Nieuws mei 2007

   
26-5-2007 Pinkpop on Air via 107.5 MHz
  Het jaarlijks terugkerend evenement Pinkpop welke dit jaar plaatsvindt van 26 t/m 28 mei heeft dit jaar wederom een evenementenfrequentie. Pinkpop on Air is een speciale zender die het hele festival een speciaal festivalprogramma uitzendt via 107.5 MHz.                       
   
23-5-2007 25 mei t/m 28 mei ROPArun Radio
  Het jaarlijks terugkerend evenement ROPArun welke dit jaar plaatsvindt van 25 t/m 28 mei is dit jaar via vier etherfrequenties te beluisteren. Rondom Barendrecht op 106.4 MHz via Exxact FM; in de Hoeksche Waard op 96.0 MHz via Radio Hoeksche Waard en op de evenementenfrequenties Roosendaal op 105.1 MHz en Rotterdam op 107.5 MHz.
   
22-5-2007 TMF Radio digitaal te ontvangen via FMeXtra op zender 101.2 Hilversum
  Sky Radio heeft via hun zender Hilversum 101.2 MHz sinds vandaag ook een FMeXtra carrier met het programma van TMF Radio erop. Het gaat om een test. Info via Rob Korver.
   
21-5-2007 Radiozenders Talpa digitaal te ontvangen via FMeXtra - up date
  Broadcast Partners heeft afgelopen vrijdag de eerste zender van Radio 538 uitgerust met een FM eXtra carrier (102.4 MHz zender Oude Polder). Daarmee is via deze zender nu ook Juize FM en Radio 10 Gold te ontvangen. Binnen enkele weken zal Broadcast Partners het netwerk verder uitrollen en zij verwacht dat binnenkort nog meer netwerken met FMeXtra zullen worden uitgerust. Met FMeXtra wordt een digitaal signaal naast het analoge signaal geplaatst. Dat kan binnen hetzelfde kanaal, omdat FMeXtra – net als bijvoorbeeld RDS – gebruik maakt van zogenaamde liftcapaciteit van FM signalen. Zodra de analoge modulatie zou worden afgeschakeld, dan zou het hele signaal met de FMeXtra techniek kunnen worden benut en is er ruimte voor xx programma’s in hoge kwaliteit. FMeXtra is een van de kansrijke technieken om radio-omroep digitaal te distribueren, naast T-DAB en DRM. Die laatste zijn eveneens van groot belang om de schaarste aan distributiekanalen via de ether te helpen oplossen, maar komen erg langzaam en tot dusverre onvoldoende van de grond. FMeXtra, T-DAB en DRM zijn onderling compatibel en vullen elkaar perfect aan. Met FMeXtra denkt Broadcast Partners in de stijgende behoefte aan distributiecapaciteit van haar klanten te kunnen voorzien en tegelijkertijd een impuls te geven aan de digitalisering van de radiodistributie. Apparatuur voor de ontvangst van FMeXtra vind je hier. Lees ook Digitalisering 538 nog onbruikbaar via Planet MultiMedia.
   
19-5-2007 Radio 10 Gold voor 1 juli van AM 1008 kHz; vermogen inmiddels verlaagd
 

Radio 10 Gold, de radiozender die via Talpa Radio onderdeel is van Talpa Media Holding, zal voor 1 juli haar middengolfuitzendingen staken. Dit bevestigt woordvoerder Jan Willem te Gussinklo Ohmann namens de radiozender in reactie op vragen van DutchMedia. De exacte ‘einddatum’ staat volgens de zegsman nog steeds niet vast maar zal in ieder geval uiterlijk 30 juni plaats vinden, aldus Te Gussinklo Ohmann. Het vermogen van de middengolfzender 1008 kHz die in Zeewolde (Flevoland) staat, is de afgelopen weken omlaag gebracht. Volgens de woordvoerder is dat gebeurd ‘ter voorbereiding van de uiteindelijke uitschakeling’.Bron: DutchMedia weblog

   
12-5-2007 Bouw DVB-T mast Den Bosch in volle gang
 

De bouw van een nieuwe DVB-T zendmast in Den Bosch is in volle gang. VolkerWessels Telecom heeft deze week de onderste sectie van de mast geplaatst. Het Digitenne TV pakket van KPN zal ergens in Juli via deze zendmast worden uitgezonden. Foto via VolkerWessels Telecom.

   
11-5-2007 Maasstad Radio vanaf nu RTV Midden Brabant
 

Vanavond 19 uur is de lokale omroep voor Waalwijk en Loon op Zand van naam veranderd. RTV Midden Brabant is hun nieuwe naam. RTV Midden Brabant is te ontvangen via 106.8 MHz.

   
10-5-2007 Radio Gelderland steunzender Geldermalsen uitgeschakeld
 

Vorige week is de steunzender Geldermalsen (91,2 MHz) voor Radio Gelderland uitgeschakeld. Destijds meldde de omroep dat deze steunzender nodig was om een einde te maken aan de ontvangstproblemen in de Bommelerwaard. De reden van de uitschakeling is vanwege het feit dat de steunzender geen bijdrage heeft geleverd aan de ontvangstproblemen en omdat de vergunningstermijn was afgelopen. Samen met AT wordt wederom bekeken welke mogelijkheden er zijn om wel tot een oplossing te komen. Info via RTV Gelderland.

   
4-5-2007 Problemen met de zender van Radio Barneveld
 

Vanmorgen heeft de leiding van Radio Barneveld moeten besluiten om de reguliere uitzendingen tijdelijk op een laag pitje te zetten. De reden hiervoor is een hardnekkige storing in de zender waardoor de technische kwaliteit van de uitzendingen de toets der kritiek niet meer kan doorstaan. Er wordt op dit moment gewerkt aan een oplossing, waarvan echter de verwachting is dat deze niet eerder dan na dit weekend beschikbaar zal zijn. Tijdelijk draait een noodoplossing, die alleen maar voorziet in ontvangst via de ether en niet via de kabel. De ontvangst hiervan is echter beperkt tot het dorp Barneveld. Bron: Persbericht.

   
3-5-2007 Concertzender en FUNX pas in Juni via Digitenne TV van KPN
 

De aangekondigde beindiging van de uitruil van frequentieruimte van de NOS (NPO) met KPN is voor de tweede keer uitgesteld. Dit keer tot woensdag 6 juni. KPN kondigde begin april met een persbericht aan dat dit per 8 mei het geval zou zijn; deze datum wordt echter niet gehaald, aangezien KPN nog niet klaar voor was, aldus een zegsman van de NOS. Het uitstel betekent dat FunX (landelijke versie) en Concertzender circa een maand later dan aangekondigd landelijk via DVB-T beschikbaar zullen komen.  Uitstel is er ook voor het ‘uitzetten’ van de frequentie in de Randstad die KPN voor DVB-H doeleinden wil inzetten. BBC Prime en BBC World zullen pas per 6 juni landelijk beschikbaar zullen komen, waarbij de beeldkwaliteit van het commerciële aanbod zal worden verslechterd. Aangezien KPN alle wijzigingen op een moment wenst te laten plaats vinden, zullen geen losse wijzigingen plaats vinden. Opvallend is overigens dat KPN weliswaar op haar eigen website de datum 6 juni meldt, maar dat op het ‘infokanaal’ dat via DVB-T wordt uitgezonden nog de foutieve datum van 8 mei vermeld staat, evenals op de website van Digitenne. KPN reageerde desgevraagd niet op vragen van DutchMedia hierover. Bron: DutchMedia.

   
2-5-2007 Ook FM antennes gemonteerd in DVB-T mast Leeuwarden
 

In de  nieuwe DVB-T mast te Leeuwarden zijn nu ook FM antennes gemonteerd welke nog niet in gebruik zijn genomen.  Via deze antennes gaan Radio NL (96.6 MHz) en City FM (101.8 MHz) uitzenden binnenkort.

   
1-5-2007 KPN start na de zomer met DVB-H
 

KPN start na de zomer met DVB-H. Digital Video Broadcasting - Handheld is een standaard voor digitale televisie, speciaal bedoeld voor draagbare apparaten, zoals GSM toestellen en PDA's. Het is een onderdeel van de DVB standaard. Met deze techniek is het mogelijk op GSM's of PDA's televisiebeelden of multimedia te ontvangen. Bron: Broadband TV News

   
  Terug naar nieuwsarchief