Nieuws februari 2015

 
27-2-'15 Fresh FM weer terug op 103.4 FM in Utrecht
 

Sinds vanmiddag is Fresh FM weer in Utrecht te horen op FM 103,4 MHz.

 

26-2-'15 NPO DAB+ test kanaal wordt ook echt als test kanaal gebruikt
 

Het NPO DAB+ testkanaal dat sinds enkele dagen in de lucht is zal voorlopig niet voor een nieuwe radiozender ingezet worden, maar zal daadwerkelijk worden gebruikt om tests uit te voeren. De NPO is op dit moment een test aan het voorbereiden waarmee ze de audioketen voor DAB+ willen optimaliseren. Doel is om de meest optimale instellingen vast te stellen van de audio processors, de DAB+ audio-encoders en overige apparatuur. Op het NPO DAB+ testkanaal komt tijdelijk het audioprogramma van ťťn van de andere zenders, die ook op DAB+ klinken. De kwaliteit kan anders zijn, zodat er vergeleken kan worden. Bron.
 

24-2-'15 Nieuw voorstel voor FM netverbetering ingediend
 

Het Agentschap Telecom heeft een nieuw voorstel voor FM net verbetering ontvangen:

Radio Continu 92.7 MHz Zuidwolde - nieuwe steunzender -
(voorstel 138)

 

23-1-'15 Regionale DAB+ netwerk zuid west Nederland rond half maart in de lucht
 

Het regionale T-DAB+ netwerk voor zuid west Nederland gaat in maart de lucht in. Dit bevestigt zenderexploitant Broadcast Partners tegenover Radio.NL. Dit DAB+net gaat uitzenden op kanaal 9D en biedt ruimte aan de regionale publieke en commerciŽle radiostations. Broadcast Partners won vorig jaar de aanbesteding voor de bouw en het beheer van het zenderpark van het DAB+net voor zuid west Nederland (9D-Z). Grofweg dekt dit net heel Zeeland, het gedeelte van Zuid-Holland onder Rotterdam en het westen van Noord-Brabant tot Roosendaal. In eerste instantie zijn alleen de regionale publieke omroepen Omroep Zeeland, Omroep Brabant, Radio Rijnmond digitaal te ontvangen zijn. Tida, die de vergunning voor de regionale commerciŽle FM-frequenties in Zeeland in handen heeft, gaat zijn radiozender (Puur NL) pas op 1 september via Digital Radio+ uitzenden.

21-1-'15 NPO voegt DAB Test kanaal toe aan DAB+ netwerk
 

Sinds gisteren heeft de NPO een "DAB Test kanaal" toegevoegd aan hun DAB+ netwerk op kanaal 12C. Hierop is op dit moment slechts stilte te horen. Wat de NPO wil gaan testen is onbekend op dit moment.
Voor een overzicht van alle
T-DAB+ netten kijk hier.
 

13-2-'15 Lokale omroep Den Bosch niet meer on air
 

Sinds gisteren is de lokale omroep voor Den Bosch Boschtion FM niet meer te horen op FM 95.2. De zender staat nog wel aan maar zonder geluid.
 

12-2-'15 Radio Kabbelgat in Delft vier dagen te horen op FM 107.5
 

Stichting Delftse Carnavalviering zet vanaf morgen vrijdag de 13e februari vanaf ca 19:00 uur Radio Kabbelgat in de ether op FM 107.5. Deze evenementenzender zal te beluisteren zijn in Delft en omstreken in stereo. De muziek wordt vier dagen lang verzorgd door Midnight Star van de bekende DJ Henny de Keijzer, bekend van Grote feesten & Bruiloften

12-2-'15 11 jaar Radio Peejenland op FM 104.9 vanuit Hoeven
 

Sinds gisterenavond elf over elf is evenementenzender Radio Peejenland weer on air op FM 104.9 t.g.v. het Carnaval 2015. De omroep viert hun 11 jarig bestaan dit jaar. 

11-2-'15 Radio Soest zender Soesterberg 107.9 FM vanaf nieuwe locatie
 

Vorige week heeft Radio Soest hun FM zender Soesterberg op 107.9 MHz naar een nieuwe locatie verplaatst in Soesterberg.

10-2-'15 Popular.FM start campagne voor FM-frequentie
 

Popular.FM start campagne voor FM-frequentie om te gaan uitzenden als de lokale omroep voor Goes, Borsele en Kapelle. Lees hier verder.
 

9-2-'15 Onderzoek naar marktontwikkeling DAB+ in Nederland
 

Sinds ruim een jaar zenden zowel de publieke als de commerciŽle radiozenders uit via DAB+. De bekendheid van- en het luisteren naar DAB+ heeft in dit jaar een voorzichtige groei laten zien. Ook luistert de consument steeds vaker radio via internet. Er is een inmiddels een ruim aanbod van DAB+ radioís. Dat blijkt uit een studie verricht door Telecompaper in opdracht van Agentschap Telecom. Lees hier verder.
 

9-2-'15 Alphen Stad FM/TV nu "Studio Alphen"
 

Vandaag heeft Alphen Stad FM / TV haar naam gewijzigt in Studio Alphen. De lokale omroep is op FM te ontvangen via drie etherfrequenties
90,0 MHz Alphen aan den Rijn,
105,1 MHz Boskoop,
106,5 MHz Hazerswoude-Rijndijk

7-2-'15 Fresh FM zender Utrecht FM 103.4 uit de lucht
 

Sinds gisteren is de zender FM 103.4 in Utrecht van Fresh FM niet meer te ontvangen. Reden onbekend.
 

5-2-'15 Maasland Radio morgen ook in Beesel te ontvangen op FM 107.7
 

De lokale omroepen uit de gemeenten Beesel en Bergen gaan intensief samenwerken. Enkele maanden geleden vonden de eerste verkennende gesprekken tussen de omroepen in Beesel en Bergen plaats. Die hebben gisteren geleid tot de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst. Concreet hebben beide omroepen besloten om samen verder te gaan onder de naam ďMaasland RadioĒ, waarbij de omroepstichtingen formeel zelfstandige organisaties blijven. Overdag wordt een gezamenlijke raamprogrammering uitgezonden, terwijl er in de avond ruimte is voor afzonderlijke lokale nieuwsedities. Vanaf deze week kunnen ook de inwoners van Reuver, Offenbeek en Beesel naar Maasland Radio luisteren, via de etherzender van RTV Beesel op FM 107.7.
 

4-2-'15 Voorstel FM netverbeteringen vergund en ingediend
 

Het Agentschap Telecom heeft een nieuw voorstel voor FM netverbetering ontvangen en twee vergund:
Nieuw:
RADIONL Assen 97.1 MHz
(voorstel 135)
Vergund o.b.v. reducties::
Puur NL Roosendaal 97.3 MHz
(voorstel 86)
Vergund:
RADIONL Oldenzaal 90.0 MHz (voorstel 77)
 

3-2-'15 Radio Royaal neemt steunzender in Utrecht op 97.3 FM in gebruik
 

Sinds vandaag is Radio Royaal ook te ontvangen in Utrecht op 97.3 MHz. Deze zender staat in de vergunning voor kavel B06.
 

2-2-'15 Sky Radio met nog betere audio kwaliteit op DAB+
 

Sky Radio 101 FM is sinds vandaag met een nog betere audio kwaliteit te horen op DAB+. De audio bitrate is van 64 naar 80 kbps gegaan. Sky Radio Hits is hierdoor van 64 naar 48 kbps terug geschroefd.

1-2-'15 Het maand overzicht van Januari 2015
 

Elke eerste week van de maand plaatsen we een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is op het gebied van de Nederlandse legale radio en TV zenders. Ons archief wat teruggaat tot begin 2002 is hier te vinden.
 

1-2-'15 Documentaire van RTV Utrecht over zendmasten IJsselstein en Lopik
 

In een documentaire van "Van Rossem Vertelt" verdiept hij zich deze keer in de zendmasten rond IJsselstein en Lopik en doet een poging de Gerbandytoren te beklimmen, u weet wel, die van de kerstverlichting. Zendmasten zijn al in de jaren dertig onderdeel van het Utrechtse landschap. Al snel na het ontstaan  van de radio-omroep wordt er onderzoek gedaan naar de perfecte plek voor een centrale zendmast in Nederland, en die blijkt net ten zuiden van de stad Utrecht te liggen. Vele masten volgen, eerst in Jaarsveld, daarna Lopikerkapel, en nog weer later  IJsselstein. In de Koude Oorlog-bunker op het complex in Lopikerkapel  is tegenwoordig het Omroepzendermuseum gevestigd. In dit complex krijgt Maarten een rondleiding, voordat hij de toren gaat bedwingen. Kijk hier naar deze aflevering.
 

Terug naar nieuwsarchief