Nieuws juni 2009

   
30-6-2009 Lanijto Radio on air tijdens feestweek in Beilen op 107.3 FM
 

Tijdens de Middenveldtentoonstelling of Lanijto (LAndbouw- en NIJverheids TenTOonstelling) in Beilen zal voor het eerst in Midden-Drenthe een legale radio omroep in de lucht zijn. Lanijto Radio zal het gehele evenement (1 t/m 4 juli) verslaan en is 24 uur per dag en voor iedereen in de gemeente te beluisteren via de evenementenfrequentie 107.3 MHz. Info.

   
28-6-2009 MTV Radio tijdelijk op 105.2 FM
 

Gedurende Moergestel Fietsdorp heeft MTV Radio 24 uur per dag uitgezonden. Ze deden verslag van alle evenementen in het kader van Moergestel Fietsdorp vanuit een live-studio op het plein. Voor de gelegenheid was de omroep t/m 28 juni te ontvangen via de evenementenfrequentie FM 105.2

   
26-6-2009 Radio Continu kiest voor T-DAB en dus voor verlenging zendvergunning
 

De vergunningen voor een FM-frequentie voor commerciŽle stations worden met zes jaar verlengd. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) maakte dat dinsdag bekend tijdens het Mediapark Jaarcongres in Hilversum. Voorwaarde is wel dat ze de komende zes jaar ook uitzenden via de etherruimte voor digitale radio. Radio Continu uit Valthermond kan leven met deze voorwaarde. Harry Langenburg is niet alleen programmamaker bij Radio Continu hij maakt ook deel uit van het bestuur van de populaire omroep. Volgens Langenburg is deze verlenging enkele maanden geleden al afgedongen door een goede actie van de VCR (Vereniging Commerciele Radiozenders). Het OCW liet destijds weten het belangrijk te vinden dat ook commerciŽle zenders zouden moeten gaan uitzenden via T-DAB. Niemand was echt geinteresseerd totdat de VCR kwam met het voorstel; ja, maar dan wel een gratis verlenging van de huidige vergunning. Natuurlijk hielden we nog even een slag om de arm, je weet immers nooit hoe de bal rolt. Nu besloten is om alle landelijke en niet landelijke radiozenders verlenging te geven (mits er ook via DAB wordt uitgezonden) zijn we gerust gesteld. Natuurlijk is het wrang voor nieuwe partijen, zegt Langenburg, deze zullen nog eens 8 jaar moeten wachten op een herverdeling. Op dinsdag 7 juli is er een toelichting in Hilversum. Dan zal EZ en het CvdM een voorstel doen aan de commerciŽle zenders en wordt uit de doeken gedaan hoe e.e.a. zal gaan verlopen. Het ligt overigens in de bedoeling dat de radiozenders wel zelf gaan meebetalen aan de digitale uitrol. Zover is het echter nog lang niet want dat hoeft pas per 1 september 2015. Bron, zie ook Dutchmedia weblog..

   
25-6-2009 Minister stelt oplossingen ontvangstklachten publieke omroep voor
 

Vanaf september 2011 komt er mogelijk een einde aan een aantal ontvangstklachten van de publieke radiostations. Dit blijkt uit de brief die staatssecretaris Frank Heemskerk en economische zaken aan de tweede kamer. In een aantal grote steden zullen bestaande zenders mogelijk verplaatst gaan worden. In Alkmaar kampen Radio 1, 2, 3FM, 4 en Radio Noord-Holland momenteel met ontvangstklachten. Het betreft hier vooral het gebied rondom de zendmast langs de N242. Om deze problemen op te lossen, zal er waarschijnlijk een aanpassing worden gedaan aan de bestaande zenders. Radio 4 krijgt mogelijk een andere frequentie in de kop van Noord-Holland. Nu zendt het stations nog uit op 101.6 FM, maar dit wordt mogelijk 104.7 FM. Deze frequentie is momenteel nog gereserveerd als evenementenfrequentie in Alkmaar. Daarnaast is de frequentie momenteel in gebruik door Holland FM (kavel B11) in Leeuwarden. Radio Gelderland krijgt waarschijnlijk een steunfrequentie in Zaltbommel. Het betreft hier de frequentie 99.6 FM. Momenteel is deze frequentie nog in gebruik door BNR Nieuwsradio in Dordrecht (kavel A04). Het bereik van dit kavel zal daarom omlaag gaan, als zal wel geprobeerd worden om een andere frequentie in te zetten voor dit kavel. Daarnaast zal de zender van Radio Gelderland in Megen (89.1 FM) geoptimaliseerd gaan worden. In de stad Groningen worden de ontvangstklachten van de publieke stations opgelost door bestaande zenders uit het centrum te verplaatsen. Het gaat hier om 100%NL (99.1 FM/A09), Radio 538 (102.2 FM/A06), Radio Continu (92.4 FM/B26) en waterstad FM (104.4 FM/B13). Als nieuwe locatie wordt de DVB-T mast ten zuiden van Groningen voorgesteld. Momenteel maakt Radio Noord al gebruik van deze zendlocatie. De problemen in Zwolle zullen opgelost gaan worden door het verplaatsen van de zender van BNR Nieuwsradio (95.3 FM/A04) van het centrum naar de DVB-T mast in het zuiden van Zwolle. De zender voor de frequentie 103.8 FM (A07, momenteel buiten gebruik) zal verplaatst gaan worden van het centrum van Rotterdam naar de waalhaven, waar de meeste radiostations al gebruik van maken. Hierdoor zal waarschijnlijk wel het bereik van de frequentie minder worden dan voorheen het geval was. In Utrecht is vooral de zender van 100%NL (89.5 FM/A09) een probleem. Het antennediagram van de zender is al aangepast, maar waarschijnlijk dient ook het vermogen verlaagd te worden. Een andere optie is het verplaatsen van de zender naar een andere locatie in de buurt van Utrecht. Het hele document valt hier te lezen.

   
24-6-2009

Favoriet FM Zevenaar nu ook op 105.2 MHz

 

Favoriet FM de lokale omroep voor de Liemers is vanaf nu ook in de ether op de 105.2 MHz te ontvangen. Inwoners van de gemeente Duiven en Westervoort kunnen net als de afgelopen jaren de omroep nu ook in de auto, tuin of op zolder ontvangen. Favoriet van Oost Nederland is dus vanaf nu zowel op de 105.2 als op de 94.0 FM te ontvangen. Bron.

   
23-6-2009 Webfm voortaan op FM 105.7 in Druten
 

Web FM de publieke lokale omroep van Beuningen en Druten heeft een nieuwe frequentie in gebruik genomen op FM 105.7 Deze frequentie straalt vanuit het centrum van Druten over de hele gemeente. De frequentie FM 105.4 vanuit Beuningen blijft gewoon gehandhaafd. De afgelopen maanden heeft de omroep in samenwerking met het Agentschap Telecom de mogelijkheden onderzocht om het hele uitzendgebied te bereiken via de FM 105.4 maar dit bleek niet haalbaar. Met name in Druten, Puiflijk en Horssen was de ontvangst soms onvoldoende te noemen. Met de nieuwe frequentie is de ontvangst in de gemeente Druten op het gewenste niveau. Bron.

   
22-6-2009 MOS Radio heeft tweede zender on air
 

Sinds afgelopen zaterdag is MOS Radio ook te ontvangen via een nieuwe tweede frequentie 105.5 MHz. Deze zender welke is opgesteld in Cuijk zorgt voor een flinke ontvangstverbetering in de plaatsen Plasmolen en Middelaar binnen de Gemeente Mook & Middelaar aldus MOS Radio op hun website.

   
22-6-2009 Geen FlakkeeNieuws meer via DVB-T (up date)
 

FlakkeeNieuws is gestopt is met hun uitzendingen via de DVB-T standaard. De omroep begon half januari maar is nu niet meer te ontvangen op kanaal 66 in de UHF band. De reden is nu te lezen in hun persbericht

   
14-6-2009 Problemen met evenementenzender rondom de ArenA
 

Afgelopen vrijdag en zaterdag zond Radio 10 Gold live uit vanuit de Amsterdam ArenA, alwaar De Toppers twee concerten gaven. Het station had hiervoor een evenementenfrequentie aangevraagd. De bedoeling was om de concerten live uit te zenden en na afloop muziek van De Toppers te draaien voor de terugkerenden. Althans, dat was de bedoeling. Uit vele hoeken rondom de ArenA kwamen berichten binnen over de slechte ontvangst van het station. Het Agentschap Telecom, de instantie die de frequenties Ďuitdeeltí heeft geen rekening gehouden met Midpoint FM, de lokale omroep uit Mijdrecht, die ook uitzendt op 105.6FM. Mijdrecht is zoín 15 kilometer verwijderd van Amsterdam Zuidoost, waar de ArenA is gevestigd. Het kleine vermogen van de zender van Radio 10 Gold wordt weggestoten door Midpoint FM. Bron.

   
12-6-2009 Steunzender voor Sky Radio in Alkmaar
 

Sky Radio 101 FM heeft sinds een week een steunzender on air op 101.4 MHz vanuit Alkmaar. De bouw van de zendinstallatie is uitgevoerd door Rovitech Projects in opdracht van KPN Broadcast.

   
11-6-2009 Defcon.1 live on air
 

Op zaterdag 13 juni zal Defqon.1 live uitgezonden worden op Q-dance.nl en via de ether in een straal van ongeveer 15 kilometer rond het festivalterrein. Zorg dus dat je je radio in je auto instelt op de evenementenfrequentie 105.8 FM. Op deze fequentie kun je terecht tussen 9 uur ís ochtends en 2 uur ís nachts.

   
10-6-2009 Toppers in concert rondom Arena te ontvangen op 105.6 FM
 

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 juni staan de Toppers in de Amsterdam ArenA en Radio 10 Gold is erbij. Met sfeerreportages, interviews met de Toppers, backstage reportages en natuurlijk de muziek van de concerten van de afgelopen jaren. Je hoort het allemaal op vrijdag 12 juni vanaf 15.00 uur en zaterdag 13 juni vanaf 16.00 uur op Radio 10 Gold. Ga jij naar de Toppers in Concert 2009? Verlaat de ArenA dan met Radio 10 Gold uit je speakers. Stem af op de evenementenfrequentie FM 105.6 en geniet na met de muziek van de Toppers, een terugblik en reacties van andere bezoekers.

   
8-6-2009 Morgenochtend rechtszaak Radio 10 Gold tegen staatssecretaris Frank Heemskerk
 

Radio 10 Gold (van Talpa Media Holding) spant een kort geding aan tegen staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) tegen het uitsluiten van Radio 10 Gold bij de procedure tot verdeling van etherfrequenties van FM-kavel A7. Radio 10 Gold is uitgesloten daarvan. De rechtbank Rotterdam, Talpa Media Holding en Agentschap Telecom hebben DutchMedia bevestigd dat er een rechtszitting zal plaats vinden. Ook vind er een rechtszitting plaats die door Radio Jazz BV is aangespannen tegen de staatssecretaris.Talpa Media-woordvoerder Thomas Notermans zegt desgevraagd dat de uitsluiting door de staatssecretaris (Agentschap Telecom) is beargumenteerd vanwege een niet toegestane zeggenschap in andere zenders waarbij alleen het belang van 26,3 % in RTL Nederland Holding BV is aangevoerd. RTL Nederland Holding BV is de eigenaar van Radio 538 BV die een ongeclausuleerd kavel heeft; het is voor aan elkaar verbonden partijen niet toegestaan twee ongeclausuleerde FM-kavels te bezitten. Volgens Notermans is geen andere reden aangegeven en is Talpa Media Holding van mening dat dit een onjuiste grond is. Lees hier verder.

   
6-6-2009 Golfbreker Radio/QFM on air tijdens Amersfoort 750 op 107.2 FM
 

Het middeleeuwse Amersfoort viert dit jaar haar 750 jarig bestaan als stad. Sinds vandaag tot 29 juni is Golfbreker Radio/QFM in Amersfoort en regio ook in de ether te ontvangen. Die weken opereert Golfbreker Radio als evenementenzender rond Amersfoort 750 jaar stad. De uitzendingen zijn gericht op de zaken die in Amersfoort en Hoogland worden georganiseerd. Gedurende de feestweek zendt Golfbreker Radio/QFM zeven dagen lang de hele dag live uit vanuit een tijdelijke studio midden op de Varkensmarkt via de evenementenfrequentie 107.2 MHz.

   
4-6-2009 Midvliet FM krijgt extra frequentie voor Wassenaar
 

Midvliet FM, de lokale omroep voor de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Wassenaar heeft sinds kort een vergunning om te gaan uitzenden in Wassenaar. Met de huidige zender op 107.2 MHz wordt Wassenaar niet verzorgd. Over een week of zes zal via 107.9 MHz vanaf de mast in Leidschendam met een gericht signaal uitgezonden gaan worden voor Wassenaar.

   
3-6-2009 Gigant FM drie weken lang op 107 FM vanuit Emmen
 

Gigant FM zendt in verband met een tennisweek voor scholen uit via de evenementenfrequentie 107.0 MHz. Dit vanaf vandaag t/m 23 juni.

   
  Terug naar nieuwsarchief