Nieuws november 2012

   
30-11-2012 Aalburg FM = Oké FM

Aalburg FM de lokale omroep voor de gemeente met dezelfde naam gaat door onder de naam Oké FM. Tevens hebben ze een tweede etherfrequentie gekregen nl. de 105.3 MHz in Waalwijk. Vorige week zijn nieuwe antenne's gemonteerd in de mast te Wijk en Aalburg.
 

29-11-2012 NPO DAB on air vanuit Alkmaar op kanaal 12C

Begin deze maand melden we hier het nieuws dat nieuwe antenne's gemonteerd waren in de zendmast Alkmaar voor waarschijnlijk digitale radio T-DAB. Inmiddels krijgen we berichten uit Alkmaar en omgeving dat de NPO op kanaal 12C te ontvangen is wat eerder niet mogelijk was.
                                               

28-11-2012 Tweede etherfrequentie on air voor Radio 794 in Vaassen op 107.8 FM

Na jaren van overleg, procedures, vergunningen aanvragen, locatie zoeken, is op dinsdag 27 november eindelijk de mast ten behoeve van de steunzender van Radio 794 geplaatst op het gebouw van de Speulbrink in Vaassen. Op FM 107.8  is in de wijde omgeving van de gemeente Epe de regionale zender radio 794 nu goed te beluisteren. Bron: persbericht.
 

25-11-2012 Grote mijlpaal voor Lekwaal FM

Afgelopen week heeft het Agentschap Telecom aan LekWaalFM, de streekomroep voor Leerdam, Lingewaal en Zederik laten weten dat de internationale coördinatie voor de nieuwe en betere etherfrequentie 92,1 MHz succesvol is afgerond. Hierdoor kan de huidige zendvergunning aangepast worden en staat niets meer in de weg om spoedig het nieuwe uitzendkanaal in gebruik te nemen. De huidige FM frequentie 104,9 MHz komt hierdoor te vervallen. Bron: Persbericht
 

22-11-2012 Combi Team op 107.8 vanuit Staphorst

In Eetcafé de Japperij te Staphorst wordt vanaf vandaag tot en met zaterdag een Live artiesten marathon gehouden. Het Combi Team is te horen via de evenementen frequentie 107.8 MHz. Bron.
 

21-11-2012 Piratenmarathon op 105,6 FM in Dedemsvaart

In Eetcafé de Kalkwieke wordt van morgen tot en met zondag een piratenmarathon gehouden. Willy staat op, Rieksie FM, man met dikke buik, Flinstones FM en Reestdalteam zijn de namen van de deelnemende zendamateurs. Zij zullen vier dagen lang non-stop uitzenden via de evenementen frequentie 105.6 MHz. Bron.
 

21-11-2012 Noodmast Assen wordt afgebroken

Achterhoek Antennebouw Aalten AAA is gisteren met een kraan van  Koninklijke Wagenborg begonnen om de noodmast in Assen af te breken. Deze mast was tijdelijke neergezet voor FM en TV uitzendingen nadat de toren van Hoogersmilde was ingestort.
 

20-11-2012 RTV Hardenberg failliet

Stichting RTV Hardenberg is failliet. Beide FM zenders zijn uit de lucht (106.9 Hardenberg en 107.2 Dedemsvaart. Bron.
 

20-11-2012 Nieuwe antenne's geplaatst in zendmast Haarlem

Er zijn nieuwe antenne's gemonteerd in de zendtoren te Haarlem.
Een FM antenne en daaronder een nieuwe set antenne's voor digitale radio T-DAB.
 

19-11-2012 Op de nieuwe FM antenne's in Enschede zendt 100%NL uit

Op 5 november meldde we dat er  nieuwe antenne's waren gemonteerd op een silo in Enschede voor waarschijnlijk voor 100%NL op 99.1 MHz. Inmiddels is bevestigd door 100%NL dat afgelopen week de installatie door hun in gebruik is genomen.
 

17-11-2012 Nieuwe DAB antenne's geplaatst in zendmast Arnhem

Er zijn nieuwe antenne's gemonteerd in de zendtoren te Arnhem voor digitale radio T-DAB. Dit is voor de upgrade van het netwerk van de publieke omroep.
 

14-11-2012 Unieke controle FM omroepen

Agentschap Telecom controleert deze week Nederlandse zendtorens en een antenne-opstelpunt met een helikopter voorzien van een bijzonder meetsysteem. Het meetinstrument en de meetmethode zijn speciaal voor dit doel door het agentschap ontwikkeld en zijn uniek in Europa. Het geeft de toezichthouder inzicht in de manier waarop FM-omroepen de vergunningsvoorwaarden naleven. Volgens directeur Peter Spijkerman zal de manier waarop het agentschap en de omroepen met elkaar in gesprek zijn over het voorkomen en oplossen van storingen hierdoor worden beďnvloed. Lees hier verder.
 

13-11-2012 RATO zendertechniek heeft toestemming om Memories FM Ameland te gaan uitzenden

RATO Zender Techniek krijgt toestemming om als commerciële media-instelling radio-omroep te verzorgen met de naam Memories FM Ameland. Bron.
 

12-11-2012 DAGRoosendaal de nieuwe lokale omroep voor Roosendaal op 107.1 FM

DAGRoosendaal de nieuwe lokale omroep voor de gemeente Roosendaal is sinds zaterdag ook te beluisteren via de radio. Elke werkdag is er lokaal en landelijk nieuws met serviceberichten en muziek. In het weekend en tijdens de avonduren zijn de reporters vooral bij evenementen en zijn er interviews met mensen in het nieuws. DAGRoosendaal vind je op FM 107.1.
 

11-11-2012 Nieuwe zendmast voor Radio Westerwolde in Ter Apel

Vanwege de sloop van de flat waar tot gisteren de zendmast van Radio Westerwolde was bevestigd is er door het technisch team van Radio Westerwolde hard gewerkt om gisteren de nieuwe zendmast te plaatsen. Op de tot nu hoogste flat in Ter Apel aan de Doctor Tijdensstraat, is er op deze zaterdag hard gewerkt om de zendmast te bevestigen en in werking te stellen. Een klus waar men toch nog enkele uren voor nodig had. Binnenkort zal in Pekela het stereo signaal worden hersteld zodat men in Ter Apel weer in stereo kan luisteren naar de programma’s van Radio Westerwolde. Bron.
 

11-11-2012 Vergunningsvrije straalverbinding bij Extra FM

Afgelopen week werd een nieuwe vergunningsvrije straalverbinding geďnstalleerd bij Extra FM in Wamel. De omroep is nu ruisvrij te horen in heel de regio Maas en Waal op 107.2. Om het muzieksignaal vanuit de studio in Wamel tot aan de zendlocatie in Beneden-Leeuwen te krijgen gebruikte Extra FM tot hiertoe een tijdelijke low power verbinding op 200MHz. Door de afstand van 4,5km kon dit echter niet ruisvrij. Vorige week woensdag werd een vergunningsvrije digitale STAT1800 verbinding geplaatst door Pro FM Broadcast. Ondanks het feit dat er van vrij zicht tussen de antennes geen sprake is, was een hoogte van 10m voor de antenne aan de studio voldoende om een perfecte ontvangst te krijgen op de site waar de FM zender staat. “We kozen voor deze verbinding omwille van de digitale kwaliteit. Bovendien was het vrij duidelijk dat een vergunde 10GHz verbinding nooit zou werken omdat we absoluut geen vrij zicht hadden tussen de antennes.”, aldus Noud van Sommeren van Extra FM. “De audioprocessing kon in de studio blijven omdat de ontvanger een ingebouwde stereo & RDS coder heeft. Ook het vernieuwen van de RDS teksten kunnen we nog steeds vanuit de studio doen omdat de RDS data wordt meegezonden met de straalverbinding.” Dit is de eerste investering in een hele rij die Extra FM uitvoert om de kwaliteit van de uitzendingen te verhogen. Ook bijna alle studio apparatuur en het studiomeubel wordt nog vervangen. Bron: persbericht.
 

6-11-2012 Digitenne kanaal wissel in regio Groningen komende nacht

Dit jaar zullen er in een aantal nachten nog werkzaamheden plaatsvinden aan het netwerk van Digitenne van KPN. Vanwege internationale afspraken dient Digitenne voor 2013, alle kanalen boven UHF kanaal 60 vrij te maken. Deze zogenaamde LTE (Long Term Evolution) is de laatste stap in de richting van de vierde generatie (4G). LTE wordt ook al gebruikt in de 2,6 GHz band maar het voordeel van de 800MHz band is dat het verder reikt en een betere doordringbaarheid heeft in gebouwen dan deze 2,6 GHz. De regio Groningen staat gepland op 7 november en hier verandert RTS Bouquet 1 (Publieke Omroep nationaal en regionaal) van UHF kanaal 66 naar 46.
 

5-11-2012 Nieuwe FM antenne's geplaatst in Enschede

Vorige week zijn nieuwe antenne's gemonteerd op een silo in Enschede West voor waarschijnlijk 100%NL 99.1 MHz welke nu nog uitzendt vanuit Hengelo. Klik op de foto's voor een groot exemplaar.
 

4-11-2012 Arrow Jazz FM nu Sublime FM

Met een feestelijke lancering in Tuschinski, Amsterdam heeft Arrow Jazz FM een nieuwe naam gekregen: Sublime FM. Ook het programmaschema is daarmee per 4 november 2012 veranderd. Bron: persbericht. Luister hier naar overgang.
 

3-11-2012 Radio Zilverstad Schoonhoven nu in stereo en met RDS

Radio Zilverstad de lokale omroep voor de gemeente Schoonhoven zendt sinds enkele weken uit in stereo en met Radio Data Systeem op 105.9 MHz.
 

2-11-2012 Nieuwe antenne's geplaatst in zendmast Alkmaar

Deze week zijn nieuwe antenne's gemonteerd in de zendmast Alkmaar voor waarschijnlijk digitale radio T-DAB. Het is nog niet bekend voor welke operator dit is.
 

2-11-2012 P.C.N.M. (Piraten Combinatie Nieuw Moscou) op 105.1 FM vanuit Stuifzand

P.C.N.M. (Piraten Combinatie Nieuw Moscou) is van 2 tot 5 november te ontvangen vanuit Stuifzand op de evenementen frequentie 105.1 MHz t.g.v. het optreden van regionale artiesten.
 

2-11-2012 KPN (Koninklijke Piraten Nederland) op 88.4 FM vanuit Wierden

KPN (Koninklijke Piraten Nederland) is van 2 tot 5 november te ontvangen vanuit Wierden op de evenementen frequentie 88.4 MHz t.g.v. de Sunte Mart’n.
 

1-11-2012 Puur NL on air

De regionale commerciële radiozender Radio Hollandio is sinds vanmorgen niet meer te beluisteren want de omroep is vanochtend veranderd in Puur NL.  PuurNL zendt net als Radio Hollandio voornamelijk Nederlandstalige muziek uitzenden en is te ontvangen via de bestaande ether- en kabelfrequenties in Noord-Brabant en Zeeland van Radio Hollandio.
 

1-11-2012 Digitenne kanaal wissel in regio N-Holland en Utrecht op 11-12-12 en in Z-Holland op 12-12-12

Dit jaar zullen er in een aantal nachten nog werkzaamheden plaatsvinden aan het netwerk van Digitenne van KPN. Vanwege internationale afspraken dient Digitenne voor 2013, alle kanalen boven UHF kanaal 60 vrij te maken. Deze zogenaamde LTE (Long Term Evolution) is de laatste stap in de richting van de vierde generatie (4G). LTE wordt ook al gebruikt in de 2,6 GHz band maar het voordeel van de 800MHz band is dat het verder reikt en een betere doordringbaarheid heeft in gebouwen dan deze 2,6 GHz. De regio Groningen staat gepland op 7 november en hier verandert RTS Bouquet 1 (Publieke Omroep nationaal en regionaal) van UHF kanaal 66 naar 46. Op 11 december volgt Noord-Holland en Utrecht en op 12 december volgt Zuid-Holland. Bron. Voor een overzicht van alle kanalen in database kijk hier en voor een overzicht per bouquet kijk hier.
 

  Terug naar nieuwsarchief