Nieuws maart 2009

   
29-3-2009 FM zender Radio Gelderland vervangen
 

Volgens de website van Radio Gelderland is afgelopen donderdagavond hun FM zender in Megen vervangen. De bestaande apparatuur was ongeveer 20 jaar oud. Om ook de komende jaren zonder al te veel storing de uitzendingen te kunnen verzorgen, werd er een nieuwe zender neergezet. Tijdens de omschakeling werd een tijdelijke zender ingezet met iets minder vermogen.

   
26-3-2009 Regeling frequentieverdeling FM kavels A7 en A8 bekend
 

Staatssecretaris Heemskerk en minister Plasterk (beiden PvdA) hebben de tijdelijke regeling uitgifte kavels A7 en A8 bekend gemaakt. Daarmee willen de bewindslieden komen tot een herverdeling van de leeg staande etherfrequenties die tot 11 maart door  Arrow Classic Rock (A7) en Arrow Jazz FM (A8) gebruikt werden. Kavel A8 blijft bestemd voor jazz- en/of klassieke muziek. Voor de verdelingswijze is ervoor gekozen om te komen met een methode waarbij indien zich één partij meldt, het desbetreffende frequentienetwerk direct verdeeld kan worden. Indien meerdere partijen zich melden, zal een vergelijkende veiling plaats vinden. De éénmalige bedragen zijn voor de periode tot 1 september 2011 bedragen voor A7 1.266.793 euro uitgaande van een gunning per mei aankomende. Voor A8 bij een klassiek en/of jazz-gebruik is het éénmalig bedrag 133.254 euro. Partijen dienen zich voor 24 april te melden en dienen daarbij ofwel het eenmalig bedrag ofwel een bankgarantie daartoe te overleggen om toegelaten te worden tot de procedure. Voor de procedure geldt dat de oude regels met betrekking tot verbondenheid en het maximaal mogen hebben van één ongeclausuleerd en één geclausuleerd FM-kavel van toepassing blijven, net zoals de regels met betrekking tot de combinaties van landelijke en niet-landelijke commerciële zenders. Bron.

   
25-3-2009 Radio Noord 97.5 FM vanaf zendmast Groningen - up date
 

Radio Noord  zendt sinds vanmiddag uit vanaf de KPN zendmast in Groningen. Kijk naar het moment van het inschakelen van de zender in Groningen door links op de afbeelding te klikken en luister hier naar het moment van uitschakelen Hoogezand en inschakeling Groningen. Luister hier naar de historie van de zendmast Hoogezand. Met dank aan RTV Noord.

   
25-3-2009 Q-Music zender Lopik uit de lucht
 

De FM-zender van Q-Music in Lopik (100.7 MHz) had deze ochtend te kampen met een technich mankement. Hierdoor was de ochtendshow van Ruud de Wild op Q-Music in een groot deel van het land niet te ontvangen. De storing is in de loop van de ochtend door Broadcast Partners verholpen.

 

 

21-3-2009 Nieuwe lokale omroep voor Wageningen on air
 

Gisteren is de nieuwe lokale omroep voor Wageningen Radio Meborah FM on air gegaan.  Begin februari werd de stekker uit Dalux FM getrokken maar nu dus weer muziek op 106.0 MHz. Er wordt uitgezonden in stereo maar zonder RDS.

 

 

   
12-3-2009 RADIONL sinds vanmiddag op 94.9 Amsterdam
 

Radio Unique, wat sinds 1 februari 2009 weer in Amsterdam en omgeving te ontvangen was, is sinds vanmiddag (15:40 uur) niet meer in de ether te horen. RADIONL heeft deze frequentie overgenomen. Met deze uuropener wordt Groot Amsterdam verwelkomt op de 94.9 FM.

   
11-3-2009 L-band vergunning voor digitale omroep
 

Agentschap Telecom heeft recentelijk twee frequentievergunningen verleend voor digitale omroep. Deze maken het mogelijk om mobiele multimediale toepassingen zoals mobiele televisie en radio aan te bieden. De frequenties hebben een landelijke dekking. Er waren twee vergunningen beschikbaar. De vergunning met frequentieruimte voor omroep in band III (174 MHz tot 230 MHz) hadden we al geplaatst maar de vergunning met frequentieruimte voor omroep in de L-band(1452 MHz tot 1479,5 MHz) niet. Klik hier voor deze vergunning welke gegund is aan Call max. Voor meer info zie: T-DMB.

   
11-3-2009 Arrow-frequenties blijven nog maanden onbenut
 

De voormalige FM-frequenties van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM blijven de komende maanden onbenut. Het ministerie van Economische Zaken neemt tot eind april de tijd om serieuze gegadigden te inventariseren. Op de vrijgekomen etherruimte van Arrow Jazz FM mag de toekomstige vergunninghouder tot 1 september 2011 alleen jazz en of klassieke muziek uitzenden. Hiervoor bestaat geen animo, omdat het volgens radio-ondernemers moeilijk is om winst te maken met een jazz-station. Op de rockfrequentie mag de hoogste bieder vrij uitzenden. Hiervoor hebben Radio 10 Gold, Kink FM en Erik de Zwart belangstelling. Ook 100 procent NL liet woensdag weten in een tweede zender geïnteresseerd te zijn.

 

 

11-3-2009 Arrow Rock en Arrow Jazz uit de ether
 

Zender voor zender werden vanaf 0:00 uur alle FM zenders van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM uitgeschakeld. Rond 0:45 uur waren alle zenders uit de lucht. Luister naar het moment dat Arrow Jazz Lopik 90.7FM uitgeschakeld wordt en dat Arrow Classic Rock 103.8 FM Rotterdam uitgaat.

 

 

10-3-2009 Caz! eind van de middag uit de ether en Arrow Rock en Arrow Jazz volgen na 24:00 uur
 

Zoals we op 9 maart al hadden aangekondigd is Caz! eind van de middag op AM 828 kHz uit de lucht gegaan en op die frequentie is nu Arrow Classic Rock weer te horen. Ook valt het doek voor beide Arrow zenders rond 24:00 uur aldus dit bericht. Arrow verliezen hun FM-frequenties omdat ze een betalingsachterstand heeft van bijna 9 miljoen euro bij de Nederlandse overheid voor het gebruik van de frequenties. Het ministerie van Economische Zaken is inmiddels begonnen met de voorbereidingen om de frequenties vanaf woensdag opnieuw te verdelen.

 

 

9-3-2009 Arrow Rock, Arrow Jazz en Caz! uit de ether
 

Agentschap Telecom hoeft geen uitstel van betaling te verlenen aan Arrow Jazz FM en Arrow Classic Rock. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam beslist, liet een woordvoerder van het Agentschap Telecom maandag weten. De eigenaar van de radiozenders had een kort geding aangespannen om meer tijd af te dwingen voor het oplossen van de betalingsachterstand van in totaal bijna 9 miljoen euro. De zenders hebben tot en met dinsdag de tijd om de gehele betalingsachterstand weg te werken, anders trekt de toezichthouder de vergunningen in. De FM-uitzending moet dan op 11 maart 0.00 uur zijn beëindigd. "We zijn tevreden dat de rechter ons besluit heeft gehandhaafd. Het betekent dat we zorgvuldig en weloverwogen hebben gehandeld. Het was bovendien ook niet uit te leggen aan al die vergunninghouders die wel op tijd betalen. Hoe vervelend ik het ook vind voor de luisteraars, wij zullen erop toezien dat de uitzendingen van beide radiostations uiterlijk 11 maart worden beëindigd", reageert directeur-hoofdinspecteur Marita Schreur van Agentschap Telecom.

 

 

6-3-2009 H4K Radio ook dit jaar weer on air tijdens de Heineken Roei4kamp in Amsterdam
 

Net als de afgelopen jaren komt ook dit jaar H4K Radio ter gelegenheid van de Heineken Roeivierkamp weer on air via een evenementenfrequentie op 105.4 MHz in Amsterdam. Dit jaar vindt het plaats op 14 en 15 maart.

 

 

5-3-2009 Radio Decibel Eindhoven en Amsterdam gaan samen
 

Radio Decibel Amsterdam en Radio Decibel Eindhoven gaan officieel samen. Vanaf  eind maart is Radio Decibel in heel Midden- en West-Nederland en in een groot deel van Brabant te horen met dezelfde programmering. Daarmee komt ook meteen een eind aan de groei. De Nederlandse wetgeving staat een groter zendbereik niet toe. Weijmans Media, één van de eigenaren van Radio Decibel Einhoven trekt zich terug uit het medium radio. De andere eigenaar, Perry Oerlemans, heeft zijn belang ondergebracht bij Decibel Radio Formats. Hierdoor kunnen de twee (gescheiden) Decibels weer in een bedrijf, dat eigendom is van Boomerang Unlimited, worden ondergebracht. Met Eindhoven zijn er straks vijf regionale edities van Radio Decibel. In april wil Decibel, in samenwerking met de NL10, -20, -30 en -70-bladen, het regionale karakter van het station te versterken. De NL-bladen zijn net als Radio Decibel onderdeel van Boomerang Unlimited. Tevens verhuizen de studio’s van Decibel en Royaal FM naar Amsterdam en zullen waarschijnlijk FM93.6 en FM93.2 van station worden gewisseld. Bron.

 

 

4-3-2009 Extra FM verhuist 14 maart naar 107.2 MHz
 

De lokale omroep voor de gemeente West Maas & Waal Extra FM verhuist 14 maart van 105.5 MHz naar 107.2 MHz een frequentie welke nu nog in gebruik is door Web FM. Info via website van Extra FM.

 

 

3-3-2009 RTV Katwijk alleen via 106.8 FM te ontvangen
 

Door overmacht is de zender van RTV Katwijk op 106.4 FM voor het zendgebied van Rijnsburg uit de lucht verdwenen. In verband met de bodemsanering van de jachthaven in Rijnsburg moest de zendmast worden gedemonteerd. Het bestuur van RTV Katwijk, dat pas op het allerlaatste moment op de hoogte werd gesteld, is naarstig op zoek naar een oplossing om de zender weer zo spoedig mogelijk in de lucht te krijgen. Wellicht is het mogelijk om de zendmast centraler in Rijnsburg te stationeren zodat overal in Rijnsburg een goede ontvangst mogelijk is. In de tussentijd kunt u afstemmen op 106.8 FM van de zender die in Katwijk gestationeerd is, maar hetzelfde programma uitzend. Het bereik van die zender is redelijk en zelfs in Leiden, Leiderdorp, Wassenaar en een deel van Den Haag te horen. Bron.

 

 

2-3-2009 Nieuw FM antenne systeem gemonteerd in KPN mast Groningen voor Radio Noord
 

VolkerWessels Telecom Mobiel heeft de afgelopen weken een nieuw antenne systeem gemonteerd in de KPN zendmast te Groningen. Dit systeem is voor Radio Noord welke een vergunning heeft gekregen van het Agentschap Telecom om te verhuizen naar deze mast. Nu zendt men nog uit via de mast Hoogezand maar is niet in alle delen van de provincie goed te ontvangen. Met de verhuizing naar deze mast zijn de ontvangstproblemen verholpen. Wanneer de omroep omgaat is nog niet bekend.

   
  Terug naar nieuwsarchief