Nieuws april 2006

 
28-04-2006 In de nacht van 29 op 30 oktober stopt analoge TV in Nederland
  De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het voorstel van minister Brinkhorst (EZ) en staatssecretaris Van der Laan (OCW) om in de nacht van 29 op 30 oktober 2006 te stoppen met de analoge TV uitzending van Nederland 1, 2 en 3. Vanaf dat moment is het televisiesignaal voor Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen in heel Nederland gratis via de digitale ether te ontvangen. Er hoeft alleen een decoder en eenmalig een smartcard te worden aangeschaft. Binnenkort kunnen ook de commerciŽle en niet-Nederlandse tv-stations via digitale ether ontvangen worden. Digitale ether kan zich daardoor ontwikkelen als volwaardige concurrent voor kabel, satelliet en tv via internet en de kijker krijgt hierdoor meer keuzevrijheid. Bovendien maakt digitale ether een effectiever gebruik van de schaarse frequentieruimte mogelijk (meer programma's), een betere beeld- en geluidskwaliteit, interactieve diensten en mobiele ontvangst.
Sinds de start van tv in Nederland (1951) waren de uitzendingen van Nederland 1, 2 en 3 analoog te ontvangen dat is dus vanaf 30 oktober as. niet meer mogelijk. De tv-kijker kan kiezen uit vier alternatieven: kabel, digitale ether-tv, satelliet en tv via internet. De huishoudens die nu nog analoog kijken zullen via een uitgebreide voorlichtingscampagne geÔnformeerd worden over de omschakeling, de manier waarop zij in de toekomst televisie kunnen kijken en wat ze daarvoor moeten doen. Bron
   
27-04-2006 NOS en ROOS eisen een aantal extra beschikbare landelijke T-DAB kanalen op
 

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en de Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS) hebben in een brief aan minister Brinkhorst (D66) van Economische Zaken een officiŽle aanvraag gedaan om nagenoeg alle T-DAB frequenties met (semi)nationaal bereik toegewezen te krijgen. Het gaat dan om de frequentieblokken 6B, 11C en 12B, zo blijkt uit de brief van de NOS-Raad van Bestuur van 20 april jl. die DutchMedia heeft bereikt. Thans beschikt de NOS al over blok 12C. Zoals bekend heeft minister Brinkhorst in een overleg met de Tweede Kamer geconcludeerd de verdeling van commerciŽle DAB vergunningen uit te stellen en de discussie aan te gaan over hoe radio te digitaliseren na de Regionale Radioconferentie 2006 (RRC 06) van de ITU die van 15 mei tot 16 juni te Geneve zal worden georganiseerd. Tijdens RRC06 zullen frequenties in o.a. Europa worden afgestemd ten behoeve van T-DAB en DVB-T gebruik. Bij de meeste politieke partijen in de Tweede Kamer heerst twijfel bij het kiezen van de DAB techniek als digitale 'opvolger' van de FM techniek. Bronnen: persbericht van de NOS en Dutchmedia web-log
Een totaal overzicht van alle beschikbare kanalen in Band 3 voor Nederland klik hier.

   
20-04-2006 Wijziging Radio5FM Renkum en Omroep Overbetuwe
 

Op 12 maart is de zender Zetten van Omroep Overbetuwe op 105.0 MHz uitgeschakeld. Tevens is de zender Doorwerth op 107.0 verhuisd naar Zetten en zendt Radio5FM Renkum hierop niet meer uit maar is nu van Omroep Overbetuwe. Overigens zendt Omroep Overbetuwe uit onder de naam Radio5FM.

   
18-04-2006 Caz! van start
 

Vanochtend om 06:00 uur  is Caz! van start gegaan en daarmee is Yorin FM verdwenen uit de ether.

   
14-04-2006 Roulette FM tekent bezwaar aan tegen frequentie toewijzing FunX
 

Roulette FM, de lokale omroep van De Bilt heeft in een brief aan Minister Brinkhorst laten weten dat zij bezwaar aantekent tegen een eventuele toewijzing van de etherfrequentie FM 99,3 aan de lokale zender FunX in Utrecht.
FUN X Utrecht is op dit moment met goedkeuring van het Agentschap Telecom aan het testen op de frequentie FM 99,3. De zender zegt dat haar huidige frequentie FM 96,1 in Utrecht storing geeft op dezelfde frequentie waarop FunX Amsterdam uitzendt. Roulette FM heeft in een brief aan Minister Brinkhorst laten weten bezwaar aan te tekenen tegen een eventuele toekenning van de frequentie aan FunX.
Bron: Roulette FM

   
10-04-2006 Nieuwe zenders in gebruik genomen
 

Sinds twee weken heeft FUN X een nieuwe zender gekregen in Utrecht op 99,3 MHz naast de "bekende" frequentie 96,1 MHz en sinds vandaag heeft BNR Nieuwsradio een nieuwe zender gekregen in Hilversum op 99,8 MHz. Nadere info omtrent deze nieuwe zenders ontbreekt.

   
06-04-2006 Achterhoek FM neemt nieuwe zender in gebruik
 

Achterhoek FM heeft sinds eind maart een nieuwe zender in gebruik genomen op 107,9 MHz vanuit Lochem met 400W ERP. Deze derde zender is bedoelt om de dorpen Gorssele en Eefde te voorzien van signaal.Bron: Achterhoek FM

   

Terug naar nieuwsarchief