Nieuws maart 2008

   
31-3-2008 Radio Marina voorlopig niet via middengolf te beluisteren
 

Radio Marina is druk bezig met het regelen van een verplaatsing voor beide opstelpunten naar Zuid-Holland Zuid en Noordelijk Flevoland, waarvoor ze deze week contact hebben gehad met het Agentschap Telecom. Helaas dienen deze verplaatsingen    ook    internationaalgoedgekeurd te worden en zal het hierdoor wel een maand of 5 kunnen duren, eer Radio Marina via de 1485kHz te ontvangen zal zijn. De eigenaar van de site te Rijswijk wilde geen nieuwe zender toelaten op de mast aldus een reactie van Radio Marina aan ons. Ook werd ons gemeld dat men de mogelijkheden aan het onderzoeken is om als ‘eerste’ Nederlandse middengolfzender een Valcom antenne te gaan gebruiken op één of beide opstelpunten.

   
29-3-2008 Problemen met KPN zendmast Eindhoven langs A2
 

De KPN moet binnen acht weken een nieuwe milieuvergunning aanvragen voor de 94 meter hoge Digitenne zendmast langs de A2 bij de Croy. Onderzoek van de milieudienst van het SRE heeft uitgewezen dat de zendmast niet voldoet aan de afgegeven milieuvergunning. Aanleiding voor het onderzoek waren de vele klachten en vragen van omwonenden over de zendmast. Het onderzoek maakte duidelijk dat de mast op een andere locatie is geplaatst dan afgesproken. Vanwege de vele vragen over de veldsterkte van de mast moet de KPN bovendien een  onderzoeksrapport over de hoogte van de veldsterkte op voor publiek toegankelijke plaatsen overleggen. Verder stelt het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) dat voor het verlichten van en de lichteffecten op de zendmast nooit een vergunning is aangevraagd. Indien de KPN niet aan de gestelde eisen voldoet, zal het SRE handhavend optreden waarbij uitschakelen of zelfs afbreken van de mast tot de mogelijkheden behoort. De mast die voor veel commotie in de omringende wijken zorgde, werd in afgelopen november in gebruik genomen. De massale klachten uit de omliggende wijken Genderbeemd, Hanevoet, Meerhoven, Ooievaarsnest en Strijp richtten zich op meerdere zaken. Onder meer over de zeer slechte en onduidelijke communicatie van de gemeente naar bewoners, het verlichten van de mast en storing van radio, tv en elektronische apparatuur. Een aantal omwonenden overweegt planschade, vermindering van woongenot en waarde van eigendommen als huizen, te eisen van de gemeente en/of KPN. Walther Denissen heeft een actiegroep 'Weg met de Croy zendmast' opgericht. Bron.

   
27-3-2008 Radio Waddenzee krijgt nieuwe zendmast
  Het radiolichtschip Jenni Baynton van Radio Waddenzee krijgt een nieuwe zendmast. Dit is nodig om met uitzendingen vanaf zee een ontvangst van het signaal in heel Nederland te kunnen garanderen. De huidige mast (40 meter) wordt vervangen door een hoger exemplaar (83,5 meter). Het wordt een indrukwekkende operatie. Omdat er voor een mast van deze lengte geen hijskraan beschikbaar is wordt de klus geklaard met een helikopter. Radio Waddenzee heeft hiervoor de hulp van een gespecialiseerd bedrijf uit Zwitserland ingeroepen. Het maximale hijsvermogen ligt rond 4500 kilo. De nieuwe mast wordt dus in stukken op het schip aangebracht. Vorig jaar schakelde KPN hetzelfde helikopterbedrijf in om de top van de zendertoren in Goes te vernieuwen. De oude mast (die is verkocht aan de nieuwe eigenaren van het voormalige Veronicaschip Norderney) wordt eerst door de heli verwijderd, waarna de nieuwe geplaatst wordt. De operatie wordt komende dinsdag vanaf 12.00 uur uitgevoerd. Een deel van de Harlinger Zuiderpier en de kade van de Nieuwe Willemshaven worden om veiligheidsredenen afgezet, maar belangstellenden kunnen op afstand de indrukwekkende werkzaamheden goed volgen. Bron.
   
26-3-2008 Zuid FM niet meer via de ether te ontvangen
  Bij Zuid FM, de lokale radio-omroep van Eijsden, is dit weekend zendapparatuur gestolen. De omroep kan daarom niet meer via de ether en de kabel uitzenden. Volgens de voorzitter van de Stichting Radio Omroep Eijsden bedraagt de schade 15.000 tot 20.000 euro. De uitzendingen zijn alleen nog via internet te beluisteren. Bekijk hier de reportage van L1TV.
   
21-3-2008 Uitkomst Lokaal (B)ether "ronduit bedroevend"
 

Op 18 februari 2008 vond overleg plaats met Agentschap Telecom over de voortgang van het project lokale omroep (B)ether. Dit mede naar aanleiding van de vragen die op 18 januari 2008 door OLON zijn gesteld over de teleurstellende uitkomsten van de optimalisatie van lokale omroepfrequenties en de onduidelijkheden over het coördinatieproces van de 18 FM-frequenties beneden de 104.9 MHz. In de periode december 2007-januari 2008 zijn door Agentschap Telecom alle lokale omroepen die deelnemen aan het project en die geen eerder aanbod hadden gekregen voor een frequentie buiten de lokale omroepband aangeschreven. Voor 47 omroepen betekende dit een voorstel tot optimalisatie van de huidige in gebruik zijnde frequentie. 41 Omroepen kregen na twee jaar wachten simpelweg te horen dat er voor hen geen oplossing voor handen was. Van alle lokale omroepen die zich hadden aangemeld (113) hadden er op 18 februari 2008 67 omroepen een concreet aanbod van Agentschap Telecom ontvangen, 47 op de huidige frequentie en 20 buiten de zogenaamde lokale omroepband. Nadere analyse door OLON van de oplossingen schept echter een veel negatiever beeld. Met name de oplossingen die zijn aangedragen binnen de lokale omroepband zijn vaak geen echte oplossingen en/of ze zijn zo beperkt dat er nauwelijks gesproken kan worden van terugdringen van een verzorgingstekort. Op 18 februari 2008 werd ook gemeld dat de internationale coördinatie van 10 van de 18 frequenties die waren aangeboden was afgerond. Resultaat: één frequentie valt definitief af, negen frequenties zijn goedgekeurd maar wel met de nodige reducties. De betreffende omroepen hebben op 7 en 12 maart 2008 van Agentschap Telecom een nieuw, definitief voorstel ontvangen. Het gaat om de omroepen in de gemeenten Sint Anthonis, Barneveld, Holten en Rijssen, Gemert, Midden-Groningen, Bronckhorst, Lingewaard, Dinkelland-Tubbergen en Meppel. De omroepen zijn verzocht om voor 31 maart 2008 het Agentschap Telecom te laten weten of ze al dan niet akkoord gaan met het nieuwe voorstel. Voor bijna alle omroepen geldt dat het definitieve voorstel significant afwijkt van het eerdere aanbod door de reducties die zijn toegepast als gevolg van de internationale coördinatie. Daarnaast is in het nieuwe voorstel uitgegaan van de feitelijke antennegegevens. Van de overige acht frequenties die zijn aangeboden voor coördinatie is het resultaat nog niet bekend. De Stichting Streekradio De Wolden heeft op 20 februari 2008 alsnog een voorstel ontvangen van het Agentschap voor een frequentie buiten de lokale omroepband. De omroep kreeg tot 10 maart 2008 de tijd om akkoord te gaan. Al met al zijn de resultaten ronduit bedroevend. OLON heeft bij Agentschap Telecom aangedrongen dat alle omroepen die naar aanleiding van een optimalisatievoorstel of juist een afwijzing daarvan hebben gereageerd op Agentschap Telecom op korte termijn een inhoudelijke reactie tegemoet kunnen zien. Dossier 1, Dossier 2, Dossier 3.

   
18-3-2008 DVB-H zendinstallatie geplaatst in Volendam
  In Volendam is door VolkerWessels Telecom in opdracht van KPN een DVB-H zendinstallatie gebouwd. Info via VolkerWessels Telecom. DVB-H is de enige standaard die wereldwijd wordt gebuikt. De Europese Commissie hoopt met het uitroepen van DVB-H tot standaard een belangrijk signaal uit te zenden aan landen die nog moeten besluiten of ze kiezen voor DVB-H of andere standaarden.
   
15-3-2008 DVB-H zendinstallatie geplaatst in Purmerend
  In Purmerend is voor KPN een DVB-H zendinstallatie gebouwd.
   
13-3-2008 Favoriet FM wil ook lokale omroep voor de gemeenten Duiven en Westervoort
 

Favoriet FM wil graag ook gaan uitzenden in de gemeenten Duiven en Westervoort. De omroep heeft hiervoor een verzoek bij het Commisariaat voor de Media ingediend. De etherfrequentie voor Duiven en Westervoort is 105.2 MHz. Bron.

   
12-3-2008 Gelre FM wordt ook lokale omroep voor de gemeente Doetinchem
  Gelre FM gaat ook uitzendingen in Doetinchem verzorgen. De Stichting Stadsomroep Doetinchem gaat samenwerken met Gelre FM, nu de omroep voor de gemeenten Oost-Gelre en Aalten. De etherfrequentie voor Doetinchem is 106.2 MHz. Wanneer de uitzendingen van start gaan is nog niet duidelijk. Bron.
   
10-3-2008 Parkzender van de Efteling toch Efteling Radio
  De Efteling mag toch de eigen naam gebruiken bij de tijdelijke FM frequentie die het park heeft gekregen. Het attractiepark krijgt een kleine zender die gebruikt wordt in het park om informatie te verspreiden. Aanvankelijk mocht de naam Efteling Radio niet gebruikt worden, maar het Commissariaat voor de Media heeft daar alsnog toestemming voor gegeven. Efteling Radio krijgt de frequentie 104.3 MHz. De zendvergunning is verleend tot september 2011. Bron.
   
9-3-2008 Tegenstanders van KPN zendmast Zichtenburg te Den Haag naar de rechter
  Bewoners van de Haagse wijk Houtwijk willen dat de rechter de milieuvergunning voor de kolossale Digitenne zendmast aan de Zichtenburglaan vernietigt. De rechtszaak dient maandagmiddag voor de Raad van State. De zendmast van 156 meter staat middenin een woonwijk en is het hoogste bouwwerk van Den Haag. De bewoners zijn bang voor electromagnetische straling en voor schade aan hun huizen als de mast omvalt. Het verzet tegen de zendmast voor radio en tv van Digitenne is massaal. Er zijn 179 bezwaarschriften ingediend, maar de gemeente blijft bij het besluit om de zendmast een milieuvergunning te geven. Bron. De buurtbewoners hebben een website gemaakt waar valt te lezen hoe men over dit bouwsel denkt.
   
8-3-2008 Radio H4K on air tijdens de Heineken roeivierkamp Amsterdam
  Ieder jaar is tijdens de Heineken roeivierkamp Radio H4K te beluisteren in Amsterdam. De uitzendingen vinden plaats via een evenementenzender op de frequentie 105.4 MHz  op 8 en 9 maart.
   
7-3-2008 Keizerstad Apeldoorn wordt ook RADIONL
 

De Gelderse zender Keizerstad FM zal vanaf zondag 9 maart via de zender in Apeldoorn verder door het leven gaan als RADIONL Door deze samenwerking kunnen de luisteraars in de Stedendriehoek op het Nederlandse levenslied   afstemmen.  RADIONL zal ook op  de  kabel te ontvangen zijn. Directeur Ignas Kuppens: "de radiomarkt is erg in beweging en al langer waren ook wij op zoek naar een verdere vergroting van onze luisterdichtheid. Het behoeft geen betoog dat Nederlandstalige muziek tegenwoordig weer erg populair is. RADIONL heeft een hoog marktaandeel in het Noorden van het land en samen gaan we zorgen voor een verdere uitbouw van dit succes". Binnenkort zal RADIONL in grote delen van Nederland te ontvangen zijn. In de veiling van etherfrequenties die vorige week is afgerond heeft de zender 11 van de beschikbare 12 zenders bemachtigd. Keizerstad FM zal via de overige zenders in Ede, Arnhem en Nijmegen normaal te beluisteren blijven, maar: "wij sluiten niet uit dat binnenkort nog een Keizerstad FM-editie op de Nederlandse tour gaat", aldus Kuppens. RADIONL is vanaf zondag 9 maart te beluisteren via FM 94.0. Bron: persbericht RADIONL.

   
4-3-2008 Arrow: AM 828 voor Arrow Talks en AM 1035 voor Arrow Jazz FM in Limburg
 

De Arrow Media Groep heeft de intentie de nieuw verkregen middengolf frequenties te gebruiken voor een nieuw talkradiostation op AM 828 kHz (Heinenoord), alsmede het opvullen van een dekkingsgat in Limburg voor Arrow Jazz FM op AM 1035 kHz (Echt). Lees verder op DutchMedia weblog.

   
3-3-2008 RADIONL en Efteling Radio krijgen FM rest frequenties
  NDC Mediagroep, eigenaar van Waterstad FM en RADIONL krijgt elf van de twaalf regionale FM frequenties die dit jaar extra beschikbaar zijn gekomen. Dat blijkt uit een brief die alle geďnteresseerde partijen vandaag hebben gekregen. De beslissing volgt uit een vergelijkende toets die Agentschap Telecom in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft uitgevoerd. RADIONL gaat op deze elf frequenties uitzenden: Ameland 89,4 MHz, Zutphen 89,9 MHz, Oldenzaal 90,0 MHz, Winterswijk 94,3 MHz, Cuijk 95,3 MHz, Lichtenvoorde 95,7 MHz, Den Helder 96,0 MHz, Stadskanaal 96,0 MHz, Heerenveen 97,3 MHz, Amersfoort 99,5 MHz en Appingedam 103,6 MHz. De twaalfde frequentie is toegewezen aan het attractiepark De Efteling welke met Efteling Radio vanuit Kaatsheuvel op 104,3 MHz gaat uitzenden m.i.v. 28 maart als het park open gaat.
Er zijn ook
vijf middengolffrequenties verdeeld. Het gaat om: Heinenoord 828 kHz en Echt 1035 kHz (Arrow), Almere 1224 kHz (Radio Radika), Den Haag 1485 kHz (Radio Marina) en Amsterdam 1557 kHz (Stichting BKB3).
   
  Terug naar nieuwsarchief