Nieuws juni 2005

   
 25-06-2005 Omroep Overbetuwe gestart met testuitzendingen
  Sinds woensdag jl. zijn er testuitzendingen te horen van Omroep
Overbetuwe
via 105.0 MHz vanuit Zetten. De testuitzendingen zullen in de week van de 4daagseradio tijdelijk gestaakt worden zodat de signalen elkaar niet gaan storen (zie nieuws hieronder). Omroep Overbetuwe heeft ook een frequentie gekregen in Elst nl. 107.4 MHz. Wanneer deze zender aangaat is nog niet bekend.
   
 24-06-2005 4daagseradio krijgt 'wandelfrequentie' op FM 105.1
 

Voor het eerst in de 17-jarige geschiedenis komt er een speciale wandelfrequentie voor 4daagseradio nl. 105.1 MHz. Projectleider Patrick Huisman is bijzonder verheugd over deze nieuwe ontwikkeling: "voorheen moesten de wandelaars altijd schakelen tussen de verschillende frequenties van lokale omroepen die 4daagseradio uitzonden. Dat is met deze frequentie nu niet meer nodig. De zender zal vanaf het pand van Electrabel in Nijmegen gaan uitzenden vanaf zaterdag 16 juli tot en met vrijdag 22 juli. Daarnaast heeft  Daarmee is het de grootste samenwerking tussen lokale omroepen in Nederland. 4Daagseradio is in de ether te ontvangen via de zenders Beuningen 105.4 MHz, Grave 105.8 MHz, Malden 106.2 MHz, Wijchen 106.5 MHz, Cuijk  106.9 MHz, Druten 107.2 MHz, Elst 107.4 MHz en overal op de wandelroute via 105.1 MHz. 

   
 20-06-2005 Waterstad FM neemt Touch Radio over
  Waterstad FM heeft sinds afgelopen weekend Touch Radio uit Veendam overgenomen. Hiermee heeft Waterstad FM het pakket B13 erbij gekregen nl. zenders in Winschoten, Assen en Groningen. Info via een luisteraar uit Groningen.
   
 16-06-2005 Limburg Broadcasting gaat commercieel
 
Radio Maastricht gaat op in Radio Limburg. Limburg Broadcasting, eigenaar van beide radiostations, gaat hiermee honderd procent commercieel. Vanaf 25 juli is de fusie een feit. Voor Limburg Broadcasting is het exploiteren van een publiek ťn een commercieel station door de strenge regels van het Commissariaat voor de Media onmogelijk. Daarom wil de producent beide stations in elkaar op laten gaan. Voor de Maastrichtse luisteraars betekent dit: meer muziek, een betere ontvangst in stereo en met de vertrouwde stemmen. Welke omroep straks via 107.5 MHz te ontvangen zal zijn is nog niet bekend. Bron: Persbericht Limburg Broadcasting.
   
 14-06-2005 CommerciŽle omroepen pas onder dwang via T-DAB
  De gezamenlijke commerciŽle radiozenders in Nederland willen de overheid dwingen hun FM-frequenties tot 2019 te verlengen. Dat onthult omroepvakblad Broadcast Magazine deze week. Als het kabinet niet toegeeft, zullen ze geen cent investeren in DAB, de geplande opvolger van de FM-band. Dat zou de doodsteek betekenen voor het nieuwe digitale platform. Voorzitter Martin Banga van de Vereniging CommerciŽle Radiostations: "We zijn best bereid om te investeren in digitale radio, maar dan moeten onze FM-licenties worden verlengd van acht naar zestien jaar. Zonder die verlenging kunnen en willen wij niet aan DAB meedoen." Het kabinet wil dat DAB in 2019 de FM-band vervangt. Om dat te bereiken moet de hele bevolking nieuwe ontvangers kopen. Volgens Erik de Zwart (Platform Radio-Exploitanten) gebeurt dat niet als de commerciŽlen niet meedoen: "Kijk naar de vervanging van VHS door de DVD. Die nieuwe techniek ging pas lopen toen de grote Hollywood-producenten er films voor leverden. Wij doen pas mee met DAB als we daar een heel goede reden voor hebben." De radiomarkt verkeert sinds de frequentieverdeling van 2003 in zwaar weer. Ondanks groeiende reclame-inkomsten lijdt de sector als geheel op jaarbasis miljoenen euroís verlies. Voor 2011 staat een herverdeling gepland. Die proberen de commerciŽlen nu te voorkomen. Het complete artikel in Broadcast Magazine verschijnt vrijdag 17 juni.Bron: Broadcast Magazine
   
 11-06-2005 Extra FM 105.5 neemt nieuwe antenne in gebruik
 
De lokale omroep voor Maas en Waal Extra FM heeft zondag een nieuwe 2 elements Aldena Yagi antenne in gebruik genomen. De antenne is op specificatie geleverd door A.C.T.G. uit Apeldoorn. Het team van Extra FM heeft met eigen mankracht de antenne geplaatst. Vanaf nu is de 105.50 MHz nog beter te ontvangen in de regio Maas en Waal.
   
 07-06-2005 Radio Stad Nijkerk kiest andere antenne lokatie 
  De zendmast van Radio Stad Nijkerk is maandag 17 mei verhuisd van Het Singel naar De Arkervaart. Het resultaat; een veel groter bereik. Hiermee sluit de omroep een periode af waarbij de ontvangst in Hoevelaken en de buitengebieden onvoldoende was. Bron: Radio Stad Nijkerk.
   
 06-06-2005 Stereo en RDS
  Lokale Omroep Voorst (105.3 MHz); Radio IJsselmond Kampen (106.4 MHz) en LOS Radio Schijndel (107.8 MHz) zenden sinds kort uit in stereo en met RDS.