Nieuws mei 2010

   
29-5-2010 Werkzaamheden bij zendtoren Hoogersmilde

Omdat Broadcast Partners het FM-zendernetwerk voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanaf 1 september gaat beheren is men nu ook gestart bij de zendtoren Hoogersmilde met de voorbereidingen om nieuwe antennes te monteren. Wij proberen de werkzaamheden te volgen en maken voor u een foto reportage op deze pagina.
 

28-5-2010 RTV NOF vanaf juni beter in de ether
  

Vanaf 1 juni is Radio Noordoost-Friesland de streekomroep voor Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland c.a. in haar hele uitzendgebied optimaal te beluisteren via de ether. RTV NOF uit Dokkum is voornemens in de eerste week van juni een nieuwe zendmast van KabelNoord in gebruik te nemen. Daarnaast is de omroep binnenkort ook 'Verrassend Dichtbij ' te beluisteren op een extra frequentie. Via FM 105.8 is RTV NOF voortaan in het oostelijke deel van Kollumerland beter te ontvangen. Dit is het resultaat van een onderzoek en metingen van het Agentschap Telecom naar aanleiding van klachten van luisteraars in met name Burum, Munnekezijl en Kollumerpomp. De huidige frequentie FM 107.0 met muziek en nieuws uit de regio blijft dus operationeel maar vanuit een nieuwe mast. RTV NOF heeft sinds 2006 meegedaan aan het optimaliseringstraject voor lokale omroepen. Een langdurig proces, maar met deze ingrepen hoopt de vrijwilligersomroep dat alle ontvangstproblemen definitief opgelost zijn. Bron: persbericht.
 

28-5-2010 Pinkpop ook dit jaar te beluisteren via een evenementenzender

Tijdens Pinkpop in Landgraaf is zoals ieder jaar hun evenementenzender op 107.5 FM te ontvangen op en rondom het festival terrein, Dit jaar vindt Pinkpop plaats van 30 mei t/m 1 juni.
 

26-5-2010 Origineel FM kan nog altijd niet uitzenden via de ether

De lokale radiozender Origineel FM is voorlopig in Noord- en Zuid-Beveland alleen via kabelfrequentie 107.6 te beluisteren. De omroep is al maanden op zoek naar een goede locatie in Goes om een antenne te plaatsen. "Maar er zijn geen hoge daken meer beschikbaar. Woningcorporatie RWS staat bijvoorbeeld niet toe dat wij een antenne op een van hun flats plaatsen. We moeten per se een locatie in Goes vinden, omdat we alleen op die manier ook andere gemeenten kunnen bereiken. Als we buiten Goes een antenne plaatsen, wordt die tenietgedaan door de zendkracht van de televisietoren in Goes. Die drukt alle signalen van buiten Goes in de stad plat", vertelt André Poortvliet van Radio Midden-Zeeland. Hij is daarom nu in onderhandeling om ook gebruik te maken van een plekje op de televisietoren. Poortvliet verwacht in september ook over een etherfrequentie te beschikken. Pas dan wil hij spreken van een officiële start van de radiozender. Bron.
 

22-5-2010 Mobiele TV Nederland B.V. rolt digitaal netwerk uit

Momenteel heeft Mobiele TV Nederland B.V. (MTV NL) een uitgebreid testnetwerk operationeel in de regio Haaglanden en ver daarbuiten. Op dit moment zendt men 3FM uit via de T-DAB standaard en BVN en Nederland 1 via de T-DMB standaard. Commerciële lancering inclusief een volledig landelijke – deep indoor - dekkend netwerk in de loop van 2010. Meer info over de uitrol van digitale radio in Nederland kijk hier. Klik op onderstaande foto's voor een groter exemplaar.
 

21-5-2010 ROPARUN Radio te beluisteren via twee evenementenzenders

Sinds vanavond zijn i.v.m. de jaarlijkse ROPARUN de evenementenzenders van ROPARUN Radio te beluisteren vanuit Roosendaal op 105.1 en Rotterdam op 107.5 MHz Dit jaar vindt de run plaats van 21 t/m 24 mei. Ook wordt de run door andere lokale omroepen op de route uitgezonden.
 

18-5-2010 Verlenging vergunningen commerciële radio voor digitalisering

Om digitalisering van de Nederlandse etherradio mogelijk te maken worden de (commerciële) vergunningen voor zowel de FM als de AM na 2011 verlengd tot 2017. Deze verlenging vertegenwoordigt een bepaalde marktwaarde. Om deze waarde in kaart te brengen is nader onderzoek verricht dat dinsdag 18 mei 2010 door minister van der Hoeven (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer is gestuurd. In opdracht van Economische Zaken is door SEO Economische Onderzoek, TNO en het Instituut voor Informatierecht (IVIR) in kaart gebracht wat de marktwaarde voor een fictieve nieuwe toetreder is voor het met zes jaar verlengen van de verschillende vergunningen. Uit het onderzoek blijkt dat de waarde van de vergunningen van radiostations als Sky Radio (36,5 mln), Radio 538 (37,5 mln) Radio Veronica (31,1 mln) en Q-music (37,7 mln) rond de 30 mln euro waard zijn. Voor geclausuleerde vergunningen zoals die van BNR Nieuwsradio (nieuws), Slam!FM (recente bijzondere muziek), 100%NL (Nederlandstalig) en niet-landelijke stations is de marktwaarde veelal gering tot nul. Dit laatste is een gevolg van de veelal beperkte advertentieopbrengsten. Aan het verlengen van de vergunningen is de voorwaarde verbonden dat naast de normale analoge radio per 1 september 2015 in ten minste 80 procent van Nederland digitale radio is te ontvangen (via de zgn. T-DAB-standaard). Op deze manier moet geleidelijke digitalisering van etherradio in Nederland vorm krijgen. Digitale radio biedt namelijk ruimte voor meer radioprogramma’s en nieuwe innovaties. Voor de consument betekent digitalisering van de radio op termijn een groter aanbod, betere geluidskwaliteit (geen storing), nieuwe diensten/toepassingen en meer keuzevrijheid en luistergemak. Wanneer digitale radio echt voldoende bereik heeft onder luisteraars kan zo mogelijk op termijn voorzichtig begonnen worden met vervangen van analoge etherradio door digitale radio. Het waardebepalingonderzoek is input voor de zogenaamde verlengingsregeling die nu wordt opgesteld en waar de bestaande zenders gebruik van kunnen maken. Deze regeling zal eerst nog worden geconsulteerd. De aan de staat teruggevallen landelijke FM-vergunningen van A7 en A8 (voormalige Arrow radiofrequenties) worden opnieuw verdeeld onder dit nieuwe beleid en komen beschikbaar voor nieuwe toetreders. Lees verder. Het onderzoek vind je hier (PDF). Bron.
 

17-5-2010 LekWaal FM schakelt zender 107.6 FM Leerdam aan

Vorige week heeft LekWaal FM de nieuwe zender Leerdam op 107.6 FM in gebruik genomen. Bron: LekWaal FM.
 

16-5-2010 Lokale omroep Tytsjerksteradiel breidt uit naar Achtkarspelen

RTV Kanaal 30, de lokale omroep van Tytsjerksteradiel, breidt het zendgebied uit met de gemeente Achtkarspelen. In een voorstel aan de raad kiest het college van Achtkarspelen voor deze zendgemachtigde boven RTV NOF (Noordoost Friesland). RTV NOF zendt al uit in de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland en meldde zich op het laatste moment als kandidaat in Achtkarspelen. Omdat beide zenders hebben aangegeven samen te willen werken, houden b. en w. vast aan de eerdere keus voor Kanaal 30. Bron.
 

14-5-2010 Lokale omroep voor Dronten

Na jaren heeft Dronten weer een publieke lokale omroep. RTV Flevo heet de zender die na de zomer wil beginnen met kabelkrant en radio via de kabel en in de ether. De bedoeling is om onder meer de raadsvergaderingen live uit te zenden. Nu maar hopen dat de gemeente meewerkt, volgens de stichting draait de ambtelijke molen bijzondere traag. Bron.
 

12-5-2010 Aanpassing FM antennes op toren Markelo

Omdat Broadcast Partners (BP) het FM-zendernetwerk voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanaf 1 september gaat beheren is men op de zendtoren Markelo begonnen met plaatsing van nieuwe antennes en de demontage van oude antenne.
 

10-5-2010 Radio Annen te beluisteren op 106.4 FM

Radio Annen is t/m 16 mei te beluisteren via de evenementen frequentie 106.4 MHz vanuit Annen. Dit t.g.v. de Sport & Spel week.
 

6-5-2010 Broadcast Partners m.i.v. 1 sept. nieuwe beheerder publieke FM-zenders

Broadcast Partners gaat het FM-zendernetwerk voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanaf 1 september beheren. Dat heeft een woordvoerder van de NPO aan RadioFreak.nl bevestigd. "Het contract voor het landelijk uitzenden van Radio 1, 2, 3FM en Radio 4 op de FM gaat op 1 sept 2010 over van KPN naar Broadcast Partners", aldus de woordvoerder. De NPO heeft het beheer van het FM-net Europees aanbesteedt. Het bedrijf uit Terneuzen won deze openbare aanbesteding. Door de verandering moeten er aanpassingen gedaan worden in de zendmasten. "De voorbereidingen zijn in volle gang. Naar verwachting zal de luisteraar geen hinder ondervinden van de overgang en de frequenties worden niet gewijzigd." Broadcast Partners is nu ook al de zenderoperator van veel commerciële zenders, zoals Radio 538 en Q-music. Volgens BP levert het contract zes nieuwe arbeidsplaatsen op. Bron.
 

5-5-2010 Amersfoort Jazz FM ook dit jaar op 107.2 MHz

Amersfoort Jazz FM doet van 6 t/m 9 mei via de evenementen frequentie 107.2 MHz live verslag van het festival. Er wordt een professionele radiostudio ingericht bij Theatercafé Miles op de Hof, waar live radio kan worden bekeken. De uitzendingen hebben voldoende bereik om de regio Amersfoort te dekken. Van de optredens zijn delen op de radio te horen, met bijbehorende commentaren van prominenten. Daarnaast besteedt Amersfoort Jazz FM aandacht aan de bezoekers van het festival, zodat de uitzendingen een prima sfeerimpressie geven van het geheel. De programmering loopt van 12.00 uur tot middernacht live en wordt vanaf middernacht tot 12.00 uur herhaald. U kunt zodoende op uw gemak thuis en in de auto nog even nagenieten van een een paar prachtige dagen Jazz in Amersfoort! Ook is het mogelijk de radio uitzendingen via het internet te beluisteren.
 

4-5-2010

Play FM: evenementenzender van het Lustrum van Laurentius

Van 8 mei tot 22 mei zal via 107.5 FM Play FM de evenementenzender van het Lustrum van Laurentius uit Rotterdam te horen zijn. De zender zal tussen de 4 en de 10 uur per dag uitzenden afhankelijk van het lustrumprogramma van die dag. De zender verslaat de activiteiten (o.a Rally, zeilwedstrijd en Wipe out) en bereidt de luisteraars voor op de feesten die in de avonden plaats vinden. Verder biedt de zender continue nieuws over alles wat er gebeurt tijdens de Lustrum activiteiten. De radio wordt gemaakt door 4 studenten van de radiocommissie te samen met een groep enthousiaste presentatoren welke de gehele doorsnee van de studentenpopulatie vertegenwoordigen.
 

2-5-2010

Toch fusie lokale omroepen Noord-Limburg 

De lokale omroepen van Gennep Gennep FM en Mook en Middelaar MOS Radio willen samen verder als één lokale omroep. Onlangs tekenden voorzitter Ab de Graaf van Omroep Gennep en Paul Sutmuller van MOS Radio daarvoor een intentieovereenkomst. “We zijn verheugd dat de vrijwilligers van beide lokale omroepen enthousiast hebben gereageerd op de overeenkomst en we hopen dan ook op een vruchtbare samenwerking“, aldus Ab de Graaf. Paul Sutmuller merkt op dat “ het de intentie is dat per 1 januari 2011 de nieuwe omroep van start zal gaan “. De uitzendlocatie zal de huidige locatie van OmroepGennep zijn. Bron: persbericht. Op 21 april jl. berichtte Maasland Radio ons dat er geen fusie zou komen maar blijkbaar klopt dit bericht niet.
 

1-5-2010 LekWaal FM schakelt zender 107.2 FM Ameide uit

Eind april heeft LekWaal FM de 107.2 FM in Ameide verlaten en volgende week zal een nieuwe frequentie in gebruik worden genomen in Leerdam op 107.6 MHz. Het Agentschap Telecom heeft ingestemd met de aanvraag waardoor de omroep vanuit Leerdam op 107,6 MHz kan gaan uitzenden met een effectief vermogen van 100 Watt. Dit is op de huidige frequentie 107,2 MHz nog 50 Watt dus een aanzienlijke verbetering van het zenderbereik. Bron: LekWaal FM.
 

  Terug naar nieuwsarchief