Nieuws mei 2014

   
31-5-'14 Q-music Limburg on air
 

Sinds vanavond is RADIONL niet meer in Limburg via kavel B25 te horen maar Q-Music Limburg. Nieuws m.b.t. deze omschakeling zie onderstaand nieuws van 23 mei. De uitspraak van het Commissariaat voor de Media is hier te lezen.
        

30-5-'14 SummerJazz Leiden zondag live op FM 107.0
 

Aanstaande zondag is het SummerJazz festival in Leiden en dit is via een evenementen zender te volgen op FM 107.0.

27-5-'14 Drie nieuwe aanvragen voor netverbetering FM afgewezen
 

Het Agentschap Telecom heeft recentelijk drie nieuwe voorstellen voor netverbetering FM afgewezen.
Het gaat om voorstel nr. 80 Omroep Vereniging Veendam
97,0 MHz Hoogeveen
, nr. 81 Radio Simone BV 101,6 MHz Hoogeveen en nr. 82 Stichting Lokale omroep Goeree-Overflakkee (RTV Slogo) 92,3 MHz Dirksland.                    
 

27-5-'14 31 mei en 1 juni open dag bij de lokale omroep
 

Op 31 mei en 1 juni gooien de lokale omroepen de deuren open! Bezoekers kunnen zien hoe een radio-programma gemaakt wordt, of hoe een tv-studio er van binnen uit ziet. 31 mei is de aftrap van de week van de lokale omroep.
Kijk hier voor een overzicht van deelnemende omroepen.
 

24-5-'14 Promotiecampagne voor Digital Radio + van start
 

Afgelopen week is de promotiecampagne voor Digital Radio + van start gegaan; de landelijke digitalisering van de ether. De campagne is ontwikkeld in gezamenlijke opdracht van de landelijke commerciŽle en publieke radiostations, ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken. Doelstelling is het Nederlandse publiek vertrouwd te maken met Digital Radio+. Digital Radio+ maakt gebruik van de uitzendtechnologie DAB+. Het grote voordeel voor de luisteraar is dat er landelijk naar mťťr zenders geluisterd kan worden in een digitale geluidskwaliteit. Digital Radio+ biedt naast de bestaande stations die op FM uitzenden veel nieuwe zenders. Digital Radio+ is met een daarvoor geschikt toestel gratis uit de lucht (via de ether) te ontvangen. Bekijk hier de reclame spot.
 

23-5-'14 RADIONL verkoopt FM kavel B25 aan Q-music Limburg
 

De landelijke commerciŽle radiozender Q-Music is over enkele weken ook te beluisteren in Limburg via kavel B25. De zender gaat hiervoor een samenwerking aan met Radio Limburg 97FM, dat zeer recent is overgenomen. De eigenaar van Radio Limburg haalt RADIONL in Limburg uit de ether en vervangt dit door Q-Music Limburg. Lees hier verder
 

23-5-'14 Aanvoersignaal van de FM-zenders van Radio 10 nu via glasvezel
 

Het aanvoersignaal van de FM-zenders van Radio 10 wordt via glasvezel aangeleverd. Tot voor kort gebruikte Radio 10 hiervoor een speciale satellietdistributie via de Eutelsat 16A-satelliet. Luisteraars merken het voordeel van de glasvezelaanvoer. Het studiosignaal van Radio 10 wordt nu in CD-kwaliteit bij de zenders aangeleverd. Dit kon tot voor kort niet omdat de aanvoer in CD-kwaliteit teveel bandbreedte kost. Radio 10 blijft overigens wel de satellietaanvoer via de Eutelsat 16A-satelliet gebruiken. Satelliet fungeert als back-up faciliteit en neemt de aanvoer richting FM-zenders van Radio 10 over als er problemen met de glasvezelaanvoer ontstaan. Broadcast Partners verzorgt voor Radio 10 de glasvezelaanvoer naar de FM-zenders. Radio 10-directeur Herbert Visser laat weten dat op korte termijn ook zusterstation 100%NL het hoofdaanvoersignaal van satelliet naar glasvezel omzet. Radio 10 is niet de eerste commerciŽle radiozender die glasvezelaanvoer voor FM-zenders gebruikt.
Enige jaren geleden maakten de zenders van de Sky Radio Groep deze overstap al.
Bron.
 

22-5-'14 Q-music neemt steunzender in Wormer in gebruik op 100.3 MHz
 

Q-music is in en rondom Wormer sinds kort te ontvangen op 100.3 MHz. De omroep heeft de 100W ERP sterke steunzender in gebruik genomen.


 

22-5-'14 Boschtion FM weer on air via FM 106.3
 

Boschtion FM de lokale omroep voor de gemeente Den Bosch is overdag weer via de ether te horen. De omroep  mag uitzenden op de frequentie 106.3 FM van Vladeracken Radio in de uren dat de Maasdonkse omroep zelf niet uitzendt. Bron.

 

20-5-'14 RTV Midden Brabant morgen via nood antenne on air op 106.8 MHz vanuit Waalwijk
 

Morgen zal er een nieuwe antenne geplaatst worden voor de zender van RTV Midden Brabant. De omroep werkt die dag met een noodantenne. Het zou kunnen zijn dat het geluid niet optimaal is die dag of zelfs weg kan vallen. RTV Midden Brabant doet er zoveel mogelijk aan om de overlast tot een minimum te beperken.

Tevens wordt door Broadcast Partners op dezelfde flat de antenne voo
r de neuwe frequentie 104.3 MHz gemonteerd waarop Puur NL zal worden uitgezonden.

 

20-5-'14 Boschtion FM tijdelijk niet meer via FM 95.2 te ontvangen
 

Boschtion FM is vanaf vandaag tijdelijk uit de lucht. De zendmast op verpleeghuis De Herven moet dan van het dak gehaald worden, omdat het pand gesloopt gaat worden. Dat de mast moest wijken voor de sloop was al langer bekend, maar dat het dinsdag al zou gebeuren kwam voor voorzitter Coen Free als een verrassing. "Dat hoorden we anderhalve week geleden pas. Nu zijn we aan het praten met medewerkers van het Riva-gebouw in het Paleiskwartier, om de zender daar neer te zetten. Maar je hebt met zo veel partijen te maken dat dat best even duurt." De voorzitter verwacht niet dat dit binnen enkele dagen geregeld is. Als noodoplossing denkt Free aan het uitzenden via de mast van Omroep Vladeracken, van Geffen, Nuland en Vinkel. "Daar hebben we maandag al een gesprek mee gehad. Dat kan binnen enkele dagen geregeld zijn.
Het verzoek om te verhuizen naar het Riva gebouw is ingediend als verzoek noodzakelijk aanpassing.
 

18-5-'14 Simone FM neemt nieuwe frequentie in Winschoten op 93 MHz in gebruik
 

Sinds gisterenavond is de ontvangst van Simone FM in Winschoten en omgeving fors verbeterd want de omroep heeft een extra zender in Winschoten op 93.0 MHz in gebruik genomen. De installatie is gedaan door DTBS uit Wageningen. Deze frequentie is de vijfde zender in de provincie Groningen waarop Simone FM nu te ontvangen is. Het doel van Simone FM, om in de provincie Groningen iedere inwoner goed te kunnen bereiken voor een maximaal luistergenot is hiermee bereikt. Met trots meldt de omroep dat het ontvangst in de provincie Groningen tot de besten behoort van alle te ontvangen zenders in die provincie. De plaatsen en frequenties van waaruit Simone FM in de provincie Groningen is te ontvangen: Hoogezand-Sappemeer: 91.3, Groningen: 92.9, Winschoten: 93.0, Stadskanaal: 96.0 en Appingedam: 103.6.
 

17-5-'14 Commissariaat voor de Media wijst St. Publieke Mediadienst Gorinchem af als lokale omroep
 

Het Commissariaat voor de Media heeft half april Stichting Publieke Mediadienst Gorinchem afgewezen als lokale omroep. Lees hier het besluit. Vreemd genoeg is deze stichting niet gevestigd in Gorinchem maar in Baambrugge.

 

10-5-'14 NOVEC moet schade Q-music door zenderbrand Lopik vergoeden
 

Zendmasteigenaar NOVEC moet de schade die de commerciŽle radiozender Q-music heeft geleden door de zenderbrand in Lopik vergoeden. De hoogte van de schadevergoeding is nog niet vastgesteld.  Dit heeft de rechter in Amsterdam bepaald en waarover dagblad Het Parool vandaag bericht. De uitspraak kan volgens kenners grote gevolgen hebben; mogelijk zullen ook andere gebruikers - publieke en commerciŽle omroepen en telekcombedrijven - nu ook genoegdoening eisen. Q-music was na de zenderbranden in de zendmasten van Lopik en Smilde in de zomer van 2011 lange niet niet optimaal te ontvangen in grote delen van Nederland. Q-music zegt door deze slechte ontvangst schade te hebben geleden en is naar de rechter gestapt. De rechter oordeelt nu dat Novec 'onrechtmatig en maatschappelijk onverantwoord' heeft gehandeld tegenover Q-music en de zender daardoor schade heeft geleden. Zo zou Novec direct na de brand in Lopik kabels van zenderexploitant Broadcast Partners, die ook de uitzendingen van Q-music verzorgd, zonder toestemming en ondeskundig hebben weggehaald. Ook schoof Novec de schuld van de brand in de schoenen van Broadcast Partners terwijl onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de kabels en de apparatuur van de exploitant in orde waren, De gebeurtenissen in Hoogersmilde zijn Novec volgens de rechter niet aan te rekenen. De masteigenaar heeft geen regels overtreden. Novec was gisteren nog niet in staat te reageren op de uitspraak tegen over het Parool. Bron: MediaMagazine.
 

9-5-'14 Radio Oost last van blikseminslag
 

Vrijdagavond rond kwart voor zes sloeg de bliksem in bij RTV Oost, waarschijnlijk in de mast. Binnen op de redactie was een lichtflits te zien. Na ruim vijf minuten werd de storing hersteld en kon er weer worden geluisterd naar Radio Oost. Bron.
 

9-5-'14 Inslag toren Rotterdam-Waalhaven
 

In de zendtoren aan de Waalhaven sloeg de bliksem in. Klik op de foto voor de video opname.
Volgens een twitter bericht van Radio Rijnmond
zou hun  FM zender beschadigd zijn maar die berichtgeving klopte niet. Het bericht is door de omroep onbereikbaar gemaakt. Bron.

 

8-5-'14 Spectaculaire drive in show in Petten te volgen via evenementen zender op FM 105.8
 

Donderdagavond vond in Petten een heuse drive-in show plaats. Het was de try-out voorstelling van 'Dijk-In' van de groep 'Prins te paard'. Automobilisten moesten in de auto blijven zitten, hun motor afzetten en hun radio afstemmen op 105.8 FM. Op die manier kregen zij ook de audio mee die bij deze theatershow hoorde. De show vol grote projecties op de dijk vertelden het verhaal over de zandsuppletie en het gevecht tegen het water door de eeuwen heen en speelt tot 17 mei door het reizend theaterfestival De Karavaan. Bron.

5-5-'14 Aanpak radio ontvangst
 

Omrop Frysl‚n heeft een steunzender aangevraagd op 92,5 MHz vanaf zendmast Hoogersmilde om zo de problemen in de zuidoost hoek van de provincie op te lossen. Bron.

1-5-'14 Extra datakanalen op DAB+ netwerk NPO toegevoegd
 

Sinds vandaag zijn er extra datakanalen toegevoegd aan het DAB+ netwerk van de NPO op kanaal 12C aldus dit bericht.
Voor een overzicht van alle DAB+ zenders kijk hier.
 

  Terug naar nieuwsarchief