk Noord-Holland). Vanaf 1 september 2015 zijn Omroep West, RTV N-H en RTV Utrecht in allotment 8A (Zuid-Holland, Groot Amsterdam en de Zaanstreek) te ontvangen. Op 1 januari 2017 tenslotte wordt de ontvangst uitgebreid met de provincie Utrecht, ‘t Gooi en Almere, waardoor de ontvangst van Radio M (RTV Utrecht), Radio Noord-Holland en Omroep Flevoland in vrijwel het gehele verzorgingsgebied gerealiseerd wordt. Bron.
Voor een compleet overzicht van dit netwerk kijk hier.
 

13-3-'15 RADIONL verbetert ontvangst in Hoogeveen
 

Muziekzender RADIONL is sinds vrijdag 13 maart in de regio Hoogeveen te ontvangen op de nieuwe frequentie 97.0 FM. De ontvangst is hierdoor sterk verbeterd voor de inwoners van Hoogeveen en omliggende plaatsen als Echten, Zuidwolde, Hollandscheveld en Noordscheschut. Luisteraars van RADIONL, dat zich richt op liefhebbers van het Nederlandstalige lied, verzochten al langere tijd om iets te doen aan de slechte ontvangst in de regio Hoogeveen. RADIONL heeft voor deze luisteraars een extra steunzender kunnen aanvragen, die nu in gebruik is genomen en te horen op 97.0 FM. RADIONL is een commerciële Nederlandse radiozender die werd opgericht in maart 2005 door Nico Silvius en dit jaar haar tienjarig jubileum viert. Het muziekaanbod bestaat voornamelijk uit Nederlandstalige muziek met een volks karakter. RADIONL is via de ether te ontvangen in Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland. Daarnaast is de zender te ontvangen via een livestream en Android/iPhone app. Bron: persbericht. Deze nieuwe zender komt voort uit een vergunning voor FM net verbetering.
 

12-3-'15 Nieuwe DAB antennes gemonteerd in masten Westdorpe en Goes
 

Ook zijn nieuwe antennes gespot in de zendmast te Westdorpe en Goes voor het regionale T-DAB+ netwerk in zuidwest Nederland waar binnenkort Omroep Zeeland glashelder en digitaal in de ether te ontvangen zal zijn. 
                           

 

11-3-'15 Vanmiddag werd kort getest met DAB+ op kanaal 9D het kavel voor zuidwest Nederland
 

Het regionale T-DAB+ netwerk voor zuidwest Nederland is vanmiddag heel kort gespot op kanaal 9D. De officiele start is aanstaande zondag 15 maart. 


 

11-3-'15 Regionale DAB+ netwerk Noord-Brabant en Limburg (kavel 7A) vergund aan Broadcast Partners
 

Ook dit regionale T-DAB+ netwerk is vergund aan Broadcast Partners.

  

                                                               

10-3-'15 Station KPN Wierden komende zaterdag on air op 88.4 FM
 

Station KPN zal komende zaterdag uitzenden via de evenementenfrequentie 88.4 MHz vanuit Café Hek in Wierden.

8-3-'15 RTV Midden Brabant start themakanaal: Langstraat NL FM 107.2
 

RTV Midden Brabant lanceert binnenkort een nieuwe radiozender voor de Langstraat. Het radiostation gaat Langstraat NL heten en gaat landelijk, regionaal en lokaal nieuws, sportnieuws en agendaberichten uitzenden, omgeven door Nederlandstalige muziek. Om de 10 minuten is er een informatief blokje. Langstraat NL richt zich met name op Loon op Zand, De Moer en Kaatsheuvel, maar zal door een wijde ontvangst in de gehele Langstraat te ontvangen zijn en rekent dan ook op luisteraars uit de wijde omgeving. De nieuwe radiozender gaat uitzenden op 107.2 FM vanaf de TV toren in Loon Op Zand. Naar verwachting gaat Langstraat NL op 1 mei 2015 officieel de lucht in. Bron.

 
7-3-'15 Nieuw DAB antenne systeem gemonteerd in toren Roosendaal
 

Het regionale T-DAB+ netwerk voor zuid west Nederland gaat waarschijnlijk half maart on air. De hagelnieuwe antennes zijn hiervoor inmiddels gemonteerd in de torens Goes en Roosendaal. Rechts een foto van Roosendaal.
Dit netwerk gaat uitzenden op kanaal 9D en biedt ruimte aan de regionale publieke en commerciële radiostations. In eerste instantie zijn alleen de regionale publieke omroepen Omroep Zeeland, Omroep Brabant, Radio Rijnmond digitaal te ontvangen zijn. Tida, die de vergunning voor de regionale commerciële FM-frequenties in Zeeland in handen heeft, gaat zijn radiozender Puur NL op 1 september via Digital Radio+ uitzenden.

 

7-3-'15 Zend antenne Mobiele TV Nederland kanaal 5A Tjerkgaast
 

Mobiele TV Nederland B.V. heeft sinds kort op iedere vergund kanaal een zender on air. Kanaal 5A komt vanaf Alticom mediatoren Tjerkgaast. De nieuwe zend antenne is dezelfde type  als in Hoogersmilde gebruikt wordt. Klik op de foto's rechts voor een groot exemplaar.
 

5-3-'15 Mobiele TV Nederland zenders Hoogersmilde en Lelystad ook on air
 

Mobiele TV Nederland B.V. heeft nu op iedere vergund kanaal een zender on air want Lelystad is op 5D in de lucht en ook Hoogersmilde op 7C. Klik voor foto's rechts om de antenne van Hoogersmilde te zien.

 

4-3-'15 Mobiele TV Nederland rolt T-DMB netwerk landelijk uit
 

Mobiele TV Nederland B.V. is bezig met de uitrol van hun T-DMB netwerk. Vandaag is een signaal "ontdekt" op kanaal 5A welke volgens de vergunning voor Friesland is. Dit signaal komt vanaf Alticom mediatoren Tjerkgaast vanaf 120 meter hoogte met 50W ERP.
       

Tevens is Markelo op 11B on air met 600W ERP.
  
              


 
De zender in Eindhoven welke volgens het zenderkaartje op 7C zou moeten uitzenden doet dit nog op 9C. Klik op de kaart voor een groter exemplaar.
 

3-3-'15 Stichting Nova Media Producties wordt niet de publieke lokale omroep voor Neder-Betuwe
 

De aanvraag tot aanwijzing als lokale publieke media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeente Neder-Betuwe van Stichting Nova Media Producties is door het Commissariaat afgewezen. Bron.

 

2-3-'15 Regionale DAB+ netwerk Randstad (kavel 8A) vergund aan Broadcast Partners
 

Het regionale T-DAB+ netwerk in de Randstad (kavel 8A) is vergund aan Broadcast Partners. Bron.
Er is een afspraak dat men voor 1 september 2015 in de lucht is.

                                                          

2-3-'15 Regionale DAB+ netwerk noord en oost Nederland (kavel 6B) vergund aan Broadcast Partners
 

Het regionale T-DAB+ netwerk in noord en oost Nederland (kavel 6B) is vergund aan Broadcast Partners. Bron.
Er is een afspraak dat men voor 1 september 2015 in de lucht is.
 

2-3-'15 Regionale DAB+ netwerk Kop van Noord-Holland en Friesland (kavel 9D-N) vergund
 

Het regionale T-DAB+ netwerk Kop van Noord-Holland en Friesland (kavel 9D-N) is vergund aan Broadcast Partners. Bron.
Er is een afspraak dat men voor 1 september 2015 in de lucht is.
 

Terug naar nieuwsarchief