Nieuws februari 2010

   
28-2-2010 Haarlem 105 stopt met uitzenden via DVB-T

In navolging van RTV-S en FlakkeeNieuws stopt Stadsomroep Haarlem 105 ook de experimentele uitzendingen via 'DVB-T' morgen. Een half jaar lang was Haarlem 105 via deze digitale techniek te bekijken en te horen, als enige lokale omroep in ons land. Voor definitieve uitzendingen is wettelijk nog niets geregeld. Haarlem 105 start samen met koepelorganisatie OLON een nieuwe lobby voor uitzendingen via Digitenne. Volgens Haarlem 105-bestuurslid Michiel Bosgra zijn er technisch geen redenen om Haarlem 105 niet meer te laten uitzenden met de zogenoemde DVB-T techniek. 'Er is genoeg ruimte in de ether, we zouden ons signaal zelfs nog sterker kunnen maken. Maar de landelijke overheid ziet niet hoe belangrijk dit soort omroepen zijn.' Kijkers en luisteraars kunnen hun protest laten horen via: digitaal@haarlem105.nl. Bron.
 

22-2-2010 De Streekradio verhuist 5 maart naar 104.8 MHz

Vanaf vrijdag 5 maart zal de Streekradio, de lokale omroep voor de gemeente De Wolden de frequentie FM 106.1 (Zuidwolde) na 20 jaar verlaten en verruilen voor een nieuwe frequentie, namelijk FM 104.8. In het kader van de herindeling van de FM band wordt er voor o.a. landelijke, regionale en lokale omroepen gekeken hoe de ontvangst verbeterd kan worden. De afgelopen 2 jaar is dit voor de Streekradio bekeken en na internationale coordinatie is de frequentie nu officieel klaar om in gebruik te worden genomen. Met de in gebruik name van de nieuwe veel sterkere zender op FM 104.8 zal de ontvangst van de Streekradio merkbaar beter te ontvangen zijn op auto-, wekker en draagbare-radio's in de hele gemeente De Wolden, maar ook in Hoogeveen en Dedemsvaart. Bron.
 

19-2-2010 Digitenne mast geplaatst op hoogste gebouw van Almere

Op het hoogste gebouw van Almere is begin februari door VolkerWessels Telecom een Digitenne zendmast geplaatst van 22 meter. Carlton, onderdeel van het hoogbouw project LHermitage in Almere wordt het hoogste gebouw van Almere, met 120 meter ruim 40 meter hoger dan het huidige hoogste gebouw, de Eurotoren. Klik op onderstaande foto's voor een groot formaat. Bron. Wanneer deze zendmast in gebruik wordt genomen is niet bekend.
 

17-2-2010 Zuid FM uit de lucht gehaald door TV Eijsden

Zuid FM, de lokale omroep voor de gemeente Eijsden is uit de lucht. Begin deze week besloot zendgemachtigde TV Eijsden, waar het station tot medio februari een verbintenis mee had, de stekker eruit te trekken. Zuid FM is daarom op dit moment alleen nog maar via internet te beluisteren. Over acties naar aanleiding van het besluit wordt nog nagedacht. Volgens een medewerker is er donderdag in ieder geval een speciale zitting bij het Commissariaat voor de Media in Hilversum. Lees hier verder.
 

15-2-2010 Bewoners IJsselstein bang voor extra straling door hoger zendvermogen FM zenders

Een aantal bewoners van IJsselstein heeft hun zorgen geuit over de verhoging van het zendvermogen in de mast bij IJsselstein. Het Agentschap Telecom heeft internationale toestemming gevraagd om het vermogen van drie FM-zenders te verhogen. Dat is nodig om een betere dekking van het radio-signaal te krijgen. De bewoners vragen zich af wat de verhoging van het zendvermogen betekent voor de gezondheid en hebben daarover hun zorgen geuit bij de IJsselsteinse politiek. Bron.
 

13-2-2010 RTV038 Zwolle on air begin maart op evenementenfrequentie

RTV038 heeft toestemming van het Commissariaat voor de Media gekregen voor het verzorgen van radio-omroep met een bijzonder doel: In dit geval de gemeenteraadsverkiezingen op 3maart 2010. De licentie is verleend voor 1,2 en 3 maart. Een licentie als deze kan door zowel particulieren als andere rechtspersonen worden aangevraagd en is sinds enkele jaren onderdeel van de media-wet. Het gaat om uitzendingen met beperkt bereik en beperkte duur. In de uitzendingen zal geen aandacht aan de toekenning voor de licentie voor lokale omroep worden besteed. Ook zal er een andere frequentie dan 105 FM worden toegewezen, aangezien deze aan de lokale omroep behoort. Lees hier verder.
 

9-2-2010 Radio8FM te ontvangen in West Brabant op 97.3 FM

Radio 8FM is sinds vandaag te ontvangen in West Brabant via de zender Bergen op Zoom op 97.3 MHz. Eerder werd hier nog het programma van Radio Hollandio uitgezonden.
 

9-2-2010 Radio Veronica Roosendaal nu op 103.5 i.p.v. 103.3 MHz

Radio Veronica is sinds vanochtend vroeg veranderd van frequentie in Roosendaal nl. van de 103.3 MHz naar 103.5 MHz. Luisteraars in het westen van Brabant kunnen daardoor zonder hinderlijke storing genieten van het station met de beste 80s en 90s hits. Door de frequentiewissel zullen ook de automobilisten op het traject Rotterdam-Roosendaal en Roosendaal-Breda een betere ontvangst hebben van Radio Veronica. Deze wijziging is in het kader van zerobase optimalisatie tot stand gekomen. Bron.
 

5-2-2010 Radio Amor FM veranderd in Rotterdam van 102.2 naar 102.3 MHz

Radio Amor FM is vanmiddag van frequentie gewijzigd. Deze wijziging is in het kader van zerobase optimalisatie tot stand gekomen. Bron: website Radio Amor FM.
 

4-2-2010 Radio Peejenland ook dit jaar weer on air op 104.9 FM vanuit Hoeven

Radio Peejenland verzorgt ieder jaar tijdens de carnavalsdagen live radio-uitzendingen in Hoeven via een evenementenfrequentie op 104.9 MHz. Dit jaar zullen ze te horen zijn van 10 t/m 16 februari.
 

3-2-2010 En lokale omroep voor de Krimpenerwaard
 

De PvdA in de gemeente Ouderkerk maakt zich hard voor n lokale omroep voor de hele Krimpenerwaard. Binnen de K5-gemeenten zijn vier lokale omroepen actief: Vlistam Radio in Vlist, Radio Centraal in Bergambacht, Zilverstad Radio in Schoonhoven en Vrolek in Nederlek. Ouderkerk heeft geen eigen omroep. Dat moet veranderen, schrijft de PvdA in haar verkiezingsprogramma 2010-2013. Lokale omroepen zijn belangrijk voor een gemeenschap. Tenminste, als zij zich niet beperken tot het draaien van verzoeknummers maar ook volwassen reportages en nieuwsbulletins maken. En omroep kan dan een belangrijke bijdrage leveren aan het gemeenschapsgevoel. Lees hier verder.
 

  Terug naar nieuwsarchief