Nieuws april 2010

   
29-4-2010 Radio Waddenzee / Seagull buitengaats

Vandaag om 19.00 uur zal er overgeschakeld worden naar de zenders aan boord van het radiolichtschip Jenni Baynton welke voor anker ligt nabij het eiland Griend op de Waddenzee. Hiervandaan zijn live uitzendingen te horen t/m zondag 16 mei 2010. Je kan een tocht boeken met onze tender "Ome Cor" naar het enige overgebleven zendschip ter wereld. Voor 35 euro brengt de tender u naar het zendschip, een tochtje over de prachtige Waddenzee dat ongeveer een uur duurt. Aan boord kunt u naast een rondleiding en een kijkje in de studio onze presentatoren ontmoeten, een plaatje aanvragen en unieke foto's maken van ons prachtige schip. De data waarop gevaren wordt zijn de volgende: data vertrektijden (afhankelijk van het tij).

 
24-4-2010 Accent FM uit de lucht na diefstal FM zenders

In de nacht van donderdag op vrijdag 23 april zijn de radiozenders van Accent FM, de lokale omroep voor Losser en Oldenzaal gestolen (106.2 en 107.4 MHz). De zenders bevonden zich in een afgesloten ruimte op het voormalige terrein van de Cogas aan de isschop Balderikstraat. Het slot van de ruimte waarin de zenders stonden is met geweld geforceerd. De schadepost ligt naar verwachting ruim boven de tienduizend euro. Mensen die informatie hebben die voor het onderzoek van belang kan zijn, kunnen contact opnemen met de politie Twente via het algemene telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. De uitzendingen van Accent FM zijn momenteel alleen nog te beluisteren via de kabel, TV Losser Oldenzaal en internet. Bron.
 

22-4-2010

AFN en L-FM ruilen van frequenties

Deze week is de toestemming rond gekomen van de frequentie ruil van AFN Benelux en de lokale omroep van Landerd  L-FM. De ruil werd twee maanden geleden voorgesteld door de frequentie manager van AFN aan L-FM. Voor AFN was de frequentie niet meer echt geschikt omdat de digitale radio ontvangers van de Amerikanen een andere indeling hebben dan wij hier gewend zijn zo is een even frequentie niet te ontvangen maar een oneven frequentie wel. AFN zond tot eind oktober uit op de 91.6 MHz vanuit Erp. AFN verliet eind oktober deze locatie omdat de mast van eigenaar was gewisseld en zij niet langer gebruik konden maken van deze site. L-FM heeft afgelopen tijd een nieuwe 44 meter hoge zendmast gebouwd in Zeeland vlak bij de basis van Volkel. Vanuit L-FM is er contact gezocht met AFN en deze wilden maar al te graag gebruik maken van deze nieuwe zendlocatie. Toen alle tekeningen voor de opstelling van de antennes rond  waren werden deze doorgestuurd aan alle betrokken partijen, AFN zag op dat moment dat L-FM in het bezit was van een zendfrequentie welke door zijn oneven getal bruikbaar was voor de uitzendingen van AFN. De intentie van beide partijen was er om van frequentie te ruilen, dit omdat de 91.6 voor L-FM voordelen bied en de zender in de richting van De Maashorst vrij bereik heeft. Nood antennes werden geplaatst en AFN kwam ter plekke metingen doen of de frequentie daadwerkelijk voor hun geschikt zou zijn. De metingen waren positief en is het proces van ruilen  doorgezet. Deze week is het gehele proces voltooid en zijn de machtigingen voor de nieuwe frequenties verstuurd aan de machtiging houders. De nieuwe antennes voor AFN en L-FM zijn besteld en zullen naar verwachting volgende week worden geplaatst. Vanaf dat moment kunnen de luisteraars van AFN weer luisteren naar de berichten uit hun vaderland via de 107.9 MHz en de luisteraars van Zeeland en omgeving kunnen vanaf dan blijvend afstemmen op de 91.6 FM. Op zit moment kunt u al afstemmen op de 91.6 maar de zender werkt nu nog op het eerder geplaatste noodsysteem, wanneer de nieuwe antennes van beide omroepen gereed zijn zal de 91.6 een flinke aanwinst zijn voor L-FM en het signaal aanzienlijk verbeteren. De 105.0 in Schaijk blijft gewoon gehandhaafd en ongewijzigd. Info via L-FM.
 

21-4-2010

Fusie lokale omroepen Noord-Limburg afgeblazen 

Aangezien de fusie tussen de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar vooralsnog niet doorgaat, zijn de samenwerkingsgesprekken tussen de lokale omroepen in de drie gemeenten afgebroken. De afgelopen twee jaar hebben de omroepen op bestuurlijk niveau met elkaar overlegd, waarbij overeenstemming werd bereikt over de organisatiestructuur en opzet van een nieuwe fusie-omroep. Door gemeenschappelijke programma’s als de ‘Maasduinen Zomertour’ en een kerstmarathon konden de medewerkers en luisteraars ook alvast kennismaken met de overgang naar een nieuwe omroep. De plannen voor de fusieomroep waren gericht op een kwalitatief programma-aanbod van professioneel niveau, met onder meer een dagelijkse nieuws- en informatievoorziening; De nieuwe omroep zou daarmee tenminste het niveau van het huidige Maasland Radio moeten evenaren. Nu de gemeentelijke herindeling in de kop van Noord-Limburg voorlopig niet doorgaat, hebben Omroep Gennep FM Gennep en MOS Radio Mook echter aangegeven dat ze liever blijven vasthouden aan hun amateur-status, in plaats van te professionaliseren; Het fusieoverleg tussen de drie omroepen is daarmee beëindigd. Het afblazen van de samenwerkingsgesprekken heeft overigens geen gevolgen voor de lopende optimalisatie van het frequentiestelsel van Maasland Radio. Binnenkort wordt in Wellerlooi een nieuwe zender van een kiloWatt in gebruik genomen, die via 92.9 Fm het zuidelijke ontvangstgebied gaat bedienen. Ook in de noordelijke regio wordt gewerkt aan versterking van de ontvangst. Maasland Radio is daarmee klaar voor een zelfstandige toekomst. Info persbericht Maasland Radio.
 

19-4-2010 Nieuwe zendmast geplaatst in Ruurlo
 

VolkerWessels Telecom heeft afgelopen zaterdag een 90 meter hoge zendmast geplaatst in Ruurlo naast de oude lagere mast. Deze mast is voor NOVEC (Nederlandse Opstelpunten voor Ether Communicatie) geplaatst. De nieuwe mast gaat evenals de 'oude' het signaal van Radio Gelderland doorgeven en fungeert ook als straalverbindingsmast voor diverse mobiele telecommunicatie providers. De voor tien jaar bedoelde nieuwe mast had tot voor kort op de Veluwe in Radio Kootwijk gefungeerd en was in losse elementen met een lengte van vijftien meter naar Ruurlo vervoerd. Op welke termijn de nieuwe mast operationeel wordt en de oude wordt afgebroken, kon woordvoerder Govert Maan van NOVEC niet aangeven. Info en foto's via medewerker van Achterhoek FM. Klik op de foto's voor een groter exemplaar.
 

14-4-2010 Sky Radio ook te ontvangen in de Westerscheldetunnel

Sky Radio 101 FM is sinds vandaag ook te ontvangen in de Westerscheldetunnel. Bron.
                   

11-4-2010 Haarlem 105 vraagt nieuwe frequentie 89.9 MHz aan

Radio Haarlem 105 heeft een nieuwe FM frequentie aangevraagd. De 89.9 MHz wordt internationaal gecoördineerd voor de lokale omroep van Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Als deze frequentie na coördinatie in gebruik kan worden genomen, zal dit gebeuren vanaf de omroepmast in industriegebied de Waarderpolder, met een antennehoogte van 85 meter. De huidige zendlocatie van Haarlem 105 in de Haarlemse binnenstad heeft een antennehoogte van 34 meter. De frequentie 89.9 is voor Haarlem 105 gevonden door Broadcast Partners. Naar verluidt was de 89.9 ook door KPN Broadcast was gevonden als potentiële frequentie voor FunX in Haarlem (met een antennehoogte van 55 meter). Toenmalig staatssecretaris Heemskerk heeft onder druk van de Tweede Kamer aangegeven dat FunX alleen frequenties in middelgrote steden in gebruik kan nemen als die niet nodig zijn om de ontvangstproblemen van bestaande publieke lokale en regionale omroepen op te lossen. FunX kan wettelijk alleen uitzenden via de uitzendvergunning van lokale omroepen. Haarlem 105 klaagt al jarenlang over ontvangstproblemen. Zowel in het noorden van de stad als in de zuidoostelijk gelegen wijk Schalkwijk is geen stereo-ontvangst mogelijk. Daarom zendt de omroep noodgedwongen uit in mono. Broadcast Partners verwacht dat met de nieuwe frequentie een aanzienlijke verbetering van de ontvangst mogelijk is. Alleen in de gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude blijft de omroep vermoedelijk te kampen houden met een zwakker signaal. Bron Radio Haarlem 105
 

10-4-2010 Radio 538 en BNR Nieuwsradio verhuisd van zenderplaats in Emmen

Sinds gisteren zijn de zenders BNR Nieuwsradio (95.4 MHz / 1kW ERP) en Radio 538 (102.7 MHz / 10kW ERP) in Emmen van locatie gewisseld. Al sinds het begin waren er storingen rond de oude zendlocatie: de zendmast van RTV Emmen. In deze mast zijn de antennes van BNR en 538 weggehaald. De nieuwe uitzendstek is de woonflat Emmerhout. info en foto's via etherpiraten.com.
 

9-4-2010 Maasland Radio verhuist binnenkort naar 92.9 MHz

Maasland Radio, de lokale omroep voor de gemeente Bergen (Limburg) verhuist binnenkort van 106.0 FM naar hun nieuwe frequentie 92,9 MHz vanuit Wellerlooi met 1kW ERP. Tevens zal de 106.3 zender Wellerooi worden uitgeschakeld. Hiermee heeft de omroep straks twee 1kW zenders on air want de 89.6 FM in Nieuw Bergen blijft ook in gebruik. Info: via Maasland Radio.
 

7-4-2010 Amersfoort Jazz FM ook dit jaar op 107.2 MHz

Amersfoort Jazz FM doet van 6 t/m 9 mei via de evenementen frequentie 107.2 MHz live verslag van het festival. Er wordt een professionele radiostudio ingericht bij Theatercafé Miles op de Hof, waar live radio kan worden bekeken. De uitzendingen hebben voldoende bereik om de regio Amersfoort te dekken. Van de optredens zijn delen op de radio te horen, met bijbehorende commentaren van prominenten. Daarnaast besteedt Amersfoort Jazz FM aandacht aan de bezoekers van het festival, zodat de uitzendingen een prima sfeerimpressie geven van het geheel. De programmering loopt van 12.00 uur tot middernacht live en wordt vanaf middernacht tot 12.00 uur herhaald. U kunt zodoende op uw gemak thuis en in de auto nog even nagenieten van een een paar prachtige dagen Jazz in Amersfoort! Ook is het mogelijk de radio uitzendingen via het internet te beluisteren. Amersfoort Jazz FM steunt Radio Jazz, Jazz terug in de ether.
 

3-4-2010 Steunzender voor 100%NL in Goes
100%NL heeft deze week een steunzender in de lucht gebracht in Goes op 90.5 MHz met 50 Watt ERP.
 
2-4-2010 Origineel FM, de nieuwe lokale omroep voor Goes, Borsele en Kapelle

Origineel FM is de nieuwe lokale omroep voor de gemeenten Goes, Borsele en Kapelle. Je kan Origineel FM binnenkort ontvangen op FM105 in de ether. Bron.
 

1-4-2010 Regio FM Wierden om naar 93.9 FM

Regio FM, de lokale omroep voor de gemeente Wierden is vandaag verhuisd in de ether van 107.2MHz naar 93.9MHz. Met de wijziging wordt de ontvangst in de regio enorm verbeterd. Zo wordt het signaal richting Enter, Hoge Hexel en Zuna beresterk. Bovendien kan straks ook in buurgemeenten Regio FM zuiver ontvangen worden op de (auto)radio.
 

  Terug naar nieuwsarchief