Nieuws december 2011

   
30-12-2011 Q Music tijdelijk vanuit Zwolle op 104.1 MHz
 

Sinds vandaag is Q Music te horen vanuit Zwolle op 104.1 FM. Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is.
 

29-12-2011 Foto montage mast Smilde met nieuwe vakwerkmast
Bron.
 
27-12-2011 Radio AFM nu ook via Vestingstad FM frequentie 107.1 FM te horen
 

Sinds gisteren is Radio A-FM te horen via de frequentie Giessen 107.1 FM. Hierdoor zijn de uitzendingen van Vestingstad FM gestopt.
 

26-12-2011 Evenementenzenders: Radio 024 en Zeewolde FM
 

Sinds vandaag zendt Radio 024 live uit vanaf het Marktplein in Wijchen op de evenementen frequentie 88.4 MHz tot en met 1 januari 2012

Sinds vandaag zendt
Zeewolde FM live uit vanaf
kunstijsbaan Winterworld 2011 op de evenementen frequentie 106.5 MHz tot en met 1 januari 2012.
 

25-12-2011 Top 2000 Visual Radio live via Digitenne van KPN
 

De laatste week van het jaar is er weer de Radio 2 Top 2000. Behalve Nederland 3 en Radio2.nl staat ook Cultura24 vanaf Eerste Kerstdag tot en met Oudejaarsavond in het teken van de Radio 2 Top 2000. Via Digitenne van KPN wordt dit tijdelijk uitgezonden via bouquet 4.
 

24-12-2011 Evenementenzender FPC
 

Sinds gisteren is Friese Piraten Combinatie in de lucht  via de evenementen frequentie 107.2 MHz vanuit Wergea. Dit jaar met als goede doel De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.
 

23-12-2011 Reparatie mast Smilde sneller klaar

Noodmast
Sindsdien wordt voor de uitzendingen van radio en televisie een noodmast in Assen gebruikt, maar die heeft minder bereik. Ook wordt met extra radiozenders via alternatieve frequenties uitgezonden.

"We werken met alle betrokken partijen extra hard aan de herbouw, omdat een spoedig maar ook een volledig herstel voor iedereen het beste is",
schrijft Verhagen aan de Tweede Kamer. "En we zullen de mogelijkheden voor tussentijdse verbetering zeker benutten.

Beluister ook item op RTV Drenthe en bekijk de
Kamerbrief oplossing voor ontvangstproblemen in Noord-Nederland (PDF document).

De problemen met de ontvangst van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland zijn waarschijnlijk komende zomer voorbij.

Dat is sneller dan tot nu toe werd verwacht. Eerdere plannen gingen uit van eind volgend jaar. Minister Verhagen van Economische Zaken heeft besloten om de reparatie van de zendmast in Hoogersmilde te versnellen. Het kabinet trekt extra geld uit om de versnelde herbouw mogelijk te maken. De nieuwe mast wordt een type vakwerk en de totale hoogte wordt 299 meter.

De zendmast kan hierdoor in de zomer weer hetzelfde bereik hebben als voor de instorting van de toren op 15 juli van dit jaar. Dat gebeurde tijdens een brand in de mast.

23-12-2011 Nieuwe zendmast voor RTV Kanaal 30
 

Afgelopen maandagmiddag was een gedeelte van de Lageweg in Burgum afgesloten omdat de antennemast van het studio gebouw van RTV Kanaal 30 gehaald moest worden. Deze klus werd geklaard door het bedrijf Hoekstra uit Suw‚ld. In gedeelten werd de mast van het dak gehaald. Bron
Een nieuwe en langere mast is twee weken terug geplaatst op de silo van de oude melkfabriek en is inmiddels in gebruik genomen. Bron.
 

22-12-2011 Arrow Jazz FM terug op 90.5 MHz in Friesland
 

Arrow Jazz FM is sinds vandaag te ontvangen in heel Friesland op 90,5 MHz vanaf de Alticom toren in Tjerkgaast. Bron.
Eerder was dit niet mogelijk omdat Radio Drenthe uitzond op deze frequentie vanuit Meppel. Vorige week wisselde Radio Drenthe van frequentie waardoor Arrow Jazz FM weer kon gaan uitzenden.
Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is.
 

20-12-2011 Sky Radio en Radio Drenthe tijdelijk vanuit Hoogeveen
 

Sinds vandaag is Sky Radio 101 FM te horen vanuit Hoogeveen op 101.4 FM en hiermee is Sky Radio weer helemaal terug in Noord-Nederland. Vorige week melden we hier al dat Zwolle, Stadskanaal en Assen (Hoogersmilde) in bedrijf waren genomen.

Radio Drenthe is ook sinds vandaag te horen vanuit Hoogeveen op 93.8 MHz. Bron.

Beide zijn
tijdelijke zenders totdat Hoogersmilde weer in de lucht is.
 

20-12-2011 Herbouw zendmast Hoogersmilde -  foto update!

Vandaag word er beton gestort op 80 meter hoogte.Via het trappenhuis loopt een slang naar een hoogte van 80 meter. Het duurt even voordat het beton boven is, en daarom maar even genieten van het mooie uitzicht. meer >>
 

19-12-2011 Evenementenzenders
 

Sinds vandaag is De Vrolijke Strijders in de lucht  via de evenementen frequentie 107.3 MHz vanuit Drogeham.

Sinds vandaag is Het Drachtster Piraten Team in de lucht  via de evenementen frequentie 107.6 MHz vanuit Drachten.

Sinds vandaag is Sportzicht FM in de lucht  via de evenementen frequentie 107.9 MHz vanuit Opende.
 

16-12-2011 Radio Drenthe naar 90.1 in Meppel
 

Radio Drenthe verhuist in de regio Meppel vrijdagavond naar een nieuwe frequentie. De zender zendt op dit moment uit op 90.5 FM, dat wordt straks 90.1 MHz. Na het instorten van de mast in Hoogersmilde mocht Radio Drenthe tijdelijk gebruik maken van de frequentie 90.5 FM. Maar de eigenaar daarvan wil de frequentie nu zelf gaan gebruiken en dus moet Radio Drenthe hem weer inleveren. In de regio Hoogeveen zal naar verwachting binnenkort een extra zender geplaatst worden, om de ontvangst aldaar te verbeteren. Bron.
 

Proefuitzendingen EVA Radio Amersfoort via 105.2 MHz gestart
 

De stichting Mediagroep Eemland, Vallei en Amersfoort (EVA) is bij besluit van het Commissariaat voor de Media aangewezen als nieuwe lokale publieke media-instelling voor de gemeenten Amersfoort en Leusden. Eind november is aan EVA Radio de 'vergunning tot gebruik frequentieruimte' toegekend door Agentschap Telecom en is de frequentie FM 105.2 MHz uitgegeven voor de EVA radio-uitzendingen via de ether. Lees hier verder.
 

15-12-2011 Sky Radio tijdelijk vanuit Zwolle op 101.6 MHz
 

Sinds vandaag is Sky Radio 101 FM te horen vanuit Zwolle op 101.6 FM. Dit is een tijdelijke zender totdat Hoogersmilde weer in de lucht is.
 

14-12-2011 Sky Radio tijdelijk vanuit Stadskanaal op 89.2 MHz
 

Sinds vandaag is Sky Radio 101 FM te horen vanuit Stadskanaal op 89.2 FM. Dit is een tijdelijke zender voor Oost Drenthe en midden Groningen.
 

12-12-2011 Sky Radio tijdelijk vanaf Hoogersmilde toren op 101.2 MHz
 

Vandaag is duidelijk geworden dat Sky Radio 101 FM uitzendt vanaf de toren Hoogersmilde. Dit is dus de eerste ether uitzending vanaf de toren na de instorting op 15 juli dit jaar.
 

12-12-2011 Evenementenzender het Glazenhuis Teylingen
 

As. donderdagnacht (15 op 16 december 2011) komt de evenementenzender  Glazen Huis Teylingen on air. Het Glazen Huis Teylingen staat dit jaar in Sassenheim. Frequentie wordt 107.0 MHz. Alle zender (broadcast) faciliteiten zijn door www.sler.nl geregeld (van 3oktoberradio en Jazzweek FM).
 

11-12-2011 Sky Radio in Drenthe op 101.2 MHz te ontvangen
 

Vandaag ontvingen we een e-mail dat Sky Radio 101 FM opvallend goed te ontvangen is in west Drenthe wat eerder niet het geval was. Het vermoeden is dat er een zender geplaatst is op toren Hoogersmilde. Dit is dan de eerste ether uitzending vanaf de toren na de instorting op 15 juli dit jaar.
 

3-12-2011 Radio 794 krijgt 2e etherfrequentie in Vaassen
 

Begin volgend jaar wordt in Vaassen een extra steunzendmast geplaatst om de ontvangstkwaliteit van Radio 794 te verbeteren. De mast, enkele meters hoog, komt bovenop woonzorgcentrum De Speulbrink aan de Brunholdplaats. Met de nieuwe mast moet Radio 794, de zender voor de gemeentes Epe en Heerde, ook in Vaassen en wijde omtrek goed te ontvangen zijn. Daarover waren nog weleens klachten. Bron. De frequentie wordt 107.8 MHz.
 

2-12-2011 FM kavel A7 wordt volgend jaar opnieuw uitgegeven
 

De voor FM-omroep bestemde kavel A7 wordt in 2012 opnieuw uitgegeven voor het gebruik door een commerciŽle radiozender. Met de uitgifte komt er ruimte voor een nieuwe vergunninghouder op de Nederlandse radiomarkt. Dit bericht het Agentschap Telecom op haar website. Op dit moment wordt een aantal ongebruikte frequenties uit kavel A7 ingezet om de huidige ontvangstproblemen van publieke en commerciŽle radio-omroepen in Noord-Nederland te verminderen. Deze ontvangstproblemen ontstonden toen op 15 juli jl. een deel van de zendmast in Smilde instortte. De zendmast Smilde is op zijn vroegst in oktober 2012 herbouwd. Vanaf dan kan de nieuwe vergunninghouder over alle frequenties uit kavel A7 beschikken. Tot die tijd zal een aantal frequenties uit kavel A7 nog ingezet worden om de bestaande ontvangstproblemen in het noorden van het land te verminderen. Zo wordt tegemoet gekomen aan de belangen van de bestaande publieke en commerciŽle vergunninghouders en hun luisteraars. Tegelijkertijd betekent het dat een nieuwe partij niet tot de herbouw en ingebruikname van de zendmast hoeft te wachten om tot de landelijke radiomarkt toe te treden. De nieuwe vergunninghouder kan meteen aan de slag met de frequenties die nog beschikbaar zijn en krijgt, zodra mogelijk, de overige frequenties ook tot zijn beschikking. Ondertussen wordt er door Agentschap Telecom, vergunninghouders en zenderoperators hard gewerkt om de ontvangstklachten in het noorden van het land zoveel mogelijk te beperken. Ook de plaatsing van een tweede tijdelijke noodmast wordt daarbij betrokken. Wanneer geen frequenties uit het kavel A7 meer nodig zijn om de ontvangstproblemen op te lossen, vallen deze terug aan de (nieuwe) partij. De Minister beraadt zich over de condities waaronder kavel A7 wordt uitgegeven. Naar verwachting start de consultatie van de aanvraagregeling en de ontwerpvergunning voor kavel A7 en de daaraan gekoppelde vergunning voor digitale radio-omroep in het voorjaar van 2012. De Kamerbrief vind je hier.
 

1-12-2011 RTV Roermond van start
 

Vanavond is de nieuwe omroep RTV Roermond van start gegaan tijdens een LIVE uitzending vanuit de Raadszaal in het Gemeentehuis. RTV Roermond is de opvolger van Omroep Vox.

   
  Terug naar nieuwsarchief