Nieuws januari 2010

   
30-1-2010 Problemen met Eutelsat W2 satelliet verholpen

De door de storing met de Eutelsat W2 satelliet getroffen radiozenders zijn weer via de 16 graden oost beschikbaar. Dat heeft Castor, het bedrijf dat de satellietverspreiding verzorgt bekend gemaakt. In de loop van de ochtend is het aanvoersignaal van de commerciële omroepen weer op 16 graden oost beschikbaar via de Sesat 1 satelliet. Deze wordt satelliet gaat de komende maanden als structurele oplossing dienen voor de satellietpositie 16 graden oost. In de loop van dit jaar plaatst Eutelsat een nieuwe satelliet op 16 graden oost. Deze Eutelsat W3B satelliet wordt naar verwachting nog deze zomer gelanceerd. De aanvoer van de commerciële omroepen verloopt via dezelfde frequentie als voorheen. Castor zegt wel nog bezig te zijn met het optimaliseren van het signaal. De signaalsterkte is overigens door het in gebruik nemen van de Sesat 1 satelliet wel verbeterd. Hierdoor is een betere ontvangst met kleinere schotelantennes mogelijk. Commerciële omroepen zoals Sky Radio en Radio Veronica kunnen nu de back-up ISDN geluidaanvoer weer uitschakelen en terug gaan naar de satellietaanvoer. Hierdoor komt de geluidskwaliteit weer op een hoger niveau en kan men weer gebruik maken van het RDS systeem. Ook kunnen FM-zenders die geen ISDN back-up hadden weer operationeel worden.
M7 Group S.A, eigenaar van CanalDigitaal, en Astra Benelux zijn de commerciële radiozenders Slam! FM en BNR te hulp geschoten. Beide zenders zijn tijdelijk via een transponder van CanalDigitaal op de Astra 1 satelliet te horen.
 

29-1-2010 Nieuwe zendlocatie Havenstad FM

Havenstad FM heeft het afgelopen jaar het nodige meegemaakt. Na de studio volledig verbouwd en opnieuw ingericht kreeg men het droevige nieuws dat men het pand per 1 november moest verlaten. Hierna werd de zender tijdelijk verplaatst naar het Delftzicht ziekenhuis zodat de uitzendingen toch door konden gaan. Hierbij ondervond men problemen met de verouderde antenne installatie waarna Broadcast Service Noord te hulp schoot op een zaterdag avond. Op 9 Januari werd het nieuwe antenne systeem onder barre winterse omstandigheden geinstalleerd op de Vennenflat te Delfzijl. Bron.
 

28-1-2010 Problemen met audioaanvoer commerciele radiozenders door uitval Eutelsat W2 satelliet

Door een storing bij satellietprovider Eutelsat hebben diverse commerciële radiozenders problemen met de doorgifte van hun programma's. De problemen zijn ontstaan door uitval op de W2 satelliet en begonnen gisteravond rond 21:00 uur. Veel FM-zenders hebben een back up signaal via ISDN, maar dat lukte niet voor alle zenders. Via deze satelliet lopen de verbindingen van onder andere 100 % NL, Radio Veronica, Arrow Jazz, Slam FM, Sky Radio en BNR Nieuwsradio voor de aanvoer van etherzenders en kabelkopstations. De aanvoer voor de etherzenders is in veel gevallen voorzien van een back up-verbinding. Via de kabel en internet zijn de genoemde stations in veel gevallen niet meer te ontvangen. In een officiële verklaring zegt de Franse satellietoperator Eutelsat in samenwerking met de maker van de satelliet, Thales Alenia Space, een groot onderzoek naar de totale uitval van de satelliet te hebben gestart. Alle Eutelsat klanten die door de storing getroffen zijn wordt vervangende back-up capaciteit aangeboden De bedoeling is dat op korte termijn getroffen radio- en televisiezenders weer operationeel zijn. Eutelsat heeft op deze locatie de gecopostioneerde Eurobird16 satelliet achter de hand. Deze satelliet ging in zijn eerdere leven als Hotbird4 satelliet door het leven en zit inmiddels tegen het einde van zijn verwachte levensduur van 12 jaar aan. Bron.
 

22-1-2010 Geen 30 extra FM frequenties voor FunX

De eerder door PvdA-staatssecretaris Heemskerk aangekondigde uitbreiding van etherfrequenties voor de publieke multiculturele stadsjongerenzender FunX zal minder groot zijn dan eerder aangekondigd. Dit blijkt uit een brief die de staatssecretaris van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Eerder was sprake van uitbreiding naar maximaal 30 frequenties; in de nieuwe brief schrijft Heemskerk dat sprake is van ‘minimaal’ 13 frequenties voor FunX. Thans gebruikt FunX vier frequenties in resp. Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. De staatssecretaris schrijft dat deze in navolging van de motie van Joop Atsma (CDA) een deel van de ontvangstklachten kan worden verbeterd en opgelost ‘met frequenties die voor FunX zijn gevonden’. Volgens Heemskerk is er in de overige gemeenten waar FunX wel een uitbreiding kan verkrijgen ‘geen ontvangstklachten van regionale of lokale omroepen bekend’. Tevens stelt Heemskerk nog in overleg te zijn met de overkoepelende organisatie van lokale publieke omroepen OLON. In de door de Tweede Kamer aanvaarde motie heeft Atsma gesteld dat het bereik van publieke lokale en regionale publieke zenders onvoldoende is door gebrek aan frequenties en nader onderzoek noodzakelijk is om deze zenders te accomoderen, waarbij gesteld is dat afgezien zou moeten worden ‘in afwachting van het onderzoek’ naar een beschikbaarstelling van frequenties aan FunX. Bron.
 

22-1-2010 ZFM Zoetermeer op 96.2 FM

Sinds gisteren is ZFM, de lokale omroep voor de gemeente Zoetermeer te beluisteren op een nieuwe etherfrequentie: 96.2 MHz. Door de uitbreiding van de stad in vooral oostelijke en noordelijke richting was het signaal van de oude zender (107.6 MHz 20 Watt ERP) niet meer optimaal te ontvangen in alle delen van de stad. Samen met Broadcast Partners is dit probleem aangekaart bij de verantwoordelijk overheidsinstantie en uiteindelijk een passende oplossing gevonden in de vorm van meer zendvermogen van maarliefst 1000 Watt ERP. Luister hier naar de jingle van de aankondiging en hier naar een interview met een technische medewerker welke donderdagavond om 19:30uur nog op het dak bij de nieuwe antennemast stond. Foto's van de oude en nieuwe installatie zijn hier te zien (met dank aan Herman van Beek).
 

20-1-2010 Radio 555 voert actie voor opbouw Haïti

Radio 555 is morgen vanaf 6uur live te beluisteren via de radiostations: Radio 2, 3FM, Radio538, Radio Veronica, Q Music, Slam!FM, Radio 10 Gold, de Wereldomroep, aantal publieke regionale omroepen en tientallen publieke lokale omroepen. Tussen 10:00 en 15:00 uur is het live te volgen op Nederland 1. Daarnaast schakelen diverse programma's van de Nederlandse Publieke Omroep, RTL Nederland en SBS Broadcasting met de tv-studio waar het actiecentrum en ook het belpanel is gevestigd. Ook het digitale themakanaal 101TV wordt van 06:00 tot 22:00 uur omgedoopt tot actie 555 TV. Sky Radio en 100% NL steunen de actie van Radio 555 op hun eigen manier. De uitzendingslocatie van Radio 555 voor Haïti wordt Studio 24 op het Mediapark in Hilversum. In studio 24 waar de studio van Radio 555 komt schuiven diverse artiesten live aan bij de dj’s van Radio 555 en verzorgen een akoestisch optreden of pakken de telefoon op in het callcenter. Luisteraars kunnen op verschillende manieren bijdragen aan de actie: direct geld storten op giro 555, het callcenter bellen via 0900-3000555 of een sms sturen naar 3555.
 

19-1-2010 De Leidse Jazzweek live op 107.0 FM

De Stichting Leidse Evenementen Radio  (SLER) verzorgt al vier jaar een week lang uitgebreid live verslagen van de 3 Octoberviering. De stichting bestaat uit een aantal vrijwilligers, die via live uitzendingen de Leidse evenementen extra uitstraling willen geven. Dit jaar gaan zij voor het eerst vier dagen lang non-stop uitzenden tijdens de Leidse Jazzweek met live radio en internetuitzendingen van 20 t/m 24 januari welke te horen zullen zijn op de evenementenfrequentie 107 FM. Bron.
 

16-1-2010 Radio Peejenland ook dit jaar weer on air op 104.9 FM vanuit Hoeven

Radio Peejenland verzorgt ieder jaar tijdens de carnavalsdagen live radio-uitzendingen in Hoeven via een evenementenfrequentie op 104.9 MHz. Dit jaar zullen ze te horen zijn van 10 t/m 16 februari.
 

12-1-2010 Omroep Gennep FM nu in stereo en met RDS op 107.9 MHz
  

Sinds vandaag is Omroep Gennep FM in stereo te beluisteren. Daarnaast is RDS toegevoegd zodat op het display van de radio te zien is dat er op Omroep Gennep FM is afgestemd. In de laatste maanden van vorig jaar heeft de omroep ook al niet stil gezeten en is er door een team van enthousiaste vrijwilligers de radiostudio opgeknapt en werd er een nieuw mengpaneel geplaatst. Omroep Gennep FM is te ontvangen via  107.9 MHz. Bron.
 

8-1-2010 Regio FM Wierden binnenkort naar nieuwe frequentie 93.9 MHz
  Regio FM gaat binnenkort verhuizen van 107.2 MHz naar 93.9 MHz. Hierdoor wordt de ontvangst in het buitengebied een stuk verbeterd. De exacte datum van overgang is nog niet bekend. Met de wijziging wordt ook de ontvangst in de regio verbeterd. Zo wordt het signaal richting Enter en Hoge Hexel een stuk sterker. Bovendien kan straks ook in buurgemeenten Regio FM zuiver ontvangen worden op de (auto)radio. Bron.
 
7-1-2010 Atos Radio tijdelijk niet meer te ontvangen op 106.8 vanuit Heerjansdam
 

De radio uitzendingen van Atos Radio voor de kern Heerjansdam zijn via 106.8 MHz om technische reden tijdelijk gestaakt. De omroep zoekt hiervoor een oplossing. U kunt de Atos uitzendingen in Heerjansdam ook beluisteren op 106.1. Bron.
 

5-1-2010 NU.tv niet meer te ontvangen via KPN Mobiel TV
 

NU.tv is niet meer te ontvangen via KPN Mobiel TV (DVB-H).
 

4-1-2010 Derde etherzender voor Terneuzen FM op 106.1 MHz
 

Terneuzen FM heeft geruime tijd terug een derde zender aangestoken in Driewegen op 106.1 MHz. Middels  RDS is deze zender gekoppeld aan de zenders Terneuzen 107.8 en Westdorpe 105.8. Vreemd genoeg wordt de nieuwe frequentie niet op de website vermeld.
 

3-1-2010 Dollard Radio de lokale omroep voor de gemeente Oldambt
 

Dollard Radio is sinds 1 januari officieel de naam van de publieke lokale omroep van de nieuwe gemeente Oldambt ook wel Lokale Omroep Gemeente Oldambt genoemd. Na het samen gaan van Winschoten, Scheemda en Reiderland in één gemeente gaan de omroepen Radio Winschoten en Omroep Scheemda samen verder. Dollard Radio is in Scheemda in stereo en RDS te ontvangen op 105.8 MHz en in Winschoten in stereo met RDS op 106.2 MHz.
            

2-1-2010 Omroep Zuidplas nu officieel van start
 

Omroep Zuidplas is sinds 1 januari officieel de publieke lokale omroep van de nieuwe gemeente Zuidplas. Na het samen gaan van Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle in één gemeente gaan de medewerkers van LON Radio en RaMo FM samen verder. De omroep is in Moordrecht en in Nieuwerkerk aan den IJssel te ontvangen op 107.3 FM.
            

  Terug naar nieuwsarchief