Nieuws oktober 2011

   
31-10-2011 Reparatie zendmast Hoogersmilde van start
 

De zendmast in Hoogersmilde die in juli bij een brand gedeeltelijk in elkaar stortte wordt weer opgebouwd. Volg hier alle werkzaamheden, foto's volgen eind deze week.
 

30-10-2011 Broadcast Partners geeft aanvullende informatie over de branden in Lopik en Smilde
 

Op 15 juli werden de twee grootste en belangrijkste zendtorens in Nederland getroffen door branden. Het ging om de masten in Lopik en Smilde. Die laatste brak als gevolg van de brand zelfs af. Over het ontstaan en verloop van de branden is veel gezegd en gepubliceerd en nog altijd worden er dagelijks vragen gesteld. Deze pagina beoogt antwoorden op de meest gestelde vragen te geven. De vragen zelf zijn in velerlei vormen gesteld en worden hier weggelaten. De antwoorden zijn voor zover mogelijk feitelijk en daar waar dat niet mogelijk is, weerspiegelt het antwoord de zienswijze van Broadcast Partners. Lees hier verder.
 

29-10-2011 Zendmast Hoogersmilde in oude staat hersteld
 

De zendmast in Hoogersmilde die in juli door brand is ingestort, wordt hersteld en teruggebracht in oude staat. Maandag begint de reparatie van de betonnen toren, zo maakte eigenaar Alticom vrijdag bekend. Het is de bedoeling dat de stalen zendmast in de loop van 2012 wordt teruggeplaatst. De ruim 80 meter hoge betonnen toren is aan de bovenzijde zwaar beschadigd. De werkzaamheden zullen tot februari of maart duren. De kosten van de reparatie kunnen oplopen tot een miljoen euro, omdat de schade nog niet helemaal in kaart is gebracht, aldus Alticom. Novec, eigenaar en exploitant van de zendmast, bekijkt momenteel hoe de mast teruggeplaatst kan worden. ''Die moet apart worden gemaakt, zo'n mast ligt niet op de plank.'' Volgens de woordvoerder van Alticom kan het daarom nog tot eind 2012 duren voordat de mast weer operationeel is. Na het instorten is een noodmast geplaatst op de Johan Willem Friso-kazerne in Assen. Die heeft echter niet zo'n goed bereik als de oude mast in Hoogersmilde. Bron.
 

28-10-2011 Groen licht voor Stichting lokale omroep Dronten
 

De gemeenteraad van Dronten is donderdagavond akkoord gegaan met de komst van een lokale omroep. Daarvoor moet Dronten een subsidie toekennen van 20.000 euro per jaar. Eerder voelde de raad er nog niets voor om geld te geven aan de initiatiefnemers. Terwijl het commissariaat van de Media in januari al een zendmachtiging afgaf. De omroep RTV Flevo krijgt bij de start wel een nieuwe naam, maar wil die niet prijsgeven. De omroep wil een studio in De Meerpaal bouwen en gaat werken met vrijwilligers. Het is de bedoeling vanaf januari 24 uur per dag radioprogramma's uit te zenden. De frequentie van de nieuwe lokale omroep voor Dronten wordt 107.4 MHz. Bron.
 

27-10-2011 Binnen drie weken duidelijkheid over nieuwe noodmast
  Binnen drie weken moet duidelijk zijn of er een nieuwe hogere noodmast in Hoogersmilde wordt gebouwd. Dat is de uitkomst van een overleg tussen betrokken partijen. De komende weken wordt onderhandeld over wat er mogelijk is en hoe dat gefinancierd moet worden. Donderdagmiddag sprak de Tweede Kamer ook nog over een noodmast, omdat de tijdelijke mast die nu in Assen staat niet voor genoeg dekking zorgt. Minister Verhagen gaf aan dat hij niets voor de radio luisteraars en digitenne kijkers kan betekenen, en dat het aan de partijen zelf is of een hogere noodmast er komt. Die intentie is er nu. Bron.
 
26-10-2011 KB Radio blijft uitzenden op 105 FM
 

KB Radio kan opgelucht ademhalen. Het Commissariaat voor de Media kent, tegen het advies van de gemeente Kaag en Braassem in, de radiofrequentie 105.0 aan de lokale zender toe. De toekenning van de frequentie heeft lang op zich laten wachten. Zowel KB Radio, in handen van de Stichting Streekomroep Braassemermeer (SBB), als RTV Leiderdorp, dat onder de vlag van Unity FM opereert, aasten op de frequentie 105.0. Beide radiozenders voldoen aan de criteria. Zo beschikken zij allebei over een programmabeleidbepalend orgaan. Wethouder Floris Schoonderwoerd van de gemeente Kaag en Braassem kwam er niet uit en liet de keuze aan het Commissariaat voor de Media. Deze bepaalde deze week dat KB Radio recht heeft op de frequentie. Bron.
 

20-10-2011 Kamervragen over ontvangstproblemen noord Nederland
 

De VVD-kamerleden Van Milteburg en Schaart hebben schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Verhagen (Economische Zaken) en Van Bijsterveldt (Cultuur) over de ontvangstproblemen in Noord Nederland. Ze doen dit omdat de getroffen zenders, na het instorten van de zendmast in Hoogersmilde, nog steeds niet volledig zijn te ontvangen. Ze vragen de minister of het klopt dat de zenders van Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Omroep Drenthe en Q-Music nog niet volledig zijn te ontvangen. Ze vragen of de noodmast in Assen mogelijk op een andere locatie moet staan en hoger moet worden. Ook zijn de kamerleden benieuwd wat de minister er aan gaat doen om te zorgen dat de publieke zenders voor alle huisthoudens te ontvangen zijn. Zoals ook staat beschreven in de Mediawet. De verwachting is dat de minister binnen drie weken antwoord geeft op de vragen. Bron.
 

18-10-2011 HOTRadio Hits op frequentie De Lutte 90.0
 

Op deze frequentie is nu HOT Radio Hits te horen.
 

17-10-2011 YouSeeRadio on air op 107.7 MHz
 

Sinds vandaag is YouSeeRadio, de lokale omroep voor de gemeente Beesel te ontvangen op 107.7 MHz
 

15-10-2011 RADIONL verlaat frequentie De Lutte 90.0
 

Op de frequentie van RADIONL De Lutte 90,0 MHz is een verwijzing te horen dat per 18 oktober HOT Radio Hits te horen zal zijn.
 

12-10-2011 BAM herstelt schade telecommunicatietoren Hoogersmilde
 

Alticom (exploitant van hoge telecommunicatietorens en masten en leverancier van infrastructuur- en datacenterdiensten) heeft BAM Gebouwservices opdracht verleend voor het herstel van de schade, die 15 juli 2011 is ontstaan door brand in de – oorspronkelijk – 294 meter hoge toren in het Drentse Hoogersmilde. De opdracht omvat het herstellen van de betonnen bordessen van de 15de tot en met de 23ste verdieping. De 23ste verdieping is gesitueerd op 85 meter hoogte. BAM zal tevens de gevelkozijnen tussen de bordessen vervangen,  alsook de balustradehekken. BAM zal hiervoor de 15de tot en met de 20ste verdieping in de steigers zetten en voorzien van steigerdoek. Met de herstelopdracht is een bedrag gemoeid van circa € 0,5 miljoen.  BAM Gebouwservices – een dochteronderneming van BAM Utiliteitsbouw bv – start de werkzaamheden in november. BAM verwacht het herstel medio januari 2012 te kunnen afronden. Bron.
Bekijk hier een opname gemaakt door RTV Drenthe.
 

10-10-2011 Noorden krijgt mogelijk extra zendmast
 

Er komt mogelijk een extra tijdelijke zendmast in het Noorden van Nederland. Die moet de noodmast in Assen ondersteunen om een betere ontvangst van radio- en televisiezenders te garanderen. Dit bericht RTV Noord op haar website. De noodmast in Assen werd geplaatst na de brand op 15 juli in de radio- en televisietoren in Hoogersmilde. De mast van die toren brak af na de brand. Ondanks de noodmast is in onze provincie de ontvangst van radio, maar ook van televisie, op veel plaatsen nog erg slecht. Volgens eigenaar Novec zal dat ook nog wel even zo blijven, omdat er niet meteen een andere zendmast beschikbaar is. Gedacht wordt aan de hogere mast ter vervanging van de huidige noodmast of een extra mast op een tweede locatie. In alle gevallen kan dat nog wel een jaar duren.
 

8-10-2011 Roulette FM, Jamm FM en 6FM sluiten samen de zomer af
 

Vandaag sluiten de radiostations Roulette FM, Jamm FM en 6FM samen de zomer lekker fout af met een muzikale dansbare flashback naar de jaren '80 en '90. Dit doen ze samen met één lijst: de 'let's dance together Top 40'. De gezamelijke uitzending is tussen Amersfoort, Almere, Utrecht en Amsterdam te beluisteren via vier FM zenders (FM 92.0, FM 104.9, FM 105.1 en FM 106.6) en de diverse kabelnetten. De 'Let's dance together top 40' start zaterdagavond 8 oktober om 18:00 uur en duurt tot middernacht.
 

7-10-2011 Scout FM 105.9 Loon op Zand
 

Op 15 en 16 oktober zal de Scouting Pastoor Simonsgroep in Loon op Zand met toestemming van het Commissariaat voor de Media een radiostation in de lucht zetten via de evenementen frequentie 105.9 onder de naam Scout FM. Dit ter gelegenheid van de jaarlijkse Jamboree On The Air (JOTA). Niet alleen via de frequenties voor zendamateurs, maar dus ook via een evenementenzender vanaf de terreinen van de PSG. In het weekeinde van 14, 15 en 16 oktober 2011 is er weer veel te doen bij Scouting Pastoor Simons Groep uit Loon op Zand. Het is dan weer tijd voor de jaarlijkse JOTA, de afkorting van Jamboree On The Air, en JOTI, wat Jamboree On The Internet betekent. Het is een evenement waaraan honderden scoutinggroepen van over de hele wereld meedoen. Voor de PSG is het alweer de achttiende keer dat we met behulp van zendapparatuur (JOTA) en via computers (JOTI) contact leggen met andere scoutinggroepen uit verschillende landen. Voor het zenden zijn grote antennes nodig en net zoals vorig jaar bouwen we ook dit jaar weer 4 torens van 25 meter hoog.
 

6-10-2011 Gelre FM krijgt uitzendlicenties voor Aalten en Oost Gelre
 

Gelre FM, de lokale omroep voor de gemeente Aalten en Oost Gelre, heeft deze week van het Commissariaat voor de Media de uitzendlicenties voor de gemeente Aalten en Oost Gelre ontvangen. Met deze vergunningen kan Gelre FM de komende jaren uitzenden in de Achterhoek. Jorg Ebbers van Gelre FM is enorm verheugd met de beide toewijzingen. "We hebben natuurlijk een goede naam en perfecte luistercijfers maar een nieuwe vergunningaanvraag is natuurlijk altijd spannend voor onze medewerkers.", aldus Ebbers. Gelre FM gaat nu haar bereik in de Achterhoek nog verder vergroten. In Dinxperlo zal er een nieuwe eigen zendmast door Gelre FM geplaatst worden waardoor de inwoners in Dinxperlo, Gendringen en Ulft nog beter Gelre FM kunnen ontvangen. Bron.
 

1-10-2011 Testuitzendingen Radio Seagull op AM1395
 

De commerciële radiozender Radio Seagull gaat de komende zes weken testuitzendingen verzorgen via de middengolffrequentie 1395 kHz. Dit bericht de radiozender op haar website. Lees hier verder.
 

  Terug naar nieuwsarchief