Nieuws juni 2006

   
30-6-2006 100%NL m.i.v. 8 juli via FM netwerk RTL FM
  100%NL heeft vanmorgen te horen gekregen dat ze vanaf 8 juli mag gaan uitzenden op kavel A9, het kavel wat RTL FM momenteel gebruikt. Herbert Visser was na de uitspraak tevreden met het resultaat. We voelden het al komen maar nu is het eindelijk officieel. De zender gaat een muziekmix uitzenden die bestaat uit 70 procent Nederlandstalige muziek, 20 procent Europese producties en 10 procent overig. Daarnaast is 45 procent van de muziek jonger dan 1 jaar. 100%NL heeft gekozen voor een urbanformat. 
   
29-6-2006 Nederland heeft drie T-DAB, n T-DAB/DVB-T en zeven DVB-T multiplexen verworven
  De Nederlandse regering heeft bij de internationale frequentieconferentie RRC06 Geneve volgens eigen zeggen haar doelstellingen 'ruimschoots' weten te behalen. Dit schrijft Laurens Jan Brinkhorst, D66-minister van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Nederland krijgt de beschikking over drie landelijke DAB-multiplexen. Tot nu toe waren dat er twee. En daarvan is al langdurig in licentie vergeven aan de NOS (publieke landelijke omroep). De NOS heeft overigens een claim gelegd op alle DAB-licenties bij de overheid. Dankzij een brede twijfel over DAB bij digitalisering van radio in de ether en de te kiezen technieken in de Tweede Kamer, heeft minister Laurens Jan Brinkhorst besloten deze discussie in het najaar verder te voeren opdat die uiteindelijk zal moeten leiden tot een verdeling van frequenties. 
Voor DVB-T (oftewel digitale ethertelevisie) heeft Nederland in ieder geval zes landelijke DVB-T multiplexen tot haar beschikking gekregen. Een zevende met 80 % dekking zal Nederland ook kunnen gebruiken. Licentiehouder Digitenne - voor 80 % in handen van Koninklijke KPN NV - gebruikt thans vijf multiplexen in de Randstad, waarvan n aan de NOS is gelicenceerd. Nagenoeg alle zenders - ook de publieke zenders - worden daarbij gecodeerd uitgezonden, een Europees unicum. Van de verworven frequenties kan Nederland een deel ten behoeve van DVB-H (mobiele televisie-uitzendingen) inzetten.
De frequenties komen beschikbaar per 17 juni 2007
. Voor de omschakeling van analoge naar digitale radio- en televisie-uitzendingen geldt dat binnen RRC06 Geneve voor Europa en omliggende regio's is afgesproken dat de 'bescherming' van analoge uitzendingen per 2015 komt te vervallen. Lees hier het hele artikel.
   
27-6-2006 Radio Ideaal met vijf etherzenders on air
 

Radio Ideaal heeft voor het gebied rond de voormalige gemeente Vorden een nieuwe frequentie on air gebracht op 105.4 MHz vanuit Vierakker. Hierdoor is Radio Ideaal in de Achterhoek te ontvangen zijn via deze etherfrequenties: 105.1 (Zelhem), 105.4 (Vierakker), 105.8 (Hengelo), 106.5 (Steenderen) en 107.7 (Hummelo) MHz. Bron: Radio Ideaal.

   
26-6-2006 Steunzender voor 3FM op Terschelling
 

Sinds 18 mei heeft 3FM een steunzender welke uitzendt op 89,9 MHz vanaf de Brandaris op Terschelling. Het signaal van de hoofdzenders Wieringermeer en Smilde was na de implementatie van zero base te zwak voor acceptabele ontvangst op een gemiddelde, draagbare radio in de bevolkingskernen van Terschelling. Info via Johan Kooyman en bevestigd door de publieke omroep. Steunzender staat tevens vermeld op de frequentie pagina bij Nozema Services

   
26-6-2006 Antennes Nationaal FM Terschelling
 

De antennes van Nationaal FM (97,7 MHz) staan op het Golden Tulip resort Schylge. Info via Johan Kooyman. 

   
22-6-2006 Steunzender Haarlem Radio Noord-Holland uitgeschakeld
 

Begin deze maand heeft Radio Noord-Holland haar steunzender in Haarlem (87,9 MHz) uitgeschakeld. Luisteraars in Haarlem en omgeving moeten nu afstemmen op 88.9 MHz als zij Radio Noord-Holland willen ontvangen. Bij de invoering van het Zerobase in 2003 moest Radio Noord-Holland afstand doen van haar etherfrequentie in Haarlem. De zender kreeg daarna veel klachten binnen, om de ontvangstklachten kenbaar te maken werd er zelfs een speciale actie opgezet en met succes. Sinds augustus 2004 kreeg het station namelijk weer de beschikking over een eigen frequentie in Haarlem. Bijna twee jaar later is de steunzender die uitzond op 87.9 FM echter weer uitgeschakeld. Agentschap Telecom heeft bepaald dat de steunzender niet meer nodig is. De zender in Amsterdam is onlangs fors verhoogd, waardoor het ontvangst in Haarlem sterk is verbeterd. Bron.

   
21-6-2006 RPL FM Woerden vervangt antenne en zendinstallatie
 

De antennemast waar de antenne van RPL FM in hangt is recentelijk vervangen door een nieuw type. De mast van kabelbedrijf CASEMA vervangt een mast die dateert uit 1975. In dat jaar werd de mast neergezet door het kabelbedrijf van de gemeente Woerden. Er hingen antennes is voor ontvangst van radio en tv. Tegenwoordig komen de radio- en tv-signalen vanuit een groot ontvangststation in De Meern. Helemaal in top staat de antenne van RPL FM. Op eenzame hoogte kijkt hij uit in oostelijke richting ofwel naar Harmelen. Door dat richteffect reiken de radiosignalen van in oostelijke richting dan ook veel verder dan in westelijke richting. Gelijktijdig met de nieuwe plek van de antenne heeft de omroep de hele zendinstallatie vernieuwd. ProFM Solutions uit Waddinxveen leverde hiervoor de benodigde apparatuur. RDS en de processing (Orban Optimod 8200) kunnen nu vanuit de studio de ether aansturen.Info via RPL FM

   
20-6-2006 Salsa Radio Papendrecht uit de ether
 

Het heeft een paar keer in de lucht gehangen, maar gisterenavond om 23.00 uur was het echt gebeurd de Papendrechtse lokale omroep Salsa Radio is niet meer te ontvangen via de ether op 105.0 MHz en via de kabel. Na bijna 20 jaar werd de stekker er definitief uitgetrokken. De omroep kampte met geldgebrek, onder meer na een brand en een inbraak in de studio. Vorig jaar besloot de gemeenteraad van Papendrecht 1 jaar financieel garant te staan voor een bedrag van 10.000 euro. In de gemeenteraad is onvoldoende draagvlak voor verlenging van de steun. Door het verdwijnen van Salsa is ook een fusie met RTV Dordrecht van de baan. Bron: Salsa Radio

   
16-6-2006 Gratis breedbeeld WK 2006 met KPN TV
 

In samenwerking met de NOS zal KPN het WK met digitale topkwaliteit in breedbeeld uitzenden. De NOS-uitzendingen van Nederland 2 zijn met commentaar te volgen op het tijdelijke kanaal WK 2006. Deze dienst is gratis voor klanten van TV van KPN en Digitenne. Met WK 2006, te vinden op kanaal 25 of 27, geeft KPN verdere invulling aan televisie met de kijker centraal. KPN komt met dit initiatief de vele eigenaren van plasmaschermen, LCD TVs en reguliere breedbeeldbuizen tegemoet. Uiteraard kunnen klanten er ook voor kiezen om via Nederland 2 de WK-uitzendingen in standaard beeldformaat te volgen. Bron: KPN TV. Kijk hier voor een zenderoverzicht van KPN TV/Digitenne.

   
5-6-2006 Radio Ideaal met 4e steunzender on air; 5e steunzender binnenkort on air
 

Radio Ideaal is afgelopen zaterdag gestart met testuitzending op een nieuwe frequentie voor het gebied rond de voormalige gemeente Hummelo en Keppel. Om een storingsvrije ontvangst in dat gebied te garanderen is deze nieuwe frequentie noodzakelijk. Luisteraars in dat gebied kunnen vanaf heden luisteren naar 107.7 MHz. Ook voor het gebied rond de voormalige gemeente Vorden heeft Radio Ideaal een nieuwe frequentie gekregen nl. 105.4 MHz vanuit Vierakker welke binnenkort in gebruik wordt genomen. Hierdoor zal Radio Ideaal in de Achterhoek te ontvangen zijn via vijf etherfrequenties: 105.1 (Zelhem), 105.4 (Vierakker), 105.8 (Hengelo), 106.5 (Steenderen) en 107.7 (Hummelo) MHz. Bron: Radio Ideaal.

   
2-6-2006 ROPArun Radio via drie etherfrequenties te beluisteren
 

Het jaarlijks terugkerend evenement ROPArun welke dit jaar plaatsvindt op 3, 4 en 5 juni is dit jaar via drie etherfrequenties te beluisteren. In Rotterdam op 107.5 MHz; rondom Barendrecht op 106.4 MHz via Exxact FM en voor het eerst dit jaar zijn we ook te beluisteren op de evenementen-
frequentie van Roosendaal op 105.1 MHz. De zender Rotterdam is sinds vandaag al on air.

   
 

Terug naar nieuwsarchief

 

Terug naar nieuwsarchief