Nieuws september 2011

   
30-9-2011 3 oktober radio Leiden op 107 FM
 

De Leidse Stichting Evenementen Radio (SLER) is sinds vandaag weer te beluisteren tijdens het evenement op 107.00 FM. Bron: persbericht.
 

29-9-2011 Radio 8FM nu beter te ontvangen in Breda
 

Radio 8FM is vanaf nu nog beter te ontvangen in de Regio Breda via onze nieuwe Etherfrequentie FM 89.2. Deze zender welke eerst vanuit Tilburg uitzond is gisteren verplaatst naar Rijen.
 

28-9-2011 Onderzoek: uitzendsystemen van Broadcast Partners in orde
 

De zendinstallatie van Broadcast Partners in de zendmast van IJsselstein (Lopik) heeft geen gebreken, maar het is onduidelijk of de isolatiewaarde van het systeem voldoende is. Dat is de uitkomst van het onderzoek (pdf) naar de veiligheid van de installatie door het consultancy-bureau CO-ED in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van een checklist die zendmastbeheerder NOVEC, het ministerie en Broadcast Partners hadden opgesteld. Aan de hand van het onderzoek is besloten dat het zendvermogen vanaf de zendmast weer naar 100 procent kan. Ook de gemeente IJsselstein heeft dit onderzoek gekregen. Lees verder op RadioFreak.
 

25-9-2011 RTV Meborah Wageningen on air op 106.0 FM
 

Afgelopen weekend zijn de officile uitzendingen gestart van de nieuwe Lokale Omroep in Wageningen. Sinds 2009 zat Wageningen al zonder lokale omroep. De laatste weken was er al geregeld een testsignaal te horen op de 106.00 MHz in Wageningen en omgeving. Sinds dit weekend is het geluid van Radio Meborah te horen. Donderdagochtend is het antennesysteem in orde gebracht in samenwerking met het team van Radio Meborah en de leverancier. De complete zendinstallatie en audioprocessing is geleverd door ACTG uit Apeldoorn .
 

24-9-2011 Radio Bodegraven verplaatst antenne's
 

Radio Bodegraven is vandaag na het nieuws van 10.00 uur, overgeschakeld op nieuwe antenne's. Deze zijn vorige week donderdag 40 m omhoog getakeld en staat nu bovenop   de reclamezuil die langs de A12 op bedrijventerrein Broekvelden. De mast is geplaatst door VolkerWessel Telecom en de antenne's door  DTBS. Afgelopen donderdag heeft een test uitgewezen dat Radio Bodegraven in de hele gemeente Bodegraven-Reeuwijk goed te ontvangen is. Test zelf zaterdag ook even en stem uw radio af via de ether op 107.8 FM. De omroep ontvangt graag per e-mail (info@rtvbodegraven.nl) ontvangstrapportjes uit de buitengebieden. Bron.
 

Zenders vr brand Lopik al op tiende van vermogen
 

De avond voor de brand in de zendmast van IJsselstein (Lopik) waren er problemen aan de zenders die Broadcast Partners in beheer heeft. Dat blijkt volgens zendmastbeheerder NOVEC uit gegevens van het KPN-meetnet dat de veldsterkte van zenders registreert, meldt de NOS.

  Onderzoek: water in de kabels waarschijnlijk oorzaak van brand in zendmast Lopik
 

De brand in de zendmast van Lopik is mogelijk het gevolg van een combinatie van water in de antennekabels en niet goed werkende meetinstrumenten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat in handen is van de NOS. Lees hier verder.

Chronologie problemen met zendmast Lopik

Download onderzoeksrapport Lopik
          
 

23-9-2011 Arrow Jazz FM ook in Vlissingen, Den Haag en Groningen te ontvangen
 

Arrow Jazz FM is sinds vandaag ook te ontvangen in Vlissingen op 88.8 MHz en in Den Haag en Groningen op 90.3 MHz. Bron.
 

Stichting lokale omroep Dronten uitzendfrequentie wordt 107.4 MHz
  De frequentie van de nieuwe lokale omroep voor Dronten, wordt 107.4 MHz. Wanneer men gaat beginnen met uitzenden is niet bekend. Bron.
 
22-9-2011 NOVEC: Broadcast Partners geeft niet op alle vragen antwoord
 

Broadcast Partners geeft niet op alle vragen antwoord. Dat is volgens zendmast-eigenaar NOVEC de reden dat de oorzaak van de brand in de zendmast van IJsselstein (Lopik) nog niet bekend is, meldt RTV Drenthe. Het onderzoeksrapport is nog altijd niet openbaar, maar wel al aan de gemeente IJsselstein gegeven. Die wil het eerst bestuderen voordat er iets naar buiten komt. Toch zijn er nog altijd vraagtekens rond de oorzaak van de brand in IJsselstein op 15 juli, zegt NOVEC. De verzekeraar van Broadcast Partners zorgt er volgens NOVEC voor dat de zenderoperator niet overal antwoord op geeft. Ook verzekeraars zijn nog met een onderzoek bezig, naar de branden in IJsselstein en Hoogersmilde. Komende nacht zijn er werkzaamheden in de zendmast in IJsselstein, meldt zendermanager Wilbert Mutsaers van 3FM. Tussen 01:00 en 03:00 uur zal het zendvermogen daarom verlaagd worden. Mogelijk kan het vermogen daarna weer naar 100 procent. Nu is het vermogen van veel zenders in IJsselstein nog maar 50 procent. Broadcast Partners en NOVEC waren vanavond niet bereikbaar om te bevestigen dat het zendvermogen al komende nacht naar 100 procent zal gaan. Bron.

Broadcast Partners doet eigen onderzoek
                                                                                

21-9-2011 Radio 1 niet meer op AM
 

Op donderdag 22 september stopt de publieke omroep met het benutten van middengolfzender 648 AM. Vanaf 4 augustus werd Radio 1 vanaf die frequentie uitgezonden, zodat zoveel mogelijk luisteraars de zender konden blijven ontvangen na de problemen die ontstonden na brand op de zendmasten in Lopik en Smilde. Het FM-bereik in midden Nederland is inmiddels voor een aanzienlijk deel hersteld. Wel geeft de ontvangst in Noord Nederland nog de nodige problemen en gewerkt wordt aan oplossingen. Bron.
 

Nog vraagtekens bij brand zendmast Lopik
 

Het onderzoeksrapport naar de oorzaak van de brand in de zendmast bij Lopik bevat nog geen definitief oordeel. Er zijn nog steeds vraagtekens rondom het incident op 15 juli, zei een woordvoerster van beheerder Novec woensdag. Dit bericht de website NU.nl vandaag. IJsselstein bestudeert het pas ontvangen onderzoeksrapport nog, meldt een woordvoerster van de gemeente. Het zendvermogen van 'Lopik' is nog steeds beperkt tot 50 procent. Naar verwachting kan het zendvermogen eind volgende week terug naar 100 procent als alle brandpreventie-installaties zijn aangebracht. Radiozenders als Radio 1, Radio 2, Q-music en BNR Nieuwsradio zijn dan weer in de hele Randstad en Brabant te ontvangen. Bron.
 

19-9-2011 Zender Hengelo van 100%NL binnenkort aangepast
 

Herbert Visser meldt op www.etherpiraten.com dat ze de frequentie Hengelo 97.6 MHz over ongeveer een maand gaan verhuizen van een lage mast naar de Novec zendmast naast het pand van RTV Oost. Ze gaan dan uitzenden volgens de vergunning. Hierbij doet Visser dan ook een vriendelijk verzoek aan piraten die gebruik maken van de 97.6 in Overijssel en randgebieden daaromheen, om uit te kijken naar een alternatief. Daarvoor is er nu nog enkele weken de tijd. Alvast bedankt voor de medewerking. 
 

16-9-2011 Sky Radio Group blijft bij KPN Broadcast Services
  

Rond 1 september kon een wisseling van zenderoperator plaatsvinden. Zo meldden we op 31-8 al dat  Slam!FM en Radio Decibel gewisseld waren van KPN naar Broadcast Partners maar de Sky Radio Group blijft bij KPN. Ab Trik, CEO van de Sky Radio Group en Peggy Corstens, Directeur KPN Broadcast Services hebben overeenstemming bereikt over een voortzetting van de samenwerking; KPN zal ook de komende 6 jaar de FM-distributie voor de zenders Sky Radio 101 FM en Radio Veronica verzorgen. KPN heeft de zendmasten in Nederland via glasvezel met de studio's van Sky Radio en Radio Veronica verbonden. Hiermee kon eindelijk afscheid worden genomen van de bestaande satellietverbinding die gevoelig is voor weersomstandigheden, waardoor het signaal tot enkele keren per jaar kortstondig weg kon vallen. De glasvezelverbinding maakt bovendien een grotere bandbreedte mogelijk omdat het signaal ongecomprimeerd kan worden doorgezet, waardoor luisteraars een verbeterde audiokwaliteit zullen ervaren. Verder zullen de FM-signalen worden 'gesynchroniseerd' zodat luisteraars onderweg in de auto ongemerkt en storingsvrij via RDS van de ene zendmast op de andere worden overgeschakeld. Bron.
 

15-9-2011 Keizerstad FM stopt, Radio Oranje Nationaal nu via 94.2 en 95.5 FM
 

Na bijna 30 jaar onafgebroken uitzenden slaat de regionale zender Keizerstad FM een compleet nieuwe richting in. Luister hier naar de laatste woorden op de zender. Vanaf 18 uur is Radio Oranje Nationaal via de zenders van Keizerstad FM te beluisteren. Daarmee komt voorlopig een einde aan Keizerstad in de ether (94.2 Nijmegen en 95.5 Duiven). Lees hier verder.
 

Radio ontvangst Lopik snel weer normaal
 

De ontvangst van meerdere radiostations via de zendmast Lopik in IJsselstein verbetert op korte termijn naar het normale niveau. Dat hebben de beheerder van de zendmast Novec en zenderexploitant Broadcast Partners in overleg met een onafhankelijk technisch expert woensdag besloten, meldde het ministerie van Economische Zaken.

Veiligheidsvoorzieningen
Na een technische test besloten betrokken partijen dat het zendvermogen op een veilige manier verder kan worden verhoogd. De test was onderdeel van besprekingen die bemiddelaar Marco Pastors namens minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft gehad met Novec en Broadcast Partners.
De partijen hebben ook afgesproken een extra veiligheidsvoorzieningen te treffen, voordat de zendmast weer op vol vermogen kan werken. Naar verwachting gebeurt dat voor eind volgende week.

Eerste stap
In de nasleep van de brand in de zendmast ontstond tussen Novec en Broadcast Partners discussie over het herstellen van het zendvermogen. Afgelopen vrijdag werd een eerste stap gezet en werd het zendvermogen verhoogd van 10 naar 50 procent. Het zendvermogen van Lopik werd sinds de brand op 15 juli drastisch beperkt. Radiozenders zoals Radio 1, Radio 2, Q-music en BNR Nieuwsradio waren in delen van de Randstad en Brabant niet of slecht te ontvangen. Bron.

Gemeente IJsselstein vertrouwt op brandpreventie maatregelen
De gemeente IJsselstein neemt genoegen met de brandpreventiemaatregelen die exploitant Alticom heeft aangekondigd voor de Gerbrandytoren bij Lopik. Volgens de gemeente zijn voldoende maatregelen getroffen op het gebied van brandpreventie, -detectie en -verspreiding. De gemeente IJsselstein dreigde eerder met een dwangsom om Alticom te dwingen uitsluitsel te geven over de oorzaak van de brand op 15 juli in de zendmast. De gemeente meldde donderdag dat sancties niet langer aan de orde zijn. Uiterlijk woensdag komt Alticom met het onderzoeksrapport over de oorzaak van de brand. Intussen zijn er in de zendmast temperatuursensoren geplaatst. De gemeente is nu van mening dat Alticom voldoende voorzieningen heeft aangebracht. Bron.
 

14-9-2011 Inzet frequenties kavel A7 voor ontvangstproblemen Smilde
 

De inzet van frequenties uit kavel A7 voor het herstel van ontvangstproblemen als gevolg van het instorten van de zendmast in Smilde blijft mogelijk tot 1 februari 2012. Een eventuele heruitgifte (vergunningverlenging) van kavel A7 zal niet plaatsvinden voor 1 februari 2012, daarom kan kavel A7 in elk geval tot die datum worden ingezet om zoveel mogelijk het oude bereik te herstellen. Lees hier verder.
 

12-9-2011 Lokale omroepen experimenteren met DVB-T
 

Volgens het laatste OLON Nieuws zijn een paar lokale omroepen aan de slag gegaan met het uitzenden van DVB-T signalen. Ze hebben restfrequenties gevonden en zijn daarop met een zender in eigen beheer gestart met uitzenden. De vraag is in hoeverre dit legaal is en geen storingen veroorzaakt op Digitenne van KPN. Indien u weet welke lokale omroep op welk kanaal uitzendt stellen we het op prijs om hierover een e-mail te ontvangen.
 

9-9-2011 Zenders Lopik vanavond in vermogen omhoog
 
8-9-2011 Arrow Jazz Golf Radio op 106.2 FM vanaf Hilversumsche Golf Club
 

Arrow Jazz Golf Radio verzorgt vier dagen lang de verslaggeving van het KLM Open. Ramon van Wingerden en Pieter Landman geven vanuit de studio updates van het leaderboard. De verslaggevers in de baan brengen live de actie van de belangrijkste flights. In de slurf tussen de KLM Open Village en de baan ontvangen alle bezoekers een gratis radio. Stem de radio af op 106.2 FM en blijf volledig op de hoogte.
 

5-9-2011 100%NL op 94,2 MHz in Zwolle
 

Herbert Visser mailde dat ze vanmiddag een zender hebben aangestoken in Zwolle(rkerspel) op 94,2 MHz.

Tevens worden sinds 1 september ook Slam!FM (93,6 MHz) en BNR Nieuwsradio (95,3 MHz) van deze mast uitgezonden
 

Up-date foto's Hoogersmilde
 

Kijk hier voor de laatste stand van zaken rondom de mast Hoogersmilde.
 

Optimalisatie Fresh FM zender Utrecht 103.4 FM
 

Vanmiddag is een nieuwe locatie in Utrecht in gebruik genomen door Fresh FM. Hierdoor is het bereik enorm verbeterd op 103.4 MHz. Eerder werd uitgezonden van het NH hotel met een aanzienlijk slechter bereik. Klik op de rechter foto voor een groter exemplaar.
 

3-9-2011 Radio Stad Harlingen weer terug op 106.2 FM
 

Afgelopen dinsdag is er hard gewerkt om de antenne voor Radio Stad Harlingen op een liftschacht te krijgen. 's Avonds werd er getest met goed resultaat. Vandaag is gestart met de uitzendingen vanaf de nieuwe mast locatie.

 
Nieuwe antennes voor Fresh FM Alphen aan den Rijn
 

Afgelopen week zijn nieuwe antenne's gemonteerd in de mast. Navraag leverde op dat deze zijn gemonteerd door DTBS voor Fresh FM 95.9 MHz.
 

2-9-2011 Haarlem 105 nu via 89,9 MHz
 

De lokale omroep Haarlem 105 Radio is sinds vrijdagmiddag te ontvangen via een nieuwe frequentie. De 105,1 MHz is ingeruild voor de frequentie 89,9 MHz (200 Watt ERP). De omroep is vele jaren bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Na vele tegenslagen is vrijdag dan eindelijk de dag. De zender is voortaan te beluisteren op FM 89.9. De nieuwe frequentie is drie keer zo sterk en heeft dus een veel groter bereik. "Daarnaast zal het geluid ook veel mooier zijn, een hele vooruitgang dus", aldus de omroep.

Into the Great Wide Open Radio op 102.0 FM
Into The Great Wide Open (ITGWO) is een samenzijn op Vlieland: muziek, beeldende kunst, film en ongerepte natuur. ITGWO is een belevenis waar je into moet zijn, waar je het kleinste Waddeneiland in al zn grootsheid ervaart, met een wijds programma met mu- ziek, film en diverse kunstuitingen. Tijdens Into The Great Wide Open is er een
radiozender in de lucht op Vlieland met dank aan Radio Vlieland en Zeilsteen.com. Iedere dag van 9.00 tot 21.00 uur hoor je live wat er gaande is op het eiland op 102 FM. Met natuurlijk de laatste berichten voor de scheepvaart, het weer, sfeerreportages, interviews en live optredens. De DJ's die draaien op het festival gaan een set laten horen op de zender en kinderen van de Kolderkrant maken een uitstapje naar de radio. Kortom: Into The Great Wide Open in de ether. Zo hoor je waar je moet zijn op het eiland of wat je gemist hebt tijdens het festival.
 

1-9-2011 Arrow Jazz FM on air
  

Arrow Jazz FM is sinds 12 uur on air op 90.7 MHz zender IJsselstein en 90.5 MHz zender Rotterdam. Komende dagen worden de overige zenders ingeschakeld.

 

  

Gemeente IJsselstein: ultimatum voor beheerders zendmasten
De gemeente IJsselstein geeft de beheerders van de zendmast nog maximaal een week de tijd om het onderzoek naar de brand af te ronden. Als de oorzaak daarna nog niet duidelijk is, krijgen Novec en Alticom een boete van 500 euro per dag. Het onderzoek naar de brand in de zendmast van IJsselstein is te laat klaar. De beheerders Novec en Alticom zouden uiterlijk woensdag de oorzaak aan de gemeente melden, maar vragen nu om meer tijd. In IJsselstein vielen de gevolgen op 15 juli mee, maar in Smilde in het oosten van het land stortte later op die dag een zendmast in na een soortgelijke brand. Volgens ingewijden wordt onder de beheerders en de gebruikers van de mast flink geruzied. Daardoor zou het onderzoek naar de brand zeer moeizaam verlopen. De gemeente dreigde eerder al met sancties als de termijn van 31 augustus niet gehaald zou worden. (via RTV Utrecht).

Zendmastproblematiek leidt tot verlies luisteraars radiostations
De landelijke publieke radiostations hebben in de periode juni en juli 2011 in moeten leveren op luistertijdaandeel. Luisteraars in delen van Nederland lukt het niet om hun favoriete zenders te beluisteren of ervaren storing in de ontvangst van hun radiostation. Lees hier verder.
 

  Terug naar nieuwsarchief