Nieuws januari 2012

   
31-1-2012 Voortgang herstel werkzaamheden op de toren Hoogersmilde
 

Deze week zou het beton storten afgerond worden maar door de strenge vorst gaat het voorlopig niet door. Kijk hier voor de reportage welke ik heb gemaakt.
 

30-1-2012 Radio Centraal neemt nieuwe antenne installatie in gebruik
 

Afgelopen zaterdag heeft Radio Centraal, de lokale omroep voor de gemeente Bergambacht haar vernieuwde antenne installatie officieel in gebruik genomen. Enkele onderdelen van onze oude antenne-installatie waren al sinds de oprichting van Radio Centraal in 1989 in gebruik. Deze leeftijd begon zijn tol te eisen en daardoor was Radio Centraal niet overal in de gemeente even goed meer te ontvangen. Lees hier verder.
 

28-1-2012 Zenders van Broadcast Partners in IJsselstein sinds vanochtend op bovenste antenne helft
 

De radiozenders die uitzenden vanaf de zendmast in IJsselstein (Lopik) zijn vanochtend vroeg aangesloten op de bovenste helft van de antennes. Deze antennes zijn de afgelopen tijd hersteld door het bedrijf Achterhoek Antennebouw Aalten (AAA) in opdracht van Broadcast Partners. Dat gebeurde na de brand in de zendmast in juli. Daarna wordt begonnen met het vernieuwen van het onderste deel van de antennes. Aanvankelijk was de verwachting dat dit in januari klaar zou zijn, maar door het slechte weer loopt het uit.  
 

27-1-2012 SWFlokaal en Radio Markant nu Studio Súdwest
 

Vandaag werd het startsein gegeven voor de nieuwe lokale omroep binnen de gemeente Súdwest Fryslân Studio Súdwest. Lees hier verder.
 

18-1-2012 Digitenne werkzaamheden dit jaar
 

Gedurende 2012 zullen er in een aantal nachten werkzaamheden plaats vinden aan het netwerk van Digitenne van KPN. Vanwege internationale afspraken dient Digitenne voor 2013, alle kanalen boven UHF kanaal 60 vrij te maken. Deze ruimte gaat later dit jaar geveild worden voor een nieuwe generatie mobiel internet en data verkeer. Deze zogenaamde LTE (Long Term Evolution) is de laatste stap in de richting van de vierde generatie (4G). LTE wordt ook al gebruikt in de 2,6 GHz band maar het voordeel van de 800MHz band is dat het verder reikt en een betere doordringbaarheid heeft in gebouwen dan deze 2,6 GHz. De regio welke het eerst omgaat is Limburg op 14 februari. Hier verandert UHF kanaal 64 naar 51. KPN heeft op Digitenne kanaal 29 een informatie kanaal gezet. Voor de nieuwe kanalen kijk hier.
 

15-1-2012 A28FM test op 106,6 vanuit Staphorst
 

Vandaag werd ons gemeld dat A28 FM te ontvangen is op 106.6 MHz. De RDS geeft aan dat het om een test gaat.
 

12-1-2012 Q Music tijdelijk vanuit Irnsum op 100.6 MHz
 

Sinds vandaag is Q Music te horen vanuit Irnsum op 100.6 FM. Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is.
 

Werkzaamheden aan antenne systeem Lopik duren langer dan verwacht
 

De werkzaamheden aan de zendmast in IJsselstein (Lopik) duren door het slechte weer langer dan gedacht. Dat laten zendmastbeheerder NOVEC en zenderoperator Broadcast Partners (BP) aan RadioFreak.nl weten. De antennes van de radiozenders die BP in beheer heeft worden vernieuwd. Onder andere de publieke radiozenders, Q-music en BNR zenden daarom nog niet op volle sterke uit. Lees hier verder. Voor de laatste foto's kijk hier: Ombouw NPO Lopik
 

11-1-2012 Procedure lokale omroep Achtkarspelen moet opnieuw
 

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft besloten de vergunning van RTV Kanaal30 uit Burgum als lokale omroep voor Achtkarspelen in te trekken. In de periode voor het verlenen van de licentie (april 2011) zijn er volgens de instantie in Hilversum procedurefouten gemaakt. Streekomroep RTV NOF is tevens geïnteresseerd om als lokale omroep voor Achtkarspelen te fungeren en heeft ook een aanvraag ingediend om uitzendingen te verzorgen in de gemeente Achtkarspelen. Streekomroep RTV NOF voor Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland heeft in mei bezwaar aangetekend tegen het toekennen van de licentie en de argumenten die door het CvdM zijn gebruikt. Het besluit om de verleende licentie voor de gemeente Achtkarspelen in te trekken is voor de kerst genomen en betrokkenen zijn eind december daarvan op de hoogte gesteld. De procedure moet nu opnieuw doorlopen worden, waardoor ook streekomroep RTV NOF uit De Westereen weer kans maakt om media-aanbod te maken gericht op Achtkarspelen. Door de beslissing van het Commissariaat voor de Media is er in Achtkarspelen op dit moment formeel geen lokale omroep actief. De betrokken gemeenteraden wordt binnenkort gevraagd een gezamenlijk advies uit te brengen over de vraag of beide aanvragers voldoen aan de eisen van de Mediawet. Daarna zal het bestuursorgaan zich opnieuw buigen over de vraag wie de licentie in Achtkarspelen krijgt. Streekomroep RTV NOF heeft vorig jaar een aanvraag voor een licentie gedaan mede omdat er een dringend beroep kwam vanuit diverse maatschappelijke geledingen in de gemeente Achtkarspelen. Zo hebben sportverenigingen en culturele instellingen op basis van positieve ervaringen in de afgelopen jaren gevraagd of RTV NOF een licentie voor Achtkarspelen wilde aanvragen. RTV NOF is jarenlang bij vele evenementen en sportwedstrijden in deze gemeente aanwezig geweest. In de argumentatie voor het toekennen van de licentie aan RTV Kanaal30 is hieraan voorbijgegaan. RTV NOF is een warm voorstander van een streekomroep gericht op heel Noordoost Fryslân. Minister Bijsterveldt van OCW juicht de tendens naar het vormen van zulke streekomroepen toe. Voordelen bij het werken van lokale omroepen voor meerdere gemeenten zijn volgens haar onder meer de verhoging van de financiële armslag en de versterking van de journalistieke kwaliteit en een completer aanbod van bijvoorbeeld nieuws- en sportprogramma’s. Bron.
 

11-1-2012 Optimaal FM nu ook via 106.2 FM vanuit Doetinchem
   
7-1-2012 Rivierstad FM via 88,4 FM vanuit Cuijk
 

Vanwege de verwachte weersomstandigheden is het installeren van het nieuwe antenne systeem voor de nieuwe zender van Rivierstad FM op 88.4 MHz uitgesteld tot nader orde. Wel is de zender vandaag in de lucht gegaan op het reeds bestaande antenne systeem. Dit zal wel gebeuren op een lager vermogen dan het totaal toegestane. Het signaal op 106.9 is nog enige tijd te ontvangen om de luisteraar de gelegenheid te geven om over te schakelen naar de nieuwe ether frequentie. De 105.5 MHz welke nu nog in test staat zal tijdelijk uit worden geschakeld om dit mogelijk te maken. Na de omschakel periode zal de 105.5 weer aangeschakeld worden. Voor Grave blijven de ether uitzending gewoon op 105.8 MHz. Bron.
 

5-1-2012 Mast Digitenne in Utrecht waait om
 

In Utrecht is donderdagochtend een zendmast van Digitenne omgewaaid. Digitenne-kijkers in de directe omgeving van de mast kunnen daardoor slechter bereik hebben. Het incident heeft geen gevolgen voor andere diensten. Lees hier verder. Klik op de foto hieronder voor een groot exemplaar.
 

Q Music tijdelijk vanuit Tjerkgaast op 100.2 MHz
 

Sinds vandaag is Q Music te horen vanuit Tjerkgaast op 100.2 FM. Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is. Bron is Q MusicNL Twitter.
 

4-1-2012 Q Music tijdelijk vanuit Emmen op 100.2 MHz
 

Sinds vandaag is Q Music te horen vanuit Emmen op 100.2 FM. Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is. Bron is Q MusicNL Twitter.
 

1-1-2012 RTV Altena gestart via 107.1 & 107.8 FM
 

RTV Altena de lokale omroep voor Werkendam en Woudrichem is vandaag gestart. Radio A-FM en Vestingstad FM zijn gefuseerd.
 

1-1-2012 Studio040 nu ook via FM 105.9 zender Nuenen
 

Sinds vandaag zendt Studio 040 ook uit via de frequentie FM 105.9 vanuit Nuenen. Hiermee zijn de uitzendingen van LON FM en van Glow FM via deze frequentie gestopt.
 

  Terug naar nieuwsarchief