Nieuws februari 2009

28-2-2009 Nieuwe lokale omroep voor Wageningen: Meborah FM
 

Zoals al een maand te lezen is op onze frequentie lijst komt binnenkort de nieuwe lokale omroep voor Wageningen on air Meborah FM. Begin februari werd de stekker uit Dalux FM getrokken op 106.0 FM maar binnenkort dus weer muziek op deze etherfrequentie.

 

 

26-2-2009 De grote verwarring; radio chaos op komst in Nederland
 

Zoals onlangs Agentschap Telecom bekend maakte is Callmax de eigenaar geworden van de L-band. De onderneming gaat deze L-band gebruiken voor T-DMB diensten. Ze hebben de capaciteit om 4 tv kanalen door te geven en 10 radiozenders per opstelpunt. In de multiplex zal 1 kanaal vrij worden gehouden voor lokale TV. Ook wil Callmax de regionale en lokale radiozenders gaan doorgeven. Het is allemaal nogal verwarrend voor de consument (en omroep gemachtigtigden) want er zijn nu veel te veel uitzendsystemen. Zo wil Staatssecretaris Heemskerk ook nog dat bij de volgende vergunningverlening, de koppeling komt met DAB(+). Dus ben je te nu horen op de FM, dan moet je verplicht ook gaan uitzenden op DAB(+). Commerciële stations gaan uitzenden in DAB+ want anders krijgen ze in 2011 geen FM frequentie. Met DAB+ kunnen er overigens meer zenders geplaatst worden in de multiplex dan via de oude DAB norm. Dan zijn er nog enkele lokale omroepen die inmiddels uitzenden via DVB-T (digitenne). Tevens zijn er nog enkele omroepen die uitzenden via FMeXtra. Snapt u het allemaal nog? DAB, DAB+, DVB-T, DVB-H, T-DMB en FMExtra. Tijd voor de EU om nu eens goede afspraken te gaan maken want anders zal de goede ‘oude vertrouwde’ AM/FM ontvanger nog vele jaren dienst blijven doen. Iets waar overigens helemaal niets mis mee is. Bron.

 

 

24-2-2009 KPN Mobiel TV wijziging: XITE verdwenen; Nederland 2 voor in de plaats
 

Ondanks dat de KPN website de TV zender XITE nog vermeld is deze sinds kort verdwenen op het netwerk van KPN MobielTV. Op de vrijgekomen plaats is nu Nederland 2 te zien.

 

 

23-2-2009 Extra FM verhuist binnenkort naar frequentie van Web FM
 

De lokale omroep voor de gemeente West Maas & Waal Extra FM verhuist binnenkort van 105.5 MHz naar 107.2 MHz een frequentie welke nu nog illegaal in gebruik is door Web FM. Sinds dat RTV6 (Druten) gestopt is en is samengegaan met Web FM (Beuningen) zenden ze illegaal uit op de frequentie van Druten (107.2). Deze frequentie is per 1 januari ingetrokken en aan Extra FM toegewezen. Info via medewerker van Extra FM.

 

 

21-2-2009 Holland Centraal uit de lucht gehaald door Orange
 

De lokale omroep voor Leiden en de Bollenstreek, Holland Centraal is sinds donderdag de17e  niet meer te ontvangen via 105.7 FM in Leiden. De zendinstallatie van de omroep staat gezamelijk met het zendsysteem van telecom provider Orange op een flat in het centrum van Leiden. Afgelopen donderdag is Orange begonnen met afbreken van hun installatie. Ze waren echter wat enthousiast en hielden geen rekening met de lokale omroep en sloten alle stroom af. Vrijdag is een installateur ter plaatse geweest om de stroomtoevoer bij de zendinstallatie te herstellen. Dit is gelukt, echter de zender van Holland Centraal is nog altijd niet in de lucht. Sinds er weer stroom was zond de zender een harde fluittoon uit gedurende 24 uur welke zelfs op 105.5FM het signaal van Radio 1 wegdrukte. Zaterdagochtend is de zender volledig uit de lucht gehaald om boetes van het AT te voorkomen. Wanneer de zender weer in de lucht komt is onbekend. De schade, welke ontstaan is door toedoen van de installateurs van Orange, is niet door de technische mensen van Holland Centraal te verhelpen en zal door derden hersteld moeten worden. Via de kabel en 107.7FM is de zender in de Bollenstreek nog wel te ontvangen.

 

 

19-2-2009 Radio Peejenland on air op 104.9 vanuit Hoeven
 

Radio Peejenland verzorgt tijdens de carnavalsdagen live radio-uitzendingen in Hoeven via een evenementenfrequentie op 104.9 MHz

 

 

12-2-2009 T-DMB band 3 netwerk en programmering bekend gemaakt door Mobiele TV Nederland
 

Op de website van MTVNL valt te lezen hoe ze hun netwerk gaan realiseren en met de programmering. In samenwerking met T-Systems wordt een landelijk indoor dekkend T-DMB radionetwerk gebouwd met 95% natonaal indoordekking via 40 - 50 opstelpunten met nadruk op woon-werk verkeer, treintrajecten en woongebieden en speciale zenders voor tunnels en andere bijzondere objecten zoals Schiphol. De programma's zullen relatief kort duren, en een aantal maal per dag terug herhaald worden,  programma's die aansluiten bij de nieuwe behoefte van mobiele TV. Het aanbod zal in eerste instantie bestaan uit 6 tot 10 TV kanalen en 6 radio kanalen. Naast 'gewone' Televisie en radio zullen er op korte termijn ook geavanceerde diensten zoals een electronische programmagids (EPG), Personal Video Recording (PVR) en VOD Casting beschikbaar zijn. Daarnaast zal er door het gebruikmaken van 'Back Channels' waaronder SMS en UMTS interactiviteit mogelijk zijn.

   
11-2-2009 Agentschap Telecom verleent twee vergunningen voor digitale omroep
 

Agentschap Telecom heeft twee frequentievergunningen verleend voor digitale omroep. Deze maken het mogelijk om mobiele multimediale toepassingen zoals mobiele televisie en radio aan te bieden. De frequenties hebben een landelijke dekking. De aanvraag voor de vergunningen kon tot 9 januari jl. ingediend worden. Er waren twee vergunningen beschikbaar. Voor de vergunning met frequentieruimte voor omroep in band III (174 MHz tot 230 MHz) waren twee gegadigden, waarvan één zich gedurende het proces heeft teruggetrokken. Hierdoor kreeg de geplande veiling uiteindelijk een pro forma karakter. Mobiele TV Nederland BV heeft uiteindelijk deze vergunning verkregen. Voor de andere vergunning met frequentieruimte voor omroep in de L-band(1452 MHz tot 1479,5 MHz) was één belangstellende. Deze is daarom direct gegund aan Call max. Bron. Detail info over deze vergunningen zie ons nieuwsbericht van 31 januari.

   
10-2-2009 Hofstad Radio gestopt. Decibel Hofstad nu op 99,4 FM in en rond Den Haag
 

De legendarische Haagse radiozender Hofstad Radio heet sinds vandaag Decibel Hofstad. Daarmee wordt de naam Hofstad Radio gekoppeld aan een andere radiolegende: Decibel. Hofstad begon in 1980 met uitzenden en voorzag Den Haag van professionele en populaire radioprogramma’s. Decibel startte in 1977 in Amsterdam en bracht namen voort als Jeroen van Inkel en Adam Curry.

   
1-2-2009 Radio Unique terug in Amsterdam op 94.9FM
 

Sinds vandaag is de voormalige vrije radiozender Radio Unique terug in de Amsterdamse ether via de FM frequentie 94,9 MHz.  Radio Unique verwijst, net als Radio Decibel, naar een illegaal radiostation dat van 1978-1984 in Amsterdam heeft bestaan. Radio Unique heeft een format met vooral gouwe ouwen met Amsterdamse invloeden aangevuld met twee à drie Nederlandse platen per uur.

   
  Terug naar nieuwsarchief