Nieuws januari 2009

31-1-2009 Veiling frequentieruimte voor digitale omroep
 

Begin dit jaar gaat Agentschap Telecom twee landelijk dekkende kavels veilen voor digitale omroep (voorheen T-DAB). Kavel A bevindt zich in band III (174 MHz tot 230 MHz) en kavel B in de L-band (1452 MHz tot 1479,5 MHz). Voor het gebruik hiervan worden deze twee vergunningen uitgegeven met als bestemming ‘omroep’. Hierdoor zijn er ruimere mogelijkheden om mobiele multimediale toepassingen zoals mobiele televisie te kunnen verspreiden. De NFP-wijziging, het bekendmakingsbesluit, de veilingregeling en de ontwerpvergunning voor de T-DAB uitgifte zijn inmiddels gepubliceerd in de Staatscourant. Geïnteresseerden konden tot 9 januari 2009, 14.00 uur hun aanvraag indienen.

30-1-2009 Kermis FM: grootste kermis van de Benelux krijgt eigen radiozender
 

De Tilburgse Kermis is komende zomer niet alleen te volgen op het terrein zelf. Ook ver daarbuiten is de sfeer van de grootste kermis van de BeNeLux te proeven via de radio. Er worden volop voorbereidingen getroffen om een radiostation op te zetten die in en om Tilburg te ontvangen is op de evenementenfrequentie 106.7. Daarnaast zijn de uitzendingen via internet te volgen. Kermis FM wil de sfeer vanaf het kermisterrein naar luisteraars thuis brengen. Live verslaggevers zorgen er samen met bekende en talentvolle dj's voor dat de kermis uit de radio knalt! Daarnaast kunnen bezoekers van de kermis rekenen op actuele verkeers- en parkeerinformatie als ze onderweg zijn naar het kermisterrein. Kermis FM is een idee van de stichting ActionRadio.nl. In samenwerking met de gemeente Tilburg wordt Kermis FM tot een radiostation gemaakt dat je niet kunt missen als je alles over de kermis wil volgen! De Stichting ActionRadio.nl heeft als doelstelling radioprojecten te ontwikkelen en de mogelijkheden van radio via internet en andere distributievormen volop te benutten. Daarnaast zendt de stichting al vijf jaar uit via www.actionradio.nl met non-stop muziek en gepresenteerde programma's. In de organisatie van Kermis FM werkt de Stichting ActionRadio.nl samen met mensen die ervaring hebben bij lokale, regionale en landelijke media. Uiteraard staat het grote hart voor de stad Tilburg en de passie voor radio maken voorop. Bron.

   
28-1-2009 Fusie lokale omroepen Eijsden en Margraten in voorbereiding
 

De lokale omroepen van Eijsden en Margraten praten over intensieve samenwerking. Volgens voorzitter Ron Mourmans van RTV Mergelland is het uiteindelijke doel een fusie. Die zou volgens hem al in de loop van volgend jaar kunnen plaatsvinden. Samensmelting van beide organisaties is volgens Mourmans een logische stap gezien de voorgenomen vrijwillige fusie van de gemeenten Eijsden en Margraten per 1 januari 2011. Voorzitter Wim Peters van de Stichting Omroep Eijsden bevestigt dat er gesprekken gaande zijn over samenwerking. Hij vindt het nog te prematuur om daar nu al inhoudelijk op in te gaan. RTV Mergelland telt zo’n veertig vrijwilligers en is in de ether sinds 1992. Ook heeft de omroep een kabelkrant. Omroep Eijsden, dat gerund wordt door 23 vrijwilligers, zendt sinds begin 2006 tv-programma’s uit. De radio-uitzendingen heeft de omroep in datzelfde jaar uitbesteed aan Zuid FM. Samenvoeging van de twee lokale omroepen is een complexe operatie, die de nodige voorbereiding vergt, vertelt Mourmans. “Niet alleen moet de boel organisatorisch in elkaar worden geschoven, ook op technisch vlak valt er heel wat te regelen. Zo moeten de kabelnetten van Eijsden en Margraten aan elkaar gekoppeld worden.” Ook voor gecombineerde radio-uitzendingen via de ether moet nog het nodige gebeuren, zegt de voorzitter van RTV Mergelland. ”In de nieuwe gemeente moet straks een hoogteverschil van 190 meter overbrugd worden om een goede dekking voor het hele gebied te krijgen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het veranderen van de uitzendfrequentie of door het plaatsen van hulpzenders. Daarover moet weer overlegd worden met het Commissariaat voor de Media en het Agentschap Telecom. Dat kost allemaal veelt tijd.” Mourmans denkt dat een volledige fusie van de twee lokale omroepen in de loop van volgend jaar al mogelijk moet zijn. In de aanloop daar naartoe zal op korte termijn al samengewerkt worden. Zo wil RTV Mergelland de tv-kijkers in de gemeente Margraten binnen een maand ook televisie-programma’s van van Omroep Eijsden voorschotelen. Beide omroepen vullen elkaar goed aan, vindt Mourmans. Hij verwacht dat de kwaliteit van de programma’s flink zal verbeteren door ene fusie. Bron.

   
24-1-2009 Hofstad Radio stopt; Decibel Hofstad neemt frequentie over
 

Hofstad Radio staakt binnenkort haar uitzendingen via de etherfrequentie 99.4 MHz in Den Haag. De legendarische naam Hofstad Radio wordt gekoppeld aan die andere radiolegende: Decibel. Hofstad Radio wordt Decibel Hofstad. Er wordt vanuit Decibel en Boomerang Unlimited gestreefd naar een synergie tussen stedelijke print en stedelijke radio; Boomerang is in deze regio o.a. uitgever van het uitgaansblad NL70. Zowel redactioneel als publicitair gaan deze media elkaar ondersteunen. Hofstad begon in 1980 met uitzenden en voorzag Den Haag van professionele en populaire radioprogramma’s. Decibel startte in 1977 in Amsterdam en bracht namen voort als Jeroen van Inkel e n Adam Curry. Eerst werd de hoofdstad veroverd en vanaf 1 januari 2009 werd met de overname van de City FM-zenders de hele Randstad bediend. En vanaf 1 februari krijgt Jong Den Haag een eigen editie, voorzien van het beproefde Decibel-format; dat betekent hits, future-hits en everlasting hits die in de stad leven, in combinatie met nieuws uit de Hofstad en de rest van de wereld.

   
23-1-2009 Haren FM on air op 107 FM
 

Haren FM is sinds dinsdagavond on air via 107.0 FM. Op zaterdag 31 januari 2008 zal om 12.00 uur de zender officieel worden gelanceerd. Bron: persbericht.                             

   
22-1-2009 RTV Amstelveen weer on air via 107.2 FM
 

RTV Amstelveen is weer te horen in de ether op 107.2 MHz na een jaar etherstilte. Een jaar geleden werd de etherzender gestolen.

   
21-1-2009 Optimalisatie lokale omroepen: Radio Meppel via 93.0 FM
 

Radio Meppel is sinds vandaag te ontvangen via de 93.0 FM. In het kader van het project Lokaal (B)ether is hierdoor de verzorging enorm verbeterd doordat de omroep nu met 1kW uitzendt i.p.v. 50W (zie kaartjes links). Tevens is de omroep nu in stereo en met RDS te ontvangen.

   
19-1-2009 FlakkeeNieuws via Digitenne (DVB-T)
 

De organisatie FlakkeeNieuws op Goeree-Overflakkee heeft een uitzendvergunning verkregen om televisie uit te gaan zenden via DVB-T, in de volksmond bekend onder de naam Digitenne. Het nieuwsmedium verzorgt in samenwerking met de lokale omroepen op Goeree-Overflakkee lokale televisie voor het Zuid-Hollandse eiland. Veel huishoudens op Goeree-Overflakkee hebben geen kabelaansluiting van kabelexploitant UPC omdat zij in het buitengebied wonen. Voor deze doelgroep maar ook voor diegene die televisie kijken anders dan via UPC is het Digitennekanaal een uitkomst. Naast televisie zal ook radio worden uitgezonden via Digitenne. In totaal is ruimte voor drie radiostations, precies het aantal lokale radiozenders op Goeree-Overflakkee. Het digitale kanaal zal Free-To-Air  (ongecodeerd) worden uitgezonden. Om FlakkeeNieuws en de radiozenders te kunnen ontvangen is dus geen abonnement van Digitenne nodig. Slechts een digitale ontvanger met antenne volstaat. Een dergelijke set is al verkrijgbaar vanaf 60 euro. Naast FlakkeeNieuws kan ook Nederland 1,2 en 3 en RTV Rijnmond gratis worden ontvangen. De uitzendingen via Digitenne zullen eind januari / begin februari 2009 starten. Meer informatie volgt later op www.flakkeenieuws.nl. Het testsignaal is al te ontvangen maar nog niet overal in optimale kwaliteit. FlakkeeNieuws zendt uit op kanaal 66. Bron persbericht.

   
16-1-2009 Radio Hollandio nu ook in midden Brabant

Radio Hollandio zendt sinds vanmiddag uit in Midden Brabant. Na een succesvolle introductie in andere regio’s kan ook de regio Tilburg luisteren naar Radio Hollandio. Radio Hollandio is in Midden Brabant te beluisteren via de etherfrequentie Loon op Zand FM 88.8. Bron persbericht.

   
15-1-2009 Radio A-FM 107.8 uit de ether gehaald door fout T-Mobile
 

Radiostilte bij Radio A-FM de afgelopen dagen en dat was niet de bedoeling. De medewerkers van de lokale omroep van de gemeente Werkendam konden er niets aan doen. Een medewerker van T-Mobile haalde dinsdag per abuis de zender van de zendmast in Nieuwendijk. T-Mobile is na de overname van Orange bezig apparatuur van die provider van de zendmasten te halen. "In Nieuwendijk hebben ze ook onze zender meegenomen, en de kabel doorgeknipt die langs de mast naar boven liep", zegt Ad Pellicaan van de omroep. Een medewerker van de omroep ging meteen rondbellen om de oorzaak te achterhalen. Inmiddels weet A-FM waar de zender is. "Het kostte nog aardig wat moeite om dat te achterhalen. T-Mobile heeft het werk uitbesteed, het gaat over heel wat schijven. Nu zijn we in gesprek om de zender zo snel mogelijk weer terug te hangen." T-Mobile bevestigt dat. " Onze medewerker valt overigens niet zo veel te verwijten", zegt een woordvoerder. "De zender van de lokale omroep zat in de kast van Orange. Dat was blijkbaar zo afgesproken, maar dat wist de monteur niet." A-FM beraadt zich op een claim tegen T-Mobile. "Dit kost ons geld. Adverteerders hebben betaald voor spotjes die niet te horen zijn. En het kost ook luisteraars. Die raak je makkelijker kwijt dan dat je ze terugwint. Extra zuur is dat dit net na de feestdagen gebeurde, een periode waarin we veel luisteraars hadden." Daarnaast is het nog maar de vraag of de kabel die de medewerker van T-Mobile doorknipte nog bruikbaar is. Bron.

   
14-1-2009 HOT Radio 93FM verdwenen uit de ether; RADIONL nu op 89.6; HOTRadio+ op 88.5 m.i.v .19e
 

Sinds vanmiddag is HOT Radio 93FM verdwenen  uit de ether op 89,6 MHz (Huissen) en is alleen nog via internet te ontvangen. Op de frequentie 89,6 is nu RADIONL te horen welke eerst vanuit Huissen op de 88.5 FM uitzond.
Op de 88.5 zal binnenkort HOT Radio Plus te horen zijn. Info via RADIONL.   

   
13-12-2008 KPN Digitenne en Mobiel TV on air via nieuwe zendmast Sittard
 

Vandaag heeft KPN de nieuwe zendmast Sittard t.b.v. Digitenne en Mobiel TV in gebruik genomen.

   
12-12-2008 TV-kanaal van NU.nl van start; nieuwszender NU.tv beschikbaar op mobieltjes van KPN
 

Met een druk op de knop in de Hilversumse mediatoren is vandaag NU.tv officieel de lucht in gegaan. Het nieuwskanaal is vanaf nu op speciale mobieltjes van KPN te volgen. Later volgen ook andere media. Op NU.tv worden nieuwsbulletins afgewisseld met langere items, zoals autotests, beursberichten, muziekinterviews of het Doelpunt van de Week. NU.tv is in eerste instantie exclusief beschikbaar op Mobiel TV van KPN. Vanaf februari 2009 wordt de programmering doorgezet naar andere platformen en zenderpakketten. Bron

   
10-1-2009 Oldies FM = Super936
 

Super 936 is de voortzetting van Oldies FM, de lokale omroep voor de gemeente Lingewaard. Op 20 september 2008 keerde in de gemeente Lingewaard een oude bekende radiozender terug in een nieuw jasje en op een nieuwe frequentie: Oldies FM. Voor de frequentiewisseling zond het station onder de naam Radio Lingewaard uit via 106.3 FM. Eerder was het station ook al bekend onder de naam Oldies FM. De zender heeft nu wederom een nieuwe naam: Super 936. De officiële programmering van Super 936 gaat op 20 januari 2009 in. Tot die tijd is er nonstop muziek te horen. Eerder was het de bedoeling dat Super 936 op 5 januari 2009 van start zou gaan. Bron

   
5-1-2009 Via de zender van Radio 6 Druten nu Web FM te ontvangen
 

Vandaag is Radio 6 (RTV6) gestopt met haar uitzendingen via FM 107.2. Via deze frequentie is nu Web FM te horen, de nieuwe lokale omroep voor Druten en Beuningen. RTV6 dankt alle kijkers en luisteraars voor al het moois de afgelopen 5 jaar. Ook alle adverteerders, medewerkers en relaties hartelijk dank voor het vertrouwen en de fijne samenwerking.

   
1-1-2009 Decibel nu ook via vijf extra zenders te ontvangen
 

Radio Decibel is nu ook te ontvangen via vijf nieuwe zenders: 97.6 MHz (Rotterdam), 98.0 MHz (Amsterdam), 98.0 (Den Haag), 98.3 MHz (Alkmaar) en 98.5 MHz (Utrecht).
Lees hier meer info.
Later dit jaar zullen ook twee nieuwe zenders erbij komen: 97.3 MHz (Utrecht) en 97.4 MHz (Leiden).

   
  Terug naar nieuwsarchief